Зустріч з «хрещеним батьком» тестування Джейсоном Хаггінсом і знайомство з його новим продуктом Vibium
Ліричний відступ про знайомство
Загалом я писала раніше, що персональний бренд у наших реаліях надзвичайно важливий. Більшість зі мною не погодилася, але я вам наведу один незаперечний плюс розвитку мого бренду.
Коли підписники в LinkedIn почали рости, мені написала дівчина-організаторка конференції в Сіетлі. Вона дала промокод і запропонувала пройти на конференцію для тестувальників безкоштовно — як інфлуенсерці. Я не планувала цю поїздку заздалегідь і сприйняла її як приємну можливість, тим більше переліт з Каліфорнії займає лише кілька годин.
Коли я прийшла на конференцію, зустріла багато знайомих, також було багато людей, зокрема з України. Я ще навіть не встигла послухати цінні знання, які передавали на конференції, як побачила чоловіка і вирішила підійти та заговорити — бо нетворкінг сам себе не зробить. Це в Америці нормальна практика і називається нетворкінг. За роки життя тут я майстерно освоїла всі секрети нетворкінгу, і з цим проблем у мене немає.
Я зробила вигляд, що не бачу бейджа Speaker на його бейджику, і завела смол-ток, типу: якими долями, хто ти взагалі по життю? Далі діалог пішов про роботів і все таке. Але тут стався переломний момент діалогу: після того як він назвав своє ім’я, яке мені нічого не сказало (ну це ж не Джефф Безос), він почав розповідати про свої проєкти — і серед них промайнув Selenium.
Тут я перестала нудьгувати і зрозуміла, що це той самий Selenium, який я вже років 15 використовую вздовж і впоперек. Потім ще виявився Appium, який теж був у моєму житті не один раз.
Тут я вже розумію, що переді мною людина-легенда в індустрії, про яку я навіть мріяти не могла. Загалом наступні два дні я уважно слухала все про роботів — і це вже стало більш-менш зрозумілим та навіть цікавим. Тоді ще нічого не було про Vibium.
Джейсон взагалі дуже класна людина і професіонал своєї справи. Людина, яка по-справжньому живе ідеєю та бачить у ній спосіб зробити світ трохи кращим — через інструменти, що спрощують життя інженерам і піднімають планку якості для всіх. І я вважаю це дуже круто — такі люди змінюють індустрію. При цьому він без надмірного его, дуже приємний у спілкуванні і навіть купив усім коктейлі ввечері після тусовки.
Отаке було невеличке відступлення про те, як я познайомилася з «хрещеним батьком» тестування, або, як прокоментували в LinkedIn, з легендою і всіма цими справами.

Фото: я і Джейсон. Момент, коли ти думала, що йдеш просто на конференцію, а натомість випадково нетворкнула з історією індустрії.
А далі — про Vibium
Що таке Vibium простими словами
Джейсон описує Vibium дуже лаконічно: це спроба зробити для ери AI те, що колись зробили Selenium і Appium для класичної автоматизації.
- Selenium став фундаментом для веб-тестування
- Appium масштабував цей підхід на мобільні застосунки
- Vibium замислюється як інфраструктура для часу, коли продукти змінюються швидше, а перевірки мають встигати за цими змінами
Головна обіцянка тут звучить привабливо: менше крихких тестів, менше «постійного ремонту», більше фокусу на тому, чи працює продукт для користувача.
Технічна основа: WebDriver BiDi як сучасний фундамент
У базі Vibium лежить WebDriver BiDi — сучасна специфікація взаємодії з браузером через WebSocket.
Чому це важливо саме для тестів:
- швидша комунікація з браузером
- двосторонні події в реальному часі
- більше шансів на стабільні очікування без нескінченного ручного налаштування
Якщо звести до одного речення: це спроба закласти більш сучасний фундамент, щоб автоматизація була менш «примхливою» у щоденній роботі.
Як AI змінює логіку E2E: адаптація замість зупинки
Найцікавіша частина Vibium — не лише протокол, а підхід: тест має не падати при першій несподіванці, а намагатися досягти цілі, адаптуючись до змін.
Звучить просто, але для індустрії це величезний зсув. Ми звикли, що автотест — це крихкий маршрут по селекторах. А тут пропонується мислити так, як мислить людина під час ручної перевірки: з’явилась перешкода — обійшов і пішов далі.
Короткий приклад з життя продукту
Є бізнес-перевірка: «Користувач може купити товар». Типовий шлях:
- відкрити товар
- додати в кошик
- перейти до оформлення
- завершити покупку
А тепер реальність релізів:
- кнопку перейменували
- з’явилося вікно «підписатися на новини»
- банер перекриває елемент
- сторінка стала повільнішою через нову аналітику
У класичній автоматизації на Selenium це часто перетворюється на нескінченне «підкрути локатор — додай вейт — повтори». У логіці Vibium ціль інша: важливо не те, як саме називається кнопка, а чи може користувач реально завершити покупку.
Автоматичне мапування застосунку: коли тести бачать карту продукту
Ще одна сильна ідея — будувати «карту» застосунку на основі взаємодій. Уяви:
- сторінки або стани — це вузли
- дії користувача — це переходи між ними
Навіщо це потрібно:
- видно, які потоки існують насправді, а не тільки «в голові команди»
- легше знаходити «сліпі зони» покриття
- простіше планувати, що саме варто автоматизувати, а що не дасть цінності
Для кого це може бути особливо корисно
Vibium виглядає найбільш цікавим для команд, де:
- релізи часті, UI змінюється регулярно
- багато експериментів, A/B, маркетингових вставок, модалок
- важливі бізнес-потоки, і їх треба перевіряти стабільно, а не «як пощастить»
Якщо у вас вже є база на Selenium і Appium, то ідеї Vibium можна сприймати як наступний шар еволюції: менше рутини, більше сенсу.
Де подивитися і як слідкувати
Офіційна сторінка Vibium: vibium.ai
LinkedIn Jason Huggins: www.linkedin.com/in/jrhuggins
Підсумок
Vibium — це ставка на те, що end-to-end тестування в еру AI має бути менш крихким і більш орієнтованим на результат. Не «натиснути конкретний селектор», а «перевірити, що користувач досягає цілі».
Чи стане Vibium стандартом — покаже час. Але спостерігати точно варто. Бо коли «хрещений батько» Selenium і Appium запускає нову ідею, індустрія зазвичай прислухається.

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів