15 хвилин на день, щоб запам’ятати життя
Нотатки про те, як паперовий щоденник рятує від відчуття хаосу та втраченого часу.
На першому курсі університету почав вести планери. Записував туди справи та домашку. Потім, коли почав працювати, там зʼявились робочі задачки. Формат був змішаний: цифровий (Notion, Todoist), паперовий (блокнотики на пружинці).
На початку 2023 почав повноцінно вести паперовий щоденник. Спочатку це був просто цікавий подарунок. Потім мені сподобалось і я це роблю вже регулярно протягом 2.5 років. На картинці нижче видно кількість списаних на даний момент.

Мої старі щоденники
Я в цілому не дуже люблю писати щось на папері, бо це не зручно, легко губиться і потім важко знайти якусь важливу інформацію. Тому щоденник — це єдине з паперу що в мене завжди з собою. Все інше в компʼютері чи телефоні.
Найперший щоденник був від BeriDari, він йде з певною структурою і файними підказками та фактами. Він класний, проте я хотів щось більш просте після нього, тож почав купляти звичайнісінькі блокноти в крапку і заповнювати сам.
Кілька разів експериментував із власною системою заповнення, одну з них від нічого робить навіть опублікував на GitHub.
Користуюсь таким блокнотом я майже щоденно. В середньому, один аркушик — один день. Проте також є і сторінки з рефлексією та довготривалим плануванням.
Розмір сторінки А5 при кількості в
Саме заповнення займає
Ведення щоденнику мені допомагає:
- бути організованим і продуктивним;
- дотримуватись звичок;
- зменшувати тривожність і відчуття хаосу;
- аналізувати помилки та досягнення;
- не пропускати важливі події;
- стратегічно планувати;
- рефлексувати і краще запам’ятовувати життя.
Щоденник — це не панацея, все одно більшість залежить від інших речей. Проте це все таки надкорисний інструмент.
В цілому, я би радив кожному вести щось подібне. Особливо якщо ви як і я є тривожник, страждаєте від синдрому дефіциту уваги чи гіперактивності, та любите робити все і одразу.
В школі терпіти не міг заповнювати щоденник, а тепер роблю це кожен день, ще й з власної волі 🙃
Який ваш досвід з планерами та щоденниками?
Чи ведете ви щось подібне регулярно?
Буду радий почитати ваші історії в коментарях ⤵️
Самоорганізація та боротьба з лінощами це одна з тем у моєму Telegram-каналі. Ласкаво прошу!
Підписуйтесь, щоб не пропустити наступний пост.

23 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів