Wikipedia ще не все? Фонд оголосив про партнерство з AI-гігантами

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Вчора Вікіпедії виповнилося 25 років, і до цієї дати Wikimedia Foundation підготували цікаву новину. Фонд офіційно оголосив про партнерство з Amazon, Meta, Microsoft, Mistral AI та Perplexity.

Тепер ці компанії будуть платити за доступ до контенту через сервіс Wikimedia Enterprise. По суті, вони купують зручний API для швидкого отримання даних, щоб тренувати свої моделі. До речі, Google платить за це ще з 2022 року, а от інші приєдналися тільки зараз.

Як вам такий хід? Як на мене, виглядає справедливо: компанії заробляють на AI, то хай платять за дані. Але цікаво, як до цього ставляться самі автори статей, які писали їх безкоштовно 🤔
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Лайно — це все! Хтось задумувався, що має бути «ДЖЕРЕЛОМ ПРАВДИ» в цифровому світі?

Я не знаю, чи будуть паперові книжки через 20–50 років, але я буду вчити своїх дітей, щоб вони не вірили тому, що написано у Вікіпедії!

Історія пишеться прямо зараз, буквально! На жаль, у мене не збереглося скріншотів, щоб підтвердити свої слова, але деякі статті Вікіпедії переписуються разом з історією правок.

Ми вже для комп’ютера підтверджуємо «що ми люди». Для ChatGPT ми підтверджуємо, що ми люди, чи для Gemini — вдумайтесь, ми комп’ютеру доводимо, що ми люди. Ніщо вас не бентежить?

Я думаю, через 20 років ChatGPT буде розповідати нам, що правда, а що брехня.

Зараз можна вірити лише власному досвіду. Чекайте. Ні, власному теж не можна.

Історія пишеться прямо зараз, буквально!

Буквально це робиться всю історію існування історії як науки)))

Не забувайте, що Вікіпедія створювалась як незалежна енциклопедія — ну, давайте зараз назвемо це умовно незалежна.
І це вже факт, що її редагують, при тому редагують разом з історією правок, ніби воно так було «споконвіку».

І що? Я теж безліч разів редагував, виправляючи помилки і некоректні твердження.

Таке враження, що спілкується німий з глухим. Тут історію пишуть прямо зараз, на наших очах. Мало того, що змінили сам текст і перекрутили контекст, так вони ще й вичистили історію правок! Все зробили так, ніби попередньої версії взагалі ніколи не існувало. Певні фрагменти просто «випиляли» під нуль — їх тепер немає навіть у логах редагувань. Це вже не просто правки, це повне переписування минулого, щоб новий текст виглядав як початковий

Тут історію пишуть прямо зараз, на наших очах.

Її завжди так пишуть.

Мало того, що змінили сам текст і перекрутили контекст, так вони ще й вичистили історію правок!

Для таких заяв потрібні докази.

Конкретні приклади зміни історії правок — в студію.

Надалі, цим авторам треба вимагати оплати за свою подальшу працю на ВікіПедію. Пошукова робота, порівняльні роботи, перевірка даних, обговорення наданих фактів і все таке інше — все це є корисна робота для суспільства. Таке потрібно оплачувати.

Підписатись на коментарі