Що станеться, коли твій стартап помітять
Я будую стартап публічно. Розповідаю про кейси, ділюся провалами, святкую перемоги. Але є речі, про які фаундери зазвичай не пишуть, бо це не відповідає ідеальній картинці. Як ви зрозуміли з підсумків року Connecto, я сповідую іншу релігію.
Хочу показувати людям реалістичну картинку й ламати міфи, що огортають стартап-індустрію. Тому сьогодні — про ціну видимості. Не для того, щоб поскаржитись, а для того, щоб підтримати тих, хто лише починає свій шлях.
Якщо ви боїтеся заявити про себе, бо «раптом щось піде не так» — воно піде. Але це не привід зупинятися.
Де є увага, там з’явиться хейт
Мої перші пости в LinkedIn про стартап швидко набирали лайки та підтримку. Люди писали «Круто!», «Надихаєш!», «Триматиму кулаки!». Я щиро дякувала й летіла далі.
А потім почали з’являтися ті, хто критикували будь-що: ідею, сайт, MVP, патнерства, грант (список безкінечний).
Але коли твої пости набирають десятки тисяч переглядів та сотні коментарів, потрібно просто прийняти, що хейтери з’являться
А потім я почала писати на DOU, й історія повторилась: разом із конструктивним фідбеком з’являлися коментарі, які я відношу до категорії «хейт заради хейту».
На DOU специфіка хейтерів трішки інша — зазвичай вони не хейтять під справжніми іменами. Це часто змушує посміхнутись + викликає бажання просто проігнорити, бо анонімність рідко передбачає конструктивний діалог
Перший в житті хейт реально болючий. Він запам’ятовується назавжди, бо ти ділишся чимось особистим, розповідаєш про проєкт, у який вкладаєш душу.
А потім стає легше, бо приходить розуміння, що якщо тебе хейтять, значить, тебе читають. Ігнор страшніший за критику.
Якби мої думки ігнорували і я припинила отримувати ось такі повідомлення, то почала б хвилюватися
Тепер я читаю негативні коментарі з цікавістю й думками на кшталт:
- «О, оце може бути запереченням клієнта, треба обробити»
- «Хм, може почати знімати відео й давати більше контексту, бо не всі вловили суть?»
- «Ну, це щось новеньке: ніби похвалив, але захейтив»
Де є увага, там завжди вистачатиме «тестувальників»
Нещодавно відкриваю власного агента Connecto й бачу: купа користувачів вирішила поспілкуватися з ним пізно ввечері. Агент вітається, запитує про бізнес, а «клієнти» будують «ескорт сервіс» чи визначають свій рід діяльності як «проституція».
Це класні запити, які допомагають команді вдосконалювати власні інструкції, налаштувати фільтри, вчити агента ігнорувати спам і так далі
Хто знає мене близько, той підтвердить, що з почуттям гумору в мене все окей, тому з таких запитів ми просто хіхікаємо в робочому чаті.
Юзери, які пишуть агенту щось на кшталт «хочу автоматизувати заробіток грошей», теж не викликають роздратування — скоріше посмішку.
Коли бачу щось подібне, подумки висловлюю солідарність: «І я б цього хотіла!» :)
Ще є окрема категорія людей, яка постійно питає, як у нас все влаштовано технічно або намагається обійти систему, ускладнивши власний промпт. Думаю, в цю категорії входять дві підкатегорії: конкуренти та технічні фахівіці. Другим я особливо вдячна, тому що час від часу вони таки підсвічують нам слабкі місця (при чому безкоштовно!) і ми їх оперативно фіксимо.
У реальному житті клієнти наших клієнтів не просять розписати їм бізнес-план для кіоска з шаурмою, не просять python-код або «нагадати» про ДН бабусі — але це класні краш-тести, які ми отримуємо завдяки публічності
Усі ці запити для нас як щоденне нагадування: якщо люди знаходять агента і пишуть, що вздумається, значить, є органічний трафік — а це завжди добре.
Де є увага, там будуть незручності
Мабуть, це найдивніша частина, до якої життя мене не готувало.
Зараз я зустрічаю багато нових людей: клієнтів, партнерів, стартаперів, інвесторів. Розповідаю про Connecto, команду, плани. І раптом:
— А у вас є чоловік?
Перша думка: «Може, я пропустила якийсь перехід у розмові?»
— Ні, немає. Є наречений.
— А він не ваш розробник? / А якось допомагає з стартапом? / А вкладав гроші?
Ці питання ставлять чоловіки і, чесно кажучи, в них читається підтекст, який мене дратує: «Ну не могла ж вона сама взяти й почати робити стартап!!»
І тоді доводиться починати все з початку, розповідаючи, як Connecto став таким, яким став. Найчастіше такі розмови закінчуються ввічливим «до побачення» і відсутністю подальших контактів, бо до кінця діалогу в мене відпадає бажання робити щось разом.
Так, в мене є партнер, і він логіст. Якщо вам потрібно щось перевести Європою або збираєтеся стати водієм, маякуйте, залюбки познайомлю!
Усе це — частина шляху
Я писала цей текст перш за все для тих, хто сидить має ідею стартапу й боїться про неї розповісти. Хто постійно вариться в думках типу «А якщо будуть критикувати?»/ «А якщо хтось вкраде?» / «А якщо не вийде у всіх на очах?»
Так, будуть критикувати. Так, хтось робитиме щось схоже. Так, можливо, не вийде — і так, всі про це дізнаються.
Але альтернатива — нічого не робити і ніколи не дізнатися, що крутого ви можете реалізувати. Мене це лякає більше.
Хейт, спам, дивні питання, конкуренти, неочікувані пропозиції — це все докази того, що ви існуєте. Отримуючи їх, ви ніби граєте у гру від першого обличчя, а не дивитесь її по телевізору.
Звісно, чим більша «помітність», тим більша відповідальність, — та не можна навчитися плавати, не намокнувши.
Так, десь буде некомфортно. Але якщо ви робите щось класне, кількість позитивного фідбеку перекриє всі «нюанси». Хіба це не варто того, щоб спробувати?

58 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів