Tailwind звільняє своїх інженерів через ШІ, а Google та Vercel спішать на «допомогу»: обговорюємо ситуацію
Нещодавно ряди команди Tailwind CSS значно прорідішали через те, що прибуток компанії впав на 80%, хоча популярність фреймворку продовжує зростати. Парадокс, правда?

Про це повідомив засновник Tailwind Адам Ватан у GitHub-дискусії. За його словами, причина — ШІ. І не тому, що ШІ пише кращий код, ніж розробники фреймворку, а тому, що він забрав у Tailwind трафік. Люди просто перестали заходити на документацію, де компанія роками просувала свої платні продукти. ШІ зрізає кут і дає потрібну інформацію напряму, без зайвих кліків, сторінок та конверсії. Точка контакту між open-source-проєктом і користувачем зникла.
Щоб краще розібратися в цій ситуації, я запитав додатково кількох знайомих експертів зі сфери Front-end, і ось, що вони сказали з приводу цієї ситуації.
Євген Русаков, FrontEnd Tech Lead в Сільпо
«Фактично, Аішка забрала у них білет у „безбедну жизнь“...
І чесно кажучи, продавати темплейти чи ліби — це і до ШІ було не найстабільнішим способом заробітку. Враховуючи що на тобі висить команда сінйорів, які
хочуть купувати сири по 500 грн, підтримують один із топових open-source проєктів у світі. Open source дає багато, але він не гарантує грошей.Можливо, Tailwind треба було думати не про те, як продавати темплейти поруч із документацією, а про те, як монетизувати сам Tailwind. Бо коли твій бізнес існує тільки завдяки тому, що люди заходять до тебе — будь готовий, що одного дня вони просто перестануть це робити, бо якийсь Perplexity забере твій хліб».
Роман Лютіков, Staff Software Engineer в Whimsical
«Я бачив багато відгуків про те, що виглядає так, що Адам (власник) насправді не так багато всього і робив для монетизації, бо продаж UI-бібліотек просто собі працював, і цього було достатньо. У той час як інші схожі проєкти розвивали способи монетизації, робили маркетплейси.
З іншого боку, можу зрозуміти його: може, йому це все не треба і хочеться спокійно жити, а тут прийшов ШІ і запоров спокійне життя».
Через кілька годин після новин про скорочення стало відомо, що Google AI Studio, Vercel та ще кілька компаній пообіцяли фінансово підтримати Tailwind, аби допомогти йому втриматися на плаву.
На думку частини спільноти, це не стільки альтруїзм, скільки прагматичний крок, бо Tailwind уже став де-факто стандартом для генерації UI, зокрема й для самого ШІ.
Олександр Смолянінов, FrontEnd Director в ZFORT Group
«Мені концептуально не подобається те, що Tailwind робить або вже зробив із CSS, але водночас не можу ігнорувати факт, що Tailwind вже став невід’ємною частиною нашої індустрії, як колись Bootstrap. Чи не кожен ШІ наразі генерує дефолтну комбінацію React+Tailwind для фронтенд-завдань (якщо не вказаний бажаний стек). Тому не дивно, що на порятунок прийшли Vercel та Google AI. Для них це маркетинговий win-win кейс — і „захистили“ спільноту найпопулярнішого CSS-фреймворку, і попередили можливі наслідки його зникнення для майбутнього ШІ-коду. З мого досвіду, ШІ генерує утилітарні CSS-класи більш консистентно, ніж коли пише кастомний CSS.
Що ж до самої ситуації зі звільненням 75% команди, це демонструє швидкість змін в індустрії, які ШІ додатково прискорив, і чому важливо продумувати стратегію монетизації заздалегідь. Окей, зараз Google та Vercel їх підтримали, але що буде завтра, коли їхні нативні ШІ-агенти згенерують схожий фреймворк, який умовний Gemini пропонуватиме розробникам за замовчуванням, і про Tailwind усі забудуть (як майже забули про Bootstrap)?».
Також тут варто звернути увагу на дискусію навколо пропозиції додати llms.txt — файл для зручнішого доступу LLM до документації.
«Реальність така, що 75% людей з нашої інженерної команди вчора втратили роботу через жорсткий вплив ШІ на наш бізнес, і кожна секунда, яку я витрачаю на безкоштовні експерименти для спільноти, — це секунда, яку я не витрачаю на спробу зробити бізнес життєздатним і гарантувати, що люди, які залишилися, отримують зарплату щомісяця», — зазначив Адам у дискусії.
Але проблема тут не в LLM. Вони й так читають документацію в будь-якому форматі. Проблема в тому, що документація більше не працює як канал продажів.
Це поганий сигнал для всіх бізнесів, які будуються навколо трафіку. Якщо єдина причина, чому користувач заходить на сайт — це знайти відповідь, то рано чи пізно з’явиться інструмент, який дасть її швидше й без зайвих кроків. Зараз цю роль виконує ШІ.
У цьому сенсі ШІ не створив проблему з нуля, а лише різко оголив слабке місце в моделі монетизації.
А що ви думаєте з цього приводу? Як, на вашу думку, Tailwind може врятувати свій бізнес?

«Фактично, Аішка забрала у них білет у „безбедну жизнь“...
«Я бачив багато відгуків про те, що виглядає так, що Адам (власник) насправді не так багато всього і робив для монетизації, бо продаж UI-бібліотек просто собі працював, і цього було достатньо. У той час як інші схожі проєкти розвивали способи монетизації, робили маркетплейси.
34 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів