Що станеться, коли твій стартап помітять

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Я будую стартап публічно. Розповідаю про кейси, ділюся провалами, святкую перемоги. Але є речі, про які фаундери зазвичай не пишуть, бо це не відповідає ідеальній картинці. Як ви зрозуміли з підсумків року Connecto, я сповідую іншу релігію.

Хочу показувати людям реалістичну картинку й ламати міфи, що огортають стартап-індустрію. Тому сьогодні — про ціну видимості. Не для того, щоб поскаржитись, а для того, щоб підтримати тих, хто лише починає свій шлях.

Якщо ви боїтеся заявити про себе, бо «раптом щось піде не так» — воно піде. Але це не привід зупинятися.

Де є увага, там з’явиться хейт

Мої перші пости в LinkedIn про стартап швидко набирали лайки та підтримку. Люди писали «Круто!», «Надихаєш!», «Триматиму кулаки!». Я щиро дякувала й летіла далі.

А потім почали з’являтися ті, хто критикували будь-що: ідею, сайт, MVP, патнерства, грант (список безкінечний).

Але коли твої пости набирають десятки тисяч переглядів та сотні коментарів, потрібно просто прийняти, що хейтери з’являться

А потім я почала писати на DOU, й історія повторилась: разом із конструктивним фідбеком з’являлися коментарі, які я відношу до категорії «хейт заради хейту».

На DOU специфіка хейтерів трішки інша — зазвичай вони не хейтять під справжніми іменами. Це часто змушує посміхнутись + викликає бажання просто проігнорити, бо анонімність рідко передбачає конструктивний діалог

Перший в житті хейт реально болючий. Він запам’ятовується назавжди, бо ти ділишся чимось особистим, розповідаєш про проєкт, у який вкладаєш душу.

А потім стає легше, бо приходить розуміння, що якщо тебе хейтять, значить, тебе читають. Ігнор страшніший за критику.

Якби мої думки ігнорували і я припинила отримувати ось такі повідомлення, то почала б хвилюватися

Тепер я читаю негативні коментарі з цікавістю й думками на кшталт:

• «О, оце може бути запереченням клієнта, треба обробити»
  • «Хм, може почати знімати відео й давати більше контексту, бо не всі вловили суть?»
  • «Ну, це щось новеньке: ніби похвалив, але захейтив»

Де є увага, там завжди вистачатиме «тестувальників»

Нещодавно відкриваю власного агента Connecto й бачу: купа користувачів вирішила поспілкуватися з ним пізно ввечері. Агент вітається, запитує про бізнес, а «клієнти» будують «ескорт сервіс» чи визначають свій рід діяльності як «проституція».

Це класні запити, які допомагають команді вдосконалювати власні інструкції, налаштувати фільтри, вчити агента ігнорувати спам і так далі

Хто знає мене близько, той підтвердить, що з почуттям гумору в мене все окей, тому з таких запитів ми просто хіхікаємо в робочому чаті.

Юзери, які пишуть агенту щось на кшталт «хочу автоматизувати заробіток грошей», теж не викликають роздратування — скоріше посмішку.

Коли бачу щось подібне, подумки висловлюю солідарність: «І я б цього хотіла!» :)

Ще є окрема категорія людей, яка постійно питає, як у нас все влаштовано технічно або намагається обійти систему, ускладнивши власний промпт. Думаю, в цю категорії входять дві підкатегорії: конкуренти та технічні фахівіці. Другим я особливо вдячна, тому що час від часу вони таки підсвічують нам слабкі місця (при чому безкоштовно!) і ми їх оперативно фіксимо.

У реальному житті клієнти наших клієнтів не просять розписати їм бізнес-план для кіоска з шаурмою, не просять python-код або «нагадати» про ДН бабусі — але це класні краш-тести, які ми отримуємо завдяки публічності

Усі ці запити для нас як щоденне нагадування: якщо люди знаходять агента і пишуть, що вздумається, значить, є органічний трафік — а це завжди добре.

Де є увага, там будуть незручності

Мабуть, це найдивніша частина, до якої життя мене не готувало.

Зараз я зустрічаю багато нових людей: клієнтів, партнерів, стартаперів, інвесторів. Розповідаю про Connecto, команду, плани. І раптом:

— А у вас є чоловік?

Перша думка: «Може, я пропустила якийсь перехід у розмові?»

— Ні, немає. Є наречений.
— А він не ваш розробник? / А якось допомагає з стартапом? / А вкладав гроші?

Ці питання ставлять чоловіки і, чесно кажучи, в них читається підтекст, який мене дратує: «Ну не могла ж вона сама взяти й почати робити стартап!!»

І тоді доводиться починати все з початку, розповідаючи, як Connecto став таким, яким став. Найчастіше такі розмови закінчуються ввічливим «до побачення» і відсутністю подальших контактів, бо до кінця діалогу в мене відпадає бажання робити щось разом.

Так, в мене є партнер, і він логіст. Якщо вам потрібно щось перевести Європою або збираєтеся стати водієм, маякуйте, залюбки познайомлю!

Усе це — частина шляху

Я писала цей текст перш за все для тих, хто сидить має ідею стартапу й боїться про неї розповісти. Хто постійно вариться в думках типу «А якщо будуть критикувати?»/ «А якщо хтось вкраде?» / «А якщо не вийде у всіх на очах?»

Так, будуть критикувати. Так, хтось робитиме щось схоже. Так, можливо, не вийде — і так, всі про це дізнаються.

Але альтернатива — нічого не робити і ніколи не дізнатися, що крутого ви можете реалізувати. Мене це лякає більше.

Хейт, спам, дивні питання, конкуренти, неочікувані пропозиції — це все докази того, що ви існуєте. Отримуючи їх, ви ніби граєте у гру від першого обличчя, а не дивитесь її по телевізору.

Звісно, чим більша «помітність», тим більша відповідальність, — та не можна навчитися плавати, не намокнувши.

Так, десь буде некомфортно. Але якщо ви робите щось класне, кількість позитивного фідбеку перекриє всі «нюанси». Хіба це не варто того, щоб спробувати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Будь-ласка, не класифікуйте це як хейт, Світлано (сподіваюсь це буде ідеєю яка може згенерувати якісь корисні інсайди)! Але в моєму розумінні Connecto щось не сходиться.

Я не можу зрозуміти чи ви b2b, чи ви b2c.

Якщо ви b2b — нащо вам dou? — тут немає великого бізнесу у коментарях.

Якщо ви b2c — чому немає прототипу який працює із коробки? Відразу — без «залиште свій імейл і ми вам передзвонимо»? — маленькі клієнти хочуть щоб працювало, а не домовлятися за контракт.

Може я чогось не розумію

Перший в житті хейт реально болючий.

Ось й виросло покоління, яке не вміє без рожевих окулярів дивитися на світ. Так, світ не сповнений чарівними феями або єдинорогами що блюють веселкою, він набагато складніший.

Несподівана думка спала. А де саме молодь отримує соціальний досвід зараз? Не той, що більше схожий на теплу ванну, а справжній. Де за погане слово можна й відчути перехід кінетичної енергії верхніх кінцівок людини в нерухомі частини лицевих кісток та мʼяких тканин обличчя. А ніде. Соцмережі непопулярні, форуми викликають подив, залишаються сервіси миттєвих сповіщень де спілкування йде в обмежених групах та шляхом використання примітивної мови емоджі та коротких сповіщень. Але це я далеко від теми пішов.

Звісно ж треба вчитися продуктивно сприймати критику. Завжди є дві реакції на будь-яку альтернативну думку: реагувати в негатив або позитив. Негатив — це ображатися, ігнорувати, приймати близько до серця. А позитив — це шукати варіанти, як стати краще, розглядати критику як безкоштовний урок та перевірку стійкості власної системи координат та розуміння світу. Критика може вбити тебе або зробити кращим. Різниця тільки в тому, як саме ти навчився її сприймати.

Критика і хейт — це не одне й те саме)

Де ви проводите межу? Я, наприклад, не реагую взагалі на прямі та непрямі образи. Коли людина щось каже про результати моєї роботи, а не про мене, навіть в негативному ключі, то це зворотній звʼязок та критика, а не гейт.

Все залежить від вашого персонального ставлення до слів людей. Його треба переглядати. Маркувати будь-яку думку сторонньої людини, яка не співпадає з власною, гейтом звісно ж можна, але це контрпродуктивна поведінка. Це миттєве закриття у власній «мушлі» від будь-якого зовнішнього подразника.

Я розділяю це приблизно так, як і ви, але в коментарях на кшталт «чого тільки не роблять, аби не працювати», які залишені під моєю ж статею про те, що я маю ФУЛЛ-ТАЙМ роботу + будую стартап, не вбачаю простору для виокремлення чогось продуктивного для себе чи команди)

Це НЕ вганяє мене ні в депресію, ні в поганий настрій — так само як і НЕ спонукає рефлексувати — просто тому, що інтент юзера був не в тому, щоб покритикувати чи дати зворотній зв’язок, а в тому, щоб просто десь вилити своє «фе».

Так само я не розділяю вашу рефлексію про «дати в морду» як форму зворонього зв’язку:

А де саме молодь отримує соціальний досвід зараз? Не той, що більше схожий на теплу ванну, а справжній. Де за погане слово можна й відчути перехід кінетичної енергії верхніх кінцівок людини в нерухомі частини лицевих кісток та мʼяких тканин обличчя. А ніде.

Вважаю, що це просто не метчиться ні з темою, ні з контекстом стартапів, ні з робочими стосунками (принаймні в адекватних суспільствах/командах) Але при цьому я не називаю вас хейтером, бо в цього_всього є, як мінімум, аргументація думки, хоч вона й не співпадає з моєю (і це ок)

але в коментарях на кшталт «чого тільки не роблять, аби не працювати»

Немає жодної краплі булінгу чи гейту. Це для мене більше сигнал, що людина вам заздрить, тому пише таке. Вона так не може. Що їй ще залишається окрім як зневажати ваші успіхи та енергію?

а в тому, щоб просто десь вилити своє «фе».

Вони це роблять тому, що вони самі не взмозі робити аналогічне. Їхнє «фе» — ознака слабкості, а не сили. Сильні — підтримують, слабкі — зневажають. Все просто. Якщо ви сприймаєте їхню слабкість за прояв булінгу, гейту — то ви теж знаходитеся в слабкій позиції. Вам хочеться підтримки, а її немає. Вас це дратує. А мене, наприклад, будь-яке шипіння в мою сторону тільки тішить. Значить я роблю все правильно.

Вважаю, що це просто не метчиться ні з темою, ні з контекстом стартапів, ні з робочими стосунками

То таке можна відверто інгорувати. Ваша реакція на такі повідомлення не зроблять вас кращою та не повернуть спілкування в конструктивне русло. То навіщо ви витрачаєте свій дорогоцінний час на маячню та безглузде спілкування не по темі?

Але при цьому я не називаю вас хейтером

Навіть якщо б називали, це не змінило б нічого. ;)

Олександре,дякую за коментар і дискусію) Можливо, у вас склалось своє враження чи інтерпретація моїх реакцій, та мене ці коментарі не дратують. По-перше, я завжди працювала з медіа та соцмережами — і встигла профдеформуватись. Не думаю, що в цьому світі в принципі існують коментарі, які б мене здивували чи вивели з себе. По-друге, ця стаття мала свою місію. Писала про це у висновках статті, але напишу ще раз:

Я писала цей текст перш за все для тих, хто сидить має ідею стартапу й боїться про неї розповісти. Хто постійно вариться в думках типу «А якщо будуть критикувати?»/ «А якщо хтось вкраде?» / «А якщо не вийде у всіх на очах?»

Я розумію. Моя мета в цій дискусії — показати іншим людям, що треба трохи міняти ставлення до критики чи коментарів в цілому, тоді процес популяризації продукту буде йти набагато простіше, без зайвих емоційних гойдалок.

Коли людина щось каже про результати моєї роботи, а не про мене, навіть в негативному ключі, то це зворотній звʼязок та критика, а не гейт.

Не факт.
Щодо потоку лайна яку обрушили на дівчину із її саморобним ШІ агентом, по впровадженню CRM в дрібний бізнес, в сутсності класичний B2B — то так це банальна заздрість прихована. Типу вона CEO — а вони тільки мріють.
Вже ж було, банально сированя елементарно не цьольва аудіторія. Та і як писати то тоді «де про швидкі допомоги», типу такий то клієнт замість «збільшили конверсію» залучили 20 нових пацієнтів, збільшили сумму по замовленню — стали робити відбілювання, ультразвукову чистку і т.д., збільшили прибутки клініки на 35%, розширились закупили новітнє обладнання, пройшли підвищення кваліфікації, винайняли медсестер для допомоги тощо. І за допомогою такої от штуки, Леня Голубков відкрив стомат кабінет на одне крісло, а став глав врачом великої і красивої стомат клініники. Зараз виступає на стомат конференціях, проводить планерки і т.д. Сам обслуговує лише зірок естради наприклад, чи мерів або міністрів — дорогих клієнтів, сусідів по маєтку та особистих друзів.

Гаразд, якщо всі такі залякані/забиті, візьму на себе роль колективного несвідомого DOU і дам фідбек від імені ком’юніті.

Перше — ми токсичні. Але не через характер, а професійну деформацію — ми дуже логічні, розумні та уважні. Наявність цих якостей дає нам дуже чуйне розуміння, де нелогічність (обман). З першого, виникає друге.

Друге — у вас немає жодних інновацій. Взагалі. Все що ви демонструєте — лежить готове в опенсорсі, бери — підключай, запускай. Ми тут звикли пишатися складністю технічних штук, а ви приходьте похвалитися, якою ви тут є класна піарниця і смішниця. Штука в тому, що тут не форум реклами. Тут форум із розробки високотехнологічних продуктів. Ну за аналогією — давайте розмістимо на Форбс статтю абеткою морзе? Начебто круто, але не від щирого серця, тому що не формат, ми букв очікували. З цього виводимо третій факт

Третє — ви обдурили USF і отримали грант, не маючи жодних інновацій. Штука у тому, що там державні гроші. А держава своїх грошей не має, а збирає їх із податків. Тому ви обдурили тут усіх нас, адже ми платимо податки.

Це — не моя особиста думка, це трансляція колективного несвідомого.

Таки да, зараз ціх агентів безкоштовних на Github валом . Схожа ситуація була коли з’явилось ардуіно — береш проект з форума саморобників , ’загортаеш в обгортку ’ - вуаля стартап )

«Загортаєш в обробку» це не фантиком обгорнути це багато процесів, аналітики, злитих бюджетів на тести

Це вже не про іт та технології а більше про маркетинг.

За логікою вашого «колективного несвідомого», треба закрити Uber, Airbnb, Stripe, Notion, Zapier, Figma, Shopify і ще половину продуктів, якими ми щодня користуємося — бо всі вони зібрані з готових технологій, фреймворків і API 😅

Вони ж не вигадували інтернет, HTTP чи SDK. Вони зробили систему, яка вирішує вашу проблему краще, ніж було до цього. Думаєте, Uber переживав про те, що вони не винайшли таксі, телефон і GPS?)

Інновація — не завжди про винайдення велосипеду. Інновація — це:
— нове застосування існуючих технологій,
— нова цінність для ринку,
— нова ефективність процесів,
— нова економіка продукту.

Ваша мама може зібрати агента на опенсорсі? А в Connecto зможе — бо треба просто заповнити пару полів звичайною мовою, вказавши ціль агента — і все, він може йти продавати/збирати контакти/кваліфікувати ліда — робити те, що потрібно вашій мамі)

Ви колись чули про Canva? Вони не прийшли на ринок вчити дизайнерів дизайнити, вони ВБИЛИ БАР’ЄР ВХОДУ В ДИЗАЙН для мільйонів людей. Завдяки їм дизайн став масовим, їхній бізнес — мільярдний. Ви правда не розумієте, в чому інновація?)

Про «обдурили USF»: там гранти не видають в комплекті зі званням «Інновація року». Передумови гранту: експертна оцінка, пітч, бізнес-логіка, ринковий потенціал і відповідність критеріям тієї чи іншої програми. Якщо у вас є докази шахрайства — будь ласка, оприлюдніть, щоб підкріпити ваше «колективне несвідоме» ще й чимось матеріальним.

P.s: DOU — це велика спільнота. Можливо, ви пропустили момент, коли форум перестали читати лише ті, хто «пишається складністю технічних штук». Можливо, ви пропустили момент, коли з’явився DOU Marketing Day чи DOU Премія. Почитайте, що це, упевнена, ваше «колективне несвідоме» знайде ще більше простору для самовираження)

Якби тут не було місця для інших тем та зацікавлень, статті мого авторства (та ще десятків людей з НЕтехнічним бекграундом) просто не публікувалися б на цьому порталі — це не інноваційно, але ж логічно :)

За логікою вашого «колективного несвідомого», треба закрити Uber, Airbnb, Stripe, Notion, Zapier, Figma, Shopify

У вас є проблеми з логікою. Ці компанії розробляли власні технології та мають на них патенти.

Ваша мама може зібрати агента на опенсорсі?

Так. Ваша теж зможе — typebot.io

Ви колись чули про Canva?

Там теж власні технології та патенти.

Якщо у вас є докази шахрайства — будь ласка, оприлюдніть, щоб підкріпити ваше «колективне несвідоме» ще й чимось матеріальним.

У стартапа це норма. Fake till make. Тож тут вам плюс.

Якби тут не було місця для інших тем та зацікавлень, статті мого авторства

Ну, так статті професійного журналіста завжди матимуть читачів. Не бачу тут жодних здобутків.

Так. Ваша теж зможе — typebot.io

Круто, і чат гпт легко прикрутити

У вас проблеми з хронологією) Погугліть, коли були засновані ці компанії і коли в цих компаній з’явилися патенти. Ви будете здивовані, але у більшості — через РОКИ після запуску — вже після PMF і масштабування. Спочатку вони будували продукт і ринок, а потім отримували патенти (часто через R&D або M&A). Патенти для них — інструмент захисту робочого бізнесу, а НЕ умова його появи чи ДОКАЗ ІННОВАЦІЇ на моменті запуску.

Погугліть ще трошечки і ви дізнаєтесь, що у США стартапи більше й агресивніше патентують, ніж у Європі, — особливо в софті та deep‑tech. Це не тому, що там 100% стартапів інноваційні — там діють інші правила гри, зокрема коли говоримо про залучення VC. Так, Uber має патент, і він патентував, зокрема:
— як юзер із телефона надсилає запит з геолокацією;
— як система обирає водія з доступних авто;
— як показується на мапі місце пасажира й авто;
— як рахується вартість поїздки та зберігається рейтинг водія.

Uber не придумав мобільний телефон, геолокацію чи UX, щоб це запантентувати. Так, ви нагуглите купу патентів — є навіть патент на те, як виглядає екран підтвердження (мапа з точкою посадки/висадки, ціна тарифу + кнопка підтвердження запиту). Тобто це і є інновація?

Патент у США — це актив для інвесторів і юристів. Стартапи там патентують алгоритми, workflow і способи автоматизації процесів — часто на ІСНУЮЧИХ технологіях. Те, що в когось є патент, не завжди означає, що він придумує те, що до нього не існувало — лише спосіб, як з цим «існуючим» взаємодіяти по-новому — і це якраз те, про що йшлося у моєму першому повідомленні)

p.s: моя мама не збере агента на typebot як мінімум тому, що не володіє англійською на високому рівні(

p.s 2.0: добре, що ви згадали про мою журналістську діяльність, бо я пригадала, як в 2023 році мала інтерв’ю з Андрієм Заікіним, СЕО екосистеми YEP. Він підсвітив, що зайва зосередженість на праві інтелектуальної власності (патенті) часто стає причиною фейлів стартапів, зокрема софтверних. Читати тут: vctr.media/...​rozvitok-startapu-196649

p.s: моя мама не збере агента на typebot як мінімум тому, що не володіє англійською на високому рівні(

Гаразд, тогда мабуть я зроблю переклад мовою.

Схоже, що ви швидко щось нагуглили, а вчитуватись не стали і тому самі маєте проблеми з хронологією.

Погугліть, коли були засновані ці компанії і коли в цих компаній з’явилися патенти.

Ну, Убер (саме Убер, а не УберКаб) була заснована в 2009, а свій перший патенит, який описував модель їх бізнесу, отримали уже через рік, в 2010. Для вас буде сюрпризом, але середній час очікування патента в США — це 2.5-3 роки для ютіліті патенту, та 1.5-2 роки для дизайн патенту. А коштує патент порядка 15-20к баксів мінімум. І навіть з таким кінським цінником там патентують все, бо патент — це асет, який потенційно коштує ще дороще. Тому дивно очікувати, щоб це працювало відмінно від

через РОКИ після запуску
Uber не придумав мобільний телефон, геолокацію чи UX, щоб це запантентувати.

Так і Джобс не придумав сенсорний екран, інтернет та мобільний телефон. Він придумав Айфон, який це все об’єднував в одному апараті, яким зручно користуватися.

В Убер зробили те ж саме. Вони були інноваторами в ride share бізнесі саме тому, що змогли об’єднати приватних перевізників зі своїм авто з клієнтською базою через зручний мобільний додаток з плюшками типу GPS і тд.

Дякую за коментар) Я не топлю за те, що Uber, Airbnb, Stripe, Notion, Zapier, Figma чи Shopify не має інновацій, я намагалася донести коментатору Andrey Rogovsky, що інновація — це не лише про придумання технологій, яких раніше не існувало (якщо ви почитаєте цю дискусію від початку, то побачите, що вона зародилась саме з цієї думки)

Canva теж не придумала першою дизайн чи шаблони — і, як на мене, це прекрасно) Мені ці факти взагалі не заважають називати Canva чи Airbnb чи Uber стартапом — але, з огляду на коментарі, це не всім ок, бо в такому сценарії не вистачає «технологічної інноваційності»))

Перше — ми токсичні.

Ми прямолінійні та маємо власну думку. А це не ознаки токсичності.

Друге — у вас немає жодних інновацій.

І що?

Тут форум із розробки високотехнологічних продуктів.

Ой вей... Наприклад? Що такого високотехнологічного ми побачили на цьому форумі?

Це — не моя особиста думка, це трансляція колективного несвідомого.

Не треба маніпуляцій. Я так не вважаю.

Перше — ми токсичні. Але не через характер, а професійну деформацію — ми дуже логічні, розумні та уважні.

За 10 років в ІТ я багато таких зустрічав, і ні ви просто токсичні.
Більшість з таких людей щей ніфіга абсолютно не

логічні, розумні та уважні

а теж навпаки, просто є оцей ареол «розумного ІТ-шника» який є просто міф, а часто виправданням служить щоб просто козлити, тикати своєю зп, знецінювати і принижувати :)

Хіба це не варто того, щоб спробувати

— як то кажуть, спроба це вже шанс на успiх..не спробуєш — не дiзнаєшся

Просто вірте в те, що ви робите, все інше- тимчасове. Щодо хейту: це звичайно для форумів. Не приймайте, окрім справжніх порад, критики, на власний рахунок. Так спокійніше. Плюс, чисто суб’єктивна думка, переважна більшість не занурюються в проблеми інших, скоріш, це більш тригерить.
Тому, поки ви в процесі розвитку, становлення — навчиться дещо пропускати, дещо сприймати ,як пораду ітд. Щодо приватних запитань- це і чоловікам тут прилітає. Скоріш, це про загальний рівень нашої вихованості. Нічого з цим не зробиш зараз.

Алеверди, так би мовити;)
Якщо та коли критикують, але без пропозицій іншого, вірного (на думку критика) рішення/шляху вирішення затронутих питань, то в топку таку критику. Це голослівні твердження (скоріш за все викликані заздрістю, самоствердженням та т.і.).
Тому — успіхів, терпіння та натхнення! 😉

Тоді краще, напевно, виходити на площадку, де люди теж пробують стартапи запустити. Я не знаю, чи багато на доу тих, хто мав досвід запуску власного стартапу. Бо тоді виходить, що різні цільові аудиторії.

я кажу про те, що коли критикуєш, то обгрунтуй — без цього, на будь який площадцi це ... це лише думка. дуже суб’єктивна. та вона не варта уваги

Деякі розумні ШІ системи для конкретно цього проекту радять або, фіксувати збиток — або міняти бізнес модель. Наприклад інтегрувати європейський чи чисто Польскій CRM для малих бізнесів по партнерці і продавати консалтинг із залучення клієнської бази і маркетингу.
Цей ринок — червоний океан конкуренції, хоч і дуже великий, а це великі витрати на маркетинг.
Віра в свої сили, дуже галіма заміна раунду інвестицій чи сталому кеш флоу — та прорахованим ROI, і сталим продажам.
Перевірено на різних аналогах Stack Overflow та Delphi Kindom в одному флаконі на LAMP та e107. Де час та робота по адмініструванню йде, за хостинг стали питати грошенята, SEO оптимізації нема і не спеціальних знань не грошей на це теж нема, навіть розуміння що є таке, сталої моделі монетизації нема і т.д. і т.п.
Ніщо так не ставить на місце і приводить до реальності, як відмова дівчини чи кассовий розрив. Одне кінчається — давай залишимось друзями, інше збитками які переростуть в борги якщо не виправити фінансову ситуацію.

Сколько не повторяй стартап-стартап, он от этого не взлетит.

Я будую стартап публічно.

Це однозначно цікаво та викликає повагу. 👏 Підписався.

Як ви робили customer discovery? Які ваші поточні ефективні канали залучення клієнтів? У чому ваш поточний bottleneck, та як намагаєтесь вирішити?

Вітаю! Дякую! Спробую пробігтися по всім пунктам:

Customer discovery: почалося з болю — шукала рішення для себе, потім для свого ортодонта + клініки, в якій у 2024-2025 проходила ортодонтичне лікування. Далі — інтерв’ю з менеджерами/власниками/адмінами, тестування прототипів на реальних акаунтах з реальними лідами. Далі вийшли за межі мед ніші й почали спілкуватися з decision makers в інших нішах.
Ось тут більше про перші кроки, можливо, буде корисно: dou.ua/forums/topic/55937

Канали залучення: найтепліші ліди — органічні. У нас вони переважно з’являються з owned + earned каналів (соцмережі: мої, кофаундера та Connecto + запрошення на інтерв’ю, публікації в медіа). Також класно працюють конференції, партнерства за реферальними програмами.
Не знаю, наскільки ви заглиблювались в комунікації, але якщо цікаво, то раджу покопатись в PESO-моделі, вона круто розкладає по поличкам канали й можливі активності них.

Актуальний bottleneck: Масштабування воронок на інших ринках. Продукт вже працює за межами клінік — є кейси у фінтеху, в інфопродуктах,у сервісних бізнесах, у моновиробниках. Але кожна нова ніша потребує окремого discovery: трохи інший ICP, інші тригери, інші процеси впровадження, нові побажання по функціоналу. Зараз активно тестуємо гіпотези й бачимо вертикалі, де можна швидше й дешевше масштабуватись. Я б не назвала це bottleneck, але це точка, що потребує більше уваги, ніж, наприклад, розробка.

Дякую за питання!)

shame and blame все ж не краща стратегія привернення до себе уваги ні з професійної, ні з морально-етичної точки зору

Скажу зі свого досвіду, що ті, хто на це ображається, ніколи в житті не стануть ні покупцями мого продукту, ні друзями, ні жодними хоч щось вартими моральними авторитетами.

А кого було зашеймлено чи заблеймлено? 👀

Мої перші пости в LinkedIn про стартап швидко набирали лайки та підтримку

Якщо інформація корисна чи цікава, то люди лайкають.
Якщо це вже 5тий пост «у мене стартап» і сторінка води, то не дивуйтесь негативним коментарям.
Якщо вас це напрягає то заведіть собі блог і там фільтруйте коменти.
Бо це форум, та ще й айтішників
Більшість з нас бачили стартапи, багато хто там працював.
У вашому випадку це якийсь pre pre seed стадія, коли ще нічого немає, а інвесторів ви не хочете.

Результати цього ви побачите самі коли отій «команді» з 3ох людей (які ще й мають роботу) набриднуть вічні trial, розвороти, нові стратегії.

Ну і пафосом, понтами підсмерджує, на таке реагують негативно)

Дякую за комент) Я не писала, що мене щось «напрягає») Я поділилася досвідом і своїми думками щодо нього — перш за все для тих, хто має ідею чи прототип, але боїться показати його світу)
Якби мене «напрягали» коментарі в Лінкедин, я б, мабуть, не писала б більше постів — або блокувала коментаторів чи видаляла коментарі, які не подобаються — я ж овнер сторінки)
Якби мене «напрягали» коментарі на форумі, я б, мабуть, не писала б більше статей)
Це ж добровільна історія 😉

LinkedIn це «фейсбук» для рекрутерів, а не форум для айтішників)

Я про dou писав, де скріншоти з форуму

Про гранти писав без хейту — брати гроші у держави під час війни — це про моральні орієнтири . (Тоді хтось інший візьме- то таке)

Почитав коментарі, які ви навели як приклад «хейту» — власне, хейту там немає. Люди звернули увагу на ваш проєкт без образ честі та без переходу на особистості.

Тобто вам буде окі, якщо хтось писатиме «мальчік, іді работай на фабріку?»)
Це така «дружня» порада від незнайомця?)

Кожен місяць пару разів бачу щось подібне у свій бік — сприймаю це як грубість, але не як «хейт». Якщо хочете побачити хейт, то перейдіть у мій профіль, у вкладку відгуків, і гляньте відповідь представників компанії на мій крайній відгук від 15 грудня 2025 року, але одразу не раджу цього робити.

ви людям гроші заважаєте заробляти.
звичайно таких не люблять

Так само, як авторку теми, Світлану, підтримують в особистих повідомленнях, так і мені дякують в особистих за мою діяльність, адже я намагаюся допомагати фахівцям заробляти більше.

А от власникам компаній, які намагаються додатково «заробити» через затримку зарплати, я, звісно, заважаю.

Почитала ваш відгук і ланцюжок під ним — як на мене, ваш опонент програв і розуміє це, бо не веде розмову далі)

Щодо різниці між грубістю та хейтом: для мене лінія між ними в інтернеті доволі умовна. Згодна, що це не одне й те саме, але якщо в «живому» спілкуванні на грубість можемо списати емоцію, різкий тон, невдалу фразу, то в соцмережах накладається трохи інший контекст:
— коментарі публічні — а значить адресовані не лише мені, а й аудиторії, яка їх читатиме;
— коментар залишиться під постом і задаватиме тон іншим — особливо тим, хто схильний підтримувати думки, не вдаючись в деталі;
— фокус часто зміщується з основної (будь-якої) теми на «та ти ніхто і звати тебе ніяк», хоча ніхто не переходив на особистості)

Коли я бачу формулювання на кшталт «іди краще працюй [десь]», «зумери вирішили погратися в [щось]», «такі як ти не [продовжіть самі]», то для мене це не про грубість, а про бажання людини «вколоти» + отримати за це заохочення від інших (у формі лайків). Я розцінюю це саме як хейт, навіть якщо це подається «без матюків», без побажання смерті чи в обгортці «Я вже 50 років працюю в цій сфері, у вас нічого не вийде».

Прошу не плутати з критикою: її я щиро ціную. Якщо людина пише «Я вже 50 років працюю в цій сфері, у вас нічого не вийде, ТОМУ ЩО XYQ...», то це клас — бо це вже про аргументи + простір для діалогу — навіть якщо в кінці дискусії кожен залишиться при своїй думці.

Та якщо ж людина просто хоче написати, що хтось «дурачок» (ще й анонімно), то це не внесок в тему, яка піднята автором, а спосіб самоствердитися)

Це моє суб’єктивне бачення, не претендую на медаль «за правоту».

Світлано, ось вам конструктив: ви можете в LinkedIn видаляти коментарі під своїми постами — я так інколи роблю.

А на DOU, під час створення теми, ви можете додати примітку для редакції DOU, щоб зробили вашу тему доступною лише для користувачів із перевіреним профілем на DOU.

Дякую за лайфхак) Загалом мені ок читати всі коментарі)
Думаю, що якщо фаундери пристрастяться видаляти чи просити модерувати коментарі, можна швидко скотитися в магічний всесвіт «ми ідеальні» й втратити відчуття реальності)

Відвертий хейт видаляти варто, бо серед тих, хто читає вас, є й ті, які вам симпатизують, і їх, звісно, буде зачіпати хейт у ваш бік.

Ще один варіант — обмежити можливість коментування постів у LinkedIn так, щоб коментувати могли лише ті, хто є у вас у контактах.

«мальчік, іді работай на фабріку?»)

Абсолютно норм реакція.

Якщо це норма спілкування в вашому житті, мені дуже прикро(

Підписатись на коментарі