«It’s over»: Лінус Торвальдс випробував вайб-кодинг
Лінус Торвальдс, творець Linux і Git, несподівано вирішив долучитися до лав «вайбкодерів». Цього тижня він оприлюднив на GitHub новий open‑source проєкт AudioNoise, у якому частину коду створено за допомогою славнозвісного vibe coding.
Проєкт опублікований під GPLv2 і містить набір простих цифрових аудіоефектів, натхненних його хобі — розробкою ефект‑педалей для гітари. Основна частина логіки, включно з фільтрами та ефектами обробки сигналу, написана власноруч мовою C, але Python‑скрипт для візуалізації аудіосемплів був здебільшого згенерований AI‑інструментом від Google — Antigravity.
У README репозиторію Торвальдс каже:
«Зверніть увагу, що інструмент візуалізації на Python фактично написаний через vibe‑coding. Я знаю про аналогові фільтри більше, ніж про Python, і спочатку робив так, як зазвичай — „гуглив і робив по прикладу“. Але потім я прибрав посередника — себе — і просто використав Google Antigravity для створення візуалізатора».
Реакція спільноти
Після публікації AudioNoise репозиторій швидко набрав сотні зірок на GitHub та викликав жваву реакцію у соцмережах і форумах. Вайбкодинг зараз дуже популярний серед розробників, незалежно від тайтлу та посади, але водночас не варто забувати, що важливо розуміти те, як працює код, згенерований ШІ, особливо якщо ви плануєте додавати його на прод :)
Нагадаємо, що раніше Лінус Торвальдс сказав, що позитивно відноситься до ідеї вайбкодингу.

34 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів