Тиждень тиші: Чому «стартап вечорами» — це пастка, і коли прийшов час віддавати долю

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Я не торкався свого проекту тиждень.

Сім днів. Нуль комітів. Нуль відповідей у бета-чаті. Повна тиша в проекті, який ще два тижні тому був моїм «найважливішим спринтом у житті».

Ми часто читаємо на DOU історії про те, як хтось «просто взяв і зробив». Але ми рідко говоримо про те, що відбувається за лаштунками, коли у тебе є сім’я, основний бізнес, який платить за рахунками, і ще пара проектів «тут і зараз», які приносять реальний дохід сьогодні, а не в гіпотетичному майбутньому після екзиту.

Це не виправдання. Це реальність, про яку повинен віддавати собі звіт кожен, хто вирішив «запустити щось своє» без звільнення з основної роботи.

Стіна, в яку врізається кожен

Перші 30 днів розробки HROSHI були на адреналіні. Я відчував себе супергероєм: ШІ під рукою, швидкість неймовірна, 300 людей у вейтлісті. А потім прийшов «тиждень реальності». Сім’я потребує уваги, основний бізнес вимагає рішень, а ресурсу всередині — рівно на те, щоб просто виспатися. Ах, да, і обстріли, які іноді заважають висипатись.

І тут приходить найважливіша думка. Те, що вбиває 90% крутих ідей на старті. Жадібність.

Парадокс нульової виручки

Ми всі боїмося віддавати долю. Ми дивимося на свій стартап, який на даний момент приносить рівно 0 доларів 0 центів, і думаємо: «Ні, я не піду в акселератор, вони заберуть 25% за копійки» або «Я не буду брати ко-фаундера, доведеться ділити мільйони, які ми (можливо) заробимо через 5 років».

Це пастка. Ми тримаємося за 100% від нічого. Ми сидимо як «собака на сіні» над своїм кодом, поки проект повільно помирає в LocalStorage нашого браузера, бо у нас просто не вистачило рук його проштовхнути.

Мій інсайт: Віддавай!

Зараз готую deck, щоб податись в акселератор Mission Possible. І знаєте що? Мені не шкода долі.

Я зрозумів: нехай у мене залишиться 50%, 30% чи навіть 10%, але проект злетить. Нехай він стане ракетою, якою керує команда, де є ко-фаундер, який підхопить прапор, коли у мене «сімейна криза» або завал в іншому бізнесі.

Краще мати частку в працюючій машині, ніж бути 100% власником металобрухту, на який у тебе немає часу.

План на «після екзиту»

Багато хто хоче бути «соло-фаундером-єдинорогом» прямо зараз. Але правда в тому, що для цього потрібен ресурс — не тільки часовий, а й фінансовий.

Моя логіка тепер така:

1. Потрібно зробити так, щоб проект злетів будь-якою ціною. Потрібен акселератор? Йди. Потрібен партнер? Бери. Віддавай долю, залучай ресурси, роби екзит.
  2. Стань фінансово вільним.
  3. І ось тоді, коли тобі не треба буде думати про «проекти тут і зараз» заради виживання, будуй свого соло-єдинорога хоч до старечої деменції.

Замість висновку

Якщо ви зараз, як і я, відчуваєте провину за те, що «прогуляли» тиждень розробки свого стартапу — зупиніться. Ви не ліниві. Ви просто людина з обмеженим ресурсом.

Прийшов час визнати: або ми ділимося часткою і даємо проекту шанс на життя, або ми залишаємося гордими власниками цвинтаря ідей.

Я обираю рух. Навіть якщо для цього доведеться посунутися на капітанському містку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чудова стаття, це не просто натхнення, а власний досвід. В бізнес книгах вже описані такого рода ситуації. Та рекомендації не те що продавати бізнес а налаштувати бізнес процеси які будуть працювати без оунера. Це довго, дорого. Але того варте. На виході ви отримаєте конфетку яку всі захочуть купити за багато грошей.

Акселератори створени не для того,щоб ви робили меньше — а навпаки — прискорити темп та навчатися,тому логіка не дуже зрозуміла, або я Mission Possible надаэ команду (дуже сумнываюсь)

«Робити менше» в цьому контексті це не про менше годин а про розподілення напрямків відповідальності. Тому що виснажує вайбкодити, писати пости в тредс для лідгену, готувати пітч деки, будувати фін модель (хоча б приблизний плановий pnl та кешфлоу), юніт економіку запускати бета тест, комунікувати із тестерами, слідкувати за кокурентами, шукати гроші... Це просто вже не вперше я стикаюсь із Commit fully to your startup (not treat it as a hobby)

це я розумію — але як вам допоможіть з цим акселератор? оптимізація процесів? суто зі свого досвіду різних інкубаотрів — це забирає багато часу і часто на адмін. завдання або на вивчення матеріалу (іноді не новому) і т.д. Може я не в тих інкубаторах була, але якщо вони не інвестують в ваш старт ап гроші та ресурси — а просто менторять як більшість — це буде забирати у вас ще більше часу, ніж зараз ви можете витратити.

принаймні позіціонують як комюніті. це не сесія/лекція раз на тиждень. тут обіцяють спільний опен спейс на Кооперативі, всі там варяться, бюджет на експеримети etc. Who knows, якщо пройду- розкажу більше.

я свого часу проходив YEP Incubator і там так, було багато теорії, але не так щоб багато можливостей для промоушену. І це при тому що мій проект зайняв 4 місце серед 27

Якщо чесно, я не зовсім розумію вашу стратегію розпилення на купу напрямків. З цих слів:

коли у тебе є сім’я, основний бізнес, який платить за рахунками, і ще пара проектів «тут і зараз», які приносять реальний дохід сьогодні, а не в гіпотетичному майбутньому після екзиту

у мене склалося враження, що ви на собі й так везете дуже-дуже багато і додавати ще один проєкт у цей список виглядає як самогубство. Чому б не сфокусуватися на вже успішних проєктах? Або, якщо вірите у свій новий проєкт — чому б не продати свої успішні бізнеси чи долі в них та інвестувати гроші у свій новий проєкт?

Якщо що — мені реально цікаво, це питання без подвійного дна та без сарказму.
У мене також весь час з’являються ідеї власних проєктів і я їх реалізовую, але не одночасно, а послідовно. У 2023-2024 був один проєкт, він не досяг потрібних показників і я його закрив. У 2025 був інший проєкт, який також довелося закрити. Зараз, у 2026, коли розгребуся з наслідками прильоту — почну інший проєкт. Всі ці ідеї у мене були ще у 2023, але якби я всі 3 проєкти почав тоді — то точно б вмер від виснаження, поєднуючи основну роботу + купу особистих проєктів + особисте життя (друзі та стосунки). А от поєднувати основну роботу і лише 1 персональний проєкт — цілком норм. Хоча, можливо, це просто у мене не дуже великий запас енергії, а справжні підприємці мають вміти тягти одразу декілька проєктів паралельно.

Олександре, судячи з опису вашого підходу ми просто різні (діаметрально протилежні) за типами особистості. Мені подобається (я вірю в неї) класіфікацю за MBTI. У мене запуски емоційні, а у вас раціональні. В тому плані що мені подобається драйв будівництва систем, і значно менш подобається рутина та цифри. Насправді, топіком я хотів підготувати тих хто хоче зайнятись своїм пет-проектом про pros and cons :)

Якась химерна логіка. Щоб злетів — потрібний marketing penetration.

Abosultely right. А для pentration потрібно щоб хтось окремий фокусувався на маркетингу. Я просто розумію, що problem-market fit є (не product-market fit :) спираючись на те, що навіть за допомогою ситуативних поодиноких публікацій я набрав 300 людей у waitlist. А от якби хтось забрав на себе цей напрямок людей було б більше. Тестів — більше, ітерацій — більше. А там диви вже і product-market fit :)

Є акселератори, які розвивали в 2025 за $5800, в 2026 обіцяли, що буде $7000 ціна за 6 місяців менторства.
Як вважаєте, коли акселераторів в Україні буде кілька десятків, менторство буде коштувати 2-4к або 1-5% замість 25%?

Із статті не дуже зрозуміло, як те, що ви віддадете долю акселератору повпливає на ті проблеми, про які ви пишете.

До речі, ані акселератор ані інвестори не будуть керувати стартапом за вас під час «сімейної кризи» чи чогось іншого. Точніше можуть на якомусь етапі (не акселератор), але це вам навряд чи сподобається.

Нетворкінг допоможе шукати людей та відповіді на мої питання

А, ну це прям суттєвий привід набирати набирати купу зобовʼязать і у все це лізти. Тоді питань немає.

кращі ідеї зібрані тут, а також де шукати ще
аналітику бачу любите — наші держпідприємства купляють Tableau
попит є, напишіть у пп — скину список вимог, які треба імплементити.

Для будь-якого не Hello, World продукту потрібна команда. В соло немає жодного success story

Команда — це скільки? В геймдеві є сольники.

Команда — це скільки?

Як казала моя бабуся в дитинстві: «сім’я — це навіть коли одна людина». Тому точного числа команди дати неможливо, від потреб залежить.

В геймдеві є сольники

Авжеж є, але є хоч декілька прикладів де вони могли б потягатися з ААА проектами?

В соло немає жодного success story

Недавняя история Postiz говорит об обратном, например.

Якщо за допомогою цього проекта автор зможе заробляти собі на життя та реінвестувати в проект (цей чи новий) — то тоді питань немає

Як ви зібрали 300 людей у вейтліст?

DOU та Thread 😎

дякую чате, запакуй в pdf будь ласка

Це чудова ідея! Хочеш я напишу як відповідати на подібні коментарі?

Підписатись на коментарі