Як увірватися в сферу кібербезпеки у 2026 році

Хотів написати цей допис раніше, але вирішив перенести на початок року, так буде епічніше 😎
Як я вже колись писав на DOU про свій старт у кібербезпеці та з чого варто починати новачкам, із досвідом я трохи переглянув свій підхід. Головне, що вам потрібно, щоб почати працювати у сфері КБ, — це бажання. Так, просто бажання. І не обов’язково проходити якісь платні курси, адже є багато безкоштовних та актуальних варіантів.
А якщо ви читаєте цей текст не просто для підтримки автора (тобто мене), то бажання у вас точно є. 🫡
Загалом, перше, що потрібно зробити, зрозуміти, який напрям обрати. Адже професій у цій сфері віз і маленький возик. Тому це, напевно, ключовий етап на старті.
Це доволі легко зробити за допомогою ШІ: просто сформулюйте промт про те, що вам цікаво, і він підкаже найбільш підходящі професії саме для вас.
Після того, як ви вирішили стати пентестером 😅
(невеличкий жарт, бо зазвичай усі спочатку хочуть бути «хакерами»).
Згодом приходить розуміння, що кібербезпека — це не лише пентест і що існує багато інших цікавих напрямів.
Щоб їх спробувати, дуже допоможе сайт TryHackMe. Там безкоштовно можна пройти чимало курсів і протестувати різні напрями, щоб точно зрозуміти, що вам підходить. А за недорогу місячну підписку там узагалі можна «зависати» 24/7.
З одним шляхом розібралися. Є ще один варіант, і їх можна поєднувати — це безкоштовні курси від Cisco на платформі netacad.com.
Особливо рекомендую два курси, які дають базові знання у двох ключових напрямах — blue team (захист) і red team (напад):
🛡 Network Defense
⚔️ Ethical Hacker
Пройшовши ці курси, ви отримаєте оптимальний фундамент для початку кар’єри в кібербезпеці.💪
Моя порада, зосередьтеся на вивченні мереж (модель OSI). Розуміння того, як працюють мережі, — це база, фундамент і ґрунт. Ці знання будуть корисні в будь-якому напрямі КБ, який ви оберете.
А тепер — найважчий етап: пошук роботи 🥲
Я раніше рекомендував і зараз рекомендую починати кар’єру з позиції SOC-аналітика (Security Operations Center). Там може бути важко, адже робота стресова, але вона дає колосальний досвід. А вже з SOC-аналітика можна переходити в інші напрями, кажу це з власного досвіду 😉
Фух, сподіваюся, ви дочитали до кінця, бо я справді старався. Сподіваюся, цей гайд буде вам корисним! Пишіть свої відгуки та доповнення в коментарях.
Всім спокійного та продуктивного тижня!

6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів