Тренди GitHub #0: Zen Browser, навчання ШІ інженерії, електронний підпис документів

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Всім привіт, мене звати Станіслав Долгачов (GitHub: dolgachio). Я займаюся фронтендом у компанії EPAM і у вільний час цікавлюся опен-сорсом та веду канал 🇺🇦 OpenSourceUA в Телеграмі.

Маю для вас свіжу добірку проєктів, які були в трендах GitHub протягом останнього тижня.

1. Zen Browser — веб-браузер з відкритим кодом, орієнтований на конфіденційність і продуктивність

Zen Browser Demo

Zen Browser — веб-браузер з відкритим кодом, зроблений на базі Firefox і зосереджений на конфіденційності та продуктивності користувача. Тобто він мінімізує відволікання і надає можливість організувати робочий простір під себе.

На офіційному сайті проєкту кажуть, що переймаються користувацьким досвідом, а не даними користувача, тобто ніхто не буде відстежувати, де ви були в інтернеті 😏. Тож давайте параноїти разом із Zen-Browser.

Виглядає цікаво, скачав, буду пробувати.

Репозиторій Zen Browser на GitHub

2. CS249R Book — посібник для навчання ШІ інженерії

Machine Learning Book cover

Коли хтось згадує, що нам всім треба вивчити весь штучний інтелект, то зазвичай мова іде про використання готових інструментів на кшталт Cursor, Claude Code, GitHub Copilot тощо.

Проте цей репозиторій інший:

cs249r_book — посібник-збірка матеріалів, який дозволить навчитися основам інженерії штучного інтелекту, а не бути просто користувачем. І, увага, цей курс створений Гарвардським університетом¹.

З цікавого:

• Посібник безкоштовний
  • Містить теорію і практику з PyTorch
  • У 2026 році буде додано лабораторні роботи

¹ Гарвардський університет — один із найпрестижніших університетів світу, розташований у Кембриджі, штат Массачусетс, США.

Репозиторій cs249r_book на GitHub

3. OpenSign — опен-сорс рішення для електронного підпису документів

OpenSign Demo

Всі знають, що світ бізнесу стоїть на двох китах: Excel-таблицях і PDF-документах.

OpenSign — це опен-сорс рішення для електронного підпису документів, яке спрощує процес підписання та обміну документами в цифровому форматі.

Це такий собі аналог DocuSign, PandaDoc, Adobe Sign, але з відкритим кодом.

Загалом ви можете розгорнути його на своєму сервері, або використовувати хмарний сервіс від розробників: OpenSign Cloud.

Виглядає як мінімум цікаво, думаю, зможете козирнути перед архітектором, що для популярних рішень завжди є опен-сорс альтернатива.

Репозиторій OpenSign на GitHub

4. devicon — збірник іконок для різних мов програмування, фреймворків і технологій

Devicon wordmark

devicon — це збірник іконок для різних мов програмування, фреймворків і технологій. Він містить купу різних іконок у форматі SVG, і все це з MIT-ліцензією.

З того, що я побачив, там є просто все. Якщо чогось не вистачає, можна попросити додати через issue.

Репозиторій devicon на GitHub

5. conventionalcommits.org — стандарт для написання комітів

Якщо ви так само, як і я, біситеся через повідомлення комітів на кшталт:

fix stuff
bug fixes
update code
improve things

То вам сюди: conventionalcommits.org.

Не те щоб тут щось цікаве в самому репозиторії, просто хочу привернути вашу увагу до того факту, що коміти теж можна писати нормально, якщо слідувати простому стандарту.

Ось приклад гарного коміту:

feat: allow provided config object to extend other configs

BREAKING CHANGE: `extends` key in config file is now used for extending other config files

Ось тут є швидкий гайд для лінивих.

Зайдіть, почитайте і почніть писати нормальні коміти, бум ласка.

Репозиторій Conventional Commits на GitHub

6. ALL about RSS — збірка ресурсів про RSS

ALL about RSS

Якщо колись цікавилися RSS, то вам сюди: ALL about RSS — це збірка ресурсів, статей, інструментів і бібліотек, повʼязаних із RSS.

Якщо не знаєте, що таке RSS, то ось коротко: це формат для публікації оновлень веб-контенту, який дозволяє користувачам підписуватися на сайти і отримувати новини в одному місці. Я особисто використовую NetNewsWire на Mac, щоб читати RSS-стрічки, і це сильно змінило те, як я споживаю інформацію.

Репозиторій ALL about RSS на GitHub

7. oxc — набір високопродуктивних інструментів для JavaScript і TypeScript, написаних на Rust

Oxc Logo

Якщо ви не знали, то зараз є така тенденція писати інструменти для JavaScript/TypeScript на Rust або інших мовах програмування, що компілюються, бо це дає значний приріст продуктивності. Наприклад, TypeScript переписують на Go саме з цією метою.

Oxc — Oxidation Compiler — набір високопродуктивних інструментів для JavaScript і TypeScript, написаних на Rust.

Oxc є частиною бачення VoidZero щодо єдиного високопродуктивного тулчейну для JavaScript. Він живить Rolldown (майбутній бандлер Vite) і дає змогу створювати нове покоління надшвидких інструментів розробки, які безшовно працюють разом.

Ви запитаєте, який зиск мені з цього? Та особливо ніякого, просто подивіться, чим можна ще займатися у веброзробці, окрім зміни кольорів кнопок на сайтах.

Репозиторій Oxc на GitHub

Якщо вас так само, як і мене, цікавить опен-сорс і все, що з ним повʼязано, приєднуйтесь до каналу 🇺🇦 OpenSourceUA в Телеграмі.

git ignore meme

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Класний короткий огляд, цікаві ресрси. Дякую!

Прикольний формат, дякую!

Павло, вітаю. Чи можливо також опублікувати цю статтю у фронтенд спільноті? Бо саме на фронтенд інженерів воно цілилось, книжка про штучний інтелект туди попала бо всім треба вчитись

Так, звичайно, зараз поставимо і там)

Підписатись на коментарі