Чому досвідчені колеги іноді приховують знання: мій досвід в аутсорсі та продукті

За мої майже сім років в IT я зрозумів: в аутсорсі та продукті на знання дивляться по-різному.

Під час мого перебування в аутсорсі, дуже часто люди, які були в проєкті трильйон років, демонстративно не хотіли ділитись знаннями.

Типова ситуація.
Ти весь такий красивий, долучаєшся до проєкту, читаєш документацію, досліджуєш самотужки.
В якийсь момент тобі стає щось незрозуміло, питаєш щось в діда-програміста, який тут все з колін підіймав, а він тобі — дзуськи. Ніби в нього ліміт на токени.

І це траплялось навіть коли пливеш з людиною місяцями в одному човні.

Моя думка — це через конкуренцію. То були золоті часи IT, брали всіх на роботу, навіть мене 🙈. То може людям здавалось, що вони свого часу страждали, а тут хтось все отримує задарма.

Водночас, за три роки в продуктовій компанії, я майже не зустрічав такого.
Навпаки, ділитись з колегами та вчити їх новому завжди сприймалось як щось очевидне та необхідне.

Майже кожен член моїх команд завжди був готовий розповісти як щось працює, чому так і в кого ще спитати за деталі.

Тобто було враження, що ставляться до тебе менше як до суперника, та більше як до союзника.

І це створювало позитивну робочу атмосферу, в якій не було сорому питати, знання поширювались і bus-factor був високим.

Не знаю, чи це мені так пощастило з командами, але працювати з відкритими людьми значно комфортніше. І самому бути відкритим — теж 🧘‍♀️

Як було у вас? Чи стикались з чимось подібним?

Якщо так, то яка ваша думка щодо причин такої поведінки?

Також, ось Telegram-канал, де публікую більше дописів. Ласкаво прошу!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
В якийсь момент тобі стає щось незрозуміло, питаєш щось в діда-програміста, який тут все з колін підіймав, а він тобі — дзуськи. Ніби в нього ліміт на токени.

Він просто сам не знає. Сидить там, мейнтейнить щось, показує видимість роботи, відстав від всіх трендів, половину фунціоналу проекту вилетіло з голови, і надіється що це прокатить, що не з’явиться якийсь молодняк, на фоні якого йому самому доведеться напрягтися.

чувак просто вже забув як він то все підіймав і боявся виглядати як дурак

подумав шо ти молодий\гарячий, зараз посидиш 3-4 ночі без сну і сам все зрозумієш

а так, то все залежить від людей

Може він просто не вміє розмовляти нормально, та і все. Досвід не дорівнює, описати комусь свій досвід.

ставлення «як до конкурента» і небажання реально ділитись досвідом вперше зустрів саме в продукті. а в кривавому аутсорсному ентерпрайзі як раз зі мною охоче ділились і молоді і старі. так що вавки не в типі компанії, а в голові конкретних персонажів.

Проблема не в продукті, чи в аутсорсі , а в конкретних людях. Скоріш так.

Онбодинг процесс, проектная документация..

Повірте, це — викрівлення реального світу через вашу персональну бульбашку.
Є й в продуктах токсичні персони, є й в аутсорсі нормальні люди.

Персональні якості не залежать від типу проекту.

В аутсорсі майже всі працюють по сраму ;) Тут платять не тим, хто працює, а хто вище всіх скаче, кукорікає, робить вигляд для менеджера і замовника, що працює ’в поті чола’ (особливо на мітингах, більшість яких перетворилось на цирк для таких клоунів). Та й ті ’діди’ по факту можуть і не знати багато чого (не те, щоб могти чимось корисним поділитись: вони бояться рота розтулити, щоб якусь нісенітницю не ляпнути, через яку їх «попалять» та пустять вниз по Дніпру ;) ). Та й взагалі, команди з одних слов’янських мужиків (без жодного натяку на дайверсіті) рано чи пізно перетворюються на ІТ-казарми, де кожен ’сам за себе’ (повідали раби однієї такої казарми ;) )

ІТ-казарми, де кожен ’сам за себе’

цікаве спостереження 😄

Щодо основної тези коментаря, то один мій колега теж якось казав: Це продукт-компанія, тут працювати треба

Скрам і агайл реально не працюють в продуктах. Компанія «збанкрутує» тим чи іншим чином на 10 мітингу. Ну от уже не треба, ви вже померли, ви просто не знаєте про це.

Особливо якщо новий колега має більше зп

я не думаю, що справа навіть в ЗП. Я був джуном та мідлом, коли таке траплялось. Навряд я заробляв більше за чувака який вже купу років там.

Я був джуном та мідлом, коли таке траплялось

Автор, там може бути сотні причин, а ти зациклюєшся на аутсорс vs продукт.

Прийшов в аусорс джуном, нічого не вмів, сіньора задовбував дурними питаннями, відволікаючи його від ютубу.
От він і не хотів тебе вчити.

На продукт прийшов вже норм мідом, питання адекватні і їх мало, от люди і відповідають норм)

там може бути сотні причин

Звісно, це лише моє узагальнене припущення.

Прийшов в аусорс джуном, нічого не вмів, сіньора задовбував дурними питаннями, відволікаючи його від ютубу.

В аутсорсі я встиг побути не тільки джуном і не тільки одному сіньору поставити питання :)

І це траплялось навіть коли пливеш з людиною місяцями в одному човні.

В одному човні ти хіба зі своєю сім’єю=)

Або якщо є стоки, опціони

якщо є стоки, опціони

Це гарне уточнення щодо продукту, дякую. Думаю це точно додає до:

ставляться до тебе менше як до суперника, та більше як до союзника.

Підписатись на коментарі