Чи справді ШІ «вбиває» платформи з онлайн-курсами?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

АІ сьогодні буквально всюди. Куди не глянеш, звідусіль чуєш «АІ, АІ, АІ, АІ, АІ». Ба більше, штучка інтелект вже навчився не просто відповідати на запитання, а й генерувати навчальні плани, курси та практичні завдання. І, що я хочу сказати, то в нього це непогано виходить.

Нещодавно якраз писав у коментарях, що тестую AI Tutor від Roadmap.sh і, на мою суб’єктивну думку, для новачків він дає досить хорошу базу. Плюс у тому ж ChatGPT чи Gemini вже давно є окремі режими, які заточені саме під навчання.

І от цікаво обмусолити, а чи не витісняє ШІ класичні платформи з курсами? Чи не стане так, що Prometheus, Udemy та інші подібні сервіси найближчим часом втратять свою актуальність?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

чим більш знання прикладні тим простіше використовувати ВММ для «навчання через дію», коли учень сам обрав напрямок дії. (фактично, вайбкодінг є апогеєм цього — можна щось створити, навіть не навчившись.) генерація формальними мовами при наявності готових док — одна з простих задач ВВМ, на яку їх постійно дотреновують, тому ця тема актуальна на форумі програмістів. програмістові довчити мову програмування/фреймворк — майже ідеальний кейс.
натомість чим більш топіки фундаментальні і гуманітарні, тим більше ВВМ пливе. я штурхав GPT стосовно деяких розділів біології — це просто смішно. плюс ніколи жодних гарантій, що ти не натрапив на галюцінації — і претензії нема кому пред’явити. не можна послатися на автора/статтю/книжку. таке собі безособове абишо.

більше ТАК чим НІ

є 100500 сайтів з «курсами» або «майстеркласами» по всякій фігні по типу «Advanced Excel Part 1» або «Power BI Fundamentals Part 1» — їм точно дупа. Бо там більшість контенту — це копі-паста книжки\мануалу у відео-форматі + воно рідко коли оновлюється.

якщо взяти «сервіси» які пропонують доступ до непублічних даних, доступ до людей, доступ до кейс-стаді — це точно не про АІ. Я саме так зараз відбираю собі якись 1 курс на цей рік, маю вже звичку робити якись 1 серйозний курс з реальними людьми і реальними даними бо це дає змогу вийти трохи за рамки дей-ту-дей роботи.

АЛЕ на оці курси з реальними людьми і кейс-стаді, негативно впливає економіка (все дорого, грошей в людей нема). Субєктивно, відчуття, що людей які готові зараз заплатити 25к або 50к або більше за проходження навчання — стало менше. + АІ створює цікавий ефект такого собі поверхневого зання — навіщо йти на курси і задротити якщо відповідь від АІ задовільняє ваші потреби? Воно типу може і неправильно, може похерить ваш бізнес чи код але людина отримала відповідь і забула про курси)

проблема > може треба курс знайти > знайшов курс + записався
проблема > спитаю АІ > ніби ОК рішення > нафіг мені той курс за дофіга денег

є 100500 сайтів з «курсами» або «майстеркласами» по всякій фігні по типу «Advanced Excel Part 1» або «Power BI Fundamentals Part 1» — їм точно дупа

Ну... якщо люди йдуть на такі курси, то LLM їм не сильно допоможе...

Правда. Я змінив напрям діяльності рік тому, компанія мені давала бюджет на будь-які курси на новій позиції. Замість того, я просто почав використовувати генеративний ШІ і вивчив нереальну кількість нових технологій усього за рік.

LLM вбиває малий open source. Tailwind скоротили 70% персоналу, так як їх розширений пакет UI компонентів більше ніхто не купує. Бо ШІ створює усе сам. Тобто модель продажів, де викладали код в опен соур безкоштовно, і заробляли на експертизі — вмирає. Так само, як вмер Stackoverflow.
Щодо курсів. Нещодавно на цю тему робили відео деякі популярні ютубери айтішники. Кажуть так, туторіали з програмування набирають тепер лише незначну частку переглядів

Ну... подивимося як це вплине на Photoshop :-)
Я би скоріше брав галузі, а не весь open source взагалі.

75% звучить гучніше ніж «3 людей звільнили»

Внезапно обучение это не предоставление информации, а подача ее в форме для максимально удобной для понимания и запоминания. Не то, чтобы все преподаватели это умели, но LLM точно не про это.

Платформи мають пропонувати якість і актуальність, тоді їх не замінить ні індус на ютубі, ні ЛЛМ.
Багато курсів, на жаль, ні є ні актуальними ні цікавими.

LLM дуже допомогає тим, хто вчиться самостійно. Не скільки матеріалами, скільки гарною компанією та мотивацією: не так сумно навчатися. Якщо людина не вміє навчатися самостійно, йде на курси... То скоріше за усе їй не допоможуть ані курси, ані LLM.

Уявімо складну програму, на яку запишуться 10, а необзідні знання отримають 5. Уявімо профанацію, на яку запишуться 100, ва знання ніхто не отримає. Яка комерційно прибутковіше? Яких матеріалів в інтернеті більше? Що буде пропонувати LLM?

Щоб вчитися треба напружуватися. LLM у більшості сценарієв використання зменшує напругу.

Це хороше питання, і відповідь на нього — поки що ні. Справа в тому, що АІ не генерує нічого, а просто використовує знання, на яких натренований. Я створив сайт з тестами з англійської за допомогою АІ, це був суцільний жах. Описав цей досвід тут: dou.ua/forums/topic/57356

На YouTube є лекції і експерти по будь-якому питанню, але чомусь це не впливає на платформи з онлайн курсами. Значить проблема не в доступі до потрібної інформації, а в мотивації.

Я думаю що основа навчання — це достовірні джерела які насправді точні, перевірені та вичитані командою експертів. Суть LLM у тому що він використовує ці джерела як вхідні дані. Тому якщо процес тренування, джерела коректні — результат ок. Але питання що AI не створює ці джерела, а лише запозичає.
Що буде коли люди хто стоїть за посібниками та academia перестануть створювати їх, тому що LLM буде привласнювати їх та обходити традиційні канали «Автор -> книжка -> аудиторія»? Навіщо мені робити посібник якщо LLM його привласнить і аудиторія замість книжки буде використовувати LLM? Як автор я просто перестану це робити. Тоді де буде розвиток освіти, якщо ланцюг монетизації буде зруйновано? І що будуть робити LLM компанії, чи будуть вони у змозі генерувати не тільки запозичені думки, а робити research та створювати нове?
І це інше ніж «Та Google ж не відмінив бібліотеки». Google мав посилання на автора, були копірайти. LLM навпаки, привласнює усе, та подає як intrinsic знання моделі, які насправді є прогностичною генерацією токенів.

Теза про те, що LLM вб’є першоджерела, виглядає трохи апокаліптично і, чесно кажучи, сумнівно. Навпаки, LLM може стати найкращим промоутером якісної літератури.

Мій особистий приклад: мені 50. Нещодавно я зрозумів, що якщо не розберуся в рівняннях Шварцшильда, то життя прожито марно. Саме LLM допомогла мені зорієнтуватися в океані матеріалів і порекомендувала конкретні джерела. В результаті замовив собі паперову книгу David C. Kay (Tensor Calculus).

Окреме питання з вправами. Мені важко уявити, як їх можна «вгадати» — це процес, який вимагає формальних викладок, з чим у моделей є проблеми. Знову ж таки, простіше взяти готове пропрацьоване джерело, ніж щось згенероване на льоту з лейблою «Gemini can make mistakes...».

Але не виключаю, що це працює навіть навпаки: LLM мотивує читати книжки. Якщо раніше ти стакався на складному моменті й міг закинути, то зараз завжди є з ким обговорити. Та і цікавіше читати: копіюєш параграф і пишеш: «Чи правильно я зрозумів, що...?». ШІ стає ідеальним компаньйоном, який допомагає «прожувати» складне першоджерело, але не замінює його. LLM ідеальний інтелектуальний партнер для читання, що може збільшити попит на книжки.

Підписатись на коментарі