Тренди GitHub #1: інтернет-операційна система, публічні API, розпізнавання голосу оффлайн

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Всім привіт, мене звати Станіслав Долгачов (GitHub: dolgachio). Я займаюся фронтендом у компанії EPAM і у вільний час цікавлюся опен-сорсом та веду канал 🇺🇦 OpenSourceUA в Телеграмі.

Маю для вас свіжу добірку проєктів, які були в трендах GitHub протягом останнього тижня.

1. introduction-to-bash-scripting — посібник з навчання написання скриптів на Bash.

introduction-to-bash-scripting book cover

Не знаю як ви, але я кожні пару місяців думаю перевернути свою карʼєру догори дригом і стати девопсом. Bash — це гарне місце, щоб почати. Там досить детальний посібник, натомість якщо хочете прям з нуля нуля починати, то ось вам подібний від bash-handbook від пана Denys Dovhan. До речі, хотів перекласти його українською, якщо хтось хоче зі мною — пишіть.

2. buzz — перетворюйте аудіо на текст та перекладайте аудіо офлайн на вашому комп’ютері

buzz banner

Працює на основі OpenAI’s Whisper. З цікавого, підтримує всі платформи: Windows, MacOS, Linux. Собі скачав, ще не встановив, але виглядає дуже цікаво. Чесно кажучи, я його собі скачав і потестив. З українською мовою і маленькими моделями в мене працювало так собі, але може я щось не так робив. Якщо хтось буде тестувати — діліться враженнями. Ну і думаю розмір ШІ моделей сильно впливає на якість розпізнавання.

GitHub: 🎤 buzz

3. JavaScript30 — безкоштовний курс з 30 проєктів на JavaScript

JavaScript30

Проєктів саме 30, бо він розрахований на місяць безперервного навчання. На цьому курсі ви попрацюєте з геолокацією, localstorage, canvas і ще багато з чим. З забавного, вчора розбирав старі конспекти, і знайшов зошит з записами про цей курс року десь 2017 чи 2018, тобто я його в свій час теж проходив, той випадок коли old but gold.

GitHub: 🚀 JavaScript30

4. Galaxy — Колекція з понад 3000 унікальних UI елементів від Uiverse.io

Galaxy Demo

Тут зібрана неймовірна кількість різноманітних UI елементів: кнопки, поля вводу, картки, чекбокси — you name it. Як мінімум, дуже заліпательно. Я, наприклад, ввів в пошуку 'switch', і заліпнув хвилин на 20, бо там такі круті штуки люди роблять.

GitHub: 🌌 Galaxy

5. public-apis — публічна колекція публічних API для розробників

public apis table

Це просто рай для людей, які вчаться або роблять пет-проєкти. Заходите, обираєте API і використовуєте. Є API, яке повертає котиків 🐱 і більш серйозні категорії по типу «бізнес», «робота», тощо. Збережіть собі, щоб не втратити, бо з’явиться потреба отримати дані про котиків через API, а ви його знайти не можете.

GitHub: 🔌 public-apis

6. 98.css — дизайн-система для створення олдових інтерфейсів

98.css example

Скажу чесно, мені не 25 років, і навіть не 26, тому я дуже добре памʼятаю інтерфейс старої Віндовс 98 і тріск жорсткого диска в комп’ютерному клубі «Нікс» біля магазина «Оксана» в рідному Донецьку. Про що це я, а так, ця CSS-бібліотека якраз і дозволяє відтворити старі інтерфейси з Windows-98. Не знаю куди її прикрутити, але я вже вигадую собі проєкт, щоб її використати.

З цікавого, там ще є подібні проєкти для Windows XP і Windows 7.

GitHub: 🖥️ 98.css

7. web-check — OSINT інструмент для аналізу вебсайтів

web-check example

OSINT інструмент для аналізу вебсайтів. Цікавий проєкт, який дозволяє досить базово, але змістовно прогнати відомості по вашому вебсайту. Наприклад, зараз платформа дозволяє показати: інформацію про IP, SSL ланцюжок, DNS записи, cookies, заголовки, інформацію про домен, правила пошукового сканування, карту сторінок, розташування сервера, історію редіректів, відкриті порти, traceroute, розширення безпеки DNS, продуктивність сайту, трекери, повʼязані імена хостів, вуглецевий слід.

GitHub: 🔍 web-check

8. ConvertX — онлайн-конвертер файлів, який можна хостити самостійно

ConvertX

Підтримує понад тисячу різних форматів. Написаний на TypeScript з використанням Bun і Elysia. Це дійсно швейцарський ніж для конвертації файлів. Підтримує конвертацію зображень, аудіо, відео, документів, архівів, шрифтів, електронних книг, коду і навіть 3D-моделей. Якщо чогось не вистачає, просто створіть issue на GitHub і розробники додадуть підтримку.

GitHub: 🔄 ConvertX

9. animate.css — крос-браузерна бібліотека CSS анімацій

animate.css

Крос-браузерна бібліотека CSS анімацій. Настільки проста у використанні, наскільки це взагалі можливо.Настільки проста у використанні, наскільки це взагалі можливо.

GitHub: 🍿 animate.css

10. reveal.js — фреймворк для створення HTML-презентацій з відкритим вихідним кодом

reveal.js

Проєкт для таких лінивих як я, хто хоче створювати презентацію за допомогою HTML та CSS. Всі мої крайні виступи з доповідями використовували подібні презентації. Наступну 100 відсотків зроблю за допомогою reveal.js.

GitHub: 🎤 reveal.js

11. HeyPuter/puter — це просунута інтернет-операційна система з відкритим вихідним кодом

putter example

За своєю сутністю це емітація операційної системи, яку треба запускати в браузері. Виглядає супер прикольно, проте я взагалі не можу придумати, як її використати на практиці. Проте розробники пропонують купу різних варіантів. В живу можна спробувати тут: puter.com/.

GitHub: 🖥️ HeyPuter/puter

Якщо вас так само, як і мене, цікавить опен-сорс і все, що з ним повʼязано, приєднуйтесь до каналу 🇺🇦 OpenSourceUA в Телеграмі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі