Верховна Рада призначила Михайла Федорова новим міністром оборони України

Сьогодні, 14 січня 2026 року, Верховна Рада України підтримала призначення Михайла Федорова на посаду міністра оборони. За відповідне рішення проголосували 277 народних депутатів (при мінімально необхідних 226).

Федоров, якому лише 34 роки, до цього обіймав посади першого віцепрем’єр-міністра та міністра цифрової трансформації. 13 січня парламент звільнив його з попередніх посад, а також прийняв відставку попереднього міністра оборони Дениса Шмигаля.

Під час виступу у Раді Федоров окреслив основні виклики та пріоритети на новій посаді:

• Глибокий аудит Міністерства оборони та ЗСУ найближчим часом
  • Комплексний аудит системи ТЦК та пропозиція системного рішення проблем мобілізації
  • Забезпечення базового рівня укомплектування бригад дронами (одне з перших рішень)
  • Рівний доступ до технологій та розвитку для всіх підрозділів, а не лише для «топових»
  • Радикальні та швидкі зміни у системі підготовки військовослужбовців
  • Покращення фінансового та соціального забезпечення захисників
  • Боротьба з бюрократією, «радянським підходом» та корупцією («Той, хто краде під час війни — наш ворог»)

Федоров відверто назвав поточний стан справ у міністерстві:

«Міністерство оборони потрапляє в мої руки з мінус 300 млрд, 2 млн українців у розшуку ТЦК та 200 тисяч у СЗЧ (самовільне залишення частини)».

Він підкреслив, що зараз неможливо воювати новими технологіями зі старою організаційною структурою, і пообіцяв зробити акцент на технологічному переозброєнні, ШІ, дронах та новій формі ведення війни.

Призначення Федорова вже називають одним з найрезонансніших кадрових рішень за час повномасштабної війни. Багато хто бачить у ньому шанс на серйозну цифрову та технологічну трансформацію Міноборони.

Чекаємо на перші реальні кроки нового міністра найближчими тижнями.

Його виступ на Верховна Рада

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

пропаганд... ботів і так туча. Очікуємо поповнення?

Глибокий аудит Міністерства оборони та ЗСУ найближчим часом

очикуємо поповнення БД руснявих ботів «знайди усе за людину...» найближчим часом

www.kmu.gov.ua/profile/mikhaylo-fedorov

З 2009 — 2014 рр. навчався в Запорізькому національному університеті (факультет соціології та управління).
З 2015-го по 2019 рік — засновник та генеральний директор компанії SMMSTUDIO.
У 2018 році працював на посаді операційного директора в проекті «Суперлюди».
З травня 2019 р. — позаштатний радник Президента України з digital-напряму.
У 2019 році обраний народним депутатом Верховної Ради України IX скликання

отличное «образование» и опыт работы на мелкой шлюпке по продвижению рекламы
«Каждая кухарка может управлять государством» ©

1) де вчать на міністрів оборони?
2) чи багато бажаючих ?

1) чиновників вищого рангу готують у відповідних нз, як і військових стратег. рівня
2) щонайменше 1 млн військових

де вчать на міністрів оборони?

Хороший технический или экономический факультет + практика в управлении большим бизнесом реального сектора.
Умеров и Шмыгаль подобные компетенции имеют.

Капець, я в універі (в іншому) почав вчитися у 2007, за 2 роки до нього. Тобто за практично 20 років (2007-2026) я пройшов шлях від студента до сеньйора, а він — від школяра до міністра оборони. Мені явно треба більше старатися, а то це якось взагалі несерйозно виглядає на такому фоні. З іншої сторони, є й ті, хто за ті ж майже 20 років пройшов шлях від школяра/студента до наркомана, і от якщо з цим сценарієм життя порівнювати — то наче у мене навіть і непогано йдуть справи :)

окреслив основні виклики та пріоритети :
Глибокий аудит

Кляті папередники проводили Глибокий Аудіт вже після воєн.
Може він щось знає? Або я щось пропустив?

ну, тепер точно не сховатись 😕
як мінімум потрібно переоформити майно, змінити номер телефону і сам телефон, місце проживання, перейти на крипту і вивести кошти з фіату 🤫

є думка, що цей хлоп може зробити так, що без чистого резерву не можна буде пукнути. Цифровий зашморг затягне всiм.

лише 34 роки

я в цьому віці відчував ніби в мене новий рівень усвідомлення відкрився, вже не юнацький, але ще далекий до дорослості
це я вже потім зрозумів, що більшість людей не дорослішає взагалі і дуже мало ухитряються надбати достатньо досвіду життя перед 4х
лімітом є швидкість роботи тисяч рівнів мереж в голові, а нижче власне лімітом є швидкість біохімії

Саме так. 30–34 — це часто пік «я вже щось розумію, але ще майже нічого не бачив».
А справжній adult mode у більшості вмикається (якщо взагалі вмикається) десь після 38–42, коли біохімія вже не рятує, а тисячі нейронних мереж нарешті встигають синхронізуватися з реальним досвідом.
До того — просто красива ілюзія зрілості 😄

Підписатись на коментарі