Як увірватися в сферу кібербезпеки у 2026 році

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Хотів написати цей допис раніше, але вирішив перенести на початок року, так буде епічніше 😎

Як я вже колись писав на DOU про свій старт у кібербезпеці та з чого варто починати новачкам, із досвідом я трохи переглянув свій підхід. Головне, що вам потрібно, щоб почати працювати у сфері КБ, — це бажання. Так, просто бажання. І не обов’язково проходити якісь платні курси, адже є багато безкоштовних та актуальних варіантів.

А якщо ви читаєте цей текст не просто для підтримки автора (тобто мене), то бажання у вас точно є. 🫡

Загалом, перше, що потрібно зробити, зрозуміти, який напрям обрати. Адже професій у цій сфері віз і маленький возик. Тому це, напевно, ключовий етап на старті.

Це доволі легко зробити за допомогою ШІ: просто сформулюйте промт про те, що вам цікаво, і він підкаже найбільш підходящі професії саме для вас.

Після того, як ви вирішили стати пентестером 😅
(невеличкий жарт, бо зазвичай усі спочатку хочуть бути «хакерами»).

Згодом приходить розуміння, що кібербезпека — це не лише пентест і що існує багато інших цікавих напрямів.

Щоб їх спробувати, дуже допоможе сайт TryHackMe. Там безкоштовно можна пройти чимало курсів і протестувати різні напрями, щоб точно зрозуміти, що вам підходить. А за недорогу місячну підписку там узагалі можна «зависати» 24/7.

З одним шляхом розібралися. Є ще один варіант, і їх можна поєднувати — це безкоштовні курси від Cisco на платформі netacad.com.

Особливо рекомендую два курси, які дають базові знання у двох ключових напрямах — blue team (захист) і red team (напад):

🛡 Network Defense
⚔️ Ethical Hacker

Пройшовши ці курси, ви отримаєте оптимальний фундамент для початку кар’єри в кібербезпеці.💪

Моя порада, зосередьтеся на вивченні мереж (модель OSI). Розуміння того, як працюють мережі, — це база, фундамент і ґрунт. Ці знання будуть корисні в будь-якому напрямі КБ, який ви оберете.

А тепер — найважчий етап: пошук роботи 🥲

Я раніше рекомендував і зараз рекомендую починати кар’єру з позиції SOC-аналітика (Security Operations Center). Там може бути важко, адже робота стресова, але вона дає колосальний досвід. А вже з SOC-аналітика можна переходити в інші напрями, кажу це з власного досвіду 😉

Фух, сподіваюся, ви дочитали до кінця, бо я справді старався. Сподіваюся, цей гайд буде вам корисним! Пишіть свої відгуки та доповнення в коментарях.

Всім спокійного та продуктивного тижня!

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Скажи що ти взломав телефон трампа. І ось звідти повідомлення (в яких можеш писати що завгодно)

Взломайте Пентагон

ні як якщо ти гарний спеціаліст то тебе навіть слухати не будуть

він хотів сказати що хр не зрозуміють це ітак.

Підписатись на коментарі