Андрій Карпати про програмування з Claude

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Андрій Карпати поділився в X (Twitter) нотатками щодо власного користування Claude.

Андрій — словацько‑канадський фахівець з машинного навчання, один із родоначальників сучасного глибокого навчання. Він колишній директор зі ШІ та Autopilot у Tesla, а також співзасновник OpenAI.

Я великий шанувальник Андрія за його зусилля в популяризації ШІ та вміння пояснити складне простими словами.

До прикладу, ось його 3-годинне відео щодо того, як влаштовані та побудовані великі мовні моделі (LLM). Це той випадок, коли після перегляду, кажеш собі: «І це дійсно так просто?».
Звісно це не є просто, інакше людей не переманювали б з компанії в компанію за мільярди, це талант Карпати пояснити найважливіше.

Раджу ознайомитись з оригіналом нотаток. Навіть якщо ви ще не ввели LLM в ваш робочий процес, там є цікаві думки щодо впливу та розвитку технології на кожного з нас.
Від себе виділю наступні.

Помилки

Помилки сильно змінилися — це вже не прості синтаксичні помилки, це ледь помітні концептуальні помилки, які може зробити трохи недбалий, поспішний молодший розробник.
Найпоширеніша категорія полягає в тому, що моделі роблять неправильні припущення від вашого імені та просто виконують їх без перевірки.
Вони також не справляються зі своєю плутаниною, не шукають роз’яснень, не виявляють невідповідностей, не пропонують компромісів, не суперечать, коли повинні, і все ще трохи занадто підлабузницькі.

Надмірне ускладнення

Цей аспект я теж багато разів помітив вже.
Вони можуть вирішити задачу будь-яким способом, проте тяжіють до написання більше коду, ніж менше.

Вони також дуже люблять надмірно ускладнювати код та API, вони роздують абстракції, вони не прибирають за собою мертвий код тощо. Вони реалізують неефективну, роздуту, крихку конструкцію на 1000 рядків коду, і вам вирішувати: «Гм, чи не могли б ви просто зробити це замість цього?», а вони скажуть: «Звичайно!» і одразу скоротять її до 100 рядків.

Підвищення цікавості до роботи

Я не очікував, що програмування з агентами буде цікавішим, бо багато рутини, пов’язаної з заповненням прогалин, зникає, а залишається творча частина.
Я також відчуваю себе менш заблокованим/застряглим (що не весело), ​​і я відчуваю набагато більше сміливості, бо майже завжди є спосіб працювати пліч-о-пліч з цим, щоб досягти певного позитивного прогресу.

Втрата навичок

Тут без сюрпризів: менше практики, гірше вміння. Це і є ціна за швидкість та цікавість роботи.

Я вже помітив, що моя здатність писати код вручну поступово погіршується. Генерація (написання коду) та дискримінація (читання коду) — це різні можливості мозку. Значною мірою завдяки всім дрібним, здебільшого синтаксичним деталям програмування, ви можете чудово переглядати код, навіть якщо вам важко його писати.

Чи помічали ви, що Claude тяжіє ускладнювати свої рішення?

Як ставитесь до потенційного погіршення навичок від використання ШІ?

Буду радий почитати ваші відповіді в коментарях ⤵️

Цей текст та інші спочатку публікуються у моєму Telegram-каналі.

Підписуйтесь, щоб не пропустити наступний пост.

Архів моїх великих текстів на Medium

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

вот сегодня Claude 4.5 Opus high в Cursor:
— генерируется мусорный деструктор с кучей ненужного кода
— на code review деструктор получается кучу комплиментов, как все правильно, безопасно и по RAII
— и при этом, на том же code review внезапно в этом же деструкторе обнаруживается deadlock
— я пишу, что дедлока там и близко нет
— получаю: ой! You’re right!
— я пишу, деструктор это нахрен не нужен, это просто мусор

мораль?
блин, ну какая тут может быть мораль?

еще немного, еще чуть-чуть, еще 3-6 месяцев (с конца 2022 года) и никто код руками точно писать не будет! будем сразу эти все помои коммитить на прод!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я зустрічав таке на мою думку вдале порівняння:
ми з вами як швачки які до цього шили лиш руками та голками. Тепер нам видали швейні машинки і це пришвидшило роботу. Звісно хендмейд якість може бути більшою, але це революція продуктивності.

Чи можливо буде мати локальну ЛЛМ для кодинга? бо НДА

уже года 2 как можно, но с коробки только чат, если надо агентов придется немного допилить

а завантажувати код на гітлаб ви не боєтесь через порушення НДА?)

питання до експертів )

Разом з платним Gemini 3 Pro навайбкодили щось під умовною назвою MyGraphRAG.

Ідея така — з одного боку насипаються документи pdf, epub, fb2 та інші.
В процесі обробки витягуються сутності, будуються зв’язки, видаляються дублі, перекладається на українську — будується компктна база знань з графами, пошуком і експортом.
(це все за підтримки різних версій LLM)

Питання:
Чи є смисл заплатити за Claude Opus, щоб він увесь код ще раз перевірив? 🤔
(я вже раніше користувався опусом, просто цікаво чи є смисл після Gemini 3 Pro перевіряти)

Немає. Я подібне взагалі на gpt-5-mini робив, зараз роздобув безкоштовний доступ до glm4.7 — легко справляється з такою задачею. Правда у мене документи невеликі, 5-10к токенів. Ну glm4.7 точно з великими справиться, і тим більше gemini 3 pro. Можна просто кілька раз gemini 3 pro прогнати і змержити результат.

Взагалі, це все дуже нагадує цифрову фотографію, а потім мобільну.

Була еліта з, зеркалками, з сетапом лінз на 10к баксів, видрачували кожну фотку і до сліз гордилися нею. Потім цифра покращувалася, з’явилися беззеркалки, гарні автоматичні режими, ціна входу знизилась, і тут же вилізли хіпстери, які без зусиль роблять фото не набагато гірші, ніж ці досвідчені фотографи з сетапом 10к. І тут у них підгоріло, роками намагалися доказати що їх фото в ручному режимі, руками виправлене в фотошопі, незрівнянно краще. Но, ринок і технології зробив своє діло, половина фотографів не змогли цього пережити і просто закинули це хобі, тому що їх зусилля вже не так цінилися, і вони перестали бути таким унікальними.

Потім з’явилися айфончики і тепер будь-яка ескортниця робить сносні фотки. Це добавило масла в горящі пукани фотографів да так, що вижили одиниці.

Я це все знаю, пережив, сам колишній фотограф (хобі, не професія), який ночами сидів в фотошопі а зараз фотографує на айфон. Як і з кодингом, це просто інструмент, у мене що там були гарні фото, що тут. Будь-який гарний фотограф буде робити гарні фото на телефон, який хоч і зручніший, но має свої обмеження, що робить процес цікавим з іншої сторони.

Вот програмування зараз проходить точно через те саме, тільки цей процес буде значно швидшим.

Фотосесії все одно роблять дзеркалками/бездзеркалками, можна скільки завгодно фантазувати, але фізику не обдуриш

Побойтесь бога, вайбкодери і фізика у одному реченні не сумісні.

Порівняння з фото — красивий мем, але як аргумент воно кульгає на обидві ноги та знаходиться десь на рівні ескортниць.
Фото не має наслідків рівня «впав прод / злили дані / зламали білінг». Код має. Тому «айфончики» в кодингу — це не «демократизація творчості», а демократизація можливості наробити дорогих помилок.
LLM зараз не «знімає на автоматі». Воно часто генерує правдоподібну нісенітницю: робить неправильні припущення від твого імені, не просить уточнень, а помилки стають не синтаксичні, а ледь помітні концептуальні.
Оцей сексистський вкид про «будь-кого, хто робить сносні фотки» — просто дешевий спосіб додати токсичності, ніяк не підсилює думку.
Так, ШІ — інструмент. Але твоя аналогія зводить професію до «у кого дорожчий сетап». У розробці цінність не в тому, що ти «унікальний», а в тому, що ти відповідаєш за результат: вимоги, ризики, архітектура, тестування, безпека, супровід роками. І саме це ШІ «швидко» не заміняє — він швидко множить код, включно з роздутим і крихким.
Ну а пристойні фотки на фотостоках здебільшого як були зроблені з дорогих сетапів, так і продовжуються робити. Фільми як знімались на професійні сетапи — так і продовжують це робити. І лише за гроші епбла можуть зробити виключення, додавши освітлення і підвісів на 100к підтягнувши сцени та освітлення до можливостей гуано-айосфнві.

ти відповідаєш за результат: вимоги, ризики, архітектура, тестування, безпека, супровід роками

(рукалицо) расскажи, как ТЫ конкретно отвечаешь за результат? тим лид по жопе надает, если ретрай без джиттера напишешь? такие сказки, будто бы никто тут в индустрии никогда не работал и не видел из какого кода состоит типовой аутсорсный проект.

человек перед агентом имеет только одно преимущество: он лучше знает контекст. поэтому современные практики AI assisted development — это прежде всего управление контекстом. когда вся работа над проектом оставляет свой цифровой след в виде meeting notes, requirements, specs etc. в удобном для агента виде, то AI агент пишет код ЛУЧШЕ среднего программиста. и быстрее!

я правильно зрозумів, що питань у тебе до порівнянню вайбкодінгу з ескортницями не виникло, але до мого тексту у тебе виникли питання?:)

я просто попробовал в твоем тексте найти хоть что-то осмысленное. так-то в целом ты чушь написал, как и многие такие как ты

помилятись — це нормально, варто знайти в собі сили визнавати це. З мого боку проблем немає, ти можеш прийти через Н років і ткнуть пальцем :)

Проблема з іншого боку — ти, та такі індивідуми як ти, яких не можна підпускати до клавіатури ближче ніж на метр, навіть у жодному оці за мілю не можуть побачити навіть мінімальну ймовірність того, що це не текст дебільний, а у них завітушень не вистачає на його розуміння.

Класні фотографи на дорожчі апарати можуть робити шедеври, вони можуть також класно знімати на телефона, але якщо інструмент кращий то результат набагато кращий, в рази. Фотографи які по парку ловили людей щоб снепнути швидке фото за гроші ті майже вимерли так. Стилізація і обробка через ШІ це вплинуло і на професійних фотографів. Буде як з тими хто малює картину, ти можеш купити віддруковану репродукцію, а можеш щось що зроблено реальною людиною.

в мене якось на айфон зазвичай виходе щось страшне. а в когось із прямими руками на старіший айфон виходе щось, що дійсно гарно виглядає.
а от як хоббі фото дійсно зникає, або ті самі люди так само знімають на плівку, проявлюють плівку, негативи роблять та самі проявлюють фото.
кодування — то мабуть не є щось складне. вивчити мову програмування зовсім не важко. природні мови значно складніші

Коменти від людини, яка про фото чула тільки на ютубі :)

Поруч із дорогими зеркалками завжди були досить дешеві для входу в ремесло. Коли почали з’являтися перші системні (беззеркальні) камери, то навіть базові моделі (суджу по Кенон та Соні) були значно дорожчі, ніж аналогічні зеркалки. А потім ще на голову висипався гемор з сумісністю та наявністю стікла і тд. Я до цих пір тягаю скло з EF-S та кільцем-конвертером під мою беззеркалку, бо RF скло не дешеве.

Гарні системні камери від топових брендів зараз користуються шаленою популярністю і коштують такі камери дурних грошей. Ніякий айфон їх не замінив та навіть не подвинув. Це розуміє кожна людина, яка хоч раз знімала на нормальну камеру.

Бабільше, виробники камер зараз б’ють рекорди продаж із-за великого попиту. Лейка минулого року посавили абсолютний рекорд по продажам, а з 2015 року їх продажі зросли більше ніж в 10 раз. І це дуже нішеві і дуже дорогі камери.

www.cipa.jp/...​ocuments/e/d-201512_e.pdf
www.cipa.jp/...​ocuments/e/d-202412_e.pdf

All digital still cameras (total) −76%
Built-in lens (compacts) −91%
Interchangeable-lens cameras (ILC total) — 49%
DSLR (single-lens reflex) −89%
Mirrorless (non-reflex) + 68%

Короче лише беззеркалки виросли, але з 3.5 млн. до 5.6 млн., при тому що в 2015 ринок камер був 35 млн. одиниць, тобто навіть близько не компенсували крах продаж інших типів

Нікон
www.nikon.com/...​ult/pdf/2015/15_all_e.pdf
www.nikon.com/...​esult/pdf/2024/24_1_e.pdf

FY 2015/3 (year ended Mar 31, 2015):
— Interchangeable-lens camera bodies: 4.61M
— Interchangeable lenses: 6.68M
— Compact DSC: 7.69M

FY 2024/3 (year ended Mar 31, 2024):
— Interchangeable-lens camera bodies: 0.80M
— Interchangeable lenses: 1.25M

По іншим виробникам, думаю, та сама картина

Лейка минулого року посавили абсолютний рекорд по продажам, а з 2015 року їх продажі зросли більше ніж в 10 раз.

У них продажі 500млн. євро, тобто в 2015 було 50 млн.? Тобто за 10 років виросли з 50 млн. євро до 500 млн. євро? Іншими словами виросли з 0.02% до 0.2%? Ну да це великий камбек, всім ховатися. Продажі платівок зараз також більші ніж в 2015.

Власне, ти підтвердив мої слова, що:

вижили одиниці.
У них продажі 500млн. євро, тобто в 2015 було 50 млн.? Тобто за 10 років виросли з 50 млн. євро до 500 млн. євро? Іншими словами виросли з 0.02% до 0.2%? Ну да це великий камбек, всім ховатися. Продажі платівок зараз також більші ніж в 2015.

Лейка це Феррарі в світі камер. Але цей ваш коментар дуже багато говорить про вашу обізнаність в темі. Особливо забавно бачити згадки а-ля «Built-in lens» і тд. Зразу видно «експерта».

Трамп, як справжній — і тут несе свої казки

Потім з’явилися айфончики і тепер будь-яка ескортниця робить сносні фотки. Це добавило масла в горящі пукани фотографів да так, що вижили одиниці.

а якщо ти колись будеш одружуватися і твоя наречена побажає робити весілля, то ти ескортницю покличеш на айфончик вас знімати чи будеш сам знімати з селфі палкою?

весілля

ще один з беззмістовних «ритуалів» для дипломатичного «відбування», де, часом, ті, що одружуються, та їх батьки виглядають настільки замучені, що єдине логічне питання «а це точно свято»?

на айфончик вас знімати

так так, часом фоточки зроблені друзями бувають вдаліші й цікавіші, ніж «командою професіоналів» що бігають з стабілізованою камерою, парасолькою й все таке...

ще один з беззмістовних «ритуалів»
«а це точно свято»?

в житті взагалі дуже багато чого беззмістовного, якщо не все, але нічого — живеш собі і не питаєш «а це точно життя»?

так так, часом фоточки зроблені друзями бувають вдаліші й цікавіші, ніж «командою професіоналів» що бігають з стабілізованою камерою, парасолькою й все таке...

бгг )) тобто друзі на весіллі замість того, щоб розслабитись і гарно провести час будуть робити фотосессію. можна ще припахати їх стіл накрити замість ресторану, в ще краще хай приходять зі своєю їжею ))

в житті взагалі дуже багато чого беззмістовного, якщо не все, але нічого — живеш собі і не питаєш «а це точно життя»?

ключове слово, пропущене в цитаті: для дипломатичного «відбування»
тобто не на всі такі події хочеш йти

можна ще припахати їх стіл накрити замість ресторану

дехто робить і таке «ви гості тут поможіть порозставляти столи, поки ми готуємося»))

Але, знову ж таки ключове в цитаті пропущено: де, часом, ті, що одружуються, та їх батьки виглядають настільки замучені...

тобто часом це виглядає навпаки, що то все подія не для «брачующихся», а щоб «нагодувати/порозважати гостей», тобто «шоу» не для тих, в кого «радісна подія», а для тих, хто прийшли в гості...

Іншими словами я наполягаю на праві існування альтернативних інтерпретації цих «ритуалів», а не лише на тих, які є «загальноприйнятою нормою»))

Іншими словами я наполягаю на праві існування альтернативних інтерпретації цих «ритуалів», а не лише на тих, які є «загальноприйнятою нормою»))

Чудово, коли в таких питаннях інтерпретація збігається в обох. Тоді можна і одружуватися, і не сильно озиратися на норми :)

Ще одне спостереження з власного досвіду.
«Вайб кодінг» не вимагає зосередження на задачі. Написав промпт для наступного кроку і чекаєш пару хвилин. Потім перевіряєш.
Це дозволяє працювати над декількома проєктами або компонентами одночасно.

Коли пишеш код сам це неможливо. Треба тримати «контекст» в голові.

Перемикання контексту — це найскладніша операція. Твоє уявлення, що ти може передати цей контекст ШІшці незворотно призведе до твоєї деградації як спеціаліста.

Результат на виході рано чи пізно буде відповідний, хіба що у голові існує чітке розділення «тут можна оффлоад зробити, тут потрібно тримати контекст у голові».
Це і є те, про що застерігають місцеві «луддіти», це і є шляхом до деградації. Без утримання контексту практично неможливо проконтролювати результат.

Яким боком вайбкодінг до можливостей людського мозку тримати контектс на кілька проектів одночасно?

Контекст в цьому випадку не потрібно тримати. Сам ШІ агент тримає. Я в загальних рисах тримаю. Тобто, мені не треба думати про конкретні алгоритми, дебаг коду. Агент каже «я зробив». Я запускаю і перевіряю. Якщо щось не так то я йома кажу «ось помилка» або «має працювати не так». Можу глянути код і сказати щось переробити.
Я використовую вайб кодинг не для основних проектів, а для допоміжних утиліт, чогось де якість коду не мусить бути ідеальна. Або для екпериментів і рефакторингу які я хотів давно зробити але не було часу. В окремій вітці я можу сказати «перепиши ці фічу так і так». І дивитися що вийшло. Якщо виглядає норм то тоді вже розвивати і полірувати далі

«Вайб кодінг» не вимагає зосередження на задачі.

взагалі не згоден... ллм схильні самостійно скорочувати, спрощувати там, де не просять...

він погоджується, вибачається і спішить виправити помилку на яку тицьнули пальцем... а з іншого боку — тихенько щось міняє в програмі...

Фух, золота ви людина Поки такі є роботи у мене однозначно буде дофіга

Насправді хочу перекваліфікуватись Тим паче є гарна аудиторська контора яка мене візьме по блату :-)
Але поки що вже третій проект на фрілансі після вайбкодерів переписую з нуля

Обпаляться декілька разів, та й почнуть використовувати як інструмент, а не як чарівну пігулку.

До прикладу, bash скрипти до автоматизації писав через chatgpt. Не одразу, але в принципі працювало після допилювання. Але як працювало? Наприклад, в промті «визначити default route і перевірити чи доступний». Як перевіряє LLM? А просто смикає ip route і далі grep. І поки pi5 має 1 вихід в інтернет, то все ок. Однак через ланет, який при вимкнення стаd вимикатися рандомно, поставив 2 провайдер, і pi5 отримав 2 виходи в інтернет (1 ethernet, 2 wlan). І все, скрипт зламався. ChatGPT такий: дійсно, так перевіряти не можна, потрібно ось так. І це ж мікроприклад слопу.

це той ФОП який навіть в сторону АІ не дивися, а зараз вже баш скрипти пише, чергове перевзування в повітрі. Через рік буде писати: «нє, ну я завжди за АІ топив, корисний інструмент»

Я перші скрипти з ChatGPT писав у 2023, дурнику. І як не вмів він писати, так і не вміє він їх писати — слоп, слоп, слоп. Прикольно тикати паличкою в те, що дональди вважають найбільшим досягненням людства з часів винайдення електрики, однак реальність жорстока — ніякого value використання ШІ в програмуванні не приносить. Звісно, продавці лопат будуть це заперечувати, але що від них чекати?

ну ты уже совсем перегнул, не во всех случаях будет импакт, но банально написание очевидной документации, которую писать надо, но там не надо вообще никаких мозгов ии идеально закроет. и так можно найти где оно пригодится

О, лапоть злетів під час переобування... буває

що дональди вважають найбільшим досягненням людства з часів винайдення електрики

Інтернету

однак реальність жорстока

Реальність така, що швидкість росту юзерів побила всі рекорди
Куди б ти не прийшов, до барбера, дантиста, таксиста, як тільки взнають що ти ІТшник, тут же мову за чатгпт заводять і діляться історіями

90% топових проектів на гітхабі — АІ
github.com/trending?since=monthly

Що наша компанія, коли звернулася до антропіка за підписками, два тижні чекали відповіді (щось продавці лопат не дуже спішать їх продавати, або покупців сильно багато, або лопат на всіх не вистачає)

І що народ, який роками піратив софт, зараз платить 200$ в місяць на підписки, і купує macmini пачками щоб крутити локально ЛЛМки

купіть юніфай, не треба оце страждати

купив cudy r700, він вміє multiwan. Питання не в цьому, а в тому, що саме генерує. Вчора кинув старий скрипт, який банить IP, які пробують зламати власний поштовий сервер, хай подивиться, чи можна що покращити в плані security. То цей слопогенератор запропонував зробити всі пристрої в локальній мережі довіреними. Прекрасний план, надійний, як швейцарський годинник, достатньо комусь на один застарілий пристрій влізти — і все, тепер перевіряти ніхто не буде, повний контроль над локалкою і можна масово розсилати спам.

Мене більше цікавить хто нах такий Андрій Карпати що про нього вже другий пост у стрічці

студент, которому повезло устроится на первую работу в стартап, который выстрелил

так так, зовсім не його заслуга.
Ще забули додати, що випадково його твіт завірусився і тепер всі айтівці кажуть «вайб-кодити», а ніяк по-іншому

(сарказм :)

я же не говорю что он совсем дурак какой-то, просто его карьера исключительное везение, он мог остаться в вузе работать, мог пойти в другой стартап или стабильную работу, ии мог кто-то другой первым заделиверить, та и опенаи могли бы не называть вообще всех технических сотрудников. что угодно могло произойти и никто никогда о нем бы не узнал

в житті без везіння нікуди, це правда. І ви б архітектором не стали, якби не певна доля везіння.

Проте применшувати заслуги інших людей, тим паче, коли їх видно не озброєним оком, все ж не варто.

в житті без везіння нікуди, це правда. І ви б архітектором не стали, якби не певна доля везіння.

если ты думаешь что мне в карьере хоть раз повезло то ошибаешься. если про генетическое или расовое везение, то да, но это по-моему за гранью добра и зла

Проте применшувати заслуги інших людей, тим паче, коли їх видно не озброєним оком, все ж не варто.

ты когда-нибудь слышал чтобы украинский студент пришел в стартап и через пару лет стал на столько важной шишкой? я тоже нет

1. Тобто grammarly, revolut, solana, WhatsApp, і це все українські засновники!( і так, вони всі стали,через пару років , важною шішкою!), для тебе невідомі!?
1.2. а скільки ще є інших стартапів, де є українські співзасновники, і вони також відомі! Але ти чомусь стверджуєш, що їх нема!!!
2. Але так по факту, вони всі умовно заснували ,свої стартапи, десь в USA, UK бо там зовсім інший інвест клімат. Який автоматично, сприяє розвитку стартапів, до рівня единорогів!!! При умові що стартап, дає цінність користувачу/бізнесу/тощо!!!
3. П.с. про везіння, це стабільна робота/рух, в потрібному напрямку, з постійним відкиданням поворотів, і вибором правильних орієнтирів!!! А не очікування, коли на тебе звалиться стартап, типу openai!!!! І ти станеш відомим!!!

т.е. ты даже зарегаться не поленился, но поленился прочитать что речь о студентах?

Чоловіче, буквально друге речення в тексті :)

Андрій — словацько‑канадський фахівець з машинного навчання, один із родоначальників сучасного глибокого навчання. Він колишній директор зі ШІ та Autopilot у Tesla, а також співзасновник OpenAI.

І що?
Питання не в тому яку займає посаду, а чому про нього пишуть

Я недавно попросив Gemini пошукати деякі моменти по документаці sdk, відповісти на 5 питань, і приаттачити посилання на пруфи. Зробив, відповів, додав посилання.

Маленький нюанс: ВСІ посилання він вигадав 😂 Домен правильний, далі — ні

Походу прикинув, що якщо я питаю про face match — ну то і посилання має виглядати десь приблизно як /docs/sdk/face-match#integration

Для такої задачі це поки не дуже підходящий інструмент. Саме в частині підтягування й перевірки лінків з документації. Було б краще, якби він про це прямо сказав, а не починав фантазувати. Для такого більше підійде щось типу www.perplexity.ai, якщо документація в пабліку. Хоча й там, мабуть, 100% результату не буде.

Мені нещодавно GPT і Gemini (клод якраз не пробував) на серйозних доводили про існування метода в SDK, якого там і поряд не було. Причому кілька разів мені казали що я дурак а метод існує, поки не попросив дати посилання на документацію. В результаті GPT взагалі задачу не допоміг вирішити, а Gemini через кілька варіантів все ж запропонував більш менш робочий варіант, який я з доопрацюваннями і використав. Ну далеко ще до того, щоб писати щось більш менш велике і складне, виключно вайбкодінгом. Особливо небезпечно це там, де безпека і точність занадто важливі. Хоча і не заперечую, що як допоміжний інструмент AI класний.

PS: Мені здається, що ті хто працює з AI, менш критичні до нього, бо використовують схожу мову програмування, на якій ті LLM і були написані і натреновані. Тому в них він краще справляється. Плюс це їх основний інтерес і вони горять всім успіхам AI. І так, про те що скоро кожен гуманітарій зможе сам програмувати за допомогою AI ми вже чуємо з 22 року і кожен раз дедлайн відтерміновуєтья )

слушна думка, без відповідного супервайзингу, я би теж не довіряв ШІ критичні елементи системи

Я тільки що міняв бібліотеку і надав чатіку список файлів де вона використовується, попросив адаптувати код під новий пікер зображень.
Не дивлячись на те, що я надав посилання на гітхаб, файл з прикладом де я ручками тестував — він почав намагатись привести тип даних, який повертає ліба до any і видрати звідти пропертю, якої там не існувало.
Після запитання йому WTF ти робиш з відомим типом і чому ти не подивишся у документацю код — він хвилин 5 шурудив гітхаб після чого видав робочий варіант.

бо використовують схожу мову програмування, на якій ті LLM і були написані і натреновані. Тому в них він краще справляється.

Схоже що це не так. На Swift, наприклад, мовні моделі програмують краще ніж на більшості інших мов. Elixir взагалі на першому місці 🤔:
github.com/...​file#experimental-results

вот сегодня Claude 4.5 Opus high в Cursor:
— генерируется мусорный деструктор с кучей ненужного кода
— на code review деструктор получается кучу комплиментов, как все правильно, безопасно и по RAII
— и при этом, на том же code review внезапно в этом же деструкторе обнаруживается deadlock
— я пишу, что дедлока там и близко нет
— я пишу, деструктор это нахрен не нужен, это просто мусор

мораль?
блин, ну какая тут может быть мораль?

еще немного, еще чуть-чуть, еще 3-6 месяцев (с конца 2022 года) и никто код руками точно писать не будет! будем сразу эти все помои коммитить на прод!

ваш приклад дуже жизовий. Проте в більшості випадків з Java/Groovy Claude в мене справляється нормально, з мінімальними правками.

Я правда не даю нічого складного: накидаю частину коду сам, попрошу перевірити і продовжити. Потім докинути тестів чи порефакторити

в більшості випадків
з мінімальними правками

Про це мова — AI Не самостійний, за ним і його результатами нужен супервайзер постійний.
Ось тут і потрібен спеціаліст, який це б розумів, правив, займався корегуваннями.
Бо якщо «я у мамкі прогроміст» звикне до тих «нормально в більшості випадків» — він подумає що решта випадків то так і треба і ваще він офігезний розроб тепер.
Не дай боже що це ще менеджер, то після завтра хтось буде звільнений бо «культурна реструктурізація»

не, я это засунул нос в попытку вайб кодинга aka SDD

Мораль проста: якщо код виглядає як C++, то навіть ШІ починає в ньому бачити дедлоки, яких не існує.

ну, нагенеренное хотя бы компилируется, в отличии от раста )

Ти напиши який конкретно промпт був, як виглядає твій agents.md, які скіли в проекті.
Впевнений що все було доволі абстрактно, розпливчасто, без чітких вимог і правил, які прийнято у тебе на проекті. Отримав середнє по лікарні. Може тобі конкретно деструктор і не треба, но інші використовують, бо у всіх книжках про нього пишуть, на які тут надрачують. Пишуть про ООП, паттерни і ще купу мусора, який в продакшині з досвідом не використовуєш.

Мораль: агенти не вміють читати думки, навіть опус, тому по дефолту роблять як по книжкам, по максимуму. Не сказав що тести не треба? вона напишуть, по як же проект без тестів.
Мораль 2: промт інжінірінг навіть в 2026 залишається скілом, і ти не зміг

Безкоштовна порада: створюш хоч якійсь KISS, YANGI скіли, таргетиш їх в промті.
Безкоштовна порада 2: використовуєш plan mode

Мусорный код это мусорный код вне зависимости от agents.md.
False positive на deadlock это false positive на deadlock вне зависимости от agents.md.
В agents.md написано про RAII, а код генерится с ручным delete.
В agents.md написано как надо декомпозировать код по разным платформам, а на руки ты получаешь горы условной компиляции и горы копи-пасты.

Мусорный код это мусорный код вне зависимости от agents.md.

false
який код ти просив написати, такий він тобі і написав

False positive на deadlock это false positive на deadlock вне зависимости от agents.md.

false
залежить від промта і контекста

промт інжінірінг навіть в 2026 залишається скілом, і ти не зміг

как говаривал один покойник «вы просто его не правильно держите» ©

Ну бо так і є.

Якщо ти чекаєш на інструмент, який з натяка буде писати ідеальний код під твій проект і під твій стиль, так ще й з першого разу, чекай далі. Заміть, ніхто тобі такого інструменту не обіцяв і не обіцяє.

Інші ж, вчаться працювати з інструментом, розуміють слабкі місця, набивають шишки, вчаться по максимуму використовувати їх можливості, потенціал і обходити обмеження.,

Короче дядя, ти не зміг, як Бабіч потикав щось і забив.

это уровень ниже джуна. сильно ниже.
и я не могу просто добавить в agents.md «представь, что ты матерый senior, 30 лет опыта, шрам через все лицо и седые волосы на мошонке», чтобы случилось чудо.
если для тебя весь день бегать со шваброй, чтобы вытирать гавно за этим криворуким, экономит время, значит твой уровень не сильно далеко ушел этого чуда.

це, дядя, твої скіли вайб/agent кодинга на рівні джуна

не вмієш налаштовувати інструмент, не вмієш писати промпти, взагалі дупля не відстрілюєш в контекст ініжінірінгу, не маєш чуйки що ШІ може а що ні, де і коли він буде спотикатися, не маєш чуйки які задачі і яким чином АІ давати і як правильно їх ставити

як я вже казав, всі з цим стикаються, але не всі через це проходять

больше всего хвалят вайбкодинг
— те, кто пытается продать эту серебрянную пулю
— менеджеры, которые нихрена не понимают, и просто хотят уволить половину людей
— желторотые пионеры, которые просто не хотят учится, потому что это долго и сложно

можешь сам для себя ответить в какой ты категории.

Як той, хто в ІТ 20 років, скажу що без мозгів в вайбкодингу ловити немає чого. Тому ті, хто реально використовують, а не «попробував», хто налаштував тулзи, у нього по дефолту є мозги.

Ми собі в компанії створили групу в діскорді, з вайб кодерами і ШІ ентузіастами. І як не дивно, випадкових людей там немає, там майже всі це авторитетні люди в компанії, задроти, гіки, ті хто вайбкодять свої проекти на вихідних. Немає недосінйорів які насиділи дупою своє сінйорство, а на вихідних рибачать.

Є, звісно, авторитети які з мозгами, але в ШІ не лізуть. Но мій посил в тому, що випадкових, які б підходили під твої визначення, у нас в діскорді не має.

— желторотые пионеры, которые просто не хотят учится, потому что это долго и сложно

Во, це якраз про тебе. Не хоче вчити нового (вайбкодінг/інжінірінг) і у нього полихає що інші вчать, розуміє що із-за цих інших він ризикує залишитись без роботи, а так добре було на насиженному місці.

Ми собі в компанії створили групу в діскорді, з вайб кодерами і ШІ ентузіастами. І як не дивно, випадкових людей там немає, там майже всі це авторитетні люди в компанії, задроти, гіки, ті хто вайбкодять свої проекти на вихідних. Немає недосінйорів які насиділи дупою своє сінйорство, а на вихідних рибачать.

А, ясно-понятно. Я думав люди на роботу ходять гроші заробляти, а не задротствувати.

Та відкривай вже свої курси. А то чесно, підзамахав всім вказувати який ти розумний.

Так мені конкуренція не треба, чим більше ШІ дисидентів, тим більш цінним я буду як спеціаліст.

Я не намагаюся нікого переконати, просто подобається тролити, як антиваксерів )

Ладно, кидай в лічьку tips and tricks 😂

як виглядає твій agents.md,

github.com/agentsmd/agents.md

— Always run `pnpm lint` and `pnpm test` before committing.

Господі, яка деградація. Наочний приклад того, про що тут половина людей теревенить.

Про хуки мамкіни кодери нічого не чули, угу.

Цей файл піврічної давності, хуки, якщо ми говоримо про агентські хуки, з’явилися тільки пару місяців назад і тільки у клод кода, і я би не сказав що вони прям зручніші, простіше промтом сказати ніж хуки налаштовувати. Якщо ти про гітовські хуки на коміт, то це не то, вони вирішують іншу задачу.

Взагалі черговий експерт, який ніби все знає і прозрів що «не працює», но при цьому довелося agents.md гуглити що воно таке. Вот такі експерти на доу.

таки да, дивись, ти постійно займаєшься пропагандою чатіка, що усі розроби стануть неліквідом, що вайбкодінг — це свято і можна сушити весла усім іншим.
Я ж постійно стверджую, що вайбкодер без потужного бекенда у голові — це сміття і нелеквід, який лише здатен створювати проблеми іншим своїми сміттевими полотнами тексту (бо кодом то важко назвати).

Ось ми і підійшли до обґрунтування всього цього.

Потужний анонімний аватар під ніком дональд трамп не знає що таке хукі у контексті
wtf:

Always run `pnpm lint` and `pnpm test` before committing.

що є базовою річчю для тих, хто переріс trainee developer і хоче мати право називатись SDE.

Давай допоможу прокачати тобі бекенд у голові, що б ти на одну сходинку став кращим розробником:
git-scm.com/...​Customizing-Git-Git-Hooks

Чувак, очнісь.

навіть в 2026 про це ніхто не говорить, не те що в 2022
самі щось собі придумують, а потім розоблачають

Що ж ти тоді користуєшся цими помоями? що ж ти руками не пишеш? То-то воно.

«Ми, можливо, за 6–12 місяців від того, щоб модель виконувала більшість, а може й увесь обсяг роботи, яку роблять розробники end-to-end»
dou.ua/forums/topic/57538

Там нічого не сказано про:

будем сразу эти все помои коммитить на прод!

Ти навіть сам в своїй задачі, навіть з кривми промтами і додатковими реквестами агенту все виправив

навіть з кривми промтами і додатковими реквестами агенту все виправив

промпты ты мои не видел.
и в стороне так и остался главный вопрос, а было ли реально сэкономлено время с этими угадайками.

що швидше, біг чи перший раз на велосипеді?
що швидше, від руки писати чи перший тиждень на клавіатурі двома пальцями?

в твоєму випадку — скоріше всього ні, не зекономив, і це нормально, у всіх так, перші тижні-місяці тратиш час поки набиваєш шишки і чуйку, потім економиш

що ж ти руками не пишеш?

а кто тебе сказал, что это я пишу?
я code review делают после таких вот трампов с SDD. и пытаюсь до них них донести, что рано еще на радостях сосать друг другу концы.

Підписатись на коментарі