Які маєте лайфхаки, аби зігрітися при відсутності опалення?

Думаю не новина, що зараз перебої відчутні не лише з електроенергією, а й з опаленням, через що в багатьох домівках температура вже опустилася до 13–15 градусів, а то й нижче. Особливо коли на вулиці стоять такі морози, як зараз.

Особисто я, щоб не змерзнути, переніс своє «робоче місце» зі столу на ліжко під ковдру та почав набагато тепліше одягатися. Але вночі все одно відчувається холод.

А які у вас є лайфхаки зігрітися в такі холодні часи? Що можете порадити?
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Позавчора в 10-20 метрах від мого будинку впало і вибухнуло 4 шахеди, у всьому будинку вибиті вікна, температура у квартирах приблизно така ж, як і на вулиці. Тож моя єдина стратегія зігрівання зараз — переїхав жити до дівчини, доки нові вікна виготовляються.

Фото будинку після прильоту

подбали про це раніше
будинком скинулись на генератор який забезпечує опалення(своя котельня), гарячу воду, роботу ліфтів, світло на поверхах, і «пункти незламності» у кожному підʼїзді (де є розекти, мікрохвильовка, чайник, та інше необхідне)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Лайфгаки пане. Викупайте трохи

Мене гріє віра в блекаут в москві

А від кордонів 91го ноут заряджаєш?

ніт, випадково так сталося, що книги найнезламнішого лідера сучасності увібрали в себе всю потужність і заряджають ноут плиту та бойлер

У нього ще й книги э? Теж хочу цей ядерний реактор вдома

В мене газовий котел. Поки жодних проблем з опаленням.

А скільки він вам в місяць обходиться? Бо якраз нещодавно в селі був, показники знімали, і нам нарахувало 700+ кубів газу

В мене за січень вийшло 450 кубів. Працює десь на половині потужності, батареї гарячі, добряче обпікають руку коли кладеш. Коли теплішає прикручую, що значно зменшує витрати.

Зумеры изобретают свитер и теплые носки.

— А Вам не холодно?
— В мене ж рукавиці є.

www.youtube.com/watch?v=KXi6Nlv39qA

класне інтерв’ю... багато про виживання і енергетику
www.youtube.com/watch?v=bC3Xx6hH5ck

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

ліг у лікарню за направленням від лікаря є все тепло світло вода

Facebook таке підкинув prom.ua/...​kamin-pechka-biopech.html
А ось гламурніше рішення, спеціально для ІТ canvas-outdoor.com/...​bbq-ta-grili/mini-kamini

При використані такого типу пальників утворююється чадний газ. Який є смертельним у приміщенні.

якщо ваше приміщення зроблено по ДСТУ Б EN 13779-2011 то спалювання спирту у «біокаміні» не зробить таку концентрацію СО щоб були проблеми, ну і датчик завжди має бути

спеціально розшукав... слухаю... насолоджуйтеся і ви )

m.youtube.com/watch?v=KtWjviFdUGc

Зараз роблю (розпочав) цикл трансляцій на ютюбе, на своєму каналі публікую, де показую, як я з матір’ю виживаю у ці холодні дні. Ось лінк на першу трансляцію: www.youtube.com/...​aMTOs?si=YTSv-vSQtJsmusmE
До чого він тут?
Ну, буквально нас з мамою поки що рятує IT. Те, що у мене є старий ноутбук, те, що у мене є канал ютюбе, те,що колись був непоганим енікейщиком, а тепер виріс до хоббі програміста.
Але, на жаль, мізків практичних, це мені не дуже добавило. І до того ж — головне — мати перестала ходити. Лежить на кроваті і все.
Я не можу дистанційно сам оформити всі необхідні документи щоб отримати соціальну допомогу від нашої держави. Ще не таке досконале наше державне IT
Я також не можу ходити по установах. З моїми софт скіллс повний швах.
Недосип накопичується. І це теж може стати проблемою, щоб продовжувати турбуватися на потрібному рівні.
Тому я й створив трансляцію. Бо така у мене дитяча логіка.
Можливо все це питання швидко вирішиться. Але без стороньої допомоги навряд чи.
Один я не зможу.

Тут дівчина протестувала різні варіанти засобів для додаткового обігріву (пляшки, грілки).

Tested 6 Hot Water Bottles: Here’s What You Need to Know!
www.youtube.com/watch?v=rk71pvCzG5A

Не вистачає більш актуальних до українських реалій девайсів для обігріву

Стандартна температура взимку в Португалії без опалення і з вологістю 80-85% вдома. Зранку 12-13, а в декого і +9+10 вдома може бути. Тому термобілизна, фліска (2) теплі шкарпетки+тапки. Вночі електропростинь чи теплі бутилки з водою. Обігрівач нагріває приміщення на кілька градусів, але якщо вимкнути, то все швидко охолоджується знову. Осушувач трохи витягує вологу з повітря, але всеодно не встигає. Може осушити до 75-76%.
Тому багатошаровість одягу, газовий камін від балону газового допомагають.

електропростинь

Їх якісних доволі мало ... доволі ризикова штука в плані безпеки. Купляв, пробував... толку мало, коли електрики мінімально.

газовий камін

Якщо техніка безпеки та розуміння пристрою присутнє. Газові балони та газове обладнання вимагають серйозного ставлення + дорослого розуміння ризиків, безпеки тощо.

в Португалії без опалення і з вологістю 80-85% вдома

На португальців орієнтуватися зараз нема сенсу, імхо. Португальці не знають, що таке навіть −15.

Краще вивчати досвід Норвегії, Швеції, Фінляндії і їх досвід життя в холоді. А вони щороку мають справу з морозами −25, −30, −40.

Так, але в них часто сауна прямо в квартирі/будинку. І будинки більш утеплені ніж в Португалії (де часто неякісно збудовано, що шпарини у вікнах).

в Португалії (де часто неякісно збудовано, що шпарини у вікнах).

Тому, напевно, португальці не є взірцем в сфері утеплення та вирішенні температурних викликів в масштабах як приватних домогосподарств, так і держави.

Так ніхто не каже дивитись на те як вони будують. Питання було про те, як в таких умовах жити і функціонувати.

Так, по рівню пофігізму ... ми значно ближчі до португальців, ніж до норвежців або шведів.

Я жила і при −20 тиждень в Карпатах в наметах на вулиці в горах, і в Україні при −20 за бортом і при +15 вдома. Але такого пронизуючого до кісток холоду як в Португалії не зустрічала. Саме через вологість і вітри відчуття температури дуже змінюються

Думаю, що в Швеції, Фінляндії, Норвегії теж шалена вологість (океани, моря, фйорди, озера навколо).
І морози −20 / −30 норма.

Так. Але питання про те, як грітись, а не де холодніше.

Але в скандинавів в будинках +22+24, в них вони дуже добре утеплені і є опалення/обігрів. Так що холодні країни не дорівнює холод в будинку

Норма у скандинавів — 50 см мінвати в даху. Це добряче, я вам скажу...

там насправді Гольфстрім поруч (Норвегія).
Осло розташоване в зоні континентального клімату, яку характеризує прохолодне літо. Найтепліший місяць — липень із середньою температурою 17.8 °C (64 °F). Найхолодніший місяць — січень, із середньою температурою −3.3 °C.
Хоча зараз дивлюся Гельсінки і там плюс мінус те саме, що й в Осло і плюс мінус те саме, що Київ. Літо значно холодніше тільки

Краще вивчати досвід Норвегії, Швеції, Фінляндії і їх досвід життя в холоді.

То більше полярні райони, а більшість живе у м’якій і вогкій зимі.

прямо зараз в Києві вологість 83% якшо вірити погоді від еппл

Відносна. Якщо це повітря нагріти до 24 градусів буде 20%.

навіть меньша. але в Києві завжди висока вологість і вона більш менш така сама відносна тримається майже за будь якої температури

а мене стрічка в ФБ про корупційні скандали майже кождного дня, пукан аж підгорає

План дій маєш, коли прийде час вирішувати проблему?

так, валити коли прийде час

Побажаю вдачі з цим... ;)

Та багато де краще. Де краще дуже легко побачити по паттернам міграції. Якщо з однієї країни масово мігрують в іншу, то в іншій краще.

В більшості випадків так і є, але іноді важливі деталі. Наприклад з Хорватії багато місцевих їдуть в Німеччину за кращою роботою. А в Хорватію їдуть вже німці на пенсію з грошима за кращим кліматом. Де в цьому випадку краще в абсолютних вимірах?

В абсолютних краще там куди більше їдуть

Як ви його дивитесь без світла? xD

Після 2022 року ... в нормальній державі та адекватному суспільстві нормальна влада би будувала міні-котельні (з різними видами палива, включаючи дрова та вугілля), навіть підземні.

Але в Києві активно займалися музичними фестивалями на ВДНГ. І проблема в тому, що навіть в умовах страшної війни ці фестивалі в 2024-25 роках були забиті тисячами відвідувачів.

Тобто поки одні сидять 4 роки в окопах ... інші знаходять час + «необхідність» ходити розважатися.

Ще цікава (доволі шокуюча) новина.

В грудні 2025 року було встановлено рекорд з продажу нових автомобілів за 12 років.
biz.liga.net/...​rekord-mayzhe-za-12-rokiv

І купували точно ж не бідні верстви населення... а номінально «економічна еліта» суспільства, яка тусується в Києві переважно.

Подякуйте тим 73% хто зробив вибір у 2019.

В кожному суспільстві еліти відповідальні за маси (розумні відповідають за дурості суспільства).

Інтелектуальний та світоглядний стан 73% суспільства ... це відповідальність 27%, які вважають себе умовно «розумнішими».

Просто більшість (є виключення) розумних в Україні думають не про суспільство ... а про себе коханих.... кращий телефон, кращий автомобіль, краще житло, кращий відпочинок, кращий одяг тощо.

Якщо ви подивитесь на українські еліти, то вони частіше бувають у Варшаві, Відні, Вашингтоні та Парижі .. ніж в Кобеляках, Шепетівці, Богодухові чи Жмеринці.

Саме еліти (наукові, бізнесові, культурні, освітні, медійні) відповідальні за загальний стан суспільства. А вони їздять за імпортних розкішних автомобілях та ходять на тусовки по посольствах, коли їх народ деградує десятиліттями.

Просто більшість (є виключення) розумних в Україні думають не про суспільство ... а про себе коханих.

От скажи мені, чому я мушу думати про тебе? Навіщо це мені? Ти коли востаннє про суспільство думав? А дбав?

Якщо ви подивитесь на українські еліти, то вони частіше бувають у Варшаві, Відні, Вашингтоні та Парижі .. ніж в Кобеляках, Шепетівці, Богодухові чи Жмеринці.

А чому вони не мусять подорожувати?

Саме еліти (наукові, бізнесові, культурні, освітні, медійні) відповідальні за загальний стан суспільства.

Це типовий приклад патерналізму. Перекладання відповідальності. Поточні еліти — дзеркало суспільства. Так, воно поки що хворе совком та патерналізмом.

А вони їздять за імпортних розкішних автомобілях та ходять на тусовки по посольствах, коли їх народ деградує десятиліттями.

Це вибір народу. Хто хотів — розвивався, хто не хотів нічого робити — деградував. Свідомий вибір.

А чому вони не мусять подорожувати?

Якщо ви не розумієте чому вони (еліти) мали би їздити в Жмеринки, Шепетівки та Кобеляки значно частіше ніж у Лондони, Варшави та Парижи ... то який вам сенс пояснювати?

Ні, ви поясніть, чому саме туди вони мусять їздити?

Як шанувальник економічних принципів Людвіга Ерхарда ... почитайте, чому Ерхард їздив по Німеччині і пояснював, що таке вільна конкуренція, що таке ринкова свобода, що таке інфляція, про підвищення продуктивності тощо.

До речі, інфляція — це ключова ознака хвороби економіки (+ знецінення національної валюти). Якщо ви подивитесь на інфляцію (+знецінення гривні) в Україні, то вона шалена з 1991 до 2025 року.

Якщо ви заливаєте в економіку умовно 10 млрд ... а товарної маси (вітчизняної, а не імпортної) у вас немає, то у вас виникає шалена інфляція. Гроші в систему можна залити швидко (просто видаючи зарплати бюджетникам, військовим, урядовцям з іноземних кредитів, через державні замовлення тощо), а товарну масу (вітчизняну) наростити за 1 рік неможливо.

Якщо відсутня стимуляція розвитку виробництва + промисловості (реального сектору) — то заливання коштів в економіку понад товарну масу призводить до інфляції + все більших боргів (бо дефіцит перекривається імпортом, який купується за валюту, а не за гривню).

Якщо говорити про ринкову економіку та економічний лібералізм, то Ерхард — номер № 1 в Європі. Боротьба з Інфляцією, стабільність національної валюти — це ключові моменти економічних підходів Ерхарда (ринкового ліберала № 1 в Європі).

почитайте, чому Ерхард їздив по Німеччині і пояснював, що таке вільна конкуренція, що таке ринкова свобода, що таке інфляція, про підвищення продуктивності тощо.

Дякую за пораду, але мені все це викладали у виші.

До речі, інфляція — це ключова ознака хвороби економіки

Ліл... Інфляція є як стимулятором так й депрессором економіки. Залежить від відсотку. Без інфляції не буде розвитку. Дефляція — оце вже негативний фактор та ознака серйозних проблем.

о заливання коштів в економіку понад товарну масу призводить до інфляції

Не завжди. Залежить від настроїв людей. Вони можуть тупо укласти всю грошову масу на депозити, що взагалі не вплине на цінову політику.

Боротьба з Інфляцією, стабільність національної валюти — це ключові моменти економічних підходів Ерхарда (ринкового ліберала № 1 в Європі).

До чого це? Що це доводить?

Аби в Україні добре викладали економіку (а економістів за фахом десятки тисяч) ... то економіка Україна не була в такому жахливому стані. У нас рівень ВВП на людину в 2,5 менше за Білорусь, десь в 6 разів менше за Польщу.

Якщо ви таке пишете про інфляцію та дефляцію ... то вам не викладали основи макроекономічних підходів в Німеччині з 1949 до 1966 років, в найбільш розвиненій економіці Європи (не викладали суть книги "Добробут для всіх (Благосостояние для всех). Людвіг Ерхард).

А це практичний досвід ... доведений справами та результатами (а не порожніми теоріями, ідеологічними концептами).

Там ви знайдете відповідь на те, чому Ерхард їздив по провінції Німеччини.

Аби в Україні добре викладали економіку (а економістів за фахом десятки тисяч) ... то економіка Україна не була в такому жахливому стані.

Економіка не залежить від рівня навчання економістів. В мене багато знайомих, які закінчили MBA. Це дає певні переваги, але не критичні.

Якщо ви таке пишете про інфляцію та дефляцію ... то вам не викладали основи макроекономічних підходів в Німеччині з 1949 до 1966 років,

Звідки така впевненість?

А це практичний досвід ... доведений справами та результатами

І що він каже?

Там ви знайдете відповідь на те, чому Ерхард їздив по провінції Німеччини.

Дякую, мені це ні до чого. Практика 20 століття не працює в сучасних економіках.

Інфляція, інфляція... А звідки беруться ці зайві гроші? Їх друкують на вимогу покупців. Але чого покупцям не вистачає грошей на придбання всього необхідного? Мабуть тому що їх обкрадають... А що так можна? Так, це мухлеж з амортизацією при ціноутворенні. Щоб обікрасти треба просто не знижувати ціну після повної амортизації обладнання.
Що тут складного? Далі ці надлишкові гроші (беремо наприклад витрати Кока Кола) пиляться різними фондами і медійними магнатами і чорт зна ким ще. Тобто хабарюються владі, щоб не заважала й надалі красти у покупців. Лобіювання головного шахрайства відбувається саме таким чином. Ці дані взяті з отчетів перед акціонерами.

та не треба нам, простим айтівцям, це пояснювати — от коли ви самі еліти переконаєте

їздити в Жмеринки, Шепетівки та Кобеляки значно частіше ніж у Лондони, Варшави та Парижи

— це буде потужна суспільна перемога)

1) АйТівці — це, імхо, десь умовні 20% реальної еліти сучасного суспільства. Бо серед них (в порівнянні з іншими галузями) багато порядних self-made професіоналів.

2) Бути реальною елітою — це не лише суспільні привілеї (високі зарплати, глобальна мобільність, вищий рівень життя), але і відповідальність. Одні айтівці — цю відповідальність взяли на себе, а інші — прикинулись страусами.

3) Ми в Україні та в світі — всі пов’язані в тій чи іншій мірі. Якщо якесь суспільство чи якась країна в проблемах та кризах, то це відповідальність в першу чергу — реальної еліти цього суспільства / країни.

то це відповідальність в першу чергу — реальної еліти цього суспільства / країни.

Це відповідальність людей, які собі в еліту вибрали невігласів, покидьків, довбнів. Обрали — насолоджуйтеся.

Номінальна еліта — це Зеленський, Ахметов, Ермак, Федоров, Кличко.
Але вони не є реальною елітою суспільства, зокрема в політиці та економіці.

Кличко — це реальна еліта боксу. Зеленський — це реальна еліта шоу-бізнесу в сфері камеді. Але ніякого стосунку до реальної політичної та економічної еліт вони не мають.

Називатися політиком, поліціянтом, прокурором, суддею і бути політиком, поліціянтом, прокурором, суддею — це дві величезні різниці.

Називатися Senior в АйТі в Україні і бути Senior в FAANG — це дві величезні різниці.

Номінально в Україні скажімо (умовно) 5000 Senior ... реально добре якщо 500.

Люди обрали собі рівно тих, кого вважали вартими їх представляти. Обрали еліту за своїм розумінням цього терміну. Не важливо, чи є вони реальною елітою, владою, чи ще чимось. То чому тепер дивуватися? Який попит, така пропозиція.

АйТівці — це, імхо, десь умовні 20% реальної еліти сучасного суспільства.
Бути реальною елітою — це не лише суспільні привілеї (високі зарплати, глобальна мобільність, вищий рівень життя)

високу зарплатню нам не держава платить, як депутатам, ми самі здобули,
глобальна мобільність — була до 2022 р.,
вищий рівень життя — на 1 заряд екофлоу/інвертора вищий рівень виживання у порівнянні з пересічним пенсіонером, нівелюється за 1 добу без електрики..

Одні айтівці — цю відповідальність взяли на себе, а інші — прикинулись страусами.

тобто за все що ми досягли як

self-made професіонали

— ми ще повинні відповідати/дякувати комусь?

Якщо якесь суспільство чи якась країна в проблемах та кризах, то це відповідальність в першу чергу — реальної еліти цього суспільства / країни.

реальна еліта — міндічі, які крадуть гроші на енергетику і відправляють «двушку на маскву», айтівці — це не еліта, максимум — між крапельками трошки пробігли під час тропічної зливи..

От скажи мені, чому я мушу думати про тебе?

Дуже проста відповідь: це я підтримую твої статки.

Вся біднота тебе підтримує, бо ти виставляєш їм завеликі ціни, тому вони не лише оплачують тобі собівартість виробництва, але й всю ту розкіш що є у твоєму житті. Замість дякувати їм, ти кажеш: «Навіщо мені про них піклуватись?» Ти дуже розумний, ага.

Вся біднота тебе підтримує, бо ти виставляєш їм завеликі ціни, тому вони не лише оплачують тобі собівартість виробництва, але й всю ту розкіш що є у твоєму житті.

Ні, вони не оплачують.

Замість дякувати їм, ти кажеш: «Навіщо мені про них піклуватись?» Ти дуже розумний, ага.

За що дякувати? За їх існування? Соціалізм не пройде. В мене від нього є щеплення.

Напроти, я планую всіх зробити трошки капіталістами. Я зараз, у своїй программі, моделюю «розумні» гроші, що матимуть інвестиційну частину і фіатну частину. Тобто, коли за ці гроші покупець придбаватиме щось, він зробить заодно невеличку інвестицію у капіталізацію обраного виробника. Далі ця інвестиція зарахована буде на блокчейн фонду загальної капіталізації країни.
Ростиме капіталізація країни — грошина у гаманці теж буде зростати.
Падатиме капіталізація — фіат її рятуватиме від банкрутства.
Отаке буде автоматичне відновлення капіталу створене на основі трейдингового алгоритму — купуй золото дешево — продавай дорого.
Автоматичне означає без участі людей і їх помилок.
Смартконтракт хочу такий зробити.

Пан вигадав звичайну економіку? Не буду заважати...

Що думаєш про дозвол влади викрадати у покупців (через їхню необізнаність як утворюється ціна) чималі суми? Ціни просто не знижують, після того, як досягнули повної амортизації капіталу виробництва. Це шахрайство з собівартістю виробництва що стрибком зменшується — від чого стрибком збільшується прибуток. Бо як я вже казав — капіталісти неетично не зменшують ціни і влада по самі вуха у цьому легальному взаконеному наперстяниковому шахрайстві.
x.com/...​2f6af400e87d41c58e89da004

Прокляті капіталісти... От розкулачити їх, тоді всі заживуть!

Стоп, це ж було вже!

Олександр, це зовсім не про те. Моя пропозиція стабілізує економіку капіталізму тим, що пересвідчується, що покупці матимуть гроші для купівлі на наступний день, а не всі гроші будуть вичавлені з них сьогодні, а завтра хоч трава не рости, бо кого хвилює що буде завтра. Така прозорість капіталізму необхідна щоб не встрявати йому саме у кризи перевиробництва, після якого підкреслені тобою криваві перерозподіли майна не виключені.
Чого не виключені? Бо через наявну асимметрію перерозподілу маятник відхиляється все більше у одну сторону доки це можливо, але потім відбувається руйнація і маятник летить у зворотній бік, все зносячи на своєму шляху. І все це — через відсутність прозорості у економічних відносинах між виробниками і покупцями. Неетичний капіталізм придумали шахраї. Це просто гра у наперстки, але у глобальному маштабі.

Моя пропозиція стабілізує економіку капіталізму тим, що пересвідчується, що покупці матимуть гроші для купівлі на наступний день, а не всі гроші будуть вичавлені з них сьогодні, а завтра хоч трава не рости

Якщо покупці витратили гроші, то вони десь опинилися, вірно? В кого, на вашу думку?

Така прозорість капіталізму необхідна щоб не встрявати йому саме у кризи перевиробництва, після якого підкреслені тобою криваві перерозподіли не виключені.

До чого тут кризи перевиробництва? Вони є нормальною практикою. Україні це не загрожує наступні років 20-30

Моя позиція давно вже перевірена десятками спілкувань з різними ШІ. Є десятки лінків на ці спілкування. Тому мені взагалі можна з вами ні про що не розмовляти. Моя позиція — обвинувачує шахраїв. Я доводжу всім і вже давно — у мішку не порося, а кіт. Неетичній капіталізм не повинен існувати. Є різні методи перетворити його на етичний. Найпростіший: проінформувати покупців, на якому обладнанні виготовлена продукція. Старому (з балансовою вартістю 0) чи новому (яке дійсно потрібно амортизувати). Купуючи продукцію зроблену на новому обладнанні покупець стимулюватиме економічний розвиток країни. Покупець бачитиме різницю у цінах чи навпаки — відсутність такої різниці і мабуть у нього виникнуть питання, які він запитає у свого депутата.
Це буде бархатна еволюція капіталізму — найм’якіша у світі.
А для капіталістів що будуть такі знижки? Страховкою, гарантією безпеки.

Моя позиція давно вже перевірена десятками спілкувань з різними ШІ.

Тобто власної думки немає. Це зрозуміло було з самого початку.

Є десятки лінків на ці спілкування.

Мені байдуже. Для мене ШІ не є останньою інстанцією.

Моя позиція — обвинувачує шахраїв.

Супер, робіть це скільки завгодно. Але якщо ви не робите з шахраями нічого, то ви їх спільник.

Неетичній капіталізм не повинен існувати.

Це вигадка комуняк та ліваків. Капіталізм не буває неетичним. Неетичність чи етичність — це субʼєктивна оцінка окремих індивідуумів, не більше того.

Найпростіший: проінформувати покупців, на якому обладнанні виготовлена продукція.

Покупцям пофігу.

Купуючи продукцію зроблену на новому обладнанні покупець стимулюватиме економічний розвиток країни.

Профанація та маніпуляція чистої води.

Покупець бачитиме різницю у цінах чи навпаки — відсутність такої різниці і мабуть у нього виникнуть питання, які він запитає у свого депутата.

Депутат тут до чого? Тупо якась маячня.

Короучє, у бота накид не вдався, зараз йде фаза уведення теми спілкування в сторону.

Регочу з твого дискусійного безсилля. Вириваєш речення з контексту, намагаєшся маніпулювати, провокуєш так, наче ти по життю дуже токсична людина. Мабуть я відправлю тебе у перманентний бан.

Мені на твій бан чхати. Оточуючі зроблять власні висновки.

нормальна влада би будувала міні-котельні

Це проблема мешканців, не влади. ОСББ може це робити без проблем. Замовляєш проект, збираєш гроші та реалізуєш. Але ніт, всі хочуть щоб хтось інший їм зробив «красиво» та безкоштовно. А потім, коли трапляється халепа, ниють та перекладають відповідальність на владу.

Але в Києві активно займалися музичними фестивалями на ВДНГ.

От прямо влада цим займалася? Не приватні організатори фестивалів? Що за дешеві маніпуляції?

Тобто поки одні сидять 4 роки в окопах ... інші знаходять час + «необхідність» ходити розважатися.

Тхне запоребриканськими наративами. Задайте будь-якого бійця, який прийшов у відпустку, він хотів би розважитися, чи йому це теж заборонено? А як він розважиться, якщо всі заклади будуть закриті?

І купували точно ж не бідні верстви населення... а номінально «економічна еліта» суспільства, яка тусується в Києві переважно.

Без економіки немає війни. Як може працювати економіка, якщо всі закриються?

У нас немає ОСББ й не планується, та як в будинку проживає 80% з доходами нижче середнього. Друге , місцева влада — це зборище корупціонерів — мільярди на дороги та парки (міст Волна наприклад -дуже потрібно зараз) ... Бруківки ...На Закрите небо вокруг Києва : біля нуля .

У нас немає ОСББ й не планується, та як в будинку проживає 80% з доходами нижче середнього.

Ніхто не заважає зробити ОСББ. Ніхто не заважає продати свою конуру та змінити місце проживання на краще, там де рівень людей більш свідомий. Але ніт, хочеться звинувачувати когось у власних проблемах, так набагато простіше.

місцева влада — це зборище корупціонерів

Їх обрали оті самі 80% з доходами нижче середнього. То несіть відповідальність з свій вибір.

На Закрите небо вокруг Києва : біля нуля .

Це зона відповідальності військової адміністрації, а не мера. А хто її туди поставив? Не зелена пошесть часом? Не треба дешевих маніпуляцій.

Але ніт, хочеться звинувачувати когось у власних проблемах, так набагато простіше.

Проблеми держави та суспільства — це чия відповідальність?

Хто може вирішити проблему (-и) поліса, громади, села, міста, області — професіонал чи дилетант, розумний чи дурень?

Хто відповідальний за освітній процес в школі — директор, вчителі чи учні?

Проблеми держави та суспільства — це чия відповідальність?

Джерелом влади в державі є народ. Народ обрав собі керманичів, але це не звільняє його від відповідальності за подальші дії влади.

Хто може вирішити проблему — професіонал чи дилетант, розумний чи дурень?

Бажано, щоб професіонал та розумний, але мутрий наріт обрав собі клоунів та повій керувати державою. А потім дивується, що щось воно не їде...

1.ваша порада як анекдота про сову та мишей -’ну тоді станьте їжаками’... Не планую в найближчий час свою поточну ’конуру ’ на іншу (шило на мило з кредитом в ’надцятитповерховому человейніке’). Не бачу взагалі жодного комфортного місця з точки зору інфраструктури у,Києві чим зараз в мене 2.що за така військова адміністрація яка все що можна провтикала? Немає контролю та відповідальності з подачи ОП. Але винен мер.

Не планую в найближчий час свою поточну ’конуру ’ на іншу

Тоді не варто нити про те, що влада вам нічого не робить. Бо ви самі собі не хочете допомогати. Хто хоче — шукає можливості. Хто не хоче — причини.

Не бачу взагалі жодного комфортного місця з точки зору інфраструктури у,Києві чим зараз в мене

Погано шукали.

що за така військова адміністрація яка все що можна провтикала?

Четвертий рік війни. Людина з подивом дізнається, що виявляється є якась військова адміністрація в Києві, якій виділяли гроші на захисні споруди, захист, тощо. Її зона відповідальності — захист в тому числі й енергообʼєктів.

Але винен мер.

В тому, що не скорився перед Найвеличнішим? В бездіяльності інших?

Шановний ’експерт по всім питанням’ де можна записатись на консультацію або придбати вашу книгу можливо є тіток або ютуб канал , інтерв’ю, публічні виступи ? . Я йому контраргументи а він про ’ ниття та маніпуляції ’ ) та питанням на питання . Цей безмістовий тред ’самі уіноваті’ вважаю закритим. Пойду краще почитаю про ’вилку-вилку’ там більш користі

Я йому контраргументи

Не треба видавати власне невігластво за контраргументи.

Тобто брати «мільярди» кредитів і витрачати їх на імпортні автомобілі (від 25+ тис у.е.) та сотні мільйонів імпортного товару — це по-вашому економіка?

Тобто музичні фестивалі та гулянки на десятки тисяч осіб в столиці = це саме та економіка, яка потрібна державі, яка немає достатніх коштів навіть на своє операційне функціонування?

Тобто брати «мільярди» кредитів і витрачати їх на імпортні автомобілі (від 25+ тис у.е.) та сотні мільйонів імпортного товару — це по-вашому економіка?

Так, економіка. У вас немає жодного доказу, що на всі ці автомобілі було витрачено саме кредитні гроші. Але, навіть якщо відкинути джерело походження коштів, негатив від перекосу сальдо торговельного балансу, то всі ті автівки купляли в основному люди, не держава. Це значить, що в них якось зʼявилися всі ці гроші. Можна всіх, звісно ж, в корупціонери записати, але це буде чергова маніпуляція.

Тобто музичні фестивалі та гулянки на десятки тисяч осіб в столиці = це саме та економіка, яка потрібна державі, яка немає достатніх коштів навіть на своє операційне функціонування?

Ви показуєте повне невігластво та незнання, як працює держава та економіка. У держави майже немає власних грошей. Тільки гроші платників податків. Якщо платники податків сплатять нуль в бюджет, то в бюджеті буде той самий нуль на рахунках. Як наповнити бюджет? Треба щоб працював бізнес, будь-який, який буде платити податки, збори, акцизи, ренту, тощо. Тоді в економіці зʼявиться грошовий потік. Виходить, щоб наповнювати бюджет треба більше фестивалів, гулянок, або іншими словами споживання товарів та послуг. Тоді економіка буде сильнішою, тоді простіше наповнювати бюджет.

Але совкам та лівакам, яки живуть за принципом «відняти та поділити» цього ніколи не зрозуміти. Їм давай заборону всього. Щоб всі були однаково бідними, а не багатими. Типовий запоребриканський наратив.

Але совкам та лівакам, яки живуть за принципом «відняти та поділити» цього ніколи не зрозуміти. Ї

Тобто в умовах війни брати іноземні кредити і витрачати їх на імпорт — це правильні економічні кроки та не-совок?

І проводити розважальні заходи, щоб запускати економіку — це прогресивна ринкова економіка?

Тобто як використати умовні 10 млрд іноземних кредитів які заливаються в економіку (яка просіла по всім напрямкам, особливо в промисловості) ... в умовах війни?

Запустити економіку через індустрію розваг та розважальні послуги?

Тобто в умовах війни брати іноземні кредити і витрачати їх на імпорт — це лівацтво та совок?

Так, ми дуже, прямо дуже багато зброї купляємо за кордоном. Автомобілі купляють не на кредити МВФ.

І проводити розважальні заходи, щоб запускати економіку — це лівацтво та совок?

Ніт, лівацтво та совок — протестувати проти цього. Класичний швондєризм.

Це не питання системи управління державою та її економіки — планова чи ринкова економіка.

Індустрія розваг та музичні фестивалі не допоможуть суспільству та державі в умовах війни та мільярдів іноземних кредитів.

Пане Шпак ... ви — економічний дебіл

На мене образи не діють, я не реагую на таке. Дорослий хлопчик вже. Можна не напружуватися навіть.

якщо вважаєте, що індустрія розваг та музичні фестивалі допоможуть вам в умовах війни та мільярдів іноземних кредитів.

В економіці не буває поганих чи гарних грошей. Є шикарний показник, який є одним із індикаторів здоровʼя економіки та її стану. Називається коефіцієнт обертання грошової маси. Чим він вищий, тим краще. Так ось, якщо гривня буде витрачена на внутрішньому ринку (неважливо як), то вона створить грошовий потік, з неї держава отримає ПДВ, ЄП, ПДФО, ПП, акциз (не все одразу, звісно ж). Чим більше одна гривня обертається, тобто приймає участь в різних операціях, тим краще. Тому Китай десятками років стимулював як міг внутрішнє споживання, щоб була здоровіша економіка. Тому пофігу як саме буде витрачена гривня, на квиток фестиваля, в магазині на шоколадку чи на послугу перукаря. Ключове — вона буде витрачена.

Ті ж США та Великобританія у військовій сфері (промисловості) комбінували і планові, і ринкові механізми.

До чого це? Не розумію, як це стосується теми нашого обговорення?

Тому пофігу як саме буде витрачена гривня

Зрозуміла ваша позиція. Закриваємо дискусію.

Навіщо взагалі те виробництво, освіта, сільське господарство, промисловість, якщо казино, публічні будинки, дискотеки, кальяни, фастфуди та ресторани прекрасно крутять економіку та гривню.

Останній абзац суцільна маніпуляція. Я ніколи не казав, що

виробництво, освіта, сільське господарство, промисловість,

не важливі. Не перекручуйте мої слова.

Індустрія розваг та музичні фестивалі не допоможуть суспільству та державі в умовах війни

Вообще-то помогут: культмассовые мероприятия и для солдат, и для населения, в разумной исторической перспективе практиковали все воюющие стороны. Чтобы поднять моральный дух. Поэтому вопрос только в формате мероприятия.

Індустрія розваг та музичні фестивалі не допоможуть суспільству та державі в умовах війни та мільярдів іноземних кредитів.

Вони генерують податки, які йдуть в бюджет, з якого Україна фінансує армію і обслуговує кредити. Якщо у клієнтів джерело походження коштів не державний бюджет — це плюс для держфінансів. Звичайно, існують більш ефективні методи конвертації приватних коштів в державні (наприклад експропріація), але частіше примус має негативні довгострокові наслідки.

Автомобілі купляють не на кредити МВФ.

Не прямо на деньги МВФ, но таки за бабло из-за бугра: у нас чуть ли не половина бюджета — внешние вливания, а, значит, практические любые нецелевые, т.е. не нацеленные на выживание и развитие страны, расходы, проведённые через подрядчиков,и обращённые в доход оных, — это, буквально, «кредити МВФ», пошедшие прямо на благосостояние причастных.

Гроші МВФ та ЄС мають цільове призначення — це переважно пенсії, зарплати вчителям/лікарям та соцвиплати. За цим стежать аудитори.

Корупції і штучного завищення цін, звичайно, не можна допускати, але забороняти підрядникам мати прибуток це дуже неоднозначне рішення, яке підриває саму сутність підприємницької діяльності — ризик в обмін на шанс прибутку. Якщо заборонити прибуток, то залишиться лише ризик без компенсації і відповідно не буде приватної підприємницької діяльності, буде лише державна (як в срср).

У країнах ЄС, доречі, держ замовлення теж часто мають завищені ціни, але не через корупцію, а через додаткові ризики — держава дуже погано платить рахунки — з запізненням (коли інфляція вже зʼїла частину грошей), іноді не повністю, має багато бюрократії і регуляцій. Ці ризики закладають в націнку.

Гроші МВФ та ЄС мають цільове призначення — це переважно пенсії, зарплати вчителям/лікарям та соцвиплати. За цим стежать аудитори.

Я что-то пропустил: как давно МВФ стал выделять кредиты на пенсії, зарплати вчителям/лікарям та соцвиплати?

как давно

з 2023

Меморандум про економічну та фінансову політику (EFF)

IMF Country Report No. 23/132 (www.imf.org/...​lity-and-review-of-531687)

“mobilize large-scale concessional financing from Ukraine’s international donors and partners, to help resolve Ukraine’s balance of payments problem”

“Social spending will be safeguarded under the program.”

IMF Country Report No. 23/399 (Second Review Under the EFF)
www.imf.org/...​angement-under-the-542297

В таблиці “Quantitative Criteria and Indicative Targets” це зазначено як “Floor on social spending”, а частина від МФВ в External budget financing

Для розшифрування що це треба звернутися до TMU (Technical Memorandum of Understanding) яке є частиною угоди www.imf.org/...​english/1ukrea2023003.pdf — 175 сторінка

Social spending of general government is defined as the spending on social programs through the General Fund and Special Funds and covers categories reflected in budget treasury code 2700. This includes social insurance and social assistance programs on budget (including but not limited to social assistance to low-income families, housing utility subsidies, child support, support to internally displaced persons, etc.), and transfers to the Pension Fund.

Тут треба розділи 2 окремі категорії — «державні кошти» і «приватні кошти».

Міжнародні кредити йдуть у бюджет на соціальні виплати та зарплати бюджетникам, а не на закупівлю авто. Автомобілі купує приватний бізнес та громадяни за свої зароблені кошти.

Більше того, саме цей імпорт зараз тримає оборону. Західні гроші заборонено витрачати на армію. Армію уряд фінансує виключно з податків і мит. Коли хтось купує офіційне авто за $25к+, він сплачує величезні мита, ПДВ та акциз. Саме ці гроші йдуть на снаряди та зарплати військовим. Без імпорту та податків з нього Україні не було б за що воювати.

ВВП України на 6-12%, в залежності від оцінок, це прямі переводи українців з-за кордону (діти додають грошей до пенсії батьків, заробітчани передають своїм сімʼям ітд). Споживання, навіть імпортних товарів, перетворює ці гроші на бюджетні гроші через податки і мита, що працює на користь України.

Західні гроші заборонено витрачати на армію. Армію уряд фінансує виключно з податків і мит.

Пруфы? ;-)
У нас доходы бюджета за 2025 год составили 2379.7 млрд. грн, а затраты на оборону 2637.2 млрд. грн., т.е. на 257.5 млрд. грн превышают доходы :-)

Ви зовсім забули про інше джерело бюджетних надходжень — внутрішні запозичення (ОВДП). Які закривають різницю.

www.kmu.gov.ua/...​-pidpysaly-hrantovu-uhodu

The Project aims to partially compensate for State Budget expenditures, including social and humanitarian expenditures not related to the security and defence sector.

МВФ прямо не забороняє, в тексті меморандуму такого немає. Але в тексті є Safeguarding Social Spending і Floor on social spending. Оскільки власних грошей (податків) вистачає тільки на армію, то будь-яка спроба витратити транш МВФ на зброю призведе до невиплати пенсій = порушення «Floor on social spending» = скасування програми МВФ.
www.imf.org/...​lity-and-review-of-531687

Ви зовсім забули про інше джерело бюджетних надходжень — внутрішні запозичення (ОВДП). Які закривають різницю.

ОК, т.е. армию правительство финансирует не только из налогов и пошлин. Уже прогресс.
В 2025 году, по данным Минфина «на аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) до державного бюджету було залучено близько 570 млрд гривень». Даже если посчитать с самым большим уровнем рефинансирования (гривневом сегменте, 131%, по всем валютам суммарно — меньше), то это даст потолочные +176.7 млрд. грн. Всё равно меньше необходимой недостачи в 257.5 млрд. грн. ОК, внутренний долг гасим из внешних заимствований. Возможно.

www.kmu.gov.ua/...​-pidpysaly-hrantovu-uhodu

Это только один целевой грант на $1,37 млрд. из полученных в 2025 году $52,4 млрд.

У нас доходы бюджета за 2025 год составили 2379.7 млрд. грн,

index.minfin.com.ua/...​inance/budget/gov/income

«Доходи» — 3295454,6 млн грн. з них «Кошти від закордонних країн і міжнародних організацій» — 391246,7 млн грн. Тобто своїх коштів 2903.9 млрд грн (а не 2379.7)

затраты на оборону 2637.2 млрд. грн

index.minfin.com.ua/...​nance/budget/gov/expense

«Оборона» — 2493211,8 млн грн (2493.2 млрд грн). (

Здається сходиться (варто зауважити, що це лише 11 з 12 місяців, але пропорція, ймовірно збережеться).

ОК, т.е. армию правительство финансирует не только из налогов и пошлин.

ОВДП це по факту теж податки, але відтерміновані, тобто податки, які отримають колись потім (2026+) витратили в 2025.

Это только один целевой грант на $1,37 млрд. из полученных в 2025 году $52,4 млрд.

PEACE (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance) це не просто 1 грант, це механізм-запобіжник Світового Банку. Наприклад гроші від USAID (коли вони ще були) поступали через нього.

Ukraine Facility від ЄС Regulation (EU) 2024/792

Стаття 3 (Objectives): Чітко визначає, на що даються гроші (macro-financial assistance). Оскільки «оборона» не прописана прямо, значить вона не є призначенням допомоги.

Але, так, існують деякі гранти і кредити без чітких обмежень, які можна використовувати на оборону, але їх пропорційно дуже небагато.

Тому для спрощення і уникнення сладнощів занурення в тисячі і тисячі сторінок сотень проектів допомоги Україні написаних складною юридичною мовою вважається, що на армію Україна витрачає лише власні кошти, а міжнародні витрачає на функціонування держави.

Що визнає сам уряд України — sud.ua/...​arodnykh-partnerov-kabmin

Здається сходиться (варто зауважити, що це лише 11 з 12 місяців, але пропорція, ймовірно збережеться).

Не факт, что сохранится: в декабре расходы традиционно очень сильно вырастают по очевидным причинам.
Я оперировал запланированными доходами и расходами. Потому что даже у нас не планируют расходы в расчёте, что недостаток средств появится из ниоткуда.

ОВДП це по факту теж податки, але відтерміновані, тобто податки, які отримають колись потім (2026+) витратили в 2025.

Это в идеальном мире, в котором у нас в 2025 «потолочные +176.7 млрд. грн.» за счёт внутренних займов. А по факту гасить-то текущие обязательства можно не из налогов. Или даже внутренний дефолт объявить, провести плановое обесценивание нац. валюты и ещё много способов сделать ОВДП не отложенными налогами :-)

Наприклад гроші від USAID (коли вони ще були) поступали через нього.

Это деньги на целевые программы.

Що визнає сам уряд України — sud.ua/...​arodnykh-partnerov-kabmin

По ссылке из приведённой тобой статьи:

З цих 60 млрд доларів пакету допомоги безпосередньо на економічну допомогу від США передбачається 7,8 млрд доларів. Цю допомогу від США мали включити до загального фонду Держбюджету відповідно до п. 57-2 ч. 2 ст. 29 Бюджетного кодексу України.

Щось це схоже на призиви до сецесії плебеїв. Між іншим було дуже дієво свого часу.

В грудні 2025 року було встановлено рекорд з продажу нових автомобілів за 12 років.

За підсумками 2025 року в Україні було продано 81 300 нових легкових автомобілів

Це дуже мало для країни розміром з Україну (для порівняння в Швейцарії, країні в приблизно 4-5 разів меншою за Україну, продають 250-300 тисяч нових авто в рік).

Плюс подивіться на деталізацію по найпопулярнішим маркам — BYD, Volkswagen, Toyota, Skoda, Zeekr, Renault. Це не люкс (як Bentley, Ferrari чи Lamborghini), це авто для роботи і середнього класу.

Їх купують служби таксі і доставки (Uklon/Bolt) для ведення бізнесу. Авто куплені для логістики (наприклад Нова Пошта startermedia.com.ua/...​do-ekolohichnoi-dostavky) чи інші компанії для постачання продуктів в супермаркети теж будуть в статистиці. І навіть для приватних покупців (які використовують авто щоб дістатися до роботи) — автопарк зношується, ламається, потребує заміни і 80 тисяч авто в рік для країни розміром з Україну — це економія (1 нове авто на 350-400 жителів). Купівля, навіть дорогого імпортного авто це не проблема. Проблема виникає коли гроші для авто були зароблені незаконним шляхом. Але авто тут не першопричина.

Всё хорошо написал. Только одного не объяснил: почему 12 лет до того столько машин не бизнес не покупал, хотя

автопарк зношується, ламається, потребує заміни

, а сейчас, когда экономика в жопе, на рекорды пошел?

Купував

— 2013 рік — 213 тисяч авто (ukrautoprom.com.ua/...​v-avtomobiliv-za-2013-rik)

— 2014 рік — 97 тисяч авто (ukrautoprom.com.ua/...​azhiv-avtomobiliv-za-2014)

Основні причини падіння продажів в 2014 три

1) Квітень 2013 (Спецмита): Введено спеціальні мита на імпортні авто з бензиновими двигунами 1.0–2.2 л (найпопулярніший сегмент). www.bbc.com/...​711_wto_ukraine_update_ms

2) Вересень 2013 (Утилізаційний збір): Введено додатковий податок на екологічну утилізацію, що ще більше підняло ціни. zakon.rada.gov.ua/...​ada/show/n0027697-13#Text

3) Девальвація гривні з 8 до 16 протягом 2014 року

Під патріотичними гаслами захисту національного виробника (ЗАЗ), який на момент 2013-2014 років вже було не врятувати введенням додаткових податків, потрібні були капітальні багатомільярдні інвестиції, уряд просто створив собі додатковий потік потенційної корупційної ренти через мита на авто (типово для екстрактивних інституцій олігархічно-феодального ладу).

Це фейковий продаж,

в грудні імпортери та дилери масово реєстрували електрокари на пов’язаних фізичних осіб або власні компанії, щоб формально перевести їх у статус вживаних. Після такої «першої реєстрації» машину можна перепродати без нарахування ПДВ — адже податок стягують лише з першого продажу. Про цю практику пише видання Speka з посиланням на аналіз «Укравтопрому».

Якось ви дивно приватні бізнеси та державу в одну купу змішали. Бізнес платить податки і робить все щоб підтримати економіку. Майже всі концерти проводять аукціони і більшу частину коштів від квитків перераховують якраз у військо. Ну і тим більше не задача приватного бізнесу забезпечувати захист енергосистеми. Але, за відсутності економіки і бізнесу у держави взагалі не було б ніяких податкових надходжень, а це вже повний колапс і смерть. Ви цього бажаєте?

Ще рік тому купив собі велику банку екофлоу, який під час літніх відключень дозволяв залишатися на зв’язку і живити базові пристрої в домі через переноски добрих 3+ години.
В листопаді зрозумів, що справа пахне пісюнами і замовив собі інвертор з акумулятором на 10 кіловат. Майже на добу вистачає будинок повністю. Екофло стоїть як резерв.
Навіть якщо на добу дають світло на 3-4 години, акумулятор встигає повністю зарядитися.
Всі енергоємні прибори(пралка, аерогриль і т.д.) вмикаю лише коли електрика в мережі.

В мене підведений газ і автономне опалення, тому тепло не зникає, але якби цього не було, то купив би на кухню газовий балон + газову варильну поверхню + різні UFO для обігріву кімнат + килими на підлогу, якщо їх не було раніше.

Хто може, ставте собі інвертори із 5+ кіловатними батареями, менше 5 і більше 10 не має сенсу, хіба ви плануєте і готувати і обігрівати електрико.

P.S. В процесі написання згадав, що колись були популярні фільми, ігри про різні зомбі та інші апокаліпсиси і там завжди казали, що великий мегаполіс це саме гибле місце, якщо хочеш це пережити.
Самий топ це не великі міста, ну або максимально автономна хата.

У намет у кімнаті треба багатенько ось таких грілок — але дивиться не отримайте теплового удару у ітозі. Отруєння СО2 теж можливе. youtu.be/...​U6VV4?si=ynrBRy5-OTFlMtqa

Треба шукати рішення а історичних джерелах
От як це en.wikipedia.org/wiki/Box-bed
Виглядає як ідея для стартапу

Хто замерзає — поставте собі невеличкий намет у кімнаті — накидайте на нього ковдр, старого одягу. картону. Внутрь візьмить герметичну металічну ємність з кипятком — обгорнуту щоб не опіктися.
Кожному по імпровізованому намету.
Спіть одягненими.
У нас був великий стіл у залі. Я поставив його на широку кровать — отримав намет. Тоді ковдрами старими герметизував з усіх боків.

Над кроватю тоді треба ставити, від полу треба бути на відстані принаймні 10 см, це дає найбільший ефект. Так само шапка на голові дає більше кожуха одітого на тіло, особливості людської фізеології.
Німці в немецьких слободах раніше, на ніч не топили як слов’яни, що спали на печі. Спали проміж двох перин, а на голову одягали ковпак.
Кастрюля з окропом дісно діятеме так само як і батарея. Покращена тепло ізоляція законопачені шілі у вікнах і т.п. дасть ще більше результатів.

Ще є сенс купити туристичний зимовий спальник (із запасом по температурним режимам).
Спати в зручному одязі.
Ніс можна промазати якимось інгалятором по типу зірочки (сам користуюсь білим тайським Tiger Balm).

Пити теплу/гарячу воду. Зберігати в термосах.

Буржуйка в хаті, квартирі і на роботі, і запас дров. Для цехів зібрали піролізну пічку, але без автоматики, тепер спалюємо сміття, брак, пластик, шини, і воно гріє цеха. Також купили дві фури дров для котельної, 2500 літрів соляри для генератора, тож навіть електрики на 4 дні вистачииь.

шерстяні носочки та гантелі — змерз підняв гантельку 10 разів, то трошки розігрівся. Ще варіант піти по вулиці пройтись по морозу, до дому заходиш наче не так вже й холодно..=)

Віскі + кола

Насправді не зігріє це відчуття лише чернз розширення вен, алкоголь може бути небезпечним для житья в умовах довго холоду. Грог допоможе в невеликій дозі лише тимчасово, якщо хтось потрапив в крижану воду наприкалад. Концентрація спирту в крові яка підвищіть її температуру — смертельна.

Душно, відкрию вікно

подбали про це раніше
будинком скинулись на генератор який забезпечує опалення(своя котельня), гарячу воду, роботу ліфтів, світло на поверхах, і «пункти незламності» у кожному підʼїзді (де є розекти, мікрохвильовка, чайник, та інше необхідне)

У вас дуже круті сусіди, якщо вийшло все це організувати 👍

Для додаткового обігріву добре працюють ... щільні пластикові пляшки від напоїв чи мінералки (1,5-2 літри) + гаряча вода в них (десь 70 градусів, щоб максимально гаряче, але при цьому не плавився пластик). Достатньо 2-3 пляшок — 1 біля ніг, 1-2 біля тіла. 5 годин тримають тепло без проблем. Це, імхо, практичніше, доступніше та зручніше ніж стандартні медичні грілки.

Краще не вливати кип’яток, бо типова пляшка почне деформуватися та зменшуватися в розмірах. Напевно є пластикові пляшки, які його витримують.... але, припускаю, тепловіддача там нижча.

Щоб уникнути ризику опіків (пляшки мають бути гарячі), на кожну пляшку потрібно надіти літню шкарпетку (можна стару, з дірочками, але чисту).

3-4 гарячі пляшки зі старими шкарпетками можна підготувати для кота чи собаки. Теж добре працює, звірята будуть вам вдячні.

використовувати стандартну грілку чимось відрізняється?

Маю гумову грілку (2 штуки), але, на мій погляд, практичніше та зручніше використовувати гарячу (70 С) пляшку.

Залити воду в пляшку (-и) легше і скоріше, як і (пере-) з(а)лити. Пляшка рухається від дотику. Пляшку можна без проблем перемістити (навіть ногами) під час сну. Порожніх пляшок — десятки-сотні. 1 нормальна грілка коштує 150-200 грн мінімум (для пересічних людей, для звичайних пенсіонерів, для селян це не варіант, особливо якщо, наприклад, своєму коту покласти 3 пляшки на ніч).

Грілкою дуже добре прогрівати якусь частину тіла, якщо можна її зафіксувати. Але покласти поруч її важко (непрактично). Треба огортати рушником або мати чохол спеціальний, або якусь кофтину, футболку.

Але ви краще спробуйте і грілку, і пляшку. Що вам краще і зручніше — тим і користуйтесь.

Позавчора в 10-20 метрах від мого будинку впало і вибухнуло 4 шахеди, у всьому будинку вибиті вікна, температура у квартирах приблизно така ж, як і на вулиці. Тож моя єдина стратегія зігрівання зараз — переїхав жити до дівчини, доки нові вікна виготовляються.

Фото будинку після прильоту

Тримайтесь комрад, а взагалі то у вас дівчина не поїхала за кордон — так що, то може і боже проведіння. Якщо живий здоровий, то не проблеми — то витрати.

Дякую, пане :) Доки голова і руки на місці — якось переживемо і відновимо все матеріальне. А дівчині велике дякую за те, що не покинула мене насамоті з моїми проблемами у ці складні часи і допомагає розрулювати ситуацію.

Їй однозначно респект, а ти тримайся!

Тримайтесь! Нехай це буде найбільшим нещастям у житті.

Дуже дякую) Сподіваюся так і буде і можна буде дивлячись на будь-яку проблему в майбутньому казати: «Та це дрібниці у порівнянні з січнем 2026»

Саша, тримайся.
добре, що поруч гарна людина

Дякую)

добре, що поруч гарна людина

Це точно) Після такого точно можно одружуватися, бо ми разом вже що тільки не пережили, як хороше, так і погане.

срака повна

добре що всі живі і було куди оперативно переміститись

Це точно, з однієї сторони — не пощастило потрапити у таку ситуацію, а з іншої — дууууже пощастило пережити її з мінімальною кількістю негативних наслідків.

Як вже тут писали, дійсно, хай це буде найбільша проблема! Шкода, що так, хай пошвидше стає краще.

Дякую :) Наче потроху все вдається розрулювати.

В 2023 роцi повернувся до газу з електрикi, про що хвалю себе кожен день. При зникненнi електрохарчування :) просто беру його з електромобiля де маю 64 кВт батарею. В свою чергу авто заряджаю не даючи впасти заряду нижче 60%. Поки схема робоча :) Якщо що, то дрова та генератор теж є.

Та ізі, обіцянки та макарони за 4 роки палю

маленький будиночок 3×3 з прибудовою...
називається «літня кухня»... але масивні кам’яні стіни 60см...
хороша пічка... дров ще 2-3 куба є... вистачить..
основна хата поруч теж кам’яна... не опалюється... там зараз +1... середина зими... в мене там ще томатів червоних трохи є )

зараз не сезон на городі... тому весь час сиджу в інтернеті (точніше лежу на дивані з ноутбуком.. мабуть це погано.. але це тільки зимою) ... усякі там пет-проекти... сподіваюся спланувати по-нормальному сезон для кращого врожаю....

на вікні — маленький цифровий термометр, показує температуру і вологість...
на першому місці в закладках опери вже багато років — погода... meteopost.com

+13-15 в хаті — це взагалі тепло, можна не топити пічку...
+10-11 — можна не топити, коли на дворі плюс...
+10-11 і надворі мороз — треба топити...

якщо помічаю, що мерзну при +13-15 — значить мало рухаюся......... треба кудись сходити... щось зробити на дворі... на крайній випадок поприсідати... нє... ну сидіти в 4 стінах .. якось несерйозно.. так і життя пройде...

рухатися — це важливо... циркуляція крові допомагає зігрітися

якщо немає сил — значить треба більше їсти ..

ну от сьогодні ... дешево і сердито... світло вмикнули на 4 години ... плитка саморобна 0,5 кВт ... вода закипіла, крупи насипав, приправу... каша зварилася... з погріба дістав квашеної капусти ... смакота )

(до речі, експерименти над собою... цукор я вже кілька років не купую... і нічо...
а зараз вже пару місяців не купую хліб... він не потрібний... мені подобається стан.. менше думати, менше ходити в магазин..
вуглеводи — це різноманітні крупи і овочі.. от і все.. хліб — це зайві ускладнення..)

весь час сиджу в інтернеті (точніше лежу на дивані з ноутбуком.

п-с-с, я вам по секрету скажу, тільки нікому ні-ні.
є така гарна штука, яка добре вбиває вільний час та ще й копійчину приносить — робота зветься)
спробуйте

якраз хотів вкинути топік «А ви вже ходили босими по снігу?» 🙂 ... але передумав...
(вчора хвилин десять так ходив ... сподобалося... і корисно мабуть)

поки не стикався з такими відключеннями щоб потрібно було додаткове тепло

але я купив собі «обігрівач» toyotomi який працює на рідкому парафіні. В тестомому режимі, працює все просто + нормально гріє. З бонусів, на ньому можна готувати їжу)))

а поки є світло або еко-флоу має заряд — то котел працює і гріє все як треба.

«обігрівач» toyotomi який працює на рідкому парафіні.

шо за паливо таке? ціна ж мабуть...

У мене такий же, поки не користувався — можна купити фірмове пальне 1000 грн за 5 л, або ще підійде очищений гас (керосин).

фірмове пальне 1000 грн за 5 л

а куб дров скільки у вашій місцевості ?

не експерт з палива) є в багатьох магазинах по типу Епіцентру і так само на розетці.

ці штуки взагалі підтримують різні типи палива, я просто вибрав парафін замість якоїсь соляри.

отої каністри на 5 літрів має вистачати на 15 годин ± але я ще не пробував запускати так надовго. В тестовому режимі постояло 1 годину, тепло є, запаху майже нема, хата не згоріла)

дровами в квартирі палити не буду)

якщо будете вмикати, поки можу дати тільки 1 пораду

вмикайте\вимикайте десь на вулиці або на балконі. Це єдині 2 моменти коли він реально смердить бо система запускається\глушиться і йдуть випари\дим який смердить парафіном.

після 5-10 хв розігріву, девайс майже не дає запаху і можна заносити в квартиру\будинок.

шо за паливо таке? ціна ж мабуть...

Просто кто-то плохо знает аглицкий, а в словарик ленится заглянуть ;-)

paraffin | BrE ˈparəfɪn, AmE ˈpɛrəfən |
noun
1 (British, paraffin oil) кероси́н
▸ paraffin heater
кероси́новый обогрева́тель
▸ paraffin lamp
кероси́новая ла́мпа
2 (paraffin wax) парафи́н

Обычный керосин, в общем :-)

Це paraffin wax.
Сама назва парафін — це про те, що вуглеводні з яких воно складається насичені, під це визначення підпадає і наприклад пропан.

Нет. Это специальное очищенное топливо с минимальным запахом и Овер прайсом. Адекватную Замену пока не нашел. , на Ютубе есть ролики -керосин теоретически можна если на улице или в палатке .

Нет.

Primus Power Fuel — тоже специальное очищенное топливо с минимальным запахом и Овер прайсом, а по факту — тот же бензин «Калоша».

Адекватную Замену пока не нашел.

Потому что искать надо в строительном супермаркет в разделе растворителей. «Уайт Спирит» — твой выбор.

Класичний набір: термокофта + термофліс, термоштани + якісь домашні поверх, термошкарпетки + домашні капці. В gorgany час від часу беру все необхідне де є приставка «термо».

В бліндажах і на інших закритих позиціях у нас були буржуйки і дизельні теплогенератори.

Від буржуйки був дуже приємне, домашнє тепло, але регулювати температуру було важко.

Дизель-теплогенератори — набагато зручніші, але вони потребують ележивлення (хоч і небагато, зазвичай є вхід і для 220В, і для 12В), легше контролювати температуру, але тепло — з душком.

А зараз, фактично в тилу, взагалі не помічаю незручностей. Тут навіть справжнє опалення є. Майже завжди :)

взагалі не помічаю незручностей

я. щоранку коли вмикаю світло, думаю — ухти.. є... прикольно )

Розпалюю камін. Дрова купив ще в серпні.

Хоч у нашому будинку опалення майже не вимикали, все одно прохолодно, тому мій постійний план це : три літри кип’ятку в термосах, які можуть тримати тепло майже добу, і щоразу коли вмикають світло — зразу запасаю. Роблю там не чай, а саме просто кип’яток, бо можна потім і чай і каву і кускус чи вівсянку.
Ну і моє робоче місце з балкона теж пересунулось на кухню або під ковдру, для спини це не дуже, звісно, але що поробиш..

Плюсую) Купа термосів, сублімована їжа, яку можна приготувати окропом, теплі шкарпетки/панчохи, термобілизна і багато пледів.

о.. точно..термос... дякую, що нагадали.. треба буде хоч на чай каву зарядити

о, я теж харчуюсь вівсянкою і кускусом))

По-перше — тепло одягтись, можна навіть шапку вдома носити. Друге — коврик з підігрівом під ноги і можна працювати хоч при 10°.

Було: обігріватель білий типу дуйчик 1.8 кВ, два автомобільні обігрівателі по 0.4 типу керамічний дуйчик. два термоковдри 60ватт чи менше. Пічка внутрішня дровяна. Пічка електрична 1.5 кВ, Чайник електричний 1.7кВ
20 метрів квадратних — єдина кімната у холодній хаті, яку можна обігрити...
Мати хвора, до пенсії 7 днів, до зарплати — треба спочатку роботу знайти.
Ваше рішення щодо обігріва?
Бо відбувся справжній квест. І тепер я у ньому. Шукаю вихід.
P.S. Є великий борг за електрику.
P.P.S. Природа хвороби не дає можливості взяти квартирантів.
P.P.P.S. Мене розшукує ТЦК. Так повідомив мене Резерв+ За порушення від 29 грудня 2025. Мабуть це відео від 30 січня 2025 вам трохи допоможе впоратися с цим сабквестом: youtube.com/shorts/1EjdfQ28tC4

Ось оновлення:
— А що якщо білий красивий великий дуйчік загорівся б на очах у вашої матері, яка перестала ходити нещодавно і лежала на кроваті і дивилася на той дуйчик. Добре що побачила одразу і голосно покликала мене. Ніколи не бачив щоб пластик займався від одної іскри(!)
Підсумую: мінус перший обігрівач. Залишилося:

два автомобільні обігрівателі по 0.4 типу керамічний дуйчик. два термоковдри 60ватт чи менше. Пічка внутрішня дровяна. Пічка електрична 1.5 кВ,

Продовжую вирішувати квест «Як правільно обігрівати квартиру».

А які у вас є лайфхаки зігрітися в такі холодні часи? Що можете порадити?

Якщо хочете простих рішень, то тоді наступний перелік:

• Потерпіти, весна скоро вже
  • Змінити місце проживання на таке, де проблема тепла не стоїть
  • Піти в ЗСУ, там умови ще гірші, але ніхто не ниє
Інакше складні рішення:
  • Перевести будинок на персональне опалення
  • Побудувати міні-котельню та продавати мешканцям тепло
  • Розробити дешеву ракету, наклепати їх декілька десятків тисяч та винести до біса всю енергогенерацію на запоребрику. Тепліше буде на душі.
Розробити дешеву ракету, наклепати їх декілька десятків тисяч та винести до біса всю

Як показала історія з фламінго, треба ще щоб воно летіло в ціль, а не невідомо куди.

Інфа про «летить невідомо куди» від «цукеркового» експерта, наскільки я зрозумів? :) Люблю таке, пів країни тепер носяться і всюди пхають :)

Запоребрікові також це підтверджують. Але ж задача фламінго — бути дешевою, в великій кількості і нести великий заряд.

Поки що кадрів влучання саме Вхламінго ми не бачили. Обʼєктивного контролю немає — значить довести що вона влучає чи не влучає неможливо. Будь-яка теорія правдива, допоки не зʼявляться пруфи на користь однієї з версій.

Точно знаю, що FP2 — тема. А Вхламінго — більше поки піару.

доречі, удари західними ракетами завжди підтверджувалися обʼєктивним контролем — чи то розвід дронами, чи то знімками з супутнику. навіть операцію павутина з супутників підтвердили. А де підтверджені результати від ракет firepoint ?

Важко надати знімки з вигаданого світу...

Шлухав Т. Чмута на днях — говорив, що фп це стрьомна компанія і нічого спільного він з ними робити не буде. Які ще докази треба, що хламінго, це хлам

Це персональна думка однієї людини. Він може бути не в курсі певних речей. Але мати власну думку не заборонено.

Підписатись на коментарі