Як не вбити агенцію масштабуванням: чому я розробляю «авіасимулятор» бізнесу Profit Navigator
Декілька років тому я намагався заснувати брендинг-агенцію. Амбіцій було багато, купа ідей.. Але проіснувала вона дуже недовго)
Чому? Не лише через відсутність клієнтів, чи поганий дизайн. Скоріше через слабке розуміння фінансових ризиків. Я приймав рішення інтуїтивно, можливо навіть емоційно, а потрібно було більше рахувати. Якби тоді я знайшов інструмент, щоб протестувати свої гіпотези до того, як витрачати гроші на запуск, можливо я б так і не почав. Тому досвід цінний.
Потім склалось так, що я почав працювати маркетологом на одному, доволі великому, виробництву. Там стикнувся з іншою стороною цієї проблеми. Я намагався погодити з власником ідею: виділяти 1% з прибутку на маркетинг. Щоб довести ефективність, я намагався створити доказ в Excel, що кожен малий показник впливає на кінцевий прибуток: асортимент, акції, охоплення.. Це було пекло. Змінюєш одну цифру, щось десь ламається. Дуже зручно, коли в тебе 10 різних файлів. Хоча я зрозумів, як формується ця залежність, і як досягти успіху в першу чергу математично.
Зараз я Product Designer. Я працюю над складними продуктами, спілкуюся з CEO та фаундерами. І я бачу, що вони досі блукають у Excel-таблицях. Так це класний інструмент, але можна і по-іншому.
Тому мій попередній досвід допоміг мені сформувати, якою має бути платформа для прийняття фінансових рішень: простою, візуальною і на одному екрані.
Я почав роботу над Profit Navigator. Для тих чий біль я добре розумію)
Що це таке
Profit Navigator — це стратегічний радар, що замінює сліпу інтуїцію на чіткий математичний розрахунок наслідків кожного вашого рішення.
Я є візуал, я ж дизайнер. Таблиці це надто скучно, і не завжди зручно. Тому я створив інтерфейс, де фінанси перетворюються на графік у реальному часі. Це як IDE для бізнесу)
Це не бухгалтерський софт. Бухгалтерія фіксує минуле. Profit Navigator відповідає на питання «А що, якщо?».
- Що, якщо ми наймемо трьох сейлзів?
- Що, якщо конверсія впаде на 0.5%?
- Що, якщо ми змінимо прайс-модель?
«Чому не PowerBI?»
Кажуть: «У нас вже є дашборди в PowerBI / Tableau, навіщо нам ще щось?».
Тут є фундаментальна різниця:
- BI це дзеркало заднього виду. Воно ідеально показує дорогу, яку ви вже проїхали. Це режим Read-Only. Ви не можете змінити цифру «Виручка» на дашборді, щоб подивитися, як це вплине на прибуток через пів року.
- Profit Navigator це є навігатор. Він показує дорогу попереду. Ви змінюєте вхідні дані, змінюєте конверсії, а система в реальному часі малює новий напрям розвитку вашого бізнесу.
«Profit Navigator — більше, ніж BI. BI показує вам, де ви втратили гроші вчора. Profit Navigator показує, де ви заробите (або втратите) гроші завтра.»
Під капотом
Я розумію якщо інтерфейс буде «тупити», магії не станеться. Тому обрав стек, який забезпечує миттєву реакцію:
- React. Уся математика перераховується на льоту прямо у браузері.
- shadcn/ui + Tailwind CSS. Чистий, професійний UI.
- Radix UI. Доступність та стабільність компонентів.
Кейс: Як не вбити агенцію масштабуванням
Хочу змоделювати ситуацію, яка колись могла б (можливо)) врятувати мій бізнес.
Дано: Типова сервісна компанія (агенція).
- Оборот: ~$25k/міс.
- Прибуток: ~$6k.
- Команда: 6 людей.
Все стабільно, але агенція вперлися в стелю. Фаундер вирішує «Наймаємо Head of Sales і вливаємо бюджет у лідген».
Етап 1. Baseline (Точка А)
Це скрін платформи де я фіксую реальність. У Profit Navigator це займає кілька хвилин. Просто будуємо дерево доходів і витрат. На графіку ми бачимо «штиль». Лінія Profit Margin 22% стабільна. Ми в безпеці, але не ростемо.

Етап 2. Декомпозиція магії (Growth Mixer)
Далі я переходжу на гілку в «дереві» Growth Mixer, там обираю «Cold Outreach» (холодні розсилки).
Тут багато хто робить помилку, вводячи оптимістичні 5% чи 10% конверсії «зі стелі». Тому щоб симуляція була чесною, ми маємо перекласти роботу нашого майбутнього Sales Head на мову цифр.
У нашому «міксері» є два ключові параметри:
- Volume (Об’єм дотиків): Скільки спроб ми робимо.
- Conversion (Результативність): Який % стає клієнтом.
Робимо «декомпозицію» (рахуємо на папері). Щоб отримати клієнта в B2B через холодний аутріч, воронка виглядає так:
- Відправляємо 2000 листів, повідомлень тощо (це наш Volume).
- Отримуємо ~3% відповідей (60 діалогів).
- Призначаємо ~10% дзвінків (6 демо).
- Закриваємо ~30% угод (2 клієнти).
Profit Navigator не вимагає від вас вводити проміжні етапи воронки. Він просить одну лише конверсію. Але щоб ця цифра не була взята зі стелі, ми розраховуємо її на серветці перед тим, як внести в симулятор.
Тепер переводимо це в суху математику для симулятора. Якщо з 2000 дотиків ми отримуємо 2 клієнтів, то наша реальна конверсія складає:
(2 / 2000) * 100% = 0.1%
Виглядає мало? Гадаю це близько до реальності ринку. Такі дані ми вносимо в інтерфейс:

Також ми задаємо Sales Cycle: 45 days. Скоріше за все воно так і працює. Сьогодні ми відправили листи, а гроші зайдуть мінімум через півтора місяця.

Етап 3. Результат і «приємні проблеми»
Якби я робив це в Excel, я б просто додав дохід до витрат і радів би цифрам. Але Profit Navigator показує нюанси, які легко пропустити.
На екрані з’являється червоний алерт: Critical Capacity Shortage.

Що ми бачимо?
- Revenue (Зелена лінія): Стрибнула з $25k до $40.1k. Гіпотеза спрацювала! Наш Sales Head та холодна розсилка приносять реальні гроші.
- Алерт: «Delivery Staff: Need 244h more».
Ми вперлися в стелю можливостей нашої команди з 6 людей. Сейлз працює настільки добре, що дизайнери не встигають)
Чи це погано? Ні, це «приємна проблема». Це набагато краще, ніж сидіти з порожнім пайплайном. Тепер ми маємо математичний доказ того, що інвестиція в продажі окупилася.
Висновок кейсу: Ми перейшли від сумніву «чи окупиться сейлз?» до конкретного управлінського питання: «чи готові ми наймати ще 2 дизайнерів, щоб забрати ці гроші зі столу?». Profit Navigator не приймає рішення за вас, скоріше він показує куди і як рухатись, щоб досягти кращих результатів.
Тепер рішення «Наймати» підкріплене не сліпою надією, а математикою. Ми бачимо ціну ризику і знаємо, коли чекати точку беззбитковості.
Що далі?
Зараз продукт на стадії активного розвитку (MVP). У планах:
- AI-аналітиком: Щоб система сама підсвічувала: «Ей, у тебе завеликий розрив між наймом і продажами».
- Глибший Growth Mixer: Детальні налаштування під різні канали (PPC, Upwork, SEO).
- Сценаріями: Можливість порівнювати
3-4 стратегії на одному екрані. - Бібліотека шаблонів: Готові фінмоделі для SaaS, агенцій, e-commerce.
Я створив Profit Navigator, бо сам колись мав потребу проаналізувати і зробити висновки. Певно не склалось тоді з Екселем і чесно я ще не розумів усіх фінансових нюансів. Тому я знаю, як важко пояснити фінансові ризики колегам, і як страшно приймати рішення наосліп.
Для аналітиків тут є всі детальні цифри. Для візуалів, як я розумні графіки.
Доречі, якщо хочете протестувати Profit Navigator на своєму бізнесі то я відкриваю закритий бета-тест для реальних охочих. Звертайтесь кому цікаво, мені важливо почути вашу думку.
А як ви зараз плануєте фінанси?
- Хардкорний Excel на 20 вкладок?
- Notion-темплейти?
- Спеціалізований софт (який)?
- Чи просто дивитесь на залишок по рахунку в кінці місяця?
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів