Від манги до iOS-застосунку: як народжується Stretcha🏅
Як манга спонукала мене зайнятись розтяжкою та почати розробляти Stretcha на iOS
Передісторія
Привіт усім!
Хочу поділитися історією, яка почалась доволі несподівано — з манги.
Якось я натрапив на мангу під назвою «Гімнастика». Вона була зовсім невеликою — приблизно чотири томи — і виконана в жанрі буденності. Сюжет обертається навколо двох дівчат, які разом орендують квартиру. Одна з них (вона навчається на медика) починає займатись розтяжкою і поступово залучає до цього свою сусідку.
Звучить просто, але в цій манзі було кілька моментів, які мене реально підкупили.

Чому ця манга мене зачепила
По-перше, усі вправи на розтяжку там були показані максимально побутово — без спортзалів, складного обладнання чи «ідеальних умов». Більшість із них реально можна було повторити вдома.
По-друге (і це найцікавіше), вправи пояснювались з анатомічної точки зору:
показувалось, який саме м’яз працює, де він знаходиться і як правильно виконувати рух. Для мене це було відкриттям, бо в більшості фітнес-контенту такі деталі або ігноруються, або подаються дуже поверхнево.

Мангу я, звісно, дочитав. Але на цьому історія не закінчилась — навпаки, саме після неї я почав займатись розтяжкою сам.
Проблема, з якою я зіткнувся
Коли я спробував підійти до розтяжки більш усвідомлено, швидко з’ясувалось, що:
- знайти повний перелік м’язів, які можна й потрібно розтягувати — не так просто;
- ще складніше зрозуміти, як саме розтягувати конкретний м’яз або групу м’язів;
- жоден із популярних спортивних застосунків не закривав мою потребу в анатомічно точній розтяжці.
У кращому випадку це були загальні комплекси «на все тіло», у гіршому — вправи без пояснень, що саме зараз працює і чому.
І в якийсь момент я зрозумів: якщо немає інструмента, який мені підходить — значить, його треба зробити самому.
Як почалась робота над Stretcha
Так і з’явилась ідея Stretcha. Я почав з найважчого — з теорії.
Читав тонни матеріалів з анатомії, шукав інформацію про кожен конкретний м’яз, підбирав вправи, зображення, перевіряв техніку виконання.

Окремо хочу відмітити, що зібрану мною інформацію перевіряли знайомі з медичною освітою — на коректність, безпечність і правильність. Для мене це був принциповий момент, бо мова йде про тіло і здоров’я.
Цей етап був дуже трудомістким, але водночас неймовірно цікавим. І я зібрав 54 основні мʼязи які можна розтягувати для покращення самопочуття. Це все склалося в 14 мʼязових груп:

Ілюстрації — окремий виклик
Коли теоретична база й перша версія застосунку були готові, стало зрозуміло:
без якісних ілюстрацій Stretcha не працюватиме так, як задумано.
- брати картинки з інтернету — не варіант;
- генерувати ілюстрації за допомогою ШІ — теж «не те», особливо коли важлива точність.
І тут я згадав, що вже працював із чудовою ілюстраторкою — Дар’єю.
Вона робила ілюстрації для моєї настільної гри (про неї я писав раніше на DOU), а також ілюстрації для аудіокниги за першою книгою «Відьмака».
Дар’я погодилась долучитись до проєкту, і ми почали роботу над ілюстраціями для Stretcha.

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення
Реалії сьогодення
На жаль, ми всі живемо в умовах, де дедлайни часто «пливуть».
Відключення світла, відсутність тепла — усе це напряму впливає на темп роботи. Тому розробка триває трохи повільніше, ніж хотілось би.

На цей момент застосунок уже доступний у бета-тестуванні через TestFlight.
Доєднатись можна за посиланням: 👉 testflight.apple.com/join/sWQnQGNA

Реліз Stretcha запланований на початок весни. Якщо ілюстрації будуть готові раніше — реліз, відповідно, теж може відбутись раніше.
Передзамовлення в App Store
У App Store вже доступна сторінка застосунку, і там можна оформити передзамовлення.
Важливий момент:
усі, хто оформить передзамовлення, отримають застосунок безкоштовно. Після релізу Stretcha перейде на платну модель.
Посилання на сторінку в App Store: 👉 apps.apple.com/...-your-muscle/id6757268670

Як виглядають тренування в Stretcha
Окрім анатомічно точної розтяжки окремих м’язів, у Stretcha є готові тренувальні програми для різних сценаріїв.
Для тих випадків, коли немає часу або хочеться швидкої сесії, у застосунку є

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення
Якщо ж є можливість виділити більше часу, у Stretcha доступне повноцінне

Кастомні тренування — якщо не хочеться йти за програмою
Якщо ж готові програми вам не підходять або хочеться повної свободи — ви можете скласти тренування самостійно.
У Stretcha є можливість:
- обрати потрібні вправи для конкретних м’язів або груп м’язів;
- додати їх до обраних;
- займатись у власному темпі зі своїм кастомним списком вправ.
Таким чином, застосунок не змушує йти за заздалегідь заданими сценаріями — він підлаштовується під ваші потреби та ваш підхід до розтяжки.

На завершення
Ця історія для мене — про те, як випадкове захоплення може перерости у повноцінний продукт.
Манга → розтяжка → ідея → код → ілюстрації → застосунок.
І не треба стримуватись, і робить те що вам подобається 🥰
Дякую всім, хто дочитав до кінця.
Гарного вам дня і бережіть себе 💙💛
P.S. Застосунок наразі перебуває в процесі активної розробки. У бета-версії частина ілюстрацій використовується як тимчасові референси з відкритих джерел. На їх основі наша художниця Дарʼя створює власні авторські ілюстрації. З кожним оновленням ці матеріали поступово замінюються, також можливі коригування дизайну та загальні покращення застосунку.

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів