Відчуття, що відстаєш: як ви реально використовуєте ШІ в щоденній розробці?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Багато з вас, напевно, бачили пост Андрія Карпатого:

«I feel like I’m falling behind».

Це саме те, що я зараз відчуваю сам. Стає все очевидніше, що розробку сайтів та веб-застосунків уже можна прискорювати в рази, якщо правильно використовувати ШІ. І водночас — зовсім неочевидно, як саме це робити правильно.

Я не говорю про повний «вайбкодинг», коли ти просто приймаєш усе, що згенерувала модель. Мене більше цікавить:

👉 як налаштувати роботу з ШІ так, щоб:

• реально економити час,
  • зберігати контроль над кодом і архітектурою,
  • розуміти, що відбувається в проекті, і мати можливість легко втрутитися та все виправити вручну.

Хотілось би почитати досвід людей, які вже оптимізували свій workflow.

• Як ви використовуєте ІІ, коли є дизайн у Figma і його потрібно швидко перенести у веб?
  • Як ви швидко створюєте MVP без дизайну, але з чітко описаною логікою, флоу, станами?

Зараз я використовую:

ChatGPT та Google Studio — як співрозмовників для обговорення архітектури та рішень. Gemini CLI — для допомоги безпосередньо з кодом. Windsurf плагін для автокомпліту.

Усе це — безкоштовні інструменти, і загалом вони працюють непогано. Але виникає питання: чи є реальний сенс переходити на платні рішення такі як Cursor або Claude Opus? Чи справді з ними відчутно зручніше ніж з безкоштовними?

Буду дуже вдячний, якщо поділитеся своїми реальними робочими сценаріями, інструментами, які прижилися, і, можливо, помилками, яких варто уникнути.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Недавній приклад. Скинули на ревью PR де проект конвертували на новий фреймворк. 400+ комітів, 100+ файлів змінених, замінених, переміщених, а із-за того що переміщених, неможливо side-by-side порівняти. Я той проект толком не знаю, приймав два роки назад участь в дизайні, робив час від часу якісь ревью, але не приймав активної участі.

Не буду навіть скаржитись на те, що над цим PR працювали три місяці!!! коли можна було б з агентами навайбкодити за пару днів, максимиум тиждень, ну да ладно.

Так вот, проревьювив його за пів дня. Як?

1. Згенерував агентами детальну специфікцію проекту з особливим акцентом на публічний АРІ — аутентифікація, ендпойнти, конфігурації, вхідні і вихідні параметри, все. Кожен розділ в окремий файл, в окрему сесію, щоб не забивати контекст, щоб агенти детально по кожному розділі прийшлись ніж поверхнево по всім.

2. По кожному розділу окремо, паралельно, кількома незалежними агентами і моделями (claude code, codex, gh copilot), проревьювив PR порівняно з базовим бранчом і згенерованою документацією.

3. Окремий агент-бос перевіряє всі звіти всіх агентів (з особливим фокусом на консенсус де всі агенти вказали на деградацію функціоналу), перевіряє ці знахідки сам (щоб уж точно уникнути галюціонації) і готовить фінальний звіт по кожному розділу.

Для тих хто не знає, один запит в один агент це кілька десятків запитів в LLM. Тобто щоб зробити он це ревью, було зроблено кілька сотень запитів в LLM. Он так вирішуються задачі, а не попросити чатгпт код написати, чи відправити простий промт в агент і потім скаржитись що «не працює», і ображаються коли їм кажуть що «не вмієш користуватися».

PS Я все запускав і менеджив руками, но по-хорошому треба атоматизоване ворклоу для таких ревью, з нормальними промтами, але лінь налаштовувати, колись налаштую )

PS PS Я розумію що в ідеальному світі так не робиться, і такі PR робити не можна, але ми живемо не в ідеальному свііті.

ну так смотри.... они говнокодеры и ты говнокодер, только что ты описал как прикрылся с помощью ии. но ваш подход в целом это ляп-ляп и в продакшен. я уверен что до ии у вас ничем не отличалось. без обид, реально. ты описал отличный кейс где ии приносит пользу

дуже детальний і точний аналіз на основі одного PR, не зря Architect )
можна подумати у вас зашкварних PR не буває

дуже детальний і точний аналіз на основі одного PR, не зря Architect )

я могу ошибаться, но я в твоем тексте увидел гордость, а не разочарование, сам посмотри

можна подумати у вас зашкварних PR не буває

это есть, но это никогда не по доброй воле

Якби PR був адекватного розміру і гімнокодом там навіть не пахло, то це б тоді вже не був

отличный кейс где ии приносит пользу

? :)

тогда бы польза от ии уменьшилась и даже могла бы стать вредом

Не сперечаюсь, у вашому випадку це цілком може бути так. Як на мене, користь від AI на ревю залежить не стільки від розміру PR чи якості коду, скільки від типу змін і від того, наскільки у вас налагоджений флоу та контекст для моделі.

Так, код рев’ю, прототипування, тестування ідей. Я взагалі з LLM сміливо лізу у нові для себе мови програмування, технології, тощо.

А можете коротко описати як створювали і конфігурували цих агентів?

Йде планування.

Team member 1: це доволі складна задача, мінімум тиждень.
Team member 2: мені ще треба подумати.
Donald Trump, посміхаючись: до вечора буде готово :)

Так а яка корисність від вашого ревью, реально можете оцінити ?
Чи ці круті супер-пупер агенти, наприклад зрозуміли — що десь там алгорим не ефективний, там типу вийшло якись O(N) складність, а можна O(logN) чи O(1) взагалі, або можна робити 1 запит в базу данних, а виходить по факту N+1 і треба або кеши додати, або Eager data fetching і т.д. і т.п.
А якщо дивитись на код смели Так можна було і через Sonar Qube загнати і подивитись.
P.S. Так Copilot і Gpt 5, та Gemini стали сильно краще, цікаві аналізи можуть робити зараз. Тим не меше — усе ще то там то сям роблять помилки, де видно, що модель натренувалась на якомусь Big ball of mud. Коротше ще ми не досягнули коли усе автоматизується на 100%, орієнтовно це буде за Гартнер і низкою інших досліджень в 2036. Те що користь є — це теж 100% факт, я би це порівняв із електро і бензо чи пневмо інсрументом, звісно що значно краще ніж в ручну.

ці круті супер-пупер агенти, наприклад зрозуміли — що десь там алгорим не ефективний, там типу вийшло якись O(N) складність, а можна O(logN) чи O(1) взагалі, або можна робити 1 запит в базу данних, а виходить по факту N+1 і треба або кеши додати, або Eager data fetching і т.д. і т.п.

Так, АІ агент на код рев’ю таке легко виловлює.

Ви описали ідеальний варіант як і коли можна використовувати сучасний «ШІ» з досить гарним результатом:
1. велика кількість тексту
2. порівняння з іншою великою кількістю текстів
3. підведення підсумків з наголошуванням на ділянки які можуть створити проблему

В цьому випадку дійсно у людини пішли би дні щоб розібратись, але в чому тут використання ШІ як software engineer?

Ви тут нижче жалілись як повз вас пролітають ваші нереалізовані стартапи, так от, даю ідею для легкого і відносно швидкого заробітку. Тепер попросіть ваших чудо агентів з нуля переписати цей PR за тиждень, максимум як ви кажете (не скормлюючи звісно цей самий PR йому).

Коли ви це зробите, можете сказати своїм босам що можна звільнити купу непотрібних галімих кодерів, а вам бонусом їхня зарплата.

а вам бонусом їхня зарплата

:) обожаю эту фигню. джуниоры узнали что синьор уходит и уже прикидывают как начальство на них его зарплату поделит

можете сказати своїм босам що можна звільнити купу непотрібних галімих кодерів, а вам бонусом їхня зарплата.

Тих «галімих кодерів» і до АІ багато було, тільки смисл рядовому деву щоб їх звільняли?
Хай будуть собі як фон, щоб можна було працювати 3 години а не 8 і все одно видавати результат вище середнього.

Щось таке «побачив»: Спочатку вводимо широкий промпт — багатенько інформації що видасть нам.
Це буде фаза інфляції області пошуку. Тут будуть і галюцінації. А далі цікавеньке: вводимо такий промпт: «Переглянь усе, що ми тут з тобою наговорили і звузь до кістяка найважливіших і найлогічніших зв’язків. можливо чимось підтверджених чи доведених статистично чи математично.»
Це буде фаза дефляції.
І начебто ШІ ще не уміють так робити. Інфляція = дефляція. Розширення — здуття. Дихання. Коливання інформаційного обсягу.

розробку сайтів та веб-застосунків уже можна прискорювати в рази, якщо правильно використовувати ШІ. І водночас — зовсім неочевидно, як саме це робити правильно.

1) виробництво будь-чого — не є прибуток...
виготовити в 5 разів швидше — не означає в 5 разів більше продати...
і навіть якщо в 5 разів більше продати — це не означає в 5 разів більше прибуток...

2) і тут виникає питання мотивації...
якшо аі — це хобі для себе — це одне питання...
яка різниця які інструменти, якщо подобається...
а може головне — інтуіція..............

якщо — це робота для клієнта...
так там є вимоги, строки бюджет... це все обмежує в виборі інструментів... і додає ясності...

Чи закладаєте ви використання AI-агентів у естімейти, і наскільки це скорочує ваші оцінки? З агентами потенційно можна значно швидше додавати новий функціонал. Але водночас швидше росте кодова база і кількість фіч, які потрібно підтримувати. Якщо ти інженер, який відповідає за систему, то коли вона починає рости швидше, ніж раніше, ментальне навантаження лише збільшується. По суті, це означає більше відповідальності.

Відчуття, що відстаєш було поширене і раніше. особливо у тих, хто надовго застрягав на одному проєкті й переставав навчатися. Але зараз ще виникають інші питання :) у що взагалі перетворюється роль девелопера :)

Чи закладаєте ви використання AI-агентів у естімейти, і наскільки це скорочує ваші оцінки

Я взагалі не знаю як щось зараз можна оцінювати з ШІ. Й до цього в айті були проблеми з естімейтами, особливо якісь баги, які часто взагалі неможливо оцінити. А зараз все це стало тільки глибше, бо ШІ може раз й закрити щось дуже складне, а може затупити на елементарних речах, що в результаті руками робити було б тупо швидше.

Я взагалі не знаю як щось зараз можна оцінювати з ШІ. Й до цього в айті були проблеми з естімейтами

Та, згоден, з естімейтами проблеми були завжди, і з ШІ ця невизначеність нікуди не зникає. Але більшість індустрії все одно працює на естімейтах. Далеко не всі можуть собі дозволити формат ready when done :) Тому питання не лише в точності оцінок, а в тому, чи команда адаптує саму модель планування, чи просто робить вигляд, що нічого не змінилось :)

Якщо є реальний буст продуктивності, то логічно або зменшувати самі естімейти (особливо якщо мова про години), закладаючи, що частину роботи може закрити ШІ. Або залишати процес без змін (абстрактні поінти), але тоді очікувати, що за спринт буде закриватися більше задач.

Або залишати процес без змін (абстрактні поінти), але тоді очікувати, що за спринт буде закриватися більше задач.

Ну так вже мабуть мемний аджайл на цьому й побудований, не оцінюємо в годинах, а оцінюємо в поінтах, в кінці спринта дивимось скільки поінтів команда реально закриває.

Мені здається, що це треба бачити, а не читати. Бо диявол в деталях.

У нас на проекте мы активно используем Windsurf workflows. Это не какой-то рокетсайнс, просто описанные рутинные задачи которые может делать АИ.
К примеру:
— планирование реализации. Воркфлоу ходит в джиру, считывает детали задачи и на основании твоей кодовой базы накидывает план реализации, включая новую фичу, тесты, документацию. Ты ревьювишь и может далее общаться с агентом и просить его реализовывать шаг за шагом предложенный план.
— resolve pr comments. Тут тоже просто, после запуска workflow агент заходит на твой PR, сканирует все комментарии, анализирует их и предлагает фиксы. Как правило, все комментарии это какие-то action items, типа поменять название, покрыть тестом, вынести в отдельный класс и тд. С небольшими задачами типа комментарий к PR AI справляется отлично.
— code review. Агент заходит в джира тикет, забирает детали, так же сканирует твой PR что бы забрать все изменения и проверяет твою кодовую базу на соответствия требований задаче, на код-стайл, на покрытие тестами.
— create pr. Анализирует задачу джиры, твои изменения и автоматически по шаблону создает PR с тайтлом и описанием на Github, добавляет нужные labels, etc.
— поиск проблем. Можно отдать крашрепорт и попросить локализировать проблему + предложить решения, после ревью приступить к реализации.

Это базовое использование для автоматизации рутинных задач, можно таких ещё десятки накидать.
Автокомплит почти не используем, ибо кода стали писать меньше, практически все решается через общение с агентом, а ты просто проверяешь работу.

Якщо LLM сам пропонує план, сам його реалізує, сам покриває тестами, а людина каже «так/ні» — де тут інжінірінг? Це менедждмент.

попросить локализировать проблему + предложить решения
Воркфлоу ходит в джиру, считывает детали задачи и на основании твоей кодовой базы накидывает план реализации
просить его реализовывать шаг за шагом предложенный план
проверяет твою кодовую базу на соответствия требований задаче, на код-стайл, на покрытие тестами
Анализирует задачу джиры, твои изменения и автоматически по шаблону создает PR с тайтлом и описанием на Github, добавляет нужные labels

Мені цікаво, а де у всьому цьому зріст компетенції конкретної людини (навіщо мені знати щось нове якщо AI це мій інструмент пізнання), контроль ризиків (що треба робити коли AI ляже, підніме ціни, та взагалі є вашим капіталом причому не сервіснім, а інтеллектуальним), мотивація вчити щось нове взагалі (повний cognitive offloading та стан braindead)? Те що ви описали виглядає як Amazon Delivery center, де людина тицяє на кнопку та зводиться до функції оператора AI.

Есть конкретный вопрос темы, я описал как АИ помогает автоматизировать рутинную работу и делает процесс разработки эффективнее, а вы можете сосредоточится на других задачах для инженера которые АИ пока не под силу (таких по моим оценкам около 70%, примерно столько рабочего времени я трачу на обязанности что не связаны с написанием кода).
Естественно, вся ответственность на инженере, все автоматизации написаны инженерами, и да, фокус работы с приходом АИ смещается, это нормально.
Если не хотите упрощать/автоматизировать свой воркфлоу — никто не заставляет, работайте работу и не опускайтесь на уровень

де людина тицяє на кнопку та зводиться до функції оператора AI
Якщо LLM сам пропонує план, сам його реалізує, сам покриває тестами, а людина каже «так/ні» — де тут інжінірінг?
Це менедждмент

Ні, це сучасний інжиніринг. Типу Техліда, тільки замість людей АІ.

20 років тому автокомпліт назв класів, функцій, всякі ORM, автогенерація коду для любителів блокноту теж виглядав магією.

Во, плюс більшість часу інженер тратить на вивчення коду, коду, який переписували, дописували, латали 10 років 3 різних покоління інженерів в компанії, половина з яких не дуже розумні. І вот до АІ, ти 80% часу тупиш, намагаєш зрозуміти код і історію змін, читаєш діфи, і лише 20% часу потім пишеш код. А вот агенти зараз і історію гіті пошукають, і діфи подивляться, і в джиру сходять, і документацію почитають, і знайдуть потрібні участки коду які відносяться до твого таска.

Но ні, для багатьох на доу це все не важливо, бо агент ідеальний PR на виході не видає який можна було б в продакшн без ревью пушити.

Но ні, для багатьох на доу це все не важливо, бо агент ідеальний PR на виході не видає який можна було б в продакшн без ревью пушити.

тут срабатывает простая логика, делал не ты, а отвечаешь ты как будто бы делал сам. и вот тут та самая точка разбивающая программистов на 2 группы. группа которая делала хуже или на уровне ии и группа которая делала лучше. 1я группа выиграла во всем и подняла качество и подняла скорость, вторая группа проиграла, ведь теперь они медленнее если качественнее или в лучшем случае равные по скорости с тем же качеством. но это все пол беды. выиграли индусы, их больше, они выдавливают нормальных людей замещая своими соплеменниками. они лучше лижут жопку кастомеру. они лучше говорят на английском (в среднем). качество и скорость они подняли в разы. раньше это было соревнование дешево и некачественно у индусов, либо по нормальному но сильно дороже. а теперь нанимать индусов объективно выгоднее. уверен что на ближайшие лет 5 это будет мейнстрим сокращать нормальных людей в пользу индусов. потом индусы докажут что скупой платит дважды, но глобально всем станет хуже

группа которая делала хуже или на уровне ии и группа которая делала лучше. 1я группа выиграла во всем и подняла качество и подняла скорость, вторая группа проиграла, ведь теперь они медленнее если качественнее

Чим кращий інженер тим більший буст від АІ.
Це множник продуктивності.

было соревнование дешево и некачественно у индусов, либо по нормальному но сильно дороже. а теперь нанимать индусов объективно выгоднее

Тому і треба юзати АІ, щоб у нас було якісно (як раніше) в швидше

это не противоречит тому что я написал

Тому і треба юзати АІ, щоб у нас було якісно (як раніше) в швидше

меняя качество на скорость оставить качество на том же уровне нельзя =\

Для цього і є науково-технічний прогрес щоб можна було

окей.... а на индусов он почему-то влиять не будет, правильно?

Хз до чого тут індуси і

Для цього і є науково-технічний прогрес щоб можна було

я там сверху писал при чем они, мб немного сумбурно, но если бы было еще больше текста, то вообще бы уже никто не читал

Нит. AI это вообще не про инженерию, это очередная радость code monkey.
Раньше можно было кнопки на форму мышкой перетягивать и сайты из шаблонов мастерить.
Теперь можно эти шаблоны доставать из AI, вот и весь прогресс. Я скармливал, AI код чуть посложнее примитивного и он моментально начинал плыть.

AI это вообще не про инженерию, это очередная радость code monkey.

Радий що мої конкуренти на ринку праці так думають.
А потім дивуються чого в них, сіньорів 20+ років стажу, ЗП 4к$ а в тих «дітей» з в рази меншим досвідом 8к$

а в тих «дітей» з в рази меншим досвідом 8к$

Не надо рассказывать сказки, 8К за обезьянью работу не платят даже если клепать фронтэнды как на конвейере.

8К за обезьянью работу не платят

Я мідом складніші фічі робив ніж зараз.
Тому і кажу

потім дивуються чого в них, сіньорів 20+ років стажу, ЗП 4к$ а в тих «дітей» з в рази меншим досвідом 8к$
Нит. AI это вообще не про инженерию, это очередная радость code monkey.

Можливо через пару років так і буде, коли поставив якийсь клод код і разом з ним ставляться всі необхідні скіли, агенти, та інший інструментарій, які автоматом ідеально запускаються, менеджать контекст, сесії, і дійсно можна вайбкодити промтами і нічого руками не робити і не налаштовувати, но в теперішньому вигляді це все налаштувати і вивчити важче ніж писати код, саме тому багато спеціалістів типу тебе, стоять в стороні. Так що я би по спорив хто тут monkey.

Я скармливал, AI код чуть посложнее примитивного и он моментально начинал плыть.

Угу, в чатгпт... в 2023

Сучасні моделі і агенти переварюють код майже будь-якої складності. Проблема в промтах. Щоб отримати те що хочеш, треба точно і детально описати те, що ти хочеш. І агенти тобі це зроблять. Інше діло що в багатьох випадках простіше руками самому зробити ніж описати.

Сучасні моделі і агенти переварюють код майже будь-якої складності. Проблема в промтах. Щоб отримати те що хочеш, треба точно і детально описати те, що ти хочеш. І агенти тобі це зроблять. Інше діло що в багатьох випадках простіше руками самому зробити ніж описати.

добавлять параметры в метод и потом в вызов third party не сложная задача. вот, например, простая задача, которую любой человек, которого можно считать программистом, сможет решить за 5-30 минут. нужно реализовать метод. входящие параметры png файл и вектор. исходящий png файл. метод рисует тень. в png прямоугольник на прозрачном фоне в изометрической проекции. источник света для удобства под 45 градусов. вектор тоже для удобства можно статический. ии в общем случае берет силуэт, заливает черным и смещает в сторону вектора, при этом он может объяснить как она должна падать на самом деле, но не может это сделать. копилот, гпт и клод не справились. уверен что промт можно получить методом проб и ошибок в течении пары часов, но это прямо очень простая задача, с очевидным решением. если дать сложную будет просто нерабочий код в большом объеме

например, простая задача, которую любой человек, которого можно считать программистом, сможет решить за 5-30 минут

Лол, це в якій реальності? тут 99% її не зроблять за 5-30 хв без чатгпт і гугління. Зроблять тільки ті, хто все життя подібні задачі вирішує, хто пікселі туди-сюди ганяє і картинки процесить.

Короче, ти вибрав специфічну, вузькоспеціалізовану задачу, чомусь заборонив використовувати стороні ліби, і гордишся що АІ не зміг. Для мене більш показово що АІ знаходить складний баг в проекті на тисячі файлів, який без АІ ти би дебажив 2 дні. Чи інтеграцію з якимось АРІ тобі зробить за 10 хв, який ти не хочеш вчити. Чи конфіги в якийсь кубернетес тобі напише, з якими ти не хочеш мати діла. Чи знайде помилку конфігурації в десятку інфраструктурних скриптів. Чи якийсь складний дизайн допоможе забрейнштормити. Чи як чувак без технічних знань навайбкодив бота який аномалії на полімаркеті виловлює.

Лол, це в якій реальності? тут 99% її не зроблять за 5-30 хв

для меня тот кто это не сможет не программист, наверное, я не зря в епаме в черном списке с пометкой высокомерный

без чатгпт і гугління

гпт не поможет, а гугление может подзатянуться

Зроблять тільки ті, хто все життя подібні задачі вирішує, хто пікселі туди-сюди ганяє і картинки процесить.

я никогда ничего подобного раньше не делал, но тут же 8 ребер провести, потом можно даже не только нужные, а все ребра соединить и залить все замкнутое

Короче, ти вибрав специфічну, вузькоспеціалізовану задачу

речь же об этом вроде и шла, что ии хорошо справляется только с простой рутиной и теми задачами, которые можно автоматизировать было и до ии

чомусь заборонив використовувати стороні ліби

я не запрещал, но там же будет адский ад, вся задача на один экран кода, а в либе чего только не будет и работать это будет медленно

і гордишся що АІ не зміг

не горжусь, это просто пример не по работе и я могу свободно с деталями все описать, так-то у меня примеров сильно много

Для мене більш показово що АІ знаходить складний баг в проекті на тисячі файлів, який без АІ ти би дебажив 2 дні. Чи інтеграцію з якимось АРІ тобі зробить за 10 хв, який ти не хочеш вчити. Чи конфіги в якийсь кубернетес тобі напише, з якими ти не хочеш мати діла. Чи знайде помилку конфігурації в десятку інфраструктурних скриптів. Чи якийсь складний дизайн допоможе забрейнштормити. Чи як чувак без технічних знань навайбкодив бота який аномалії на полімаркеті виловлює.

ну это все круто только в одном случае, найти баг за 10 минут и два дня ничего не делать, рассказывая что дебажишь. а перечинить все подряд особо не вникая путь к полной потери контроля над проектом. но и все равно это применимо к маленьким, максимум средним проектам. на больших сильно чувствуется проблема лимитов контекста. сожмешь и баг сплющит, будешь давать кусками — не очевидный баг не найдет

не зря в епаме в черном списке с пометкой высокомерный

Швидше за все там інша лейба, типу дол####б=)

Зарозумілість для професіоналів це ок, за таке в чорний список не добавляють)

Швидше за все там інша лейба, типу дол####б=)

там все-таки рекрутеры не такое быдло как ты. я просто точно знаю, мне знакомый с доступом к списку с пошарил инфу

почему это выглядит будто ты с ллмкой соревнуешься?
зачем? люди эволюционировали, когда учились эффективно инструментами пользоваться, а не соревновались с палками-копалками типа их хенд-мейд ямка круче

при этом интересно как-то это чсв работает:
когда удобно — оно записывается себе типа в какие-то стандарты программирования (оставим даже на сколько это связанно с реальностью)
но при этом даже не возникает мысли, что ты достаточно подробный промптик написать не осилил

почему это выглядит будто ты с ллмкой соревнуешься?

наверное потому что у тебя есть желание додумать то чего нет

при этом интересно как-то это чсв работает

у меня чсв в обратную сторону работает, это задача по геометрии за 6й класс, она расчитана на 12летнего ребенка. и мне пишут что 99% «программистов» не смогут ее решить... если ты считаешь что не быть отсталым это чсв, тогда чсв

но при этом даже не возникает мысли, что ты достаточно подробный промптик написать не осилил

покажи мастер-класс, растопчи мое чсв делом, а не губами

хех, чувак который отстал в освоении нового инструмента отстал на столько, что не может его использовать для «ну на столько простой» задачи, называет кого-то отсталым. вот-так ирония

если ты хочешь, чтобы я тебя научил работать с код ассистентами, то тебе лучше попросить вежливее

но раз уж ты смог найти время, чтобы мне ответить между печатаньем кода ручками, могу тебе крутую приколюху дать — очень подойдет под твои основные юзкейсы (мама, смотри какой я умный, а машина — тупая)
попробуй чатгпт спросить, мол есть кружка, верх у нее запаян, а дно — наоборот отпилено, как из нее пить?
там такая ржака будет если не пофиксили — тебе сто процентов понравится! сможешь рекрутерам из епама рассказать

и вишенка на торте — этакая «капча отсталости» которая прекрасно дополняет портрет ии-диссидента

все прекраснее и прекраснеее <3

любой человек, которого можно считать программистом, сможет решить за 5-30 минут. нужно реализовать метод. входящие параметры png файл и вектор. исходящий png файл. метод рисует тень. в png прямоугольник на прозрачном фоне в изометрической проекции. источник света для удобства под 45 градусов

Лол, що?
Це дуже специфічна задача зі специфічної предметної області, дивно що людина в якої тайтл архітект цього не розуміє.

Кароч, тупі понти від чувака який навіть в епам не зміг пройти)

Кароч, тупі понти від чувака який навіть в епам не зміг пройти)

мне их рекрутеры не отвечают, не знаю как в твоем понимании я должен смочь пройти в епам

Сучасні моделі і агенти переварюють код майже будь-якої складності.

Во мне все больше укрепляется подозрение, что у нас разное понятие о сложности.

Проблема в промтах. Щоб отримати те що хочеш, треба точно і детально описати те, що ти хочеш. І агенти тобі це зроблять

За это время находится подходящий референс код, копипастится в проект и вносятся необходимые изменения. В сущности то же самое, что делает агент, только в разы быстрее.
Другое дело, что современные айтивци не увидят этот потенциальный референс-код, даже если его будут совать им в нос, бо мама сказала, шо гроші у бідончику.

За это время находится подходящий референс код, копипастится в проект и вносятся необходимые изменения.

Лол, тру сіньор=)

Во мне все больше укрепляется подозрение, что у нас разное понятие о сложности.

Ну приведи приклад складної задачі, щось, що ти пишеш хоча б раз в тиждень, а не щось абстрактне академічне чи щось, над чим працюють інженери НАСА.

За это время находится подходящий референс код, копипастится в проект и вносятся необходимые изменения. В сущности то же самое, что делает агент, только в разы быстрее.

Ну от побачим як ти будеш рефакторинг робити коли треба щось змінити, перенести, і обновити кілька десятків файлів. Чи вот треба було новий конектор в нашу систему написати, дав агенту АРІ сервісу, він все зробив навіть печеньки не встиг доїсти, 1000+ строк кода в 5 файлах. Ти би на це день потратив — пів дня курив би АРІ, ще пів дня код як бібіз’яна писав )

Це не приклад складних задач, це недавні реальні приклади які прийшли в голову, що робиться сильно швидше ніж руками.

Я з цим не зовсім згоден. Чим складніше задачі, тим більше вони більше нетипові, тим LLM складніше допомагати.

Сценарій 1, LLM працює як креатор коду. Просиш написати код, є недоліки. Просиш написати другий раз, є недоліки. Задовбався пояснювати, написав сам. Звісно що в процесі перших двох ітерацій ти заглибився у задачу, ревʼю, знайшов недоліки, зрозумів як не можна, але є питання.

Сценарій 2, LLM працює як асистент, та постійно відволікає тебе від роботи хибними зауваженнями. Ти це все вже продумав, але перепровіряєш ще раз, пояснюєш LLM чому це має працювати, чому саме так, але... це час... Хоча можливе покращення якості.

Чим складніше задачі,

Кращий інженер != складніші нетипові задачі.

Задачі ± у всіх однакові, м ж не порівнюємо тут сіньорів які працють над ChatGPT і сіньорів з галери які пишуть круд для легасі.

Сценарій 1, LLM працює як креатор коду. Просиш написати код, є недоліки. Просиш написати другий раз, є недоліки

Для цього є інший агент який робить код рев’ю і фіксає за першим.
Я так кожну фічу роблю, після рев’ю і фіксів нормальний результат, не гірший за мій чи тіммейтів код.
Звичайно що це не у 100%, але навіть 7 з 10 означає буст в рази

які пишуть круд для легасі.

Особисто я забув коли останній раз писав круд.

Для цього є інший агент який робить код рев’ю і фіксає за першим.

Можливо якщо це круд. А так як часто агент казав, що це мовна маячня та непорозуміння, треба викинути й написати заново?

це мовна маячня та непорозуміння, треба викинути й написати заново?

Що означає «написати заново»? Ти ж нічого не пишеш.
Якщо рев’ювер каже що це маячня, кидай цей фідбек першому агенту. І хай думає, переписує. Це займе аж кілька хвилин поки ти пошту дивишся чи пішов собі каву зробити)

Ну і це не початок 2024/початок 2025, щоб АІ видавав якусь фігню.
Хіба що це якась кастомна безплатна модель)

Мій особистий рекорд гратися так два дні з різними моделями, потім зробити самому. Він то пише за пару хвилин, а от мені перевірити усі варіанти використання та накидати свідчення того, що це спрацює у всіх сценаріях...

Ну і це не початок 2024/початок 2025, щоб АІ видавав якусь фігню.

навіть Опус 4.5 видає. Хоча так, набагато менше ніж попередні Опуси.

Якщо рев’ювер каже що це маячня

а рев’ювер хто? отой вайбкодер який і не вмів розробляти, а рев’ювінгом називає перевірку кода іншими моделями?
Які бува по ділу роблять зауваження, а бува — маячню знаходять, і починають переписувати те що в цілому було ок згенеровано?

Це займе аж кілька хвилин поки ти пошту дивишся чи пішов собі каву зробити)

отакі хлопи і є першими кандидатами на звільнення.
Бо цей цикл все краще роблять ШІ агенти. Ті що каву п’ють у цьому процесі зайві.

тобто першими якраз звільнять не «класичних програмістів» — а вайбкодерів.
бо ніякої в них експертизи не має.

Сценарій 1, LLM працює як креатор коду. Просиш написати код, є недоліки. Просиш написати другий раз, є недоліки. Задовбався пояснювати, написав сам. Звісно що в процесі перших двох ітерацій ти заглибився у задачу, ревʼю, знайшов недоліки, зрозумів як не можна, але є питання.

Угу, постійно так. В таких випадках ти часто розумієш що сам не знаєш, чого хочеш, чи не до кінця розумієш задачу і її складність, нюанси. Із-за цього ставиш досить абстрактні задачі і отримуєш досить абстрактне рішення. І потім після кількох ітерацій переписування, з агентами і без, ти розумієш як треба було робити з самого початку і що реально треба було просити агентів, щоб отримати те, що хочеш.

В таких випадках ти часто розумієш що сам не знаєш, чого хочеш, чи не до кінця розумієш задачу і її складність, нюанси.

так це і було до ШІ :D
у цьому і була проблема.

ти розумієш як треба було робити з самого початку і що реально треба було просити агентів

Ну так.
Через пару спринтів всім зрозуміло — як треба було б.
А через півроку — «проект виглядає як легасі»

Про те я й кажу
ШІ не змінює роботи программіста. Вона — така ж сама.
а, да, кодити можна менше, або взагалі тільки приклади до скілс додавати.
ну то такє, не принципове.

Через пару спринтів всім зрозуміло — як треба було б.
А через півроку — «проект виглядає як легасі»

Саме так.
Замість того щоб цей «цикл» тривав 3-4 роки він триває пів року.
За пів року вже є всі бізнес фічі які були б готові через 3.

Але це за умови що тімка адекватна, готова вчитись новому, і має мотивацію робити фічі швидше

якщо тімка адекватна то вона і без ШІ робила все у рази швидше.

А як неадакватна — то технічний борг який ШІ створює — вб’є проект ще швидше чим «індуси».

Вайбкодерам поки ніхто не давав вести проекти як вони те собі надумали.
А самі вони зазвичай нуби що в менеджменті що в розробці, а тому не можуть оцінити ні якість коду від ШІ, ні ризики їх гасла:
«клод код х-як, х-ук — і у продакшн!»

бо нема чим.
бла-бла-бла якому вже не один рік — не працює вже.

як би сам не впроваджував ШІ у розробку, і не дивився фахові джерела про це, та дослідження — то так, вайбкодерьске базікання викликало б вау.

тут срабатывает простая логика, делал не ты, а отвечаешь ты как будто бы делал сам. и вот тут та самая точка разбивающая программистов на 2 группы. группа которая делала хуже или на уровне ии и группа которая делала лучше.

цікаво було б подивитися на використання ШІ, я би воно було так, що за помилки програміста били по рукам, чи урізали зарплатню, чи взагалі вигоняли б з позором. а так норм, ***к-хуяк і в продакшн на максімалках. але «код говно» — це ж не щось нове, воно і раніше існувало. тому в принципі індустрія не постраждає.

Багато з вас, напевно, бачили пост Андрія Карпатого: «I feel like I’m falling behind».

це тількі початок

— А вот мой сосед, ему тоже 80 лет и он говорит, что может три раза за ночь...
— Ну так и вы говорите!

Іронічно що я з самого початку хайпа в АІ, обзавівся тулзовинами, зробив якийсь, но поки, дуже бідний і кривий ворклоу, щодня використовую як на роботі, так і вдома, плачу 40$ за підписки (але мало, думаю на 100$ claude code апгрейдитись), і все-одно не покидає відчуття що відстаю, постійно накриває ФОМО.

Тут ще й інфополе добиває, дивишся як у людей workflow налаштований, десятки команд, десятки агентів, десятки скілів, як він швидко ганяє агентів на трьох проектах одночансо, швидко працює з терміналом (а всі агенти в терміналі), читаєш саксес сторі як хтось там щось там навайбкодив, чи якись стартап десь там купили, а ти знаєш той стартап, розумієш що там нічого складного, і що на їх місці міг бути ти.

І в той же час, типовий коментатор ДОУ в темах про АІ, який думає що АІ = чатгпт, максимум безкоштовний гітхаб копайлот тикав, спить спокійно, думає що все про АІ знає (що там той чатгпт вчити), що воно для кодинга і для роботи не працює, максимум заміна гугла, і він може не переживати за своє майбутнє. Вот уж правильне визначення щастя від незнання — менше знаєш міцніше спиш.

Якщо рахувати продуктивність як єдину метрику, та забути про scalability, reliability, security та найголовніше — особистий розвиток як інженера, то відчуття про

falling behind

виглядає як стимул поставити you-name-it LLM яка буде генерувати до біса коду і приєднатися до мейнстріму.
Тут я відчуваю що роль інженера буде трансформуватися у Code reviewer/Architect/BA. Але разом з цим є момент що цей review далі буде продаватися як наступний шаг автоматизації та боттлнек, ну як зараз написання коду подається як боттлнек. Написання коду — це частина SDLC, де ще є requirements, тестування, дизайн, stakeholders, domain expertise. І це усе є частиною процесу, де наприклад хаотичний stakeholder і є боттлнеком, або постійна зміна requirements є боттлнеком, або інше.
Ідеальна розробка з точки зору бізнесу — це адаптивні автовдосконалювані LLM агенти які замінять усю команду, зітруть Junior як клас та залишать відсоток від інженерної команди як LLM DevOps+BA+PMs layer, який буде такими собі сісадмінами.
Я думаю що якщо дивитися у довгу перспективу, то ця автоматизація рухається до повної автоматизації та заміни людей на агентів.
Ще цікаво дивится за Andrej Karpathy, Geoffrey Hinton та його PhD студентом Ilya Sutskever які чомусь пішли з OpenAI/Tesla та десь пропали з медіа простору, чи Peter Thiel який тотально вийшов з Nvidia та купив Apple та MS stocks місяць тому. Geoffrey Hinton як автор Deep Learning за який він отримав Turing Award тепер усюди каже про p(doom) (Probability of Doom) де усі помруть, при цьому у 2021 він на ровному місці запітчив фінансування на 41 мільйон на розробку того що він зараз анти-рекламує.
Дуже багато шуму, дуже багато хайпу. Я для себе вирішив поки засісти за навчання, читати книжки та дивитися до чого все це прийде. Тим паче що усе мейнстрімове використання АІ далі ніж advanced промт-інжінірінг нікуди не рухається. Що тут вчити, набір фраз «Братюня LLM, уяви що ти Архітект, памагі пажалуйста зробити щоб працювало»? Промт-інжінірінг веде тільки до зростання знання про те як працювати з LLM, яке якби про blackbox ідею та менеджмент, а не про сам інжінірінг.

чи є реальний сенс переходити на платні рішення такі як Cursor або Claude Opus?

Є, різниця між моделями суттєва.

Cursor це супер тулза бо дозволяє легко добавляти MCP, є команди (commands).
MCP дозволяє копіювати дизайни з Figma, робити реквести в базі даних, ерорки з консолі браузера читати.
Команди дозволяють мати заготовлені таски (з md файлом як це зробити), наприклад написати MR опис, пофіксати коменти в MR, згенерити аналіз проблеми.

Ціна на місяць 20$, в чому проблема купити і попробувати?

Підписатись на коментарі