Від манги до iOS-застосунку: як народжується Stretcha🏅

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Як манга спонукала мене зайнятись розтяжкою та почати розробляти Stretcha на iOS

Передісторія

Привіт усім!

Хочу поділитися історією, яка почалась доволі несподівано — з манги.

Якось я натрапив на мангу під назвою «Гімнастика». Вона була зовсім невеликою — приблизно чотири томи — і виконана в жанрі буденності. Сюжет обертається навколо двох дівчат, які разом орендують квартиру. Одна з них (вона навчається на медика) починає займатись розтяжкою і поступово залучає до цього свою сусідку.

Звучить просто, але в цій манзі було кілька моментів, які мене реально підкупили.

Чому ця манга мене зачепила

По-перше, усі вправи на розтяжку там були показані максимально побутово — без спортзалів, складного обладнання чи «ідеальних умов». Більшість із них реально можна було повторити вдома.

По-друге (і це найцікавіше), вправи пояснювались з анатомічної точки зору:

показувалось, який саме м’яз працює, де він знаходиться і як правильно виконувати рух. Для мене це було відкриттям, бо в більшості фітнес-контенту такі деталі або ігноруються, або подаються дуже поверхнево.

Мангу я, звісно, дочитав. Але на цьому історія не закінчилась — навпаки, саме після неї я почав займатись розтяжкою сам.

Проблема, з якою я зіткнувся

Коли я спробував підійти до розтяжки більш усвідомлено, швидко з’ясувалось, що:

• знайти повний перелік м’язів, які можна й потрібно розтягувати — не так просто;
  • ще складніше зрозуміти, як саме розтягувати конкретний м’яз або групу м’язів;
  • жоден із популярних спортивних застосунків не закривав мою потребу в анатомічно точній розтяжці.

У кращому випадку це були загальні комплекси «на все тіло», у гіршому — вправи без пояснень, що саме зараз працює і чому.

І в якийсь момент я зрозумів: якщо немає інструмента, який мені підходить — значить, його треба зробити самому.

Як почалась робота над Stretcha

Так і з’явилась ідея Stretcha. Я почав з найважчого — з теорії.

Читав тонни матеріалів з анатомії, шукав інформацію про кожен конкретний м’яз, підбирав вправи, зображення, перевіряв техніку виконання.

Окремо хочу відмітити, що зібрану мною інформацію перевіряли знайомі з медичною освітою — на коректність, безпечність і правильність. Для мене це був принциповий момент, бо мова йде про тіло і здоров’я.

Цей етап був дуже трудомістким, але водночас неймовірно цікавим. І я зібрав 54 основні мʼязи які можна розтягувати для покращення самопочуття. Це все склалося в 14 мʼязових груп:

Ілюстрації — окремий виклик

Коли теоретична база й перша версія застосунку були готові, стало зрозуміло:

без якісних ілюстрацій Stretcha не працюватиме так, як задумано.

• брати картинки з інтернету — не варіант;
  • генерувати ілюстрації за допомогою ШІ — теж «не те», особливо коли важлива точність.

І тут я згадав, що вже працював із чудовою ілюстраторкою — Дар’єю.

Вона робила ілюстрації для моєї настільної гри (про неї я писав раніше на DOU), а також ілюстрації для аудіокниги за першою книгою «Відьмака».

Дар’я погодилась долучитись до проєкту, і ми почали роботу над ілюстраціями для Stretcha.

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення

Реалії сьогодення

На жаль, ми всі живемо в умовах, де дедлайни часто «пливуть».

Відключення світла, відсутність тепла — усе це напряму впливає на темп роботи. Тому розробка триває трохи повільніше, ніж хотілось би.

На цей момент застосунок уже доступний у бета-тестуванні через TestFlight.

Доєднатись можна за посиланням: 👉 testflight.apple.com/join/sWQnQGNA

Реліз Stretcha запланований на початок весни. Якщо ілюстрації будуть готові раніше — реліз, відповідно, теж може відбутись раніше.

Передзамовлення в App Store

У App Store вже доступна сторінка застосунку, і там можна оформити передзамовлення.

Важливий момент:

усі, хто оформить передзамовлення, отримають застосунок безкоштовно. Після релізу Stretcha перейде на платну модель.

Посилання на сторінку в App Store: 👉 apps.apple.com/...​-your-muscle/id6757268670

Як виглядають тренування в Stretcha

Окрім анатомічно точної розтяжки окремих м’язів, у Stretcha є готові тренувальні програми для різних сценаріїв.

Для тих випадків, коли немає часу або хочеться швидкої сесії, у застосунку є 5-хвилинні тренування. Це короткі, але продумані комплекси, які допомагають «розбудити» тіло, зняти базову напругу або трохи розтягнутись між роботою. (автор випробував всі вправи на собі)

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення

Якщо ж є можливість виділити більше часу, у Stretcha доступне повноцінне 20-хвилинне тренування, спрямоване на розтяжку основних груп м’язів. Це вже більш комплексний формат — ідеальний варіант для вечірньої сесії або днів, коли хочеться попрацювати з тілом ґрунтовніше.

Кастомні тренування — якщо не хочеться йти за програмою

Якщо ж готові програми вам не підходять або хочеться повної свободи — ви можете скласти тренування самостійно.

У Stretcha є можливість:

• обрати потрібні вправи для конкретних м’язів або груп м’язів;
  • додати їх до обраних;
  • займатись у власному темпі зі своїм кастомним списком вправ.

Таким чином, застосунок не змушує йти за заздалегідь заданими сценаріями — він підлаштовується під ваші потреби та ваш підхід до розтяжки.

На завершення

Ця історія для мене — про те, як випадкове захоплення може перерости у повноцінний продукт.

Манга → розтяжка → ідея → код → ілюстрації → застосунок.

І не треба стримуватись, і робить те що вам подобається 🥰

Дякую всім, хто дочитав до кінця.

Гарного вам дня і бережіть себе 💙💛

P.S. Застосунок наразі перебуває в процесі активної розробки. У бета-версії частина ілюстрацій використовується як тимчасові референси з відкритих джерел. На їх основі наша художниця Дарʼя створює власні авторські ілюстрації. З кожним оновленням ці матеріали поступово замінюються, також можливі коригування дизайну та загальні покращення застосунку.
👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Маю підписку на bend. Але залюбки спробую і Ваш продукт

Підписатись на коментарі