Чи ще викликає у вас інтерес усе, що пов’язано з АІ?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Зараз куди не глянь, всюди всі кричать про АІ. Про те, що це майбутнє, що це круто. Згадаймо банально як пройшла CES 2026 :)

CES 2026 in a nutshell : r/pcmasterrace

Щодня з’являються мільйони якихось новин про АІ, і з часом це починає прям набридати. Більшість із них — дрібні, прохідні й не цікаві, а справді топові або проривні речі трапляються доволі рідко.

А як у вас із цим? Теж уже набридає чи поки що ні?

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Набрид ажиотаж навколо: забагато шуму, бракує суті. Мовчки користуюсь Claude Code, коли чую «AI» — нудить.

Набридло коли LLM називають ШІ так ніби ми зараз у 2023 році

Поки шо набридли AI картинки на превью на ютубах і в соцмережах, аж нудить.

Набрид не ШІ, а люди. Чомусь хтось використовує ШІ й в нього виходить продукт ще вишчої якості й 5 разів швидше ніж би він робив сам, а хтось отримує на виході типовий AI slop, завантажує це усюди, бо він тепер програміст/музикант/художник, кричить «все на, вас всіх на помойку, вас замінили, лохи».

ШІ прискорює роботу 100%. Просто певна категорія людей тепер може срати більше, швидше, в ще більшої кількості галузей.

Зараз коли бачу якийсь додаток і опис починається з AI-tools, одразу скіпаю )

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так. Мені цікаво як воно все нaїбнeтьcя

могу заспойлерить, будет идентично как с блокчейном — хайп угаснет, работа с ним связанная останется

The era of humans writing code is over.
Ryan Dahl

Трохи мєлка якась ера з точки зору часових інтервалів, і «to be over» ще не «to be over», ще й досі до того дискутують чи то «writing» чи то «typing». Хоча якщо то з ракурсу веб-розробки — хз (може і виглядати як over та era).

Чекаю поки все це здується трохи і стабілізується до рівня адекватності. ШІ інструмент корисний, але трохи обмежений і багато де виглядає не в тему і примусовим нав’язуванням. Оригінальні ідеї — цікаво.

Страшно буде, коли ці розмови затихнуть, бо будуть розмови про безробіття, порушення прав людей, класову нерівність тощо.

Во як народ використовує, $40к в місяць
x.com/...​tatus/2012803229407494447

«І ви кажіть що у вас 23 см»

right now some AI users are prompt-engineering their LLMs to convert centimeters to inches)

Зараз в вакансіях часто можна побачити один із наступних етапів після pre-screening резюме: We’re an AI — powered interview platform helping fast- growing teams identify top talent faster and more fairly. Тому, це вже неминуче.

Зараз коли бачу якийсь додаток і опис починається з AI-tools, одразу скіпаю )

А інтернет вам ще не набрид? Він довше існує:)

Полезность Интернета была очевидна после первого же скачанного мегабайта порнухи.

Лол, я пам’ятаю років 5 ютюб ігнорили, такі як ти ржали що там поганя якість і розказували що ніколи онлайн відео не досягне якості ДВД.

Впевнений те саме було з порнухою — вроді і скачується, но купу геморою і якість м’ягко говорячи так собі. Причому порнуха була VHS конвертований в цифру, що ще добавляє втрати якості додатково до кодаків. Ну і скільки часу пройшло від появи Інтернета до першої порнухи? Точно не менше 5 років.

А зараз такі: «польза була очевидна». Впевнений ти через 5 років і про АІ так будеш говорити. Всі забудуть що було 90% скептиків які говорили про хайп, пузирь, не працює, для роботи не годиться, ніколи не замінить людей.

У мене на ютуб трафіку і швидкості не було.

не було такого, ігнорили через канал. Коли ютуб з’явився, дротовий інтернет у вигляді 100мегабіт був переважно тільки у містах з пакетами 10-50 мегабіт, бездротовий типу піплнет чи щось таке зі швидкостіями до мегабіта-трьох.

ШІ сам по собі не набрид, це крута технологія. Але набридли 95% ідіотів що засирають медіапростір нейрослопом.

Куди не зайдеш зараз — усюди якесь тралалеро тралала. Ютуб, інстаграм, пінтерест, гугл картинки, фейсбук — воно усюди і його неможливо не бачити.

Бісить що відео стали настільки близькі до реальності що треба за найменшого сумніву лізти в коментарі перевіряти не ШІ це. Нічому вже взагалі не вірю з відео чи фото. І найгірше що це використовується для політичної пропаганди.

Бісить що незрозуміло чи спілкуєшся з живою людиною, чи з ботом. Перш ніж вступити в дискусію з кимось треба зайти на їх сторінку, подивитися чи воно схоже на щось реальне, чи це просто бот.

Бісить засилля кальянних тємщиків, що позавчора продавали вайті курси, вчора продавали крипто курси, а сьогодні продають ШІ курси. Зайшов на фейсбук нещодавно і побачив як студентська знайома рекламує «курси по промтам чатжпт АІ по маркетингу і продажам». Боже, ти ж на парах по інформатиці не могла нормально презентацію в паверпойнті зробити і качала всі реферати з інтернету, який тобі АІ.
Таке враження наче цільова аудиторія ШІ це не кінцевий користувач, а ідіоти, що намагаються «продавати лопати під час золотої лихорадки», бо стільки народу намагається впарити якесь інфоциганство всім навколо це жах.

Коротше, набрид не сам ШІ, набридли люди які ним користуються.

Ще забув додати що бісять корпорації що намагаються впарити свої ШІ в усі щілі. Інстаграм, який пропонує «summarize via AI» п’ять повідомлень в діректі, гугл пошта що пропонує те саме зі спам листами, різні інтернет магазини і тому подібне що прикручують галюцинуючого чат бота і вікно з ним вспливає на пів екрана. Враження неначе бізнеси якось намагаються виправдатися перед інвесторами мов «дивіться, ми імплементуємо cutting edge AI solutions», а який від нього реальний толк для кінцевого користувача — їм чхати. Shareholder-first mentality.

Ще забув додати що бісять корпорації що намагаються впарити свої ШІ в усі щілі. Інстаграм, який пропонує «summarize via AI» п’ять повідомлень в діректі, гугл пошта що пропонує те саме зі спам листами

Де? Аже спеціально зайшов подивитися і не знайшов. Нє, воно десь там мабуть є но..., точно не «впарюють».

різні інтернет магазини і тому подібне що прикручують галюцинуючого чат бота і вікно з ним вспливає на пів екрана

Ці чатботи були задовго до АІ і ніякого відношення до АІ не мають, що сумно, так як сучасні ЛЛМки і агенти позволяють робити дійсно крутий супорт, який більшість людей від людини не відрзінять. Це якщо говорити про якийсь банк чи інтернет магазин, де не так вже й багато документації і функціоналу. Супорт для якогось амазона чи майкрософта це не трівіальна задача.

Враження неначе бізнеси якось намагаються виправдатися перед інвесторами мов «дивіться, ми імплементуємо cutting edge AI solutions», а який від нього реальний толк для кінцевого користувача — їм чхати. Shareholder-first mentality.

Ну тобто вам можна використовувати АІ а бізнесам не можна? Тут все просто, голосуєте гривнею. Бізнес в першу чергу цікавитть бабло, інвесторві цікавить бабло. А юзер піде в інсташграм смішні рілси дивитися, а не тому, що десь якась АІ кнопка з’явилася. Тому ніхто не буде нічого добавляти просто так, а якщо добавлять, то приберуть якщо не взлетть.

Де? Аже спеціально зайшов подивитися і не знайшов.

Коли хтось тобі присилає кілька текстових повідомлень в діректі то наверху вилазить плашка «summarize via AI» навіть якщо там «прив че дел».

сучасні ЛЛМки і агенти позволяють робити дійсно крутий супорт

Я один раз користувався ЛЛМ чат ботом по питанню до проги, якою я користуюсь, воно видавало галюцинації. Довелося все одно лізти на форум і питати у девелоперів.

tailwind чітко показав наскільки корисні ллм чат боти для документації (народ не тільки перестав ходити і читати їх документацію (тому що чатгпт відповідав), но і перестали купувати їх компоненти так як чатгпт сам їх створює на їх же фреймоврку на основі їх же документації).

Тому, якщо десь криавий чатбот це проблема менеджерів і інженерів того сервісу, а не технології. Сучасні технології і розвиток ЛЛМ і агентів дозволяє роботи human-like чатботи для 90% сервісів, а що стосується документації, так взагалі 99%.

Тому, якщо десь криавий чатбот це проблема менеджерів і інженерів того сервісу, а не технології.

Так ти повторив те що я писав в оригінальному повідомленні. Проблема в людях, починаючи від школяра що заливає нейрослоп ржаку в тікток і закінчуючи менеджерами корпорацій яким треба відзвітувати шерхолдерам про введення нової свистоперділки.
Технологія крута, але те як вона використовується і імплементується викликає здебільшого тільки роздратування.

Вот ты там выше у человека требовал ссылок. Он их тебе насовал и ты засунул язык в Ж.
Так вот может и ты поделишься ссылками на эти божественные чатботы, чтоб и мы тут, Фомы неверующие, заткнулись? Ну те, которые не только заставят тебя ответить на тыщу вопросов для того, чтобы потом все равно переключить на человека и давай по новой? А то на балабольство похоже.
И кстати амортизация видеокарт происходит не за 5 лет, а (чаще) за 6-12-24 месяца. Ссылку ннада или ты у чатика сам спросишь?

Де? Я все чекаю, спеціально раз в кілька годин перевіряю. Ща гляну.

Та ну, свел все в демагогию. Блумберг тебе не аргумент. Ну-ну.

Так дашь ссылки чатботов, которые так хороши, как ты пишешь? Я пока таких не видел, хочется попробовать.

Я обговорюю контент а не заголовки, навіть якщо заголовок з блумберга. Я приблизно знаю що там: що їх фінанси не сходяться з valuation компанії. Но блін, це і так всі знають. Valuation компанії ніколи не відображає теперішні фінанси. Він відображає майбутні фінанси. І чим більш хайповіша і переспективніша компанія, тим більший розрив. Єдине що має значення це швидкість з якою росте revenue, як довго це буде тривати (наскільки великий ринок і конкуренція) і грос маржа. Це те що я хочу бачити в будь-якій аналітичній статті, це те на що дивляться інвестори а не журналісти.

Так дашь ссылки чатботов, которые так хороши, как ты пишешь? Я пока таких не видел, хочется попробовать.

Чатгпт достатньо гарний для відповідей на загальні питання? Ну а тепер уяви такий же заточений на твій продукт, твою документацію, і який слідує заданному тобою стилю відповідей і встановлених тобою правил. Це все було реально і відносно дешево зробити більше року назад, не те що зараз.

Якщо ще й МСРшку розробити, то прямо через нього можна буде перебуктаи чи змінити букінг (якщо це букінг сервіс), змінити налаштування сервісу, продукту, свого акаунту, тощо.

Чи ще викликає у вас інтерес усе, що пов’язано з АІ?

До 2025. ІТ перестало вставляти, програмив лише на роботі і через силу, нічого нового не вчив.

Зараз: на вінді 6 десктопів, 4 проекти (які стали можливими завдяки АІ), десь 6 інстансів vscode, 5-6 терміналів з агентами, десь 5-6 вкладок чатгпт на різних десктопах, три нових репозитрія в гітхабі (вперше за 10 років).

Мабуть таки ще викликає інтерес )

а зарплата у 4 рази більше чи в 6?

набридло чи ні, а слідкувати за новинками і використовувати в роботі потрібно, щоб бути конкурентним. А поки Сара Конор не пришла, то аішки буде все більше)

Проблема глобального потепления висит на носу но нет людям важнее собственной жизни и планеты генерировать дипфейки и прочую хрень а датацентры прогревают планету

Давно відомо, що то все міф і вигадки. Демократи і зелені роздули з мухи слона.

Тільки ця муха вже розміром з слона і всіх нас топче

Викликає інтерес все, що пов’язане з енергетикою, новими видами енергії та способами її передачі ;) Якщо ШІ здатен вирішити, наприклад, питання WPT (безпровідної передачі енергії), замінити міську владу на ефективну, що буде вирішувати кризові ситуації в енергетиці, управлінні, ефективному розподілі і використанні ресурсів, — то це і є, для чого він має право на існування )

Як інструмент (якщо не бездумно, а наприклад накидати ідей як пофіксати, як імплементувати і тд) — ок
Як засіб який пхають всюди де не треба, бо ж хайп — наприклад всякі чатботи та інша фігня — надоїв
Як засіб показати «вумне лице» — впихаєш в лекцію 80% слів «АІ» — надоїв
Пости з емоджі згенерені АІ — надоїв

Набридло шо піздець. Я постійно жмакаю «не цікаво» на ютубі, і там наче стало менше приходити. Нажаль все одно якщо якісь івенти то це пробивається. Я зазвичай коли є можливисть або кидаю в ігнор, або ставлю якийсь аналог дизлайка.

Не може набриднути те, що вже майже стало невід’ємною частиною людства, як телефони чи інтернет свого часу. Напрягають тільки екстремуми — або ті, хто кажуть, що ШІ — це дурня, суцільний слоп і взагалі не працює, два роки тому спробували гпт і воно згенерувало кривий код, або ті, хто створює зайвий хайп, тулять ШІ туди, де взагалі немає сенсу і генерують той самий слоп без зайвої протреби

«Всі навколо або дебіли, або дебіли з ентузіазмом, а я тут одна нормальная»

Заiбало вже прямо, серйозно, вже немає сечі. ІТ пабліки перетворились на інфо-смітники про контексти, агенти, яка модель круче і скільки пройобів вона зробила в хеловорлді. Пісдец прям.

З кожної праски...

Дайте посилання на АІ, будь ласка

та ні з кайфом. зараз вайбкодери нароблять справ потім можна x2 лутати зп.

АІ це моє спасіння. Коли ІТ відділ робить доопрацювання місяць , з АІ я роблю за два три дні

Зарано радуєтесь. Якщо AI так прискорює вашу роботу, то значить ви скоро станете не потрібні.

Він сказав прискорює а не замінює.

Непотрібні стануть ті, хто будуть ігнорувати АІ тулзи. АІ тулзи стають новим скілом який мало не першим ділом будуть питати на співбесіді. А таких хто вміє користуватися АІ тулзами дуже мало, одиниці, і ось у них не буде проблем з пошуком роботи.

Короче немає кризи в ІТ індустрії. Вона перезапускається, вимагає нові скіли і нові підходи. І не тіште себе ілюзіями що у вас там є якісь глибокі технічні знання, а ті хто використовує АІ тулзи це тупі вайбкодери які не розуміють код і архітектуру, і лише генерують говнокод. Вони так само мають знання, і генерують такий же код, тільки швидше. При цьому тратять менше часу на рутину, часу, який можна корисніше використати.

прискорює, а не замінює

спочатку прискорить, а з часом зробить зайвим у ланцюжку

З логіки розвитку сформулюємо так:
трансляція для машин задач від профі у своїх доменах — по великому рахунку зайва деталь яка має бути оптимізована. Тобто «функція програміст-транслятор» як проксі між профі у свому домені та комп’ютером — з часом буде розподілена між тими профі та машинами. Більшість функціоналу (найбільш нудну і часозатратну) певно на машини, меншу частину (назвемо її новим невеличким додатковим скілом користування ШІ тулзами) на спеціалістів у своїх галузях. Тобто програмування, як окрема масова професія, — з часом відійде, перетворившись у невеличкий скіл в інших не-айті галузях.

Питання тільки — коли то буде)

Для мене програмування на AI навіть логічніше ніж в ручну, при чому я навіть можу зробити складну програму без багів, бо якщо є ідея то я одразу розумію як її реалізувати. Дуже рідко було коли програма не відповідала моїм очікуванням. AI це скоріше за все машина для реалізації ваших ідей.

таких хто вміє користуватися АІ тулзами дуже мало, одиниці

звучить як булшит не дуже правдоподібно. що їми вміти користуватись? ШІ з коробки видає вже якийсь прийнятний результат. Так, правильні промти, використання projects, skills покращують видачу, але це теж вивчити займає 1 сторінка доки, або пару відео на ютуб. Ні в яке порівняння з вивченням мови або фреймворку.

О, а цей гарний ракурс, про який чомусь не кажуть. Що фахова людина «підбирає» знання й доволі швидко стає їх носієм. Це помножується на інші знання та отримуємо безліч варіантів застосування як нових, так і попередніх знань. Плюс досвід.

Додаємо те саме, що зараз намагається терміново впровадити для «ШІ», та чого ми потребували й раніше — гарно описані вимоги, структуризація та фіксація технологічного стека та архітектури. І вуаля — люди працюють швидко, передбачувана та відповідально. Ба більше — генерують частину коду в «ШІ» (крім автокомпліта) за потреби.

звучить як булшит не дуже правдоподібно. що їми вміти користуватись? ШІ з коробки видає вже якийсь прийнятний результат.

Під вміє я маю на увазі «ефективно» вміє. А поставити умовний клод код і почати писати йому промти так всі зможуть звісно (хоча не факт, багато народу в принципі з терміналом не товаришують).

Так, правильні промти, використання projects, skills покращують видачу, але це теж вивчити займає 1 сторінка доки, або пару відео на ютуб. Ні в яке порівняння з вивченням мови або фреймворку.

Так само із фреймворком, почитати і зрозуміти доки можна за 1 день, а ти попробуй почати його використовувати да так щоб ефективно використовувати.

Вот ти почитав про скіли, агенти, та інший інструментарій за один день. А скільки ти собі налаштував? Скільки у тебе скілів, агенітв, саб агентів, слеш команд? Чи використовуєш ти СДК? Вони працюють як ти від них вимагаєш? Скільки реально ти на це часу потратив? У ютюберів воно все легко звучить, і в документації все легко і очевидно, поки ти сам не почнеш шукати/писати інструментарій під свої задачі.

Причому тут ще є фактор невизначенності. Той самий скіл працює по іншому в залежності від агента і моделі. Той самий агент і модель залежать від твого реквеста, що ти там написав і в якому порядку речення написав. І коли щось не працює, ти намагаєшся зрозуміти що і де — чи скіл кривий, чи реквест твій кривий, чи контекст кривий впіндюрив, чи може не ту модель використав і треба gemini 3 а не gpt 5.2, і починаєш змінювати різні параметри і дивитися що на що впливає. І он це все місяці займе поки якась чуйка з’явиться, рік. А ти говориш 1 день, лол. За 1 день ти отримаєш коментарі як тут на доу: «пробував я ваш АІ, годиться лише для простих, шаблоних задач».

Звісно якийсь opus 4.5 в claude code набагато краще працює з коробки ніж інші моделі і інші агенти і треба менше задрачуватись на промпти, но все-одно треба шукати/писати промпти.

Це просто чергова заміна інструменту. Мова асемблера прискорила програмування машинними кодами, мови вищого рівня прискорили програмування асемблером, зараз LLM прискорює програмування мовами вищого рівня ...

З такою підготовкою до зими та блекаутів, яку організував Кличко, ми скоро перейдемо «на паперові носії», а не те, щоб про AI будемо згадувати! Потім, десь під весну, повилазять з нір божевільні рекрутерки з питаннями «ой, а ви працювали з тим 1000-ним ШІ-інструментом?». От за таке вже можна вб#вати!

Відкрию таємницю — захист енергообʼєктів від атак це задача очільника ОВА, а не мера

Але мер, котрий мався на увазі — жлоб)

А мова не про захист енергооб’єктів. Мобільні котельні? Генератори великої потужності? Децентралізація якась? Перші генератори приїхали до критичних будинків на другому тижні п****ца, коли вже батареї полопались к ***м, хоча мали через кілька годин. Котельні і генератори очільник ОВА мав закупать чи мер? А, зате у нас є хвилястий мостік! Лайк вподобайка шер. А і ще асфальт взимку на хш перекладають! Це потужний мер ящітаю.

Те що зелені хочуть потопить не-только-ліш-мера то понятно, але б***ь він реально заїбав хаосом, беспределом, забудовами, зате з містом-хвилькою!

До Омельченка питання були? До Чєрновєцького?

До Омели, кстати, мало вопросов. При всех недостатках, инфраструктуру при нём и ремонтировали и даже развивали.

Кхм. Там «корінні» понаєхи валять на Кличка як раз все те, що робив Омельченко. І трамвайні колії зносив, і Метроград будував.
Тож про інфраструктуру при «господарнику» Омельченку у мене є що сказати.
Але то кияни все памʼятають, а не «кияни» з 2023 року

Тож про інфраструктуру при «господарнику» Омельченку у мене є що сказати.

Во всяком случае, магистральные трубы каждый год в одном и том же месте при Омеле не лопались. Канализационные коллекторы где-ни-где, но капитально реконструировали. Ну и воды по пояс после каждого более-менее ощутимого ливня не наблюдал. Даже «хрущи» утепляли, что уже за гранью фантастики по нынешним временам :-)

І трамвайні колії зносив

Объективно, там трамвай только мешал. Без рельсов заметно лучше стало. Куда важнее, что при Омеле за 7 лет построили хотя бы 4 новые станции метро, а при Кличко за 11 лет — ноль.

і Метроград будував.

Он подземный — не страшно: исторический облик улиц не затронут :-)

магистральные трубы каждый год в одном и том же месте при Омеле не лопались. Канализационные коллекторы где-ни-где, но капитально реконструировали

Я хз, мене у тому віці ці речі не не цікавили взагалі. Підтвердити чи спростувати дане твердження не можу.

воды по пояс после каждого более-менее ощутимого ливня не
наблюдал.

Це вже давно стало мемом, як Кличко винен у потопах в містах Іспанії, Німеччини та інших країн.
І ви не памʼятаєте переповнені колектори під час злив, а я добре памʼятаю, до речі. Мій будинок як раз внизу був, то у нас кожну зливу машини плавали під вікнами. І навіть у 90-ті. Оце то Кличко підісрав, так підісрав.

Объективно, там трамвай только мешал. Без рельсов заметно лучше стало.

Субʼєктивно все ж таки. Нам було зручно з центру до Борщагівки чи на Лівий берег доїхати. Класний був трамвай вздовж Дніпровської набережної.
Зроблено в угоду автомобілістів, плюс відкати за оці всі «покращення», як же без цього.
Про метро так, але мені вистачало й тих станцій, які були. Я за все життя не виходила жодного разу на червоному хуторі чи ще в якихось єбєнях.
Власне, коли живеш з народження у центрі, школа і університет там же, то не дуже добре знаєш спальні райони. Я Виноградар і Оболонь взагалі не знаю, друзі там не жили, тож їздити ні до кого було.

І ви не памʼятаєте переповнені колектори під час злив, а я добре памʼятаю,

Я что-то не припомню затопленных магистральных улиц и подземных переходов к метро. Разве что «Вырлицу» в дожди подтапливало...

Субʼєктивно все ж таки.

Таки объективно: пропускная способность и улиц, и ОТ выросла, если не в разы, то весьма ощутимо: мне с работы на Тарасовской на тренировку на КПИ добираться автобусом стало в три раза быстрее ;-)

Нам було зручно з центру до Борщагівки чи на Лівий берег доїхати.

Это просто от тотальной нищеты :-)
Потому что без пересадки почти никуда нельзя доехать. А с пересадкой быстрее на маршрутке + метро. Да и до Борщаговки и сейчас вполне можно трамваем из центра доехать :-)

Власне, коли живеш з народження у центрі, школа і університет там же... їздити ні до кого було

то милым твоему сердцу трамваем вполне можно пожертвовать в угоду ежедневных транспортных потоков остальных жителей :-)

Спитала маму, вона теж у Києві народилася. Підтоплювало ще тоді.
Трамвай було добре, але шумів сильно. Потім замість нього машини з exhaust, бодай вони сказилися. Такий собі обмін, якщо чесно. А якщо згадати вражаючу якість українського пального, то Київ виграв би більше з трамваями і тролейбусами.

To sum up: у мене, як у киянки, претензій до Кличка немає. І у мого кола спілкування, які теж кияни, їх нема. Кличко був з нами на майдані, поки мамкині борцуни сиділи у своїх Жашковах чи Житомирах. Зате тепер такі кияни, що куди.

А якщо згадати вражаючу якість українського пального

Проснись, на дворе уже давно не 90-е :-)
В начале нулевых ещё можно было в низинах локальный смог наблюдать, а сейчас, хотя трафик и вырос кратно, такого нет.

Київ виграв би більше з трамваями і тролейбусами.

С троллейбусами — вполне возможно, с трамваями — однозначно нет. Потому что: привязаны к рельсам и существенно ограничивают пропускную способность улиц.

Забавно, что многие города возвращают рельсовый транспорт на улицы: в Париж трамвай вернулся в 2006 году после ухода в 1937, в Мадрид вернулся в 2006 году после ухода в 1972, в Ноттингем вернулся в 2004 году после ухода в 1936, в Страсбург вернулся в 2017 году после ухода в 1945...

Забавно, что многие города возвращают рельсовый транспорт на улицы

Забавно, что многие убирают рельсовый транспорт с улиц: в Ботошани трамвайное движение прекращено в 2020, в А-Корунья закрыли трамвай в 2011, в Озоркуве и Лютомерске закрыли некоторые трамвайные линии в конце 2010-х.

в Париж трамвай вернулся в 2006 году

Это новые линии, проложенные по новым дорогам. Исторических линий нет — там остался только автотранспорт.

в Мадрид вернулся в 2006 году

Мадридский трамвай — суть «легкое метро» или «скоростной трамвай», если по-киевски. Полностью новые линии.

в Ноттингем вернулся в 2004 году

То же «лёгкое метро», полностью новые линии.

в Страсбург вернулся в 2017 году

В 1994 вообще-то. Но и там — полностью новые линии, в историческом центре проходящие по дорогам, где запрещен автотранспорт.

З.Ы. В Киеве убрали линии, проходящие по магистральным дорогам. Ни скоростной трамвай, ни линии, проходящие по дорогам второго плана, не трогали.

Забавен здесь не сам факт возвращения рельсового транспорта, пускай и не на те маршруты, по которым он ездил ранее, а то, что муниципальные власти предпочли именно наземный (не подземный) рельсовый транспорт, а не троллейбусные линии и не электрический трамвай.

Подземный — очень долго и очень дорого. Троллейбус от пробок так же страдает, как автобус. Вот и получается, что скоростной трамвай / лёгкое метро — оптимальный вариант.

Думаю, дело не только в этом. Вместимость современных трамвайных вагонов превышает вместимость троллейбусов и автобусов, и это ещё одна причина, по которой муниципальные власти выбирают этот вид транспорта.

закупівля акумів для насосів це вже задача мера? слідкувати за закупівлями це вже задача мера ? виконання бюджету це уже задача мера ?

Виконання бюджету міста — так, на КМДА. Виконання РАЙОНИХ бюджетів — на головах РДА, яких призначає Зеленський.

До речі, навіть в тому ж Київводоканалі, попри назву, доля Департаменту комунальної власності м. Києва — всього 40%. Тобто, суттєво на діяльність ПРИВАТНОГО акціонерного товариства «Київводоканал» КМДА не впливає.

виконання обіцянок мера це завдання мера?

Виконання РАЙОНИХ бюджетів — на головах РДА

а хто призначає бюджети районних рад, виділяє кошти ? у кого більшість голосів у кмда ?

а хто призначає бюджети районних рад ?

Київрада. Якісь є претензії до бюджетів РДА? Які конкретніше?

у кого більшість у кмда ?

Монобільшості, як в Парламенті у слуг Зеленського, в Київраді немає ні у кого.

Найбільше представлені в міськраді — ЄС та Удар, але у них на двох — всього 49%, тому всі голосування — ситуативні.

Із провладних:
— у омельченка — 12%
— у слуг зеленського — 10%
— у батьківшини — 10%
— у голоса пінчука — 7%
— у опзж — 5%

цікаво, наче ж коаліція була з голосом, єс та ударом.
претензія чому 14 ярдів, які лишилися минулого року не виділити на облаштування районів наприклад
Ви хочете щоб я довів Вам чому теперішній мер та кмда неефективні та шкодять місту (там список з десятка пунктів, довгий список) ? Ви реально захищаєте мера та кмда ?

цікаво, наче ж коаліція була з голосом, єс та ударом.

В міських радах немає поняття «коаліції». Там всі голосування — ситуативні. Так, на початку Голос часто давав голоси за непогані рішення. Але потім їх пінчуківська сутність вилізла на повну

Ви хочете щоб я довів Вам чому теперішній мер та кмда неефективні та шкодять місту (там список з десятка пунктів, довгий список) ?

Так, хочу. Давайте.

ось вам такий коментар dou.ua/...​rums/topic/57430/#3048033

Я ж просив факти, а не копі-паст з методички міги подляки :)

напишіть, будь ласка, які на вашу думку функції в мера та кмда

* Віталій Кличко: Київ домовився з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ про передачу столиці двох когенераційних установок.
20 січня 2026 року, 16:19, не жовтень 2022 року.

* За індексом руху транспорту в 2020 році Київ посів сьоме місце в світі.

Київ опинився на третьому місці у світовому рейтингу заторів — 9 лютого 2022,

оцініть «прогрес»

Закон «Про місцеве самоврядування»
ст. 42 ч. 4 п. 3 — мер вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури та персонального складу виконавчих органів

Основний відповідальний — Департамент транспортної інфраструктури КМДА. (але не єдиний)
Мер як керівник виконавчої влади контролює роботу департаменту.

До призначення Сергія Підгайного у 2025 році департамент довгий час очолював Руслан Кандибор, який був звільнений за угодою сторін у вересні 2025

10 липня 2025 року у Нацполіції повідомили, що директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор отримав підозру у службовій недбалості через руйнування тунелю метро між станціями «Деміївська» та «Либідська» в грудні 2023-го року.

* Одинадцять посадовців КМДА отримали підозри у розтраті майже 200 мільйонів гривень

Директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА. Збитки — 164 млн грн через зупинення руху метро між станціями «Деміївська» — «Либідська».
Виконавчий директор ДП «Ліси України». Збитки — 1,6 млн грн під час закупівлі тракторів.
Начальник управління СКП «Київтелесервіс». Збитки — понад 20,5 млн грн через закупівлю інтернет-обладнання за завищеними цінами.

це лише за 10хв знайшов, продовжуємо?

норм факти? для людини, яка думає

Закон «Про місцеве самоврядування»
ст. 42 ч. 4 п. 3 — мер вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури та персонального складу виконавчих органів

Тупенька маніпуляція. Бо читати треба «Закон про столицю».

Згідно цього закону (+ постанови кабміну «воєного стану») голови РДА м.Києва:
Призначає: Президент України за поданням Кабінету Міністрів України (за пропозиціями Прем’єр-міністра)
Звільняє: Президент України
Підпорядковуються: Київській міській державній адміністрації
Звітують: Київській міській державній адміністрації + районній раді

То як ти думаєш, повністю залежні від Зеленського голови РДА якось звітують КМДА чи райрадам?

* Одинадцять посадовців КМДА отримали підозри у розтраті майже 200 мільйонів гривень

Когось із них Кличко вивіз закордон? Когось сховав від переслідування, забравши громадянство? Кличко якось перешкоджає слідствам?

І ти в курсі, що директорів департаментів призначають за погодженням Кабміну Зеленського?

Стаття 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (№ 586-XIV):

...«Керівники структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду та звільняються з посади головами відповідних державних адміністрацій за погодженням з органами виконавчої влади вищого рівня в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України»...

Для КМДА це означає, що хоч і призначає та звільняє директорів Київський міський голова (як голова КМДА), але ВСІ призначення йдуть з погодженням Кабінету Міністрів України, тобто знову ж таки через людей Зеленського.

Згідно цього закону (+ постанови кабміну «воєного стану») голови РДА м.Києва:

у моєму коментарі говорилося про департаменти, а не голів РДА.

Тупенька маніпуляція. Бо читати треба «Закон про столицю».

читаю укази мера, там чітко сказано хто кого звільняє, і там протиріччя тому, що написали Ви. Давайте напишу тепер, що маніпулюєте Ви тут.

І ти в курсі, що директорів департаментів призначають за погодженням Кабміну Зеленського?

мер Києва з Вами не погоджується, бо розпорядження видав саме він.

Чому тоді мер звільняє самостійно своїм указом? жодного указу адміну про звільнення керівника департаменту я не знайшов, якщо Ви знайшли — будь ласка надішліть сюди.
когось з них мер подавав на звільнення раніше?

дайте будь-ласка перелік функцій мера, щоб ми зійшлися на чомусь одному.
я ж просив перелік, а не копіпаст з законопроектів без прив’язки до реальності.
виходить замість оцінювання ефективності сперечаємося що є функцією мера, а що ні.
За Вашими словами мера можна спокійно звільняти, бо він ні на що не впливає (насправді це не так, варто переглянути укази на сайті кмда)

про інших згадані сутності можна поговорити окремо.
з чого Ви вирішили що я хочу їх вигороджувати.
дякую за відповідь.

за погодженням з органами виконавчої влади вищого рівня в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України

Це пряма цитата закону.

А загалом мені не цікаво витачати дорогоцінний вільний від служби час, щоб спілкуватись в стилі твоїх постійних маніпуляцій. Ти не відповідаєш на питання, які тобі не зручні. Це мені не подобається.

Dixi.

а прямий указ мера це що? мер порушує закон тоді?

Когось із них Кличко вивіз закордон? Когось сховав від переслідування, забравши громадянство? Кличко якось перешкоджає слідствам?

— з того, що знаю наче не перешкоджає, громадянство забирати у нього немає повноважень.

хочете говорити предметно — давайте говорити.
маєте докази своїм словам — надавайте. я надав указ мера, надайте указ кабміну, якщо є.

Oleksii Shlemko Микола Сидоренко Andrew Snigur.
приєднуйтеся до розмови, цікава Ваша думка.

цікаво почути Вашу думку по темі, дякую

Навіть не старайся, притулу мером не виберемо. Це по-перше. А по-друге, вам Кличко не такий? Їдьте до себе, звідки ви до Києва приїхали.

Кличко найгірший мер, що будь коли був. Я корінний киянин. У мене взагалі була теорія що його обирають переселенці, яких було декілька величезних хвиль. Я не розумію як киян може влаштовувати те, як Київ перетворився на абсолютно непридатний для комфортного життя Шанхай. Нульове розуміння як розвивати місто. Нульова фаховість. Безконтрольна забудова на інфраструктурі, яка під це не розрахована. Сама інфраструктура не будується. Мости в Аварійному стані — Патона зменшили кількість смуг і не пускають вантажівки бо завалиться. Південний теж аварійний і обмежений рух. І я можу перераховувати дуже довго.

Довелося переїхати туди, де і живе влада яку все влаштовує — у Кончу Заспу.

Ок, і який же мер був найкращим у Києві, на вашу думку? Владу якраз таки Кличко сильно не влаштовує, через це і несеться хвиля гімна на нього через «корінних киян». Як по команді гавкають.

людина що вбила трамвай, дала зелене світло забудовній мафії та побудувала метроград — це точно не найкращий мер Києва

Ось так і паляться «корінні кияни»
Ти б погуглив оці всі закиди.
Курва де ви тільки беретесь такі🤬

Прикол в тому, що це і гуглиться, а не агрессивно заперечує не надаючи ніяких пруфів. Може ви і не киянин взагалі, а такий же понаїхало як і я?

Так отож бо й воно, що гуглиться. Тобто спростувати ці вкиди досить легко. А агресивність через відчай. Остогидли понаєхи яким і Київ не такий, і мер не такий. Підпис: людина, яка народилася у 1980 році у центрі Києва і бачила всіх голів міськради. І головне, діяльність їхню. І про трамвай я знаю з особистого досвіду, а не з Гугла. Метроград буквально на моїх очах будували.
Так шо йдіть розказуйте про поганого голову до свого смт, звідки приїхали.

Чомусь міський голова мого міста як раз і довподоби корінним киянам покоління Пепсі. Якщо вам так не подабаються понаєхи з інших міст, то агітуйте владу на оновлення децентралізації і щоб столиця і весь держапарат засідав не у вашому улюбленному Кийові. а в якомусь іншому місті. Дивлячись на те, які рішення приймає наша влада, не здивуюся якщо столицю перенесуть у Лондом або Монако

Мені ні, не подобався.
як же дістав мене той тупий натовп, якій лізе вирішувати замість киян, якій мер потрібен Києву.
Клятий Кличко обстріляв Київ з балістики, ракет і шахедів, які, доречі, повинна була збивати програма зельцмана чисте небо. Але програма поїхала на відпочинок в Ізраїль. Так само як і захист енергетики.
І наші ракети теж чомусь відпочивають в Ізраїлі.
Щоб оці всі дешеві бл гавкали через двушку на маскву, але ж ніт.

яку організував Кличко

Точно це Кличко організував?

— він що, власник ДТЕК?
— чекай, мабуть, Кличко — це псевдоним Ткаченка, голови ВА Києва, призначеного Зеленським, який і відповідає за питання оборони міста.
— може, він — міністр відновлення чи міністр енергетики, які освоювали бюджети на захист енергетики?
— може, Кличко — і є той самий Галущенко, людина героя росії Деркача, призначена президентом Зеленським на пост міністра і який більше року саботував як затвердження умов для переможців конкурсів на приватну малу і середню генерацію, так і затвердження плану розгортання когенераційних устоновок від уряду Японії?

Нагадаю, тому ж Харькову зелена влада підкинула на підготову до зими та відключень загалом понад 5 млрд гривень тільки в 2025 році. Та ж сама зелена влада ЗАБРАЛА у Києва 8 млрд гривень ЇХ доходів в тому ж 2025 році.

перейдемо «на паперові носії»

спочатку перейди на споживання інформації замість гімна від єдиного брехнофона. Це може бути корисніше.

в 2025 році.

6 октября 2022 года, официальный канал Кличко:

Київ готується до зими в надзвичайно складних умовах, залучаючи усі можливі ресурси.
...
▫️Придбали резервне паливо та джерела резервного живлення.

▫️Придбали необхідну кількість пересувних мобільних котелень як резервне джерело теплопостачання на випадок позаштатних ситуацій під час опалювального сезону. Вони забезпечуватимуть теплом лікарні, дитсадки, школи і працюватимуть в пунктах обігріву, які розгорне місто.

Как с обещанными мобильными котельнями, обогревающими «лікарні, дитсадки, школи», как с пунктами обогрева от КМДА, а не ДСНС, что с резервными источниками питания для стационарных котелен за прошедшие 3,5 года?

Спочатку вивчи державну мову, потім з людьми спілкуйся, манкурт.

На питання відповісти не можете, тож вирішили зʼїхати через мову? Де ж ваш запал найрозумнішоі людини: «хлопці, я у всьому розібрався, він ні в чому не винен?»

Хм. Є факти, що теплопункти «лікарень, дитсадків, шкіл» Києва не забезпечені резерним живленням? Давай їх сюди.

Спочатку вивчи державну мову

Выучил, когда ты ещё на горшок ходил :-)

потім з людьми спілкуйся

А то что? Не сольёшься с неудобного вопроса?

манкурт

В зеркало посмотри, да :-)

AI сама по собі дісно дуже цікава технологія. Та сенс взагалі не в технології, сенс в маркнтингу. AI маркетингово розкручений світовими лідерами тех індустрії — компаніями Google та альянсом OpenAI/Microsoft з ціллю продажу підписки на свої SAS сервіси. Також приєднався Ілан Маск і т.д. та пішла бізнес гонка за новий ринок.
За цими компаніями дивиться уся індустрія і на випередки побігла продавати на ринку новий продукт, користуючись маркетингом Big Tech. Продають, або намагаються продати, хто що може. Хто — різні спеціалізовані агенти зроблені через API, хто послуги консалтингу із впровадження, хтось аутсорсінг та аутстафінг на замовлення, а хто і просто домовився щось робити може і не дуже потрібне, за відкати з ціллю попиляти бюджет.
Так було в періоди .COM так буде і подалі. Internet та online бізнес при цьому нікуди не поділись, та вижили лише сталі бізнес моделі які стали інтернет гігантами як то : Amazon, Ebay, Google, The Facebook (створено на прикінці кризи .COM в 2004) і т.д.
Так це працює рівно як золота лихоманка, як і у випадку іх золотом зливки знімають або професійні геологи, або продавці лопат та обладнання для видобутку — власне це Big Tech поставники підписки на послуги ШІ великих мовних моделей і компанії які постачають обладнання, як то NVidea.
Ну і історично ШІ — це військова тема, вже більше 100 років над цим йшла направлена робота. Ще писателі фантасти 20-30 років минулого сторічча, коли вчені пішли в кібернетику — почали писати твори про війну машин. Вже Перша світова надала ідею створення термінатора.

З військового застосування ші у давні часи мені згадується використання голуба для наведення протикарабельної ракети

Набридли «експерти» на YouTube, які ще вчора займались криптою, а сьогодні вже клепають бізнеси за допомогою АІ, при цьому розповідаючи про неймовірні доходи від цих проєктів, а насправді — просто збирають перегляди від недалекиих людей, що мріють заробити великі гроші без знань, навичок та й взагалі роботи.

Там часто є просто блогери, які показували і по крипті як є і доволі добре описували штучний ітнтелект, теорію із візуалізацією, коли складні абстракції дуже добре пояснюються. Коли я вчився в універі ще, про такі матеріали годі було і мріяти — дошка та крейда з поганим освітленням, пощастить зрозумієш, або знайдеться гарна література. В кращому випадку фільм на проекторі, або електронний документ який треба або на флешку у кого була, або якось нарізати на болванку чи діскети пихати.
Момент в тому, що і на крипті і на ШІ і т.д. ті хто зайшов на ринок раніше за інших справді дуже добре наварились. Звідки взялись скажімо крипто мільйонери. Це — блакиний океан конкуренції, та коли вони туди заходили це була над ризикована діяльність, ніхто і нічого не гарантував, що воно вистрілить. На одну істоію успіху, поиходиться купа провалів та невдач — та про них просто часто нічого не відомо.

Щодо крипти, я не маю на увазі інвесторів чи трейдерів, які своїм коштом торгують і заробляють для себе, а саме інфоциган, що намагаються «навчити» будь-чому — крипті, смм, таргетингу, ШІ тощо. До речі, в Україні немає ніяких криптомільйонерів, це або скамери, що фотографуються в орендованих машинах в Дубаї, або корупціонери, що просто купили крипту на вкрадені гроші.
Так само і блогери: є нормальні, що просувають ШІ грамотність, а є просто опортуністи, які щоразу скачуть в щось нове і одразу ж хочуть когось цьому навчити. Перше правило справжнього спеціаліста: якщо ти володієш секретом заробляння грошей, то заробляй гроші, а не вчи цьому інших. З якої радості хтось стане роздавати свої знання? Це примітивна стратегія шахраїв, що обманюють довірливих неосвічених невдах.

Напрягає що багато людей стали AI-залежними і менш впевненими у собі.
Часто від людей чуєш: «А ти у Chat GPT питав ?», а там питання із серії як правильно варити яйця

Так це і гуланути можна вже років з 20. Це з розряду, «фу такими бути користуватись калькуляторами».
Інша справа, що минулі методології навчання доведеться переглядати з огляду на нові реалії технології.
Скажімо дитячі ігри наприклад в квача (напевно молодь вже не грала) — були видумані дорослими із ціллю розвиття гнучкості та реакції, потрібної для битв із використанням холодної зброї, а також, нариклад полювання чи роботи зі світськими тваринами як то крупний рогатий скіт чи : коні, верблюди, лами тощо, що значно сильніші за людину і при не росторопності можуть покалічити навіть ненароком, ну або банально вибити копитом відро з молоком і т.п..
Рахувати в умі, теж навчали із ціллю розвитку когнетивних здатностей — нервова система розвивається так само як і мускули, більше за те одночасно. Тепер треба видумувати як розвивати когнетивні здатності в сімбіозі і взаємодії із ШІ.
Між іншим пів фільму Термінатор 2, якраз про це. Щоправда кінцівка там дурна, де знищується якраз така машина — яку людство і намагалось створити, а вийшов з того SkyNet. А це порушення закону Азімова.

Аналогія з калькулятором надто гротескна та маніпулятивна, бо важко (не можливо) зараз знайти критика «ШІ», який виступав би проти технології, як такої та спонукав би до такого собі «батлеріанського джихаду» як у всесвіту Дюни.

Втім, я спробую зробити коректнішу аналогію.

В калькуляторах бувають кнопки для піднесення до ступеня, що виглядає як x в ступені y. І багато хто не вмів користуватися нею через певну нелінійність алгоритму. Тобто натискати кнопки з цифрами, потім кнопку з +, потім знову цифри, а в кінці = це лінійно та зрозуміло. А ось піднести у ступінь вимагає трошки іншого сприйняття калькулятора. Бо на кнопці намальована не одна операція, як + чи =, але формула. Багато хто через це побоювався користуватися цією функцією (й досі).

Але тепер у мовної моделі можна запитати словами: піднеси 2 в ступінь 3. Адже модель — мовна, а розмовляти ми так чи інакше вміємо.

А тепер уявімо інженерний калькулятор, яким вміє й складніші речі робити, для яких потрібні також складніші алгоритми натискання кнопок. Той, для кого це елементарні речі не розуміє, чого його змушують описувати все це людською мовою в якийсь чат.

Мовні моделі наблизили складні речі до людини (з втратою передбачуваної якості, але це вже інша розмова). Проте, не для всіх людей «складні речі» є однаково складними.

Повертаючися до аналогії, якщо людина мала унікальну здібність підносити числа у ступінь в умі, то вона не користувалася калькулятором. Не тому, що була луддитом. Важливо розрізняти мотиви.

Набридли в цьому плані доу, і ще 100500 сайтів. Які нічого нового не розказують, але носяться так, наче жовта пресса це щось хароше )
Якщо сидіти безпосередньо на huggingface то навпаки цікаво відслідковувати як воно розвивається, особливо опен сорс.

На мій погляд це все — нормальний етап розвитку, як колись було з мобільними телефонами. Згадайте, яке різноманіття телефонів було на початку 2000-х: звичайні кнопочні з маленьким екранчиком, слайдери, розкладушки, поворотні, у формі футляру для помади, з акцентом на прослуховування музики і ще купа варіантів. Буквально всі виробники електроніки рвали дупи, щоб якось виділитися, а маркетологи — щоб продати це.

А потім бац! — з’явився формат смартфонів з величезним сенсорним екраном, з мінімумом фізичних кнопок і все, весь хайп минув, телефон став звичайним повсякденним предметом і вже нікого не дивує, а значить і не викликає таких сильних емоцій та так сильно не засмічує інфопростір, як раніше.

Те ж саме чекає й АІ. Всі хайпують, доки це «нова іграшка» і є період експериментів. Як тільки справа дійде до чогось реально революційного типу AGI або хоча б імітації AGI — тоді всі будуть копіювати цей підхід, а штучний інтелект настільки глибоко інтегрується в наше повсякденне життя, що вже не буде викликати такого хайпу, як зараз. Зате з’явиться щось новеньке-цікавеньке — новий об’єкт/технологія для хайпу.

штучний інтелект настільки глибоко інтегрується в наше повсякденне життя, що вже не буде викликати такого хайпу, як зараз. Зате з’явиться щось новеньке-цікавеньке — новий об’єкт/технологія для хайпу.

після ШІ тільки ЛІ :)
youtube.com/shorts/9693Ix4W7IE

На правах візії: зі смартфонами вже почався зворотний процес, навіть якщо поки не дуже помітний. Атрибути цього процесу — як раз нові форм-фактори, нехай й не такі популярні зараз. Йдеться про спроби популяризувати повернення фізичної клавіатури, квадратних форматів. Гнучкі екрани, що висуваються. Гнучкі екрани, що складаються. Зрештою — Nothing Phone. А ще колишні спроби зробити модульні смартфони.

Додамо сюди найсвіжіший тренд на аналогові гаджети.Повертаються музичні плейери та провідні навушники.Вже мовчу про моду на платівки. Почали з’являтися аудіо-кассети.

Це все паростки того, що нам набрид цей однаковий та утилітарно-цифровий дизайн. Цей тренд буде розвиватися та впливати на все навколо, і «ШІ» не омине теж.

Почали з’являтися аудіо-кассети

А шестигранні олівці вже також у всіх є? В рамках забутого утилітарно-аналогового тренду прокручування касети розплутуючи плівку.

Набридло коли LLM називають ШІ так ніби ми зараз у 2023 році

А коли сучасні смартфони, які по суті являються КПК (кармані комп’ютери), називають телефонами, не набридає? )

Ну і взагалі, про LLMки вже рік ніхто не говорить. Під AI зараз більше називають сабклас інструментів, агентський воркфлоу, які використовують LLMку як reasoning інструмент, які на 99% підходять під визначення АІ:

Artificial intelligence (AI) is the capability of computational systems to perform tasks typically associated with human intelligence, such as learning, reasoning, problem-solving, perception, and decision-making.

Но ти мабуть далі LLM не пішов, і навіть не гуглив термін AI, просто разом з іншими, прочитали жовті заголовки і вирішили хайпанути на темі що сучасний АІ це не АІ.

Я згоден що багато хайпують на цьому, і, наприклад, продають зубні щітки з «АІ функціями», но стосується сучасних агентів, які вміють вчитися, мають пам’ять, ганяють ЛЛМки під капотом в складних пайплайнах — тут вже можна поспорити.

Но ти мабуть далі LLM не пішов, і навіть не гуглив термін AI, просто разом з іншими, прочитали жовті заголовки і вирішили хайпанути на темі що сучасний АІ це не АІ.

Коли щось вважається, то хреститися треба

Набрид ажиотаж навколо: забагато шуму, бракує суті. Мовчки користуюсь Claude Code, коли чую «AI» — нудить.

Ніт. Напроти хотілося б більш зручний інтерфейс. Щоб можна було керувати і наочно бачити всі ті обмеження що застосовані до промпту. Тобто створюємо спочатку пошуковий запит, тоді у налаштуваннях вказуємо що саме нас цікавить, наприклад — чи показувати пруфлінки поряд з інформацією, чи потрібно писати код коротко чи додавати коментарі. Чи відкривати бокову панель. Це ж все налаштування. До них потрібен зручний доступ. Поки що інтерфейс якогось текстового чату... Подивиться на сучасні іграшки. Що, не можна зробити красивий зручний інтерфейс?? Чи за це будуть окремі гроші брати? Бо бачу як це працює тепер — видай щось незручне — покривяться користувапчі але заплатять. Додай зручності у оновленні — заплатять ще. Так вас дурять.

У тому і річ, що немає ніякого AI.

Слушне зауваження. Мабуть, коректніше було б використовувати іншу термінологію. Формально є окремий термін ANI (Artificial Narrow Intelligence), але це, звісно, не звучить так круто й медійно, як AI, та й продавати таке складніше)

На шляху до «справжнього» AI цілком можуть бути ще не одне плато. Десь траплялася думка різних дослідників, що ми вже перебуваємо в одній із таких фаз, коли відчутних проривів може довго не бути. Час покаже, але маркетингом це все одно не сховаєш :)

Дратують люди, які якщо щоб показатися розумними чи щоб почесати своє ЧСВ, починають занудствувати.

Да всім зрозуміло що сучасні моделі це формально не АІ в прямомву визначенні слова з інженерної і академічної точки зору. Всім зрозуміло що це всіма прийняте «маретингове» слово для сабкласу теперішніх і майбтуніх продуктів (які будуть повноцінним АІ). Но ні, все-одно прийдуть і почнуть: «А ви знали що це не зовсім АІ?» Ні блін, не знали.

А ще дратує, коли розказують що інвестори інвестують, тому що на слайдах АІ, а не ЛЛМ, а люди користуються тому що АІ, а не тому що це вирішує певні їх проблеми. Чатгпт набрав 1 млрд. юзерів за рік де немає жодного згадування АІ ні в назві, ні на фронтальній сторінці, взагалі дебільніше ім’я за «чптгпт» складніше придумати, але люди користуються.

Давайте тоді будемо називати всіх хто працює в лікарні лікарями.

Це не більше, ніж занудування. У статті йдеться про тривіальну назву інструмента. Це все одно, що говорити, що нашатирний спирт не має жодного стосунку до спиртів. Технічно вірно, але оточуючі будуть називати того, хто це говорить, задушливим.

ну, так і називаємо, що не так?

річ у тім що давно є ціла галузь.

а те що пурісти кажуть — а де є демократія? та немає її ніде.
то такє, спроба наївної філософії. пошук якихось абсолютних, вічних і математично точних формулювань.
яких не існує для переважної більшості речей.

наприклад, давайте но спробуємо дати точне формулювання:
«поганий код».
щоб можна було виміряти у числах, і не було більш ніяких дискусій — оце добрий код, а це поганий.

Річ в тому, що нема однозначного формального визначення «І» в абревіатурі АІ.

тут два питання:
1) чи набрид аі?
ні, поки що не набрид

2) чи набридли новини про аі?
та я ж не читаю все, тільки ті, що подобаються

Навпаки ще більш захопився. Пригадую як починав щось серйозне робити на GPT-4 в 2024 році, випередивши навіть Whisk від Google Labs, коли AI ще не був головною темою. Уявіть який тоді був розвиток AI у світі, не кажучи вже й про Україну.

Мені нє. Шось напрототипити нашвидкоруч для MVP чи proof concept — зашибенчик, причому у будь — якій області . Релізи на прод — це треба руками доводить в залежності від рівня якості.

Набрид не ШІ, а люди. Чомусь хтось використовує ШІ й в нього виходить продукт ще вишчої якості й 5 разів швидше ніж би він робив сам, а хтось отримує на виході типовий AI slop, завантажує це усюди, бо він тепер програміст/музикант/художник, кричить «все на, вас всіх на помойку, вас замінили, лохи».

ШІ прискорює роботу 100%. Просто певна категорія людей тепер може срати більше, швидше, в ще більшої кількості галузей.

Тому що типовий Василь простий, побачив АІ, хайп, швидко встановив якісь тулзи, зарегався на якихось сервісах, і почав генерити шлак контент-поржати .Чи якийсь марктелог/продажник, ще вчора розсилав спам, побачив нову можливість, і почав тепер росилати АІ спам, створювати цілі акаунти в ютюбі, інстаграмі, твіттері які постять ШІ згенерений контент, і заробляє на цьому великі бабки. Деякі пішли далі і генерять онліфанс моделей.

В той же час ІТівці, ті у кого реально є мозги і могли робити щось корисне, скпетик на скептику, зануда на зануді, «нє, ну АІ це ж не повноцінний АІ», «так то ж текстогенерилка, що вона може?», «так в ЛЛМ немає мозгів, вона просто предсказує наступний символ», «та воно strawberry не може прочитати, який код?» і закидають ідею навіть не спробувавши, навіть і близько не підібравшись до нормального агентського воркфлоу який реально працює і робить тебе продуктивнішим.

Мавроді та МММ

Він вже нікуди не дінеться. Зміни будуть швидші і швидші. Треба привикати.

такі перебільшення якраз і є тим, що людям уже надокучило. У той час як команда Claude Code не може виправити багів у своєму ж продукті. Інші заявляють про швидкі зміни

Самі розробники говорять про проблеми котрі будуть вирішуватись роками, а можливо і десятками років. Зате є люди котрі свої здогадки пишуть так ніби вирішення проблем уже відбулось і просто потрібно зачекати публікацію

Я працюю над проектом у котрому розробляється AI агент, бачу багато проблем і думаю, що буде якщо відкриття не будуть зроблені і проблеми залишаться. Через весь цей хайп люди почали вірити, що відкриття відбуваються по розкладу. От пройде пів року і точно вирішать проблеми.

Як мінімум до подібних заяв потрібно додавати «моє припущення що буде...»

Це ж як в анекдоті про діарею:
— Ви чули, що по статистиці троє з п’яти людей страждають від діареї?
— А двоє інших насолоджуються нею?

Комусь набрид, а хтось насолоджується.

Надоел AI голос на видео, если это не перевод. Сразу понимаешь будет какая-то несусветная чушь.

набрид

Хотя зараз не так сильно бо ПК ігровий встиг зібрати раніше цих приколів

Поки шо набридли AI картинки на превью на ютубах і в соцмережах, аж нудить.

У зв’язку з цим мав інсайт: насправді багато людей не відчувають штучності та однаковості та реально вважають згенеровані зображення не гіршими, а навіть кращими за інші. Це сумний інсайт (для мене), але якщо це реальність, то далі такого буде ще більше. В результаті — ще більше розшарування суспільства, адже представникам групи тих, хто за мить бачить штучність зображення чи музики, буде важко мати багато спільного з тими, що бачать там найкраще мистецтво людської цивілізації. І навпаки, звісно.

мені здається, від згенерованих зображень користь є у таких випадках, наприклад:
— якщо це високопрофесійно і продумано...
— є якісь вузькоспеціалізовані речі... працююча модель двигуна.. олівцем його мабуть тиждень креслити... а ші і візуалізує швидко, і змінить ...

— є якісь вузькоспеціалізовані речі... працююча модель двигуна.. олівцем його мабуть тиждень креслити... а ші і візуалізує швидко, і змінить ...

треба до цього звикнути чи дочекатися, коли воно почне нормально візуалізувати

нещодавно дивилася доку трилогію про гітлера, зроблену другою у Німеччині за величиною телерадіокомпанією (ну тобто там не якись ламери на колінці відюху кліпали) і там багато сцен зроблено за допомогою ШІ. мені взагалі таке не сподобалося — якесь дебільне напівмультяшне, краще б просто розповідали, а фоном якісь фото чи старі відео з тим конченим показували

не знаю, чи є зараз в школі предмет креслення... один з моїх не улюблених...

а зараз.. я от намагаюся перекласти книжку з нутріціологїї... крім, власне, перекладу, там є питання про збереження форматування.. малюнків... схем..

один з варіантів — просто витягнути структурований текст з оригіналу.. все одно ші перекладає... попросити також згенерувати заново зображення на основі тексту...

якщо переклад книги на українську робити не як оригінал в pdf... a в форматі html... по-перше, сгенеровані зображення набагато кращі за скановані... по-друге... я був у шоці... можна додавати і анімовані зображення ... мабуть і відео... прямо в підручник..

зроблено за допомогою ШІ

а так нормально?
m.youtube.com/watch?v=Lhc2eRO_4FQ

можливо взяти скановані та сказати йому зробити цифрову копію без будь якої самодіяльності чи згенерувати анімацію, але також з мінімумом ші-шної творчості

сказати йому зробити цифрову копію без будь якої самодіяльності

мені не треба копію, я хочу щоб текст був українською...

а українська в перекладі на 15-20% довша...
і модель впевнено заявляє, що нічого не вийде, текст буде налазити на зображення і т.д. ... так воно і є...

на що я кажу: просто заміни шрифт на більш щільний...
модель каже: ухти, дійсно... щас так і зробимо...
і... видає точну копію англійською... неперекладену... бо знову виліз якийсь нюанс...

іншим цікавим питанням є обмежений output...
наприклад Gemini каже, що може за раз проковтнути до 2, і навіть до 4 мільйонів токенів.. і це все одночасно тримати в голові... що є рекордними показниками, і рекламується...

але на виході — максимум 64к токенів за раз... а донедавна було 8... про це мало хто замислюється...

тобто книжку доводиться ділити на частини...

і навіть у цьому випадку немає ніяких гарантій, що завантажений розділ у 20 сторінок.. модель не видасть — чудово перекладеним конспектом на 2 сторінки...

мене це спочатку бісило... в ході тривалих бесід ллм признавалися, що по замовчанню вони налаштовані на конспектування......
можна перекладати точно... але над цим треба працювати...
........

Ще одним цікавим питанням є вартість...
Якісно перекласти кілька книжок по 100500 сторінок можна тільки найсучаснішими ллм... це вже щось коштує...

Тому я шукаю шляхи здешевлення перекладу...

На сьогодні моє розуміння таке:
1) попередня підготовка, безкоштовно в себе на ноуті — конвертація документу у формат .md (найкраща якість — бібліотека пітону Marker, або чимось іншим швидше)

2) переклад по частинам у 30-40 к токенів (налаштувати, щоб це був не просто діапазон сторінок, а логічний блок.. глава, наприклад)

3) отримання результатів у .md або .html
це не оригінальний pdf... але зі зміною формату з’являється купа нових можливостей...
.........
найкраща (на мою думку) модель на сьогодні для перекладу (ціна/якість) — Gemini 3 Flash...

найнайкраща мабуть — Cloud 4.5 Opus... але мабуть трохи дорожче...

цікаво також пробувати перекладати повністю безкоштовно за допомогою українських локальних моделей — Lapa LLM та Mamay...

якось так )

Підписатись на коментарі