15 хвилин на день, щоб запам’ятати життя

Нотатки про те, як паперовий щоденник рятує від відчуття хаосу та втраченого часу.

На першому курсі університету почав вести планери. Записував туди справи та домашку. Потім, коли почав працювати, там зʼявились робочі задачки. Формат був змішаний: цифровий (Notion, Todoist), паперовий (блокнотики на пружинці).

На початку 2023 почав повноцінно вести паперовий щоденник. Спочатку це був просто цікавий подарунок. Потім мені сподобалось і я це роблю вже регулярно протягом 2.5 років. На картинці нижче видно кількість списаних на даний момент.

Мої старі щоденники

Я в цілому не дуже люблю писати щось на папері, бо це не зручно, легко губиться і потім важко знайти якусь важливу інформацію. Тому щоденник — це єдине з паперу що в мене завжди з собою. Все інше в компʼютері чи телефоні.

Найперший щоденник був від BeriDari, він йде з певною структурою і файними підказками та фактами. Він класний, проте я хотів щось більш просте після нього, тож почав купляти звичайнісінькі блокноти в крапку і заповнювати сам.

Кілька разів експериментував із власною системою заповнення, одну з них від нічого робить навіть опублікував на GitHub.

Користуюсь таким блокнотом я майже щоденно. В середньому, один аркушик — один день. Проте також є і сторінки з рефлексією та довготривалим плануванням.

Розмір сторінки А5 при кількості в 160–180 дозволяє його брати з собою, наприклад в подорожі, чи працюючи не з дому.
Саме заповнення займає 10–15 хвилин на день, та приблизно 40 хвилин раз на два тижні у вихідний.

Ведення щоденнику мені допомагає:

• бути організованим і продуктивним;
  • дотримуватись звичок;
  • зменшувати тривожність і відчуття хаосу;
  • аналізувати помилки та досягнення;
  • не пропускати важливі події;
  • стратегічно планувати;
  • рефлексувати і краще запам’ятовувати життя.

Щоденник — це не панацея, все одно більшість залежить від інших речей. Проте це все таки надкорисний інструмент.
В цілому, я би радив кожному вести щось подібне. Особливо якщо ви як і я є тривожник, страждаєте від синдрому дефіциту уваги чи гіперактивності, та любите робити все і одразу.

В школі терпіти не міг заповнювати щоденник, а тепер роблю це кожен день, ще й з власної волі 🙃

Який ваш досвід з планерами та щоденниками?

Чи ведете ви щось подібне регулярно?

Буду радий почитати ваші історії в коментарях ⤵️

Самоорганізація та боротьба з лінощами це одна з тем у моєму Telegram-каналі. Ласкаво прошу!

Підписуйтесь, щоб не пропустити наступний пост.

Архів моїх великих текстів на Medium, в тому числі і цей 😌

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цифрова база — в Obsidian. Список завдань, покупок — Reminders. Цифровий чорновик, копіпаста, тимчасові нотатки — Apple Notes. Робочі задачі, домашні справи, записи — щось типу Bullet Journal, але дуже спрощено і без рефлексій та вражень. Але блокнот має пружини і змінні листки. Тож неактуальна інформація викидається, що частково вирішує проблему старих блокнотів, коли шкода викинути — бо там є 5-10 сторінок цінної інформації. Для архівної довідкової інформації — Notion. Там зроблені покупки, список фільмів. Те що не треба під руками. Все зроблено щоб потрібна сторінка була відкрита за 1-2 кліки.

Писати від руки ненавиджу з дитинства. Коли з’явилась можливість запам’ятовувати задачі в компютері, а потім в телефоні, — це стало великим полегшенням.

Пробував вести купу різних комп’бтерних todo, планерів, нотатників, але з появою Google Keep — це основий інструмент для збереження всього, що має бути під рукою. Але і його не завжди використовую.

Щось записую в keep чи calendar, щось просто запам’ятовую.

Іноді пройобую зробити як те, що записав, так і те, що «запам’ятав» :)

Emacs org і паперовий щоденник як на фото. Якщо переживу ці часи, то навіть після відновлення постійного світла, звичайна свічка увійде в мій побут — кінець дня перед сном зі свічкою вже увійшов у звичку.

Серед усіх коментаторів, ви маєте досить неочікувану для мене професію.
Якщо не секрет, якого типу нотатки вам доводиться вести по роботі?

Я ще й код пишу :) і, напевне, довше, ніж більшість коментаторів тут. Все, що вимагає структури та версіонування — ТЗ, роздуми, замітки, проповіді. Планування всяке, звісно, там же.
Папір — коли нема часу тикати кнопки.

дякую за відповідь
Так, написав своє питання і тільки потім побачив вашу статтю:
— dou.ua/forums/topic/55430

В мене також такий стос щоденників і нотатників)) Один використовую для навчання і нотаток інші для планування робочого дня чи якихось нотаток для роботи. Просто, коли записую щось в ручну, то мені легше це запам’ятати чи візуалізувати.
Але, якщо для проекту, то звичайно використовую Wiki або Atlassian.

Просто, коли записую щось в ручну, то мені легше це запам’ятати чи візуалізувати.

100%, це дуже вагома перевага запису на папері.
Нижче в коментарях вже згадували це: для деяких справ, як от вивчення мов, це, мабуть, мастхев.

По роботі — календар той що дають — гугл чи аутлук.
Для особистого якось вдається без тулів менеджити.

зменшувати тривожність і відчуття хаосу

мені навпаки «хаос» комфортніший.
Хаос — це простір можливих рішень і ти в будь який момент можеш вибрати найбільш оптимальне з найсвіжішими вхідними даними.
Без болю ламання прибитого цвяхами плану з всіма чейндж менежментами й імпакт аналізами.

Звісно далеко не завжди можеться так як хочеться.

мені навпаки «хаос» комфортніший

Але чи не втрачаєте ви якість рішень та деталі при такому підході?

Як я писав в пості, маю підхід протилежний вашому. Буває, коли чернетка вже є, я можу піти щось випадкове робити, як от готувати вечерю, і отримати цікаву думку чи ідею, яку потім піду дописувати в чернетку, що лишив в кабінеті.

Bear для нотаток
Things для задач

не чув про них до цього.
Склалось враження, що обидва можуть бути замінені Notion?

Абсолютно. Якшо у вас вже є робочий інструмент, то не обовʼязково його заміняти чимось.

Найближчий родич Bear — це Obsidian.
Найближчі родичі Things — це Todoist та TickTick.

У мене шлях довгий та нескінченний як у самурая.

Найбільшу кількість років я юзав Todoist.com, вкл. навіть його «бізнес»-спейс для не-айті діяльності на пару людей. Наразі завершую його використання, здебільшого через те, що 1 поле дати не підходить майже ні для чого — мені треба date_from -> date_to.

Зараз мігруємо в Clickup, якщо попрацювати ножем то він перестає бути копією Jira і більше починає бути схожим на Todoist зі стероїдами. На нього вся надія щодо задач.

Потім намагався використати Google Calendar на максимумі, але він працює тільки для подій зав’язаних на інших людей (зустріч/дзвінок), а не для задач з рандомним днем виконання.

Щодо зошитів:
— один від роботи для роботи (пишу іноді тезиси для ранкового дейлі, бо по ранкам мій мозок ще не існує)
— один під вивчення іспанської (трохи краще ніж А4 чорновики, що без кінця губляться окремо)
— один як смітник для всього іншого (типу полички поміряти і поїхати з ним в магазин)

У мене шлях довгий та нескінченний як у самурая.

Не тільки у вас 😁️️️️️️
Це має вже зватись якимось окремим термін: раз на півроку пробувати міняти процес занотовування.

Дякую за розгорнутий коментар та ¡mucha suerte con el español!

Дякую, радий був знайти, що ви теж юзаєте Todoist :)

Але все ще повні рецепти для себе не знайшов, а враження що розробники того софту зовсім відірвані від реальності.

1. Список покупок для магазину:
Робили тяганням з Done в Required перед закупом, та в Done/Absent в процесі.
По суті модель Promise: Pending -> Completed/Rejected, але жоден з цих таск-менеджерів не дав нормальний інтерфейс для цього, не кажучи по спліт по розділам (ті самі овочі/рибу/м’ясо згрупурувати і не скролити все це сотню разів)

2. Не задачі
Рано чи пізно треба щось зберігати статичне: номера телефонів когось чи якісь аварійні коди від сервісів. Телефонна книга навіть гугла не працює, бо треба дати видимість деяких контактів дружині наприклад. Коди для гугл-паролей теж не впихуються і потім складно знайти. Чи промо-коди без терміну. Проблема що жоден софт не дає створити сутність без швидкого закриття в done

3. У задач не може бути часу... навіть і дня
Задача це про щось, що треба колись виконати, є приблизно старт-кінець.
Якщо є час — то це подія з іншою людиною — це в календар.
Якщо є день — то це виключення коли day_from = day_to.
Тобто тут потрібно бачити:
— або як довго задача гниє та не виконується (якщо нема дедлайну)
— або як близько приближається дедлайн (і як далеко вона відійшла від старту)

з 1 і 3 згоден
з 2 я частково вирішив це з 1password: поки не доводилось шарити номери телефонів, проте різного роду паролі (навіть той самий вайфай), секретні нотатки чи коди до приладів там можна шарити, якщо є сімейна підписка

Періодично використовую ноушин, але не дивлячись на можливості пошуку, знайти потрібну інформацію в рукописних нотатках виходить швидше) тому основний інструмент для роботи це паперовий блокнот, а цифрові для більш стратегічних та глобальних задач які вимагають структуризації.

мабуть це тому, що ви шукаєте нещодавню інформацію, то набагато швидше виходить прогортати кілька сторінок та знайти що треба, ніж в Notion згадувати ключові слова для пошуку, чи по якому шляху воно лежить

Запланувати та нагадати про зустріч, подію — так. Особливо зручно для справ, привʼязаних до конкретного часу, як от похід до лікаря.

Проте чи використовуєте ви його, аби позначити пріоритет та план на день/тиждень? І аби потім підбити невеликий підсумок, як все пройшло?

Зрозумів ваш підхід, дякую
Хоч на відміну від мого підходу, Docs має перевагу, бо цифровий, проте це точно не найзручніше місце аби журналювати регулярно: останній раз коли писав там щось з телефону, було геть не швидко.

Підписатись на коментарі