Чи відповідаєте на робочі повідомлення в неробочий час?

Є два типи людей: які відповідають на робочі повідомлення ввечері чи у вихідний і ті хто ігнорують їх. Я більше з тих, хто відповідає (звісно, якщо побачила). Проте якщо бачу щось не термінове, можу залишити непрочитаним, спеціально, щоб потім не забути.

Як у вас із цим: принципово ігноруєте все до 9 ранку чи відписуєте, щоб задача не висіла в голові?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У нас Teams, і зазвичай там після робочого дня тиша, хіба що інколи з’являються повідомлення в приватних чи групових чатах: «Доробив свою частину такої-то термінової задачі, щоб хтось інший міг зранку продовжити свою частину». Зазвичай це інформативні повідомлення, без потреби реагувати тут і зараз, бо всі розуміють необхідність у відновленні.

Є ще ClickUp (типу «Jira»): там після робочого дня можуть бути запитання від менеджера або, навпаки, від мене до менеджера. Інколи дискусія розгортається, але таке трапляється рідко — раз на пару тижнів або ще рідше.

Є рідкісні електронні листи від CEO з якоюсь задачею з оновлення даних, на які я можу відповісти зранку, але зазвичай відповідаю одразу, щоб зрозуміти її пріоритет і зменшити ймовірність, що завтра почну одну задачу, а потім терміново переключать на іншу.

Так а нашо відповідати в позаробочий час? Мені за це не платять)

Починаючи з ковіда і повністю віддаленої роботи час робочий розтягнувся ненормовано на весь день. Коли втомився — вимикаю чат. Коли відпочив — чат працює і переважно відповідаю.

99% — ні, але є відсоток, коли відповідаю, та це залежить від настрою і епічності питання :) сама активно юзаю відкладенні повідомлення, на робочий час.

Коротко: нет, никогда.

Развернуто: баланс очень важен для эффективности, именно по этой причине у меня отдельный мак и телефон для работы. Я всегда на связи в рабочее время, и использую только рабочие девайсы, но как только работа заканчивается — я меняю айфон и ноут на домашний. И это не я придумал, это требование и правило компании.

А что же делать если ну прям я кому-то нужен, если что-то упало?
На этот случай есть отдельный процесс — дежурство с использованием PagerDuty.
Примерно раз в квартал мне выпадает дежурство на спринт, и я должен вне рабочее время всегда быть с рабочим телефоном, у нас настроен мониторинг системы и автоматическое оповещение в случае если что-то идёт не так. Когда я получаю оповещение, то я должен войти в онлайн и подключиться в зум для решения проблемы. Такое оповещение приходит людям с разных команд, которые так или иначе связаны с алертом. Да, это может произойти в нерабочее время, да, на выходных и да, даже ночью (как было совсем недавно когда лег AWS). Но дежурному практически не выдают задач на спринт, что бы сохранить баланс и как я говорил выше — это примерно раз в 3 месяца, на две недели и всё остальное время ты работаешь с 9 до 5 и должен быть онлайн с 10 до 4.
Таким образом всегда можно спланировать свою жизнь и знать точно, что если я поехал в отпуск — меня никто и никогда не тронет.

Ніколи це не роблю, зберігаю баланс між особистим життям та роботою. На смартфоні нема робочої пошти та месенджерів, робота — тільки в робочий час.

сподіваюсь, ви на роботі тільки працюєте і на робочих смартфонах немає домашніх чатиків і тд і тп.

Має бути баланс і рівні умови, ж нє? Чи «ета другоє»?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Тут, скоріше, проблема не «відповідаєте/не відповідаєте», а «бачиш/не бачиш».

Якщо побачу повідомлення і є хвилинка — відповім. Не побачив чи зайнятий — ні :-D

Я і вночі відповідаю, якщо питання термінове :) Але вважаю, що з другорядними питаннями ліпше не турбувати в пізні години, особливо в діловій комунікації.

Думаю, є лише декілька вагомих обставин:
1. Гнучкий графік, але з розумними кордонами (а не 24/7)
2. Колеги за океаном й не затягувати пінг-понг на декілька днів
3. Ти власник і це твій бізнес (але тут взагалі графіку нема, це 24/7).
4. Ще один варіант, коли це не робота по найму... й грошове забезпечення на рівні 20-30к грн.

все просто: заходите в Slack / Teams і налаштовуєте там робочі години. Все нотифікейшени не прилітають. в 99% все може почекати на завтра, а якщо щось ну прям термінове — вам зателефонують. Не дякуйте.
Я більше скажу. В робочі години , якщо почекати 15хв, то в 70% випадків воно само якось вирішиться без вашої допомоги.

У мене графік роботи гнучкий, тому якщо я бачу сповіщення і я можу на нього відповісти, то я відповім, незалежно від часу доби. Це не є великою проблемою зазвичай

У мене більше залежить не від того чи робочий час, а від того чи я за комп’ютером, якщо за комп’ютером, то частіше відповідаю, якщо з телефона, то частіше не відповідаю.

Звичайно, якщо __важливо__. У чому проблема? Враховуючи, що я працюю коли захочу, і не прив’язаний до графіку 9-17 (етц), робочих днів тощо.

Більш того, якщо якась проблема, то можна ще і попрацювати. А, загалом, якщо рутині питання — звичайно що ні.

Зауважу, що це ще від компанії залежить, проектів тощо.
Пара перших моїх робочих місць — з сьогоднішніми поглядами — я б ніколи там не відповів поза робочим часом.

Закінчую працювати — і до ранку ні на що не реагую. Хіба що побачив щось важливе, коли йшов.
Але намагаюсь зберігати work-life balance.

Людина які після роботи, думає про роботу — не може нормально відпочити.
Людина яка не відпочиває нормально — не може добре робити роботу в робочий час.

Погоджуюсь, що потрібно розділяти роботу та відпочивати повноцінно, щоб потім не вигорати. Проте, якщо вільний графік, то і погоджуюсь з коментарями вище, що можна відповісти, головне, щоб цей вільний графік був адекватним і все рівно з нормальним часом для відпочинку.

Підписатись на коментарі