Ваша перша технічна співбесіда: про що питали та чим все закінчилось?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Пропоную згадати, як пройшла ваша найперша технічна співбесіда. Це майже завжди запам’ятовується, незалежно від того, отримали ви тоді офер чи ні.

Розкажіть свої історії в коментарях: на чому поплили, які питання задавали та чи був лайв-кодинг?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Перша співбесіда була у 2007, студентські роки і на фірму де перші три місяці було навчання, тому давали загальні завдання на логіку.

Одне я успішно розвʼязала, а про друге наївно повідомила що ця задача мені знайома і я знаю відповідь, то ж дайте іншу :)

Співбесіду пройшла)))

Перша і поки єдина технічна співбесіда в мене була на посаду SOC Analyst. По пунктам вакансії, на яку я тоді подавався, я проходив, знання необхідні мав, але на техспівбесіді почали ганяти вглиб і я посипався. Стресу було багацько, не взяли, але рекрутерка дала дуже детальний та розгорнутий фідбек.

Хоч кожна співбесіда — це і так досвід, але круто, коли дають нормальний фідбек, а не просто відписку. Тому респект таким компаніям

Коли був студіком, не до кінця розумів, що треба і чим хочу займатись.
Брався за самі різні підробітки від html верстки і до редагування фотографій у фотошопі.
На співбесіди також подавався дуже хаотично і на все підряд: джава, адміни, тестування, ще якась малооплачувана фігня, всього і не згадаєш.
Перших десь 10-15 співбесід були провальними, але з кожної виносив щось корисне.

Потім вже трохи набрався знань і отримав запрошення на стажування і потім офер.

Не айті — схему елнктронну під носа поклали «-розумієш?» я щось побекав по темі — взяли.
Айті — питали модні тоді задачки «скільки тенісних ветеринарів в круглому люці» — взяли.

А, ще згадав. Була якась контора в квартирі чи то на Трої чи на Оболоні що проектувала ЦАПи АЦП здається для німців. Дали пару цікавих книжок по схемотехніці на підготовку, я то англвйською чесно прочитав але по факту не взяли. Приємні і толкові хлопці були.

Перша співбесіда була в самсунг на сішку. Я не сильно був готовий і не очікував пройти
Мене розмотали на співбесіді, але дали купу порад що вчити і як, чому я був дуже радий

Колись вони набирали що капець всіх підряд, потім половину звільнили.А потім ракета прилетіла їм в будівлю.

Питали, яке пиво я люблю, питали відношення до фанатів шахтаря, і питали, що спільного між сішниками і фанатами нінтендо.

— пєхєпє шариш?
— так, дядєнька
— тримай 400 грн, це твій аванс, завтра скину доступи, подивимось, що ти там шариш

Так как я был первым жавистом, поступающим в компанию (Software MacKiev), собеседовать меня было особо некому. Тех. директор спросил, почему мой тестовый апплетик не работает (он пробовал его запустить на маковском эксплорере). Я открыл страничку на маковском нетскейпе и он заработал. Меня приняли.
Давно это было.

Не совсем собеседование, а скорее задание на дом — дали лапшу говнокода, смесь php+html+js в одном файле, и сказали туда добавить какую-то новую фичу, не сломав существующий «функционал».

Я не справился, соответственно не прошёл. До сих пор радуюсь, что на первую работу попал в другую контору!

Стосовно першої не пам’ятаю, але одна мені точно запам’яталася на все життя.

Якось працював у CheckIO — це сайт типу leetcode, де треба задачі розв’язувати, пишучи код. Мої обов’язки були — придумувати задачі, тест-кейси до них (щоб перевіряти варіанти рішень користувачів), самому також написати як мінімум 1 рішення, затестити його, написати підказки для тих користувачів, хто застряг, гарно все оформити і залити на сайт.

Так от, в певний момент я вирішив рухатися далі і почав проходити співбесіди в інші компанії. На тій співбесіді, яка мені найбільше запам’яталася, мені дали декілька задач для livecoding... з цього самого сайту XD До мене буквально потрапили ті задачі, які я за декілька тижнів до цього сам же й придумав і протестував)) Співбесіду, звісно, успішно пройшов, отримав оффер і перейшов до них працювати. Це мабуть була найлегша співбесіда за всю мою кар’єру)

Відповів трохи вище на питання Катерини)

Я про це сказав ще на співбесіді, коли вони зі здивованими очима такі: «Щось ти занадто швидко вирішуєш задачі, ти може олімпіадник?», а я їм у відповідь розповів, оцю всю історію про створення задач) Вони не засмутилися, а навпаки сказали щось типу: «О, така людина нам точно треба!» і взяли мене)

Для розуміння контексту — це було ще до війни і до ковіду, в епоху коли remote робота не була такою розповсюдженою, а АІ взагалі ще не почав набирати популярність. Тож я проходив співбесіду знаходячись фізично в офісі компанії і писав код на ноуті, який мені дав інтерв’юер і він дивився через моє плече на екран)) Тож там гарантія була 100%, що я не використовую АІ і навіть не гуглю, а одразу пишу рішення з голови)

Класна історія і класна реакція компанії!

на С міняв значення змінних кількома способами та сортував масив методом бульбашки. взяли

Мене питали чи знаю excel, word, що таке реєстр windows,чи вмію користуватись факсом, ксероксом. Таке було IT до нашої ери

В адекватном ТЦК где дают выбор «профессии» тоже спрашивают примерно такое же: есть ли высшее образование, знаешь ли excel, word

Как раз там меня про это не спрашивали. Биг босс сразу прямо сказал про ’штурмовать посадки’

Спитали, чи знаю BASIC, сказав, що так, подивились грамоти переможця олімпіад з програмування і погнали у відділ кадрів оформлюватись :)

Чел мене позвав прям на робоче місце. Якась була в них запара і він не відриваючись від монітора щось питав та підозрюю що не сильно вникав в мої відповіді
Не взяли, але може і на краще бо хз що в них там було з плануванням та овертаймами.
Але це зараз розумію. Тоді подумав що то норма

Хм... Точно пригадати важко, але питали про асемблер і переривання в ДОС. І чи є в мене допуск. Взяли програмістом в ЦКБ Протон.

1. 2012, співбесіда у не-IT компанію: Знаєш Python? Добре, берем!
2. 2015, співбесіда в аутсорс: задачки з leetcode, питання про solid, acid, http & api
3. 2019, співбесіда в продукт: три різні інтервʼю, system design, live coding, take home assignment
4. 2021, співбесіда в український продукт: Знаєш Python? Добре, берем!
5. 2023, співбесіда в стартап: Знаєш %username%? Добре, берем!

Вкладайтесь у софт скіли і нетворкінг, та не сумуйте за 2021-им :)

Знаєш %username%?

Де знайти цього Юзернейм?

Поважний, мабудь, чєл! )))

P.S> Це як у страшні бандитські 90-і «на чужом районі» — «кого з місцевих авторітетів знаєш?»...

Я вам про фронтенд напишу з особистого досвіду :
2013 — знаєш jquery, css, html ? Берем
2025 — знаєш react, angular, clouds,terraform , ci/cd,databases, figma, архітектурні патерни, llm, ai/ml? -Залишаємося на зв’язку

А як же посадки?

весна прийде саджати будемо (к) Сам

Питали: чи хочу я займатися цією справою. Схоже, що я відповів дуже впевнено.

Приблизно те ж саме. Взяли на роботу, хоча скіли були на рівні Hello word. Терміново потрібна була людина рівня «не дебіл, далі навчимо».

«не дебіл, далі навчимо»

Вангую, якби не тотальний «синдром вахтьора» (по слухам і статтям) зараз у «сидячих на вратах в АйТі», то для найму Джунів це був би і зараз добрий паттерн!

Сидів чувак з включеною камерою, курив цигарки і насміхався, що я з першого разу неправильно вимовив слово «поліморфізм» :)

Завалили питаннями по телекому(в основному по ньому) і нетворкінгу, хоча на той момент на трейні рівень за 150$ я відповідав чітко і на всі питання, відбили бажання до ембедед)

Реверс строки на С. Написав правильно, сказали що неправильно. Пішов додому, перевірив — працює. Зателефонував до контори, сказав, що працює. Не допомогло.

Підписатись на коментарі