Досвід співпраці з Kyrylo Rabinovych (Кирило Рабінович) та його послугою ’Повний супровід у пошуку роботи’
Контакти:
Офіційний сайт з послугою «Повний супровід у пошуку роботи»
www.linkedin.com/in/kyrylo-rabinovych
DOU
dou.ua/...sers/kyrylo-kyrychenko-1
До Кирила я звернулася після чотирьох місяців самостійних, але повністю безуспішних пошуків роботи. Моя попередня зайнятість добігала кінця, проте робоче навантаження залишалося повним — повноцінний full-time, який майже не залишав мені сил і часу на якісний пошук нової позиції.
Саме тому мені була критично потрібна послуга, де хтось фахово бере на себе підбір релевантних вакансій, створення списку можливостей та відгуки замість мене у робочий час. Кирило саме це й пропонував у своїй послузі «Повний супровід у пошуку роботи», тож на той момент це виглядало як реальне полегшення та можливість не втратити темп у переході між робочими місцями.
Я написала Кирилові в березні 2025 року. Хоча в описі послуги було зазначено, що супровід триває до моменту отримання оферу, мені було важливо уточнити це окремо — щоб розуміти формат співпраці та гарантії. На моє запитання я отримала чітке повторне підтвердження, що супровід дійсно триває до оферу, без додаткових умов чи обмежень.

Після цього відбувся короткий зідзвон та оплата послуги. Під час розмови ми обговорили моє резюме станом на той момент, і Кирило запропонував переписати його повністю. Для цього мені потрібно було підготувати бриф — перелік моїх проєктів, задач та відповідальностей. Окрім резюме, у вартість послуги також входило повне оновлення та виправлення профілю в LinkedIn.
На цьому етапі для мене найважливішим стало те, що Кирило добре розуміє специфику технічних спеціальностей: у розробників часто взагалі немає такого поняття, як метрики чи досягнення, і мене не навантажували вимогою вигадувати їх штучно. Мій бриф складався виключно з обов’язків та виконаних задач на проектах — і, як виявилося, цього цілком достатньо в сучасних реаліях.
Таке розуміння дійсно вирізняє Кирила серед усіх спеціалістів, з якими мені доводилося спілкуватися і які надають ідентичні послуги.
15 березня я надала бриф, а вже 19 березня Кирило повернувся з оновленою версією резюме. Після цього ми перейшли до основного етапу співпраці — активних відгуків на вакансії.
Тут варто зазначити, що Кирило дійсно робить сильні резюме. Один раз у мене навіть було інтерв’ю, де рекрутер окремо відзначив якість резюме.
Особливістю цієї послуги є те, що Кирило створює резюме власноруч, а не просто дає загальні поради, як це роблять інші спеціалісти з подібними послугами.
Другою важливою складовою є те, що Кирило так само власноруч оформлює і ваш LinkedIn, якщо ви не проти надати йому доступ. Я надала доступ без жодних вагань, оскільки не зберігала там нічого особистого, і мені було комфортно передати профіль на час роботи.
На початку я додатково поцікавилася, як часто взагалі будуть робитися відгуки, і отримала відповідь, що вони здійснюватимуться кожного дня. Звучало це занадто добре, майже нереалістично, і я від самого початку не надто вірила в таку обіцянку. Проте я все ж розраховувала, що відгуки будуть надсилатися хоча б

Почалося все досить добре й активно. Стартували 24 березня. Відгуки робилися по-різному: то щодня, то з перервами у 2—3—5—7 днів. Я помітила, що жодного стабільного графіка не було, але оскільки в середньому робота все ж таки рухалася, і відгуків було досить багато — мене це цілком влаштовувало.

У такому форматі співпраця тривала до 7 травня. Після чого я помітила першу велику перерву — робота просто зупинилася.
27 травня (після 22 днів перерви) — вирішую вперше нагадати про себе і не отримую жодної відповіді.
29 травня — пінгую повторно і отримую відповідь, що пауза була потрібна для того, щоб «додалися вакансії». Хоча раніше такої паузи не вимагалося.

Насправді за вчора, тобто за 28 травня у моїй табличці не з’явилося жодного відгуку. А ось за 29 травня дійсно було зроблено дуже велику кількість відгуків. Тобто Кирилу просто потрібно було мені надати хоч якусь відповідь (тому що я все ж таки нагадала про себе
Тут починається найцікавіше. Якщо до цього етапу відгуки були у більшій своїй частині релевантні, то після мого пінгу стався просто якийсь бум нерелевантності — чи то через образу, що я нагадала про себе і попросила продовжити роботу, чи з якоїсь іншої причини...
У той же день, 29 травня, я отримала дуже велику кількість відгуків — аж 130. Хоча приблизно половина з них була нерелевантною і взагалі не по моєму стеку, я промовчала: на той момент я була рада хоча б якимось відгукам.
Я — React/Next.js Middle розробник (без React Native), але враження було таке, ніби Кирило вирішив пройти взагалі увесь DOU і відгукнутися на всі вакансії підряд. Я отримала відгуки на позиції React Native, Laravel + Vue.js, Java, Python, .NET, Shopify, Angular, благодійні вакансії та інші — тобто на те, що взагалі жодним чином не відповідало моєму профілю.
Спрацювало це дуже специфічно: після такого валу відгуків я фактично втратила
5 червня я повторно отримую 45 відгуків, серед яких знову були як релевантні, так і абсолютно нерелевантні для мене — і я знову втрачаю 2 дні на «відбій» від рекрутерів.

Тут я вже мовчати не стала і попросила Кирила більше так не робити. Відповіді не отримала, але все ж сподівалася, що він це врахує.

Але ні — вже 19 червня я отримую ідентичний «бум» із 60 як релевантних, так і нерелевантних відгуків, і знову викидаю

На цьому етапі мені вже було просто страшно нагадувати Кирилу про себе. З одного боку, я більше не хотіла отримувати жодних відгуків у такому форматі, але з іншого — я все ще дуже потребувала цієї послуги, адже мій основний full-time нікуди не зник. Та й була чітка домовленість про супровід саме до оферу, тож відмовлятися від оплаченої послуги я теж не хотіла.
30 червня знову отримую 24 відгуки — як релевантні, так і нерелевантні. Тут хоча б обійшлося одним втраченим днем.

16 липня я остаточно отримую 31 відгук — як релевантні, так і нерелевантні.

Також можна було підмітити, що між цими відгуками були вже перерви приблизно по 2 тижні — тобто праця згасала на очах. Як виявилося пізніше 16 липня, це був останній раз, коли Кирило робив відгуки. Після цієї дати все знову повністю зупинилося.
16 вересня, тобто рівно два місяці після останнього відгуку, я вирішила ще раз написати — вже не стільки про відгуки, скільки про саму ситуацію. Але замість пояснення чи відповіді я неочікувано отримала повідомлення, що Кирило продовжить пошук.

Тут був найцікавіший фінал, тому що після цього повідомлення — і до моменту написання цього посту (у листопаді, коли я все ще перебуваю в пошуку роботи та веду повністю самостійний пошук) — не було зроблено абсолютно жодного відгуку. На цьому етапі я вже відчула, що Кирило просто кинув мене як клієнта, і вже більше нічого не чекаю та ні на що не розраховую.
Тобто фактично активна співпраця на доброму рівні в рамках цієї послуги триває приблизно
Згодом я зрозуміла, що за ці
Я більше не стала нагадувати Кирилу про себе чи щось просити. Мені й раніше було дуже неприємно фактично випрошувати оплачену й попередньо оговорену послугу, і я розуміла, що все одно нічого більше не доб’юся. Тому я просто вирішила поділитися цим досвідом співпраці й дуже сподіваюся, що це буде комусь корисно, адже перед початком співпраці я сама шукала відгуки про цього спеціаліста — і їх просто немає.
Є лише позитивні відгуки на LinkedIn-сторінці самого Кирила (здебільшого про роблення резюме, що і я підтверджую), але, як я дізналася вже пізніше, LinkedIn не дозволяє публікувати подібні пости — їх просто блокують. А використовувати додаткові платформи, щоб написати щось схоже, вочевидь, іншим людям просто лінь, і вони просто тихо змирюються з ситуацією. Я розумію, що навряд чи саме я одна могла стати тією «обраною» з усіх клієнтів Кирила, тож припускаю, що подібний досвід могла мати не лише я.
Це мій особистий досвід, і я поділилася ним, щоб інші могли уникнути подібних ситуацій. Всі ми заслуговуємо на поважне ставлення та якісну послугу, особливо коли за це заплачено. Я переконалася, що важливо не тільки знайти фахівця з хорошими відгуками, але й уважно стежити за виконанням домовленостей та не боятися висловлювати свої побоювання чи проблеми. Мій досвід, на жаль, показав, що не всі послуги дотримуються обіцяного рівня якості та відповідальності. Сподіваюся, цей пост допоможе комусь зробити обґрунтованіший вибір і не потрапити в подібну ситуацію. В кінці кінців, ми маємо право вимагати від фахівців того, за що заплатили.
56 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівКолись взяв за правило — стеля витрат на пошук роботи це вартість дороги для офісу плюс кава.
Рекомендую.
UPDATE: Після даного допису Кирило зв’язався зі мною в особистих повідомленнях. В якості покращення ситуації було запропоновано багато чого, а саме:
— дуже добрі пропозиції, як видно, але наразі я більше не в пошуку, і мені це все перестало бути актуальним.
Розуміємо, що даний ексклюзив було запропоновано тільки мені і виключно після цього допису, а наше останнє спілкування було згідно останнього скріна — 16 вересня 2025 р., а співпраця і відгуки й поготів припинилися ще значно раніше, і увесь цей час у Кирила був, щоб з’явитися самостійно, чого не було зроблено. Інші ж люди, якщо вони були, просто мовчки проковтнули цю ситуацію, як вона є, і не отримали нічого.
Також було запропоновано
— але все ж таки вважаю це трохи нечесно ще щось повертати, і тим паче взагалі всю суму, коли я все ж таки і сама оцінюю добру працю на початку до першого пінгу, тобто протягом перших2-х місяців + власноручні резюме / LinkedIn, тому і від цього відмовилася. Цей допис в цілому писався взагалі не про гроші чи бажання їх повернути, а про попередження інших людей, що з ними відбувається в рамках даної послуги, коли вони «підзатримуються». В особистих повідомленнях Кирило жодного разу не заперечив, що я була не єдина, з ким так повелися, і тому цей допис можна вважати від усіх людей, котрі, можливо, стикнулися з такою самою ситуацією.
Наразі Кирило зазначає, що формат його послуги повністю змінився, і наразі
— я просто зазначаю це тут, як це було зазначено мені, т. я. перевіряти більше немає потреби. Можливо, хтось вирішить це колись перевірити і так само зазначить, правда це чи ні.
P.S. Трошки дослідивши профіль та відповіді Olena SH, можу з упевненістю додати, що це нашвидкоруч створений для цього посту акаунт від самого Кирила. Зроблений трошки невдало, тому що «пані Олена» так поспішала, що чесно встановила свою чоловічу стать у профілі. І якщо б саму стать ще можна було якось виправдати, то Кирило повністю видав себе тим, що в своїх коментарях пише абсолютно точну ціну на послугу, на хвилиночку,10-місячної давнини. Я зі своєї сторони спеціально не зазначала жодних цін за послугу в дописі. Також дуже конкретно зазначено прямо помісячно і з цінами, коли і як відбувалося зростання цін на послугу. Ну яка стороння людина, окрім самого Кирила, буде знати і пам’ятати такі точні деталі?)
Також «пані Олена» якось взагалі бачила у Кирила повне завантаження. Я взагалі собі не уявляю, як це можна побачити чуже завантаження дійсно сторонній людині при всьому бажанні. І в кінці так упевнено зазначається чітка сума, скільки ж я там взагалі платила (ніби ми не могли домовитися на будь-яку іншу комфортну суму нам обом залежно від запиту), та ще й з такою впевненістю, що я платила саме за «формат швидкого входу у воронку» — ну звісно, стороння людина так ідеально володіє інформацією, який формат у нас там був взагалі... В будь-якому випадку в коментарях видаються деталі, про які знали виключно ми з Кирилом.
Тож наразі ми можемо спостерігати, як Кирило продовжує сам собі стріляти в ногу ще й цим фейковим профілем. Вигадує сам собі позитивні кейси. Знаходження праці за 2 тижні та ще й підняття суми оферу на 900$ — чи повірить хтось у це в наш час? Особисто мій кейс — при офері відмовили у його перегляді на +100$ — ось це вже дійсно схоже на реалії сьогодення. А також коментує сам себе, щоб не викликати підозр. Цю ситуацію з профілем коментувати не стану, тут, як то кажуть, — no comments, і ситуація вже все каже сама за себе. Відповідні висновки кожен зробить сам.
Про профіль було передбачувано, але дякую за те що вказали додаткові деталі.
Час від часу повертаюся в цей тред, щоб почитати аргументовані коментарі.
Прокоментую кілька пунктів із P.S.
1. Олена справді була моєю клієнткою, і кейс, який я описував, є реальним. Ми справді контактували кілька разів протягом року до старту співпраці.
2. Про «фейковий профіль» важливо уточнити: я не створював і не веду жодних сторонніх профілів у коментарях. Прошу не приписувати мені дії інших людей. Якщо мені було б важливо розписати щось, я б це зробив зі свого аккаунту і не прятався за маскою.
3. Щодо цін і формату: до появи сайту в мене був робочий Google-документ із прайсом, який періодично оновлювався. Люди, які мали до нього доступ, могли бачити зміни.
4. Щодо кейсів/відгуків: за потреби можу в особисті надати контакти людей, які дали згоду, щоб підтвердити кейси.
Зворотний зв’язок я почув і висновки для роботи зробив. Під час взаємодії з клієнтами я дотримуюся чітких правил процесу, щоб подібні ситуації не виникали. Варіанти компенсації з мого боку були запропоновані.
Чим більше все це читаєш, тим більше ситуація зводиться до абсурду.
Якщо хтось має бажання обсудити пишіть мені у особисті повідомлення: t.me/kyrylo_rabinovych
— ну навіщо ж так явно продовжувати видавати себе і зазначати, що цей кейс був усе ж таки описаний особисто, його ж описував інший профіль, і правильне формулювання було б «описала Олена» чи щось таке...
— тут сенс не в тому, що був доступ до документу і люди могли відслідковувати цінозміни, хоча і таке сталкерство теж дивне, особливо протягом року, перш ніж дійсно звернутися. А в тому, що абсолютно жодна стороння людина не стане такі деталі тримати в голові стільки часу або в моменті це собі виписувати десь у блокнот, коли саме і на скільки були зміни на послугу, щоб через майже рік так досконало тут видати цю інформацію.
res.cloudinary.com/.../achkv6lotkaqsahsg4r1.png
Стежила за діяльністю Кирила майже рік, побачила його пости ще в січні2025-го.
На той момент я ще працювала у великому продукті, і не очікувала ніяких змін в довгостроковій перспективі. Також відстежувала рівень та вартість його послуг.
За весь час було 2 основні послуги, і окремо він старався додавати щось типу консалтингу, але пішла ця послуга на3-й план, індивідуально.
Так от, до чого тут вартість. Авторка прийшла в березні, на той час вартість супроводу була 6000 грн, вартість резюме 2300. Це, вибачте, не «преміум сервіс за $1000», це максимально доступний чек для нового продукту на ринку. Нова послуга, нова людина, не сильна репутація, починається активний набір клієнтів — Тетяна схоже потрапила в цей потік.
І от тут важливе співвідношення ціни до якості: за ці гроші вона отримала цінність — резюме, лінкедін, купу відгуків, контакти рекрутерів, співбесіди. Тобто воронка їй була створена. Але далі починається те, про що вона сама ж пише між рядків: вона всюди отримувала відмову, в тому числі від рекрутерів та після тех. інтерв’ю. І замість того, щоб зробити очевидний крок — сісти і підтягнути скіли/закрити прогалини/перепакувати портфоліо і підсилити себе як кандидатку — вона походу просто чекала, що «послуга» це вирішить без її участі.
Підвищення цін пішло з підвищенням попиту і успішних кейсів: травень7500–9300, червень — 14500.
Звісно, коли у Кирила закінчились релевантні вакансії, він походу і став відгукуватись усюди — тільки щоб підвищити конверсію спілкувань з кандидаткою. Якщо та б хотіла та могла пройти відбір, то вона б вже пройшла.
Плюс, на скільки бачила далі, у нього була повна загрузка. В цьому моменті Тетяна могла б будь яким чином дописатись чи дозвинитись до виконавця, або просто запросити повернення коштів. Але ніт — вона вирішила розписати свій плачевний досвід тут.
І тепер мій кейс (пишу лонгрид за тим, що прийшла я до Кирила на початку грудня — знайти мені нову роботу, бо у нас пройшли скорочення, я мала 1 місяць доробляти і виходити з компанії, а часу на пошуки зовсім не було).
По датах:
09.12 — заплатила 350 євро за послугу
10.12 — отримала деталізований бриф від Кирила зі специфікою моєї роботи, щоб я детальніше розписала що саме я робила (оцінила я його в 2 години, а сиділа майже весь день))))
11.12 — віддала бриф
14.12 — отримала посилання на готове резюме, де дійсно я, де повністю і чітко розписаний мій досвід, без всяких накручених розумних фраз і «результатів» які стараються впихнути інші консультанти. Такого рівня послуги по резюме взагалі ніде не бачила, щоб людина замість мене — мене ж і описала. Тут браво.
В той же день віддала доступ до лінкедіну і пустої пошти.
Ми домовились, що шукаємо по напрямку Product Manager, а по зп я вже сама буду домовлятись.
15.12 о 9 ранку Кирило прислав мені таблицю, о 15:00 в ній вже було 63 відгуки на позиції Middle—Senior—Lead Product Manager.4–5 спілкування на тиждень.
Я розуміла, що мені треба конверсія, мені треба зацікавлені рекрутери в можему досвіді. Так що я усвідомляла: якщо якась стратегія спрацює — так тільки ця.
В цей же день я отримала 26 повідомлень від рекрутерів, 26 карл!! Я коли сама шукала, то мала
Так як я була завантажена роботою, попросила Кирила допомогти мені з відповідями рекрутерам. Я усвідомлено дала йому доступ до телеграму та кидала скріншоти з пошти — він мені швиденько відповідав, і я вже сетапила зустірчі з рекрутерами.
Далі він відгукувався раз на тиждень. Типу, потерпіти раз на тиждень наплив рекрутерів — взагалі НЕ проблема.
Свій офер я отримала 30.12.25 (був преофер на 5500 EUR gross, з допомогою Кирила я змогла його підняти до 6400 EUR gross), зі стратом роботи 12.01.26.
P.S. Я також бісилася від великої кількості відгуків, ще й відповіді летіли на різні пошти, і так далі, але я ж не нила (ну може). Я сіла і пішла вирішувати траблу в процесі, а не сидіти оце і нить.
Ну тут типу, а що Тетяна хотіла? щоб все за неї зробили? Трохи меркантильного, але я Кирила взяла як інструмент, і Кирило себе так і позиціонував (ну принаймі з того що я читала).
Скажу я вам так: дай ідіоту ресурси і інструменти — він їх просре. Дай сильній людині мінімум — і вона витисне максимум.
а дай Кириллу деньги — он начнет спамить резюме на нерелевантные вакансии и уйдет в закат
Це припущення не відповідає дійсності. Я не займаюся масовими нерелевантними відгуками і не працюю в такому форматі.
Як мінімум займалися спамом на малорелевантні вакансіі, докази в пості топікстартера. Нащо повертатись і захищати самого себе у цей тред? Всім притомним людям все і так зрозуміло. Наефективніше що можна зробити — почати працювати на совість і допомагати людям. Щоб врешті-решт якщо хтось і створить другий такий пост, то у соцмережах можна було попросити клієнтів надати відгуки — і десять схвальних відгуків перекрили один негативний. Щоб не один відгук від профіля створеного для відповіді у цій темі, а профілі від людей з історією та досвідом. Або проявити ініціативу і першим допомогти тим хто має такий профіль і в коментарях на Доу пише про невдалий пошук. Аби після плідної співпраці вони повернулись і сказали: Кирило виправився не на словах а у діях.
Ось це допоможе відновити репутацію. А усе інше — балачки.
а як ви можете допомогти людині, яка не може співбесіду пройти?
судячи із теми там були як релевантні — так і нерелеванті вакансії.
мені здається, що тут більше неадекватні очікування від послуг пана
Останні пів року допомагаю мідлам/сіньорам з підготовкою до співбесід, і у мене є такі варіанти:
1. Якщо не вдається пройти співбесіду з рекрутерами — тут допомагаю я особисто, розбираю питання та відповіді кандидата з минулих співбесід, даю рекомендації як можна покращити свої відповіді або взагалі перезібрати самопрезентацію та які моменти можна підтягнути в короткі терміни.
2. Якщо не вдається пройти технічну співбесіду, я маю знайомих Тім/Тех Лідів, сильних Сіньорів, по напрямках Java, Node, React, DevOps, PM, QA, до яких відправляю на консультації/мок-інтеврʼю кандидатів, після яких їм легше проходити tech та behaviour співбесіди.
Це класно до речі.
ты топикстартера в игнор отправил, а не на мок интервью
«ну я вот ее киданул, она пожаловалась на форуме, и теперь я КАРДИНАЛЬНО поменял формат работы!»
Я кинув людину, пішов з грошима та зник назавжди?
За весь той час можна було запросити повернення грошей, просто, написати, дати картку і гроші би повернулися, щодо затраченого часу, я б щось придумав як можу компенсувати. Але ніхто не пінганув, просто забулось, і викатився пост. Що далі робити? Маєш пораду?
Підіть до іншого консультанта, заплатіть ще більше коштів, при неуспішній співпраці вам їх хтось поверне? Сумніваюсь. Ще й вас звинувачуть що ви не дотримались необхідних вимог, і у всьому ваша проблема.
А коли ви сконтактували з клієнтом, щоб повідомити, що розриває співпрацю?
Що є результатом вашої роботи?
Він був досягнутий? Якщо так, то для чого було «В якості покращення ситуації».
Якщо не був, то коли були повернуті гроші? Якщо відповідь інакша ніж «до винесення людиною конфлікту в паблік», то ви «кинули, але спалились».
Перечитайте будь ласка коментар Тетяни до треду.
Так уж вийшло, що я сказав що продовжу, але не продовжив, і працював з іншими клієнтами. Тетяна могла мені написати після цього хоча б щось, щоб зрушити у бік розриву співраці. Була пропозиція про компенсацію, але її не прийняли.
res.cloudinary.com/.../x9tlwexmhyux7frriydk.png
res.cloudinary.com/.../ydlrmnbqjmndw8umvojm.png
res.cloudinary.com/.../dobb64wmjxqy6tlvq5fj.png
Тобто ваша позиція, що ви не розвели клієнта на бабки, а просто забили на нього (кинули).
І це право клієнта. Хтось може прийняти компенсацію, хтось повідомить спільноту про недобросовісного ... хз як ви себе позиціонуєте.
клієнт міг пінганути хоч раз, до тогож, я зробив досить великий об’єм роботи, не знаю як це можна назвати «розведенням клієнта на бабки», коли об’єм послуг перевищував оплачену послугу, ніякі комісії з клієнта не брались. Дякую, усі думки почув. Особисто з тред-овнером знайшли порозуміння. далі не маю наміру нічого обговорювати.
Від
Я очікую принаймні отримати дату співбесіди, якщо вона є.
Якщо співбесіда є, то ви маєте повідомити про неї, а не клієнт має питати «Там щось є? А тепер? А може зараз?». Бо банально ви могли домовитись про співбесіду, а клієнт не прийшов, бо не знав.
Якщо співбесіди немає, то для чого клієнту вас пінговати? І як саме? «Курило, а чи не взяли ви мої гроші та забили на виконання своєї частини угоди?» — так пінговати?
Проблема в тому, що навіть з ваших цитат ви в кращому випадку — безвідповідальний виконавець
dude, розберись зі специфікою послуги, потім вже пиши по факту, а не видумані речі.
dude, то поясни, що саме ти робиш, може ТС теж не зрозуміла, за що платила.
Намір я так розумію з’явився
UPD.
Але ж кандидат не прийняв офер, а ти, dude, кудись зник.
То чому про це не сказати кандидату і не відправити вчитись?
ты кинул человека, ушел с деньгами и пропал до появления темы на доу
так что да, ты кинул человека и объявился только когда это стало публичным
советую подумать на досуге: если вора поймать за руку и он тебе кошелек вернет, он будет являться вором или нет?
а так если тебе профессиональный совет нужен — это тебе к Спартаку Субботе: он мошенник опытный, может опытом поделится
Проблема в тому що були нерелевантні відгуки, на які клієнт витрачав час. Кому й навіщо це було потрібно? Як на мене лише тому, хто створював видимість роботи.
Щодо того що клієнт не може пройти співбесіду — тоді треба змінювати умови співпраці, про щось попереджувати зазделегідь. Бо коли «співпраця до працевлаштування» а насправді активних 3 місяці роботи (без результату у вигляді працевлаштування), то десь умови було порушено. Отже офер більше про маркетинг, а не реалії. Тоді чи варто дивуватись що тебе питають за невиконані обіцянки та взяті зобовʼязання?
Почну з того, що результат у вигляді офера я гарантувати не можу, це залежить від ринку, рішень роботодавців і дій самого кандидата.
Зі свого боку я гарантую інше: роботу по пошуку/відгуках я веду доти, доки кандидат не прийме офер, і паралельно надаю всю допомогу, яку можу з підготовкою до інтерв’ю, позиціонуванням, уточненнями по фідбеку тощо.
У цьому кейсі реальний рівень кандидатки виявився нижчим, ніж очікувалось. Коли релевантні вакансії закінчилися, я на основі свого досвіду спробував пройтись по «околостекових» позиціях, бо раніше були кейси, коли після подачі на не зовсім релевантну роль рекрутер/компанія пропонували іншу позицію, або були готові взяти з нижчим рівнем і довести в процесі.
Тут це не спрацювало.
І далі моя ключова помилка була не в тому, що я «спробував іншу тактику», а в тому, що я не проговорив це як зміну формату і не погодив межі. З боку клієнта це виглядало як нерелевантні відгуки.
Друга помилка — коли стало очевидно, що стратегія не працює, я мав коректно завершити співпрацю: підсумувати, зафіксувати висновки і запропонувати компенсацію/повернення або інший чесний сценарій. Замість цього я розфокусувався на інших кандидатах, так не робиться, згоден.
Цей кейс для мене одиничний, і я його не заперечую, але і не вважаю причиною перекривати поточну якість надання моїх послуг та називати мене «інфоциганом», як тут звучало у коментарях.
Ще до цього посту я змінив правила:
1. жодних «околостекових» подач без попереднього узгодження: що саме вважаємо релевантним (стек/рівень/домен/формат)
2. якщо релевантні вакансії закінчуються — одразу або пауза, або зміна стратегії з чіткими умовами
3. якщо причина відмов — рівень кандидата, це проговорюється прямо, і фокус йде на підготовку/апскіл, а не на кількість відгуків
Дякую тобі, що розібрався в деталях, а не просто підхопив хейт.
Дякую, я ще раніше вивів рівень роботи на більш якісний. Якраз прошу клієнтів які можуть написати відгук не анонімно. Через нетиповий характер послуг більшість клієнтів, кому знайшов роботу в Україні просять залишались анонімними, і якщо необхідно дати підтвердження певних кейсів роботи, за згодою клієнта я можу поділитись контактом в особистих.
Одна клієнтка поділилася відгуком з посиланням на свій аккаунт, так як роботу шукали та знайшли в Канаді, можна подивитись на сайті: rbnv.com.ua
як тут не згадати
www.youtube.com/watch?v=rbT_Rnp5ZGw
Чого тільки не вигадають. Взагалі Рабінович, треба було назвати послугу «Агент», як у голлівудських зірок — звучить набагато солідніше і пафосніше. І автору, треба було рекрутерам писати: «ось контакти мого агента, він веде мої справи»
Ну так можна договоритися до того, що й рекрутерів треба перейменувати в «talent gods»
Назва «повний супровід» описує процес, а не надуває щоки.
Кандидату ніхто не продавав ілюзію, що хтось «вирішить все замість нього» — йшлося про пошук, подачі й комунікацію.
А ідея «ось контакти мого агента, він веде мої справи» добре звучить у кіно,
але на реальному ринку найму офери отримують не від назв послуг, а від навичок, інтерв’ю і рішень кандидата.
500+ відгуків це жах і щось незрозуміле. З мого досвіду пошуку роботи останніх 3 років, де я детально веду таку ж таблицю і статистику загалом, на ±50 відгуків на тільки релевантні вакансії (в ЮК або Європі, не в Україні) в мене ±15 процесів. Можна знайти ще ±50 релевантних вакансій, але далі вже починаються дуже непідходящі.
Але проблема в іншому, що якщо я зі 100 вакансій = 30 процесів не можу отримати оффер, то проблема вже не в вакансіях, а в навичках проходження інтервʼю. Тобто ні в якому разі не треба подаватися на більше 100 релевантних вакансій, якщо ви маєте декілька десятків процесів з них — проблема в іншому.
Щодо навичок, то тут теж не має однієї поради. В мене, зазвичай, якщо надходив негативний фідбек, то частина рекрутерів акцентувало увагу на тому, щоб використовувала метод STAR, інша категорія рекрутерів навпаки казали, що треба бути максимально природнью, з усіма ,як і факапами, так і achievements в ході роботи.
Але я раджу і сама так роблю — підготовка до інтерв’ю ( почитати вимоги, про компанію ітд).
Тут ще може бути проблема в локації — частина контор в списку українські, частина схожі на польські.
Англійська А2 — може бути блокером, чому про це не сказав «коуч», чи як він там себе позиціонує, не ясно
Тут погоджуюся. Майже за 4 роки ,що я працюю і наймаю по Польщі, ще ні разу не наймали з англ А2( є купа тестів одразу , якщо скринінг проходить людина, в тому числі і на рівень мови).
Якщо виходити з того, що акцент робити на польській мові при подачі резюме, то 90% тих компаній, куди Кирило надсилає — це просто марно витрачений час.
В цілому, чим глибше копаєш тут, то тим більше сумно становиться.
Плюс, у більшості польських компаній( даже, якщо і міжнародні офіси тут) є ATS.
Тому кожну подачу резюме треба налаштовувати на умови конкретної вакансії.
І тому логічно, що вихлоп 0. Варіант просто надіслав резюме при цьому не підходить.
Я би просто, окрім публічного вибачення, повернула би кошти ще.
Євгеніє, з усією повагою до вашого досвіду найму в Польщі, але ви зараз коментуєте послугу, якою не користувалися, в кейсі, де кандидат отримав потік рекрутерів і процесів, але не зміг їх конвертувати в офер.
Про A2 — так, це може бути блокером. Але це не відповідальність сервісу пошуку роботи — мову за кандидата ніхто не підтягне, про це написала трохи вище Богдану.
Про ATS і кастомні подачі — це взагалі інший формат роботи, інший чек і інший SLA. Людина платила не за «поштучне переписування резюме під кожну вакансію», а за швидкий вхід у воронку.
І ще момент: якщо з’являються дзвінки, скріни, інтерв’ю — значить «марно витрачений час» це вже не зовсім коректне формулювання.
А «я б просто повернула кошти» — це легка порада зі сторони, коли ти не несеш відповідальності ні за процес, ні за результат.
Олена, при всій повазі, перед тим, як коментувати, я мала час подивитися на досвід кандидата, і на вимоги компаній, куди надсилається резюме. І на які грейди( тайтли) Так, це можна подивитися, даже якщо вже архівна вакансія. Тому, я знаю про що пишу.
Ви подивіться ,скільки там відмов, скільки взагалі без відповідей ітд.
Тому, я вважаю, що робота не виконана.
Далі,
Вибачте, але в більшості компаній умова щодо англійської від В2. Нащо рекрутер( Кирило) надсилає купу резюме с А2? Щоб що? Показати табличку с купою розсилок на аби як?
Саме так, кандидатка підкреслює своє спостереження, що Кирило не несе результат за свою роботу.
На жаль.
Євгеніє, ви знову підміняєте поняття.
Відмови, грейди і статуси в таблиці не є показником виконання або невиконання роботи сервісу пошуку.
Вони є результатом етапу відбору, який починається після того, як сервіс свою частину зробив.
Факт простий:
а) з’являються рекрутери, дзвінки, інтерв’ю → воронка працює
б) далі результат залежить від відповідей кандидата, мови, техрівня і підготовки
Теза «якщо немає офера — значить робота не виконана» некоректна.
Інакше будь-який рекрутер або агент мав би відповідати за рішення hiring manager і performance кандидата на інтерв’ю.
Про A2: так, це може бути блокером. Але це не дефект сервісу пошуку, і ніхто не продавав «офер під ключ», і можливо сама кандидатка просила виставити реальний рівень володіння мовою в резюме.
Про ATS і кастомні подачі — це інший формат, інший чек і інший SLA, як я вже писала вище.
На цьому, думаю, все. Ми просто говоримо про різні етапи процесу.
Пані Олено, невже ви не можете визнати, що пан- колега некоректно виконував свою роботу? Ви просто або не хочете бачити, або інша причина.
Мені подобається, що ви намагаєтеся до останнього сперечатися, але тут не той випадок. При цьому, я бачу , що ви в контексті. І маєте експертність.
Ще раз, він надсилав з самого початку резюме на вакансії, котрі не підходили по requirements. Тому, і результати такі.
І так, це його відповідальність.
Подивиться на цю аналітику, Куди надсилав, які там вимоги ітд.
Мені не має сенсу щось тут доводити, я бачу, що Кирило неправий. Але, він визнав свої помилки ітд. Сподіваюсь, як він і писав, він знайде спільну мову з авторкою.
Я же, якщо б була на його місці, ще б і кошти повернула. Бо це не робота.
Тому, так, поставимо крапку.
Це швидше за все пан Кирило з іншого акаунта або його близька людина) З зацікавленою людиною немає сенсу сперечатись, бо вона не істину хоче знайти, а відстояти власні інтереси.
Чому такі висновки? Бо перші коментарі акаунта в цьому топіку, реєстрація вчора і дуже прискіпливо захищає вищезгадану особу. Маловірогідно що незацікавлена людина стала б витрачати стільки часу.
Я не маю інтересу нікого тут переконувати чи «вигравати» дискусію.
Мій кейс і моя позиція вже були детально описані вище, нічого нового я до цього додати не можу і не планую.
У цій гілці зараз видно дві позиції:
одна — людини з позитивним практичним досвідом роботи з сервісом і чітким розумінням, за що саме вона платила
інша — професійного світогляду, який виходить з іншої моделі сервісу, іншого чеку і інших очікувань
Обидві позиції мають право на існування..
Подальше обговорення не змінить ані мого досвіду, ані чужих переконань.
Аккаунт створений для можливості висловитись без персоналізації, мій кейс при цьому прозорий і описаний раніше.
Богдан, якщо в профілі реально A2 і ринок — ЄС, то так, це може бути стоп-фактором.
Але це не питання «коуч не сказав» — це питання очевидної відповідальності кандидата. Англійська не «прикручується» сервісом пошуку.
Плюс, навіть з мовою: якщо є дзвінки/процеси — значить воронка працює. Якщо далі немає результату — тоді або готуємося, або коригуємо напрям/рівень/ринок.
А що входить в відповідальність «сервісу пошуку»?
Ось цитата з сайту:
Якщо у кандидата є гепи, то отой сервіс мав про це сказати. Чи Кирило брав бабло за розсилку наперед відомо непідходящого резюме?
Сервіс в спам розсилці?
P.S. Щось мені це нагадує роботу деяких (більшості) ріелторів :)
Дмитре, з тезою «якщо є процеси, але немає офера — проблема не у вакансіях» я взагалі не сперечаюся.
Але «500+ відгуків = спам» — це занадто спрощено.
Є 2 різні задачі:
1. згенерувати потік (контакти рекрутерів, дзвінки, скріни) — це робиться кількістю;
2. конвертувати в офер — це вже скіли інтерв’ю/англійська/портфоліо/підготовка кандидата.
Кирило, по факту, робить пункт 1 швидко й системно. Пункт 2 за людину ніхто не «пройде».
Тетяно, дякую за фідбек. Мені шкода, що у вас склався саме такий досвід співпраці.
Я бачу, що з мого боку були проблеми в трьох речах: нестабільній регулярності відгуків, частково нерелевантних «залпах» та комунікації під час пауз. Це неприпустимо, особливо коли формат погоджувався як супровід до оферу.
Після цього періоду я переглянув підхід і стандарти роботи саме через подібні ризики: зафіксував письмові критерії релевантності, ввів денні/тижневі ліміти без масових відгуків, щотижневий статус-звіт і обмежив кількість клієнтів одночасно, щоб не виникало «тихих» зупинок. Але це не знімає з мене відповідальності за те, як було завершено ваш кейс.
Я написав вам у особисті, щоб коректно врегулювати ситуацію.
Кириле, не звертай уваги на цей шум у коментарях.
Якщо читати пост уважно, там немає «шахрайства» чи обману — є один конкретний факап: некоректно завершений кейс.
Так, з твоєї сторони можливо була проблема з регулярністю, комунікацією і тим, що історія просто зависла без чіткого фіналу. Це неприємно, але ти це вже визнав публічно і чітко описав, що саме змінив у процесі, може вже і з Тетяною домовився про щось, але це вже знаєте ви двоє.
Все інше — це домисли сторонніх людей, які або не були клієнтами, або проектують свій досвід найму на формат сервісу, який їм не підходить.
Твоя відповідь адекватна, доросла і закриває питання. Далі — тільки репутаційні висновки і рух вперед.
Мені здається, тут просто змішали два етапи:
сервіс може дати обсяг і воронку, але пройти відбір за кандидата не може ніхто.
На цьому для себе тему закриваю.
Соромно за колегу, але, по суті, ви заплатили за спам- розсилку вашого резюме усім рекрутерам. Сприймайте це як досвід, і намагайтеся самостійно продовжувати шукати.
P.S. Щодо резюме: у кожній компанії свої вимоги( не буває ідеального резюме для усіх). Багато безкоштовних порад, конструкторів резюме є у відкритому доступі.
Друге, я подивилася, на принцип роботи. По суті, він( Кирило) намагався просто вас закинути в компанію в будь-якому разі, щоб ви пройшли пре- скрінінг. Але це утопія.
Я би вам дала пораду таку:
1. Там , де вже відмова, пригальмуйте подачу резюме. Треба трохи часу. Бо у рекрутерів є пайп кандидатів.
2. Зараз нешвидко з пошуком роботи йдуть справи.
Подумайте над cover letter. А саме: знаходите вакансію і під кожну налаштовуєте резюме, підкреслюєте ваші achievements / domains/ soft/ hard skills etc. Буде небагато вакансій, але тут є шанс пройти перший етап.
Попросить ваших колег трохи заповнити відгуками співпраці з вами у Лінкедині. Це важливо.
Далі, дивіться, де саме працює рекрутер( якщо ви знов захочете співпрацювати ).
OTP etc- мене б це насторожило одразу. При всій повазі , але краще фокусуватися на галерних/ продуктових рекрутерах. І тегати, встановлювати контакт на Лінкедині , щоб мати можливість розуміти по відкритих вакансіях в них.
Удачі.
Євгеніє, про STAR і підготовку — 100% так.
Але називати це «спам-розсилкою» — ну камон. Це просто агресивна стратегія входу в ринок, коли потрібно швидко добути контакти і процеси, особливо якщо в людини немає часу на щоденний ручний пошук.
Про «кожна компанія має свої вимоги/ATS» — так, але це вже інший формат послуги: поштучні кастомні подачі під кожну вакансію. Це довше, дорожче і з іншим SLA. Тут людина купувала супровід у форматі «я піднімаю тобі воронку», а не «я руками перепишу 100 CV під 100 ATS».
І ключове: послуга не заміняє англійську/технічний рівень/навички проходження інтерв’ю. Вона дає шанс і обсяг — далі працює кандидат.
Яка агресивна стратегія, коли у більшості компаній В2 англійську вимагають, а він надсилає з А2 ,ще і на синьор ролі, або взагалі демпінгує досвід? Або інший стек.
Ви сама, як рекрутер, не пропустили би таке резюме на вході. Бо є пайп кандидатів, і релевантних в тому числі.
Ще раз підкреслюю, з боку Кирила робота виконана неякісно в конкретній ситуації ( з конкретною кандидаткою).
Так, в неї для більшості компаній резюме не дотягує, і треба такі речі проговорювати чесно з боку рекрутера .5-15 розсилок, але на релевантні вакансії.
Хай буде
P.S. Я знаю, про що пишу. В мене досвід, як технічного рекрутера більш, як 5 років , що у топ-10 укр.айті компаній згідно рейтингу доу, що співпрацювала з відомими міжнародними компаніями( в тому числі, і бігтех).
Тому вважаю такі кейси треба розбирати і не повторювати іншим рекрутерам такі помилки. Бо соромно.
Євгеніє, ви знову описуєте інший сервіс і інший чек.
Модель, про яку ви говорите:5–15 кастомних подач, ручна робота з ATS — це поштучний рекрутинг / career coaching з іншим SLA і в рази вищою вартістю.
B2+/B2 англійська,
У цьому кейсі людина заплатила 6300 грн за формат швидкого входу у воронку:
резюме, потік рекрутерів, дзвінки, процеси.
Цей етап був досягнутий — що визнає навіть авторка поста.
Якщо порівнювати з «інструментами автоматизації», то там теж логіка проста: ви платите за обсяг подач, а не за офер. І далі вже ваші інтерв’ю, мова, техрівень і конверсія, тільки там прайс ще більший за кожен відгук.
Відбір, мова і рішення hiring team — це вже наступний етап, який не купувався і не продавався як «офер під ключ».
Тому оцінювати виконання роботи виключно через наявність або відсутність офера — некоректно.
Ми просто говоримо про різні формати, ціни послуг і різні очікування.
Швидкий вхід у воронку, напевно , має на увазі відправка релевантного резюме?
Ви самі рекрутер і, якщо вам надсилають нерелевантні резюме, то вони не проходять вас.
Тобто, якщо я сплачую, то я очікую результат. Я вам вже декілька разів кажу, що він надсилав резюме на всі вакансії, притому, що резюме часом не відповідала вимогам. Тому, такий результат.
Зараз не має сенсу говорити про настусні етапи, бо елементарно pre- screening не пройдено.
Я вам кажу , що треба надсилати релевантне резюме, тоді і відгук буде. Чи є там ATS, чи ні. Ви це теж знаєте.
З допису, резюме досить якісне було, значить могло залучувати увагу рекрутерів.
По скрінах там видно що якась релевантність зберігалась, і статуси оновлювались, потім як закінчились усі релевантні вакансії, а працювати треба, от він і пішов по всьому ринку фронтів.
Результат в цій діяльності — відгуки, і отримання першого контакту від рекрутера, далі вже кандидатка повинна була себе захистити, але зі статусів видно, що так і не захистила, то що ж, послуга рахується не наданою? Можна було попросити консультаційну сесію: «як пройти співбесіду у рекрутера/HR-а», і залучити ментора зі сторони, але пост про те, що сервіс обірвався, і купа жалю без спроби повернути гроші чи достукатись до виконавця для вирішення проблем.
Гляньте на картинку ширше, якось кандидатка пробувала використати ресурси, щоб їй допомогли пройти відбір?
Я взагалі вважаю, що перш за все треба і самостійно щодня шукати роботу, покращувати іноземну мову. Я вже писала, що є купа сервісів, є Reddit, можна доу почитати теж.
Ярославе Х. тут часто дає інформацію по компаніях, щоб не попасти в не ту компанію одразу. Або Денисе Ю.шерив на ютубі поради,як проходити співбесіди.
Коли я, як кандидатка , що можу сказати — в мене , умовно, із 10 компаній,куди відправляю резюме, йде 3- 4 інтерв’ю, інше( відмова- тут клас, якщо є фідбек, але часто буває тиша, або дженерік).
Я більш акцент роблю на іноземних порадах, роліках, як пройти behaviour interview, або як скласти своє резюме / щоб покращити. Це займає певний час теж, бо пошук — це теж робота.
Ось у самій не заповнений до кінця Лінкедин щодо рекомендацій( коли долучали до проекту в компанії , звернули увагу на це. Мов, на бекграунд чек це треба).
Щодо консультацій, або коучінга — я не знаю. Бо іноді даже фідбек — реджекти отримуєш, умовно, 1 HR manager радить більш детально розповісти і в цифрах, інший — тільки STAR, 3й- додати драйву до cover letter etc. Плюс, я вже мовчу, коли інтерв’ю на 3х іноземних мовах йде.
До чого веду, чи допоможе тут консультант- хз.
Єдине, що важливо у всій цій історії — не нести свої гроші до інфоциган.
Олексію, «інфоцигани» — це коли продають повітря і мотиваційні казочки.
Тут людина отримала конкретний артефакт: резюме, LinkedIn, таблицю відгуків, потік рекрутерів/процесів. Це не повітря.
І ще: ніхто не забороняє вимагати сервіс/рефанд/узгодження правил роботи. Але автоматом записувати в «інфоциганство» будь-яку платну послугу — це як мінімум несправедливо.
Колись була байка:
Мужик (як виявилось не мав жодного відношення до приймальної комісії) брав гроші за «допомогу з вступом до вишу», але треба було все одно здавати екзамен.
Якщо абітурієнт здавав екзамен, то він лишав собі гроші.
Якщо ні, то повертав гроші, і казав, що «не захотіли брати хабар».
Будь-який «супровід у пошуку роботи» вирішує рівно 1 проблему — невпевненість у собі кандидата. Максимальний вихлоп який можливо з цього отримати (на поточному ринку) — це вам приведуть резюме в порядок, але цьому краще навчитись самостійно (то не складно)
Богдан, байка смішна, але аналогія кульгає. Тут не «вступ у виш», де результат бінарний. Тут ринок, де є воронка і конверсія.
Супровід вирішує не «невпевненість», а:
— економію часу (пошук/подачі/таблиця/фільтри),
— упаковку (CV/LinkedIn),
— швидкий доступ до великої кількості контактів.
А ось «здати екзамен» — це вже: англійська, портфоліо, технічні відповіді, поведінка на інтерв’ю. Це зона кандидата.