Безлімітні відпустки — ви за чи проти?

Побачила в кількох вакансіях цікавий бонус (чи ні?) — безлімітна відпустка. Звучить наче мрія: ніхто не рахує дні, ти сам керуєш часом і береш скільки треба.

Але тут виникає питання, бо часто за гарною вивіскою ховається просто економія. Та й по факту через дедлайни та купу робочих задач часто навіть стандартні 20 днів не встигаєш використати, не те що безліміт.

Знаю, що часто люди накопичують собі дні відпустки, щоб потім при звільненні отримати гарний бонус. Але і чула, що в деяких компаніях, якщо за рік не використав днів відпустки — вони згорають.

А якщо немає фіксованих днів відпустки, то і компенсувати їх при звільненні компанія виходить не буде 🤔

Як у вас в компанії з відпустками? Якщо маєте безліміт, розкажіть, чи справді виходить відпочивати скільки хочеться, чи робота все одно диктує свої умови.
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Проти, бо це щось на кшталт популізму. По факту, немає безлімітної відпустки. Я не можу взяти відпустку на 360 днів. І на цьому все.

Я працював у компанії з політикою «необмеженої відпустки». Якщо ти брав відпустку більше ніж на 2 тижні — це означало звільнення.

Така система в більшості американських компаній і консенсус в тому, що безлімітна відпустка це не відпустка і робиться до того, аби компанії зберегли гроші і працівники менше брали відпустку, бо тоді незрозуміло скільки відпустки це нормально. Є дослідження, які підтверджують, що на такій системі працівники набагато рідше беруть відпустку. Часто менеджери дуже скрупульозно допитуються а що, а навіщо вам відпустка, а чого так довго?

Проработал 3 года в одной компании с «безлимитным» отпуском, но по итогу атмосфера была такая, что лишний раз боялся даже за day off заикнуться, а отпуск и вовсе расценивался как какое-то предательство. Уж лучше явно договорённое количество дней и компенсация если их не использовал.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я за — взяв би на рік тай пішов би, тай мені ще б платили зарплату. Хіба погано?

Але ж ви чудово розумієте, що так не буде. Роботодавці не настільки дурні, щоб ви жили у такому режимі халяви.

Тоді це не підпадає під визначення «безліміт»
Або роботодавець дізнається значення слова, або нехай через суд оскаржує мою вічну відпустку

Впринципі в українських реаліях ФОПам ніхто нічого не повинен і це ок, справедливі умови. Але якби таке питання все ж виникло, то якось треба зрозуміти, де саме та межа у днях. Без проблем можна відпочивати і 180 днів поспіль, але чи дадуть стільки у тому «безліміті»? Я напевно прихильник чітких умов контракту, де не треба включати цю суб’єктивність, яка не зрозуміло коли зіграє проти тебе.

Формально ФОП не має гарантованого законом права на відпустку. Але у контракті як правило прописують можливість перерви у наданні послуг на зафіксованих умовах. Отже теоретично ніхто не забороняє ФОП записати у контракт можливість припинити надавати послуги (з попередженням про це) і відповідно не отримувати оплату ненаданих послуг.
Це буде фактично безлімітна неоплачувана відпустка — але коли і на скільки у неї іти вирішує ФОП.

Я завжди був «токсичний синьйор» отже якби на галері була б така політика — я б брав відпустку на пів-дня кожного дня! Або на 2-3 дні на тиждень. І не боявся що мене звільнять — бо НЕ звільняють не тому, що менеджеру подобаєшся — а тільки тому що він не може знайти когось, хто буде робити стільки ж роботи дешевше!
Тому я і АІ не дуже боявся — може він і достатньо розумний аби написати новий код, але розібратися у старому легасі — це навряд-чи. Тим більше що частина кода взагалі «мертва» і вже ніколи не працює — але як про це здогадається АІ?
Але взагалі-то я вважав би оптимальною практику необмежених відпусток за свій рахунок. Не хочеш працювати — не отримуєш гроші. Усе чесно — можна продавати стільки свого часу, скільки потрібно.

Хм. Мир катится чёрт-те куда. А у нас в Украине так вообще дела катятся в повну всеобʼємлючу розкішницю.. — Народ на DOU упоённо и с увлечением обсуждает безлімітні відпустки. Прикольно 🥴
Или их туда направляет рука редакции. Аки заботливый пастырь свою паству 🤔
«Вот это обсуждайте. Вот это нужно»
Например, статью (или пост) чувака, который недавно поделился своим опытом, как он собрал зарядную станцию за 21к грн. — так вообще удалили. — «Вы что, то сейчас не на часі, то не актуально. Безлімітні відпустки — вот что сейчас действительно важно». ...

P. S.: Если что, та статья сохранилась в веб архиве 😉
P. P. S.: Как и данный топик. С вот ЭТИМ комментом 😀

Так це звичайна реакція психіки. Коли людині страшно, то активується центр загрози, логіка і довгострокове мислення пригальмовуються, організм переходить у режим бий/тікай/завмри. Самі розумієте, у такому стані постійно тримати фокус на загрозі неможливо, бо це виснажує нервову систему. Перемикання на несуттєві речі — саморегуляція, мозок так ніби каже «Я не можу бути в тривозі 24/7, мені треба пауза».
Тому люди жартують у такі моменти, бо гумор — захисний механізм. Він знижує рівень кортизолу, дає відчуття контролю. Для прикладу, навіть солдати на передовій жартують на війні, лікарі жартують у реанімаціях, політики сперечаються про дрібниці і поводяться інфантильно (а в епоху інтернету весь світ про це відразу знає). Це не знецінення ситуації, а психологічне виживання.

Например, статью (или пост) чувака, который недавно поделился своим опытом, как он собрал зарядную станцию за 21к грн. — так вообще удалили

О, таки видалили, ну це добре, бо там було описано дуже небезпечні та шкідливі збірки, там в коментарях добрі люди розписали що до чого. Тому тут справа не в тому що актуально чи ні.

Ти теж можеш створити якусь тему, яка буде корисною на твою думку.

У компанії нашого галєрного клієнта теж безлімітні відпустки. З їх відгуків — це дуже велика психологічна пастка дикого капіталізму. У результаті, абсолютна більшість бере або знааачно менше за «стандарт» (20-25 робочих днів на рік) або навіть взагалі не бере. Причини — тому що постійно «не на часі», «зараз є термінова робота», «не можу кинути команду у цей відповідальний момент», «не хочу менеджеру нічого пояснювати», і все зводиться до того, що переважна більшість приймають рішення «та нікуди воно не дінеться, потім відгуляю, якось пізніше, іншим разом». Але те «пізніше» ніколи не настає.
І так, важливий нюанс, як тут коментують інші дописувачі -

що коли звільняєшся у тебе нема днів відпустки, які ти не відгуляв і на компенсацію яких ти можеш претендувати
«не можу кинути команду у цей відповідальний момент», «не хочу менеджеру нічого пояснювати»

якщо в них кук old менталіті, то чому цим не скористатись

Тому що у них прийнято звільняти за low performance.
А якщо ходити багато у відпустки = погано працював (так-так, і нікому нічого не доведеш, керівництво саме так вважає) = звільнення не за горами.

Тому що у них прийнято звільняти за low performance.

Відпустки тут до чого?

ходити багато у відпустки = погано працював

(і так, нікому не доведеш нічого, реальний перформанс не має ніякого значення, буде рішення про звільнення «згори», за 15 хв проводиться фінальна зустріч з ейчаром, паралельно блокується акаунт і людину викидають на мороз за лічені хвилини, у них така звичка, не тягнути тижнями, а миттєво викидати за борт на корм рибам)

В звільненні за один день немає нічого поганого.

Але тут запитання до работодавця скоріше. Навіть не так. Я не розумію, навіщо влаштовувати в контори, які ставляться до працівника як до раба?

В звільненні за один день немає нічого поганого.

Подивимось, що ти скажеш, коли тебе у 50 років звільнять одним дннм.

Звідки така впевненість? Гарантій у цьому світі немає ні на що взагалі. І тим більше в питаннях роботи.
Всім би вашу впевненість :)
Припускаю, що найбагатші люди світу з топ-10 і то мають більше сумнівів та страхів, ніж ви.

Звідки така впевненість?

Я сам себе звільняти не збираюся.

Припускаю, що найбагатші люди світу з топ-10 і то мають більше сумнівів та страхів, ніж ви.

Це лише припущення. В них набагато більше впевненості в майбутньому, ніж в будь-кого з нас. Бо вони ВЖЕ мають ресурси.

Ой, ну і шо? Будь-кого з нас можуть звільнити 1 днем. В найгіршому випадку помремо бомжами під мостом. Люди он в Україні живуть, під час тривог вдома сидять, хоча дрон чи ракета може прилетіти. А ви кажете — звільнення. Я під час війни перебуваючи в Україні сильно змінив пріоритети і страхи. А коли поїхав — так взагалі перестав боятись будь чого, тепер лише за батьків і друзів в Україні страшно.
Не того боїтесь.

Будь-кого з нас можуть звільнити 1 днем.

У багатьох країнах це неможливо.

Для контракторів ще й як можливо.

У США це не просто можливо, а тільки так і практикується.

З того, що пам’ятаю з галер, звільнення одним днем( по пт частіше), це була доволі часта практика.Але це даже рішення не укр менеджменту було, а зверху( де менеджмент або в Європі, або в США).
Хз, що в цьому є доброго, що для людини, яку звільняють, і до того, хто звільняє. Це завжди стрес.

Для компанії це в першу чергу безпека. Люди при отриманні звістки про звільнення можуть захотіти відновити «справедливість» та завдати шкоди. З іншого боку, працівник знає, що рішення прийнято та мотивації вкладатися не буде. Фактично бізнес оплатить цей час просто так з сумнівним результатом.

Для працівника це добре, бо буде більше часу приділити для пошуку нової роботи, а не відсиджувати два тижні ще (чи більше), а тільки після цього починати активний пошук. Плюс цей час можна на відпочинок витратити, перезавантаження, релаксацію.

Частина здорового сенсу є в повідомленні, але я мала можливість по обидва боки бути залученою, тому, прийшла до висновку, що копати і шукати причину, а чому власне так, я/ а не інший, інша- не треба. Але це не відміняє стрес.
Плюс, розуміючи специфіку наших галер, не раз чула, що чз місяць — два можуть повернути людину знов.
Єдине, що більш — менш тішить — це компенсація. З мого досвіду, в цьому плані галери завжди все виплачували.

Цікавий паттерн щодо п’ятниці. Мене колись кікнули у четвер, щоправда (виключення з правил).
А от мого друга нещодавно спіткало це саме, і якраз у п’ятницю, так наче спеціально це робиться перед вихідними (не знаю, чому).

Особливо багато питань було, коли людина не була low performer . Тобто, занурюватися просто немає сенсу, бо логіку таких звільнень не зрозуміти.
Плюс, колись на Reddit наче читала, коли за рахунок інструментів ШІ звільняють в великих компаніях. Після цього взагалі просто зрозуміла, що просто треба якось це пережити,як життєвий етап, і рухатися далі.

Проти, бо це означає що коли звільняєшся у тебе нема днів відпустки, які ти не відгуляв і на компенсацію яких ти можеш претендувати

Хто заважає відгуляти відпустку перед звільненням?

Гроші, які ви не заробили?

Відпустка — це ті дні які повинні бути компенсовані і вже зароблені, почитайте визначення відпустки

Де саме мені треба почитати?

У будь-якій юридичній енциклопедії

Краще почитайте закон. Там ви знайдете багато чого цікавого, наприклад, якщо вас звільнять за невідповідність займаній посаді, то ви отримуєте дірку від бублика, а не компенсацію. Тобто ви наче й «заробили», але є нюанси.

І скільки прецедентів звільнення саме по такій статті, якщо порівнювати між вибіркою звільнень за власним бажанням і по цій статті ? Або ви може знаєте наскільки це складно довести з точки зору роботодавця і як потім робітник може відносно легко виграти потім суд якщо його звільняють за такою статею ? Або ви покажете де у законі регулюються безлімітні відпустки, або це лише «слово пацана» від контори і що контора точно буде вам давати відпустку коли ви зробите запит?

Або ви покажете де у законі регулюються безлімітні відпустки

Звичайний цивільний кодекс. Договірні відносини.

або це лише «слово пацана»

Коли контора наймає ФОП, то це завжди слово пацана. У ФОПів немає відпусток як классу.

зазвичай безлімітна вітпустка саме для цього.
багато відпустки ви не зможете взяти, бо вас просто звільнять, а візьмете ще й менше. тільки різницю вам ніхто не компенсує

Хто вам сказав, що саме це вигідно бізнесу, саме звільняти людину за те, що вона відпочиває? Я вже приводив приклади, що звільненя виходить набагато дорожче для компанії ніж оплата відпустки. Навіть трьох місяців. Але ви вперто ігноруєте це, бо ви ж політикою бізнесом не цівавитеся... Ваші страхи базуються виключно на вашій уяві. Не на реальності. Вам люди з практичним досвідом безлімітних відпусток кажуть, що це працює, а ви вперто доводите, що це погано.

я не виключаю, що хтось так і робе (справді можна взати замість 20 днів 30 а може навіть і 60),
але зазвичай люди замість 20 беруть наприклад 10, а потім ще 10 грошима. і безлімітна відпуска — це можливість зекономити

Ви можете відгуляти 10 днів, а потім ще 10. І вам видадуть це грошима. Хочете звільнитися? Йдете у відпустку, потім звільняєтеся. Вам видають це грошима, а ви ще й відпочиваєте при цьому. Можете влаштуватися під час відпустки на іншу роботу.

якщо в мене безлімітна відпустка — то я відгуляю 10 днів і на цьому все. я не отримаю ніяких зайвих грошей. хіба це так важко зрозуміти?

Ні, не важко.

Ви заради копійчаної компенсації готові менше відпочивати. Оце мені не зрозуміло. Інвестиції у власну втому дають тільки один результат — вигоряння.

Помітив ще такий момент, що відпочивати — теж треба вміти, це скіл певного роду.
Я особисто і переважна більшість колег просто не маємо так званої «культури» відпочинку — коли нема роботи, то так наче втрачається ціль у житті, от як тільки вихідні, то у мене починається ступор, не знаю, куди себе приткнути, не знаю, чим зайнятися, бо не звик жити поза роботою, і тому в результаті просто тиняюся, вбиваю час, без конкретних надбань чи досягнень, і просто очікую моменту, коли вже повернемося до роботи. Це не тому, що прям люблю роботу (ні, зачасту навпаки — терпіти не можу деякі моменти), а напевно тому, що інакше не навчився жити і проводити дозвілля.
Тому так, шановні, опановуйте цей скіл, щоб не опинитися у такому становищі, як ми.

А чому ви боїтеся відпочивати? Що не дає розслабитися? Подумайте над цими запитаннями. Тут можна не озвучувати.

Ви заради копійчаної компенсації готові менше відпочивати.

І знову та сама тупа маніпуляція. Виплата залишкових 10 днів відпустки це можна сказати половина зп, і для більшості це таки не копійки. Але навіть якщо ти працюєш за 500$/міс, то і для тебе 250$ мають бути не копійки, бо ти живеш півмісяці на таку зп.
Якщо це «копійки» для компанії, то нехай виплатить їх і всі будуть задоволені, це ж не багато, має бути не шкода.
Це вже не кажучи що в багатьох може залишатись більше 10 днів відпустки, і цієї виплати має вистачити на гарну відпустку разом з дружиною.

Компанії готові вам оплачувати більше відпустки, ніж ви собі намалювали. Готові вам виплачувати три місяці при звільненні. Але ви цього не хочете. Вам треба накопичувати та компенсувати невикористану відпустку.

Я тепер точно знаю, як відсіювати додатково небажаних кандидатів при прийомі на роботу. Задавати запитання, що краще, безлімітна відпустка чи «класична» модель з накопиченням та компенсацією.

Жодної адекватної відповіді так і немає. На жодне питання ти не дав нічого конкретного. Ти там ейчаром працюєш чи що? Бо дуже схоже, вони так само відповідають зовсім інше, переходять з теми, але конкретно нічого толкового не кажуть.

Я тепер точно знаю, як відсіювати додатково небажаних кандидатів при прийомі на роботу.

А хто ти такий взагалі що хочеш там когось відсіювати? Ейчару дали якесь повноваження і ти вже вважаєш що маєш право когось відсіювати?

А хто ти такий взагалі що хочеш там когось відсіювати?

Я не впевнений, але припускаю, що Олександр керує власною компанією чи стартапом, тому, ясна річ, що він має право приймати рішення такого плану.

Тим більше треба уникати такі компанії, де не те що ейчари недорозвинені, та підтримують лише інтереси компанії, але і керівник такий, це навіть ще гірше.
Якщо це так і є, то зрозуміло чому він так нехоче виплачувати людям чесно зароблені гроші, бо то ж «копійки», нащо вони їм треба, хай краще я собі залишу, з кожного по «копійкі», а мені на лексус буде.

Тим більше треба уникати такі компанії, де не те що ейчари недорозвинені, та підтримують лише інтереси компанії, але і керівник такий, це навіть ще гірше.

Якщо не підтримувати інтереси компанії та дати пересічним покерувати, то бізнес швидко зійде на нівець.

Якщо це так і є, то зрозуміло чому він так нехоче виплачувати людям чесно зароблені гроші, бо то ж «копійки»

Я вже казав, що бізнесу вигідно оплачувати відпустки понад «стандартні», та навіть робити вихідний трьохмісячний бонус, але люди вперто хочуть «гарантій» та вважають такий варіант «нечесним».

Я вже казав, що бізнесу вигідно оплачувати відпустки понад «стандартні», та навіть робити вихідний трьохмісячний бонус, але люди вперто хочуть «гарантій» та вважають такий варіант «нечесним».

Бред собачий. Вигідно заплатити за 3 місяці, а заплатити за чесно зароблену відпустку не вигідно, татишо. І такого ніде немає у 90% випадків, не треба тут втирати.
І до речі ти знову ухильнувся від прямої відповіді на всі питання.

Вигідно заплатити за 3 місяці, а заплатити за чесно зароблену відпустку не вигідно, татишо.

Чому не вигідно? Якщо пересічний саме на останньму варіанті наполягає, то я не буду проти. Хочеться йому менше грошей отримати при звільненні — то хто я такий, щоб переконувати в іншому.

І такого ніде немає у 90% випадків, не треба тут втирати.

Але ж є ті 10%, де це є.

І до речі ти знову ухильнувся від прямої відповіді на всі питання.

Може тому що деякі речі не треба афішувати та кричати про них з кожної праски? Не приходило такого в голову?

Типовий приклад — накопичено 30 днів відпустки, з/п (за місяць) = 6-7к, тобто, компенсація буде в районі 10к — для мене це не копійки, а солідна сума. Якщо для вас копійки, то що сказати — чудово вам живеться =)
Я заради того й накопичував завжди ті дні. Бо толку з того, що я їх прогуляю — нуль, для мене це просто марнотратство і вбивання часу. А отримати нормальну таку котлєтку кеша — це ого-го як приємно і ніякі прогуляні (читай — просрані) 30 днів з тим не зрівняються, як мінімум по рівню дофамінчика.

Це, вибачте, найбезглуздіша інвестиція, що я чув. Накопичувати відпустку... Це якийсь сюр... Але хто я такий, щоб давати цінні поради як не треба робити.

Bce в цьому світі відносне. Що одному безглузде — те іншому має 100%-ний сенс. Поясню простими словами у одному реченні — згадками про прогуляні дні сім’ю не нагодуєш і квартиру не оплатиш, а от кеш у магазинах приймають (поки що).
P.S. Практикую це вже 10+ років.

Яка різниця чому людина накопичує, це не твоє діло взагалі, може йому не вистачає на ремонт, лікування чи ще щось важливе, він чесно заробив цю відпустку і може використовувати її як хоче, але ти чомусь так захищаєш компанії, які зажали цю компенсацію, тобі за це щось платять?
І знову, тобі навели черговий приклад що це не «копійки», що гроші іноді важливіші за відпустку, що неможливо при звільнені не мати жодного дня відпустки, але ти ні на що не дав жодного аргументу, тільки знову перепригуєш на іншу тему, якщо нема що сказати по суті, то краще не кажи зовсім, бо це якийсь бред.

Пробував, працював і у відпустку не ходив)) Тому це скоріш гарний «надпис на стіні» в офісі який сам по собі нічого не міняє, окрім піару і гучних заголовків. Навпаки — наші люди більше відчувають відповідальності і відпустку якщо і беруть то всеодно «онлайн», тому швидше вигоряють ))

Навпаки — наші люди більше відчувають відповідальності

Може більше бояться, ніж відчувають відповідальність?

Мав досвід роботи в такій компанії. В фіналі найменше днів відпустки було в мене, а найбільше в hr-департаменті які і просували цю ініціативу «для всіх робітників». Також європейські всякі пм і по не соромились брати по 35+ днів відпустки на рік.

європейські всякі пм і по не соромились брати по 35+ днів відпустки на рік.

В залежності від віку — це всього на 1-5 днів більше, ніж дають зазвичай в Європі.

В залежності від віку — це всього на 1-5 днів більше, ніж дають зазвичай в Європі.

В нас, в німецькому концерні, тарифні працівники вже декілька років мають 35 днів відпустки. У Франції у багатьох 35 днів. Звичайно, що 30 це норма для компанії, яка входить у великі профспілки, але й 35 вже буває.

Ну в тому числі і через це Китай поїдає частку Німеччини в індустріях де вона колись була лідером

Ну в тому числі і через це Китай поїдає частку Німеччини в індустріях де вона колись була лідером

Відпустки тут ні до чого.
Продажі електроавто у VW виросли на 32% у 2025.
Продажі Tesla впали на 8.6% у 2025 і вже другий рік падіння продажів. Сумніваюся, що у Tesla відпуски навіть близько наближаються до німецьких, при цьому саме у Tesla Китай відбирає основну частку у світі.

При цьому продажі BYD та Xiaomi ростуть

До відпусток я відношуся добре, хоча ще для себе не можу прийняти саббатікал чз відсутність досвіду проживання його.
Думаю, що у більшості людей такі безлімітні відпустки викликають більш тривожні думки, ніж навпаки.
Мені ближче було б мати можливість аппрувити відпустку, коли є потреба і при цьому, щоб не було 100500 пояснень, а чому саме зараз. Плюс, в залежності від компанії, бажано вигулювати ці всі відпустки. Бо буває так, що не всі компанії при звільненні компенсують всі дні цих відпусток.

Тут все дуже залежить від внутрішньої культури і менеджменту, також від бізнес-моделі і ще трохи від конкретної ролі. У мене був досвід в компанії з фіксованою кількістю днів відпустки, яку по факту відгуляти не давали, бо навіть апрувлячи дей офф вже відчував провину, вже не кажу про 2 тижні відпустки. Звісно, при звільненні виплатили, але не певна, чи то здорОво. А зараз у нас без обмежень по дням і це відчувається дуже класно: якщо закриваєш свої задачі — можеш планувати достатньо відпочинку. за минулий рік у мене сумарно 36 днів відпусток і офів, і це ще не рахуючи наші додаткові корпоративні вихідні, питань до перфомансу чи результатів відділу в компанії не було.

Ні, це повна хрінь. Зараз у мене 30-35 днів відпустки і компанія змушує їх брати. Якщо буде необмежена, то мені доведеться випрошувати відпустку у компанії і виставляти себе якимось мудаком, який не хоче працювати.

виставляти себе якимось мудаком, який не хоче працювати.

Це ваша власна оцінка, яка не має нічого спільного з реальністю.

Да ну, а то ніколи такого не було. Раптом що відпустка — це оплачуваний період часу, коли ви не працюєте і робите якусь діяльність яка приносить компанії користь, за допомогою якої ця компанія отримує дохід. Тобто в сутності наймачі надають вам такий плюс, щоби ви обрали працювати саме в цій компанії, а не йшли до конкурента.
За такий привілей в сутності, так само як і декретну відпуску для жінок (декретна бо совнарком видав декрет що це узаконював) — була довга боротьба за права працюючих. Між іншим в США почалась, найвідоміший виступи в Чикаго 1 травня 1886 з вимогами впровадити 8 годинний робочий день та інші регламенти щодо праці. Провокатори кинули бомбу в поліціантів, що стало формальним приводом арешту лідерів профспілок і публічної страти більшості з них.
В СРСР ранньому, були суботники, стаханівський рух, трудодні в колгоспах і т.д. і т.п. так що теж питання швидше було в економічних можливостях та станах ринку праці.
А так «безліміт» — це в сутності, «на скільки відпустить менеджер та замовник» коли захочуть і як захочуть, замість нормального графіка і узгодженості з робочим колективом, матеріальної компенсації в разі неможливості через робочі моменти і т.д.. Так само мають бути прописані цивілізовані механізми, наприклад відкликання з відпустки якщо терміново потрібно і т.д. і т.п.

Безлімітні відпустки — найцивілізованіші умови. Далі вже нема куди. Але ви б так не робили, бо ви не розумієте переваг цього типу взаємовідносин. Але бізнесу вони так само вигідні, як й працівнику. Але ж один працівник може відгуляти тиждень за рік, інший — шість, каже вам ваш мозок. Логічно? Авжеж. Тільки ви приміняєте логіку працівника, а не бізнесмена.

Не важливо скільки часу працював працівник, важлива користь, цінність, яку він приносить бізнесу. Якщо працівник не може впоратися зі стресом, то його продуктивність падає. Інколи суттєво. Простий відпочинок, навіть короткостроковий, повертає продуктивність та темп в норму.

Можу привести в якості прикладу гонки формули 1. Там ти можеш знущатися з техніки як завгодно, не робити пітстопи, не міняти гуму, але якщо ти спалиш зчеплення чи в тебе колесо відлетить, то ти не фінішуєш. Так само з працівником, якщо він вигорить, переверне стіл та з криками «Пхав я вас до дупи!» піде з компанії, то ви втратите набагато більше, ніж оплатити йому 15 днів відпустки додатково. Бо заміна вам обійдеться набагато дорожче, не факт, що ви знайдете швидко нового працівника, його онбоардінг займе купу часу. То яка різниця, платиш ти працівнику, який проходить процес навчання та входить в курс справ, чи платиш просто за відпустку? Онбоардінг може й не вийти з першого разу, прийдеться когось іншого брати.

Це така сама «цивілізована умова» як і Floating interest rate кредит — тобто із плавоючою процентною ставкою. Ви просто берете на себе усі ризики от і усе, а ризики в ІТ величезні як були так і є.
Якщо контора чесно ставить умови, скажімо 2 тижні на рік, при узгодженості із менеджментом, клієнтом і т.д. з виплатою в разі неможливості відбути ці дні, або відкликанням з відпуски в разі негайної виробничої потреби це набагато кращий варіант угоди. А так власники просто переклали усі ризики на вас. Власне в США і Каліфорнії де ця штука знову почалась, демократи з цим знову почали боротись на законодавчому рівні — а захисти прав траснгендерів і т.п. це в першу чергу антипіар компанія. Як скакжімо Томас Едісон вивів на ринок електричний стілець та вбивав слониху перемінним струменем, щоби боротись із конкурентами Ніколою Тесла та Джорджем Вестінгаузом uk.wikipedia.org/wiki/Війна_струмів. Капіталізм працює саме так.

це набагато кращий варіант угоди

Для мене звучить це так. Мені подобаються мої кайдани з оцією оксамитовою вставкою всередині, не труть. Варіант взагалі позбавитися від кайданів не пропонувати, мені подобається носити на шиї щось важке, так спокійніше.

А так власники просто переклали усі ризики на вас.

Ні. Всі ризики як були власників, так й залишилися. Наймиту дали просто більше свободи.

Капіталізм працює саме так.

Якась спотворена уява про капіталізм. Прямо смердить совком та комуняцькими лозунгами... Фу...

Працюю в компанії де безлімітні оплачувані відпустки. Ідеально

Вважаю це прекрасним проявом «дорослості» та моделі відносин «win-win» для компанії та працівника.

Так, відпустки більше 25 діб підряд потребують додаткового узгодження, але в іншому — майже повна свобода

Звісно якщо ти 4 місяці з 6 гуляв то це і буде видно по рев’ю результатів за півроку і якщо це системно (в нас є люди які брали три місяці відпустки після дуууже важкого старту проєкту і це ок) — то компанія звісно розпрощається

І так, компанією рекомендовано не менше 25 діб на рік з однією не менше ніж два тижні послідовно. І якщо цього не зробити — буде мінус на річному рев’ю

Працюю в компанії де безлімітні оплачувані відпустки. Ідеально
в нас є люди які брали три місяці відпустки після дуууже важкого старту проєкту і це ок) — то компанія звісно розпрощається

В нас відпустки безлімітні, але, якщо візьмеш на три місяці, то звільнений. Але ж вони безлімітні?

Якщо це системно — тобто ти береш відпустки і показуєш результат гірший за інших — то результат очевидний і з тобою розпрощаються. А геніїв які б робили роботу за півмісяця і півмісяця гуляли б системно — я не зустрічав

А геніїв які б робили роботу за півмісяця і півмісяця гуляли б системно — я не зустрічав

Дивно: при цьому геніїв які встигають виконати дві роботи за один місяць — достатньо.
Я думаю це працює магія ІТ-естімейтів: навіть якщо геній і швидко усе зробив за пів-місяця то скажуть що це був «оверестімейт» і докинуть ще чужої роботи від тих, хто не поспішає.

В нас немає естімейтів взагалі, але завжди є можливість порівняти свою продуктивність з колегами

якщо ти 4 місяці з 6 гуляв то це і буде видно по рев’ю результатів за півроку і якщо це системно — то компанія звісно розпрощається

Перечітай декілька раз та подумай.

Перечітай декілька раз та подумай.

Відпустки безлімітні, у чому проблема? Чи таки не безлімітні?

Безлімітні

Оцінка перформанса привʼязана до результатів за півроку-рік і не привʼязана до відпусток )
Здається все логічно.

Так, відпустки більше 25 діб підряд потребують додаткового узгодження, але в іншому — майже повна свобода

Лол, то це вже ніфіга не безліміт... Та і чому б не зробити просто одразу 25 днів, а то ще паритись потім чи зроблять тобі рев"ю після того як взяв 26 днів..

буде видно по рев’ю результатів за півроку

Там ключове слово «підряд» :) Але якщо ви вважаєте що не треба узгоджувати таку довгу послідовну відсутність — то це мабуть добре що ми в різних компаніях :)

Ревʼю привʼязане до результатів. а не до кількості діб відпустки :)

То взяти 20 днів зараз, і ще 20 днів через 5 міс, а потім ще 10 днів в кінці року — це норм? Це менше ніж 25 підряд.

Ревʼю привʼязане до результатів. а не до кількості діб відпустки :)

Це як має бути, але рев"ю роблять не завжди професіональні люди, і навіть якщо були добрі результати за рік, то менеджер подумає що могли бути ще кращі результати, якби більше працював, або ще щось, в реальному житті все відбувається не так як воно має бути за логікою.

Так, норм абсолютно по строках

В нас гарний формалізований ревʼю, який сфокусований на калібровці твоїх результатів відносно інших і як твої досягнення допомогли досягненням команди

Зайшов порахувати — в мене 38 днів PTO за 2025 :)

Безліміт не значить що не треба працювати взагалі. Навіщо крайнощі? Людина ж пише що є ревью та метрики...

А я і не кажу що не працювати взагалі. Просто який практичний сенс для працівника має цей безліміт, якщо не брати більше ніж стандартна кількість 20-24? А на практиці, тобі або не дадуть стільки, або дадуть, а потім це згадають. А якщо брати в межах ліміту то при звільнені втрачаються накопичені дні. Коротше кажучи це вигідно тільки компанії, або ейчарам/менеджерам, які або примазані до керівництва або працюють десятиліттями та беруть відпустку по 50 днів.

Це ви собі придумали. В мене при 38 днях відпустки «Exceeding expectations» performance review :). Міг би і більше б брати, але нащо

А на практиці, тобі або не дадуть стільки, або дадуть, а потім це згадають.

Це ваші власні домисли. Це мені надує діалог раба з вільною людиною.

• А де твій ланцюг та ошийник?
  • В мене їх немає.
  • Як немає? А як ти тоді живеш без цього?
  • Мені вони не потрібні, я — вільна людина
  • Це неправильно, якщо в тебе немає ошийника та ланцюга, то як тебе карати тоді?
  • А мене ніхто не карає, в мене немає власника...
  • В наші часи краще носити ланцюга та ошийника!
  • Я не проти, носи

Саме тому це психологічна пастка. Більшість працівників тупо не будуть брати відпуску або взагалі, або по мінімалочці. Бо це фактично ніяка не «безлімітна» відпустка, а ілюзія. Скільки днів би не взяв, завжди у роботодавця може знайтися аргумент «а чому так багато? можна було й поменше!».
А коли це офіційно закріплені контрактом фіксовані дні, то ситуація цілковита інша — працівник впевнений у своїй правоті, захищений юридично, і відгулює свої законні дні.

Так контракт це про угоду двох сторін. Мені мій варіант подобається набагато більше і за 6 років не побачив жодних маніпуляцій з боку компанії. Побачу — піду. Хоча ні — перший рік отримав претензію за те що Не ходив у відпустку

а ілюзія.

Ілюзія тільки в вашій голові. Це ви сприймаєте це як шахрайство чи обман. Вам дають свободу, але ви обираєте кайдани.

краще рішення було впровадити, зараз беруть менше ніж був фікс і не треба виплачувати по звільненню

Скоріше проти.
При звільненні ніхто не компенсує ці дні — це основне.
Важко трекати ворк-лайф баланс, бо можна «запрацюватися», і трекер днів про це не нагадає.
А на місяць все одно ніхто не відпустить. А от безлімітні лікарняні за умови довідки від лікаря + штук 5-10 лікарняних без довідки — це вже цікавіше.

Я працював у компанії з політикою «необмеженої відпустки». Якщо ти брав відпустку більше ніж на 2 тижні — це означало звільнення.

### Профспілки в IT-сфері в Україні

IT-сфера в Україні — одна з найдинамічніших галузей економіки, з великою кількістю ФОП (фізичних осіб-підприємців), аутсорсингом та фрілансом. Це впливає на розвиток профспілок: традиційні об’єднання тут менш поширені, ніж у промисловості чи освіті, бо ринок праці часто на боці працівників (високий попит на фахівців дозволяє легко змінювати роботу). Проте існують ініціативи, спрямовані на захист прав IT-працівників від експлуатації, нестабільності та дерегуляції праці. Нижче — приклади профспілок та обговорення їхньої діяльності на основі доступних даних. Успішних кейсів небагато, бо галузь адаптувалася до гнучких умов, але профспілки намагаються боротися з проблемами, як-от скорочення робочих місць під час війни чи несправедливі звільнення.

#### 1. **Профспілка працівників ІТ (RUIT — Russian-Ukrainian IT Union, але фокус на Україні)**
— **Опис**: Незалежна профспілка, орієнтована на IT-працівників в Україні. Заснована для захисту від «закріпачення» та експлуатації, особливо в умовах воєнного часу та економічних змін.
— **Мета**: Захист прав на стабільну зарплату, проти безпідставних звільнень, нульових контрактів та дерегуляції ринку праці (наприклад, опозиція законопроєктам № 5161 та № 5371, які виключають до 70% працівників з-під дії Кодексу законів про працю).
— **Діяльність**: Кампанії, петиції (наприклад, до Президента про вето на антипрацівничі закони), обговорення корпоративних цінностей (критика скорочень у Meta у 2022 році, де 10-15% працівників звільнили під приводом «продуктивності»). Під час війни — акцент на конкуренції за IT-фахівців та підтримку галузі як «економічного локомотива».
— **Членство**: Деталі не оприлюднені, але орієнтована на працівників IT-індустрії, включаючи програмістів, аналітиків тощо.
— **Успіхи та виклики**: Успішно привертає увагу до проблем (петиції збирають підписи), але значних перемог (як-от блокування законів) не зафіксовано. Виклики: війна зменшила кількість IT-ФОП на 21% (за даними 2024-2025), а 20% фахівців виїхали за кордон, що послаблює базу для об’єднання. Сайт: ruitunion.org.

#### 2. **Всеукраїнська профспілка працівників сфери комп’ютерних та інформаційних технологій**
— **Опис**: Зареєстрована як юридична особа (ЄДРПОУ 34924832) з 2007 року, форма власності — профспілка. Основний вид діяльності: 94.20 (діяльність професійних спілок).
— **Мета**: Захист трудових прав працівників IT-сфери, включаючи комп’ютерні технології та інформаційні системи.
— **Діяльність**: Колективні переговори, юридична допомога, але деталі обмежені (доступ до повних даних заблоковано). Орієнтована на працівників підприємств, установ та організацій у IT.
— **Членство**: Не менше 3 осіб для первинної організації, але загальна кількість невідома.
— **Успіхи та виклики**: Немає публічних звітів про значні досягнення. Як і в інших IT-профспілках, виклики — через статус ФОП у більшості IT-фахівців (вони не підпадають під повний захист КЗпП), що робить об’єднання менш ефективним. Адреса: Київ, 01004.

#### 3. **Незалежна профспілка працівників інформаційних технологій (Київ)**
— **Опис**: Незалежне об’єднання в Києві, фокус на побудові «цифрового суспільства».
— **Мета**: Розвиток цифрової економіки, суспільного блага, інтелекту та інститутів. Захист прав IT-працівників у ширшому контексті.
— **Діяльність**: Обговорення цифрових трансформацій, але конкретні акції не деталізовано (обмежений контент на сайті).
— **Членство**: Орієнтоване на IT-фахівців Києва, деталі відсутні.
— **Успіхи та виклики**: Немає задокументованих перемог. Основна проблема — низький інтерес через ринкові умови: IT-спеціалісти легко змінюють роботу, а страйки чи переговори менш ефективні, ніж в інших галузях (компанії можуть аутсорсити за кордон). Сайт: content.net.ua.

#### Виклики та перспективи профспілок в IT
— **Чому небагато успіхів?** З дискусій на форумах (наприклад, DOU з 2014 року) видно, що ідея профспілок для програмістів часто відкидається: ринок «продавця» (працівник у виграші), більшість — ФОП без повного захисту, історичні невдачі (як «Гільдія ІТ-Фахівців»). Пропозиції: юридична допомога, чорні списки компаній, але без масової підтримки це не працює. Війна посилила проблеми: 25% IT-фахівців звільнено за рік, 50% змінили проєкти, кожен 5-й втратив роботу.
— **Альтернативи**: Спільноти як DOU для скарг, міжнародні зв’язки чи клуби для новачків. Деякі IT-компанії мають внутрішні об’єднання, але не профспілки.
— **Актуальність у 2026**: Кількість IT-ФОП зменшується (через відключення світла та війну), що може стимулювати об’єднання. Обговорення в соцмережах фокусуються на ринку праці, а не профспілках.

Якщо ви плануєте вступити чи створити профспілку в IT (наприклад, на підприємстві), почніть з 3 осіб та реєстрації в Мін’юсті. Для деталей звертайтеся до сайтів чи Федерації профспілок України. Уточніть, якщо цікавить конкретна компанія чи регіон.

x.com/...​76c4544d69b158cabd3f41f96

Вона ж безлімітна, підеш колись потім (ніколи). Повтор теми з далекого минулого))) Вже давно всю цю брехню викрали.

На практиці у здорового менджера не «безлімітна» відпуска, а план графік узгоджений по якому відомо хто та коли йде в цю відпуску і це закладено в квартальні плани і т.д.
Інше від лукавого, бо так можна і безлімітну зарлатню поставити.

Зарплатня безлімітна. Ніхто не хоче її отримувати.

Швидше переважна кількість народу залюбки би і так ще щоб нічого не робити, окрім гри в гольф наприклад чи інших розваг мільярдерів, аристократів та рантьє. Скажімо ходити по вечірках, церімоніях нагородження Оскара, балах і т.д.
Та так вже сталось, що станом на зараз матеріальні цінності створюються за рахунок праці людей, тобто їх хтось створює своєю працею. А людські потреби як ми знаємо безмежні, чим більше ми забезпечуємо якихось потреб — тим більше потреб з рештою виникає.
Є ідеї що науково технічний прогрес, та роботизація більшості виробничих потреб буде автоматизована, у людства стане більше вільного часу від роботи на забезпечення базових потреб, див Піраміда Маслоу.
На ділі це швидше веде до переносу виробництва з таких країн як США чи Японія в такі країни як Китай чи Індія, з дешевою робочою силою, а капітали концертуються в руках дуже обмеженої кількості людей і перестають належно працювати. Це скінчуются в кінцевому фінансовою кризою і імперіалістичною війною, пов’язанню в першу чергу з конфліктом інтересів фінансово промислових груп.
Якщо ще спростити — одним потрібна дешева ціна на нафту і газ бо вони її купляють через трубу і танкери, іншим дорога ціна бо вони її продають. А нафта треба в першу чергу — бо сталевий трактор, замінив сільську конячку. І а в торгівлі головна доля прибутку — це перевезення. Станом на зараз найрозповсюдженіша професія в світі — водій.

Станом на зараз найрозповсюдженіша професія в світі — водій

навичка ≠ професія

— вміння водіння авто ≠ професійний водій
— вміння набирати текст чи писати щось цікаве ≠ друкарка чи письменник
-* скіл користування тулзами для отримання софта ≠ професія програміст

щодо пункту з зірочкою, то назараз із розповсюдженням ШІ почали сперечатися щодо нього, але у колись майбутньому точно буде ≠)

Тут як кому.
Якщо маєш другу роботу, яку не особливо боїшся втратити, то на такій можна брати по 3 місяці відпустки на рік.
Або просто якщо контора задовбала і думаєш про звільнення і так, то взяти декілька місяців відпуски саме воно. А там якщо і звільнять то пофіг.

Ще подумав, що якщо мати пасивне джерело доходу або хорошу подушку безпеки і ставити свій ворк-лайф баланс на перше місце, то також можна не особливо перейматися через роботу і аб’юзити систему відпусток.

Коротше все зводиться до того, наскільки критична вам для виживання ця робота.

або наскільки ви критичний для того бізнесу що вам дозволять все те...

Мені видається, що це якраз і не питання взагалі.
В 99% випадках ніхто не буде критичний. Незамінних нема. Хіба десь-колись в моменті, типу треба пофіксати баг на проді прямо зараз, а тільки ти знаєш де, але це не та ситуація, за яку тобі добровільно оплатять +1 місяць відпустки.

Тут більше питання, наскільки в компанії притримуються «цінностей», що готові піти на те, що самі ж і задекларували, адже ти не збираєшся робити щось не дозволене чи протизаконне, а просто виконати те, що тобі формально дозволили на верху.

Але з мого досвіду, який я тут вже декілька разі описував, для майже кожної компанії ти ресурс і з тобою можна поводитись як із ресурсом.

Від хороших компаній і хороших менеджерів рідко йдуть і рідко вигорають.

яка різниця між «відпусткою за власний рахунок» і безлімітною відпусткою?

в мене були сценарії коли я працював на сапорті — там не можна було просто взяти відпустку бо в нас була позмінна робота і треба було розібратись з графіком.

я працював я як консультант і літав по всьому світу з відрядженням від США до Африки — там не можна було просто взяти відпустку бо могли бути 2-3 відрядження заплановані. Але загалом, ти міг взяти додаткові вихідні щоб посидіти в країні і погуляти або домовитись з кимось іншим щоб полетів замість тебе кудись (люди тільки за).

типу якщо забирати якісь едж-кейси, хіба у нас всіх не анлім відпустка якщо йти за власні кошти?)

Зазвичай «відпустка за власний рахунок» теж має обмежену кількість

там не можна було просто взяти відпустку

в чому проблема за місяць повідомити що вас не буде тиждень? розбиратися з графіком це проблема менеджменту а не ваша

там не можна було просто взяти відпустку бо могли бути 2-3 відрядження заплановані.

це означає тільки те що горизонт планування відпустки має бути більший, до того як вам запланували відрядження. ну або побудований між цими відрядженнями...

ну я ж пишу, якщо розібратись з графіком — проблем не було

За власний рахунок — неоплачувана.
Безлімітна (так звана, по факту ні) — оплачувана. Це як частина компенсаційного пакету при працевлаштуванні. Просто у когось вона обмежена (типово 20 робочих днів, наприклад), а у когось отака ось «безлімітна» (але то фейк, не вірте тому, це повна бузина).

але то фейк

Це упередження.

Мрію про безлімітні відпустки, сподіваюсь, що колись опинюсь в продуктовій компанії, яка займається криптофінтехом з безлімітними відпустками. Якщо знайду таку — ймовірно буде працювати там все життя.
Катастрофічно не вистачає поточних 20 робочих днів на рік. До війни щороку добирав ще приблизно 10 днів за свій рахунок.

можна конектити з офіційними святковими і вихідними днями. На новорічні і травневі свята добре працює — береш 3 вихідних а не працюєш тиждень.
якщо є оплачувані лікарняні — також можна «похворіти» що б відпочити, але без перегинів типу фоточок з підйомника в горах

До ковіда і війни брав 4 — 5 відпусток на рік саме за вашим сценарієм. Було ідеально. Потім усвідомив, що це форма ескапізму і що треба системно змінювати життя, а не шукати віддушину у відпустках. Пішов в неоплачуваний сабатікал, жив в Буковелі, став гірськолижним інструктором. А потім почалась війна.

Цікавлюся подальшим розвитком подій — а що було далі, наступних 4 роки?
І чи допомогла ця системна зміна?

Почалась війна, підйомники не вмикали більше в 2024. За 2 місяці повернувся на попередню роботу на лаву запасних, ще за три тижні взяли в проект.
Зрозумів, що мені цікавіше самому зростати в лижах, ніж вчити інших. Досвід незабутній, але на жаль новим інструкторам дають вчити саме початківців, це не дуже цікаво.

Такий досвід дав більше розуміння про те, чого хочеш від життя, а чого — ні. І наразі я дуже далекий від бажаного.

Пару разів візьмеш більше 20 і як мінімум на рев"ю тобі це згадають, а то і першим попросять на вихід, якщо раптом що.

і як мінімум на рев"ю тобі це згадають

Після цього можна звільнятися до того, як попросять на вихід. З маніпуляторами немає сенсу вести справи.

Але ж в очі тобі ніхто не скаже в чому причина що тобі не дають +500, просто скажуть нема грошей, почекай ще півроку, може потім дадуть. А в цей час іншим дадуть, але ж ніхто не скаже тобі кому і скільки дали.
І після звільнення тобі не компенсують накопичені дні відпустки. От і профіт, вони виграли.

просто скажуть нема грошей

Це маніпуляції. Легко перевіряється без порушення NDA.

А в цей час іншим дадуть, але ж ніхто не скаже тобі кому і скільки дали.

Поспілкуватися напряму та задати два запитання дуже просто.

1. Чи було за пів року підвищення?
  2. Ти задоволений розміром підвищення?
І після звільнення тобі не компенсують накопичені дні відпустки.

Я так зрозумів, що це турбує найбільше. Копійчана компенсація.
Не накопичуйте нічого. Навіщо ви це робите?

Це маніпуляції. Легко перевіряється без порушення NDA.

Як це перевіряється? От сказав менеджер що уточнив у НR, там сказали що весь виділений бюджет розподілили по чесному, більше нема, як ти це перевіриш?

Поспілкуватися напряму та задати два запитання дуже просто.

Чи було за пів року підвищення?
Ти задоволений розміром підвищення?

Дуже рідко хто задоволений розміром підвищення, та і хтось може бути задоволений +100, а комусь і +500 мало. А комусь і так платять вище ринку, то він і не розраховував ні на що, але дали зверху 100 то він задоволений. Навіть опитавши весь офіс, відповіді не дадуть майже нічого.

Я так зрозумів, що це турбує найбільше. Копійчана компенсація.

Ну якщо день твоєї роботи це копійки то звісно що не шкода їх втратити. Але майже завжди при звільнені в людей є невикористані хоча б 5 днів, а то і 15, а це вже 25% чи 75% місячної зп, що доволі не мало. І ці гроші чесно зароблені, але компанія хоче їх забрати собі, це не бонуси якісь чи премії, це зарплата по суті.

Не накопичувати дуже складно, якщо мені взимку відпустка не потрібна, бо на вулиці холодно і я не люблю мороз, я б краще взяв 2 тижні влітку і поїхав на кемпінг, виходить треба накопичувати зиму і весну, потім відпустка влітку, і далі я хочу на різдвяні свята кудись поїхати, то мені треба накопичувати осінь. Взагалі щоб нічого не накопичувати, це треба брати відпустку кожен місяць на 2 дні, але це ж тупо. А так виходить я працюю зиму і весну, щоб влітку відпочити десь, але весною я звільняюсь і йду в іншу компанію і залишаюсь без відпочинку і без грошей, зароблені 10 днів відпустки за 3 міс зими та 2 міс весни це гроші приблизно як половина місячної зп, якщо для тебе це копійки то ти або дуже дешево працюєш, або не цінуєш гроші, але їх цінує компанія, бо вона готова забрати їх в тебе без зайвих питань.

Як це перевіряється? От сказав менеджер що уточнив у НR, там сказали що весь виділений бюджет розподілили по чесному, більше нема, як ти це перевіриш?

Перевіряється просто, якщо на інших бюджет знайшовся, а на тебе нема, то це явна ознака того, що хтось прибрехунькав та намагається покарати працівника за відпочинок, який самі й запропонували.

Навіть опитавши весь офіс, відповіді не дадуть майже нічого.

Тобі не потрібні чесні оцінки чи висока точність. Тобі треба зрозуміти, що саме відбулося, який розмір бюджету було перерозподілено. Умовно.

І ці гроші чесно зароблені,

Ось тут криється маленький нюансик. Невідгуляна відпустка — це не зароблені гроші. Тому що під час відпустки ти не працюєш. Якщо ти нічого не робив, то ти не заробив. Претендувати на все незароблене — не чесно.

але компанія хоче їх забрати собі

Знову невірне трактування. Компанія не може забрати в тебе те, чим володіє з самого початку. Це не твої гроші, а гроші компанії, які вона виплачує тобі в якості винагороди за твої результати праці.

Не накопичувати дуже складно

Ваше ставлення до відпустки саме таке. Я не бачу ніяких проблем в тому, щоб відпочивати тоді, коли хочеться. Можу два рази влітку, можу ще й взимку додати. Можу літо пропустити, якщо воно не дуже. Відпустка не привілея. Це інструмент.

На своєму прикладі переходу з українського офісу до американського — мав накопичені невикористані 30 днів (це верхній ліміт, далі воно не накопичується). Приємно ж, коли на виході сплатили так наче за 1.5 місяці з/п (додатково до останнього місяця). Таклж дали релокаційний бонус. Разом вийшла пристойна сума, яка допомогла покрити перші витрати після переїзду.

Приємно, коли на виході сплачують три місяці, а не «накопичені» залишки відпустки.

Приємно. Проте, я не чув, щоб українські ІТ компанії (або філії американських) провадили таку політику. Максимум — це «оплатимо до кінця місяця, ладно вже ж...» (при умові, що звільняють умовно 20-25 числа).
Американські — іноді платять за 2-3 міс, якщо на те є добра воля «згори». От чув, що наш клієнт, коли викидає на мороз людей (часто), то дають здається на 10 чи 12 тижнів вихідну виплату, щоб з голоду не подох.

Отже, наступне запитання, навіщо влаштовуватися в компанії, які погано ставляться до персоналу?

Бо часто (в більшості випадків) буває так, що особливого вибору нема і йдеш, куди беруть і їси, що дають.
А особливо зараз, в умовах шалено складної ситуації на ринку праці.

Тобто ви свідомо обираєте страждати? Ок. Так й запишемо.

Ти якийсь хворий чи так хочеш потролити людей?

Та добре, що у вас є завжди гарантована КОМФОРТНА робота і тепла місцинка у цьому світі. Але воно так не завжди працює і не всі мають таку розкіш. Shit happens.

Тут не про комфорт. Тут про майндсет. Всі хочуть комфорту, стабільності, передбачуваності. Але замість того, щоб забезпечувати собі все це, люди роблять прямо протилежне зазвичай. Сприймають бізнес як ворога, а не партнера та друга. Замість використання можливостей — всіляко уникають, бо це «ризиковано». А потім «Shit happens.» і життя йде шкереберть. Тому що було обрано саме такий шлях. Стабільний, надійний, без ризиків, гарантований. Але ілюзорний.

Тоді, на жаль, на вашу думку, так виходить, що всі ті, хто не має підприємницької жилки, бізнес задатків, ентузіазму та запалу штовхати свій власний бізнес/проект/справу (тобто абсолютна більшість населення) обирають ілюзорний шлях, який може призвести до життя шкереберть.

Так воно і є. Завжди так було та завжди буде. Коли бізнесу стає гірше, то він не буде перейматися вашими проблемами, а просто попросить вас на вихід. То де тут стабільність, якщо на вас економлять на першому? Компанія потім може одужати, знову повернутися до зростання, а от наймит, якого скоротили, не факт.

Чого це? В період 2018 — 2020 брав по 30 і більше днів на рік, всіх все влаштовувало. Як взагалі це пов’язано з оцінкою продуктивності і звільненням?

Катастрофічно не вистачає поточних 20 робочих днів на рік.

Розкажу таку історію про одного свого «друга», який мав в укр галєрі 20 робочих днів. Вони згорали.
Перейшов у американський офіс цієї ж галєри — там відпустка залежить від вислуги років (якось до 5 років — 15 робочих днів, 5-8 років — 20 днів, 8+ років — то 25 днів). Теж всі згорали.
Перейшов з галєри напряму до клієнта — отримав «омріяний» безліміт — теж згорає. Точніше, нема чому згоріти, бо типу ж «безліміт», але просто не використовується, бо постійно халепа.
Тому це все фарс, лицемірство, фейк. Нема ніякого безліміту там. То психологічна пастка капіталістів.

Якщо постійно халепа, то ваша тритижнева відсутність навряд чи щось змінить. Отже треба ставити себе на перше місце в житті і йти відпочивати коли хочеться. Ми ж не в рабстві в кінці кінців.
Я нерідко працюю понаднормово, час від часу — на вихідних, перетягую на себе інші ролі і по відчуттям вкладаюсь більше, ніж пересічний колега. Тому безлімітна відпустка для мене стала б частиною симетричної відповіді компанії.

Ми ж не в рабстві в кінці кінців.

Справедливі слова, і я все життя донедавна так вважав. Проте, зрозумів, що нинішній світ — це ще гірше того «класичного» рабства у феодальні епохи минулого, як середньовіччя, до прикладу. Він лишень вдало замаскований і мімікрує під свободу завдяки підміні понять, хоча нею не є. І від того стає ще бридкішим, бо суцільна фальш і лицемірство.

Це ваше персонально світосприйняття, бо ви готові бути рабом. Ви готові йти на страждання добровільно, бо ви не бачите іншого виходу. Тому світ для вас несправедливий, всі в ньому хочуть вас нажучити, залізти вам на шию, експлуатувати вас нещадно. Але це просто ваша ментальна модель. Ви себе не поважаєте, недооцінюєте, не любите в решті решт. Раджу почитати книгу Лідер та племʼя. Там ви себе знайдете дуже чітко.

Не знаю, ніколи не був помічений у рабскій психології, не маю такої моделі. Я скоріш реаліст, бачу, як воно є насправді, які є «реалії на землі». Книгу погляну.

Думаю маєте на увазі щось типу економічного рабства. Знаєте, це дуже суб’єктивно, це скоріше в нашій голові. Ви ж бачили щасливих людей, які займаються улюбленою справою, живучи при цьому дуже скромно від зарплати до зарплати. Водночас, бачили людей, що забезпечили себе грошима на роки вперед, але при цьому виснажені, нещасні і все ще почуваються економічними рабами системи, бо «а якщо моєму синові накопичень не вистачить до 40 років якщо зі мною раптом щось трапиться, що ж робити, я в рабстві у клятих капіталістів».

Шукайте баланс і гармонію з самим собою. На жаль, це набагато складніше, ніж гроші заробляти.

Проти, бо це щось на кшталт популізму. По факту, немає безлімітної відпустки. Я не можу взяти відпустку на 360 днів. І на цьому все.

Можеш. Якщо за 5 днів ти принесеш компанії таку саму цінність, якби працював весь рік.

Так тоді це не безлімітна відпустка як абсолют, це безліміт за умови. Ви додали умову =) Люди які приносять супервелику цінність не ходять у нестандартні суперлонг вакейшени.

Як абсолют теж існує. Коли ти власник компанії (або декількох) та вона чудово працює без тебе.

Не працює. Компанію розтягнуть по частинам.

Не наймайте людей, які це зроблять.

Коли ти власник компанії у тебе немає відпустки — як формального поняття. Це ж абсурд. Ми ж обговорюємо фактично питання на рівні процесів та умов у площині відносин: бізнес-емплої.

Коли ти власник компанії у тебе немає відпустки — як формального поняття.

Чого це? Власник може бути співробітником.

Це ж абсурд.

Абсурд вважати це абсурдом.

Власник несе і розуміє всі ризики, знає бізнес показники, може легко погодитись на падіння прибутку заради любого себе. Сам себе не звільнить в разі чого. Ну дійсно дивно порівнювати власника і звичайного працівника.

Поганий той працівний який не мріє стати власником....

ви плутаєте поняття «безлімітна» != «безумовна»
безлімітної безумовної не існує.
може бути лімітована(типу 20 днів на рік), але безумовна (тобто вас обовʼязково відправлять або компенсують)
може бути безлімітна за умови що за ті дні які ви працюєте ви покриваєте витрати за ті дні які не працюєте(ну або щось в такому дусі коли без вас ніяк)

Так компанії її описують як безумовну і paid — і в полісі також внутрішніх. У тому і проблема. Навіть була стаття на доу про одну з наших компаній, та що рекордна кількість днів відпусток була щось типу 64 робочих.

Безлимитный отпуск это иллюзия. Ты же не можешь уйти на полгода? :)

але тільки 1 раз, це якщо ти в конторі ніхто і звати тебе ніяк...
і скільки завгодно разів якщо без тебе контора не обійдеться, наприклад ти ключовий співробітник і твоє звільнення буде дуже дорого коштувати...

Це додаткові умови. Я знаю людину, яка 4 місяці поспіль була у відпустці. Не звільнена, працює досі.

Теж бачила цей пост від Віталія Капустяна)

Безлім відпустки — єдиний правильний варіант взаємовідносин взагалі. Але, він працює тільки коли компанія розуміє цінність таких відпусток та це є частиною корпоративної культури. «Мені треба взяти завтра дей-офф» більше не звучить як прохання (з приниженням), а є декларацією намірів. Мікровідпустки на два-три дні не шкодять бізнесу взагалі, але дуже непогано підтримують work’n’life баланс. Рівень стресу в таких компаніях набагато нижче. Хтось скаже, що можна використовувати систему проти неї, постійно відпочивати, понад міри. Але тоді набагато важче аргументувати підвищення винагороди за той результат, який показує такий працівник та продовжувати дію контракту.

Я обома руками за.
У мене на роботі таке додали роки три чи чотири тому (може більше), практикується хоч і не всіма, але доволі багато людей позитивно оцініють та викорстовують і я також потрохи до цього звикаю.
В Бельгії є обов’язкові 20 днів відпустки які не перносяться. Ще 4 дні надає компанія і ці додаткові дні можна перенести на наступний рік, але тільки до великодніх канікул. Теж саме стосується сеніор днів (5+ років). Є ще два дні для волонетервства. І здається один лікарняний без сертіфікату від лікаря. Додаткові дні можна взяти за згодою з менеджером, і при відсутсності термінових задач.
Овератйми у нас прописані в контракті, ніхто не може примусити мене на це, але й не компенсується. Ані грошима, ані днями. (В деяких контрактах таке є). Здається я так жодної суботи так і не виходив на роботу за 9 років. Але дні у відряджені раніше не можно було компенсувати додатковим вихідними. Тільки за рахунок днів відпустки. Тепер с цим простіше — я провів 14 годин у літаку, беру день або два на відсип.
Як викростивую додактвоу відпустку я — якщо мені треба кудись сходити по справах до обіду, чи після обіду, я можу взяти цілий день замість половини і не хвилюватися за затримку чи не доведену справу.
Якщо я збираюсь у звичайну відустку, то я не переймаюсь чи брати тиждень, 10 днів, чи 14.

Мої коллеги беруть відпустку поряд з відрядженям. Компанія сплачує переліт в обидва боки, просто готель у відпустці не компенсується. Летіти в Японію, Китай, Тайвань чи Австралію за гроші компанії в преміум економі зручніше ніж за свої в звичайному економі. Особисто в мене так ще не виходило, бо були спарви вдома і треба будо швидше повертатися.

Так як в компанії працють люди зі всього світу, то аби компенсувати вартісний переліт додому, намагаються розтягнути відпустку якумого довше. Додаткові ж дні беруть на короткотривалі додаткові вихідні (п’ятниця або понеділок, чи бридж дні біля свят аби отримати 10 днів взявши всього 3 вихідних).

Хтось бере відпустку аби пограти в нову гру, відвідати фестіваль, абощо.

Із переваг для компанії, то офіс зачиняється між Різдвом та Новим Роком для всіх. Без дзвінків, без електронної пошти, без тасків. Минулого року я не догледів, що в мене залишився сеніор день, і довелося брати додатковий день не для чого в грудні, аби не гуляти Різдвяні за свої.

В перші два роки HR давала статистику, цього року чи іще не було, чи я не пам’ятаю, але зазвичай люди беруть додакткові 2-3 дні. Декілька людей беруть більше 30 днів на рік. І один чи два брали більше 40 днів. Є звичайно й ті хто обмежується звичайними днями, навіть без дней від компанії. Із тих з ким я особисто знайомий, то двоє людей з тих хто раніше не догулював обовязкові дні, стали брати довші відпустки. Коли людина впереше за Х років в компанії бере відпустку на два тиждні поспіль це образу помітно.

Із недоліків системи можу сказати, що незручно виглядає кількість доступних вихідних. Вона разраховується із 365 днів на рік. І коли намагаєшся зараезервувати відпустку десь у вересні чи пізніше, система показує, що доступно 345 днів, то розумієш, що ні так не спрацює, але з цим можна жити.

Проработал 3 года в одной компании с «безлимитным» отпуском, но по итогу атмосфера была такая, что лишний раз боялся даже за day off заикнуться, а отпуск и вовсе расценивался как какое-то предательство. Уж лучше явно договорённое количество дней и компенсация если их не использовал.

+1 те саме у компанії нашого клієнта, на якого працюємо на проекті

Це діє точно так само як безкоштовна випивка в казіно, пара шортів дешевої бормотухи обійдеться як ящік хенесі.
Аналогічно в Канаді наприклад, овертайми заборонені і в ІТ вони звісно є, разом з тим за них не платять — бо заборонено же.
Усе що не можливо виміряти, це те саме що і домовленості на словах без письмового підтвердження. Обман вже закладено від початку і потім нічого нікому не доведеш.

Така система в більшості американських компаній і консенсус в тому, що безлімітна відпустка це не відпустка і робиться до того, аби компанії зберегли гроші і працівники менше брали відпустку, бо тоді незрозуміло скільки відпустки це нормально. Є дослідження, які підтверджують, що на такій системі працівники набагато рідше беруть відпустку. Часто менеджери дуже скрупульозно допитуються а що, а навіщо вам відпустка, а чого так довго?

Є дослідження, які підтверджують, що на такій системі працівники набагато рідше беруть відпустку.

Посилання можна? Бо зазвичай так буває не через тиск з боку бізнесу, а навпаки, люди розуміють, що тиску не буде, беруть потроху дей-офи коли потрібно, так підтримують баланс між роботою та життям.

Часто менеджери дуже скрупульозно допитуються а що, а навіщо вам відпустка, а чого так довго?

Гнати в шию таких менеджерів. Це імітатори, не профі.

Ось тут наприклад, там ще в кінці репорт сказачати можна. www.ptoexchange.com/...​f-unlimited-paid-time-off А взагалі достатньо пошукати по запиту «unlimited vacation scam» — є багато статей, і купи реальних історій з того ж реддіта.

Ось тут наприклад, там ще в кінці репорт сказачати можна.
Inside this report, you’ll find:

The history of Unlimited PTO policies and how they’ve evolved
The benefits and drawbacks of Unlimited PTO policies
Real-world case studies of companies that have successfully implemented Unlimited PTO policies
Expert insights from industry leaders on Unlimited PTO policies and their impact on employee engagement, retention, and productivity

Це не дослідження. В дослідженнях мають бути фокус-групи, методика описана, графічки й так далі. А наведено чергова стаття незадоволених лемінгів...

є багато статей, і купи реальних історій з того ж реддіта.

Статті не дорівнюють дослідженням. В статті можна написати що завгодно та логічно це довести. Або просто накинути на вентилятор. Але це не зробить це вірним.

www.frontiersin.org/...​89/fpsyg.2022.812187/full. www.sciencedirect.com/...​cle/pii/S0049089X24000280

Це важко об’єктивно виміряти, звичайно, але коли про це говорять багато людей, це не вигадка, а колективна правда. Не всі речі досліджують, бо дослідження ж теж кимось фінансуються і кимось вибірково не фінансуються

люди розуміють, що тиску не буде

Там обычно есть приписка в полиси мелкими буквами: «отпуск можно взять в случае отсутствия срочных задач на проекте и сохранения velocity». А очевидно, что такие задачи будут примерно всегда и velocity в отпуске = 0 ))
Поэтому взять отпуск скажем на неделю хотя бы с такой полиси крайне трудно, а 2+ недели — почти невозможно.

Там обычно есть приписка в полиси мелкими буквами:

Це залежить від корпоративної культури. Обожнюю фразу мого знайомого. Товщина договору каже про рівень недовіри сторін.

Да, фраза — отличная )
Тут не о доверии сторон.
Придуман сей «безлимит» — не снизу, а сверху. У чуваков сверху нет задачи защитить тех, кто снизу, для них это — «ресурс». Задача — выжать по максимуму, потом — выбросить. А сделать так, чтоб не выжали — задача самого «ресурса».
Ну и соответственно, задача данной полиси — экономия. В данном случае — на отпуске.
Экономия достигается 2-мя путями:
1. Отсутствием компенсации за невыгулянный отпуск при увольнении / перехода в следующий год;
2. Инструктажем менеджерья трекать, кто сколько гуляет и увольнять тех, кто гуляет больше того времени, которое им гарантировано по трудовому договору в обычном случае. В особо упоротых случаях — тех, кто гуляет больше некоего фикса, заведомо меньшего полного времени отпуска (например, больше 15-ти дней).

Задача — выжать по максимуму, потом — выбросить.

Це вкрай неефективна стратегія. Є й такі компанії, але там все під цю бізнес-модель заточено, бо там постійна безперервна зміна кадрів.
Але такі випадки скоріше виключення з правил.

А сделать так, чтоб не выжали — задача самого «ресурса».

Це вкрай спотворена точка зору.

1. Отсутствием компенсации за невыгулянный отпуск при увольнении / перехода в следующий год;

Чхати на це, зазвичай при звільненні з таких компаній тобі компенсацію за квартал виплатять. Те, що ти не відгуляв хоча б якийсь мінімум — сам собі злісний буратіно.

2. Инструктажем менеджерья трекать, кто сколько гуляет и увольнять тех, кто гуляет больше того времени, которое им гарантировано по трудовому договору в обычном случае.

Задача бізнеса не в тому, щоб когось звільняти. Як я вже казав, це вкрай невигідна стратегія.

Допоки ви розглядаєте бізнес як ворога, у вас не буде нічого. Ви будете вічно страждати, аж до пенсії. Бізнесу не потрібні раби, як би вам не хотілося це визнавати.

сам собі злісний буратіно

ух ты, рашкованские мемы на украинском языке, мне это напомнило трешовую комедию где в банде скинхедов был негр

Не впевнений, що мем саме запоребриканський та не вигаданий кацапомовним українцем. Бо тоді важко було розрізняти, де людина, а де свинособака.

Але такі випадки скоріше виключення з правил.

Та в общем-то весь FAANG на этом стоит )
Ну а поскольку они задают моду — то остальные за ними тянутся.

Чхати на це, зазвичай при звільненні з таких компаній тобі компенсацію за квартал виплатять.

Это если ты давно там работаешь. Ну и если это FAANG. Если нет — то вот тебе за месяц и гуляй. Ну и даже если за 3 месяца — 3 месяца и скажем 15 дней звучит лучше, чем просто 3 месяца, нет?

Задача бізнеса не в тому, щоб когось звільняти

Задача бизнеса — оптимизировать расходы. При выборе «Вася, который отдыхает 20 дней» и «Петя, который отдыхает 10» — Вася стоит на 10 дней ЗП дороже. Вывод очевиден. Естессно, в случае, если Вася — суперстар, расклад может быть иным.

Ви будете вічно страждати, аж до пенсії

Так я и не страдаю. Я просто понимаю, что выжить — моя задача. Т.е., если скажем я хочу в отпуск, а на проекте — жопа, то я знаю, что жопа там будет и в другой раз, когда я захочу в отпуск. Поэтому манипуляцией «как же проект без тебя» меня не проймёшь. Я таки пойду в отпуск и моя совесть будет чиста

Ну и даже если за 3 месяца — 3 месяца и скажем 15 дней звучит лучше, чем просто 3 месяца, нет?

Буде компенсація за 2.5 місяці та 15 днів. Разом три. Набагато краще ніж просто 15 днів, або 5, або 1.

Задача бизнеса — оптимизировать расходы.

До цього компанії вдаються коли вони не зможуть швидко доходи наростити. Інакше оптимізацією ніхто передвчасно не займається.

Тут проблема не в оплаті праці. Уходять не люди, уходять знання. Якщо твій бізнес не пристосований до високої плинності кадрів, тоді ти починаєш програвати, бо онбоардінг вимагає часу та грошей, які ще треба відбити якось потім. Тому дешевше покращувати ефективність поточної команди, ніж кожного місяця наймати нову.

Т.е., если скажем я хочу в отпуск, а на проекте — жопа

То це срака менеджера, не твоя. Це його непрофесійні дії довели до такого стану. З якого переляку ти мусиш за це відповідати? Якщо менеджер не врахував твою відпустку, то це його персональна проблема. Навіть якщо відпустка спонтанна та не була запланована раніше.

Я таки пойду в отпуск и моя совесть будет чиста

Совість в бізесі не потрібна, як би там не звучало дивакувато. Потрібні холодна голова, розрахунки, планування, дисципліна та інше з цього ж ряду. Совість чи лояльність важко планувати та монетизувати.

Буде компенсація за 2.5 місяці та 15 днів. Разом три

Не. Если у тебя в договоре прописано 3 месяца — то будет 3 месяца в любом случае. А 15 дней отпуска тебе оплатят только если зафиксировано, что он у тебя есть.

До цього компанії вдаються коли вони не зможуть швидко доходи наростити. Інакше оптимізацією ніхто передвчасно не займається

Ну так вот такие полиси появляются, когда надо оптимизировать расходы, особенно если контора большая.

Уходять не люди, уходять знання

Знания хранят матёрые чуваки. Условный миддл мало что хранит и легко заменяем.

Тому дешевше покращувати ефективність поточної команди, ніж кожного місяця наймати нову

Это если от тех, кто принимает решения до тех, кто их иплементирует — небольшая дистанция. Если она значительна — то те, кто сверху, об этом не думают. Они просто ставят задачу HR департменту: сократить расходы на персонал.

З якого переляку ти мусиш за це відповідати? Якщо менеджер не врахував твою відпустку, то це його персональна проблема.

Ну вот и я о том же. Мой отпуск имеет более высокий приоритет для меня, чем нужды проекта. А вот рассчитывать, что менеджер будет иметь такое же мнение — крайне опрометчиво. У него другие приоритеты: прикрыть себе сраку.

Не. Если у тебя в договоре прописано 3 месяца — то будет 3 месяца в любом случае.

Так, але якщо «клієнт» буде наполягати на додаванні 15 днів відпустки, то в його договорі будуть написані 2.5 місяці. Що гірше, ніж просто 3 місяці.

Ну так вот такие полиси появляются, когда надо оптимизировать расходы, особенно если контора большая.

Вже обговорювали це колись в іншому треді. У великих компаній великі витрати. Тому здохнути така компанія може швидше.

Знания хранят матёрые чуваки. Условный миддл мало что хранит и легко заменяем.

Якщо б це було правдою, то їх би заміняли постійно. Шукали б тих, хто дешевше, бо яка різниця, вірно? Але це не вигідно компанії.

Они просто ставят задачу HR департменту: сократить расходы на персонал.

Це взагалі з іншої опери. Тут нікого не врятує тип відпустки, чи вона була безлімітною, чи фіксованою..

Мой отпуск имеет более высокий приоритет для меня, чем нужды проекта. А вот рассчитывать, что менеджер будет иметь такое же мнение — крайне опрометчиво. У него другие приоритеты: прикрыть себе сраку.

Це його персональні проблеми. Якщо він не взмозі організувати правильно процес розробки, йому не місце в компанії, не тобі.

а навіщо вам відпустка, а чого так довго

"Хочу відпочити." Вже не працює?

Підписатись на коментарі