CES 2026: survival-tech, симулятори й новий рівень амбіцій

CES 2026 виявився сумішшю адреналіну та тотального виснаження, адже потрібно встигнути побачити все, що змінить правила гри вже завтра. Атмосфера конференції та її масштаби вражають. Вона величезна. І навіть Генрі Шапіро (СЕО та президент СТА) сказав нам в перший день, що обійти її повністю нереально.

Я відвідала CES у межах освітньої ініціативи Ajax Next від Ajax Systems. Компанія зробила цю поїздку можливою для студентів, щоб підтримати молодих винахідників, які вже сьогодні формують нові ідеї та технології для України.

Як засновниця геймдев-стартапу, я шукала не просто «залізо», а нові сценарії взаємодії. Останній день виставки я присвятила технологіям, що працюють на стику фізичного комфорту та цифрового занурення. Мене щиро вразив підхід до «survival-технологій» для розробників: від стенда 10minds з їхнім AI Sleep bot, який за допомогою повітряних камер коригує твій сон у реальному часі, до систем Link2Care та Humetrix. Останні взагалі розгортають Precision AI для здоров’я в таких масштабах, що мимоволі замислюєшся: як скоро ми в іграх почнемо використовувати біофідбек для зміни складності рівнів залежно від пульсу чи рівня стресу гравця?

Варто також згадати, що кількість симуляторів на квадратний метр цього року просто зашкалювала: від гоночних болідів до кабін, що імітують невагомість. Це чіткий сигнал для нашої індустрії: гравець більше не хоче просто «дивитися», він хоче «відчувати». Я провела чимало часу на стендах Epomaker, розглядала кастомні механіки та тестувала контролери від 8BitDo. Тримаючи їхній новий геймпад, я ще раз переконалася, що в геймдеві дрібниць не існує — ергономіка та тактильний відгук важать стільки ж, скільки й топова графіка.

Але найсильніші емоції викликав Український павільйон. Бути там, мати змогу розповісти про свій стартап та бачити реальний інтерес від глобальних гравців — це щось неймовірне. Ми ділилися досвідом і доводили, що технології не чекають кращих часів чи старшого віку, вони потрібні людям тут і зараз. Якщо в тебе є ідея і сміливість бути світлом у найтемніші часи та реалізовувати її попри всі труднощі — не потрібно чекати, потрібно «випускати її у світ тут і зараз».

Що я везу з собою в Україну? Крім гігабайтів фото та купи контактів, я везу абсолютно новий рівень амбіцій. Я повертаюся з чітким планом інтеграції нових AI-рішень у свій проєкт та енергією, якої вистачить на кілька релізів вперед. СES 2026 довів, що навіть найбожевільніші ідеї стають реальністю, якщо поруч з тобою люди, які готові змінювати світ. А ми ж памʼятаємо слова Стіва Джобса про те, що ті божевільні, які вірять наче здатні змінити світ насправді його змінюють?

Дякую Ajax Systems за цей поштовх, за можливість, за знайомства і за людей, це було щось надзвичайне.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі