Відчуття, що відстаєш: як ви реально використовуєте ШІ в щоденній розробці?
Багато з вас, напевно, бачили пост Андрія Карпатого:
«I feel like I’m falling behind».
Це саме те, що я зараз відчуваю сам. Стає все очевидніше, що розробку сайтів та веб-застосунків уже можна прискорювати в рази, якщо правильно використовувати ШІ. І водночас — зовсім неочевидно, як саме це робити правильно.
Я не говорю про повний «вайбкодинг», коли ти просто приймаєш усе, що згенерувала модель. Мене більше цікавить:
👉 як налаштувати роботу з ШІ так, щоб:
- реально економити час,
- зберігати контроль над кодом і архітектурою,
- розуміти, що відбувається в проекті, і мати можливість легко втрутитися та все виправити вручну.
Хотілось би почитати досвід людей, які вже оптимізували свій workflow.
- Як ви використовуєте ІІ, коли є дизайн у Figma і його потрібно швидко перенести у веб?
- Як ви швидко створюєте MVP без дизайну, але з чітко описаною логікою, флоу, станами?
Зараз я використовую:
ChatGPT та Google Studio — як співрозмовників для обговорення архітектури та рішень. Gemini CLI — для допомоги безпосередньо з кодом. Windsurf плагін для автокомпліту.
Усе це — безкоштовні інструменти, і загалом вони працюють непогано. Але виникає питання: чи є реальний сенс переходити на платні рішення такі як Cursor або Claude Opus? Чи справді з ними відчутно зручніше ніж з безкоштовними?
Буду дуже вдячний, якщо поділитеся своїми реальними робочими сценаріями, інструментами, які прижилися, і, можливо, помилками, яких варто уникнути.

72 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів