Як ChatGPT допоміг мені скасувати страховку, нав’язану турецьким банком

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, цього тижня отримав SMS від турецького банку, що моя страховка «Ferdi Kaza Sigortası» буде автоматично продовжена. Я вже й забув, що в мене є подібна страховка і чи потрібна вона мені взагалі, тож вирішив її скасувати.

Знайшов цю страховку в банківському застосунку, знайшов кнопку скасування, але замість очікуваної дії вона видає помилку з повідомленням, що потрібно звернутися у відділення банку.

Ця страховка в мене з’явилася, коли десь пару років тому я оформлював рахунок у відділенні банку. Прийшов разом із дружиною, бо вона знає турецьку мову. Згідно з моїми спогадами, страховка була «обов’язковою» — так повідомили в банку. Згідно зі спогадами дружини, цю страховку взагалі не згадували. У будь-якому разі, якби мені чітко сказали, що це опціональна страховка і вона не є обов’язковою згідно із законодавством, я б точно від неї відмовився.

Мені не вдалося скасувати страховку через кнопку в застосунку, тому я зателефонував у контакт-центр і спробував зробити це через них. Мене знову перенаправили у відділення, бо, за словами контакт-центру, вони не авторизовані скасовувати страховки.

Йти у відділення банку, стояти в черзі, а потім ще й слухати, що ця страховка «обов’язкова», мені не хотілося. Тож я звернувся до ChatGPT і з його допомогою підготував текст, щоб відправити офіційну заявку на скасування через email, аби мати копію у себе. Але в банку публічно відсутній email для подібних звернень (або він дуже добре захований), тож спершу я вирішив публічно зафіксувати намір скасування страховки через скаргу на турецькому майданчику Şikayetvar (Şikayet = «шікаєт» — скарга, var = є, тобто «є скарга»). Там понад 800 скарг на цю конкретну страховку в цьому конкретному банку.

На турецькому майданчику «є скарга» компанії зазвичай швидко відповідають (як колись на відгуки на DOU), але далі можуть «гальмувати» процес у стилі «ми розглядаємо». Я отримав шаблонну публічну відповідь, що можу звернутися через форму «Contact Us» у банківському застосунку, а також що моє звернення перенаправили до відділу з роботи з відгуками. Я так і зробив, бо, за інформацією від ChatGPT, заявка на скасування через «Contact Us» також вважається офіційною, і в разі відмови банку її можна ескалувати до державного банківського регулятора BDDK.

Увечері я відправив заявку через «Contact Us», а вже наступного дня отримав відповідь, що страховку скасували.

Моя заявка на скасування містила назву страховки, її номер та дату завершення. Виглядала вона ось так (кому цікаво):

Bu başvuru ile aşağıda bilgileri yer alan Ferdi Kaza Sigortası poliçesinin yenilenmesine açıkça onay vermediğimi bildiririm. Poliçenin vade tarihinde otomatik olarak yenilenmemesini, banka hesabımdan herhangi bir tahsilat yapılmamasını ve iptal/yenilememe işleminin yazılı olarak tarafıma teyit edilmesini talep ederim.

Sigorta türü: Ferdi Kaza Sigortası
Poliçe No: 704742488
Zeyil No: 0
Vade tarihi: 09.02.2026

Цією заявою повідомляю, що я відкрито не надаю згоди на продовження страхового полісу «Ferdi Kaza Sigortası», реквізити якого наведені нижче. Прошу не здійснювати автоматичне продовження полісу в дату його закінчення, не проводити жодних списань з мого банківського рахунку, а також письмово підтвердити мені факт скасування / непоновлення полісу.

ChatGPT у контексті написання юридично безпечних звернень, спілкування з компаніями та вичитування договорів значно спростив мені життя та підсилив мою позицію. Чув, що в якомусь місті ChatGPT взагалі паралізував будівництво, бо містяни змогли самостійно зупиняти забудову під вікнами через юридично коректні листи до адміністрації. Раніше такі листи писали юристи за 500+ фунтів.

Епілог

Звісно, я максимально спростив текст, щоб історія була прямолінійною та відповідала дійсності.

Готувався до того, що доведеться йти у відділення, писати скаргу на банк до BDDK і спостерігати реакцію представників банку, коли у відділенні почнуть розповідати, що страховка «обов’язкова», але перестає бути такою, щойно я попрошу надати мені письмову відмову.

Історія зі страховкою — лише один із прикладів. Будь-які обіцянки щодо грошей, бенефітів чи умов співпраці варто фіксувати письмово одразу після розмови — так значно простіше захищати свою позицію.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ааа, це той самий «патріот», який у всіх питає, чий Крим і хто агресор, а сам тримає фронт у Туреччині?

Стосовно виїзду в Туреччину — я живу в Анталії безвиїзно з січня 2022 року, переїхав у власне житло, яке придбав у листопаді 2021 року, а про сам переїзд почав думати десь у травні 2021 року, коли відпочивав в Анталії. Одна з причин переїзду — доступніше житло, яке одразу з ремонтом, але причин більше — колись про це напишу детальніше. Саме переїзд в Анталію дав мені змогу більше фінансово підтримувати СОУ в перші пару років повномасштабного вторгнення московії-росії в Україну. Це є публічною інформацією, і про це я писав раніше.

А ви в турок питали чий Крим? Як би відреагували якщо б вам відповіли, що він турецький?

Ракети, шахети, снаряди, дрони, патрони, солдати, які приходять зі сторони московії-росії, щоб убивати українців, фінансують бізнеси, які працюють у московії-росії, з податків.

Коли бізнеси наймають українських ІТ-фахівців, але при цьому послуговуються московським язиком у публічній комунікації або мають працівників із московії, потрібно зрозуміти, чи спонсорують ці бізнеси терористичну країну московію-росію-рф. Щоб це визначити, інколи достатньо запитати «Чий Крим?», щоб українські ІТ-фахівці могли бачити позицію бізнесу та уникати співпраці з тими, хто платить податки в московію-росію-рф.

Якщо є будь-які ознаки того, що бізнес співпрацює з московією-росією-рф і при цьому наймає українських фахівців, запитання «Чий Крим?» є доречним.

16 березня 2014 року російські окупанти під дулами автоматів провели в Криму так званий «референдум».

Є офіційна публічна позиція Туреччини стосовно Криму станом на 16 березня 2025 року: «No: 55, 16 Mart 2025, Kırım’ın Yasa Dışı İlhakının On Birinci Yıl Dönümü Hk.»:

Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin on bir yıl önce bugün (16 Mart) gayrimeşru bir referandumla Rusya Federasyonu tarafından ilhakının yıl dönümünde, uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden Kırım’daki fiili durumu tanımadığımızı ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

Yarımada’nın yerli halkı Kırım Tatar Türklerinin durumu başta olmak üzere, Kırım’daki gelişmeleri yakından izlemeyi ve uluslararası toplumun gündeminde tutmayı sürdüreceğiz.

Цю позицію Туреччини дуже добре переклали українські ЗМІ, ось приклад:

У річницю анексії Російською Федерацією одинадцять років тому (16 березня) Автономної Республіки Крим шляхом нелегітимного референдуму ми ще раз наголошуємо, що не визнаємо фактичну ситуацію в Криму, яка є порушенням міжнародного права, і що ми підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України

Я, як українець в Туреччині, веду себе гідно, щоб у турків, з якими спілкуємося, складалося гарне враження про українців та Україну.

Звісно, в Туреччині, як і в Україні, так і в Польщі, є представники, які симпатизують терористичній країні московії-росії, але в мене серед знайомих таких немає, або ж вони приховують це. Турецькі ЗМІ переважно підтримують саме Україну.

Для мене Туреччина дала прихисток. Я 14 січня ходив оформлювати продовження дозволу на проживання, і виявилося, що турок зі служби безпеки вчить українську мову. А вже через пару днів отримав повідомлення, що дозвіл отримано — це дуже швидко порівняно з попередніми разами.

І в Туреччині я можу так само ефективно, як коли жив в Україні, займатися публічною діяльністю та власними проєктами, спрямованими на покращення українського ІТ, як в Україні, так і на міжнародній арені.

Я не розумію чи ви реально не розумієте мене, чі прикидаєтесь. До радяньського союза більшість населення Криму були татари. Татари — то така російська назва для тюркськомовних народів. Я чув (напевно не знаю), що серед політично свідомих турків популярна позиція, що Крим турецький. Навіщо ви знов про росію?
Що до ваших проектів — то ви свідомо покинули неньку та поїхали жити в Турцію. Це ваша свідома політична позиція

Перепровірте те, що ви чули, й наведіть якісь посилання на підтвердження або ж спростування — бажано окремою темою. Бо в мене відсутня про це інформація. Можливо, справді є, а можливо московити розганяють подібну пропаганду. Розберіться — ви ж почали цю тему.

В вас цієї інформації нема бо ви гість в Туреччині, який навітт мову не зміг вивчити. І замість того, щоб натуралізуватися дрочете колишніх співвітчизникив. В мене нема цілі щось вам доводити. Все для чого я пришов в ваш топік — це лише сказати, що ви невіглас без будь якої поваги до людей

Написали б це одразу й вічливо — зберегли б собі й мені час.

Якщо ви вважаєте мене таким, то чи поважаєте ви себе, пишучи мені? Можете відповісти або проігнорувати це як риторичне запитання.

Dmitriy Araslanov (Dmytro Araslanov), враховуючи, що і у вашому профілі на DOU, і у вашому профілі LinkedIn (з позначкою «Verified by Persona using government ID») вказано, що ви співпрацюєте з UPSTARS, і у вашому ж запитанні є згадка про Крим, то нагадаю, що маю запитання до компанії UPSTARS: «Чий Крим?», «Хто CEO UPSTARS?», «Які переваги дає оформлення компанії на корупціонерів?».

Ось тема «UPSTARS, чий Крим? Kraken Leads, чий Крим?», де ви, Дмитро, або представники компанії UPSTARS можуть відповісти.

Я не маю права відповідати від імені компанії, попри те, що працюю там. Я можу озвучувати лише свою особисту думку, без будь-яких обмежень. Поки що я бачу, що ви займаєтеся битвою з вітряками — діяльністю, яка не має жодного сенсу й ні на що у світі вплинути не може. Краще було б спрямувати вашу пристрасть до поверхневого OSINT у додаткове навчання та допомагати напряму Силам оборони України. Наразі ви демонструєте лише те, що у вас дуже багато часу на те, що не має жодного сенсу. Сподіваюся, вам є що їсти, і ваш роботодавець вами задоволений.

Дмитре, ваш коментар про «битву з вітряками» та «надлишок часу» є класичним прикладом маніпуляції через обезцінювання діяльності іншої людини.

Я провів опитування в LinkedIn, щоб з’ясувати, чи впливає мовчання компанії UPSTARS щодо ключових питань — «Чий Крим?», «Хто справжній власник компанії?» та «Чому компанію було оформлено на „Фізична особа з таким ПІБ була в базі корупціонерів“?» — на готовність ІТ-спільноти працювати в UPSTARS. 68% респондентів відповіли, що не готові — ось результати.

є класичним прикладом маніпуляції через обезцінювання діяльності іншої людини

ты в этом ничего не понимаешь, да? манипуляция там совсем в другом. я могу тебе на простой язык перевести. он тебе говорит: «ты — предатель, но делаешь вид что тебе не плевать на Украину. твоих усилий не достаточно чтобы я не презирал тебя. ты тупой и бесполезный. надеюсь у тебя нет работы и ты сдохнешь с голоду». а теперь когда ты знаешь что тебе на самом деле ответили можешь написать что думаешь

p.s.: только не надо атаковать в ответ или оправдываться, а то сольешься и полноценного срача не будет

Thanks for the nice translation from Ukrainian into the Muscovite language

Смішно чути таке від людини, яка 5років проживає в Туреччині і не знає турецьку мову. Як це називається?

это же вообще другое, он турецкий не знает и не учит, а я украинский знаю, но не использую. да и вообще зачем учить турецкий, если многие турки знают русский? ой, неловко получилось

Я з турками намагаюся спілкуватися турецькою на побутовому рівні, наскільки це можливо, інколи — англійською. А коли турки нав’язливо намагаються спілкуватися московським язиком, я відмовляю «rusça yok» і кажу: «Türkçe lütfen», або можу взагалі вийти, якщо це магазин. Таке трапляється рідко, але буває.

Турецьку мову дуже повільно вчу, зазвичай просто завчаю прості фрази, типу «Lütfen iki tane demli çay olsun».

Але якщо вам подобається вигадувати щось про мене — то навіщо?

что я выдумал? 30 слов, которые ты ниже написал, это не бытовой уровень, общаться как Элочка Щукина это вообще никакой уровень

Ви вигадали, що я не знаю турецьку мову — трохи знаю.
Ви вигадали, що я не вчу турецьку мову — трохи вчу.
І ви намагаєтесь кинути на мене тінь, що з турками спілкуюсь московським язиком — це не так.
А знецінення рівня — це вже просто маніпуляція, не аргумент.

ты перечислил слова которые знаешь, ты считаешь это знанием языка?

Ви вигадуєте й знецінюєте — перестаньте.

На дуже побутовому рівні, щоб купити щось у магазині, то турецьку мову знаю: «дякую», «добре», «хай буде», «так», «ні», «заборонено», «не сьогодні», «година», «увага», «будь ласка», «я», «ти», «теж», «ще», «скільки», «це», «кілограм», «півтора», «половина», «дощ», «потихеньку», «швидше», «біжи», «мама», «папа», «кохана», «крепкий чай», «є», «дуже», «смачно», «рахунок», назви продуктів, фруктів, числа, привітання.

Цього замало для якогось повноцінного спілкування, але повноцінного спілкування мені вистачає з україномовними друзями й близькими.

А якщо турки кудись закликають глянути товар, то так можуть інколи казати московським язиком — відповідаю їм турецькою: «rusça yok». Але найкраща стратегія, коли хтось кудись закликає, — це ігнорувати, мені цьому ще вчитися.

Так, я юрист-джуніор ChatGPT — безподібий, Вже не раз допомагав.
Наприклад, я так з першого разу одним зверенням «скасував» собі 2 «ходки на зону» десь на Кировоградщин6і в 90-х роках, які мені приписали в МВС :-D

Підписатись на коментарі