Сайт з тестами англійської мови
Привіт, друзі.
First of all, це не інфоциганство чи історія успішного супер-гіпер-пупер-дупер успіху і не продаж «безкоштовних» курсів з подальшим спустошенням ваших кишень і заодно й мізків, а розповідь про створення сайту з тестами англійської мови English Tests Online, який потрібен кожному. Прошу звернути увагу, що це не комерційний, а просвітницький проєкт.
Не так важливо, чи ти називаєш себе абітурієнтом, студентом, ІТвцем, ейчаром, девопсом, інженером або просто архітектором якихось там неземних рішень, найперше, що тобі потрібно — це англійська мова. І так, можна сперечатися на цю тему і казати, що ти можеш обійтись без неї, бо є ШІ, який скоро всіх замінить і перекладатиме миттєво, а ще — твоя щелепа не така, а язик не може між зубами створити звуки /ð/ чи /θ/, або ж «I’m too old for this sheet», але фактом залишається одне — English is a must в сучасному світі.
Зазвичай, англійську починають вивчати ще у першому класі, проте в більшості випадків вже десь в 9-11-х усвідомлюють, що Галина Василівна, м’яко кажучи, оксфордів не закінчувала та її жмеринський акцент, що ти наслідував, менш зрозумілий британцям за сленг кокні. І якщо з розмовною мовою у нас біда і це нормально без занурення в англомовне середовище, то з Grammar, Vocabulary, Use of English та Reading можна справитись самотужки. Просто треба багато тренуватись. В принципі, це усвідомлення прийшло й мені за два роки до закінчення школи та здачі НМТ. Я володів мовою непогано, проте в мене не було матеріалів для підготовки до екзамену. На відміну від живої мови та життєвого досвіду, екзамен є чітко структурованим набором тестів, рішення яких потрібно наполегливо тренувати. Для цього знадобиться чимало матеріалів, а де їх знайти? Правильно, у мережі. Після того, як я зрозумів, наскільки мало якісних безкоштовних тестів в інтернеті, створення сайту з такими матеріалами стало моєю idée fixe. Її втілення стало можливим лише за умови використання ШІ як помічника в розробці тестів. Все було б добре, проте на початок 2025 року жодна модель ШІ не могла згенерувати кілька абсолютно різних тестів. Справа в тому, що моделі натреновані на деякому сеті з англійської та мають готові рішення для запитів на кшталт «створи тест рівня В1». Яким би якісним та детальним не був промпт, кожен наступний згенерований тест міститиме той же набір питань. Наприклад, коронним питанням для рівня А1 є «the book is ___ the table». А на рівнях В1-В2 ШІ вставляв в кожен тест питання з правильною відповіддю «put off», добре хоч не «put in».
Крім того, моделі натреновані на таких давніх текстах, де всі ще watch TV (розміром з пральну машину) та telephone rings (калатає як шкільний дзвінок). І скільки б я не бив того штучняка «фейсом об тейбл», перемогти цей застарілий trash було неможливо. Тоді я вирішив поставити його в рамки — згенерував список всіх тем граматики, слів та застосування англійської, а також топіки текстів для читання, і створив рандомайзер в Python. Таким чином, кожен новий промпт містив випадковий набір тем граматики та слів, а відтак — заставляв ШІ генерувати оригінальні тести, а не витягувати тухлі консерви зі свого датасетного погребу. Незважаючи на значне поліпшення у видачі, тести все ж залишались сирими. Кожен з них довелось перевіряти та виправляти вручну, я витратив на це місяці, тоді як на їхнє створення пішло кілька тижнів. В цілому мені вдалося втілити задумане попри всі проблеми та виклики. Хоча не зовсім, трапилося ще одне — Google, перебороти цього закостенілого монстра я не зміг. Якщо long story short, то спочатку майже всі сторінки сайту були проіндексовані і почали приносити перший органічний трафік. Але згодом, я додав 14 перекладів статті «How to learn English effectively» на найпоширеніших мовах світу (ні, квакання з боліт там не було). Не знаю чому, але корпорація добра скасувала індексацію і будь-які спроби (десятки годин переписування метаданих та коду і повторної індексації) повернути її виявились марними. Врешті я видалив ті переклади, але на мінному полі Google сапер помиляється лише один раз. «Тебе що, в Ґуґлі забанили?» — так, це про мене.
Пізніше я проіндексував сайт в Bing, і Bill opened Gates. Тепер, за деякими запитами, мій сайт на першій сторінці, а деколи й на першому місці видачі в Bing, і обходить знаменитий CambridgeEnglish.org, не кажучи вже про інші well-established сайти. Мало того, сам Chat GPT визнає мій сайт як «чудовий», рекомендує його людям, що шукають «free English tests online», і немало користувачів приходять саме від нього.
І наостанок питання: з якої країни надходить більшість користувачів? Можливо, з Німеччини чи Мексики, Індонезії чи Філіппін, а може з Індії? Amazing, but найбільше юзерів потрапляють на сайт з UK, а саме з Лондона. Мало того, більшість з них проходять тести рівнів А1-А2. Видно, то бідні іммігранти гризуть граніт науки колони Нельсона на Трафальгарській площі.
Можливо, дочитавши до цього місця, ти подумаєш, навіщо я це все зробив, і скажеш: «Та таких сайтів безліч, і всі вони доступні, ти викинув пів року життя на вітер, міг би просто monkeying around». І дійсно, you have a walkie-talkie — таких ресурсів чимало, але, якщо ти спробуєш знайти сайт:
— з сотнями абсолютно безкоштовних онлайн (а не PDF) тестів рівнів А1-С2;
— зі справжнім тестом для визначення рівня англійської на 70 питань;
— без реєстрації чи вимагання будь-яких персональних даних;
— з миттєвим результатом після проходження тесту після натискання Submit, а не «зареєструйся для отримання результатів» і «залиш свій мейл, щоб ми завалили тебе спамом»;
— з цілими повноформатними тестами по 50 питань на одній сторінці, а не по питанню на сторінку для збільшення кількості переходів для утримання юзера і показування йому реклами;
— зі збереженням результатів у local storage браузера;
— з легкими для завантаження сторінками лише з тестами і без нікому непотрібних фотографій щасливих різнокольорових студентів;
— без громіздких пояснень, які є в кожному першому підручнику,
то виявиться, що такий сайт лише один.
По суті, я реалізував своє бачення ідеального сайту з англійськими тестами для підготовки до НМТ. Для цього достатньо пройти всі тести рівнів В1-В2.
Сайт також підходить для тренування перед екзаменами на кшталт TOEFL чи IELTS. Так, він не містить Listening та Speaking частини, але це обмеження технологій, які я використав для створення сайту та його хостингу. Можливо, в майбутньому, за умови, що сайт продовжить залишатись популярним і якщо переведу його на платний хостинг, додам вищезазначені розділи.
А поки що — всі вагання в bin — бери і роби: проходь так званий placement test, в мене він називається «Test Your English Level», а після визначення свого рівня англійської (до речі, можеш вказати його в коментарях) — тренуйся на тестах цього рівня до моменту, коли стане легко. Тоді переходь на рівень вище. Але якщо в тебе вже С2, вибачай, D1 ще не завезли.
Thank you for your attention to this matter.
N.B. Haters, who is on duty today? (Halyna Vasylivna is asking, if what)
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів