Потрібна порада щодо подальшого вивчення Python

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всім привіт, зовсім нещодавно вирішила змінити свій напрямок з психології на IT.

Зараз постійно дивлюсь відео на YouTube, пройшла курс в Prometheus по мові програмування Python. Розумію що цього недостатньо, оскільки навіть профільної освіти не маю і навряд мене хтось з мінімальними знаннями візьме на роботу.

Але хотіла б попросити у вас поради що надалі робити: може варто поступити в університет, чи може підійдуть платні курси ( хоча багато хто каже що це не має сенсу) або ж якась література?
Бо я дуже хочу реалізуватися у цьому напрямку

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

CS50 від Прометеус — безкоштовно і українською.

Основи програмування CS50: вступ до комп’ютерних наук від Гарварда. Дізнайтеся, як працюють програми, та опануйте навички програмування

prometheus.org.ua/...​programuvannya-cs50-2019

(озираючись назад, я б обійняв того хто б мені порадив щось таке на початку мого шляху, однак тоді ще такого не було)

Надалі, але це значно пізніше, варто подумати над власним маленьким проектом і викласти у власний загальнодоступний репозиторій github / bitbucket.

Я задам свой традиционный вопрос. А зачем?
— Разогнать еще один топик на доу
— Рассказывать в кругу друзей, что умеешь на Питоне
Получить работу?
— бэкенд
— QA
— CV
— другое

Без практики нічого не буде. Ставте собі задачі і вирішуйте їх. Неважливо саме для навчання, чи є у задач якась практичність, значить тільки їх різноманітність і відповідність засобам. Практичність матиме сенс для вашої мотивації, але з цим ви як психолог маєте самі впоратись:)

Ну якщо не знаєте яку задачу вибрати — ідіть наприклад на codingame.com і вибирайте на свій смак. Таких сайтів багато, я назвав той, що першим згадався. Може, там і підказки будуть, що вам до вподоби.

Чесно і щиро раджу безкоштовний курс programming-26.mooc.fi від Department of Computer Science at the University of Helsinki. Оті платні вам не потрібні, повірте

Щодо роботи — то перспективи дуже туманні. Через ШІ усюди скорочення. Тому навіть розробники з досвідом не впевнені в майбутньому, а новачкам взагалі можна тільки поспівчувати. А так порада — дивіться що вимагається у вакансіях, і те вчіть. Є різні роадмапи. Але ще раз повторю — з роботою в найближчі рік-два буде дуже туго. А потім — треба дожити.

Коли доростете до підготовки до інтервю — це чудовий ресурс запитання-відповідь
tavor118.github.io/...​ew_questions_and_answers

Щодо роботи — то перспективи дуже туманні. Через ШІ усюди скорочення.

Какой там «ШІ»))) Шарю эпизод из января этого года, это я уже потом в чате делился:
========================
Подробности весьма поучительные. Во-первых, паузы между моими сообщениями и ответами «Танюши» достигали НЕДЕЛИ. Во-вторых, при первой попытке собеседования (прям видеочат на троих, правда, «Танюша» картинку не включала даже, хотя на аватарке в Telegram мордочка весьма приятная) «тим-лид»... внимание, их четыре человека всего, он тим-лид ЧЕГО?.. так вот, «тим-лид», который по идее должен был проверить мой технический уровень, не смог включить у себя звук с микрофона в Microsoft meeteng или как его там. Не знает, не умеет, не попробовал заранее, просто покрутился перед камерой минут пять и выключился. «Перенесём на завтра» — ну, ок))
И снова тот же видеочат, уже на двух человек через тот же сайт... Блин, люди, у вас ТГ контакт мой, там видеозвонок, включая групповой, там возможность расшарить экран моего ноута (иначе что ты там пытаешься узнать обо мне)... Мне надо уточнять, что несмотря на штуки четыре явных упоминания, до GitHub у «тим-лида» ручки не дошли? В итоге процесс собеседования: десять минут слушаю, какие они могучие e-коммерсанты, какой гигантский список компаний у них в клиентах, «в основном в США»... Знаешь, чем занимаются? Продают двери для душевых кабинок, насадки на смесители... «в общем, около тысячи наименований». Ну всё, блин, хозяева рынка США detected.
Я устал это слушать, потому что дело начало сползать в сторону «я смотрел ваше резюме, но не увидел там сведений о стаже». Пора напомнить, зачем мы здесь собрались вообще. Говорю, вы рассказали, что нужен (цитирую) «специалист по замене фото и логотипов в таблицах Excel» — а про базу данных вы вообще слышали? Спохватился, «да-а-а, конечно, база данных у нас, естественно, есть!» Говорю, какая? Ой, не надо было так в лоб 😁 Я же ещё и уточнил сразу: СУБД у вас, говорю, какая используется?))) Тут резко все розы начали вянуть, к такому развитию темы «тим-лида» жизнь не готовила. В общем, провёл ему короткий ликбез того, как я представляю ПО для работы со складом (хотя бы) и дал понять, что они там застряли на уровне 90-х, когда с бумаги уже вроде и перешли на комп, но и только (торговые игроки мирового уровня), всё это делается совсем не так, я вижу, что можно будет поэтапно сделать, объяснил опять же коротко, как это работает... У «тим-лида» в глазах пустотаааа... И тоска))) Но молодец, дотерпел, пока я закончу и стремительно попрощался. ЧЕРЕЗ СУТКИ приходит ответ от «Танюши»: «мы решили двигаться с более опытным кандидатом». КАК ПЕРЕСТАТЬ ОРАТЬ.
И это представь: они мне выдали «техзадание», прости господи. Несколько листов Excel, где надо прописать всякие формулы, агрегации и в нужных ячейках должны появиться результаты типа «суммы» (в одном случае — динамически, смотря что выбрано из выпадающего списка). Программисту. Листы Excel заполнить. Ну, ладно... Я даже не умею в Excel на таком уровне, кстати))) Я просто написал код, который сожрал данные с листа, высчитал результаты и поместил их в какие надо ячейчки. Где без этого никак, вставил в файл формулы, тоже прямо в коде. СНЯЛ ВИДЕО, где показано листы «до», процесс работы скрипта, листы «после» — говорю, ВОТ ЭТО называется автоматизация, вот это я вам предлагаю... Чем закончилось, ты уже знаешь.
=============
А Вы говорите, «ШІ»...

Просто python нікому не треба, бо тільки мовою програмування закривати задачі навряд чи вийде. Треба ще або суміжні технології, або специфічні знання. З практичної точки ж зору, для розвитку бажано мати якийсь пет проджект, це допоможе розвити ваші навички в рази. Можете погуглити топ 100 ідей для пет проджектів, головне щоб ідея була досить простою але щоб ви змогли при потребі її самостійно ускладнити.

Треба вибрати напрям і рухатися в ньому. Спочатку подивіться що би вам було цікаво, подивіться що є, подивіться якісь відео для новачків щоб розібратися в існуючих напрямках та спеціалізаціях. Backend, QA/AQA, Data Engineering, Data Science, etc. Не рекомендую одразу починати з Data Engineering та Data Science. Якщо цікавить саме вайті в айті, то рекомендував би якраз перші дві опції. Помацайте наявні опції.

З приводу курсів і т.д, я би не був таким категоричним. Я не можу порекомендувати щось конкретне, але я би рекомендував пройти 1-2 недорогих курсів по python де зачіпається якийсь веб фреймворк(fastapi) та автотести (pytest). Ваше головне завдання зрозуміти чи воно вам заходить, наскільки воно для вас складно, і чи не передумаєте ви світчитись в іншу професію. Бо багато новачків кидають то заняття ще на цьому етапі, адже вони раніше навіть уявлення не мали що то таке. Тому про університет я би тут не думав.

Дякую, наразі засвоюю матеріал на Coursera, головна ще моя проблема погане знання англійської, тому якщо це курс не надасть мені таких прям великих знань, то хоча б підтягну англійську яка дуже потрібна

Знайомий психолог зараз бере 110 євро за 50 хвилин, що дорівнює $158/годину. В напрямку Python таких цифр не існує. Беручи до уваги що зараз можна місяцями шукати роботу — моя порада це серйозно подумати а чи воно взагалі вам треба.

скільки років досвіду у психолога з такою ставкою?
скільки годин на тиждень він може якісно працювати... іноді з дуже важкими випадками... ?

Звичайно що досвід є, але це не старий дід на закаті кар’єри.
Стосовно годин — не 40 звісно. Але ж я гадав що треба прагнути працювати мешне і заробляти за годину більше, а не навпаки.
А взагалі я до того що в психології гроші теж є.

буває навіть робота по 24/7... )
(наприклад, сторож у балагані на полі на весь сезон... і знаходяться бажаючі)

А чому хочете залишити психологію? Все ж, як на мене, дуже різний склад характеру потрібний для психології та програмування.
А які саме задачі ви б хотіли вирішувати? Ви хочете писати мобільні апки, ігри, веб додатки, може цікавить ембедед програмування? А може ви хочете автоматизованим тестуванням займатися?
Тобто так, в першу чергу треба зрозуміти, чи в принципі вам заходить програмування.
Он таке наприклад пройдіть www.freecodecamp.org/learn/python-v9
як фільтр того чи в принципі вам ок.
Або отут є завдання www.codewars.com/kata/python
А далі, придумайте собі повноцінний проект у тому напрямі, в якому хотіли би працювати і спробуйте реалізувати.
Можете на гітхабі пошукати опенсорсні проекти на пітоні, щоб бачити приклади, як структурують код.
Практики має бути багато, тільки дивитися і читати — це недостатньо.
Щодо роботи — шукайте позиції trainee і стажування. Щоб аж в університет іти — ну не знаю, навряд чи в нас аж так покращилися навчальні програми, щоб на це витрачати час. Краще мабуть ментора знайти собі, ефективніше буде.

А які саме задачі ви б хотіли вирішувати?

правильне питання )

дуже різний склад характеру потрібний для психології та програмування

колись давно, коли я захворів на «лічностний рост», захопила цікава штука під назвою NLP...
(не NonLinear Programming,
і навіть не Natural Language Processing.
а Neuro-Linguistic Programming)
оце і є точка дотику

Все ж, як на мене, дуже різний склад характеру потрібний для психології та програмування.

В Києві є такий цікавий персонаж Андрій Новосьолов — після 20+ років в програмуванні перейшов у психологи, має успішну практику.

Звісно, один приклад не доказ тенденції, але спростовує неможливість:)

Один з моїх попередніх шефів був психіатром. Пішов в IT без повернення. Хоча зараз він працює на розробці софта для медичного обладнання, такі досягнення не слід втрачати:)

Спробуйте Python + LangGraph. Буде цікаво.

якраз сьогодні вибирав між LangGraph i LlamaIndex 🤔

ось що я роблю...
є задачі, треба інструмент... айтівцем бути не хочу..

пітон вибрав.. з тих чи інших причин...
не для себе... ллм пише код... а я вчуся правильно формулювати задачі... а для цього треба вміти читати... іноді код.. іноді всяке різне...

тут десь починаються індивідуальні налаштування... я топчуся десь біля алгоритмів і прикладної математики... а в когось може зовсім інші інтереси 🤔

якби айтівці писали нормальні програми... може б я не писав 🙂

Напишіть в приват, можу провести безкоштовну консультацію.

яка МЕТА?

1) зараз же пітон в школі вчать... хочете здати екзамен?
2) поступити в університет... це значить гроші зараз не дуже хвилюють?
3) просто цікаво... саме пітон... а там буде видно...
4) є задачі, треба інструмент
5) треба гроші... кажуть айтівці багато заробляють

Перш за все, раджу підписатись на нашу спільноту Junior :)
dou.ua/forums/tags/Junior

Щоп’ятниці ми випускаємо рубрику з безкоштовними або майже безкоштовними корисними ресурсами/курсами для початківців — dou.ua/goto/GBw9

Можу також порадити пошукати ментора, щоб зміг направити та підказати що підучити. У нас є метатопік для цього, якщо ви залишите там коментар, усім, хто коментував, прийде сповіщення — dou.ua/forums/topic/10445

Ще у нас є метатопік для порад початківцям, там також можливо, знайдете щось цікаве та корисне для себе — dou.ua/forums/topic/27032

Бо я дуже хочу реалізуватися у цьому напрямку

Почніть робити щось практичне: розробіть якийсь веб-застосунок та опублікуйте його.

Взяти й написати свою гру, чи ще щось, що вам цікаве. Може, навіть, розпізнавалку котиків на картинках — якщо маєте потужну відеокарту.

Сам Пітон, як будь-яка мова — лише інструмент. Вам варто розібратися, чи подобається програмувати, та як це робиться. Інструменти тут другорядні. Навчитеся програмувати одною мовою — зможете користуватися усіма іншими.

Підписатись на коментарі