Tailwind звільняє своїх інженерів через ШІ, а Google та Vercel спішать на «допомогу»: обговорюємо ситуацію

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Нещодавно ряди команди Tailwind CSS значно прорідішали через те, що прибуток компанії впав на 80%, хоча популярність фреймворку продовжує зростати. Парадокс, правда?

Про це повідомив засновник Tailwind Адам Ватан у GitHub-дискусії. За його словами, причина — ШІ. І не тому, що ШІ пише кращий код, ніж розробники фреймворку, а тому, що він забрав у Tailwind трафік. Люди просто перестали заходити на документацію, де компанія роками просувала свої платні продукти. ШІ зрізає кут і дає потрібну інформацію напряму, без зайвих кліків, сторінок та конверсії. Точка контакту між open-source-проєктом і користувачем зникла.

Щоб краще розібратися в цій ситуації, я запитав додатково кількох знайомих експертів зі сфери Front-end, і ось, що вони сказали з приводу цієї ситуації.

Євген Русаков, FrontEnd Tech Lead в Сільпо

«Фактично, Аішка забрала у них білет у „безбедну жизнь“...

І чесно кажучи, продавати темплейти чи ліби — це і до ШІ було не найстабільнішим способом заробітку. Враховуючи що на тобі висить команда сінйорів, які хочуть купувати сири по 500 грн, підтримують один із топових open-source проєктів у світі. Open source дає багато, але він не гарантує грошей.

Можливо, Tailwind треба було думати не про те, як продавати темплейти поруч із документацією, а про те, як монетизувати сам Tailwind. Бо коли твій бізнес існує тільки завдяки тому, що люди заходять до тебе — будь готовий, що одного дня вони просто перестануть це робити, бо якийсь Perplexity забере твій хліб».

Роман Лютіков, Staff Software Engineer в Whimsical

«Я бачив багато відгуків про те, що виглядає так, що Адам (власник) насправді не так багато всього і робив для монетизації, бо продаж UI-бібліотек просто собі працював, і цього було достатньо. У той час як інші схожі проєкти розвивали способи монетизації, робили маркетплейси.

З іншого боку, можу зрозуміти його: може, йому це все не треба і хочеться спокійно жити, а тут прийшов ШІ і запоров спокійне життя».

Через кілька годин після новин про скорочення стало відомо, що Google AI Studio, Vercel та ще кілька компаній пообіцяли фінансово підтримати Tailwind, аби допомогти йому втриматися на плаву.

На думку частини спільноти, це не стільки альтруїзм, скільки прагматичний крок, бо Tailwind уже став де-факто стандартом для генерації UI, зокрема й для самого ШІ.

Олександр Смолянінов, FrontEnd Director в ZFORT Group

«Мені концептуально не подобається те, що Tailwind робить або вже зробив із CSS, але водночас не можу ігнорувати факт, що Tailwind вже став невід’ємною частиною нашої індустрії, як колись Bootstrap. Чи не кожен ШІ наразі генерує дефолтну комбінацію React+Tailwind для фронтенд-завдань (якщо не вказаний бажаний стек). Тому не дивно, що на порятунок прийшли Vercel та Google AI. Для них це маркетинговий win-win кейс — і „захистили“ спільноту найпопулярнішого CSS-фреймворку, і попередили можливі наслідки його зникнення для майбутнього ШІ-коду. З мого досвіду, ШІ генерує утилітарні CSS-класи більш консистентно, ніж коли пише кастомний CSS.

Що ж до самої ситуації зі звільненням 75% команди, це демонструє швидкість змін в індустрії, які ШІ додатково прискорив, і чому важливо продумувати стратегію монетизації заздалегідь. Окей, зараз Google та Vercel їх підтримали, але що буде завтра, коли їхні нативні ШІ-агенти згенерують схожий фреймворк, який умовний Gemini пропонуватиме розробникам за замовчуванням, і про Tailwind усі забудуть (як майже забули про Bootstrap)?».

Також тут варто звернути увагу на дискусію навколо пропозиції додати llms.txt — файл для зручнішого доступу LLM до документації.

«Реальність така, що 75% людей з нашої інженерної команди вчора втратили роботу через жорсткий вплив ШІ на наш бізнес, і кожна секунда, яку я витрачаю на безкоштовні експерименти для спільноти, — це секунда, яку я не витрачаю на спробу зробити бізнес життєздатним і гарантувати, що люди, які залишилися, отримують зарплату щомісяця», — зазначив Адам у дискусії.

Але проблема тут не в LLM. Вони й так читають документацію в будь-якому форматі. Проблема в тому, що документація більше не працює як канал продажів.

Це поганий сигнал для всіх бізнесів, які будуються навколо трафіку. Якщо єдина причина, чому користувач заходить на сайт — це знайти відповідь, то рано чи пізно з’явиться інструмент, який дасть її швидше й без зайвих кроків. Зараз цю роль виконує ШІ.

У цьому сенсі ШІ не створив проблему з нуля, а лише різко оголив слабке місце в моделі монетизації.

А що ви думаєте з цього приводу? Як, на вашу думку, Tailwind може врятувати свій бізнес?
👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
перестали заходити на документацію, де компанія роками просувала свої платні продукти.

Це точно про сайт таілвінда? Бо щось не пригадую на сторінках документації ніякого просування, крім посилання в футері на Tailwind Plus.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коротше кажучи, це зачепить лише чуваків які займаються продажем ліб і темплейтів, 90+ відсотків девелоперів у безпеці (сподіваюсь такі проекти як asp.net zero нарешті справедливо підуть у інший світ бо продавати цю шляпу за гроші це просто треш)

Tailwind звільняє людей, бо вперлись в стелю розвитку і консультаційні послуги «не вистрелили».

Менеджери в tailwind просто найняли забагато людей як для наявної в них кількості роботи.

І вирішили, що краще сперти все на AI чим визнавати свою менеджерську помилку.

1. З експертним виразом лиця гнути пальці і розказувати що ШІ ніколи не відбере роботу
2. Коли відбере, то поправити окуляри, зробити ковток води, і говорити що це не із-за ШІ, що ШІ це лише прикриття
3. (якщо варіант 2 не проканає) Говорити що вони ще пожалкують про це, скоро назад наймуть і будуть платити в 2 рази більше

4. Учитись і розвиватись там, де *LLM не зможе замінити людину чи принаймні не повинен би
5. Активно економити на всьому крім освіти щоб купити побільше часток у компаніях, які з розвитку LLM виграють
6. Вміти влучно стріляти і кричати кіяу на випадок якщо LLM спробують підкорити людство
7. Вміти збудувати халупу з болота й хмизу і виростити їжу навіть без трактора, якщо варіант із стріляти і кричати кіяу не допоможе

Вони зароблять грошей коли прийде час хоч якось підтримувати та розвивати той код на Tailwind, який нагенерує AI 😅

>> CSS engineer в EPAM

Швидше тайтл тут зміниться )

Жаль не можна коментарі в закладки добавляти щоб через рік подивитися

Та твої перли минулого року я стабільно читаю 🙂

Наприклад? Тільки з конкретними посиланнями будь-ласка. Якщо стабільно читаєш, мають бути конкретні посилання, чекаю )

як майже забули про Bootstrap

Олександр Смолянінов, а чому забули? Якщо пишеться не SPA, то Bootstrap — здравий вибір.

Якщо ми працюємо з CMS: Drupal, Adobe AEM, Sitecore то або беремо і кастомизуємо якийсь css-framework, або пишемо з нуля, але писати з нуля зараз немає сенсу, той же Bootstrap чудово кастомізується через pre-конфігурацію.

З моєї бульбашки виглядає, що в більшості сучасних проектів співвідношення тв/бутстрап десь 1/10. Ентерпрайзи, які все життя жили на бустрапі, скоріш за все на ньому і залишаться якийсь час, але для стартапів та кастомних проектів — сумніваюся. Та й публічна активність у бутстрапа не дуже, вже забув, коли в дайджесті були новини про них.. А якщо порівняти сторінку sponsors у обох, то взагалі..

Так і співвідношення нових SPA/CMS проектів десь таке. 🤷

І новини про CSS зараз взагалі мало кому цікаві, дякую тобі, що ти регулярно пишеш про них на DOU ✨

А технічні зміни які робить Bootstrap поміж релізамі зараз більшість фронтендерів і не зрозуміє :(

Новина що вони зараз роблять міграцію з SASS import на use/forward та міркують над впровадженням native css layers мало кому буде цікава 😢

Головний контріб’ютор у Bootsrap — був Twitter, контора змінила власника на Ілана Маска — який як відомо в першу чергу хайпожор як бізнесмен. Тому і усі вкладення йдуть в ШІ.
Та в цілому є аналоги, той же Zurb Foundation, що більщ гнучкий з коробки та ним важче користуватись.
Писати з нуля Responsive UI — це той ще об’єм робіт (плавали знаєм), зараз звісно можна нагенерувати ШІ коду, який потім як підтримувати — усе ще стоїть питання. Ну і ШІ промти писати теж треба вміти, це певний рівень формалізації вже.

Ну там трохи не так було. Bootstrap був створений в твітері чуваками, які там працювали, і перші версії таку назву і юзали — Twitter Bootstrap. Але вони пішли з твітеру в автономне плавання ще задовго до Маска, десь в 2012. До речі, десь в ті часи я вперше на проді використав його, там ще less юзався як препроцесор. Foundation — гадаю, молодь його взагалі не бачила і не чула, хоча колись він був чи не другим після бутстрапа. Зараз майже не юзають. Як тут вже згадували, той же shadcn чи mui сьогодні більш затребувані

75% це скільки? 3 програміста? В GitHub-організації усього 4 людини: github.com/orgs/tailwindlabs/people

інвестували

Не інвестували, а пообіцяли фінансово підтримати (pledged financial support).

75% це скільки? 3 програміста?

Саме так. Я старався уникати цифри 75% від себе, але по факту 3 з 4 — це 75% :)

З приводу «інвестувати», то так, виправив неточність, дякую

Я старався уникати цифри 75% від себе

Ну це була пряма мова автора Tailwind. :) Я спочатку подумав: «Ого, який масовий лейоф».

Я от заліз теж подивитись, скільки в інженерах ці 75%. І після цього виникло питання: команда високоякісних інженерів дійсно сиділа «на ... рівненько» сподіваючись, що декілька років бурхливого розвитку ШІ їх не торкнеться/не вплине на них?

Що 10 років тому, що 5 років тому, що зараз найкраще працює чистий CSS.
Я впевнений, що його підтримка та розвиток будуть завжди,
а інші рішення, швидше за все, зникнуть, як колись зникли SASS, LESS, Stylus
та багато інших, про які вже ніхто не згадує.

SASS нікуди не зник і активно розвивається.

Я б сказав так — libsass зник, Dart Sass — активно розвивається, плюс синхронізує свої апдейти з апдейтами vanilla CSS.. наприклад як нативний IF Sass’s legacy if() function is being deprecated in favor of the official CSS if() function syntax. This syntax allows Sass and CSS conditions to be mixed freely.

дело не в трафике даже, а в том, что появились опен-сорс компоненты (даже целая дизайн-система) ui/shadcn высокого качества и коммерческий продукт Tailwind становится просто не особо нужным: после покупки его все равно нужно подгонять под себя, тогда проще брать бесплатное. ну и то, что их компоненты можно одним промптом сгенерировать современной ллмкой, тоже сыграло роль. фаундер поздно очнулся.
думаю, все будет в порядке. спонсоры активизировались, Tailwind перестроит стратегию и будет лучше зарабатывать.

Євген Русаков, FrontEnd Tech Lead в Сільпо
Бо коли твій бізнес існує тільки завдяки тому, що люди заходять до тебе — будь готовий, що одного дня вони просто перестануть це робити, бо якийсь Perplexity забере твій хліб

Або якесь АТБ

тобто, там бізнес-модель була побудована як у того дворника з фільму 12 стільців
на тому, що «люди заходять»

Вибачте, але точки зору двох найманих співробітників ZFORT та Сільпо (навіть не C-рівня) про стратегії монетизації продуктової open-source компанії — це не релевантна точка зору.

Вибачте, але ці два наймані працівники, на мою персональну думку, володіють достатніми навичками, експертизою та досвідом, аби я поцікавився їхньою власною думкою з приводу цієї ситуації та вніс її в допис.

Спитали б у мене, я живу за 8 кілометрів від Adam Wathan, засновника Tailwind. :)

Артуре, це ж форум — будь яка людина може висловити свою думку. Можна не чекати запрошення, а брати і писати свою думку.

Тобто ви вважаєте, що у Tailwind нормальна стратегія монетизації? Чи обов’язково бути С-левелом, щоб почати сумніватися в ній? :)

Я, як такий самий найманий співробітник не дуже у контексті того як це тягнути open source. Тому як мінімум я не можу бути об’єктивним та казати

команда сінйорів, які хочуть купувати сири по 500 грн

особливо коли це взагалі Tailwind та Adam Wathan це Канадська ментальність де сири про 500 грн це взагалі мимо.

Я, як такий самий найманий співробітник не дуже у контексті того як це тягнути open source

Бути найманим співробітником ≠ не знати бізнес-моделей.

Можна ознайомитись яке різномаїття бізнес-моделей для open source існує: en.wikipedia.org/...​_for_open-source_software

Я так розумію, власник Tailwind обрав лише один канал продажів — це документація. Будувати бізнес — це не лише будувати продукт (Tailwind Plus), але ще будувати канали продажів. Власник втратив контроль за єдиним каналом продажів, нажаль.

Окрім цього його value proposition — готові компоненти — це ширпотріб, він не один хто вигадав робити компоненти. Та ще виявилось, що ШІ може ці компоненти легко генерувати. Це дуже вразлива позиція.

Можна навести інший приклад — це DevExpress які вже ось як 30 років будують успішний бізнес на компонентах. www.devexpress.com Оцінка річної виручки: 43 млн. доларів. (growjo.com/company/DevExpress) Та я їх клієнт.

Я, як такий самий найманий співробітник не дуже у контексті того як це тягнути open source
я живу за 8 кілометрів від Adam Wathan, засновника Tailwind

Так зайдіть, запитайте. ;)

Ну, взагалі-то, дивно чути, що думка найманих розробників (senior/lead level), які є цільовою аудиторією продукту, не є релевантною. Стратегія монетизації B2D продуктів будується саме на розумінні потреб та поведінки інженерів.

Щоб бачити, що модель, яка покладалася на ’трафік до спекдокам’, похитнулася під тиском LLM, не обов’язково бути CEO. Достатньо розуміти, як змінився флоу розробки за останні два роки. Якщо продукт перестає бути ’точкою входу’ для користувача, він втрачає можливість продавати. Це база, яка однакова і для стартапу на трьох людей, і для корпорації.

Моя роль у компанії якраз передбачає оцінку технологічних стеків та їхньої життєздатності (survival analysis) для довгострокових проектів. Мені чи не щодня доводиться аналізувати ризики: чи не ’помре’ бібліотека через рік, чи буде підтримка, чи варто купувати ліцензії і все таке. Крім того, вже впродовж 15ти років я створюю та публікую фронтенд-дайджести кожен тиждень. Це допомагає як мінімум відстежувати тренди та передбачати життєвий цикл нових інструментів

вся эта история навела шуму, учитывая значение Tailwind в современной экосистеме Typescript web dev. я почитал треды в твиттере, складывается впечатление, что сам фаундер был хорошим специалистом и дизайнером, но неискушенным бизнесменом. он сильно недоиспользовал ту аудиторию, которая у него есть, не использовал все возможности, что у него были. ему сходу надавали там кучу релевантных советов, предложили бесплатные консультации как ему развивать свой бизнес. крупные компании вписались спонсорством, думаю, у Tailwind будет все хорошо в итоге. крупным бизнесом не станет, но стабильным — останется.

Підписатись на коментарі