Тиждень тиші: Чому «стартап вечорами» — це пастка, і коли прийшов час віддавати долю
Я не торкався свого проекту тиждень.
Сім днів. Нуль комітів. Нуль відповідей у бета-чаті. Повна тиша в проекті, який ще два тижні тому був моїм «найважливішим спринтом у житті».
Ми часто читаємо на DOU історії про те, як хтось «просто взяв і зробив». Але ми рідко говоримо про те, що відбувається за лаштунками, коли у тебе є сім’я, основний бізнес, який платить за рахунками, і ще пара проектів «тут і зараз», які приносять реальний дохід сьогодні, а не в гіпотетичному майбутньому після екзиту.
Це не виправдання. Це реальність, про яку повинен віддавати собі звіт кожен, хто вирішив «запустити щось своє» без звільнення з основної роботи.
Стіна, в яку врізається кожен
Перші 30 днів розробки HROSHI були на адреналіні. Я відчував себе супергероєм: ШІ під рукою, швидкість неймовірна, 300 людей у вейтлісті. А потім прийшов «тиждень реальності». Сім’я потребує уваги, основний бізнес вимагає рішень, а ресурсу всередині — рівно на те, щоб просто виспатися. Ах, да, і обстріли, які іноді заважають висипатись.
І тут приходить найважливіша думка. Те, що вбиває 90% крутих ідей на старті. Жадібність.
Парадокс нульової виручки
Ми всі боїмося віддавати долю. Ми дивимося на свій стартап, який на даний момент приносить рівно 0 доларів 0 центів, і думаємо: «Ні, я не піду в акселератор, вони заберуть 25% за копійки» або «Я не буду брати ко-фаундера, доведеться ділити мільйони, які ми (можливо) заробимо через 5 років».
Це пастка. Ми тримаємося за 100% від нічого. Ми сидимо як «собака на сіні» над своїм кодом, поки проект повільно помирає в LocalStorage нашого браузера, бо у нас просто не вистачило рук його проштовхнути.
Мій інсайт: Віддавай!
Зараз готую deck, щоб податись в акселератор Mission Possible. І знаєте що? Мені не шкода долі.
Я зрозумів: нехай у мене залишиться 50%, 30% чи навіть 10%, але проект злетить. Нехай він стане ракетою, якою керує команда, де є ко-фаундер, який підхопить прапор, коли у мене «сімейна криза» або завал в іншому бізнесі.
Краще мати частку в працюючій машині, ніж бути 100% власником металобрухту, на який у тебе немає часу.
План на «після екзиту»
Багато хто хоче бути «соло-фаундером-єдинорогом» прямо зараз. Але правда в тому, що для цього потрібен ресурс — не тільки часовий, а й фінансовий.
Моя логіка тепер така:
- Потрібно зробити так, щоб проект злетів будь-якою ціною. Потрібен акселератор? Йди. Потрібен партнер? Бери. Віддавай долю, залучай ресурси, роби екзит.
- Стань фінансово вільним.
- І ось тоді, коли тобі не треба буде думати про «проекти тут і зараз» заради виживання, будуй свого соло-єдинорога хоч до старечої деменції.
Замість висновку
Якщо ви зараз, як і я, відчуваєте провину за те, що «прогуляли» тиждень розробки свого стартапу — зупиніться. Ви не ліниві. Ви просто людина з обмеженим ресурсом.
Прийшов час визнати: або ми ділимося часткою і даємо проекту шанс на життя, або ми залишаємося гордими власниками цвинтаря ідей.
Я обираю рух. Навіть якщо для цього доведеться посунутися на капітанському містку.

25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів