Як ChatGPT допоміг мені скасувати страховку, нав’язану турецьким банком
Привіт, цього тижня отримав SMS від турецького банку, що моя страховка «Ferdi Kaza Sigortası» буде автоматично продовжена. Я вже й забув, що в мене є подібна страховка і чи потрібна вона мені взагалі, тож вирішив її скасувати.
Знайшов цю страховку в банківському застосунку, знайшов кнопку скасування, але замість очікуваної дії вона видає помилку з повідомленням, що потрібно звернутися у відділення банку.
Ця страховка в мене з’явилася, коли десь пару років тому я оформлював рахунок у відділенні банку. Прийшов разом із дружиною, бо вона знає турецьку мову. Згідно з моїми спогадами, страховка була «обов’язковою» — так повідомили в банку. Згідно зі спогадами дружини, цю страховку взагалі не згадували. У будь-якому разі, якби мені чітко сказали, що це опціональна страховка і вона не є обов’язковою згідно із законодавством, я б точно від неї відмовився.
Мені не вдалося скасувати страховку через кнопку в застосунку, тому я зателефонував у контакт-центр і спробував зробити це через них. Мене знову перенаправили у відділення, бо, за словами контакт-центру, вони не авторизовані скасовувати страховки.
Йти у відділення банку, стояти в черзі, а потім ще й слухати, що ця страховка «обов’язкова», мені не хотілося. Тож я звернувся до ChatGPT і з його допомогою підготував текст, щоб відправити офіційну заявку на скасування через email, аби мати копію у себе. Але в банку публічно відсутній email для подібних звернень (або він дуже добре захований), тож спершу я вирішив публічно зафіксувати намір скасування страховки через скаргу на турецькому майданчику Şikayetvar (Şikayet = «шікаєт» — скарга, var = є, тобто «є скарга»). Там понад 800 скарг на цю конкретну страховку в цьому конкретному банку.
На турецькому майданчику «є скарга» компанії зазвичай швидко відповідають (як колись на відгуки на DOU), але далі можуть «гальмувати» процес у стилі «ми розглядаємо». Я отримав шаблонну публічну відповідь, що можу звернутися через форму «Contact Us» у банківському застосунку, а також що моє звернення перенаправили до відділу з роботи з відгуками. Я так і зробив, бо, за інформацією від ChatGPT, заявка на скасування через «Contact Us» також вважається офіційною, і в разі відмови банку її можна ескалувати до державного банківського регулятора BDDK.
Увечері я відправив заявку через «Contact Us», а вже наступного дня отримав відповідь, що страховку скасували.
Моя заявка на скасування містила назву страховки, її номер та дату завершення. Виглядала вона ось так (кому цікаво):
Bu başvuru ile aşağıda bilgileri yer alan Ferdi Kaza Sigortası poliçesinin yenilenmesine açıkça onay vermediğimi bildiririm. Poliçenin vade tarihinde otomatik olarak yenilenmemesini, banka hesabımdan herhangi bir tahsilat yapılmamasını ve iptal/yenilememe işleminin yazılı olarak tarafıma teyit edilmesini talep ederim.
Sigorta türü: Ferdi Kaza Sigortası
Poliçe No: 704742488
Zeyil No: 0
Vade tarihi: 09.02.2026
Цією заявою повідомляю, що я відкрито не надаю згоди на продовження страхового полісу «Ferdi Kaza Sigortası», реквізити якого наведені нижче. Прошу не здійснювати автоматичне продовження полісу в дату його закінчення, не проводити жодних списань з мого банківського рахунку, а також письмово підтвердити мені факт скасування / непоновлення полісу.
ChatGPT у контексті написання юридично безпечних звернень, спілкування з компаніями та вичитування договорів значно спростив мені життя та підсилив мою позицію. Чув, що в якомусь місті ChatGPT взагалі паралізував будівництво, бо містяни змогли самостійно зупиняти забудову під вікнами через юридично коректні листи до адміністрації. Раніше такі листи писали юристи за 500+ фунтів.
Епілог
Звісно, я максимально спростив текст, щоб історія була прямолінійною та відповідала дійсності.
Готувався до того, що доведеться йти у відділення, писати скаргу на банк до BDDK і спостерігати реакцію представників банку, коли у відділенні почнуть розповідати, що страховка «обов’язкова», але перестає бути такою, щойно я попрошу надати мені письмову відмову.
Історія зі страховкою — лише один із прикладів. Будь-які обіцянки щодо грошей, бенефітів чи умов співпраці варто фіксувати письмово одразу після розмови — так значно простіше захищати свою позицію.

26 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів