Netflix підлаштовується до погіршення уваги глядача. Але кого це вже дивує

Є на Netflix документалка The Social Dilemma (укр. Соціальна дилема).
Вона про кровожерливі компанії, які створюють свої цифрові продукти дедалі привабливішими, аби отримати більше нашої уваги і, як наслідок, грошей.

Але всім байдуже, що це шкодить споживачеві: викликає залежність, проблеми з увагою, психічні розлади та розпалює ворожнечу.

І от вийшов епізод подкасту з Метом Дейманом та Беном Афлеком, де вони розповіли про зміни в стрімінговій індустрії, зокрема Netflix.

Головний висновок: Netflix просить своїх сценаристів спрощувати сценарії та робити їх більш очевидними, інколи прямо пояснюючи, що зараз відбуватиметься. А також переносячи важливі події в перші хвилини серії.

Причина — люди не можуть так довго зосереджуватись і треба підлаштовуватись під те, що глядач паралельно втикатиме в телефон.

Якщо це робить Netflix, в якого точно накопичується достатньо даних для виваженого рішення — масштаб проблеми з увагою глядача колосальний і вони роблять кроки в бік порятунку свого бізнесу.

Можливо, збіг, але завершальний сезон Дивних Див (англ. Stranger Things), здається, вже бере це на озброєння. Через що дивитись його було складно, особливо все, що стосувалось фінальної битви.

Не втомлюсь повторювати: наша увага — дуже цінний ресурс, який треба оберігати від сторонніх подразників. Цитуючи героя вище згаданої документалки:

Жодна з великих компаній не задумається, як зробити свої продукти менш привабливими.

Користувач у цій боротьбі — явний аутсайдер.

Чи помічаєте ви погіршення уваги чи памʼяті від соц мережей?

Як ставитесь до дій Netflix?

Буду радий почитати ваші відповіді в коментарях ⤵️

Цей текст, та інші спочатку публікуються у моєму Telegram-каналі.

Підписуйтесь, щоб не пропустити наступний пост.

Архів моїх великих текстів на Medium 😌

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я колись почав дивитись серіал The Penguin, але він мені здався схожим на Peaky Blinders, тому не захотілось тратити час більше ніж на кілька серій. Можливо проблема не тільки в дефіциті уваги, а й в тому, що багато фільмів, багато серіалів і багато сюжетів схожі, ще буває що постери схожі www.buzzfeed.com/...​lro/movie-poster-copycats

Якщо мені цікаво — то я дивлюсь до кінця. Якщо мені не цікаво, то я дивлюсь 10 хвилин. Якщо в перші 10 хвилин не відбулось щось таке, що мені цікаво, то я далі не дивлюсь.

Я не розумію ось цього: «Подивись Гру Престолів, але треба протриматись перші два сезони, бо с третього вже буде цікавіше».

Проблема Нетфлікса мабуть не в зниженні уваги, а в тому, що треба показувати ріст доходів за рахунок росту кількості глядачів, та щоб плинність підписників не зменшувалась. Тобто намагатися сподобатися «усім».

Я не розумію ось цього: «Подивись Гру Престолів, але треба протриматись перші два сезони, бо с третього вже буде цікавіше».

А ви спробуйте :) Я так перші 7 серій дивився і думав, що ну таке, якесь типу середньовіччя, лицарі. А потім вони взяли і вбили головного героя. Посеред сезону. Це було незвично, стало цікаво а що ж буде далі, про кого вони тоді зніматимуть. І сюжет став дуже цікавим

Я люблю вдивлятись в кожен кадр та слухати кожне слово, але останні роки також помітив що важко довго концентруватись на фільмі особливо коли вони по 2-3 години. Із соц мереж у мене хіба що інста і не дуже часто а от з війною дуже сильно підсів на телегу та дурацькі новини, розхитали психіку. Перегруз інформації не тільки від мереж а в цілому від світу, ми дараз підняли планку інформаційності та технологічнотсі вище ніж витримує псизіка людини, тому нажальце проблема у всьому світі і не залежно від віку та країни.

проблема у всьому світі і не залежно від віку та країни.

100%

Щодо втрати концентрації, то з цим можна боротись. І перший кроком було б обмежувати споживання соц мережами. Такий собі періодичний чи постійний детокс

перший кроком було б обмежувати споживання соц мережами

(Допис на форумі)

Та я вже почікав усе дуже, єдине що залишилсь телега, в ній також повидаляв дуже багато всього, але все іще відходю.

Чи помічаєте ви погіршення уваги чи памʼяті від соц мережей?

Не тiльки вiд соцiалок — колосальний перегруз мозку через потiк iнформацiï з iнтернетiв.

так. Це ще одна болюча тема

тут другая проблема, качество сценариев для подавляющего большинства продуктов для массового потребления не выдерживает вообще никакой критики.

Проте ця проблема стара як світ. Більшість поп музики завжди була простішою за нішові напрямки.
Тут вже дещо нове: вони можуть дістатись і до своїх флагманських продуктів та «спростити» їх аби неуважний користувач продовжував дивитись.

Тут ще питання: деталізація проти насиченості.

Візьмемо умовний Altered Carbon. Сценарій дірявий та секонд-хенд, але весь час щось відбувається: бойовка, тортури, та інше залучання глядача. Людям подобається.

Візьмемо контрприклад: Яйце Янгола, чи Невинність, чи Анігіляція. Дуже висока деталізація, купа головоломок та fridge brilliance, але майже нема екшну, і сценарій коротенький. Люди дивляться й питають «а що це за фігня була?».

От сумістити екшн з деталізацією дуже важко, бо екранний час обмежений. Я можу з такого згадати лише Єву, але вони мали 10 годин екранного часу на це www.youtube.com/watch?v=xjHSs90J9Ts Вочмен для екранізації спростили, але все одно лишилася частина деталізації оригіналу. Лейн взагалі без екшна.

Можливо я з попереднього покоління і так і не зміг підлаштуватися під «кліпове мислення» молоді. Але мені навпаки — дуже часто не вистачає пояснень!
Наприклад серіал Відьмак. 10 хвилин тобі показують Відьмака у Блавекені — потім раптово сцена зміняється і показують Цинтру хрін знає скільки років тому. Я читав книги і тому хоч можу вгадати що це воно — але жодного пояснення нема! І так дія постійно скаче між героями, між містами, ще й у часі. Ніби книгу розірвали на шматки — а потім склали у довільному порядку і так зняли. Окремий цирк — це підбір акторів. Деяких персонажів зробили так — що тільки на середині серії починаєш розуміти що це ж він. При цьому нових персонажів ніяк не представляють — просто хтось з’явився перший раз на екрані і далі закрутилося. Не уявляю як це дивляться ті, хто не читав книгу або не грав в ігри. Хоча ігри роблять навіть гірше: після чудово знайомих персонажів гри, у серіалі вони здаються якимось клоунами. Як вовк наряджений бабусею.

на жаль не можу відповісти вам щодо Відьмака, нічого з його всесвіту не читав і не бачив.
Проте мені навпаки довподоби, коли все не на поверхні. Якесь приємне відчуття від того, що тебе змушують трохи поміркувати, може навіть пошукати пояснення. Щоб потім я такий: АААА, так про це були натяки, коли офіціант впустив серветку!!! (це образно)

Проте мені навпаки довподоби, коли все не на поверхні. Якесь приємне відчуття від того, що тебе змушують трохи поміркувати, може навіть пошукати пояснення

это не тот случай. там пачка режисеров, все среднячки, а проектом рулит шоуранер, которая первый раз это делает, но она как бы участвовала в успешных проектах на задних ролях, а тут рулит и, походу, это ее первый и последний проект, где она главная

Точно про Відьмака, на той момент як вийшов серіал я прочитав приблизно половину книг з серії, і от те, що прочитав, вгадувалося на екрані, а решта подій — взагалі нічого не зрозуміло. І не тому що воно таке загадкове і глибоке, а просто заради пафосу, типу з претензією на нетиповість серіал. А вийшов сумбур якийсь. Витримав 1,5 епізода і більше ніколи не дивився.

Ми теж помітили погану якість сценарію останього сезону ST. І якщо це не випадковість, а новий тренд Нентфліксу, мабуть, через якийсь час доведеться шукати інший сервіс, де будуть більш якісний продукт не для дебілів, а хоча б для середнього глядача.

Перший сезон був цілком самодостатнім, можна було й спинитися на ньому. Хоча визнаю — атмосфера і музика настільки сподобалися, що хотілося ще такого, і побільше.
Вони ж не збиралися робити це серіалом спочатку. Там добре видно, коли бабло перемогло здоровий глузд і посадили команду сценаристів писати. Шкода, ну. Хоча музика топ

Перший сезон був цілком самодостатнім, можна було й спинитися на ньому.

Повністю згоден з вами. Дискутував про це з друзями: багато хто з них вважає, що потрібні були всі сезони аби пояснити сюжет. Але як на мене, розтягнули аж занадто. І в кінці дали в штангу.

Вони ж не збиралися робити це серіалом спочатку.

Ні, вони як раз писали перший сезон так, щоб можна було продовжувати, якщо Нетфлікс забажає цього.

Within the eight episodes, the brothers aimed to make the first season “feel like a big movie” with all the major plot lines completed so that “the audience feels satisfied”, but left enough unresolved to indicate “there’s a bigger mythology, and there’s a lot of dangling threads at the end”, something that could be explored in further seasons if Netflix chose to greenlight more.

en.wikipedia.org/...​i/Stranger_Things#Writing

Щодо сценаристів можете подивитись, що вже в першому сезоні було 5 сценаристів окрім братів: en.wikipedia.org/...​_Stranger_Things_episodes

Сподіваюсь знайдеться такий.
Бо щось від Netflix все більше тривожних сигналів:
— ain.ua/...​alnu-stricku-ta-podkasti

Важливі події в перших хвилинах використовував Мамору Ошії. При тому, що далі ставався мєдлячок — на весь мувік 3-4 екшн сцени.
Потім цей стиль перехопив Алекс Гарланд — і його Анігіляцію не зрозуміли. Та й Вочмен, здається, так само зроблено.

До речі, я не можу дивитися фільми Нетфлікс через швидку зміну кадру, та дуже багато пояснень очевидних речей. Сильно втомлює. В когось так само?

Швидку зміну кадру юзали ще в Єві youtu.be/nU21rCWkuJw?t=71
Але там прямо протилежне з поясненнями — в результаті досі ніхто не розуміє, чим серіал закінчився.

Ловіть олдскульного анімешника! :-) Дві Асуки цьому пану!

Втому від швидкої зміни квадрів не помічав, може бо я більше документалки дивлюсь, та лише інколи серіали, як Паперовий будинок, Озарк, чи Сутінки богів.

Проте з очевидністю згоден, як писав у пості: навіть на контрасті сезонів Дивних див помітно спрощення. Не кажучи вже про інші серіали, які Netflix публікує для кількості.

І я впевнений, що це зайде більшості. Проте я той самий фрік який коли дивиться фільм/серіал, майже не кліпаю. Тому так, втомлює :)

Так само, як читати американський наукпоп — якусь очевидну річ пояснюють декілька разів

Підписатись на коментарі