Потрібна порада щодо подальшого вивчення Python

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всім привіт, зовсім нещодавно вирішила змінити свій напрямок з психології на IT.

Зараз постійно дивлюсь відео на YouTube, пройшла курс в Prometheus по мові програмування Python. Розумію що цього недостатньо, оскільки навіть профільної освіти не маю і навряд мене хтось з мінімальними знаннями візьме на роботу.

Але хотіла б попросити у вас поради що надалі робити: може варто поступити в університет, чи може підійдуть платні курси ( хоча багато хто каже що це не має сенсу) або ж якась література?
Бо я дуже хочу реалізуватися у цьому напрямку

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я задам свой традиционный вопрос. А зачем?
— Разогнать еще один топик на доу
— Рассказывать в кругу друзей, что умеешь на Питоне
Получить работу?
— бэкенд
— QA
— CV
— другое

Без практики нічого не буде. Ставте собі задачі і вирішуйте їх. Неважливо саме для навчання, чи є у задач якась практичність, значить тільки їх різноманітність і відповідність засобам. Практичність матиме сенс для вашої мотивації, але з цим ви як психолог маєте самі впоратись:)

Ну якщо не знаєте яку задачу вибрати — ідіть наприклад на codingame.com і вибирайте на свій смак. Таких сайтів багато, я назвав той, що першим згадався. Може, там і підказки будуть, що вам до вподоби.

Чесно і щиро раджу безкоштовний курс programming-26.mooc.fi від Department of Computer Science at the University of Helsinki. Оті платні вам не потрібні, повірте

Щодо роботи — то перспективи дуже туманні. Через ШІ усюди скорочення. Тому навіть розробники з досвідом не впевнені в майбутньому, а новачкам взагалі можна тільки поспівчувати. А так порада — дивіться що вимагається у вакансіях, і те вчіть. Є різні роадмапи. Але ще раз повторю — з роботою в найближчі рік-два буде дуже туго. А потім — треба дожити.

Коли доростете до підготовки до інтервю — це чудовий ресурс запитання-відповідь
tavor118.github.io/...​ew_questions_and_answers

Просто python нікому не треба, бо тільки мовою програмування закривати задачі навряд чи вийде. Треба ще або суміжні технології, або специфічні знання. З практичної точки ж зору, для розвитку бажано мати якийсь пет проджект, це допоможе розвити ваші навички в рази. Можете погуглити топ 100 ідей для пет проджектів, головне щоб ідея була досить простою але щоб ви змогли при потребі її самостійно ускладнити.

Треба вибрати напрям і рухатися в ньому. Спочатку подивіться що би вам було цікаво, подивіться що є, подивіться якісь відео для новачків щоб розібратися в існуючих напрямках та спеціалізаціях. Backend, QA/AQA, Data Engineering, Data Science, etc. Не рекомендую одразу починати з Data Engineering та Data Science. Якщо цікавить саме вайті в айті, то рекомендував би якраз перші дві опції. Помацайте наявні опції.

З приводу курсів і т.д, я би не був таким категоричним. Я не можу порекомендувати щось конкретне, але я би рекомендував пройти 1-2 недорогих курсів по python де зачіпається якийсь веб фреймворк(fastapi) та автотести (pytest). Ваше головне завдання зрозуміти чи воно вам заходить, наскільки воно для вас складно, і чи не передумаєте ви світчитись в іншу професію. Бо багато новачків кидають то заняття ще на цьому етапі, адже вони раніше навіть уявлення не мали що то таке. Тому про університет я би тут не думав.

Знайомий психолог зараз бере 110 євро за 50 хвилин, що дорівнює $158/годину. В напрямку Python таких цифр не існує. Беручи до уваги що зараз можна місяцями шукати роботу — моя порада це серйозно подумати а чи воно взагалі вам треба.

скільки років досвіду у психолога з такою ставкою?
скільки годин на тиждень він може якісно працювати... іноді з дуже важкими випадками... ?

Звичайно що досвід є, але це не старий дід на закаті кар’єри.
Стосовно годин — не 40 звісно. Але ж я гадав що треба прагнути працювати мешне і заробляти за годину більше, а не навпаки.
А взагалі я до того що в психології гроші теж є.

буває навіть робота по 24/7... )
(наприклад, сторож у балагані на полі на весь сезон... і знаходяться бажаючі)

А чому хочете залишити психологію? Все ж, як на мене, дуже різний склад характеру потрібний для психології та програмування.
А які саме задачі ви б хотіли вирішувати? Ви хочете писати мобільні апки, ігри, веб додатки, може цікавить ембедед програмування? А може ви хочете автоматизованим тестуванням займатися?
Тобто так, в першу чергу треба зрозуміти, чи в принципі вам заходить програмування.
Он таке наприклад пройдіть www.freecodecamp.org/learn/python-v9
як фільтр того чи в принципі вам ок.
Або отут є завдання www.codewars.com/kata/python
А далі, придумайте собі повноцінний проект у тому напрямі, в якому хотіли би працювати і спробуйте реалізувати.
Можете на гітхабі пошукати опенсорсні проекти на пітоні, щоб бачити приклади, як структурують код.
Практики має бути багато, тільки дивитися і читати — це недостатньо.
Щодо роботи — шукайте позиції trainee і стажування. Щоб аж в університет іти — ну не знаю, навряд чи в нас аж так покращилися навчальні програми, щоб на це витрачати час. Краще мабуть ментора знайти собі, ефективніше буде.

А які саме задачі ви б хотіли вирішувати?

правильне питання )

дуже різний склад характеру потрібний для психології та програмування

колись давно, коли я захворів на «лічностний рост», захопила цікава штука під назвою NLP...
(не NonLinear Programming,
і навіть не Natural Language Processing.
а Neuro-Linguistic Programming)
оце і є точка дотику

Все ж, як на мене, дуже різний склад характеру потрібний для психології та програмування.

В Києві є такий цікавий персонаж Андрій Новосьолов — після 20+ років в програмуванні перейшов у психологи, має успішну практику.

Звісно, один приклад не доказ тенденції, але спростовує неможливість:)

Один з моїх попередніх шефів був психіатром. Пішов в IT без повернення. Хоча зараз він працює на розробці софта для медичного обладнання, такі досягнення не слід втрачати:)

Спробуйте Python + LangGraph. Буде цікаво.

якраз сьогодні вибирав між LangGraph i LlamaIndex 🤔

ось що я роблю...
є задачі, треба інструмент... айтівцем бути не хочу..

пітон вибрав.. з тих чи інших причин...
не для себе... ллм пише код... а я вчуся правильно формулювати задачі... а для цього треба вміти читати... іноді код.. іноді всяке різне...

тут десь починаються індивідуальні налаштування... я топчуся десь біля алгоритмів і прикладної математики... а в когось може зовсім інші інтереси 🤔

якби айтівці писали нормальні програми... може б я не писав 🙂

Напишіть в приват, можу провести безкоштовну консультацію.

яка МЕТА?

1) зараз же пітон в школі вчать... хочете здати екзамен?
2) поступити в університет... це значить гроші зараз не дуже хвилюють?
3) просто цікаво... саме пітон... а там буде видно...
4) є задачі, треба інструмент
5) треба гроші... кажуть айтівці багато заробляють

Перш за все, раджу підписатись на нашу спільноту Junior :)
dou.ua/forums/tags/Junior

Щоп’ятниці ми випускаємо рубрику з безкоштовними або майже безкоштовними корисними ресурсами/курсами для початківців — dou.ua/goto/GBw9

Можу також порадити пошукати ментора, щоб зміг направити та підказати що підучити. У нас є метатопік для цього, якщо ви залишите там коментар, усім, хто коментував, прийде сповіщення — dou.ua/forums/topic/10445

Ще у нас є метатопік для порад початківцям, там також можливо, знайдете щось цікаве та корисне для себе — dou.ua/forums/topic/27032

Бо я дуже хочу реалізуватися у цьому напрямку

Почніть робити щось практичне: розробіть якийсь веб-застосунок та опублікуйте його.

Взяти й написати свою гру, чи ще щось, що вам цікаве. Може, навіть, розпізнавалку котиків на картинках — якщо маєте потужну відеокарту.

Сам Пітон, як будь-яка мова — лише інструмент. Вам варто розібратися, чи подобається програмувати, та як це робиться. Інструменти тут другорядні. Навчитеся програмувати одною мовою — зможете користуватися усіма іншими.

Підписатись на коментарі