Андрій Карпати про програмування з Claude
Андрій Карпати поділився в X (Twitter) нотатками щодо власного користування Claude.
Андрій — словацько‑канадський фахівець з машинного навчання, один із родоначальників сучасного глибокого навчання. Він колишній директор зі ШІ та Autopilot у Tesla, а також співзасновник OpenAI.
Я великий шанувальник Андрія за його зусилля в популяризації ШІ та вміння пояснити складне простими словами.
До прикладу, ось його
Звісно це не є просто, інакше людей не переманювали б з компанії в компанію за мільярди, це талант Карпати пояснити найважливіше.
Раджу ознайомитись з оригіналом нотаток. Навіть якщо ви ще не ввели LLM в ваш робочий процес, там є цікаві думки щодо впливу та розвитку технології на кожного з нас.
Від себе виділю наступні.
Помилки
Помилки сильно змінилися — це вже не прості синтаксичні помилки, це ледь помітні концептуальні помилки, які може зробити трохи недбалий, поспішний молодший розробник.
Найпоширеніша категорія полягає в тому, що моделі роблять неправильні припущення від вашого імені та просто виконують їх без перевірки.
Вони також не справляються зі своєю плутаниною, не шукають роз’яснень, не виявляють невідповідностей, не пропонують компромісів, не суперечать, коли повинні, і все ще трохи занадто підлабузницькі.
Надмірне ускладнення
Цей аспект я теж багато разів помітив вже.
Вони можуть вирішити задачу будь-яким способом, проте тяжіють до написання більше коду, ніж менше.
Вони також дуже люблять надмірно ускладнювати код та API, вони роздують абстракції, вони не прибирають за собою мертвий код тощо. Вони реалізують неефективну, роздуту, крихку конструкцію на 1000 рядків коду, і вам вирішувати: «Гм, чи не могли б ви просто зробити це замість цього?», а вони скажуть: «Звичайно!» і одразу скоротять її до 100 рядків.
Підвищення цікавості до роботи
Я не очікував, що програмування з агентами буде цікавішим, бо багато рутини, пов’язаної з заповненням прогалин, зникає, а залишається творча частина.
Я також відчуваю себе менш заблокованим/застряглим (що не весело), і я відчуваю набагато більше сміливості, бо майже завжди є спосіб працювати пліч-о-пліч з цим, щоб досягти певного позитивного прогресу.
Втрата навичок
Тут без сюрпризів: менше практики, гірше вміння. Це і є ціна за швидкість та цікавість роботи.
Я вже помітив, що моя здатність писати код вручну поступово погіршується. Генерація (написання коду) та дискримінація (читання коду) — це різні можливості мозку. Значною мірою завдяки всім дрібним, здебільшого синтаксичним деталям програмування, ви можете чудово переглядати код, навіть якщо вам важко його писати.
Чи помічали ви, що Claude тяжіє ускладнювати свої рішення?
Як ставитесь до потенційного погіршення навичок від використання ШІ?
Буду радий почитати ваші відповіді в коментарях ⤵️
Цей текст та інші спочатку публікуються у моєму Telegram-каналі.
Підписуйтесь, щоб не пропустити наступний пост.
Архів моїх великих текстів на Medium

Найкращі коментарі пропустити