Ми живемо у світі Азімова
Чому зараз твори Айзека Азімова актуальні як ніколи
Я вперше почув імʼя Айзека Азімова коли школярем грав в CS:GO і там була популярна та досить коштовна серія скінів (по-нашому — оздоблень) для зброї названа на честь письменника — Asiimov.
Згодом, я помітив, що багато відомих людей з технічного світу згадували своє захоплення ним. Ось, до прикладу, уривок відео, де це робить Ілон Маск.
Трохи рідше ніж імʼя Айзека я натрапляв на посилання до його відомих законів робототехніки коли читав різного роду статті про технічну тематику:
1. Робот не повинен завдавати шкоди людині або через бездіяльність дозволяти, щоб людині була завдана шкода.
2. Робот повинен підкорятися наказам людини, якщо ці накази не суперечать Першому закону.
3. Робот повинен дбати про збереження власного існування, доки це не суперечить Першому чи Другому законам.
І хоч я не дуже люблю художку, в якийсь момент я теж захотів трошки більше поцікавитись тим, хто він і ознайомитись з його творчістю.

Айзек Азімов
Айзек Азімов
Після свого народження поблизу Смоленська, тодішньої російської імперії, його батьки вчинили найправильніше — чкурнули звідти геть до США.
Він написав до греця книжок (понад 500), найвідоміші з них:
- I, Robot (укр. Я, Робот)
- The Foundation (укр. Фундація)
- The Robots of Dawn (укр. Роботи)
Перечитувати всі я не буду, трохи погортавши що в кожній з них, я зупинився на Я, Робот. Вона достатньо коротенька, 7 годин аудіокниги лише.
Тож саме Я, робот послужила мені вступом до науково-фантастичного світу пана Азімова.
Ця книга — це серія коротких, майже не повʼязаних між собою оповідань, кожне з яких виходило спочатку окремо на сторінках науково-фантастичних журналів.
Такий формат нерідкий в літературі та кінематографі (привіт, Love, Death & Robots).
Мені він не дуже до вподоби, бо я знаходжу трохи складним кожен раз знайомитись з героями.
Проте деякі з персонажів все ж таки повторюються між серіями, що трохи полегшує читання для мене:
- Susan Calvin (укр. Сюзан Кельвін)
- Gregory Powell та Mike Donovan (укр. Грегорі Пауелл та Майк Донован)
- та деякі роботи
Всього серія включає 9 історій:
- Роббі
- Коловерть
- Причина
- Упіймай кролика
- Брехун!
- Маленький загублений робот
- Втеча!
- Докази
- Конфлікт, якого можна було уникнути
Аби не спойлерити, переказувати зміст я не буду. Та й хто захоче може з легкістю запитати про це свій улюблений ШІ.
Загалом, кожне оповідання це коротка ситуація, що залучає людей, роботів та ті три закони робототехніки, які я згадував на початку та з яких власне і починається серія.

Три закони робототехніки
Азімов наводить різні приклади проблем, складнощів та вибору, які можуть поставати коли справа стосується надзвичайно розвинених роботів та їх інтеграцію в суспільство.
І це мене вражає.
Серія була написана в сорокових-пʼятдесятих роках минулого сторіччя. Проте все, що автор наводить в ній, дуже співзвучно з часом, в якому ми живемо зараз — коли ШІ зробив неймовірний стрибок у розвитку і тепер доступний всім.
І ми навіть говоримо про загальний/супер штучний інтелект (AGI чи ASI, кому як до смаку) як справу
Коли слухав добру половину оповідань, в голові крутилися тези Еліезера Юдковського в нещодавно прослуханій книзі — If Anyone Builds It, Everyone Dies. The Case Against Superintelligent AI (укр. Побудує хтось один — помруть усі).
По факту Айзек, 70 років тому, описує ті самі ризики, про які зараз говорить Еліезер, а саме alignment problem (укр. проблема узгодження) — як жити в світі, повному роботів та коли вони мають вищий за наш інтелект.
Тільки Еліезер про це говорить більш прямо.
Прочитати мій відгук про ту книгу, до речі, можна за наступними посиланнями:
В цілому, в тій чи іншій манері, мені сподобались та здались актуальними всі девʼять. Проте окремо виділю наступні (обережно, далі все ж можуть бути трошки спойлерів):
Роббі
На сьогодні історій про емоційну привʼязку до ШІ як друга чи другої половинки годі й шукати. Вже навіть стартапи такі є, той самий Grok має грайливих компанйонів.
Причина
Ця частина прекрасно описує апокаліптичний сценарій, коли ШІ не вважає нас гідними йому.
Брехун
Читаю цю, виринали в памʼяті все частіші випадки, коли ШІ спонукає людей робити ірраціональні речі, як от цього дядька кинутися з багатоповерхівки.
Докази
Найкраща в серії. Крім цікавої подачі самої історії, вона зачіпає одразу кілька важливих проблем сьогодні:
- Розпізнавання витворів штучного інтелекту. Іншими словами, як зрозуміти що фотографія чи текст згенеровані.
- Підробка ідентичності, або чи справді ця людина та, за кого себе видає. Наші любі китайські та північнокорейські хакери вже давно додали ШІ собі в арсенал.
- Коли всім керуватимуть роботи/ШІ, чи стане світ кращим місцем? Станом на зараз ми вже маємо конкретні гіпотези для такого майбутнього: Сем Альтман і його універсальний базовий дохід (UBI) або потенційне зникнення сенсу грошей на думку Ілона Маска.
Тож, Я, Робот однозначно варта уваги.
Це серія оповідань, яка закрила всі галочки:
- ✅ складається з цікавих творів
- ✅ пройшла перевірку часом і закохала в себе не одне покоління читачів
- ✅ знову стала актуальною через сім десятиліть

Я, Робот
Через останній пункт вище, я не припиню захоплюватись людьми на кшталт Азімова — бачити майбутнє на десятиріччя вперед і описати його в простій художній манері.
Окремо виділю диктора версії, яку я слухав на Audible. Завдяки зміні голосів та інтонацій, слухати книгу було саме задоволення.
Якщо ви шукаєте що почитати з художньої фантастики, я би вам порекомендував Азімова.
І мені прикро, що я особисто не натрапив на його книжки значно раніше, в дитинстві.
Хоч я поки і не планую читати інші дві популярні роботи Айзека, я додав їх в свій список на Goodreads.
Тож тепер я знаю, що читатиму в наступній подорожі.
Чи знаєте ви ще когось з письменників, хто як Айзек Азімов передбачив що буде за десятки років попереду?
Цей довгочит та інші є також в мене на Medium 😌
І також анонси постів на тематику ШІ та інші викладаю в Telegram-каналі.
Ласкаво прошу!

33 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів