Кого шукає MilTech і чому ці інженери так рідко знаходяться

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Привіт, мене звати Микола. Я — CTO в IT-рекрутинговій агенції ITExpert. Понад 13 років я працював з backend-розробкою та технічними рішеннями, а згодом разом із партнерами заснував рекрутингову агенцію. Зараз я розробляю внутрішні технічні інструменти та регулярно даю рекрутинг-консультації IT-компаніям. За останні роки серед них ще й десятки MilTech-команд.

Ось що я бачу: MilTech сьогодні часто описують через дефіцит кадрів. Мовляв, інженерів бракує, ринок перегрітий, а конкуренція між компаніями лише зростає. Частково це правда. Але з мого досвіду проблематика рекрутингу в MilTech глибша.

Чому складнощі починаються ще до пошуку кандидата

Я дивлюся на MilTech-рекрутинг не лише з боку ринку праці, а й з боку очікувань до конкретного кандидата. І, як на мене, найчастіше злам відбувається ще до того, як починається пошук.

Перший сценарій — запит сформульований через завдання, а не через роль. Команда приходить із потребою: спроєктувати плату, запрограмувати мікроконтролери та ще й сконструювати весь виріб. У теорії зрозуміло, але на практиці це 2–3 ролі: Радіоінженер, PCB Design Engineer та Hardware/Embedded Developer. Так, вони працюють у команді «поруч». Ні, це все одно не одна вакансія. Закрити будь-яку з перелічених позицій складно, що вже казати про 3 в 1?

Другий сценарій — MilTech-досвід як must. Додаткова складність — хантинг з MilTech у MilTech. Таких фахівців загалом мало. А ви ще й спробуйте описати, чим ця компанія, про яку ми не можемо розповісти через NDA, краща за поточного роботодавця кандидата, про якого він не може розповісти через NDA.

Третій сценарій — треба все й одразу (=ми не знаємо, кого саме шукаємо). Найчастіше він виникає під час пошуку керівних ролей, коли компанія сподівається, що нова людина допоможе визначитися з технічними рішеннями. У результаті портрет виглядає перевантаженим: глибока експертиза в купі технологій, продуктовий майндсет (та бажано робота з постачанням, комунікація з клієнтами, документація). Неможливо чітко задати мінімальний рівень по кожній компетенції, тому перевірка глибини швидко лягає на hiring-менеджера і технічну команду. Пошук затягується й часто завершується переглядом портрета кандидата вже після кількох інтерв’ю.

Цікавий факт: MilTech лишає запит на людей із досвідом запуску власного стартапу, який не злетів. Такі фаундери — класні кандидати саме через різнопланові навички та відповідальність. Звісно, цю стратегію масштабувати не вийде;)

Яких саме інженерів бракує в MilTech

Коли говорять про дефіцит інженерів у MilTech, зазвичай мають на увазі загальну нестачу людей. Проте лише КПІ ім. Ігоря Сікорського та Львівська Політехніка щороку приймають близько 4,5 тис. осіб на потенційно цікаві спеціальності для MilTech — за даними ЄДЕБО. Насправді проблема точніша: бракує інженерів із конкретними комбінаціями навичок. Зазвичай ці комбінації погано масштабуються на українському ринку.

Найбільший дефіцит сьогодні, за моїм досвідом — інженери, які можуть створювати апаратні рішення з нуля. Не підтримувати або доопрацьовувати те, що існує, а проєктувати: плати, модулі зв’язку, навігаційні системи, інтеграцію сенсорів. Особливо цінні фахівці з досвідом роботи з високочастотними платами, електромагнітною сумісністю, радіозв’язком і протидією РЕБ. Таких спеціалістів критично мало і ця проблема не вирішиться швидко.

Попри зростання інтересу до інженерних спеціальностей, частина навчальних програм у ВНЗ досі не покриває прикладні модулі: High-speed PCB design, роботу в Altium, пайку, EMC/EMI, РЕБ (згідно з дослідженням ITExpert, 2025).

Окремо хочеться розібрати і запит на доменний досвід. Для більшості ролей ефективніше залишати MilTech-специфіку плюсом, а не жорстким must. Наприклад, з Ardupilot: прямий досвід цінний, але є суміжні системи — automotive чи бортові комп’ютери, системи керування з цивільної сфери, де інженери працювали з дуже схожими задачами і можуть швидко адаптуватися. Тому ключовий фокус — не тайтл, а інженерні компетенції. Hardware-інженер із автомобільної чи медичної електроніки або радіоінженер із телеком-інфраструктури часто має сильний фундамент для донавчання.

Дефіцит фахівців з «заліза» сформувала структура ринку. Українське IT роками розвивалося через software-аутсорсинг — швидший, дешевший і простіший у масштабуванні. Hardware-напрями потребують лабораторій, логістики, тривалих циклів розробки і врахування безпекових нюансів. Через це широка база hardware-інженерів просто не встигла сформуватися.

Рішення, яке виглядає логічно, але не працює

Коли ринок вузький, є спокуса робити ставку на ентузіастів. Тобто людей, які запускали дрони у вільний час, паяли на кухні, збирали прототипи, читали форуми й горіли темою. Ніби виглядає як метч: мотивація висока та немає страху перед «залізом».

Проблема в тому, що ентузіазм не компенсує відсутність глибини. У MilTech більшість завдань починається там, де хобі закінчується. Часто в таких кандидатів є широкий, але поверхневий досвід: і з дронами, і з пайкою, і з комплектуючими. Але як саме інтегрувати плату для конктретного кейсу, згідно зі стандартами, вони можуть не знати.

З мого досвіду, MilTech-команди рідко виграють від такого підходу. Стартапи у цій сфері зазвичай прагнуть поглиблювати експертизу, а не навчати кожного кандидата фундаменту. Тому ентузіасти без достатньої технічної бази частіше отримують відмову.

P.S. Це не означає, що ентузіастам немає місця в MilTech. Вони добре працюють у Junior-ролях. Але коли їх намагаються використати як швидке рішення для системного дефіциту, очікування майже завжди виявляються завищеними.

Звідки береться інженерна експертиза в MilTech

За останні роки в українській DefenceTech-екосистемі з’явилося понад 1,5 тисячі компаній, і запит бізнесу на інженерів із «заліза» суттєво зріс. Водночас попит на відповідні технічні спеціальності у вищих навчальних закладах досі не повернувся до довоєнного рівня, згідно з згаданим внутрішнім дослідженням.

Однак університети адаптуються. З’являються нові лабораторії, практичні курси, партнерства з роботодавцями. У КПІ вже працюють лабораторії від SQUAD, Ajax Systems, Skyfall, Datacom, Keysight, Melexis та EPAM. За останні роки у Львівській Політехніці з’явилися лабораторії Infineon, Ajax, Lifecell, Kyivstar й Cisco. Студенти отримують доступ до обладнання для роботи з вбудованими системами, робототехнікою, сигналами, радіотехнікою і так далі.

«Атлон Авіа» взагалі пішли далі — тобто в школи, а не університети. Їх команда створила курс «Як працюють безпілотні системи» на прикладі їхнього БпЛА «Фурія», щоб зацікавити школярів інженерними професіями.

Важливу роль починають відігравати прикладні ініціативи. Наприклад, базовий інженерний курс FPV-дронів для цивільних — «Народний FPV». Він дає ринку людей із базовими практичними навичками і розумінням, як працює «залізо». Непоганий вхід у професію та своєрідний game changer.

Паралельно адаптуються й комерційні онлайн-курси. Зокрема, hardware-напрям від Beetroot Academy. Перед стартом студенти отримують комплекти з компонентами, а сама програма триває близько чотирьох місяців і включає серію практичних проєктів. Це не вирішує проблему дефіциту сініорів, але швидко створює базу джунів.

Окремо варто згадати внутрішній ріст. Більшість MilTech-компаній сьогодні відкриті до промоушенів: підвищують людей із нижчих ролей, донавчають їх і вкладаються в менторство. Звісно, внутрішній розвиток працює тоді, коли є з чого ростити.

Хороша новина в тому, що ринок вже бачить сліпі зони і поступово підлаштовується.

Наостанок, як на мене, одна з найпоширеніших помилок у MilTech-наймі сьогодні — очікування, що кожна нова команда має самостійно зібрати повний склад досвідчених інженерів та закривати весь цикл виробництва з нуля. Тобто понад тисяча компаній шукають одних і тих самих людей, не збільшуючи кількість інженерів на ринку, а лише переміщуючи їх між проєктами. Всі хочуть стати Lockheed Martin і витіснити конкурентів. Але забувають, що той же Lockheed Martin був створений злиттям двох компаній. Тож, можливо, питання не лише у хантингу, але й у співпраці?

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Все це чудово, але в статті не згадано головної проблеми майже всіх MilTech-контор. От до мне в лінкедіні кожен тиждень стукають один-два рекрутери з цікавими та корисними вакансіями. Іноді бувають 100% влучання по реквайрментах. І я б із задоволенням приєднався до якоїсь команди, навіть якщо трохи втрачу по грошах.
Але все спілкування завершується ще на першому етапі.
З незрозумілих причин всі ці контори хочуть бачити співробітників в офісі. І це в той час, коли всі криком кричать що треба заборонити збирати людей в одному місці, хейтять горе-командирів, що влаштовують шикування, а деякі мери відкритим текстом кажуть «Валіть нафіг з великих міст»
Я відразу кажу, що живу в безпечній локаціі далеко за містом і розглядаю тільки ремоут або можу раз на тиждень заїхати в офіс на пару годин для якогось важливого спілкування. «Ні, у нас офіс обов’язково!»
Я так розумію, там якийсь полковник зранку проводить стройовий смотр програмістів з підйомом прапору та розводом на чергування? Інакше не зрозуміло, навіщо...

Ключова проблема мілтеху, як завжди одна — спеціалістам не бажають платити гідну зп) все інше на рівні дефолту для будь якого ринку)

Плюс один з головних приколів — більшість вакансій відкриті для Києва (який не завжди в кінці фільму Києв виявляється), з обов’язковою вимогою релокейту та 100% офісу, без підтримки при переїзді і т.д.

Промовчимо, про обов’язкові овертайми і неукомплектованість команди, як результат — буде як у вас написано, людина 3в1 повинна дати результат з вчора на завтра, бо фаундери хочуть грошей та побільше)

30 років нікому інженери не потрібні були, а зараз дивуються чому мало спеціалістів. ТЦК взагалі не дивляться на освіту і досвід, головне закрити наявність одного мобілізованого. Сцеціальність -Двигуни та енергоустановки літальних апаратів, як ви думаєте, що в ТЦК мені сказали і чим я займаюсь зараз? Спілкуюсь зараз з виробниками засобів — є інженерні рішення, які навіть студенти зробили б краще і то все намагаються продати в ЗСУ.

Вся стаття про якихось студентів яких треба заохочувати, про паяльщиків дронів на кухні. Основне питання в тому чому мілтех не зміг зацікавити десятки тисяч Embedded/HW інженерів з усіляких GL, Luxoftів і т.д. які вміють працювати в чітких рамках того ж automotive. Чому на 4-му році війни ставиться взагалі питання про бронювання? Це якийсь сюр=)

Всі вже сказали про ремоут, але не зачепили ще одну тему — «допомога» від ТЦК. Ці чорти прямо на прохідній стоять і перевіряють чи недайбоже в когось не прострочена бронь. А бронь може бути не в усіх, та і кожні пів року потрібно її поновлювати. А потім ми дивуємось: куди позникали інженери? А й справді, куди ж?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

чергова пропозиція із серії «нема кого привести на співбесіду» (і на DOU «висить»):
«в офіс: SDR, ЦОС, FPGA, С/С++, Матлаб/Сімулінк, RF/PHY, РСВ»
дивно, що нема «паяльщик» та «глибокий аналог»
винагорода сором"язливо не згадується

Але з мого досвіду проблематика рекрутингу в MilTech глибша.

Вона настільки глибока, що ви навіть не помічаєте, як людей викрадають з вулиці в білий день.
Чи ці люди не експерти, не спеціалісти, не ентузіасти, не кадри, а ухилянти?

Таке (аналогічне) вже було в 1930х та і в 1940х.

Коли одні українці (які «думали (-ють)», що вони праві) ловлять, б’ють, поневолюють, вбивають інших українців. Комуністичні (червоні) українці чинили злочини проти тих, хто не хотів бути червоним комуністом.

Розкуркулювали одні українці інших українців. Писали доноси одні українці на інших українців.
Репресували та вивозили до Сибіру одні українці (які служили сталіністам-леніністам, більшовикам) інших українців (які не хотіли служити сталіністам-леніністам, більшовикам).

Імхо, тут важливо усвідомлювати чотири ключових моменти:
1) хто дає накази;
2) кому це вигідно;
3) хто знаходиться взагалі поза цими жахливими, фактично братовбивчими процесами;
4) в чому причини, провини (а вони безсумнівно є) самих українців до настання цих процесів.

95% українців не зробили ніяких суттєвих, серйозних висновків з 1930х та 1940х, тому зараз відбувається історичне повторення тих (аналогічних) процесів.

Наприклад, імхо, дуже важливе питання. Кому може бути вигідна війна?

це ж як в голові має бути насрано...

Імхо, тут важливо усвідомлювати чотири ключових моменти:
1) хто дає накази;
2) кому це вигідно;
3) хто знаходиться взагалі поза цими жахливими, фактично братовбивчими процесами;
4) в чому причини, провини (а вони безсумнівно є) самих українців до настання цих процесів.

95% українців не зробили ніяких суттєвих, серйозних висновків з 1930х та 1940х, тому зараз відбувається історичне повторення тих (аналогічних) процесів.

Наприклад, імхо, дуже важливе питання. Кому може бути вигідна війна?

«- Перебуваючи у дупі, ти можеш зробити дві речі. По-перше — постаратися зрозуміти, чому ти в ній перебуваєш. По-друге — вилізти звідти. Помилка окремих людей і цілих народів у тому, що вони думають, що ці дві дії якось пов’язані між собою. А це не так. І вилізти із дупи набагато простіше, ніж зрозуміти, чому ти в ній перебуваєш.
— Чому?
— Вилізти з дупи треба лише один раз, і після цього про неї можна забути. А щоб зрозуміти, чому ти в ній перебуваєш, потрібне все життя. Яку ти в ній і проведеш.»
© «Священна книга перевертня»

Достатньо перечитати кілька рядків «Божественої комедії» щоб зрозуміти чому Вергілій вибирає сидіти в пеклі і з нього не вилазити, хоча нагода є.

в можна оті... складні скіли... розділити на прості.. і доручити менш кваліфікованим людям?
res.cloudinary.com/...​/k9umwchsogjizyk5mubz.png

умовно... замість 5 інженерів із зарплатами по 5 тисяч доларів на місяць — 20 бомжів з середньою по країні зарплатою 20 тисяч грн., плюс ллм для навчання, трудовий кодекс, 8 — годинний робочий день, почесні грамоти від президента... власне житло в перспективі..

Називається «спеціалізація і розподіл праці».
Це єретичне знання доби совка. Забий і забудь.
Ти би ще конвейр «придумав».

5 інженерів із зарплатами по 5 тисяч доларів

800-1200, по факту найдут причину платить меньше договоренного.

усі навчаться...
років.. 45 тому у нашому маленькому містечку з’явилося виробництво... трансформаторів...
просто десь там в кабінетах партія і уряд порахували шо:
є попит (гонка вооруженій)..
є бюджет..
на селі є вільна робоча сила... тоді була..
ну і... просто збудували кілька цехів, завезли обладнання... навчили робочих... ну а шо там.. сидиш у теплому цеху... це ж не в полі чи на фермі )

потім, у 90... гонка вооруженій закінчилася... конденсаторний завод, який був замовником цього всього... пробував випускати телевізори та монітори... але не пішло...
.............
так тоді ж ще інтернету не було...
а зараз... не хочуть студенти працювати... можна брати старшокласників... дати їм грошей і учнівські талони на обід (як мені колись на заводі)... нафайнтюнити ...
.............
тут можна сказати:
та нє... треба тікати... у цій країні нічого хорошого не буде...
ну-ну.... мені от цікаво, як п’ятсотмільйонна Європа себе прогодує..

А чому не розглядаєте кандидатів з европейською локацією? Особисто знаю декількох людей, які були би топом того що ви шукаєте. Один запустив успішний hardware startup у минулому, другий може зробити всі етапи розробки — від ідеї до готового прототипа у залізі. Але чомусь українським рекрутерам ці люди зовсім не цікаві.

полковник зранку проводить стройовий смотр програмістів з підйомом прапору та розводом на чергування

Я про громадян України з европейською локацією

тут віддалено пропонують в межах неньки ніяк, а ти хочеш щоб в Унії

чому не розглядаєте кандидатів з европейською локацією?

розглядають. нехай повертаються та домовляються про співбесіду. ізі

то був сарказм
зрозумів, це не моє)

Часи зараз дуже складні і інколи не можливо визначити чи то був сарказм, чи людина дійсно так думає. ))

По дефолту краще відразу писати -сарказм.
Бо є випадки, коли люди викладають реальні відоси с безчінствами тцк, потім ці люди летять у тюряжку.
П.С. — маю на увазі, що до комментів теж скоро доберуться.

Як тоді маніпулювати що бронювання забереш якщо людині не сподобаються умови?

До речі, це дійсно так. Отримавши бронювання, навіть пікнути не маєш права, бо при звільненні відразу втрачається бронь і надходить інформація в ТЦК про «готового добровольця». Благо там вся інфа з контактами є, і навіть ВЛК пройдена. Отак мій кум і працює: вже завдань отримав як за трьох, а зарплату урізають. Проте нікуди не дінешся, хіба що в окоп, а там точно не легше. ))

напишіть у вотсап 0678605352, зможемо влаштувати вашого кума не в окоп, а по навичкам

Тут зараз є 25 DefTech вакансій, у яких вказано «за кордоном»:
deftech.dou.ua/jobs/?relocation

Я зараз непрацюю і декілька місяців тому кидав вакансію. Для розуміння я займаюсь роботами, і аналогова електроніка це для мене не щось нове. І по тцк у мене питання давно закрите, я з внутрішньою кровотечею ще у 2022-му в лікарню потрапив.

Звонить рекрутерка із агенції. Каже такіто і такіто умови. Впринципі умови були непогані. Каже можемо вам запропонувати для старту пайку готових компонентів. Ну я з думкою що всі з чогось починають, погоджуюсь. Хоча я розуміюсь в електроніці — зв’язком/реб ніколи не займався, бо роботи які я робив, це більше щось на кшталт розумних станків, дротова історія.

Я кажу у мене є хобі, я викладаю, в такийто час маю групи, які зобов’язався взяти на себе. Чи можу у ті то дні, трохи раніше уходити — ні виключно от звідти до звідти. От так наше спілкування з рекрутером агенції й закінчилось.

А більше ніхто і не звонив, хоча резюме з місяць провисіло.

. Каже можемо вам запропонувати для старту пайку готових компонентів. Ну я з думкою що всі з чогось починають, погоджуюсь.

а якщо підмітати приміщення?

Женя тут постив сцену хорового совкового співу.
Пора вже знати, що таке стійкі словосполучення.
«спочатку зроби, а потім критикуй» пишеться довше, але для чого я пояснюю тролю?

Здається це звучало як критикуєш — пропонуй, а я про інше всеж.

Я зрозумів що це був сарказм, але на мою думку це був недоречний сарказм. Вибачте але розглядав вакансію де ймовірно не змігби реалізувати свої знання без певного донавчання. Тому попаяти і подитись як воно робиться, з перспективою далі спробувати більш високу посаду одне, а підмітати і зазирати на щось, до чого нормально доступу не маєш — інше.

Я зрозумів що ви проігнорували зазначені мотиви, і посил був — «тиж інженер, неважливо що у тебе інша спеціалізація, вимагай на всі знання, незалежго від того чи дадуть вони профіт роботодавцю!». Але от я не хочу так, не треба мені казати що робити, а я не скажу вам куди йти — такий ще вираз є. Запропоновані умови, на мою думку, були достатніми.

Так, як уже людина кваліфікована — я навчусь нового швидше. Але весь цей час навчання, що роботодавцю зі мною робити, дивитись на мене такого красивого? Тому зайнятись тим що я вже можу в рамках задач роботодавця, хоча це і робота менш кваліфікована, але виклчно на час поки я вчусь — це нормальна зрозуміла угода, де розглядються вже умови і перспективи. А там уже комусь достатні, а комусь ні — кожен сам для себе обирає.

BTW, «пайщик» — це россійский еквівалент українського слова «пайовик», тобто власник долі в якись колективній власності.
А плати паяє «Монтажник радіоелектронної апаратури та приладів» код 7242,
register.nqa.gov.ua/...​noi-aparaturi-ta-priladiv
І це знає кожний, хто ближче ста метрів підходив до відповідного виробництва.
И это все что надо знать про компетенции этих мамкиных стивов джобсов.

Припой ще сплав олова та свинцю, тому це шкідлива професія. Щоправда зараз паяльні пасти які розігрівають паяльним феном. А зборки батарей спеціальний зварювальний аппарат, паяльником їх не можна.
Там знизу монтажників назвали «паяльщіками», колись дуже давно була назва «компьютерщіки», коли программіст якій не міг зібрати збірку PC, чи обжати гвиту пару ізернет разом із заправкою карьтриджа принтера — був проф не придатний.
Це зараз вже сис адмін і DevOps, це вже різні професії, як і Back End iз кокретної технології, так і Frontend на React, Angular або Vue. Хто чув про jQuery — старий як окаменіле лайно мамонта.

тільки ембедер має вміти все, інакше «не доходить собєса» (профнепридатний), якщо забув про що тема піднята

Інакше то ембідьори 🙂

яка різниця, все одно нема кого доводити до собєса

Я щей про мунтулс чув, і навіть працював, не те що jQuery. Але це так, філософія.

З того що помітив, абсолютна більшість хобістів зараз вдарена у ардуіно/есп з часто нульовим розумінням аналогових комнонентів. І це прям велика проблема, яка породжує монстрів, які взагалі нічого не розуміють, але зібрали десятки придалів із готових модулів, на дюпонт або прикручених до отворів на пплатах гвинтами дротів(це не жарт).

Вони паяльника бояться просто, не те що взагалі мають якусь базу пайки.

З того що помітив, абсолютна більшість хобістів зараз вдарена у ардуіно/есп з часто нульовим розумінням аналогових комнонентів.

Ну бо швидкий дофамін, 3 строчки коду і сервопривод крутиться а світлодіод блимає:) Розбиратися з передаточними функціями фільтрів вже не так весело:)

Так мова ж про хобі, за ідею=)

тим більше, якщо бачать що є готові «за ідею», то можна і не платити спеціаілстам,
а потім строчити статті що «нема кого до співбесіди довести»

Може це для вас новина але в цифрі є всі можливі фільтри і «передаточних функцій» вистачає. Тільки вони цифрові ) І з ними також потрібно розбиратися. І якщо нормально блимати та крутити, то я б ще подивився хто краще зробить, аналоговік чи цифровік

Можливо, для вас це буде новина, але один із базових принципів інженерії — «hardware first».

У «цифрі» не існує «всіх можливих фільтрів» самих по собі. Можливості будь-яких цифрових логік — завжди визначаються залізом, на якому ця цифра працює або яким керує. Частота, розрядність, затримки, доступна потужність, фронт-енди, тощо — усі ці параметри походять від фізичних компонентів.

Ви, як я розумію, говорите про аналогове/цифрове керування з позиції МКР. Я ж мав на увазі вміння працювати з дискретними компонентами та розуміння фізики процесів.

У «блимати і крутити» завжди буде щось аналогове, тому що десь у ланцюгу є елемент, який перетворює цифровий сигнал у безпосередній вплив — напругу та відповідний їй струм.

Для наочності: щоб просто заживити більшість типових двигунів, типовим МКР, вам не вистачить потужності МКР. І це лише на етапі «просто запустити обертання». А ще існує цілий набір фізичних ефектів двигуна — індуктивність, зворотні ЕРС, нагрів, EMI та інші паразитні параметри — які неможливо або вкрай складно компенсувати логікою, бо вони існують у фізичному світі.

І нарешті, самі цифрові сигнали МКР забезпечуються не «логікою», а електронними компонентами, на яких ця логіка працює. Якщо залізо не може — жоден алгоритм це не виправить.

часто нульовим розумінням аналогових комнонентів

Як це можливо? В ардуіно есп є аналогові піни, є АЦП. На есп чого тільки не збирають аналогово. Якщо людина підняла 10 проектів з прикрученими гвинтами дротами (це до речі промисловий стандарт якщо в гільзі і через колодку) то в чому проблема? Де реально може зараз знадобиться розуміння аналогових компонентів? Дросель експериментальний качати на стенді?

Де реально може зараз знадобиться розуміння аналогових компонентів?

— Антенное хозяйство
— Нормализация сигналов датчиков
— Схемы питания, прежде всего импульсных источников.

Де реально може зараз знадобиться розуміння аналогових компонентів?

Ем, всюди? Якесь дивне питання. Ви мотор на 5 квт будете прям з GPIO крутити чи все таки вам знадобиться драйвер, мосфет. А зворотній зв’язок з первинної сторони ізольованого SMPS ви теж напряму запхаєте чи у вас буде там опторозв’язка?) У автора в комменті мова про тих хто робить пристрої e2e а не embedded девів в конторі — там можливо і справді достатньо знати тільки софтовий стек.

Так а до чого тут глибоке знання? Ви 5 квт і з мосфетом втомитеся. А візьмете готовий регулятор обертів і будете в нього тикати тій самою GPIO. Чи ви будете розробляти плату «з нуля». Така сама фігня з БЖ. Ви гадаєте люди які їх ремонтують глибоко розуміють аналогові компоненти? Чи ви думаєте кожен китаєць може розробити нову схему?
Я не про те що ці теоретичні знання не важливі. Просто світ змінився. Ваш

SMPS

в 99% простіше викинути бо він коштує до 50 доларів а ремонт 100.
В більшості випадків сьогодні значно важливіше знати які бувають готові модулі, ніж вміти розводити 5 шарову плату.

готова «плата» може коштувати стільки, що на серії з 10 виробів вже є бажання зробити своє. от наприклад типовий компонент НРК mad-motor.com/...​cts/foc-160a-80v-510v-esc а якщо трохи поінженерити можна вийти на у рази меншу вартість

Це варто робити не через ціну, а через незалежність від постачальника. Бо ціна буде не в рази менше. Тут дай боже хоча б тисячу зекономити вийде. Або не вийшло дорожче. Бо може з’ясуватися що окремий головний «мосфет» з цієї коробки коштує на ринку 2500 як запчастина і варіантів купити, замінити просто немає. До речі, типовий доволі випадок.
Я не дуже сперечаюся. Я хотів сказати що краще вже людина яка блимає діодом на ардуіно ніж теоретик який знає всі графіки лампового підсилювача але толку з цього ніякого.

тільки «на співбесіду нема кого привести»

от наприклад типовий компонент НРК

І хто таке купляє? Нащо там крутий контролер на 80квт для тих черепах, якщо є тонна звичайних від китайских електромобілів чи скутерів, які випускаються тиражами в сотні тисяч на рік, і відповідно мають копійчану ціну? +Ті возики багатоприводні, тому там не один жирний контролер.

вони бувають різні, зараз декілька команд працюють над нрк які здатні тягати 1500кг навантаження, плюс власна вага. гібридні силові установки, тобто фактично електроніка як у якогось bmw i3+REX

беріть тиристорний, з електровоза, Сіменз, напр.

тільки чистий аналог, реостатно контакторний регулятор з кулачками

вони бувають різні, зараз декілька команд працюють над нрк які здатні тягати 1500кг

Та нехай, тільки там все одно 80квт не потрібні для тих черепах, тим більш 2*80квт, навіть якщо вони і 3т повної масси. Мабуть там знову ж колісний танчик, який їздить 30км на годину. А як формула 6Х6 то ще ж менші контролери, які доступніші, менші і легші в обслуговувані та заміні. І ще цікаво що вони будуть на ньому возити, чого не можна відвезти на декількох НРК, а не класти всі яйця в одну велику корзину.

bmw i3+REX

І він 150км ганяє з 1,8т. з прискоренням і скоріше за все електронним обмеженням.

Ви гадаєте люди які їх ремонтують глибоко розуміють аналогові компоненти?

І що таке «глибоко» для «аналогових компонентів»?

можуть відрізнити з першої ноти «теплий ламповий звук» від «холодної цифри»

Я не знаю. То посилання на використане в попередньому пості.
Гадаю малося на увазі що людина яка прочитала 700 сторінок даташиту есп не зможе прочитати 10 сторінок на мосфет, а та яка зможе то знає глибоко.

Окей, наведу конкретний приклад з практики.

У 2025-му я розробляв робота для дитячої школи робототехніки. Серед іншого, він мав у собі простий 8×8 лідар на базі VL53L7CX.

Готовий модуль Pololu VL53L7CX Time-of-Flight 8×8 на локальному ринку в Україні, коштує приблизно 20 доларів.

При цьому сам чип VL53L7CX у польському підрозділі Digi-Key, коштує близько 6 доларів. На модулі, окрім самого сенсора — десяток копійчаних елементів, їх можна не враховувати, але для чистоти докинемо ще 2 долари на ці компоненти.

Тобто маємо 20, проти 8 доларів. Так, є супутні роботи, але ми говоримо про розробку виробу в цілому, а не про «чип у вакуумі». Ці роботи розмазуються по всьому проєкту, а не додаються до кожного модуля окремо.

Далі — функціональні вимоги. У навчальному виробі є специфічні речі, тут це наочна індикація сприйняття лідара, на модулі самого лідара. Спробуйте зібрати це з готових модулів — ви «влетите» і по ціні, і по габаритах, і по зовнішньому вигляду, особливо коли в системі одночасно працює ще з десяток інших модулів, у кожного з яких теж є свої вимоги.

Саме в цьому і різниця між комерційною розробкою та DIY, де можна зрізати кути.
Готові модулі — це інструмент. Але вони негнучкі, обмеженого різноманіття. Ви дуже швидко впираєтесь у межі цього інструменту, якщо використовуєте виключно готові модулі.

залежить від масштабу виробництва, при дрібному одні підходи, при масовому інші, при роботі «під замовлення» і «на ринок»

а ніхтож не сперечається з цим. Це аргумент до зовсім іншого.

Depends, тільки якщо це HV, наскільки я знаю

ось що каже ШІ
IGBTs are ideal for high-voltage (\(>1000V\)), high-current, and low-frequency (\(<20kHz\)) applications like electric vehicles and industrial motor drives, offering lower conduction losses. MOSFETs excel in low-voltage (\(<250V\)), high-frequency (\(>100kHz\)) applications, providing faster switching speeds, higher efficiency, and lower switching losses, suitable for power supplies. Key Differences: IGBT vs. MOSFET Structure: IGBTs are bipolar devices combining MOSFET gate technology with BJT current conduction, while MOSFETs are unipolar.Voltage/Current: IGBTs handle higher voltage/current (e.g., \(300V\)-\(3300V\)+), whereas MOSFETs are better for lower, faster-switching loads.Switching Speed: MOSFETs are much faster, with no “tail current” that delays turn-off in IGBTs.Conduction Loss: IGBTs have a lower on-state voltage drop at high currents, whereas MOSFETs have a lower ON-resistance at lower voltages.Driving Requirement: Both are voltage-driven, but IGBTs are often easier to drive at lower frequencies due to lower input capacitance.

От тільки мало уявляю 5квт привід двигуна з мосфетом.

Так а до чого тут глибоке знання? Ви 5 квт і з мосфетом втомитеся. А візьмете готовий регулятор обертів і будете в нього тикати тій самою GPIO.

я так розумію, хлоп мав на увазі, що візьме готовий частотний регулятор для асинхронного двигуна, і через оптичну розв"язку подасть на нього з Ардуінки вкл/викл. (і, можливо, сигнал керування швидкістю, аналоговий чи цифровий), а не буде розробляти блок керування з двома-трьома петлями зворотнього зв"язку на мосфетах.
Чи може BLDC збирається керувати. Хз що автор мав на увазі.
Не двигун же постійного струму з ніобієвими магнітами та ШИМ. А може кроковий двигун?
dou.ua/...​rums/topic/57442/#3049868

От тільки мало уявляю 5квт привід двигуна з мосфетом.

Я думаю ось такий моторчик прекрасно буде працювати на ESC на мосфетах:)
res.cloudinary.com/...​/fqbfhvfzaync19nmdenp.png
Якщо це частотник під 230->380 там вже інша історія.
Суть мого коменту в тому що mcu це всього навсього контроллер для керування чогось. Він не замінить варистори, транзистори, оптрони і тисячі інших номенклатур. Тому фрази про те що «аналог непотрібен» виглядають настільки абсурдно що навіть не хочеться це обговорювати:) А з приводу «візьме готову esc» — ну так і виходять монстри на дюпонтах про які писала людина вище.

Я свого часу пробував «крутити BLDC» власного DIY дезігну з використанням MOSFET та спеціалізованих під це діло відносно дорогих мікросхем ($30 з десяток років тому, так як «під ключ» якщо брати то воно по-перше дороге, по друге, подвійного призначення, і не для 3х країн.
Для 30ВТ протипу (MVP) це одне, а для 1кВт (продакшен) вже «бах» драйверів через кілька секунд після запуску.
Який би ти не був «аналоговий» спец, але якщо не з«їв зуби на розробці приводу і драйверів з тими ж кіловатними BLDC, твій «аналог» мало чим допоможе.
Як то кажуть «диявол криється в деталях», навіть якщо все описано в даташітах і розжовано як для студентів 1го курсу політеха.

99% всіх ESC для дронів на мосфетах, навіть ті шо на 12S-80A.

Який би ти не був «аналоговий» спец, але якщо не з"їв зуби на розробці приводу і драйверів з тими ж кіловатними BLDC,

На щастя є люди які поспалювали драйвери за нас=)
github.com/am32-firmware/AM32

Не користйтесь ші для кваліфікованих відповідей. Ші це інструмент а не база знань.

в цю гру можна грати двом
dou.ua/...​rums/topic/57442/#3050630
не треба мені казати що робити, а я не скажу вам куди йти

будьласка, але відповідно до цього я і кваліфікую вас як людину що не має власної експертності. Логічно?

— Сёма, вы знаете, когда вас нет, о вас такое говорят!
— Ой, я вас умоляю. Передайте им, что, когда меня нет, они даже могут меня бить.

кацапська.. не дуже ви налаштовані на розмову. Відповідати іноземною — це як мінімум невіглавство.

це притензія? чи олбанське невіглавство? чи просто неофіт?

З чогоб почати... почнемо з базового: ви фактично прирівняли наявність «аналогових пінів» у МКР до розуміння та вміння проєктувати дискретні аналогові схеми.

Аналоговий пін — це вбудований у МКР модуль АЦП і/чи ЦАП. Безумовно, це важлива й корисна можливість. Але на цьому «аналог» у типовому МКР зазвичай закінчується.

А де фільтри різних порядків і топологій? Де підсилювачі з потрібними під задачу параметрами? Гальванічні розв’язки? Захист входів, робота з реальними датчиками? Що я там ще забув?

Те саме стосується живлення. Імпульсні джерела, стабілізатори, фільтрація, розводка землі — усе це аналогова електроніка, без якої жоден ESP чи Arduino просто не буде стабільно працювати.

І багато іншого.

Що до «прикручених гвинтами дротів» — так, це промисловий стандарт, але не тоді, коли гвинт безпосередньо закручують у отвір PCB. Промисловий стандарт — гільзи, клемники, відповідні контактні елементи та контроль зусилля затягування, а не механічне навантаження на текстоліт.

Тому відповідь на питання «де реально потрібне розуміння аналогових компонентів?» дуже проста — практично скрізь. У будь-якому реальному виробі, який виходить за межі макета з готових модулів.

От не треба на ардуінку гнати. Це не проблема, а старт для цілого покоління ембедед розробників. Скіли схемотехніки придуть згодом, це значно простіше коли можна на платі для прототипування щось зробити і подивитись як воно працює. Тим паче вже є доступні по ціні осцилографи, нетворк аналайзери і оце все

Скіли схемотехніки придуть згодом

гагага

У посадці на Донбасі, остання думка буде — ну і нах ті (js, react, node js), треба було після універу схемотехнікою займатись...
Ви про це, чи я сильно драматизую ?

потік свідомості вимагає наратора?

Для мене межа це ОП. Якщо на просту задачку де pid можна зробити на операційнику людина тягне відразу mcu то це ардуінщік. Хоровіца і Ґіла не читав, життя не знав

Якщо в тому піді виникає інтегрування зі сталою часу в хвилини і більше, то є вагомі причини все ж взяти мікроконтролер.

Взагаліто PID можна робити як в неперервному алгебрачному просторі, так і в дискретному, відповідно реалізація можу бути на операційниках з апаратними RCL фільтрами, може бути на дисктетці на мікросхемах/FPGA, а може бути чисто софтова реалізація.
Вибір варіанта залежить від контексту.

pid можна зробити на операційнику людина тягне відразу mcu то це ардуінщік.

пахне каргокультом і забобонами, а якщо

Хоровіца і Ґіла не читав,

це хто?

це ж питання на собесі, завдання так підібрано, що ОП це саме просте рішення, але якщо кандидат не питає деталей і відразу каже, о, atmega328 оцей сігнал на ацп, це буде пвм, логіка регулювання софтова

так нема кого довести до собеса, кому це запитання?
ОП — це офіс простих рішень?
а що має задавати запитання?
є задавдання, нема всіх вхідних, кажеш припущення ось такі, тому рішення таке, з якого здрастє має питати деталі, навіть якщо «довели до собеса».
Це щоб погазати «аналогову глибину»?
Це де, львівський «безкінечний»? Там на співбесіді на SW розрибника теж цікавляться запитаннями з ОП. Навіть, компаратором.
А раніше клінкод був, тепер мистецтво електроіка: «Урі, Урі, прийом»... «Да гдє ж у нєго кнопка»

Хех, оцилогрваф.. у них часто банального мультиметра немає. А ви кажете осцилограф. На папері воно то так би й мало бути, але на практиці — багато років вже пройшло з появи адруіно. То деж всі ті люди? А все там же — на ардуіно. Це дійсно не проблема ардуіно, це загальна хвороба ардуно/есп спільнот — швидкий допамін. Їм некомфортно виходити за межі готових модулів.

До чого тут «хвороба Ардуіно»? Ардуіна винна, що «нема кого привести на собес»?
Може ще знайдеться «хвороба бодішопа». Бодішопи винні, їх розігнати, а гребців на перевиховання у виховні табори праці.

Ви десь втратили нитку контексту пане. Я зацитую те що написано на початках розмови.

більшість хобістів зараз вдарена у ардуіно/есп з часто нульовим розумінням аналогових комнонентів

У цьому треді конеткст прямо торкається сучасних хобістів, або як їх прийнято нині називати DIY-йщиків.

Взагалі, у вас така генерація агресивних коментів на топік, що може варто вийти сніг помацати, але поради давати не буду. Ваше жтття — вам вирішувати. Просто акцентую що є й інші варіанти отримання допаміну.

Всі претензії до топікстартера, от ти сам собі щось придумав, і потім щось настрочив, де тут в мене агресивний дотичний контекст до хобітів-diy-ардуінщиків?
Навпаки: «не стріляйте піаніста, він як може так грає» ©(тм)

Окей, я цю нитку коментарів почав, я топік пастер. Слухаю вашу притензію.

це орфографічна помилка. То в чому суть вашої претензії?

ПАЯЛЬЩИК, а, ч. Робітник, що займається паянням. Паяльщики арматурної майстерні.. розробили економічніший спосіб виготовлення.. деталі з подальшим лудінням (Роб. газ., 11.Х 1962, 2).

slovnyk.ua/index.php?swrd=паяльщик

slovnyk.me/...​dict/orthography/паяльщик

А плати паяє «Монтажник радіоелектронної апаратури та приладів» код 7242,

програміста там теж нема, є «розробник ________» :)
Але усі знають що є програмісти, навіть ті, хто ближче за 100 метрів до них не підходив :(

хлопчина с білявим курчавим волоссям та собакою)

а без собаки, то це ВІЛ на 5-кутному значку жовтенятки

Найбільший дефіцит сьогодні, за моїм досвідом — інженери, які можуть створювати апаратні рішення з нуля

Рінг, Аякс, Самсунг — пропонуйте кращі умови і переманюйте, в чому проблема?

запит на людей із досвідом запуску власного стартапу, який не злетів

Там теж тусять до речі

Бронювання надаєте? Якщо ні — далі нема про що взагалі говорити)
Що умовний ваш працівник скаже коли його стопнуть з добрими намірами на шляху до вашого офісу? На слово повірити пропонуєте їм?)

думаю справа не в бронюванні, а в умовах загалом, кому потрібно бронювання, то не проблема знайти роботу з бронюванням

Грати в якісь ігри (MilTech або Mil-Space, або Mil-SEO) з державою-95 + ще по її правилам (які вони самі під себе пишуть) — це самого себе обманювати (не поважати).

Наївність (дурість) — це дороговартісна штука.

Чого вони (представники еліти) самі не йдуть в піхоту або в MilTech, або в штурмовики?
Якщо це так престижно, героїчно та круто?

з 2022 до 2026 року (за 4 роки) всі учасники 95-го кварталу, єдиного телемарафону, блогери-патріоти та партії ОПЗЖ / Опоблок/ Слуг народу (+їх родичі) вже би могли здобути нові престижні та патріотичні професії:
— інженера MilTech;
— санітарки в госпіталях;
— піхотинця-штурмовика.

Невже у представників еліти-95 нема патріотизму для штурмів посадок, мізків для мілтеху та ненависті до путєна?

Це десь як «допомога Гренландії або експорт 10....0 дронів»
www.youtube.com/watch?v=NCh2-WRkCDs

Причем тут держава? Речь идёт о частном бизнесе.

А Ви часом не знаєте, чому особистий охоронець Коломойського от вже 6-7 років охороняє Зеленського?
zn.ua/...​o-zastupnika-312830_.html

Ви часом не знаєте, чому топ-менеджер Ахмєтова з ДТЕК, пан Шмигаль, постійно займає вищі керівні посади в державі (прем’єр-міністр, міністр оборони, міністр енергетики)?

Ви часом не знаєте, чому «частный бизнес» (1+1 Коломойського-Суркіса, канали Пінчука (ICTV, STB, Novy Chanel), медіа Ахметова, Інтер Фірташа) займаються інформаційної пропагандою під вивіскою «Єдиний телемарафон»?

Скандалы-интриги-расследования...
Только причем тут Вася Пупукин, который решил озолотиться на продаже государству радиоуправляемой тележки?

Імхо, існують сумніви щодо наявності здорового глузду (або совісті) в персонажів, які за 34 роки не змогли засвоїти та практикувати державну мову.

Угу, і у війні винна держава а не русня. І якщо при владі не ті, ща кого голосував, значить хай згорить держава, її громадяни, сусіди, держава, родина.

Вам там ГРУ добре платить за таку дурню?

Уявімо, є приватне підприємство. І його в 2014 році обікрали рейдери-гопніки та ще й постраждали десятки співробітників.

На цьому підприємстві є керівництво, служба безпеки і охорона. Це їх посадова функція і професійний обов’язок захищати підприємство від усіляких гопніків, крадіїв та рейдерів.... але замість цього вони влаштовують пікніки, вечірки, фестивалі, футбольні турніри, фудкорти.

Питання... чому керівництво, служба безпеки та охорона не підготувалися так, що самого нападу рейдерів-гопніків не було?

І чому навіть після нападу 2014 року замість посилення безпеки та охорони, керівництво проводило різноманітні дозвільно-розважальні заходи для свого колективу, замість посилення безпеки та охорони задля захисту від рейдерів-гопніків, які відомі своїми нападами десятки років?

І тут в 2022 році рейдери та гопніки напали знову, але в цей раз більш серйозно та масштабно... звісно це вина гопніків та рейдерів, що напали... але є керівництво підприємства, служба безпеки та охорона, які всебічно імітують та саботують свої посадові обов’язки та професійні функції.

Які тут можуть бути висновки чи спроби подумати?

Навіщо на підприємстві керівництво, яке щодня бурхливо розказує та доповідає про злочини рейдерів-гопніків, саботуючи / імітуючи бурхливу діяльність?

Вони (керівництво) ж не прес-секретарі рейдерів-гопніків? Чи може вони (керівництво) — ділові партнери рейдерів-гопніків?

чи тут не змішується володіння підприємством (приватне)
і управління підприємством найманими працівниками (у тому числі директором)

наймані працівники керують у межах своїх посадових інструкцій і наявних ресурсів

а от де в цій схемі власники?...

Вся стаття про якихось студентів яких треба заохочувати, про паяльщиків дронів на кухні. Основне питання в тому чому мілтех не зміг зацікавити десятки тисяч Embedded/HW інженерів з усіляких GL, Luxoftів і т.д. які вміють працювати в чітких рамках того ж automotive. Чому на 4-му році війни ставиться взагалі питання про бронювання? Це якийсь сюр=)

Біда у тому, що у великих аутсорсах фокус на софт, а не хардвер. На ринку просто недостатньо людей з потрібними скілами.

З іншого боку, MilTech потрібен повний цикл розробки, а в великому аутсорсі це зазвичай лише частина великого міжнародного проєкту. Тобто весь спектр потрібних ролей не покритий. У цьому й сіль.

багато людей свого часу світчнулось із хардвера на софт, так що не треба ляля, що недостатньо з потрібними скілами, рецепти вже не раз писали, у відповідь черговий плач Ярослани

Тому що всі роки хардвер розробники цінувалися на рівні двірника. І це не перебільшення. А тепер: «Ой, а як так вийшло?». Я і сам вивчився на інженера, але пішов у софт, бо не хотів на радіо-заводі за мінімалку працювати.

Можу лише погодитися. Ринок ніяк не сприяв розвитку хардверу. А те, що ми робимо зараз для його розвитку asap — мало.

Яке відношення до цього має автор теми? Тут проблема в іншому, що в певний момент можна було піти працювати в аутсорс за долари, замість того щоб робити продукт за гривні. Ось якось і вийшло що всі інженери кудись зникли.

Дело не в долларах. Доллары конечно приятно, но именно в аутсорсе я впервые увидел отношение к людям, как инженерам, а не как к дворникам. Это дорогого стоит.
А сейчас нас пытаются вернуть в прежний статус «эй ты, подай-принеси» и очень удивляются, почему никто не ведётся.

Є думка, що там, де зарплата в гривні, там і стосунки в колективі за українською етикою. І навпаки.Я розумію, що російську літературу зараз не доречно цитувати, але одразу згадалося:
В России, по его мнению, происходит обратный процесс — экономическая катастрофа и обнищание сопровождаются не демонстрациями и баррикадными боями, как ожидали социологи, а все большей эйфорией и влюбленностью населения в руководство, ведущее народ от одного оврага к другому — поскольку долларизация страны, сопровождающая это веселое путешествие, снижает серный фактор, и общая инфернальность русской жизни падает.
Виктор Пелевин
Македонская критика французской мысли

абсолютно. на поч 2000х одна київська контора яка була дотична в тч до мілтеху (авіа), не змогла організувати молодому спеціалісту зп в 250 по-моєму доларів. причина — «інші не зрозуміють», тобто досвідчені працювали за копійки. а для веб-студії вже тоді 400-500 не було проблемою.

а хіба щось сильно змінилося у відношенні до ресурсу

десятки тисяч Embedded/HW інженерів

нема десятків тисяч, якщо тисяча буде, то вже ок

Ой та ладно, там ще пару тисяч дідів можна відкопати які в совку збирали підсилювачі) Але хз наскільки їх знання актуальні в епоху SoC, LoRa, GaN і інших абревіатур. Хоча база нікуди не зникла.

Вліплять здоровенну надійну таку релюшечку на дрон, як в ютубі один інженер механік робив автоматику на підйомник для інвалідів після горе ардуінщиків, але в кінці таки став на шлях істинний :)
Аналог закінчується на РЕБ і аналоговій частині модуля зв’язку на ГГц, тому тут їх МП39 для лампового звука ніяк не допоможе.

Ну, зараз 99% RF це готовий SoC трансівер в середені якого весь тракт підготовки, аля тільки антенку приліпи. Але так,

МП39

нажаль не допоможе, на відмінну від навичок читання даташита на 150 сторінок на англійській.
res.cloudinary.com/...​/szzn7rpo95mcxxau31ih.png
res.cloudinary.com/...​/gz4awha2mrtdni5hxawc.png

Ну, зараз 99% RF це готовий SoC трансівер

Ну так це ж не клуб авіамоделістів- для воєнки треба своє рішення, бо навіть якщо забити на можливі санкції, то все цивільне розроблена не для роботи в умовах РЕБу, або тоді це технологія подвійного призначення, яка підпадає під контроль. Не може потужний© ВПК літати на тому ж чіпсеті, що і іграшкові дрони з Аліку.
Так, якийсь час можна колхозити, об’єднавши декілька готових p2p трансиверів для паралельної передачі пакетів на різних частотах зі стрибками і обходу РЕБ, але що далі? Тут без спеціалізованих кадрів в RF ніяк. Канал зв’язку це взагалі головне для дрона. Коли в тебе є модем, то зліпити умовну самохідну міну з кишок електросамокату може буквально будь який електрик.

тут розділяти умовний софтварний стек (ладно на FPGA) меш мережі і апаратну частину.

для воєнки треба своє рішення

Для українського мілтеху зараз зробити просто канал який пряцює ок на 1-2ГГц і у якого можна вибрати в 2 кліка частоту в цьому діапазоні + натягнути це все на ELRS — це вже досягнення, який там FHSS=)

то все цивільне розроблена

Он берете AD9364 выдає 70Мгц до 6ггц, хоч GPS на ньому спуфайте, але в будь якому там обв’язка вихідного тракту потрібна для необхідної полоси, і ціна демократична))
res.cloudinary.com/...​/wcf56cb8lsbvcklquge5.png

Тільки не розказуй про супергетеродинний прийомо-передавач із перетворенням вверх, абопрямого перетворення, які плюси/мінуси і т.д.

якісь байки від джава скріптізьора

30 років нікому інженери не потрібні були, а зараз дивуються чому мало спеціалістів. ТЦК взагалі не дивляться на освіту і досвід, головне закрити наявність одного мобілізованого. Сцеціальність -Двигуни та енергоустановки літальних апаратів, як ви думаєте, що в ТЦК мені сказали і чим я займаюсь зараз? Спілкуюсь зараз з виробниками засобів — є інженерні рішення, які навіть студенти зробили б краще і то все намагаються продати в ЗСУ.

Скажу вам відверто, в авіації ПС ЗСУ не зацікавлені в призові спеціалістів вашої професії. Вони кажуть, що їх авіаційні ТЕЧ справляються наявними силами і багатьох раніше мобілізованих спеціалістів вони «спіхотили». Раніше бригади розвернули до повного скаду, потім почали ужимати. Коли стоїть питання кого спіхотити: контрактника чи мобіка, то вибір очевидний. Ви служите?

Я де-які рішення пропонував ще рік тому, які тільки починають втілювати. Про керований боєприпас для важких бомберів теж була мова, з донаведенням пілотом або з автоматичною системою донаведення після захвату цілі.

ідеї такі може зробити і студент першого курсу і ви не перший робите такі ідеї. А от піти виготовити, підібрати дешеву масову електроніку, чіпи і все інше що є в наявності. Написати код, радіолінки виготовити — це ви чому не зробили. Ідею будь хто може

Як Ви думаєте, як це реалізувати в повній мірі в ЗСУ (коли на службі)? На відміну від тих хто тільки говорить, я певні ідеї реалізував в залізі і наші підрозділи використовують для знищеня ворога.

А от піти виготовити, підібрати дешеву масову електроніку, чіпи і все інше що є в наявності. Написати код, радіолінки виготовити

Таким я займався в цивільному житті.

Дивні висновки у автора щодо затребуваності випусників після 4-х місячних курсів з бажаючих «войти-в-іт» і безперспективності залучення стартаперів. Стартаперами зазвичай є зрілі інженери, які переросли свої поточні ролі на роботі та намагаються створити нові продукти/рішення. Це люди з поглибленими знаннями, а не дилетанти, як їх описує автор. Явне пересмикування.

Зрілі інженери хочуть зарплату і додому. Вони можуть долучитися до стартапу згодом, але пояснити дорослій, сімейній людині, чому йому треба працювати без вихідних і з овертаймами, доволі важко.

Та більше того, така людина, в умовах стартапу, може робити тільки гірше, бо замість підходу «тяп-ляп і в продакшин», будуть нескінченні розмови типу «а давайте code style зробимо?» чи «а чому в нас нема CI?». Так, такі інженери будуть доцільні в майбутньому, але на початку треба робити багато і швидко, а це не буває якісно.

Ну тоді ми говоримо про різних роботодавців: ви про «шарашкині MVP контори», я ж про розробників конкурентноздатних рішень, які працюють так як задумано. Для цього потрібні компетентні спеціалісти.

і там і там потрібні спеціалісти, тільки фокус прикладання зусиль різний, в першому випадку: «кукуяк-куяк і MVP», а в другому: «працюєм згідно стандартів авіоніки», протиріччя висмоктане із пальця

В сучасному українському мілтек, який працює на перемогу, «куяк-куяк-продакшен» не потрібне. Пройшли часи паяння дронів на кухні і перепаювання їх в підрозділах. Потрібні робочі рішення «з коробки».

ну це ж брехня, всі діючі розробки українського впк, це недороблене напівпрацююче гівно зроблене методом

«куяк-куяк-продакшен»

. А всі нормальні розробки були зарізані гетьманом сивочолим, і боневтіком ще в мирні часи.

на перемогу

Залишилось вияснити, а на чию?

Цікавий коментар. Насправді закладав зовсім інше.

Стартапери з досвідом — класні кандидати. Просто їх занадто мало, щоб на цьому будувати стратегію з найму 20-30 людей на квартал. Розглядати їх точно варто. У жодному разі не називав їх дилетантами.

А от щодо затребуваності випускників з курсів — це неідеальні кандидати, звісно, але їх можна отримати більше та швидше. На окремих позиціях навички не такі глибокі, щоб вивчати їх 4 роки (+ давайте чесно, нам треба швидше).

Якщо кортко в країні не має експертизи з напрямку, є окремі штучні спеціалісти часто інтузіасти за якими йде полювання. До того попит був на Frontend/Node і різноманітні курси та університетські программи разом із лабами від галер, які відповідали на цей попит пропозицією відповідно до ринкових законів.
Тут же стало ясно чому СРСР робив так багато саме інженерних шкіл, а робота в торгівлі вводила в окреме сослов’я купців. Тримати військовий парітет із США та країнами НАТО — вартувало дуже суттєвих зусиль, бо навіть із чисто географічних причин в них набагато потужніша економічна база, в першу чергу сількогосподарська. І кпсс робило дизбаланс осознано в шкоду потребчій економіці. І на кадровому рівні в першу чергу.

В мене знайомі колеги- рекрутери працюють в мілтек, і одна з самих частих відмов серед кандидатів — це питання безпеки, бронювання, ТЦК ітд.
Я часто в чатиках ЖК( Ірпінь) читаю інфу, де хто стоїть на виїзді ітд. Тому, зрозуміло, що ніхто без крайньої необхідності не буде нікуди їздити. Це стосовно тих, хто саме не в Києві живе, а треба їздити в офіс.
Плюс, ці питання перевірок ітд. У багатьох родичі на окупованих територіях — СБ не пропускає просто. Це і без цього знижує воронку потенційних кандидатів

Там купа фірмочок стартапів які купою малою почали створювати, відверто кажучи часто просто за відкати та іншу корупцію. До війни мілтеч це усе було «казене підриємство» переважно. І працювати там через зарплату, принаймні в середені десятих було ой як не престижно. Хоч там той же Нептун робили чи БТР 4Е, за те платили паскудно, а деякі підприємства ще і винні досі. Ватна ідеодогія там була така, що багато керівників було зарештовано і сіло. І є певний сенс, якщо на ринку є наприклад багато систем ППО — то той же Petriot щоби продати, треба знизити ціну, а так йому нема альтернатив і ним можна диктувати будь які політичні умови. А радянска система була навклоло Москви як не крути, навіть як щось робилось десь у Львові чи Ташкенті.

Я не в курсі всіх подій, але мені теж на джинні раз на тиждень пишуть рекрутери, бо теж і рекрутерів шукають. Замкнуте коло.

Так, це просто смішно

До айті прокладав в тому числі проводку в Буцефалах — затримки зп по 3–6 місяців, цехи без опалення. Потім в ембеддед пару рочків працював дотичну до вищезазначеного, культура між тогдашніми НПО/КБ та реальною айтішкою це небо та земля.

Не думаю що зараз ситуація принципово краще

У багатьох родичі на окупованих територіях — СБ не пропускає просто.

Це взагалі якийсь капець. В армії, в СБУ, в ГУР, в уряді — купа людей на високих посадах з доступом до держтаємниці із найближчими родичами в рфії, а в мілтех — ужас, у вас троюрідна тітка в ТОТ Крим живе! Ви — шпигун! :-D

конкретні імена є? приклади?

Микола, йди вже може мобілізуйся, чи тобі краще тут криваві грошикі із общака Зеленського заробляти? Йди туси в тредз, там ваше гніздо.

ахха, що і треба було довести, такі ж як і ті, кому Ви коментарі пишете

Вас очікують тут — dou.ua/...​rums/topic/57430/#3049101

Відповів там також.

Ну, не пропустять. Даже, якщо ви 1 чи 2 рази в житті бачилися.Купа вже знайомих розповідали, що поки що нічого не змінилося.

здається, у Сирського батьки в росії, і шо тепер?

Не знаю. Я не подаюся в мілтек. Знаю, що колегам важкувато наймати, але, як то кажуть, кожному своє.

Нічого. Йому можна, він — людина Єрмака.

Всі вже сказали про ремоут, але не зачепили ще одну тему — «допомога» від ТЦК. Ці чорти прямо на прохідній стоять і перевіряють чи недайбоже в когось не прострочена бронь. А бронь може бути не в усіх, та і кожні пів року потрібно її поновлювати. А потім ми дивуємось: куди позникали інженери? А й справді, куди ж?

Це я вже мовчу про те, що навіть з бронею не завжди вдається небусифікуватись. У мого кума бронь, живе і працює в селі, але навіть там за останні два місяці його 5 раз зупиняли ТЦК. А один раз чуть не бусифікувати, бо він вийшов на роботу і документи з собою не взяв — провтикав, а додаток «Резерв+», як назло не хотів авторизуватись. То добре, що таки вдалось знайти в додаток, бо «офіцери оповіщення населення» вже «лагідно запрошували» в бус.

Про Київ і говорити не має чого. Мій двоюрідний брат має інвалідність і працював в Києві, але виїхав з нього, каже: «Працювати тупо не дають. Кожен день в метро стопають ТЦК, а один раз навіть в бус потягнули, незважаючи на інвалідність.»

Який сенс розвивати компетенції в цю сторону якщо після війни ринок схлопнеться? В такому випадку є сенс «тут і зараз» підзаробити за х2 прайс, але я не думаю що в вас є навіть 100к$ річний бюджет на людину.

Дроны гражданского назначения (с/х, доставка грузов, высотные работы) это поле не паханное.

Питань нема — але чому тоді одразу не піти в щось таке?
Як точка зросту мілтек мабуть окей, а для сіньорних спеціалістів звучить як забагато вимог та неринкова зп

Потому что отвадили зарубежного заказчика Дией Сити, закрытыми границами и нытьем про опасность жизни в Украине. А у отечественного ни бюджетов, ни понимания.

І тут повертаємося до питання:

Який сенс розвивати компетенції в цю сторону якщо після війни ринок схлопнеться?

а кордони не відкриють, тим більше носіям надсікрєтних наноаналоговнєтних разработок

В найближчі роки ми зіткнемося із взривним бумом попиту на автоматизацію і роботизацію всього, що тільки можна від прибирання унітазів і безпілотної логістики до виробництва на фабриках.
І бачу цьому дві причини:
1. Радикальне скорочення населення в країнах «першого світу» і, як наслідок, катастрофічна нестача робочої сили, яку мігранти не поспішають заповнювати. Можу помилятися, але з того, що видно, «типовий мігрант в ЄС» не дуже хоче йти складати коробки на фабрику, коли можна просто сидіти на соціалці.
2. Всі готуються до майбутніх війн дронів.

Запам’ятайте цей твіт ©

Можу помилятися, але з того, що видно, «типовий мігрант в ЄС» не дуже хоче йти складати коробки на фабрику, коли можна просто сидіти на соціалці.

соціалку скоро відмінять, але є проблема старіючого населення, працювати нема кому навіть якщо мігрантів вигнати з соціалки

відмінять, натомість введуть безумовний базовий дохід

А на вашу думку, хто буде платити цей базовий дохід та за рахунок яких джерел?

якщо ШІ замінить людей то він і платитиме, це ж як 2+2

Я б додав плашку «сарказм» на всяк випадок :)

Населення старіє, а мігранти працювати не хочуть, ну ок, аби не виглядати геть расистом, скажемо, що далеко не всі мігранти приймають місцеву культуру праці та поведінку і мають складнощі з адаптацією.
А місцеві не хочуть мігрантів добровільно-примусово «оцивілізовувати» бо це чомусь не гуманно і взагалі ми даєм можливість кожному робити, що хочуть.

Тому автоматизація і роботизація це найбільш логічні та правильні кроки.
Головне тільки аби роботи та шаріат не почали конфліктувати між собою.

Головне тільки аби роботи та шаріат не почали конфліктувати між собою.

Бо тоді доведеться масово переходити на спайс

Тому автоматизація і роботизація це найбільш логічні та правильні кроки.

з іншого боку — люди все менше рухаються, і це є фундаментальною медичною проблемою

мінімальна соціалка має завжди бути на покриття базового існування, бо інакше будуть грабунки.

Необовʼязково. Навіть зараз багато прикладів країн де немає мінімальної соціалки, що покриває базове існування і при цьому люди живуть у злиднях — і нічого — масових грабунків не відбувається.

Проблеми не з міграниами і т.д. як свого часу працював би той же Детройт, флагман американскої промисловості на повну потужність, то ця промислова база легко би поглинала усіх мігрантів і ще мало би було. Проблема в тому, що США в цілому сильно втратила промисловість і тотально економічно програє КНР і сателітам станом на зараз, по реальним економічним показникам КНР випередив США в 2013 році. І США в принципі тримає на плаву світова резервна валюта і що нафта на світових ринках продається саме за доллар США. 75% ВВП США станом на зараз — це банківськи кредити і інші «фінансові послуги». Задля цього і треба імперіалвстачна холодна війна, де поки фдерація і КНР яка стоїть за ними загрузла в Україні, ЄС виставляють за це платити — купляючи американску зброю, а в цей самий час проводять операції по зміні режиму в усіх місцях із значучими покладами нафти : Сирія, Венісуела, Іран і т.д. Розділюй і воладарюй, стара істина. Щоправда пан Трамп став діяти топорно.

КНР мінус 3 млн піплів за крайній рік, плюс швидкостаріючи населення, так що США вцілому не програє, а навпаки

Венісуела та Іран — якщо так, то на цьому раунді стратегічна перемога безумовна. В той самий час установчі потужності джерел з відновлюваної енергетики в Китаї такі, що економіка КНР перестане бути нафто залежною. Тобто ще нічого не ясно насправді.

І в чому тут Україна буде конкурент Китаю?

Навіть не так — в чому взагалі український виробник може бути конкурентом будь кого на глобальному ринку?
Грошей нема, довіри до інституцій нема, законів нема, інженери торгуються по світовому прайсу.

Те що «дає» війна це умовно внутрішній ринок плюс інвестиції. тепер хоч на якись r&d є попит, але чи можна це скейлити?

Виглядає так що після війни непрозорі держзакупівлі знов будуть освоювати роздутий бюджет і там буде питання явно не про конкурентність розробки а скоріш наближеність до певних політичних еліт

Не бачу в такій конфігурації жодних плюсів інвестувати свій час в розвиток в ембеддед далі

в чому взагалі український виробник може бути конкурентом

Дурне питання.

Чому українська аграрка конкурентна?
А металургія?
А ІТшка чи цукерки Рошен чи соуси Чумак чому по всьому світу продаються?

Коли тут створиться відповідний хаб із спеціалістами, досвідом, даними, виробництвом, вони зможуть пропонувати свої товари та послуги по всьому світу.

Ну не знаю — може тому що найбільші запаси руди Європи в Кривому розі?
Тому що в нас вся країна це рівнина з черноземом — тому і аграрка разом з томатною пастою продаються? Чумак до речі далеко не Heinz
Рошен і правда непогано піднялись

Айтішка — на така ж як і у всьому СНГ, непогана інженерна школа плюс дуже бідне населення. В іншому пост-совку якась інша айтішка? В нас навіть фаангів нема, лише ноунейм галери.

Тут ніколи не створиться відповідний хаб з досвідом, даними та виробництвом бо ні грошей ні законів ні політичної волі. Це не Ізраїль

Тут ніколи не створиться відповідний хаб з досвідом, даними та виробництвом бо ні грошей ні законів ні політичної волі.

Не бачу сенсу продовжувати цю розмову бо ти вже не правий.
Вже створився хаб, він вже видає реальні результати і з кожним місяцей компанії в цьому хабі вже ростуть, вже набирають нових людей, вже випускають дрони, ракети, НРК які летять, їдуть, пливуть і чому б це мало зупинитись, а не працювати на експорт, якби раптом завтра їх продукція перестала бути потрібна тут ( а вона, очевидно, ще роками буде потрібна тут ).

В нас не можуть зробити аналог мавіка. Тобто всі зрозуміли проблему з китайськими компонентами ще в 2023, але досі залежність просто дика. Навіть коли кажуть що локалізували щось, то потім виходить що друковані плати все ще роблять в Китаї, мотори ніби навчились робити, але магніти до них ще купують Китайські. Більше того, відсутня уніфікація, кожен робить щось своє, в кожного стоїть 3д принтер і вони на ньому щось друкують Цу замість того щоб зібратись, подумати, унифікувати, один раз зробити прессформу і на цьому закрити потребу в кастомних виробах, бо 3д друк це насправді довго і дорого.
Єдине що в нас є, це купа людей з паяльниками, котрі щось збирають. Але наскільки це вийде продати закордон, я не знаю.

Так мавік люди 20 років робили, зростали з контролера для хоббістів.

Справедливості ради зазначу що магніти в цілому лише в Китаї і можуть бути створені разом із батареями.

Так мавік люди 20 років робили

Якщо Україні треба 20 років щоб скопіювати мавік, то про яку експертизу може йти мова?

Ну якщо відверто то і федерація його зараз по замкнутому циклу виробництва як це робив СРСР, та власне і робив та робить Китай не зкопіює. В них усі аналогічні проблеми які виникли з розвалом СРСР, однак поток нафто євро та нафто юаней за газ та нафту тримав режим Путіна на плаву і ситуація була значно ліпшою за Україну, в якій народ при усіх інших пішов на майдан. Той же «ворожий» Хабр публікував статті тамошніх мілтеч розробників які писали, що вимоги взяти ті же резистори російського виробництва це величезний челедж, а ціна виробу стає захмарною після цього. Фактично вони везуть усе з Китаю і якщо би не це їм би вже був гаплик, при тій підтримці що надавали : США, ЄС та інші 50 країн.
В тому і стратегія США була, збанкротувати Путіна виснажливою війною, щоби він не зміг нічого вдіяти в Сирії чи Венесуелі. Зараз в їх економіці прям, біда-біда.

Для виробництва неодимових магнітів по повному циклу, треба інвестицій від 5-6 мільярдів долларів США. З імпортної сировини значно меше усього 40 мільйонів, та ніхто не продасть устаткування — бо КНР світовий монополіст, власне і сировину теж ніхто не продасть. Та і сенсу нема магніти продаються відносно дешево і відносно массово.
Одна гігіфабрика з виробництва літій полімерних акумуляторів Ілана Маска кошутує $1.5 мільярда долларів. Сам літій і т.д. нам взяти просто нема де і т.д. і т.п. Це цілі індустрії із циклами виробництв, на які підуть як роки так і десятки мільярдів потрібних інвестицій. Мінімально необхідні інвестиції які значно більші за наявні потреби і відповдні ризики, що це усе розбомлять — робить усю цю тему просто без перспективною якщо брати Україну окремо. Крім того дрони потрібні на фронті тут і зараз, а не через 5 років коли новсторені виробництва почнуть з рештою працювати. Це усе швидше рівень та можливості ЄС.
Ми зараз не можемо виробляти патрони до стрілецької зброї в значучий кількості, це технологія кінця 19-го сторічча. Те саме мінометні міни і т.д. і т.п. Це усе купляється в Болгарії та Румунії, що мали ліцензійне виробництво в рамках країн РЕВ.

Тебе читати одна зрада кругом

Ну або щось зробити, щоби виробляти ті самі набої для АК-74 принаймні. Це вже челендж на справді: порохів нема цілого циклу із виробництв кислоти і т.д., толуолу нема тобто і іншої вибухівки, кольорових металів нема і т.д. і т.п.
Виробництво FPV дронів та електроніки з якоюсь локалізацію, насправді без змістовне — не траба на це розпиляти ресурси, коли є ударні дрони. Це усе можна купити в потрібній кількості значно дешевше ніж робити виробництво.
В свій час нарком Малишев геть закрив виробництво лінкорів типу Радянскій Союз, та стратегічних бомбардувальників ТБ-3 та Пе-8, а сконетрував зусилля і кошти на такнках : Т-34, штурмовиках Іл-2, гаубиці ЗИС-3, ППШ, гранатам Ф-1 та РГ-42 і т.д. усе що підлягало простому і массовому випуску.

Це як в анегдоті часів СРСР: «... єврей гебісту, поняв: патронів теж нема»

це технологія кінця 19-го сторічча

Думаю, ні, бо зараз має бути дуже сильно однакова маса та форма, щоб воно прилітало в радіусі 10 м на відстані 25 км.

Ну от як в Баранаулі їх штампують www.youtube.com/watch?v=6SdDKw_xrj0 Це насправді станки які ще часів Микола II куплені в Бельгії у братів Наган, після декількох модернізації. Ці патрони заполонили свого часу збройний ринок США із спортивної стрільби, бо вони виробляли різні типу калібрів. Одна така лінія була в Луганську, та її стирили за першої можливості ще в 14 році і вивезли кудись.
От так роблять пороха в Казані www.youtube.com/watch?v=v6TXm6nVfpI
От так роблять тротил, www.youtube.com/watch?v=6e3VBKAcMew
Сировина — толуол який зараз отримують з нафти, та кислоти.

мда, калібри руками приміряють, рокєтсаєнс

Ну так базова технологія 19 сторічча 7.62×54R — розробки 1891 року хоча модернізувався (набій ліцензійний бельгіської фірми братів Наган, під 3х ленійну гвинтівку Мосіна-Нагана), а посуті крайні моденрнізації задля того щоби спростити масовий випуск, наприклад замінити дорогу латунь на лаковану жесть, 40-х років 20-го століття.
Нестача в першу чергу 5.55×39 розробки 1972 року. Чеські ліцензійні патрони латунні, дорогущі дорожче ніж натівскі калібри. Тому йдеться на повний перехід на ческий CZ BREN і бельгійський FN Minimi, а це сутєві витрати.
BTW Калібри НАТО теж затверджені в 50-60 роках минулого сторічча, а по суті взяті вони з цевільного ринку, це 7.62×51 це .308 Winchester (1952), а 5.56×45 — .30 Remington (1906). Звісно при прийнятті на озброєння певних зразків і міжнародних затверджень військові набої стали відрізнятись.
Улюблений в усьому світі пістолетний 9×19 Luger Parabelum — розробки 1901 року, похідний від набою для пістолета Борхарда, набій розробки 1893.
Кулеметний 12.7×99 — .50 BMG 1910, для більш ранньої розробки Джона Браунінга, M2. Сам кулемет на озброєнні з 1919.
Перший же унітарний набій, винайдено Йоганом фон Дрейзе в Німеччині в 1827 році.

я про вимірювання ручними калібрами на мін/мах допуски, а не про ствольні калібри

Працює не чіпай, станки теж після абгрейдів — 19-го сторічча. В роки ВОВ на них випустили 21 мільярд патронів, за посуті не сильно різною за сучасну технологію. Точніше вимірють скажімо снайперский патрон, для снайперскої гвинтівки Мосіна-Нагана, а потім Драгнунова і т.д. Вони тому і в окремих цинках із окремим маркуванням.

Працює не чіпай

ага, але якщо душе кортить, то зроби бекап, щоб повернути як було

Станом на зараз з виробництва дронів наш поточний рівень дозволить в далекій переспективі виробляти лише раму з імпортовного вуглеволокна та епоксидних смол (виробляти власне, федерація витратила 10 років і близько 15 мільярдів долларів для власної авіації зокрема літака МС-21 і усеодно літак з цього волокна виявився важчим за японські композити), електро двигуни якщо імпортувати неодимові магніти та пропеллери ящо придбати іноземне обладання. Мінімальний обьєм інвестицій задля цього буде дорівнювати приблизно 3 мільярди долларів США, що просто не має сенсу потрібну кількість дронів дешевше просто закупити в Китаї, дешевше вийде навіть із переплатами в обхід китайських санкцій. Там головне що треба — перепрошити дрон, на військові потреби.

В них є експортна ліцензія?
Чи може їх маржа може бути більше 25%?
До речі, у військовий час — чи може держава не оплачувати поставки по контрактам без нарахування пені?

В нас дуже слабий ІТ хаб, якщо порівнювати зі світом. Умови станом на зараз значно гірщі за : Польщу, Румунію, Чехію, Угорщіну, Литву, Латвію, Єстонію чи Болгарію.
З усіх Big Tech у нас лише NVidia має філіал, про «вискокий рівень» — де він ? Пост СРСР давно нема, зараз в ІТ люди 2000-2005 року народження, це вже часи подекуди як казав в інтервью тут колишній зам міністра освіти «трудовик читає математику». Реально обговорють на форумі, що патерни проектування, принципи проектування як то SOLID чи clean code, це лайно токсичних старичків які не дають швидко закривати тасочки.
Улюблений ІТ-шник на галері як був так і є — студент, йому платити менше треба тому що. В нас часто 35 річна людина в ІТ — вже вважається стариком і в бізнес модель закладено трактор. Власних продуктів вдомих у нас дуже мало і т.д. і т.п.
Треба об’єективно дивитись на факти — країна, failed state з усіма витікаючимми з цього. Перетворення є та їх масштаб від потрібного мізерний.

І? Як на це може вплинути умовний дід народжений при «клятому совку», чи студент, якого «трудовик читав математику»? Чи мілтек гроші обходять стороною тому платити будем «згідно локального ринку ардуінщиків»?

знаєте цю країну як ви її назвали

failed state

люди роками будували а зараз вооють і вмирають. по-справжньому. щоб хтось на кшталт вас грів дупцю і спокійно розмірковував. тому краще просто стулити_писок

А чому стулити?

Це нормально бути на низькій базі, умовно — якщо далі є перспективи.

А які перспективи в Україні? Чи є в умовних еліт стратегічне бачення куди та як ми рухаємось? Які плани в країні на найближчі 5-10 років? Який план закінченні війни, післявоєнного відновлення та стратегія розвитку?

люди роками будували а зараз вооють і вмирають. по-справжньому. щоб хтось на кшталт вас грів дупцю і спокійно розмірковував

ви не повірите, але в пізньому СРСР такі ж питання ставили, навіть анекдот зняли про це:
youtu.be/cfZhpFXyLYU

Було би це усе конкурентне — тоді був би ВВП і не було дірки в бюджеті, яка системна і її головна причина нестача податкової бази. Просто нема такої економіки яка би могла дати мінімально необхідні кошти на закриття потреб бюджету. І така ситуація насправді дуже давно, війна швидше її наслідок, а не перешопричина. На КНР чи США зараз напасити може напевно тільки псих і релегійний фанатик типу Усами Бенладена і закінчиться це для такого психа дуже погано. А їх потужність включно із яденрим озброєнням і сукупними силами союзників не надає дає можливості воювати на пряму, при очевидник конфліктах інтересів.
І тут той же Орбан, хоч він і козел каже правду — з поточним станом речей, Україна в принципі ніколи не зможе повернути гроші які вона взяла в борг. Для виправлення систуації, потрібні будуть системні перетворення на загально державному рівні. Станом на зараз для держави Україна або системні перетворення, аля Грузія, Румунія, Сінгапур і т.д. — або державність перестає існувати в дуже короткі строки. Деякі аналітики прогнозують до трех років.

То пора лягати в домовину і чекати кінця світу?

Ну або бігти в Банзай! із держаком від лопати. Реально оскільки ми цілком та повністю залежні від іноземної допомоги станом на зараз, доведеться приствати на їх умови. Останні пів проку Дональд Трамп усі ледери ЄС та президент Зеленський фактично в перемовах про умови припинення бойових дій, ключове питання Україна не хоче здавати укріплення на Донбасі, через недовіру путлеру — на яку має усі причини. Федерація не хоче приставати на вимоги Європи щодо європейських миротворців. Якщо зовнішня підтримка припинеться — так нам кінець, не майте іллюзій.

Не нам, а вам.
Все решта в процесі. Не бздо.

Я до речі дуже підтримую лібералізацію а-ля Грузія. І мені дуже смішно що на форумі пересічні вважають що Грузія гірша за Україну.

катастрофічна нестача робочої сили

— я би так не казав, подивіться на Африку, Індію, вони вам закриють будь-який дефіцит....

Важко сказати. Чомусь наявні мігранти з Африки не дуже поспішають займати вакансії в тих країнах, які їх активно приймали.

Щодо Індії це хороше питання. Рядовий житель Індії мав би добре володіти англійською та мати кваліфікацію( якщо не брати до уваги найбідніший прошарок ).
Але Індія від ЄС далеко, тому найбідніший прошарок населення Індії фізично не може потрапити до ЄС/США, у них, банально, нема грошей на квиток.
А чи поїдуть ті, хто мають такі гроші, це питання відкрите.

Але мабуть, стратегічно правильніше було б розвивати технології які б працювали на складах і у вбиральнях, ніж сподіватися, що ми завеземо найбідніший прошарок населення з країн, що розвиваються, який магічним чином захоче працювати і розвивати економіку.
З «перших рук» чув, що окремі такі біженці в ЄС навіть на своїй рідній мові не можуть написати своє ім’я.

злі язики кажуть. що РФ завезла (збирається завезти) з Індії 100К (а згодом більше) іноземних спеціалістів

навряд, на ковбасу та фарш поки що своїх вистачає

На днях канцлер Німеччини Мерц, перебуваючи в Індії з візитом, заявив що Німеччина чекає у себе молодих індійських чоловіків. Як я розумію, для малокваліфікованої роботи. Кваліфікованих спеціалістів німці залучають через навчання в своїх університетах. Так що канали залучення є і вони субсидуються урядом і бізнесом.

найближчі роки ми зіткнемося із взривним бумом попиту на автоматизацію і роботизацію

Про «бум» я чую вже років 15 набуть. Нема «буму», є поступовий перехід, хто може, переходить. Але це дорого.

15 років тому була досить лімітована предметна база, на основі якої ці рішення можна робити.
Зараз все суттєво цікавіше, як в плані софту, так і в плані харду, тому є стриманий оптимізм, що якщо не «був», то активний ріст точно буде.

ROS — en.wikipedia.org/...​ki/Robot_Operating_System вже років 20 як існує. А це значить що вже мінімум 20 років назад, набралась певна кількість досвіду, котру можна було формалізувати в певному проекті.

Який в embedded зазвичай викидають, бо їсть ресурси і гальмує стек.

так і то і друге на Лінкусі і «їсть ресурси і гальтує стек», тільки 2 більш гнучкий (не прибито все цвяхми), як middleware можна або використовувати DDS (той же що в AUTOSAR ) а можна інший, libp2p напр.,
але для Вас ембеддед це СТМ32 (і Ардуіно), я так розумію, а тру ембедед на ассемблері із ручним підрахунком тактів на переривання, бо жосткий рілтайм

Для мене embedded це bare metal на таймерах.)))

Щодо лінукса, то наприклад ось в цьому проекті автори викинули ROS як зайвий (як на мене, правильно зробили). При портуванні на embedded linux (наприклад на tegra) це відчутно спрощує роботу.

github.com/MigVega/SLAM2REF

Для мене embedded це bare metal на таймерах

з півоборота це стало понятно

цьому проекті автори викинули ROS як зайвий (як на мене, правильно зробили). При портуванні на embedded linux (наприклад на tegra) це відчутно спрощує роботу.

для порту лінукс на лінкус «спрощує роботу», звучить як брєд

Ви ж очевидно не пробували це десктопне рішення, не знаєте які бібліотеки потрібно задіяти для його запуску на тих же распбері чи тегра лінукс, а робите якісь свої дивні висновки.

звичайно, куди мені в такий рокєт саєнс, працюйте далі

можна перекантуватись, ящо скучно або #кушатьхочєцца

Ключова проблема мілтеху, як завжди одна — спеціалістам не бажають платити гідну зп) все інше на рівні дефолту для будь якого ринку)

Плюс один з головних приколів — більшість вакансій відкриті для Києва (який не завжди в кінці фільму Києв виявляється), з обов’язковою вимогою релокейту та 100% офісу, без підтримки при переїзді і т.д.

Промовчимо, про обов’язкові овертайми і неукомплектованість команди, як результат — буде як у вас написано, людина 3в1 повинна дати результат з вчора на завтра, бо фаундери хочуть грошей та побільше)

По деньгам из патриотических соображений можно и уступить.
По вместо того, чтобы пойти навстречу, тебя за твой патриотизм постараются максимально поиметь.

можно и уступить.

не думаю, що теорія ігр розглядає це як успішну для тебе стратегію

Так і є, ви спочатку пройдіть відбір, поліграф в Києві, потім буде колись бронювання.... але ж в Київ більшість не доїде.

Ключова проблема мілтеха ще з 2000х років, коли закінчиться «контракт», то тоді або «мінімалка», або пошук нової роботи.

Ви зачепили болючі речі. ЗП, локація/офіс, релокейт і овертайми — безспірно стопери.

Є нюанс по ринку MilTech: в частині ролей дефіцит такий, що навіть формат remote і ЗП вище ринку не гарантують закриття (типу SLAM/CV). І ще одна різниця: компанії, у яких продукт уже масово використовується, починають більше інвестувати в зарплати й процеси. А от тим, хто ще винаходить нове і не має стабільного потоку грошей, важче витягувати ринок по компенсації. Замкнуте коло для важливих стартапів на сьогодні.

Щодо закриття позицій SLAM/CV/AI, то тут і самі роботодавці не зовсім розуміють стек технологій і не знають чого хочуть. Навіть передові компанії плутають платформу NVIDIA Jetson з моделями девайсів (це одне із свідчень, що айчарам ставляться завдання тими, хто не має практичного досвіду розробки під різними версіями JetPack/CUDA, але вимоги щодо тюнінгу моделей під ці девайси обов’язково вставлять в описі вакансії).

Незважаючи на те що в мене є досвід створення нейронок під джетсон прямо на дроні та інші цікаві штуки — рекрутери за роки війни по такій темі писали раза 2. Скоріш за все рекрутери не дуже розуміють профіль того що шукають якщо і шукають.

Команда приходить із потребою: спроєктувати плату, запрограмувати мікроконтролери та ще й сконструювати весь виріб

Цікаво, чому цей запит не приводить до адресації цих реквестів до OEM-компаній, ну, тих самих, хто насправді робить продукцію, яку потім брендують Дніпро-М або RZTK. А коли не влаштовує специфіка аутсорсу виробництва, чому не ведеться аналіз як ті компанії влаштовані і найму команд на схожий розподіл ролей, замість пошуку рокстарів, у яких буде закономірне питання, нащо їм ваша мілтек-компанія...

бо це Китай) і ніхто просто так не видасть контакти цих ОЕМ виробників)

достатньо з"їздити в той же Шенжен і походити по фабрикам, але то таке, рокет сайєнс

Але спочатку треба стати інвалідом 1 чи 2 групи, щоб випустили

Воно трошки не так в Китаї. В Китаї є «інженери» та інженери. Ті кого ви побачите на фабриках, це переважно «інженери», вони займаються компоновкою, а не розробкою.

Ті кого ви побачите

бачив.

тобто замовити

ОЕМ

не вийде, серйозно?

Не вийде просто «походити по фабрикам», у контексті теми допису принаймні.

High-speed PCB design

Шоб робити хай спід псб дизайн, треба щоб в тебе була готова конструкторська документація, тобто потрібна ще людина яка вже подумала за тебе.

роботу в Altium

А чого одразу альтіум, в Україні більш поширений діптрейс, а в світі кікад, який завжди давався в універах поряд з різними пкадами і спрінт лейаутами. Альтіум це платно і за кучу грошей, а значить вірогідність знайти готову людину, як з ним працює мінімальна, навіть з поправкою на піратство.

пайку

Два тижні і ти професійний пайщик, навіть якщо ти мавпа.

Два тижні і ти професійний пайщик, навіть якщо ти мавпа.

малоймовірно.
Тут одного чувака два тижні варити електродами намагались навчити, результат був такий собі.
А навчити займатись професійно паянням за два тижні будь яку мавпу точно не вийде. Хіба що у очах html-программістів.

ну чого так категорично, напр, у паяльну ванну макати плату з набраними компонентами:
— плату взяв
— плату мокнув
— кнопку нажав
— почекав поки остигне
— плату зняв
Плюс техніка безпеки.
За 2 тижні можна вивчити середньоперсіченого

де це ще through hole так масово паяють. а от на зборку розʼємів та кабелів як раз можна спочатку саджати, піни крімплером, термоусадочка, десь вже і залудити навчиться і далі на щось більш відповідальне

і ще одне, ви намагаєтесь наймати не всякий зброд з вулиці, а спеціалістів, так що проведіть тренінги вашим співробітницям з пошуку

Та власне проводили та проводимо: співробітникам та співробітницям. Питання ж не лише у тому, що немає розуміння «як», а ще у тому що «нема кого». Звідси і виникають усі питання у статті.

Ну як нема риби, то чого ходити на рибалку.
Або як в анекдоті, про медведя і мисливця.
Вам там трохи накидали ті, кого нема, що не «нема кого», а «нахіба» то їм

Метафора з рибалкою справедлива. Тільки в реальному наймі риба інколи є, але вона або в іншому озері (інше місто/країна), або під інші снасті (інший стек/досвід), або з іншими обмеженнями (локація, безпека, готовність до формату). Тому паралельно з сорсингом працюємо й з тим самим «нахіба» від клієнтів: що компанія пропонує, як це звучить, чому сильній людині має бути цікаво. Ми адаптуємося, консультуємо клієнтів. Але проблема системна — звідси стаття, щоб прокомунікувати її ринку.

Тільки ви не тим людям висилаєте комунікат.

Закінчувався 4й рік активної фази війни, і HR тільки задумалися що грають в штангу з наймом спеціалістів

Ліпше пізно, ніж ніколи (хоч я особисто не дуже полюбляю це прислів’я, але саме тут воно доречне).

. Закрити будь-яку з перелічених позицій складно, що вже казати про 3 в 1?

оплата 3Х (або читати забороненного Пушкіна про «Попа і Балду»)

MilTech лишає запит на людей із досвідом запуску власного стартапу, який не злетів. Такі фаундери — класні кандидати

на черговий невзліт

Найбільший дефіцит сьогодні, за моїм досвідом — інженери, які можуть створювати апаратні рішення з нуля.

я можу, але за пропонуюється винагорода «ринкова»

High-speed PCB design, роботу в Altium, пайку, EMC/EMI, РЕБ

пайка, це навичка ПТУ, алтіум платний за 100500 тому хто в нього вкладається, не можу представити, РЕБ — це взагалі ціла галузь в які потрібно десятиліттями варитися

Коли ринок вузький, є спокуса робити ставку на ентузіастів.

так званих радіогубителів

Найбільший кайф в усьому цьому це наявність усіх необхідних матеріально-технічних засобів. Дорогі осцилографи, частоті аналізатори, наявність інфрачервоних паяльних станцій і тп. Що відсутньою повністю на всратому аутсорсингу, незважаючи на х5 зп.

Дуже багато шукають інженерів конструкторів в Києві, але переїжджати туди з більш безпечних міст не хочеться, хоч і пропонують більшу зарплату і бронювання.

Так а шо трапилося? Всралися?
Настали часи коли інженерів цілують в попку.

На щастя чи на жаль, у Miltech як раз туди не цілують, зі смузі та масажем не бігають за людьми. Сфера по культурі ближче до «Mil», ніж до «Tech» умовного 2021 року.

Якщо ви маєте на увазі аутсорсинг та аутстафинг то то взагалі 2 різні світи

Нет, там сразу на полиграф)

дивлячись по винагороді, яку пропонують, нічого ще не трапилося

Все це чудово, але в статті не згадано головної проблеми майже всіх MilTech-контор. От до мне в лінкедіні кожен тиждень стукають один-два рекрутери з цікавими та корисними вакансіями. Іноді бувають 100% влучання по реквайрментах. І я б із задоволенням приєднався до якоїсь команди, навіть якщо трохи втрачу по грошах.
Але все спілкування завершується ще на першому етапі.
З незрозумілих причин всі ці контори хочуть бачити співробітників в офісі. І це в той час, коли всі криком кричать що треба заборонити збирати людей в одному місці, хейтять горе-командирів, що влаштовують шикування, а деякі мери відкритим текстом кажуть «Валіть нафіг з великих міст»
Я відразу кажу, що живу в безпечній локаціі далеко за містом і розглядаю тільки ремоут або можу раз на тиждень заїхати в офіс на пару годин для якогось важливого спілкування. «Ні, у нас офіс обов’язково!»
Я так розумію, там якийсь полковник зранку проводить стройовий смотр програмістів з підйомом прапору та розводом на чергування? Інакше не зрозуміло, навіщо...

Як один з варіантів причин:
zakon.rada.gov.ua/laws/show/3855-12#Text

Але, забігаючи наперед, додам, що досвіду з мілтеком не мав.

«Роль кібербезпеки дещо перебільшена» ©

Так і є, зп нижче ринку, релокейшн в Київ і відвідування офісу це дуже дивні речі, які вони пропонують і пізніше дивуються, як це так ти не погоджуєшся на їхню чудову пропозицію з бронюванням.

Мне когда-то предлагали из Киева в область и обещали предоставить общежитие.

Може цей підхід і виглядає як менеджерська впертість, але для MilTech причини офісу цілком логічні. У багатьох кейсах це навіть не офіс, а виїзди на полігон для тестів у реальних умовах.

Конструктор дрона чи інженер по хардвер не можуть повноцінно працювати на ремоуті. Як мінімум, бо вдома у більшості людей немає притомної лабораторії для цього. Плюс є безпекові вимоги (if you know what I mean).

При цьому у MilTech, звісно, є ролі, де remote/гібрид ок. Просто ця стаття була більше про інженерні історії.

Конструктор дрона чи інженер по хардвер не можуть повноцінно працювати на ремоуті. Як мінімум, бо вдома у більшості людей немає притомної лабораторії для цього.

Им достаточно большого монитора и лицензии на Autocad, Altium, you name it.
Требование офиса это побочный эффект тактики найма головы, а не специалиста. А голову можно по всякому припахать, вплоть до отгрузки продукции и уборки территории.

Плюс є безпекові вимоги (if you know what I mean).

90% милтеховой работы — обычная инженерия. Никто центрифугами для обогощения урана и карманным термоядом не занимается. Секретом являются очень мелкие детали вроде частот, шифров и конечно информации о том кто, где и когда применяет. И тут безопасность, как раз состоит в том, чтобы шарить секреты с максимально узким кругом людей. Человек, который не бывает в офисе, не услышит случайно разговора, не увидит забытого документа и будет знать в лицо только своего непосредственного начальника.
Но тут нужно именно то самое умение разграничивать роли и полномочия, чего наш милтек в принципе не хочет и не умеет.

Им достаточно большого монитора и лицензии на Autocad, Altium, you name it.
90% милтеховой работы — обычная инженерия.

Вірно, але не повністю. Додатково надається доступ до документації, конструкторських бібліотек, шаблонів і т.д. І на все це накладається гриф «цілком таємно». Тому вимоги цілком зрозумілі, бо продиктовані оптимизацією логістики та параноєю (що у наших умовах не мінус, а дуже навіть навпаки).
Але я також погоджусь, що є набагато легші шляхи розв’язати більшість проблем. З того що на поверхні — тонкі клієнти. Буквально коробочка, яка вміє зробити p2p тунель до компа десь в урядовому підвалі.

Додатково надається доступ до документації, конструкторських бібліотек, шаблонів

Ну блин... Они не атомную подводную лодку строят и не истребитель шестого поколения из немыслимых материалов.
Carrier board под стандартные китайские процессорные модуля, что-нибудь на самых попсовых STM-ах, опенсорсный Ardupilot, стандартные механические узлы. В радиосвязи я не копенгаген, но подозреваю новый Виттерби вряд ли ходит в «уютный офис на Подоле».
И этим я не хочу никого осудить — война требует не хайтека, а максимально дешевого массового продукта. Все правильно. Но именно поэтому Github и Aliexpress, а не Skunk Works.
И последнее. В большинстве это частная инициатива. и совершено не факт, что компания не только не поставляет что-то в войска или хотя бы имеет твердый контракт на разработку, а имеет за душой, что-то кроме больших амбиций.

Угу гриф цілком таємно, на ардупайлот і платку взяту з репозиторія EasyEDA

Це вирішують люди з СБУ тому я особисто не шукаю в цьому логіку.

збройні сили обох країн виявилися залежними від тих самих китайських постачальників, які тепер змушені планувати їхні зустрічі, щоб росіяни та українці не перетиналися.

Засновник одного з найбільших виробників дронів в Україні TAF Industries Олександр Яковенко зауважив, що китайські виробники раптово стали поводитися підозріло, розписуючи час його прибуття та від’їзду буквально за хвилини та секунди. В інтерв’ю газеті Яковенко розповів, що іноді його просили почекати зовні, а потім проводжали усередину через бічні входи та службові коридори. Лише пізніше він дізнався, що причина була в росіянах, які в цей момент перебували на заводі, прямували туди або щойно поїхали.

«Наші постачальники намагаються керувати потоками українських та російських клієнтів. Вони роблять все, щоб ми не опинилися на одному заводі в той самий час. Нас запрошують на один час, а росіян — на інший. Як тільки машина з росіянами їде, одразу заїжджає машина з українцями», — розповів Яковенко.

За словами представника компанії-постачальника дронів для ЗСУ Vyriy Drone Олексія Бабенка, технологічні новинки часто доходять до обох сторін майже одночасно. «Ми можемо побачити новий відеопередавач на російських дронах і відразу зрозуміти, яка китайська компанія його виробила. Ми пишемо їм. Звичайно, спочатку вони відповідають: «Ні, це не наше». Але ми питаємо знову і вони кажуть: «Добре, ми можемо продати це і вам», — розповів Бабенко.

Як зазначає газета, офіційно Китай займає нейтральну позицію щодо війни в Україні. Раніше країна також запровадила заборону на експорт чутливих технологій дронів як до Росії, так і до України. Однак західні розвідслужби та українські політики вважають, що китайська влада фактично допомагає Росії: наприклад, дозволяє компаніям з великим фінансуванням викуповувати цілі виробничі лінії та переносити їх до Росії.

Україна тим часом намагається налагодити власне виробництво дронів, але, за словами Яковенка, як і раніше, залежить від Китаю на 85% за компонентами для простих FPV-дронів.
dsnews.ua/ukr/world/ft-rossiya-i-ukraina-pokupayut-detali-dlya-dronov-na-odnih-i-teh-zhe-zavodah-v-kitae-22012026-450779

#сікрєтненоухау

Ну а з нашої сторони хтось запропонував викупити виробничу лінію?

Це мілтех, які ліцензії на автокад?) Основна проблема що перед першим запуском спец досить-таки довго сидить з оцилографом, паяльником і тп над платою. Якщо думаєш що для цього є окремі люди, то їх немає і не було навіть на комерції. Плюс всяка секретність і упороті вимоги від таких чудових організацій як СБУ і держспецзв’язок.

Современный CAD позволяет смоделировать хоть сложную цифроаналоговую схему, хоть поведение в аэродинамической трубе.
Проблемы две:
1. Наши «спецы» в это не умеют.
2. Позапозапрошлая версия скачанная с Рутрекера тоже.

отвечу как человек близкий к embedded: полную херню пишите

в реальной жизни есть специальные люди которые занимаются эмуляцией, тестами и тд. нормальный железячный разраб работает с принципиальными схемами и точёнными эмуляциями «для себя» прежде чем запускать в сборку
и 99% что первый прототип потребуется руками где-то править и тд (зачастую из-за бизнес-требований, когда пощупав наживую оказывается что где-то не так поняли и вообще ТЗ это свод рекомендаций)

и даже делая полную эмуляцию, сейчас все делают через МК. Если какую-то понижайку или иную свистоперделку можно руками «забить» матаппаратом по даташилду, то вот МК без прошивки ведет себя иначе чем МК с прошивкой. Можно «дергать ноги ожидаемо» но это совершенно не то и к реальной ситуации относится слабо.

в отношении к CAD и прочим софтинам — сейчас не 2007, разного софта хватает и им надо учится уметь пользоваться. И самое нормальное стоит конских денег для персональной лицензии чтоб «пощупать и изучить». Тот же Altium Designer может в эмуляцию из коробки и кучу других фишек, вот только (о чудо чудное!) это все не так уж спасает ситуацию как кажется и живое ковыряние с осциллографом даст в разы больше данных за единицу времени.
Максимум который я видел по работе, где использовалось моделирование (кроме физики, она для автомобильного ВСЕГДА например) это для электромагнитных потоков что бы понимать как можно совмещать бутерброд из разных плат собранных очень близко.

Основна проблема що перед першим запуском спец досить-таки довго сидить з оцилографом, паяльником і тп над платою

робив боард брінг ап 4х слойних плат з блекфіном які китайці робили згідно розроблених особисто мною схем, жесь 15 різних помилок, але без осцилографа, скоріше з скальпелем і мультиметром прийшлов шукати закоротки, із 50 шт. в робочий стан десь шт 20 було можливо привести із першої пробної серії

Це і входило в поняття ’і тп’) А ще виявляється оці дроти для відновлення доріжок не так складно паяти.

які «дроти відновлення доріжок»? перемички? троль ти хто?

Это абсолютно нелогично. На офисе должен сидеть от силы бывший вояка-ветеран-инвалид в роли даже не QA, а эникейщика — роутер перезагрузить, кабеля раз в месяц переткнуть. Цинично, но я такому человеку верил бы и подозревал бы в нем предателя меньше всего.

Предположим, что я российский шпион.
Я сначала нахожу вот лично руководителя милтек конторы физически. Допустим, это ты. Устанавливаю слежку, нахожу куда ты ходишь в офис, может методами социальной инженерии — прихожу сам в твой же офис на собес, начинаю следить за всеми, кто заходит-выходит, составляю о них досье и либо:

А) Инфильтруюсь к вам в офис. Втираюсь в доверие. Выкачиваю всю доступную мне инфу как о конторе, так и о конкурентах, и передаю в российские КБ. А на склады и сборочные цеха навожу калибры, искандеры, шахеды. Контора закрывается, но я же был на офисе! Так что устанавливаю слежку за остальными сотрудниками, и смотрю кто куда устроится. Авось опять в милтек кто-то зайдет. А по украинским солдатам тем временем начинает лететь произведенная в Алабуге твоя продукция;

Б) В какой-нибудь день, когда все-все-все в офисе, навожу искандеры прямиком на офис. Или какие там у россиян ракеты проникают в убежища? Кинжалы может, тогда никто и среагировать толком не успеет, да и толку с реакции-то... ;

В) Нахожу людей, которых можно сломать — угрозами семье, безопасности, жизни, не важно, и вербую\заставляю работать на себя — устраиваться в другие радужные милтековские конторы, сливать мне инфу, наводить ракеты.

Я параноик, и не удивлюсь, если во многих если не во всех укр. милтеках уже давно сидят кроты РФ, и передают инфу, наводят ракеты и т.д. и т.п.

Касательно оборудования — у меня ощущение, будто ребята из милтека не застали ковид и начало войны. Практика ремоут-сетапов, по-моему, уже отработана вдоль и поперек. Нужно собрать эти сетапы в офисе, да, а разрабам дать VPN до этих сетапов. И как бы все. Прошивка? Без проблем. Сборка? Да ради Бога! Осцилограммы, логические анализаторы, нажатие кнопок удаленно? Окей! Все это уже оттестировано и отработано. Зато люди будут распределены по стране, и люди будут знать только то и только тех, что допустимо в рамках их должностных обязанностей. В нормальном эмбедде этим занимаются уже далеко не первый год! Все отработано, отлажено.

Так что офис для милтека — абсолютно глупая затея как с точки зрения безопасности государства, так и с точки зрения безопасности конкретного сотрудника. Я лично и в мирных конторах считаю офисную обязаловку главным индикатором некомпетентности менеджмента, а в милтеке это явный 100% сигнал о том, что менеджеры либо неопытные, либо вылезли из совка, либо в маразме, и работать там не надо.
Потому и твоя статья появилась — дураков рисковать своей жизнью мало.

беруть ухажіваніями на ізмор, думають якщо буде по 100500 повідомлень, то маминка царапинка таки не встоїть перед спокусою

бо частіше це апаратно-програмний комплекс, симулятора нема і треба кодувати по фактичному прототипу — це якщо ембеддед, якщо чистий софт, то це інтеграція, а там свої приколи по секретці, наприклад, неможна давати доступ до військових платформ до дому. але якщо є можливість гібридна, то зазвичай так і роблять, бо теж нема бажання концентрувати людей у небезпечних локаціях, бо дякуємо діджиталізаторам, всі адреси виробництва та людей з дії у реальному часі противник отримує, і іноді шахед у рандомний будинок на масиві це не рандомна ціль, а намагаються дістати когось цінного

вище писали RDS до ПК і/або ssh до «заліза»,
і тьотю/дядю з допусками щоб нажати ресет, передьоргнути кабелі і все таке

на собесі таке ніхто не буде обговорювати. якщо вмієш насетапити сам не скиглячи що умови не зробили і тихенько працювати з дому, не думаю що хтось буде проти. хоча от зараз «на столі» типовий девайс з світу НРК, і як на цьому налаштувати піди, сетпоінти, протестувати з різними бмс, потикати осцил в різні точки та інше без фізичної присутності я не знаю, це треба фпв дядю-тьотю біля, камеру їм на башку, і все раді того, що сніжинка не хоче приїхати на день-два щоб відпрацювати ітерацію ? можливо на іншому маркеті це б і спрацювало, але зараз за бронювання є бажаючі і покататися

я радий за тебе, тільки скіглення в топікстартера, помилився номером.
Суть в тому, що до собеса, пише, що ніхто не доходить, бо нема кого.
Як наслідок, нема що обговорюват з ніким.

Знаю декілька випадків, коли до бронювання інженер не дожив. Зато не сніжинкою був! )

так, у країні війна, ризик є, мало того, усі ці реклами від крутих підрозділів з своїм рекрутінгом це теж шляпа, прийде наказ Сирка у НЦ і заберуть після бзвп куди скажуть, а не куди домовився.

прийде Постанова КМУ і броня злетить, або не будеш овертаймити то також

є і така вирогідність, а людина вже і влк пройшла і взагалі усі дані уточнені, можна забирати.

Підписатись на коментарі