Чи відмовлялись ви від позиції Team Lead, щоб залишитися спеціалістом?

Здається, що всі хочуть рости в ліди, але часто це виявляється зовсім іншою роботою, яка не всім заходить.

Один мій знайомий, ставши лідом, спочатку дуже сумував за попередніми задачами, бо через постійні мітинги на усе інше просто не було часу. А інший знайомий взагалі через кілька місяців відмовився від позиції і повернувся назад, бо навантаження та відповідальності стало в рази більше, а зарплата майже не відрізнялась.

Чи був у вас подібний досвід? І якщо ви все ж стали лідом, чи не виникало бажання повернутись до попередньої ролі?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Відмовився від head із зп в 700$ та пішов в іншу компанію на middle із зп 1000$ а згодом і senior з 1500

Не відмовлявся. Ставав team lead, tech lead, архітектором, повертався в розробники — різне було.
Ніколи не жалкував.
Думаю варто концентруватися не на позиції, а на тому, чи подобається вам ваша робоча рутина. Погано може бути і лідом, і розробником, і архітектором.

Перейшов на лід позицію, завантаженість стала менше, плануєш тасочки, проводиш зідзвони, перевіряєш код, іноді щось ургентне розгрібаєш, а у час що вивільнився почав розвивати власний SaaS. Знайшов партнерів, по суті став міні СТО і так от працюємо с:

Так. Після лід позиції на перегрітому ринку знайшов strong middle з з/п + 1000 та з радістю перейшов. Більше часу став проводити з малою донею.
Бо що таке вирости до ліда? — Якимось чином менеджмент думає, що ти будеш клепати таски в такому ж об’ємі (максимум на 10% менше), по 2-3 години ходити на мітинги та все встигати. І відповідно я міг сісти покодити спокійно десь о 9-10 вечора.
Якщо хочеться більше грошей — легше мати 1,25-2 ставки, як дев. та 2 мітинги по 15хв.

Це да, роками обговорюється, що масово менеджмент не розуміє :
+1 лід це −1 розробник.

Некомпетентність менеджменту мене дивує й досі. Ну галузі ж скільки років, ну досвід же накопичений і у сфері менеджменту, щоб не знати такої арифметики.

Якось так сталося що став лідом, дуже успішно і завчасно закрили проект, накинули ще 2 людини в команду, новий проекту і спитали чи я не проти бути лідом, ну ок. Завершили проект успішно і вчасно єдині зі всіх команд. Зп не підняди, премії не дали. Новий рік настав, пішли і ви н*. Працюю собі помаленьку, вчуся, отримую сертифікати, підгяняють — кажу нєєє (а в думках посилаю н*). Висновок — все залежить від того як тебе цінують відносно обов’язків і результатів.

Трішки навпаки. Перейшла на лідську позицію, та жалкую. Краще б розвивалася в глибину. Дуже багато зайвого шуму, та менше технічної роботи.

Я перейшла з позиції Team Lead в невеликому проекті (на 4 розробника) на позицію Senior II (що в принципі еквівалентно, бо Senior II трошки лідить теж) в проекті на 100 розробників, кількість мітингів подвоїлась (х2 — х2.5) бо кількість мітингів залежить від кількості людей та департментів з якими ти співпрацюєш

Ох це про мене))) Я працював на лідом близько року в українській аутсорс компанії, після перейшов на сіньйорську позицію в ірландській продуктовій компанії. Насправді так, як сказано, одразу на лідовій позиції купу мітингів і в рази більше спілкування, відкриваються закулісся процесів компанії, про які на сіньйор позиції не помічаєш, Так бракує чассу на написання коду,але це неймовірний драйв, вчить делагуванню. Також коли я був на лідовій позиції в мої обовязки входило проводити співбесіди, й я це обожнював. Часто зустрічав знайомих людей що раніше були у мене інтервюерами. коли я повернувся на позицію сіньйора, відчуваю що я скучаю за нескінченними мітингами, і маштабом рішень. Перший час як повернувся на сіньйор позицію був наче відпочинок, спокійно писав код, але тепер відчуваю що скучаю за цим драйвом.

Працював на позиції «тімлід» в декількох компаніях, кожного разу це означало ще більше технічних задач, в порівнянні з просто «сініором» + більше обов’язків, більше мітингів, більше код рев’ю, більше запитань від колег і менеджменту.

Є сенс погоджуватись на тімліда коли пропонують більші гроші + хочеться рости в менеджмент, бути СТО.
Якщо хочеться рости «в глубину», ставати кращим експертом в чомусь конкретному, рости як Staff, Principal, то певно краще лишитися сініором та вчитися, отримувати сертифікати, шукати серйозні технічні челенджі, брати над ними ownership і робити рішення, це те, що буде вас качати як технічного спеціаліста.

Хоча треба розуміти, що будь-яка роль по будь-якому треку( менеджерському або технічному ) вище сініора це завжди буде більше мітингів, більше відповідальності, більше вимог і очікувань від вас.

Да, отказывался так как была бы потеря по ЗП, и это бы уменьшило возможности например инвестировать. Теперь вижу что выбрал верную стратегию, сейчас рынок специалистов переполнен и рейты порезали даже лидам

Неоднократно отказывалась — прекрасно понимала, что буду на позиции лида скучать на бесполезных митингах, нонстоп писать доки и терять все те техскиллы, которые были добыты непосильным трудом :D

Я переходила з Тімліда на Аналітика, бо люблю бути просто аналітиком (моя улюблена робота) але потім все одно ставала Тімлідом, бо на зустрічі ляпну рішення і воно спрацьовує. І керівництво має результати і команда згуртовується навколо тебе (якось автоматично усі починають тебе слухати і поради питати). Тому мені одразу казали — ось тобі команда — вам разом класно — керуй — і нам разом класно. Це моя історія переходів

когда еще работал синьором предлагали я отказывался. а потом на других работах пришлось сразу идти на лида, бо все поголовно говорили что у их синьоров сильно ниже зп чем я хочу. позже массово появилась позиция архитектора и проблема решилась

коли приймаєш рішення, задаєшся питанням: анахіба? як воно допоможе досягнути цілі на далекому горизонті? що втрачаєш (купу часу та нервів), що виграєш(невеличку доплату)?

Інколи стати лідом — це можливість розширитися.
Зробити невеликий zoom out і подивитися на все ширше.
Я маю на увазі — це можливість працювати з більш глобальними задачами, а своїх людей навчати виконувати менші задачі.

саме так, є великий ризик розширитися в КГ.

Вже прижив той час коли був тім-лідом і пішов далі в менеджмент. Хороша команда була, яка доставляла речі в зростаючому бізнесі. Тому якщо ви самі готові і команда толкова і проект нічо так — го. Це цікавий досвід.
Я свою роки тімліда згадую з теплотою і радістю. Бо чим далі в менеджмент тим більше рівень невизначеності. І досі іноді руки чешуться повернутися і лідити толкову команду в хорошому проекті.

Так, скрізь відмовлялась від цієї позиції, бо хотіли нав’язати в підлеглі своїх прикормлених друзів смузі-хлібів під виглядом «нам потрібен пастух для наших барранів, який буде їх всьому вчити та відповідати за все-все на світі ». А я їм «або розганяєте своє стадо і я набираю адекватну команду, або йдіть лісом: шукайте далі цапа-відбувайла для ваших вовків в овечих шкурах!»

ахах, а уявіть це в армії — "працюй з тим, що є"©

Ну звісно усі хотіли би командувати авіаносцем Джеральд Форд чи Delta Force, чи якимось іншим передовим підрозділом із най новітнешою і технічно передовою зброею, відборним особистим складом який ще і найкраще підготовлений. Ну або в спорті бути тренером одразу Барселони чи Реал Мадрид чи Нью Йорк Янкіз. Відповідно мало не кожен рік або фінал ліги чемпіонів, або світова серія.
Об’єктивна реальність всюду є свій бюджет і свої можливості. І місцева захудала конторка буде працювати з тим що є, а скажімо Google буде відбирати кращіх з кращіх проміж 3 000 000 резюме і випускних програм університетів : Ліги Плюща, MIT, Berkley і т.д. І не томущо на ту роботу такі треба — а томущо може собі це дозволити, бюджет є, а ризикі усі намагаються мінімізувати.

Декілька разів в житті опинявся на керівних посадах, але швидко (всього років 15 знадобилось), що «крутити гайки» і щось інженірити мені подобається набагато більше, ніж керувати людьми — менеджмент виснажував мене на 147%.

Тож, тепер згоджуюсь тільки на інженерні (ну або інженерні+менторські) позиції. Вчити і ділитись знаннями — теж подобається ;-)

Але зараз такий період, що мене чомусь ніхто не питає, що я хочу робити і доводиться робити те, що сказав командир :-D

Робити те що кажуть, ключова ознака роботи в наймі в цілому.
Робоча культура типу Bell Labs це в принципі доволі унікальна річ або спеціально створений і введений управлінскій фреймверк.
Коли свій бізнес — то роби що хочеш, при умові, що ти змошеш при цьому отримати прибуток. І виявится, що доведеться робити — зовсім не те що важаєш за потрібне, а те що виявиться треба робити бо воно приносить грощі. Ну і операціка, щоб не було проблем із керуючими органами і т.д. і т.п.

культура типу Bell Labs це в принципі доволі унікальна річ або спеціально створений і введений управлінскій фреймверк

Здається, на результатах вивчення їх культури базується книжка Organizational Patterns of Agile Software Development, і ще Peopleware десь там недалеко. Але зараз ці книжки вважають за єрєсь, бо треба командні гравці, а не індивідуальні рокстари.

Ну створіть Apple 1 сучасності, виявиться що і «рокстари» треба. Зараз вакантне місце ніби зайняли Сем Альтман та Ілан Маск.
Якраз епізодець по реальним свідоцтвам www.youtube.com/watch?v=xCAXmH2jZII

Що ж, мені повезло і останні, мабуть, років 20 я не потрапляв на проекти-конвейри. Скрізь був класичний R&D, де було достатньо свободи ;-)

Вже давно є така тенденція, коли вакансія начебто розробницька, але на співбесідах кажуть, що треба ще менторіть джунів, чи спілкуватися с замовником і формулювати таски та ін. Зарплатня, звісно, розробницька.

Навпаки теж дуже часто буває з 2022, кажуть що позиція керівна — на ділі просто хочуть взяти на максимум мідл + позицію досвідченого фахівця, просто бо є така можливість, просто там баги перезнаходити на продакшені які бачуть лише по логам і не знають звідки взялись і як відтворити. А там вже повний той же Bus Factor наприклад, бо з попереднім вендором закрили контракт і втрачена уся екпертиза і нема документації.
Потім коли людина починає займатись якоюсь керівною діяльністю, тими же функціональними вимогами і інженерною культурою, починаються конфлікти бо : «Ти лізеш не в свій рівень повноважень. Твоя справа баги фіксити».
На співбесідах треба дуже чітко питати — кого шукають і яке коло обов’язків, яка команда і т.д. Одна з ключових ознак керівної посади — коли беруть тімліда, то беруть і команду в якій це буде ведучий спеціаліст. Переважна кількість наймаючих менеджерів, віддає перевагу ростити такого в себе.

ну скоро код буде писати АІ, тому тільки і лишиться що "

менторіть джунів, чи спілкуватися с замовником і формулювати таски та ін

" =))

Я декілька разів пробував лід позицію і поки вирішив не вертатися до цього питання більше. Керувати людьми це точно не моє

В одній галері пропонували перейти з гарної команди українців і стати лідом команди потрачених індусів. Коли запитав про зп, менеджер відповів, що по грошам так само, але якщо я проявлю себе, то може щось накинуть. Я не погодився.

але якщо я проявлю себе, то може щось накинуть

класика)

Кілька разів міняв контори зі зміною позиції з ліда на програміста чи навпаки.
Потім 6.5 років лідив проект в ембедед телекомі. Потім працював сіньором в движку найшвидшої SQL бази даних доки не вигорів.
Наразі 3 роки без роботи.

Ну, не знаю, як в наш час можна в ембедеді не знайти роботу. Мілтехі за мною і в армії ганяються всі ці роки. По декілька пропозицій на місяць ;-)

Може, забагато хочеш? Так зараз вже можна й не отримати довоєні-ковідні 10к ;-)

Як писав в бізнес вирішив підти просто, консалтинг, книги пише і т.д.

Я до 21 року працював на російські контори. Навіть якщо зараз хтось з мілтеху силком протягне через перевірку СБУ, то вгадай на кого повісять перший виток конфіденційної інформації?

Та й ембедед різний буває. Драйверів не писав, осцилографа на мацав.
Можу на С щось наковиряти під uC-OSIII, але кому те зараз потрібно.

Позицій тим не менше є jobs.dou.ua/vacancies/?category=C+ Ви ж писали вже, що «на галеру не хочу».

Тоді мобілізуйся, допоможи бити ворога. Тут роботи для ІТ-шника — вагон + тележка.
СБС постійно набирає, ЦМТР активізувався, 3 корпус набирає, та багато хто.

Наразі 3 роки без роботи.

бобер2

Підписатись на коментарі