Мій досвід дослідження IT-ринку Житомира: компанії та можливості для початківців

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Огляд IT-ринку Житомира очима початківця

Матеріал підготовлений представницею Українського центру дуальної освіти (DEU) на основі особистого досвіду дослідження IT-ринку Житомира та відкритих джерел.

Коли я тільки почала цікавитись ІТ та шукати варіанти розвитку в Житомирі, виявилось, що інформації про компанії по суті або немає, або вона застаріла, або розкидана по різних джерелах. Я переглядала вакансії, заходила на LinkedIn, дивилася сайти компаній, читала відгуки, питала знайомих, але цілісної картини все одно не було. Тому я вирішила зібрати свій власний огляд — не як експерт, а як людина, яка проходила цей шлях буквально з нуля й намагалася зрозуміти, де у місті є реальні можливості для старту.

Як я шукала компанії та аналізувала ринок

Я почала з найпростішого — відкрила список компаній Житомира на DOU, але вже з першого погляду стало ясно, що інформація там частково застаріла. Деякі компанії вже не працюють, деякі змінили назви, а деякі просто давно не оновлювали профілі. Тому я пішла іншим шляхом: вручну знаходила компанії через Google, LinkedIn, знайомих та локальні ком’юніті.

Поступово зібрався список: освітні центри, продуктові команди, аутсорс, digital-агенції, компанії зі стажуваннями, і навіть ті, що розвивають дуальну освіту. Я аналізувала їхні сайти, стеки технологій, інформацію про команди, відкриті стажування та можливості для новачків.

Так я сформувала перелік компаній, про які нижче й піде мова.

Tietoevry / Infopulse

Найбільша компанія у цьому списку: 16 000+ фахівців. Вони працюють у сферах медицини, фінансів, індустрії та цифрових продуктів. Infopulse відома своїми програмами для студентів — стажування, практика, курси.

Мене зацікавило, що вони активно працюють з дуальною освітою, співпрацюють з ВНЗ, дають можливість новачкам працювати над реальними проєктами. Для тих, хто хоче стартувати у великій компанії — це реальний шанс.

Стек великий: C#, Java, JavaScript, Python, TypeScript, React, ASP.NET, Unity, а також інструменти для командної роботи.

Olimp Digital

Olimp Digital — одна з найбільш різнопрофільних компаній у цьому списку. Вони роблять усе: веб, мобайл, AI/ML, Blockchain, IoT, AR/VR. І це не просто слова на сайті — у відкритих описах проєктів це дійсно видно.

Мене зацікавило, що вони працюють як із великими бізнесами, так і зі стартапами. А це означає різноманітність задач і зон відповідальностей, що корисно новачкам.

Стек технологій величезний: JavaScript, Python, Java, C#, Swift, Kotlin, AI/ML, Unity, SQL, React, ASP.NET. Для стажера це плюс — можна зрозуміти, який напрямок подобається більше.

І ще один момент: компанія проводить стажування та курси з менторством. Тобто вони не просто наймають готових сеньйорів, а вкладаються у нові кадри. Для мене це завжди маркер компанії, яка дивиться в майбутнє.

DEU — Український центр дуальної освіти

DEU мене зацікавив першим, тому що в Україні не так багато організацій, які реально поєднують навчання з практикою. Це не просто курси, а саме освітні продукти з фокусом на студентів. Їхні програми включають інтерактиви, семінари, конференції та навіть хакатони. Для мене це звучить як шанс спробувати себе у реальних задачах ще під час навчання.

Технології в DEU доволі базові, але саме такі, з яких зазвичай починається шлях у вебі: HTML5, CSS3, JavaScript, Python, а також інструменти для командної роботи — Figma, Zoom, Miro, Office 365. Це виглядає логічно: для старту цього більш ніж достатньо.

Також мені сподобалось, що DEU співпрацює з університетами, дає можливість проходити практику і робити це неформально, а з реальними проєктами. І керівництво, і структура програм виглядають як такі, що дійсно створюють точки входу для новачків.

Natberh

Natberh — компанія, яка працює з кастомними IT-рішеннями: від сайтів і мобільних додатків до ERP і CRM. Мені сподобалось, що у них широкий стек: JavaScript, TypeScript, C#, Java, Kotlin, Swift, SQL, Firebase, React, Node.js. Це хороший знак, бо компанії з різними напрямками зазвичай мають більше можливостей для стажерів.

Я звернула увагу також на те, що вони самі навчають своїх початківців: у Natberh є внутрішні програми й менторство. Тобто якщо ти тільки починаєш, є шанс не просто відправити резюме в нікуди, а потрапити на реальні задачі з підтримкою.

Вони співпрацюють з університетами, відбирають кращих студентів на стажування, і це теж говорить про їхній системний підхід. Засновник — Олег Хребтань — часто згадується в контексті розвитку локальної ІТ-спільноти, і це додає цілісності картині.

SEO BUBEN

SEO BUBEN — це про digital, маркетинг, SEO, контент, швидкість сайтів, оптимізацію, рекламу. Вони працюють і з Україною, і з Європою, і з США. Це відрізняється від класичного «айтішного» фокусу, але напрямок не менш важливий.

Мені сподобалося, що вони Google Partner — це означає певний рівень підходу до рекламних кампаній. У роботі вони роблять усе комплексно: технічне SEO, контент, лінкбілдинг, неймінг, брендинг, створення сайтів.

Для початківців це може бути корисно тим, хто хоче у digital-сферу, а не у програмування. Тут основні навички — аналітика, логічне мислення, робота з даними, копірайтинг.

І найголовніше: компанія розвиває SEO-освіту в регіоні. Це теж важливий момент для Житомира, де таких ініціатив небагато.

Asabix

Asabix — українсько-польська компанія, яка працює з веб-рішеннями, десктопними системами та IoT. Вони створюють CRM, ERP, MES, інтернет-магазини. Географія роботи велика: Україна, США, ЄС.

Мені сподобалось, що вони працюють з багатьма галузями: Retail, E-commerce, Supply Chain, FinTech, HoReCa, Healthcare. Це означає різні типи задач і можливість бачити бізнес зсередини.

Компанія позиціонує себе як технічного партнера, який допомагає клієнтам масштабуватись. Для мене це звучить як середовище, де можна навчитися працювати з системами, а не просто робити окремі сторінки або компоненти.

PAR Retail (Stuzo)

Ця компанія працює у сфері рітейлу. Якщо коротко, вони створюють технології для магазинів: платформи лояльності, мобільні додатки, in-store кіоски, платіжні рішення.

Технології здебільшого мобільні та вебні: Java, Kotlin, Swift, React, TypeScript, Node.js, AWS, Docker, Kubernetes, Firebase.

Особисто мене вразив масштаб: понад 25 000 магазинів, більше 24 мільйонів користувачів. Це говорить про дуже серйозні проєкти, велике навантаження, високі вимоги до якості.

Новачку тут може бути складно, але досвід — безцінний.

Codevog

Codevog — IT-компанія, що працює у сфері веб-розробки та створення програмних рішень для бізнесу. Команда займається розробкою вебзастосунків, сайтів і внутрішніх систем, орієнтуючись на потреби клієнтів з України та інших ринків.

У роботі використовуються сучасні вебтехнології, зокрема JavaScript та популярні фреймворки. Компанія бере участь у комерційних проєктах різної складності та може бути цікавою для початківців як приклад невеликої продуктової або сервісної команди, що працює з повним циклом розробки.

SEOTM

SEOTM — digital-агенція, що спеціалізується на пошуковому маркетингу та просуванні сайтів. Основний фокус компанії — SEO, контекстна реклама, аналітика та оптимізація вебпроєктів під вимоги пошукових систем.

Команда працює з клієнтами з різних ринків, надаючи послуги з технічного SEO, роботи з контентом, аналізу трафіку та підвищення видимості сайтів у пошуку. У роботі використовуються аналітичні інструменти, системи веб-аналітики та рекламні платформи.

SEOTM може бути цікавим варіантом для тих, хто розглядає старт у digital-напрямку — SEO, інтернет-маркетинг, аналітика — як альтернативу класичній розробці.

Що я зрозуміла після всього цього аналізу

По-перше, у Житомирі справді є IT-ринок, хоч він і не кидається в очі. Є компанії різного розміру та напрямків: розробка, мобайл, digital, enterprise-системи, AI/ML, рітейл-технології, інтернет-маркетинг.

По-друге, для новачків можливості є. Не сотні, але є: стажування, освітні програми, програми при університетах.

По-третє, найбільше шансів у тих, хто готовий вчитися, робити тестові, створювати портфоліо й проявляти себе.

Поради початківцям, базовані на моєму досвіді

— Обирайте напрямок — хоча б приблизно.

— Створіть мінімальне портфоліо.

— Пишіть «живі» відгуки про курси й проєкти.

— Не бійтеся подаватися на стажування.

— Робіть маленькі проєкти, навіть якщо вони прості.

— Вчіть англійську — реально відкриває двері.

— Відстежуйте локальні ініціативи — їх мало, але вони цінні.

Підсумок

Це дослідження дало мені більше, ніж я очікувала. Я побачила, що можливості є навіть у невеликих містах — просто треба вміти їх знаходити. Сподіваюся, мій досвід стане комусь корисним і допоможе зорієнтуватися, з чого почати й куди рухатись у ІТ у Житомирі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі