Найкращі країни для релокації і легалізації 2026

Розглядаю варіант релокації в Європу. Працюю зараз як ФОП 3 групи, із контрактом на іноземного замовника (не ЄС). Хотів би і далі продовжити працювати із поточним замовником. Планую оформлювати ТЗ для того щоб була законна підстава залишатися в країні Європи. Розумію що продовжувати працювати довго легально як український ФОП не вийде, тому розглядаю варіанти оформлення місцевого варіанту ФОП.

Думав про декілька варіантів — Польша (JDG) або Чехія (osvč). Судячи із інформації яку знайшов, схоже що в Польщі змінюються правила і вже в цьому році оформити JDG відразу після оформлення ТЗ не вийде. По Чехії наче виглядає все добре, але чи так насправді?

Хто що порекомендує із власного досвіду? Може є якісь інші країни які порекомендуєте?

Буду вдячний за слушні поради!

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному9
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

США, Ізраїль відпали на 10 років.

Вони увійшли у війну з Іраном. Кордони з Мексикою слабо контрольовані, будуть теракти.

Вони увійшли у війну з Іраном.

А це щось погане?

США одного Бен Ладена десять років бороли, шукали. Вже 20+ років воюють з Аль-Каїдою. Зараз розворушили осине гніздо з сотнями бенладенів, мільйони приєднаються до клонів Аль-Каїди.

Ідея розбомбити столицю іншої країни з 90млн релігійно-радикального населення по надуманій причині, з величезною технологічною армією, і після цього очікувати їх покірності — така собі ідея. Афганістан американцям буде згадуватись як легка прогулянка весняним вечором.

столицю іншої країни з 90млн релігійно-радикального населення

гигиги тут маленька проблемка зо та «іншої країни» то є Персія яка якраз ані мусліми ані навіть араби

make Persia great again ))

з величезною технологічною армією

ну так якраз армія вже почала робити висновки )) до речі ти взагалі хвацький пропагандіст но як тобі вже цікаво то загалом у ірана дві (2) армії якщо ти не знав )) там загалом багато цікавого у тім самім

іншої країни з 90млн релігійно-радикального населення по надуманій причині

як то 90 млн «радикально релігійного населення» потребується окрема власна армія місцевих політруків і тітушок щоби тримати то саме «90 млн радикально релігійного населення»

Фондові ринки та біржі США щось різко вниз пішли. Не вірять в швидку перемогу армії Американської імперії?
Другий день фонда червона.

ну ти хоч скупився вже на низах? )) просто бізнес же ж

Так це ще не низи, ось в чому проблема

Це перерахунок ризиків і підвищення волатильності через наслідки для глобальної логістики, цін на нафту і інфляційні очікування.

Cac40, Dax, Smi так само впали.

ну так якраз армія вже почала робити висновки )) до речі ти взагалі хвацький пропагандіст но як тобі вже цікаво то загалом у ірана дві (2) армії якщо ти не знав )) там загалом багато цікавого у тім самім

а ну так до речі оце згадав тож я перевірив і справді є Президент України Зеленський оголосив корпус стражів ісламської революції терористичної організації

Афганістан американцям буде згадуватись як легка прогулянка весняним вечором.

тож твій комент це є прямо на підтримку терористичної організації офіційно визнаної Україною

можеш повторіть?

тож твій комент це є прямо на підтримку терористичної організації офіційно визнаної Україною

Чув дзвін, не знаєш де він. Це ж треба таку чухню написати.
Іран як і Афган, вийде американцям боком. Для платників податків, для сімей військових, для мирного населення. Хочеться сподіватись, що це послабить позиції русні, і відповідно нам допоможе оборонятись.

надо было сидеть и жлать пока у них бомба появится.
окок

Треба будо сідіти і чекати поки вони весь дамбас українізують, wait, oh shi-

мільйони приєднаються до клонів Аль-Каїди.

мільони мало мільярди приєднаються бо раніше ніт а тепер да

А що з сша?

она утонула (к) (тм)

А хіба такк просто переїхати в Ізраїль або США?

В израиль очень легко по правильным предкам. У меня это вышло за месяца два.

ще б випускали
а то мені ось ніяк, тільки не на довго у відпустку можна, але і туди не їздив вже 5 років))
навіть зараз бронь держава затримує і не продовжує, сиджу чекаю
Але я в Іспанію хочу
А по темі більшість знайомих релокнулися в польшу і болгарію
фоп тримали пів роки потім змінювали в польші на

JDG

в болгарії поки не реєструвався ніяк отримує зарплатню на карту піонера

Ситуація: В польщі скоро як 2 роки і відкрите JDG, тобто до переходу на повноцінний великий ЗУС не так і довго, нажаль лишилось((
Питання і критерії: Хотілося б, щоб дитина якій 3 роки жила біля моря, з помірним кліматом (вологість терпима а в літку як вийдеш з дому то не згориш як вампір у фільмах ))) Вже перелопатив овер мульйон форумів, задовбав ШІ, гугл і все що можна. Ті хто проживають в Іспанії, Хорватії, Греції десь в районі Салоніків, і т.д., де море тепле, клімат (не з 85% води в повітрі переходиш в жару як на сковорідці, а ти ще не встиг просушити і віддраяти від плісняви свою футболку), помірний, і податки не 100500 мульйонів тугреків, розкажіть чи є таке взагалі. Ідеально це легалізація на початку через ТЗ для Українців, з відкриттям місцевого аналога ФОП, а далі під цим ФОП легально продивати і чекати на ПМЖ, з усіма процедурами. (Я розумію що намалював картину ідеального збігу всього, але може щось є схоже хоча б) Жару не переносимо з дружиною, вологість Польщі це теж цікавий досвід, коли на вулиці 20 а в квартирі наче в сауні з відкритими вікнами, і тут чи такий будинок де винаймаємо квартиру чи то так і є всюди. Взагалі основний критерій щоб дитина жила біля моря, хай навіть за 20-30 хв їзди, бо в Польщі в садочку хвороби це 1 тиждень ходить в садок, 2-3 тижні дома лікує що там назбирала (сильно мокрими тапками прохання не бити))) )

До цього ж додам, якщо є ще варіанти, буду радий почути. Звісно приорітет ЕС і шенген, якщо просто ЕС то теж підходить, просто читаючи всю інформацію, вже зрозуміло що, як і Польща, без підтримки ЕС восновному біда (не кажу за всі і все, то в країні поза ЕС і потім же ж поза Шенгеном не так і солодко, і жити там не так і цікаво бо є багато нюансів) Основний пріоритет це тепле море, помірний клімат, гарний рівень життя, ЕС і Шенген або ЕС і доступні податки для ФОП + легалізація через відкриття ФОП після завершення ТЗ (це не писав, тут уточнення)

Основний пріоритет це тепле море, помірний клімат

І щоб середньорічна температура води не опускалася нижче за 26 градусів Цельсія?

Нема такої країни в Шенгені. Щоб все і сразу. Взагалі країн щоб було тепле море не так і багато (9, якщо не помиляюсь). Будуть якісь компроміси — податки, жара, легалізація, інфраструктура. Так би ніхто не сидів як мінімум у Польщі/Чехії з іт-шників, а переїхав в цей рай на землі.

пріоритет це тепле море, помірний клімат

Ти або хрестик зніми або труси надінь.
Не буває теплого моря в помірному кліматі. Тепле море ЗАВЖДИ означає жаркий клімат. Ти в школі взагалі на предметі географія і т.д. де був?

бо в Польщі в садочку хвороби це 1 тиждень ходить в садок, 2-3 тижні дома лікує що там назбирала (сильно мокрими тапками прохання не бити))) )

Це через віруси а не клімат. Переїзд нічого не змінить поки у дитини не виробиться імунітет від більшості місцевих вірусів. У Франції і Швейцарії все точно так само і не залежить від вартості садочка. Єдина альтернатива це індивідуальна няня, але тоді імунітет буде вироблятися вже в перших класах школи.

Хотілося б, щоб дитина якій 3 роки жила біля моря, з помірним кліматом

В твому випадку кращого за Гданськ не буде. Море і помірний клімат. В решті країн з морем і помірним кліматом — податки будуть вищими за дужий зус або не буде внж. Вологість вирішується провітрюванням або осушувачем.

А чорнобілі види за вікном речовинами

Хорватії

Якщо є питання по нюансам оподаткування та легалізації в Хорватії, пишіть в дірект, зможемо Вам допомогти.

Взагалі основний критерій щоб дитина жила біля моря

тоді є загроза вирости «південним роз*яєм».
Може краще біля річок/озер? Або хоча б 4 години від моря. Шоб і «поруч» для сімейного вікенду. І без недоліків моря поряд (умовні — пліснява, вітри, вологість, сезонність, оверпрайс, оверкрауд, і т.д.).

Може краще біля річок/озер?

якщо тепле то точно не краще

якщо є зима як то рівня що озеро навіть замерзає... ну мабуть не так погано хоча зимою краще таки аби снігу таки не багато принаймні то є якраз «моє»

стосовно літа я таки одне літо оце провів біля озера щось 5 миль пішки в один бік як мені не зраджує пам’ять можу переміряти якраз мав час і натхнення і географічні можливості

то є не погано але і сказати що літа мені «не вистачило» особисто за себе я би не сказав би

Або хоча б 4 години від моря.

5 миль пішки то було трохи менше години я думаю мушу сказати воно має бути десь на такій відстані і також окремо мушу сказати особисто за себе я так думаю я так легко протримався літо якраз бо мені не треба було його саме драйвити

аби треба було саме драйвити саме на машині тут ... мабуть я би не зміг ))

колись ще в києві я таке якраз втнув (не зі власної ініціативи але ж вижив) наприкінці сезону з києву на одесу під одесу як її затоку що вікенду якраз стало доки мори вже геть все

скажу чесно то вельми таки важко

одразу ж окремо зауважу що то саме таки важко в умовах сами радянських доріг а по ізраілю як для прикладу хайфа ейлат зараз заміряю скільки... карта каже умовно 5 годин чи трохи менше мабуть так і є тож майже так само або навіть далі чим на одесу то там такої напруги та втоми нема навіть близько

тож імхо треба робити урахування на місцеві особливості дороги

Шоб і «поруч» для сімейного вікенду.

я тобі умний вєщ скажу )) якщо ти справді хочеш варіант «поруч 4 години за кермом для сімейного вікенду» тобі без варіантів доведеться мати власний або прирівнено до власного у користуванні будинок там уже на березі моря

зібрати «сімейний вікенд» лише в один бік і потім майже одразу на зад і таке повторити хоча би двічі на протязі скажімо 4 тижні... я думаю ти реально замахаєся )) не знаю чи «будь хто» може хтось справді є дуже добрі на збори та таку логістику але я точно замахаюся саме у «сімейному»

я власне і в особистому то десь так уже «замахався би» але таки маю ті певні варіанти «свій чи прирівняно будиночок біля моря»

І без недоліків моря поряд (умовні — пліснява, вітри, вологість, сезонність, оверпрайс, оверкрауд, і т.д.).

сорі як саме ти збираєся уникнути усі ті недоліки у варіанті саме

?

Я шось мало шо зміг зпарсити) Але стосовно свого будинку не зовсім зрозумів.. нашо мені ще одна сутність? мета ж відпочити сім’єю, а не замахатися. Тож зазвичай — букінк->олл-інклюзів-готель-> в пт виїхав, в пн повернувся. зрозуміло шо підганяємо під свята, або беремо дей-оффи. Чудово працює. Звісно — не про одесу мова)

Я шось мало шо зміг зпарсити)

для атоса єто слішком много а для графа де ля фер слішком мало (к)

Але стосовно свого будинку не зовсім зрозумів

будинок дає спрощення логістики до суттєвого рівня «узяв паспорт і поїхав до моря» або ж і без паспорта якщо без паспорта

зрозуміло шо підганяємо під свята, або беремо дей-оффи. Чудово працює.

так я ось підігнав будинок до Дня Бабака і не треба «брати дей офи» саме на логістику бо нема обмежень коли їхати а лаптом працює взагалі правда інтернет вдало докопали знайшлося тут у них гніздо чудово працює

Звісно — не про одесу мова)

правда? ну давай мірятися діставай зі штанів що там у тебе «звісно не про одесу»

ну ок а як у одесі все своє алл інклюзів то за одесу вже можна чи ні мова? я же ж написав конкретне питання як ти робиш ти

І без недоліків моря поряд (умовні — пліснява, вітри, вологість, сезонність, оверпрайс, оверкрауд, і т.д.).
сорі як саме ти збираєся уникнути усі ті недоліки у варіанті саме

?

ЗЫ: і так це особливості «спілкування» з маленькими українцями включно з Президентом України уже включно )) понт наше всьо

Звісно — не про одесу мова)

на том стоїть зємля русская (к) (тм)

тож конкретно я лише відповідав на конкретне питання свою конкретну відповідь

Може краще біля річок/озер? Або хоча б 4 години від моря. Шоб і «поруч» для сімейного вікенду. І без недоліків моря поряд (умовні — пліснява, вітри, вологість, сезонність, оверпрайс, оверкрауд, і т.д.).

Який у вас досвід життя біля моря? От Сан Франциско це місто інфантилів чи щось можуть діти яки там виросли? А Майамі?

Та вже назад насрали, дешевше 2-х лямів нічого нема на продаж, все діти-інфантіли скупили :(

все діти-інфантіли скупили :(

чіни рулять ))

От Сан Франциско це місто інфантилів чи щось можуть діти яки там виросли?

Підозрюю, що можуть тількі цеглу кидати від безсилля у автобуси з приїзджими вийобщиками. Отакі от там повиростали дітки
www.bbc.com/...​/world-us-canada-44325340
en.wikipedia.org/...​ancisco_tech_bus_protests

До приклеювання себе до асфальту їм ще треба попрацювати, потрібні інструктори з Німеччини

як щось погане, головне що банери з консентом вискакують регулярно і комплаєнс відпрацьовує запити від громадян

є таке ?

Не знаю, це східна Німеччина, тому вони й за AfD. Хоча, я там нічого такого не побачив, автору відео просто вказали на порушення закону. От якби вони той телефон забрали і засунули йому в дупу, було б більш хайпове відео.

P.S. Чувак, до речі, конкретно порушив закон, тому що в Німеччині заборонено знімати інших людей. На місці тих утирків, я б ще й його засудив :)

в Німеччині заборонено знімати інших людей. На місці тих утирків, я б ще й його засудив :)

ну да, спочатку провокує, знімаючи людей на камеру, в потім жаліється, що he was attacked

youtube.com/...​JjYa4?si=Ti-GulSZXxAVxF8r

Ну да, звинувачувати жертву це в нас завжди на першому місці, а те що там всяке біосміття вештається, яке тільки й шукає коли випаде можливість щось вкрасти чи нюхнути то це норм. От вони і бояться камер, бо тоді їхні злочини попадуть на запис, а вони ж не публічні особи...

а те що там всяке біосміття вештається, яке тільки й шукає коли випаде можливість щось вкрасти чи нюхнути то це норм

Типу це щось дивне. Такого «біосміття» повно у будь-якій країні, навіть у Швейцарії і Японії, його неможливо побороти, інакше його б не було.

Чого оці не сиділи, а вільно ходять по вулиці, а? Як виявилося, ці наркомани були відомі поліції
suspilne.media/...​ej-pidozruut-u-derzzradi

Типу це щось дивне. Такого «біосміття» повно у будь-якій країні, навіть у Швейцарії і Японії, його неможливо побороти, інакше його б не було.

у нас у ссср теж так було ))

а те що там всяке біосміття вештається, яке тільки й шукає коли випаде можливість щось вкрасти

так вони майже усюди вештаються у великих містах, я не знаю кого ця атакована бідося вирішила здивувати. напевно людей з села чи іноземців, які потім «оооо, а в Берліні якщо знімати наріка на камеру, то він почне бикувати Оо»

Хоча, я там нічого такого не побачив

ну типу що наркоші труться в парку ?

ну типу що наркоші труться в парку ?

Наркоші труться у будь-якому мегаполісі в світі, це типу щось незвичне?

мені здалось що їх там якось багатенько

покупців наркоти там теж багатенько, місце таке 🤷‍♀️

P.S. Чувак, до речі, конкретно порушив закон, тому що в Німеччині заборонено знімати інших людей. На місці тих утирків, я б ще й його засудив :)

Чомусь тільки тих утирків ніхто не засудив за наркоту та інші злочини. Поліція якась безтолкова там взагалі.
Чи ти б хотів жити в місті де ошиваються якісь нарколиги, скамери, злодії які приїхали явно не працювати, ще й мабуть виплати отримують та безкоштовне житло?

Чомусь тільки тих утирків ніхто не засудив за наркоту та інші злочини.

Які саме злочини? Канабіс, наприклад, в Німеччині легальний, більш того, якщо ти наркоман, то можеш отримати безкоштовну дозу і більш сильних наркотиків від держави, причому у спеціальному чистому приміщенні.

Утирків в парках періодично ловлять і саджають, але на їх місце на наступний день стають нові, бо утирків багато і нічого більше вони не вміють. Поліції вони не цікаві, поліція займається великими ділками і каналами поставок.

бо утирків багато і нічого більше вони не вміють.

а нащо тоді вони молодій не залежній демократичній германській республіці узагалі? ))

а нащо тоді вони молодій не залежній демократичній германській республіці узагалі? ))

Бо існує шенген і не існує кордонів, ти ж не маленький

тобто вони навіть не громадяни германії?

www.youtube.com/shorts/pzHMSWeJkPk

є таке

то в Берліні, в Хановері такого немає.

принаймні раніше не було, зараз не знаю, треба поїхати перевірити )

Тобі не подобаються ці doctors and engineers ? Загорілий тіп на задньому фоні, ймовірно інженер-хімік, просував у маси свою нову синтезовану сполуку прямо зі своєї лабораторії. Кращих GDP contributors ще пошукати треба

Україна потрібні 300 тисяч нових мігрантів щороку для збереження демографічної стабільності до 2030-го року

гутен так гєрр брєйвік! так так так так! відповів кулемет (к) (тм) радянський антирадянський анекдот за Степана Бандеру

саме досвіду життя нема. Але я казав про кейс коли людина саме народилася біля моря, а не переїхала дорослою.

В мене просто таке ментальне узагальнене упредження зформувалось протягом життя, що ті хто «з моря» (або з західної України) — всі якісь хитрі лиси/жуки, і трохи ї*лани, і завжди намагаються тебе якось обдурити. І крім як туризму\ресторанів — там кар’єри не побудуєш.

Але розумію — шо це ефект фреймінга, і я буду шукати цьому підтвердження в будь-яких ситуаціях. Насправді звісно ж — шо це зовсім не так. Просто особисти субєктивно, я б не хотів — шоб моя дитина «виросла на морі», але хотів би — шоб вона могла змогу туди їздити саме на відпочинок. Саме цією думкою я хотів поділитися.

ментальне узагальнене упредження зформувалось протягом життя, що ті хто «з моря» (або з західної України) — всі якісь хитрі лиси/жуки, і трохи ї*лани, і завжди намагаються тебе якось обдурити

Це не упередження, це так і є. Хто орендував авто в південних країнах і в інших знає, як це працює. Тебе в половині випадків на**ть в різних Італіях, навіть з повним страхуванням.

Орендував на Curacao, кругом тепле море, усе чітко. Ще й німців з рушниками нема. В Мексиці також проблем не було.

Орендував на Curacao, кругом тепле море, усе чітко.

Я саме про європейські південні країни. В екзотичних країнах дійсно проблем зазвичай немає, навіть, якщо подряпину поставиш.

Тебе в половині випадків на**ть в різних Італіях, навіть з повним страхуванням.

та х.з. у мене у італії був порш щоб сказати так різко відрізняється від мати порш у каліфорнії то я не можу так сказати

... але тут можливо не зовсім точно зроблено виділення ))

Тебе в половині випадків на**ть в різних Італіях

отак тоді точніше буде тоді це вже реально більш правда я провіряв ))

youtu.be/Vuc-bWAzGF4

це в принципі досить звична справа так як і навпаки )) но у мене був порш свій тож я не знаю )) (шото там за графа опять но як я помню 10 тисяч євро стоїм приблизно)

ЗЫ: до речі у фіатів тоже єсть ))

di-uploads-pod25.dealerinspire.com/...​spider-124-puro-white.png

або ж його оригінал 72-го якщо мені не повилазило року

upload.wikimedia.org/...​_124_Spider_turquoise.jpg

Що по Гамбургу?

там нємци

youtu.be/E18l4uaY2Ko?t=21

Що по Гамбургу?

Гамбург наразі саме просунуте і, скоріш за все, найбагатше місто Німеччини. Там немає обману.

біля моря народилися, тобто інфантіли. і до речі, що там по автономним таксі? мали ж вже у січні поїхати по Гамбургу, ти вже прокотився?

і до речі, що там по автономним таксі? мали ж вже у січні поїхати по Гамбургу, ти вже прокотився?

Комерційно цьому році запускають, в січні підписали всі документи і дозволи, Гамбург стане першим містом у Німеччині з автономними таксі. Тестові таксі вже їздять з минулого літа і можна проїхатися. Я поки що їздив тільки на автономному автобусі в Ганновері, він тепер регулярно ходить.

оце ? investor.lyft.com/...​-taxis-into-german-cities

ти ж розповідав про 100% технології рейху, не чета пендосам, а по факту це лифт, мобілай ізраїльскій та китайці

А Кольн-Бонн?

Це як порівнювати холодильник від Miele з холодильником від Gaggenau Hausgeräte.

Мені ці марки нічого не говорять, я знаю «Днепр», «Минск».

саме досвіду життя нема. Але я казав про кейс коли людина саме народилася біля моря, а не переїхала дорослою.

і у чім саме різниця? я переїхала дорослою з іншого боку правда «народилася» біля річки озера 20 км до іншого берега ми його так і називали «море» правда ще до самого «моря» кілометри 2 було як я пригадую не 800 (к) (тм) метрів

то як саме різниця?

В мене просто таке ментальне узагальнене упредження зформувалось протягом життя, що ті хто «з моря» (або з західної України) — всі якісь хитрі лиси/жуки, і трохи ї*лани, і завжди намагаються тебе якось обдурити.

так то ж українці ))

І крім як туризму\ресторанів — там кар’єри не побудуєш.

так у мене готель у хайфі )) ото правда вже геть біля моря вихід прямо на пляж

Але розумію — шо це ефект фреймінга, і я буду шукати цьому підтвердження в будь-яких ситуаціях. Насправді звісно ж — шо це зовсім не так. Просто особисти субєктивно, я б не хотів — шоб моя дитина «виросла на морі», але хотів би — шоб вона могла змогу туди їздити саме на відпочинок. Саме цією думкою я хотів поділитися.

воно у тебе якось загадочно виходить отже слєді за рукой для дитини загалом краще буде таки варіант «будинок біля моря на все літо сезон вотева» включно навіть як уже доросла буде і тоді можна і не сезон просто сіла поїхала

богатим жить нє запрєтіш ))

але для дитини точно краще я провіряв

але хотів би — шоб вона могла змогу туди їздити саме на відпочинок.

тобто саме у твоїх словах але у розумінні вже дитини власної свободи дитина має свободу сама вирішити піти сьогодні на море чи не піти сьогодні а піти завтра

свобода сама вирішувати вирішує я провіряв

Тобто переїхав умовний Микола в долину, народив дітей і відразу має поїхати, щоб дитина не «виросла на морі»? Щоб повага і честь були де треба дітей визовувати, у донецьку чи що?

ой ну сірьозно тату де море тату де там у долині те море )) там через гори пілять і пілять щоб море було і то як не повезе то перше шосе оно постійно то обвалює то завалює

where do they keep nuclear vessels

там до речі мені здається даже пляжів нема знаю тільки маріни є а от пляжів принаймні сам не знаю

є майданчики щоб робити сальто та пектися у волейбол

вологість Польщі це теж цікавий досвід, коли на вулиці 20 а в квартирі наче в сауні з відкритими вікнами

а де Ви в Польщі? Наприклад, Вроцлав помітно сухіше ніж Краків і Катовіце.

Szczecin, година до моря та година до кільця Берліна, 4 до Гамбурга, 6 до Мюнхена/Амстердама , умовний Ужгород якщо ви зрозуміли про що я, чисте повітря без пробок, краще з картами побиту ніж в Гданьску. А ще зима взагалі без снігу та більш доступне житло (но потрібен дозвіл)

Як то кажуть — краще вже ви до нас :)
Близькість до Берліна головний плюс Щецина.
Є ж Познань, непогане місто в тих краях.

p.s. сорі, трохи токсично вийшло, може так зірки склались що мені абсолютно не зайшло місто.

Познань то ні гори не море не Берлін така географія

В мене знайомий недавно в Іспанію сперделив після 8 років в отому вашому Щецені.

Ну я так зрозумів — клімат, та люди агрессивно налаштовані (не всі).

5 років до резидента + 3 до громадянства. громадянин ЄС може жити в будь якій країні ЄС

Наче зима без снігу — це щось хороше. Я от взагалі не думав, що буду настільки за снігом сумувати, що серйозно замислююсь над переїздом.

За яким снігом сумуєш? За тим що завалив нахрін все і всюди і не прйоти не проїхати? Чи за тим що з грязюкою, піском та собачим гімном перемішаний, замерз і лежить до квітня? ))) 3 роки без снігу і туди йому дорога! Може колись зїздю на НР десь де сніг але поки що ні.

7 років не було снігу взимку і морозів — і це кайф. а цієї зими от знову, я намагалася побачити у тому щось добре, бо красота в глазах смотрящєго, але нічого не вийшло і в голові трі місяці лунав голос Цоя «бєлая гадость лєжит пад окном»

Та в юк май же те саме, іноді колись вистрелить −4 вночі, а так 6-12 вдень і вночі 4-8...Так мрячить багато але я ходжу в звичайних кросівках чи туфлях, зимові тімберленди так і не одягав цим сезоном хоч і брав спеціально легенькі, усю зиму ходив у евро зима куртці на футболку чи взагалі піджак поверх рубашки і ото вся зима. Зато ось березнь і вже зеленіє та квітне, відкрив сезона на веліку...

усю зиму ходив у евро зима куртці на футболку чи взагалі піджак поверх рубашки і ото вся зима.

це просто кайф — зручно, виглядає гарно, нема втоми коли треба на собі таскати кілька шарів одягу

там ключовий момент щоби до такої зими також прилагалося досить помірне літо зі стабільними +24С і можна прохолодою вночі але не обов’язково

після подорожі до Києва цієї зими зрозумів теж, що за снігом я не сумую

а цієї зими от знову, я намагалася побачити у тому щось добре

Ми цієї зими вперше покаталися на санчатах у своєму місті, дитина була в захваті. Але це буквально пару годин, а так, звичайно, сніг нафіг не потрібен у містах. Бо за санчатами, ми можемо і в гори поїхати, усього півтори години, а сніг там завжи зимою є.

Ми цієї зими вперше покаталися на санчатах у своєму місті

в нас завдяки зеленим заборонили сіллю посипати дороги, бо це погано для флори-фауни. я так і не зрозуміла про яку фауну йде мова — мабуть міські щури та миші. так от цієї зими був декілька тижнів сракопад, поки не засипали все нафіг піском та дрібним щебнем, який подекуди й досі лежить перемішаний зі сміттям

так от цієї зими був декілька тижнів сракопад

Над відео з Берліну уся Німеччина сміялася ) Там навіть новий прикол з’явився — Guten Rutsch ins neue Jahr!

загалом північ тої самі європи вони давно засипають саме дрібнім щебнем гранітом бо з снігу вище 20 метрів ні які солі не вистачить а як вистачить то там чиста солона пустеля буде на літо і на далі

і так потім на кінці сезону коли все вже розтане вони ту гранітну крихту просто змітають і збирають і якось там певно фільтрують чи миють тощо і просто пере використовують на наступний сезон

ЗЫ: у києві зараз має бути одна най брудніша пора року доки не виметуть і не вимиють зумисне і потім буде не великий проміжок чисто до літньої пилюки

... як як я якось приїхав пам’ятаю під розтанув сніг тільки тільки то реально так приох.їв з не звички вже йо ма йо ото ж бруд сміття пісок пилюка просто скрізь шарами і пластами ну і в повітрі відчувається теж

загалом північ тої самі європи вони давно засипають саме дрібнім щебнем гранітом бо з снігу вище 20 метрів ні які солі не вистачить а як вистачить то там чиста солона пустеля буде на літо і на далі

так і є, але тут же кожне домогосподарство має само сипати на тротуар той щебень, а коли настала ожеледиця, то виявилось, що в них його нема. і піску теж нема. тому стався сракопад на декілька тижнів.

а коли настала ожеледиця, то виявилось, що в них його нема. і піску теж нема.

коли в домогосподарстві в них його нема і піску теж нема значить випили... ))

Так хай пенсионери ходять та пiсочком трусять

Кого цікавить Іспанія, пишіть. Якщо не лякає 32 % податків (всіх — подохідний, соціалка, точніше по онлайн калькулятору можна порахувати) і приваблює можливість потім під 2,7 % взяти займ на житло (реально через 2 роки дають, на практиці можна і раніше). Оформила вже багато резиденцій digital nomad на три роки з продовженням на 2, а потім ПМЖ можна робити. Питайте.

А які мінуси Іспанії окрім податків чи окупасів ви бачите?

Бачу! Соціалізм люблять ті що побідніше, а їх тут досить багато. Коли іноземець купляє квартиру, а іспанець на свою «велику» зарплатню 2000 (ще треба постаратись) не може зняти, то вони дуже недовольні, і їх дратують «багатії», до яких вони відносять тих, хто має більше 4 тис. євро на місяць. Про плюси також написати?

Напишіть, будь ласка. І я ще чула від кандидата, який прийняв оффер зараз в Іспанії, що після digital nomad не факт ,що буде резиденціїя.

З плюсів (вони мабуть є причиною тривалого життя, тут багато 85 + бодрих людей): 1.Погода, хоч деякі регіони мають тут специфіку, на півдні завжди тепло, але в липні-серпні жарко дуже, можна поїхати на північ і насолоджуватись там літнім океаном. Взагалі з 20 + взимку можна за три години доїхати до місць зі снігом. 2. Відносно недороге життя (якщо порівнювати з іншими країнами Європи). 3. Свіжі і смачні фрукти та овочі цілий рік, їжа смачна. 4. Відношення до українців. Я б це поставила на перше місце для себе. Люди дуже терпимі до людей різних національностей, привітні. Українці не становлять тут найбільшу діаспору, то взагалі не привертають увагу, тобто ніхто не буде випитувати звідки ви, чому приїхали, хіба що ви активний волонтер, вивісили бандеру на балкон (що я вважаю викликає повагу, просто я не люблю зайвої уваги до себе в принципі). По вашому питанню від кандидата — digital nomad це вже резиденція. Але вона не дозволяє працювати на іспанський ринок (тільки до 20 % доходу), то компанія мала б його перевести на резиденцію високоваліфікованого спеціаліста, щоб він не втратив безперевну тимчасову резиденцію для подальшого оформлення постійної посвідки. Пишіть мені на телегу @LaudisTax я розкажу детальніше.

А наскільки вимагають знання локальної мови? Чи англійської достатньо? Дякую.

для чего ? для работы на локальный рынок? там там платят копейки а те кто платит норм тем испанский обычно не нужен

Дякую. За власними спостереженнями в Польщі, як в інтерсіті, 2 категорії місць. 1-а категорія: бігтех і їх зп; 2-а категорія — локальний ринок, міжнародний аутсорс ітд і зп нижче. Щодо мови. Саме у айтішніків дуже рідко бачила , щоб польську вимагали( скоріш , у банк галузі пару раз була вимога щодо рівня В2).

Ну как обычно.
Последовательность такая:
Локальный рынок (дно), потом галеры локальные, потом галеры международные, потом биг тек и стартапы международные ну и вишенка — супер богатые стартапы позиции которых особо не светятся но есть.

буде легше жити з іспанською звичайно. Навіть якщо прості фрази, люди дуже бідбадьорюють вас. До іноземців гарне ставлення (мій експіріенс). Англійська — це в великі міста треба їхати.

Та я в курсе.
У меня с испанским и каталой проблем особых нет.
Как начал говорить прям другой уровень жизни стал.

Дякую.Та це зрозуміло, мене більш в контексті роботи цікавило. Чи, власне, є/ не має таких вимог.

Дивлячись, для чого. Навіт в офісі міжнародної компанії буде трішки дискомфортно, бо місцеві будуть між собою розмовляти іспанською/каталонською/баскською і т. д. Якщо ввечері вийти в бар десь в центрі, то там буде куча іноземців. В повсякденному житті потрібна місцева мова, бо іспанці ну дуже погано знають англійську.

Іспанська друга по популярності мова в світі після англійської, так що вивчити її все одно доведеться.

Доведеться в якому випадку? Крім Іспанії це мова країн Південної америки чи Мексики... Кому може знадобитися туди їхати?

Явно перебільшення з «доведеться», загальна потреба існує тільки в одній franca lingua, без якої за поясом — принаймні дуже важко у сучасному світі. Всі решта мов (включно від другої і далі) по великому рахунку — опциональні. А зацікавленість в конкретній опції залежить від багатьох факторів, можливі нп — відповідне мовне оточення, респект до країни проживання тобто людей з якими спілкуєшся, культура, музика, etc.

p.s. доречі мені іспанська дуже подобається

Наприклад,тим, кому Європи вже замало. А в США/Канаду — не розглядають.

Ох, подивимося. Мене пару років тому відправив кастомер на німецьку при їх компанії, бо в них комунікації і переписки німецькою. Плюс, вакансій пару штук було. Ну і сказали , що на перформанс це впливатиме. Ну , от зараз , оскільки немає практики,все забувається.
Поодинокі випадки офферів в Іспанію конкретно в мене- це скоріш еміграція з Польщі до Іспанії наших фахівців.

Мову треба постійно тримати в тонусі. Бо вона як м’язи, умовно. Не тренируєш- нічого не виходить.

Оно само залазит если не сидеть в ракушке

у тебя получилось? как оно испанский вообще сложный по твоему субъективному мнению?

я каталонську не знаю і материкову теж але як судити з латинської то так на побутово прикладного застосування рівні можна проскочити майже без зусиль (тут можливі особливості особисті) але тут я екзамен не здавав і більше того такої «бульбашки» як то треба у мексику аргентину поїхати щоби мову вчити з нейтівів то у мене нема

але як вхопити латинське радіо або канал у телевізорі то в принципі видно що не нейтів чи флюєнт но загалом не чиста абракадабра

але я пробував порівнювати і імхо вже важко порівнянти як то з оригінальної американської вже тобто питання

как оно испанский вообще сложный

воно цікаве як є з чим порівнювати але як початок то наче ні

ЗЫ: але ще окремо може враховувати що латинська може як на половину на справді американська як у порівнянні з високою імперською каталонською ))

ЗЫ: сорі я перевірив по словнику то була кастильська ))

тобто ноумед втрачає безперервну резиденцію якщо не оформиться в іспанську контору?

в нее нельзя оформиться, виза номада это плата за возможность проживания, ни больше, ни меньше

я не про то, номад — це тимчасова резиденція
я так розумію що через умовних 5 років тимчасової має виникати право на постійну
питання чи для номада реально отримати постійну чи це тільки через зміну візи з ноумадівської на наприклад спеціаліста в конторі

если ты спрашиваешь идет ли пребывание на визе номада в стране в зачет по количеству лет проживания на гражданство, то ответ: да, идет. пройдешь ли ты в путь виза-внж-пмж-гражданство гарантий никаких, но теоретически это реально. даст ли тебе Украина спокойно работать на фопе, живя в Испании, скорее всего нет. сможешь ли ты получать налоговые льготы до получения гражданства в Испании, точно нет, 2-5 лет может и получиться, больше 5 практически точно нет. но при этом всем планировать ты не можешь, Испания с любой момент может поменять условия, например увеличив срок до 15 лет

Реально отримати звичайно. Треба також мати безперервну прописку (або перерва не більше двох місяців з підтвердженням що в цей час були в Іспанії).

так, після 5-ти років на номад візі можна перейти по араїго на ПМП, а потім ще через 5 років можна подаватись на громадянство

Ні, якраз резиденція номада дається під роботу на компанію не з Іспанії. Тобто на іспанську компанію не можна працювати (хіба що це не більше 20 відсотків ваших доходів).

Відношення до українців. Я б це поставила на перше місце для себе. Люди дуже терпимі до людей різних національностей, привітні

Теж в Іспанії зараз. Становлення гарне до українських жінок.
У чоловіків зовсім інша реальність )

У чоловіків зовсім інша реальність )

а як вони їх розрізняють? ))

Там де іспанцю чи української жінці від поліції усне зауваження, українському чоловіку будуть лупити штраф по максимуму.

а нє ну це правильно я теж так роблю ))

Розмовляти будуть з вами іспанскою. А можуть принципово і на каталанської.

гм ну прямо якісь правильні іспанці тобі там трапляються просто підряд грінго значить понаїхали но роблять це без уваженія ))

І ця принциповість саме до чоловіків.

загалом так я теж так роблю ))

youtu.be/GpLeHrROqRE?t=25

работає я провіряв ))

Прожив декілька років в Барселоні і не з усіма пунктами можу погодитись.

але в липні-серпні жарко дуже, можна поїхати на північ і насолоджуватись там літнім океаном.

«жарко дуже» це ще м’яко сказано. На півночі літом дуже спекотно, дуже спекотно. І це не так і легко туди просто так поїхати. Пів Іспанії на літо переїздить на північ в холодок. Ціни на аренду літом шалені.

Взагалі з 20 + взимку можна за три години доїхати до місць зі снігом.

З Барселони до Андори (чи інших гірськолижних курортів) мінімум 2 години шляху, і це якщо нормально їхати.

Відносно недороге життя (якщо порівнювати з іншими країнами Європи).

Так, дешевше, ніж в сусідній Франції, і на декілька порядків дешевше, ніж в Британії, але все ще значно дорожче, ніж в Україні.

Свіжі і смачні фрукти та овочі цілий рік, їжа смачна.

А це уже не правда. Більша частина фруктів/овочів парникові та приїжджають з Африки і на смак як вата. Стандартні овочі типу помідорів та огірків просто вода водяна. Той же самий інжир (національна ягода) смачний тільки декілька тижнів, і коли купуєш серед дорогих варіантів. Плюс іспанська кухня дуже переоцінена сама по собі. А що мене більше всього здивувало, що в такій популярній країні мінімум різноманіття серед продуктів в супермаркетах. Ті самі керфури в Франції пропонують набагато більший вибір товарів, ніж в Іспанії. А м’ясо? Іспанія — #1 країна ЄС по якості м’яса, а стейк нормальний купити в одному з найбільших міст ЄС це пригода всіх пригод. В Британії сірлойн та рібай можна купити практично в будь-якому Теско.

І що з умовних 120к буде 32% всіх податків?

~40%

Нeпринципово залeжить вiд рeгiону та кiлькостi дiтeй, алe нe сильно
autonomoinfo.com/en

Ну процент зависит от дохода. Все сто после 60к в год — это 45%, с 35 до 60 — 35%.
И это без соцстраха и других мелочей.
С номадом пока непонятно будет ли после него резиденция или нет ( после продления). Так что не обманывайте людей.

знаю що дехто будує схеми з прийомом грошей у іншу юрисдикцію (ОАЕ, наприклад) і тільки необхідне виводити в Іспанію, що по реальним кейсам відслідковування такого податковою Іспанії ?

Час від часу читаю про такі випадки що попадають до змі (правда про французів у Дубаї). www.ladepeche.fr/...​llion-deuros-13138462.php

TL;DR Франція часто вважає людей що живуть на 2 країни як своїх податкових резидентів через «центр життєвих інтересів» і оподатковує по повній. І вже треба в суді доводити що це не так. А суд вже може відмінити чи підтвердити податки.

з Францією зрозуміло, Німеччина та Австрія теж відслідковує, цікаво як раз що там іспанці, у яких багатьох «рильце у пушку» — багато схем побудовано через країни латинської та центральної америки. і фізособи це зрозуміло, я скоріше про б2б — коли є дубайська компанія-контрагент яка отримує усі гроші за замовлення, але виплачує зп діректору чи працівнику в Іспанію на рівні мінімалки, решта витрачається через корпоративну картку та/або інвестується вже як дубайська компанія.

Так, якщо на рахунку рух більше 3к євро, а числишся як безробітній, то можуть прижати.

CZ update:
The Czech government has officially launched the second wave
for transferring from temporary protection to the special 5-Year residence permit.
While the path to permanent residency is open again,
the strict conditions remain unchanged.

Official Link & Info: ipc.gov.cz/...​stni-dlouhodoby-pobyt-ua

P.S. Critical Warning for OSVČ (Self-Employed):
Many applicants were rejected in the first wave due to a misunderstanding of “Income” vs. “Turnover.”

The Requirement: You must generally prove a taxable income (tax base) of approximately 440,000 CZK
for an individual (plus 110,000 CZK per dependent).

The Trap: If your turnover is 1,200,000 CZK but you use the 60/40 expense rule,
your taxable income is only 480,000 CZK.
If you have even one child (dependent), you would need 550,000 CZK and would therefore be rejected.

Lump-sum Tax (Paušální režim): Be extra careful.
The Ministry uses fixed “fictional” income figures for these tiers
(e.g., Tier 1 is often calculated at only ~225,000 CZK),
which is not enough for a single person to qualify.

Цікаво, дякую за інформацію. А можна будь ласка посилання на джерела де описано про це?

(Paušální režim): Be extra careful.
The Ministry uses fixed „fictional” income figures for these tiers
(e.g., Tier 1 is often calculated at only ~225,000 CZK),
which is not enough for a single person to qualify.

I am not an osvč, probably you need to study a low. There was a lot of screams and squicks like “I had one! million and they refused” youtube.com/...​vDpT0?si=osSRGcA9M6JDsTlv

Paušální režim

Там тiльки Tier 3 пiдходить з 27139 czk/month податкiв

Я порівнював податки на ось цьому сайті taxravens.com/en. Може, буде комусь корисно.

По Болгарии ошибка почти в 2 раза. Нету там 23,хх% налогов и соцпоборов со 100 штук. В худшем случае процентов 14%, зависит немного от статуса (наёмный или самозанятый).

Я думаю и по другим странам там примерно такая же «грешка», как говорят в Болгарии. PwC ж, консалтеры мать их...

да, там считает погоду на Марсе.
они неверно соц взносы считают со всей суммы. что в корне неверно. Социалка останавливается на 2 265 EUR в год. Поэтому для высоких зарплат Болгария очень приятна плоский подоходный 10% + низкий потолок социальных взносов.

они неверно соц взносы считают со всей суммы

Очень похоже на то...
Ещё б добавил, что самозанятые платят 7,5% подоходного — 25% от оборота тупо списываются на «расходы», которые доказывать не надо. У айтишника они минимальны, поэтому можно смело считать 10% на 75% оборота.
Не знаю как у штатных, но ИИ говорит нетто получается примерно то же.

Не зря вчера на биржах был лёгонький sell-off компаний, которые благодаря ИИ становятся лишними. Надеюсь там PwC в первых рядах. На стройках многих стран не хватает рабочих рук, Трамп и иже с ним мексов не пускают...

А як в Болгарії з легалізацією? Дають якесь внж на основі фопа?

к сожалению нит. Но в прошлом году приняли закон про дигитал номадов. Но пока не очень понятно к какому месту его прикладывать :)
практики нормальной нет.
до этого айтишники все на блу картах сидели и временной защите.

к сожалению нит. Но в прошлом году приняли закон про дигитал номадов. Но пока не очень понятно к какому месту его прикладывать :)
практики нормальной нет.

Це усе що треба знати за Болгарію
Низькі податки це звісно добре, але якщо немає прозорого шляху до пмж, то нафіг воно впало

имхо всё же ж на пмж и паспорт если смотреть здесь и сейчас то перспективнее (ещё раз здесь и сейчас) копать тогда уже ромунию

по крайней мере они уже вошли в шенген даже наземной границей что кстати означает что пмж ромунии есть евро виза «д + ц» даже без учёта того что формально украинский паспорт есть (полу) автоматическая виза «ц»

... с другой стороны болгария вроде как перешла на евро но имхо логистика в целом на пол шишечки хуже если брать как пример сравнения польщу откуда летает прямой до нью-йорка чикаги миами и ещё куда-то возможно вашингтон диси то из бухареста только нью-йорк (в старый добрый не слишком любимый мной лично терминал с украинцами) и ещё occasionally в чикагу (но это не точно)

опять же ж по ромунии автобан на европу совершенно норм а помимо того ну х.з. а у болгарии к.м.к. даже границ с европой нет только бакланы и турки

копать тогда уже ромунию

Наскільки я пам’ятаю, то там громадянство тільки для етнічних румунів

опять же ж по ромунии автобан на европу совершенно норм

Оце ти зараз насмішив))
Ні, дороги в Румунії добрі, але автобанів на Європу я там не бачу від слова зовсім
бо буваю там приблизно раз на місяць як раз на мадярському напрямку
Сербія в плані швидкісних трас на дві голови вище за Румунію
Але щодо самої країни, то як мінімум західна частина дуже ок, та ж Тимішоара наприклад

Сербія в плані швидкісних трас на дві голови вище за Румунію

так баклани рулять хороші баклани як хороші руські бо селяві ))

Румыния и Болгария в «наземный» шенген вошли одновременно. Границы с Грецией и Румынией.
Из Софии до Средиземного моря 3-4 часа, достроят магистраль будет еще быстрее (в БГ ограничение на магистрали 140 км/час)

Из Софии до Средиземного моря 3-4 часа

а ну да ещё ж дарданелы хотя нет подожди при чём тут дарданелы какое вообще средиземное море ты имеешь в виду и при чём тут средиземное море вообще?

(в БГ ограничение на магистрали 140 км/час)

у болгарии есть свой выход к средиземному морю?

речь о поездке на выходные. до Средиземки в Греции до 4х часов из Софии (магистраль пока еще не достроена, но процесс идет). Своего выхода нет, но с полноценным шенгеном это не играет роли. Сел в авто и поехал.

но с полноценным шенгеном

и блокпостов у вас тоже нет?

есть выборочные проверки. на границе германии точно такие же.
за прошлый год я в Румынию раз 20 точно ездил на авто на укр номерах. ни разу не остановили. Кого-то тормозят, проверяют доки и отпускают сразу.

кляти ухылянты! ((

Тоже несколько раз ездил Болгария-Румыния, я вообще не видел никаких КПП, только бабуля в будке сидит, берет 3 евро за проезд по мосту

btw у вас там евро как я понимаю совсем ввели и идут до обмены отстатков на руках наличных как оно вообще ощущает евро ввели мне интересное?

та как буднично этот ввод прошел. на услуги под шумок мелкий бизнес кончно округлил цены в свою сторону, а так все спокойно прошло. В январе расплачиваться можно было обоими валютами, в феврале онли евро. по радио скаали. что 67% налички левов уже обменяно.

Дані взяті з чату гопоти. І мають зв’язок з реальністю десь на рівні рейтингу підтримки лідора.

Панове, а що по Австрії? Wir sprechen hier ein bisschen Deutsch, hilft das?

Czech Republic. ​After nearly four years on temporary protection, my family and I finally received the 5-year special residence permit, giving us a clearer path toward permanent residency. However, our success feels like an exception.
​The path to this permit has effectively frozen. Only 15,000 people—less than 20% of those who applied—met the extreme income and housing criteria. With nearly 400,000 of us still on temporary protection

I received a residence card in Poland. I worked in the Czech Republic in 2016, but the language and everything else didn’t work out for me. The best place is home in the Carpathians, and we are making donations to the Armed Forces of Ukraine.

Давай я перефразую. Після 4-х років митарств ти отримав підтвердження продовження ше більших митарств на наступні 5 років, і то притому що ти платиш за соціальне страхування — але яке тобі недоступне. Якщо тебе виженуть з роботи то ти станеш бомжем — у тебе не буде медичного страхування і ніякої підтримки від держави. В той час в умовній Німеччині ти б міг уже стати громадянином, заплативши стільки ж податків. І якщо що — отримати більш-менш життя навіть якщо тебе виженуть з роботи чи щось таке подібне станеться.
А також це все притому що житло коштує дорожче ніж в західній європі. То дуже сумнівне задоволення на любителя.

You know how to inspire optimism and light the age of darkness!

перше правило життя в оттуда не мати справу з нашими в оттуда )) залізне правило життя в оттуда работає залізно я провіряв

причому

з нашими

має набагато ширший сенс ніж просто з нашими

Я припущу, що всі до цього приходять, на жаль.

Якщо не секрет, працюєте як osvc чи на місцеву контору?

Я тебе не розумію. Заплатити тонни соціалки щоб нею не змогти навіть користуватися наступні років 5? В чому резон? А нерухомість дорожче Берліна. Ну тобто жити все життя в оренді. Податку ти платиш як в Німеччині. До громадянства хрен зна скільки.
Дуже дивний вибір.

It seems your attitude and demeanour have shifted toward Germany lately—wishful thinking?
I suppose you’ve heard about the 3-year plan for German citizenship and got obsessed.
Tell me more.

In the Czech Republic,
I have the full spectre of pain described in the comments above and below,
but there are two points that heal my mind:

~3 years to permanent residence, ~7 to citizenship.
Czech language is easy enough to penetrate to a C1 level in 2 years, even at forty-five.

I have some basic German, maybe A1 with a quick A2 perspective, but reaching C1 there would require enormous effort.

P.S. Please excuse my English. I’m pushing myself to practice as much as possible.

Але в Німеччині достатньо b1 рівня для громадянства... за 5 років. Про який c1 ти говориш?
А не за 10 як тобі. при тих же податках і уже дешевшій нерухомості. Можна і вивчити на b1. Краще вчитися і мати кращі умови на 5 років швидше ніж чекати на них ще додатково 5+ років... І то все через якийсь там рівень b1... Я вже мовчу за соціалку.

Well, if that’s the case, in about 2 years we’ll probably see a lot of feedback like: ’I was a refugee with temporary protection, and now, look—I have this solid German passport, I am a citizen! You foreigners, go back to your third world!’

може і ні, світ мінливий. прийде за 3 роки AfD чи щось подібне до влади і пмж-папірці обнуляться

По Osvč тут були обговорення: якщо it та paušální daň (це аналог польського ryczałt на jdg), то:
* до 1.500.000 крон на рік, платиться фіксований податок 9984 крони/month
* до 2.000.000 крон — 16745 cz/month

Меньше ніж в Польщі через 2.5 роки, коли duży zus. Але є ось цей ліміт в 2M, хоч для студента не актуально.

Так дякую. Читав про цей paušální daň. Надіюсь вийде відкрити osvc із цим paušální daň. Якраз наче наскільки я зрозумів до для українців по тз і по закону Lex Ukrajina його дають. Якщо б вийшло то був би ідеальний варіант.

був би ідеальний варіант.

Не роби таку помилку поки молодий.
Порахуй скільки тобі встане купити житло.
У Польщі житло купити в 2 рази дешевше.
От візьми Варшаву і Прагу.
Візьми житло 100кв.м.
Переплата в Чехії за нього буде 300000 євро.
Тобто щоб взяти таке ж житло там тобі треба доплатити 300000євро.
На податках нехай зекономиш 300євро на місяць.
Тобто це окупиться через 1000 місяців (83 роки.)
Не повторяй помилки інших

Ну так Польща вже не варіант. Обговорювали нижче ж вже. JDG після березня не відкрити уркаїнцям. Закон що дозволяв це скасовують. Інкубатор теж не варіант бо компанії через нього працювати не хочуть.
То які тоді варіанти залишаютсья?
З того що я бачу, то зараз в Польщі шляху немає, звісно якщо не встигнути застрибнути в наступні 2 тижні, що для мене не варіант.

Та в Польщі завжди так. До 2 тижнів продовжать. Це улюблена стратегія в Польщі.
Крім того незрозуміло навіщо тобі то якщо тобі дадуть тимчасовий захист без проблем в Польщі і відкривай собі що хочеш.

Та я же не говорю що Польща погана. У мене на початку було 3 варіанти — Польща, Чехія, Словаччина. Я розумію що в Польщі як мінімум буде простіше бо там дуже велике ком’юніті, дуже багато інформації, дуже багато всього українського і тд. Та і по багатьох інший пунктах Польща виграє.
Але судячи із наявної на даний момент інформації, лавочка закривається — тимчасовий захист то буде, але JDG вже не відкриєш.
Якщо щось змінять, як ви говорите, в останній момент — то буде круто іі можна буде розглядати цей варіант, а ні, то поки Чехія виглядає як найоптимальніший варіант із трьох що я розглядав.

тимчасовий захист то буде, але JDG вже не відкриєш.

Повний бред. якщо таке і буде то не для тимчасового захисту. А для тих хто після інших країн і без захисту. Але навіть для них то дуже сумнівно і скоріш за все в останній момент продовжать

Ну от почитайте тет наприклад
https://workpermit.support/z-2026-roku-pravyla-vidkryttya-jdg-dlya-ukrayincziv-u-polshhi-zminyuyutsya/
Або тут
uaspilnota.net/...​a-ukraintsiv-berezen-2026

Ну це ж те що я сказав. там ж чітко пише.

Для осіб із чинним статусом UKR правила не змінюються. Українці, які мають цей статус, і надалі зможуть відкривати та вести JDG на тих самих умовах, що діяли раніше.

Ну так, щоб це отримати, то треба бути в Польщі до 5 березня 2026 року. Якщо приїхати пізніше, то це вже не буде працювати. Статус UKR не отримаєш, відповідно, JDG не відкриєш.
Можете ще нижче почитати, там вже вам про це ж саме писали.

У тебе все змішалося. ТЗ це і є Статус УКР. Його ніхто не відміняє цьго року. Ти його і після 5 березня зможеш отримати і відкрити собі JDG.
Під питанням лише статус перебування коли тобі не дають ТЗ (тобто ти після інших країн ЄС). Та й він скоріш за все продовжиться.

Так, справді вже голова кругом.. Тепер зрозумів. Дякую за пояснення.
Тобто раніше не важливо чи був ТЗ польський чи ні, ти міг приїхати в Польщу і відкрити JDG просто тому що діяв спец. закон який дозволяв всім українцям, не залежно від того чи є польський ТЗ чи ні, відкривати JDG.
А тепер після 5 березня 2026 цей закон відміняють. Але при цьому якщо виїхати і отримати саме ТЗ в Польщі, то потім по цьому можна буде відкрити JDG.
Тобто фактично змінилося із «можеш відкрити JDG бо українець», на «можеш відкрити JDG бо є легальний статус в Польщі з правом бізнесу (UKR)».

Так. і притому ще далеко не факт що зміниться.
і UKR = ТЗ.

Ще треба враховувати, чи подобається та Польща як країна. Бо не всім заходить з їхнім «спердоляйте на фронт» та нетерпінням до чужоземців. В мене було декілька досить неприємних епізодів з поляками.

На скільки це сильно проявляється в повсякденному житті на даний момент?

За 4 роки 0 випадків, при чому дома не сиджу. Звичайно є ймовірність що хтось скаже спердоляй чи розіб’є щось в авто на укр номерах, але я б сказав що ймовірність дуже мала.

Нетерпіння до чужоземців означає — що ти будеш жити в основному серед білих людей. Що плюс. Не мінус.
А спердаляй на фронт — так думають всі європейці щодо чоловіка з України. Від Польщі до Ірландії. Не всі просто скажуть це вголос. Глянь на Мерца хочаб. Про політиків у країнах так званого варшавського договору я взагалі мовчу.

Нетерпіння до чужоземців означає — що ти будеш жити в основному серед білих людей. Що плюс. Не мінус

Ну білі — не значить автоматично хороше відношення до тебе. Зате навпаки, якщо до «не білих» у них нетерпіння, то і до тебе самого буде нетерпіння, бо ти хоч і білий, але «зі сходу».

А спердаляй на фронт — так думають всі європейці щодо чоловіка з України.

Ні, є такі місця, де людям байдуже (або навпаки, відносяться з розумінням). Якщо звісно ти сам не провокуєш. Мені наприклад подобається Словакія. Але вони на жаль затянугли гайки з міграцією і ФОПами.

Глянь на Мерца хочаб

Германія також специфічна країна зі специфічним менталітетом, моїм знайомим не подобається.

Мені, наприклад, подобається Словакія. Але вони на жаль затянугли гайки з міграцією і ФОПами.

Згодна, я тут майже не зустрічала негативного ставлення до українців. І гайки затягнули для ВНЖ, але опція тимчасового захисту є доступною. А вже на тимчасовому захисті можна відкрити ФОП. В 2027 році, скоріш за все, ФОП буде вже підставою для переходу в інший статус після закінчення тимчасового захисту відповідно до рекомендацій Єврокомісії.

Я так розумію ви в Польщі зараз? Якби прийшлося обирати на даний момент знову, обрали б знову Польщу, чи якусь іншу країну?

В мене було декілька досить неприємних епізодів з поляками.

Таке в новинах можна побачити і про Чехію і про Словаччину.

А якщо >2M czk, що нормально для сіньора на контракті, скільки сумарно вийде за податок+соціалку на ФОПі? То вже мабуть значно більше за Польщу буде?

Не знаю скільки вийде, не ресьорчив, там вже буде загальна система, а не спрощена.

привабливість країни пропорційна рівню податків
найменш привабливі мають і нижчий рівень податків, типу Грузії з її 1%
і навпаки в заможних країнах (типу Скандинавії) рівень податків може бути >50%

де той баланс, де буде і жопа в теплі і безпеці, але і не за всі гроші світу ?

Наскільки я пам’ятаю, то тільки через працевлаштування у місцеву контору
А рівень зп там такий собі))

Можна відкрити свою фірму і взяти трьох хорватів на роботу. ))) Фірма доречі відкривається досить швидко і просто, був здивований. Для українців на тимчасовому захисті уставний капітал як для хорватів, здається 2500 євро, бо так то для іноземців уставний капітал значно більше.
Взагалі хорвати ПМЖ та ВНЖ на ліво та на на право не роздають, не просто тут з цим.
Офіс епама тут є, тим хто скучив за галерами підійде )))) Цікаво, чи пропонує епам релокацію до Хорватії зі збереженням ЗП.
Про рівень зарплатні згоден — зарплати в Хорватії не дуже, бо нема такої великої кількості айті компаній і ніхто не тягне зарплати угору. А їх нема, бо населення всього 3.5 мільйона.
Як на мене, то ринок праці головний мінус Хорватії — невеликий і сильно орієнтований на туризм. Якщо є стабільна віддалена робота на не європейських клієнтів (бо з європейцями це ще + ПДВ треба до вартості послуг додавати) — цей мінус можна ігнорувати. А так то дуже непогана і безпечна країна, для спокйного сімейного життя. Молоді який потрібен двіж і тусево мабуть буде нудно.
Доречі, Хорватія одна з небагатьох країн де діджитал номаду взагалі не треба платити жодних податків, лише мед страховки. Зараз здається на 1,5 роки видають візу. Тим кого цікавить країна — можна спробувати таку візу як демоверсію.

Взагалі хорвати ПМЖ та ВНЖ на ліво та на на право не роздають, не просто тут з цим.

Достатньо оцієї фрази, усе інше можна було не писати))

Колись розглядав Хорватію для переїзду, але:
— медицина та нормальна освіта практично відсутня, тому з сім’єю взагалі не варіант;
— для продовження номад візи просять виїхати з країни майже на пів року, що взагалі треш;
— номад віза дуже коротка і після неї все ще далеко до пмп/громадянства.

Для цього є Німеччина. Не буває і того і того і того і не за всі гроші.

А чого Грузія найменьш приваблива? Найпростіший та найшвидший шлях до легалізації. Адекватні ціни, наприклад, на медицину. Податок 1%. Температура в лютому, от зараз, +22С в Батумі. Море. Не треба вчити локальну мову. Сама країна — лідер в світі по економічному зростанню. 9.3% в 2025, які мінуси? )

для мене два суттевих мінуси — грузини і росіяни

Якщо порівнювати ставлення поляків до українців та грузинів до українців то це полюси. І це факт.

А чого Грузія найменьш приваблива?

Та що ви пишите таке?! Грузія ж відмовилася боротися — повністю прогнулася під Рашку! Фактично там зараз такий же ГУЛАГ, як у Параші. Розстрілюють за лайк в інтернеті.
Але це тільки початок — усім відомо що рашисти не просто окупують ворожі території та підкорюють інші народи. Вони обов’язково влаштовують геноцид! Про це мабуть просто заборонено писати — але в Грузії москалі поводяться так, як в Бучі чи Маріуполі. В кожному підвалі катівні — люди просто зникають.
На прикладі Грузії ми можемо бачити що б було, якби Україна відмовилася від боротьби і погодилася на вимоги Парашки.

Наче ж на Тенеріфе ще не настільки припікає сонечко :)

прогнулася під Рашку

з цим сперечатись не буду, але все що нижче, то вже занадто гіперболізовано.

Хіба ви не читали у кожному топіку що треба або іти воювати або ворог прийде і усе одно усіх вб’є? Просто нема іншого виходу в українців — тільки обирати чи померти героїчно, чи ганебно.
P.S. Ті, хто втекли — вже не гідні зватися українцями тому вони не порушують цього правила.

а, натяк зрозумів, але «бригада» (комент вище) допомогла.

Бобер, ти вважаєш, що молодь би мовчала,якби дійсно було б ,як в Бучі?
Я думаю,що в них просто не має єдиного політичного лідера,хто б повів би цю молодь за собою. Ну і вплив рашки є.

все що нижче, то вже занадто гіперболізовано.

Це я трошки перебільшив. Десь так як кажуть що кого зараз не могілізувало ТЦК — потім могілізують окупанти і відправлять воювати з НАТО. Відсидітися не вийде — тільки смерть!

Відсидітися не вийде — тільки смерть!

Then out spake brave Horatius,
The Captain of the gate:
‘To every man upon this earth
Death cometh soon or late.
And how can man die better
Than facing fearful odds,
For the ashes of his fathers,
And the temples of his Gods,

‘And for the tender mother
Who dandled him to rest,
And for the wife who nurses
His baby at her breast,
And for the holy maidens
Who feed the eternal flame,
To save them from false Sextus
That wrought the deed of shame?

Це ви з яких новин таке почули? Все, що ви написали не відповідає дійсності. За триколор тут можуть непогано накидати місцеві. За лайки нікого не садили. Мітинги відбуваються постійно за ті чи інші партії, ніхто нікого не садить. Все вільно. Консульства тут також їх немає, дипломатичні відносини розірвані. Ваш єдиний емоційний посил, що вони не воюють. Так вони цього не хочуть, щоб Тбілісі, умовно перетворився на Бахмут і їздили скрізь пакувальні бусікі. Вибори чесні, люди прийшли і проголосували. Ви щось наплутали :)

то сарказм був, автор теоретизує що було би якби Зєля домовився з рашкою по прикладу Грузії і запобіг війні

де той баланс, де буде і жопа в теплі і безпеці, але і не за всі гроші світу ?

Питання балансу — дуже суб’єктивне.
Що до «жопи у теплі», то чому б не Кіпр :) Щось його рідко згадують.

PROS:
— податки ~ 15%
— якщо працювати на місцеву компанію, з tax exemption ~ (10% social + 5% tax)
— якщо «ФОП» — теж десь 15%, але вже гемор з юрист/бухгалтер
— ЄС та євро зона
— усі говорять англійською
— море
— громадянство за 4 або 7 років (залежить від знання грецької) та працевлаштування
CONS:
— росіяне. (але де їх нема?)
— російською теж горять, трохи більше, ніж мали б
— праве кермо
— UK електричні розетки
— сіга-сіга
— не країна НАТО, та частина території окупована

А чи вигідно відкрити ФОП в Польщі? Після двох років social tax 2500 zl = 700 USD + податок на дохід 12% для програміста + бухгалтер 400 злотих в місяць. Це. Абцть вигідно для Tech lead але не факт що вигідно для мідла.

Більшість фірм не працюють з інкубатором бо юридично ти передаєш код інкубатору а далі інкубатор клієнту

Десь в розвинутих країнах є кращі умови?

Бухгалтер не потрібен, багато хто використовує wfirma/infakt і сам веде бухгалтерію, вона досить проста. Це десь $200 на рік. Тут була стаття на форумі, як вести у wfirma (займає 10 хвилин на місяць).
«Social tax» залежить від доходу, якщо заробляєте більше $83k у рік, то буде 3400 zl = $950/міс. Це додати до 12%.

wfirma/infakt рахують скільки податків платити чи займаються всіма звітами ?

wfirma «займається всіма звітами» — генерує/відправляє PIT28 (річна декларація), ZUS DRA (щомісячна декларація до соціалки про дохід), KSEF (надсилає інвойси до податкової) і т.д. Можна навіть робити платежі через цей сервіс. Про інфакт не дуже в курсі, але думаю щось схоже.

Плюс-мінус так і є. ZUS з 1 січня виріс вчергове. Можна легально платити трохи менше, якщо є особи на утриманні, але в цілому, якщо виходить менше, ніж 2K EUR (краще 3K) після податків на людину без сім`ї, то краще дивитися в бік інших країн.

Так з Польщі напаки виїзджають далі на захід, бо бояться війни.

Поки не бачу паніки серед місцевих.

Маю на увазі українських ІТішників там

Я думаю українці більше їдуть через ставлення поляків. Комусь пофіг, а комусь це набридло, ось і їдуть.

Через ставлення ніхто не їде особливо. В основному їдуть через бажання «жити в теплі на березі моря». І потім побачивши як там в реальності — повертаються) і уже ніде не їдуть.
Одне діло ставлення але норм ціни. Інше — коли на тебе всеодно але «заплати». Не всі готові «заплатити» за таку дурницю як ставлення (люди всюди однакові по ставленню).

В основному їдуть через бажання «жити в теплі на березі моря». І потім побачивши як там в реальності — повертаються) і уже ніде не їдуть.

Можливо повертаються не через ціни, а через те що багато арабів, індусів, мароканців і тд, через що відчуття безпеки ще менше ніж в тій же Польщі. Ще чув що всяких планокурів, наркоманів, бариг та інших підозрілих темних занадто багато, через що і злочинність висока.

Так. Цілком ймовірно. Там всі переваги життя «серед небілих звичних людей»

Це можливо в Барселоні. В Валенсії, Аліканте, Севільї це невалідні поінти, не кидається в очі така кількість арабів/африканців і по відчуття безпеки також ок. Але не буду сперечатись що в Празі мені найбільш комфортно по безпеці, в Польщі також, особливо якщо не розмовляти українською/російською на вулиці.

Фінанси, складність знайти житло, комусь хочеться більш звичного середовища — основні причини повернення. Хоч в мене нема статистики, але суб’єктивно в іспанських каналах з’являється більше людей з Польщі, ніж в польських кто повернувся/переїхав з Іспанії.

«жити в теплі на березі моря».

Ще їдуть тому що Польща «не дуже заграніца». От штати, або Німеччина — ото да, є відчуття що переїхав.

І багато потім повертаються :) Якщо людина адекватна то ставлення поляків здебільшого позитивне.

Польща буде з найбільшим вибором по оформленні документів. Навіть якщо раптом тобі не дадуть там тимчасовий захист, що навряд чи буде — ти можеш і без нього все оформити спокійно. В Чехії такого не буде якщо не дадуть тз. Наскільки я чув там зараз у владі партії які хочуть максимально обмежити українців. Та і внж там покищо не дають на відміну від Польщі. Ще там жаліються на ціну нерухомості яка уже дорожче Берліна. Сумнівний вибір.
А якщо хочеться поменше податків — то південні країни типу Хорватії або без податків — Албанії.

ти можеш і без нього все оформити спокійно

до 4-го бeрeзня цього року

Та і внж там покищо не дають на відміну від Польщі.

Польща мабуть найпрозорiша в цьому планi, алe iншим країнам всe одно трeба будe щось вигадувати до 27 року, щоб сотнi тисяч українцiв нe стали нeлeгалами.

Чeхiя Ok варiант, алe купити житло в Празi дiйcно трохи овeрпрайс.

Ну продовжать в самий останній момент. Стандарт для Польщі.

Так нe будe можливостi вiдкрити jdg, наврят цe вжe змiнять, лишe прeзидeнту залишилось пiдписати.

Насправді це невідомо, бо в новому законі немає чіткого формулування про заборону веденя господарської діяльності. Нижче давав формулювання з закону.

А поки що якийсь цирк на дроті, «зможете податись на карту онлайн на платформі», місяць до названої дати Х, платформи нема, інфи нема, ніхєра нема.

Дякую!
Можна будь ласка детальніше про це:

Навіть якщо раптом тобі не дадуть там тимчасовий захист, що навряд чи буде — ти можеш і без нього все оформити спокійно.

Як саме можна буде оформити JDG без ТЗ?

Абсолютно законно. В Польщі є варіанти щодо цього на відміну від більшості інших країн

Якщо не секрет, то які саме варіанти крім бізнес інкубаторів?

З початку війни була спецустава, що всі українці можуть відкрити jdg просто на безвізі, для цього ТЗ не був потрібен. Вона ще діє, але її відміняють цієї весни.

Ну от і я таке читав. Але тут говорять що поки не ясно відміняють чи ні..

Ну, балакати про це вже почали. А отже зроблять, незрозуміла лише дата.
Для айті отой jdg це майже готовий внж в Євросоюзі тільки за те, що приїхав в Польшу.

Я позавчера летал в Польшу и делал песель, профиль зауфаны, открыл фоп, сделал карточку в банке. Но я делал через «помогаторов», хотя оказалось что это всё очень легко сделать самому. Могут быть проблемы только в ужонде, потому что там сидят поляки и без знания языка может быть неудобно. ФОП открывается онлайн.

Дякую за інформацію.
Я так зрощумів що ви вже проживаєте в якійсь країні. Як тоді вдалося зробити песель? Чи в поточній країні не робили ТЗ?
Також, можете детальніше розповісти про «помагаторів»? Це типу допомогають з оформленням під ключ? Який в них прайс якщо не секрет?

Звичайний песель, не УКР, видається усім бажаючим.

Також, можете детальніше розповісти про «помагаторів»

Не ведись на помагаторів, це наші ж бариги які деруть в три шкури за те що можна наклікати за 5хв. Знайомий казав що просто знаходиш бухгалтера, який буде вести твій фоп і нормальний бухгалтер сам тобі відкриє безкоштовно фоп і розкаже що робити, йому це вигідно бо ти його клієнт на роки вперед. Якщо він хоче додаткову плату за це, то шли нах такого і шукай іншого. Також деякі банки при відкритті рахунку можуть теж допомогти відкрити фоп безкоштовно, це типу в них акції такі. На крайній випадок шукаєш місцеву благодійну організацію і там відкриють безкоштовно за 20хв.

Успехов найти нормального бухгалтера в Польше :)
А так да, всё что помогаторы делают, можно сделать самому.

Мені допомагали відкрити JDG бух. контора. Не безплатно, а за 100 злотих, якщо взяти у них супродів хоча б на 3 місяці. Без супроводу щось типу 300 злотих коштує. Можна і самому, але пунктів там досить багато і я радий що взяв допомогу

Там в принципе ниже уже ± ответили.
Песель доступен для открытия всем. Не путайте с песель укр (ТЗ для украинцев).
Из-за того что у меня уже есть защита в другой стране, песель укр мне не положен, легализация доступна на общих основаниях.

Помогаторы это украинцы которые там живут и занимаются документооборотом. По сути они берут деньги за то, что тебя водят за ручку, общаются с поляками, помогают со счётом в банке.
Но как я сказал выше — это всё очень легко сделать самому. Проблемы могут быть со счётом в банке, если нет договора аренды.
Песель (2), профиль зауфаны (2), JDG, счёт в банке — 2000 злотых мне обошлось.

Дальше сказали пару инвойсов завести на счёт и через пару месяцев можно подаваться на карту.

Дякую за відповідь!
А цей JDG відкрили ж по спец закону який доступний для українців на даний момент, правильно розумію?

А вот тут может подскажут коллеги которые ведут деятельность в Польше. Как я понял, только нам (из иностранцев) можно открывать JDG, и то, пока до первых чисел марта.

Так, наскільки я зрозумів то саме так це і є.
Дякую!

В ужонді (принаймні Варшави) у вікнах, які взаємодіють з іноземцями сидять поляки зі знанням англійської

Я не знал, если честно. Думал что ± как у нас в ЦНАПах.
Но я всё равно остался доволен что не пришлось разбираться как всё там устроено.

В Польщі поки що діє спец закон дозволяючий українцям працювати та відкривати бізнес навіть без статусу укр.
Але його оце чи відміняють, чи продовжують, незрозуміло
Краще поквапитися і встигнути за місяць заплигнути на цей потяг якщо воно треба.

А якщо хочеться поменше податків — то південні країни типу Хорватії

Хз які податки там, але питання чи є там робота та хоча б якась медіанна зп. Також що там по ВНЖ, після тимчасового захисту. Бо після ТЗ залишитись можливо не дадуть. А діджитал номад віза лише на півтора роки і потім все.

Роботу якщо шукати то на півночі Європи а не на півдні...

Так отож, а без місцевої роботи не буде ніякого внж. Та і ймовірніше брати на роботу будуть в пріоритеті тих, хто знаходиться локально там же на півночі Європи, тих хто на місці і має місцеве право перебування.

без місцевої роботи не буде ніякого внж

Польша — JDG, Iспанiя — Digital Nomad.

Испанский номад вроде не идет в зачет на ларгу

Я так понимаю, что пока не ясно, мнения противоположные что будет после 3+2 лет на номаде, так как прецедентов ещё нет и законы не совсем прозрачные на этот счёт

И Константин писал о ВНЖ, не ПМЖ, в Испании на номаде можно 5 лет на внж жить.

Это реклама. В законах там оч зависит от интерпретации.

Німеччина наразі ні, вікно можливостей зачинене вже. Роботу знайти важко, добре тільки тим, хто вже працює і має де жити.

А чому зачинене, вже не приймають на ТЗ?

Так головний німець все в телевізор ниє що українців багато понаїхали. Навіть боневтіка якось просив позабирати їх та хай воюють.

головний німець все в телевізор ниє що українців багато понаїхали. Навіть боневтіка якось просив позабирати їх та хай воюють.

це йому сцикотно, що русня прийде.

з іншого боку буває дні, коли йому сцикотно, що в Дойчланді половина населення старпьори і працювати скоро буде нема кому. в такі дні він ниє, що нема молоді і потрібно людей з закордону якось переманювати.

Просто з цікавості, а що він про купівлю нафту й газу в рашки каже? Ну й взагалі як в Рейхстазі складають разом економічну війну з рашкою та купівлю енергоресурсів у неї ж всупереч своїм же санкціям?
Бо я не дуже спостерігаю хто там що в телевізор каже та й цікаво думка людини яка прям посеред оцього всього живе.

Просто з цікавості, а що він про купівлю нафту й газу в рашки каже?

Німеччина не купує нафту і газ в раші. Але, за оцінками, біля німецького 5% газу може мати російське походження, бо його купують Франція, Іспанія і Бельгія, а труби там спільні. Також російський газ може потрапити з Туреччини чи ОАЕ, де його маскують під «не російський». Те ж саме і з нафтою, Індія та Китай купують дешеву російську нафту, розблять з неї дизель і продають по всьому світу, в тому числі і в Німеччину.

Через те, що вони купили то не напряму у рашки, нафта не перестає бути російською.
І вони про це чудово знають, але ж клеїти дурня то зручно.

Так у них варінтів не багто по газу або раша або піндоси, обидва їх у два смичка дрючать. Вони роками вбивали енерго незалежність(чи була вона в них взагалі?) і розвалили атомні станції бо фублі не пахнуть, це було іще з часів шрьодінгера, і далі отой косоапої баби із вічним занепокоєнням.

Вцілому я европу в плані енергетики взагалі не розумію, русня їх там постійно на прутню крутила і пахла свій ніс іще навіть до совєцких часів, після другої світової окупували половину европи а вже 60-х почали будувати трубопроводи щоб іще глибше сісти на рядянського прутня.

прямо тут мало хто що каже, а по телевізору розповідають те, що потрібно, це якщо казати про новини. є офіційний канал Бундесвера (збройні сили) там вже цікавіше і там з початку війни прямо казали, що вектор на захист Європи від раісі, підтримка України стільки, скількі потрібно.

треба розуміти, що німецька економіка десятиріччями була зав’язана на російську, а початок війни і останні роки економічно Німеччина почуває себе не дуже добре за різних причин (дорогі енергоносії, демографична криза, нестача кваліфікованої робочої сили, міграція підприємств в інші локації і т.д.). економічна ситуація викликає незадоволення населення і на виборах почали набирати голоси праві популісти та трішки комуністи (і ті, і ті годуються з руки кремля). праві популісти тепер друга за чисельністю партія в Бундестазі, на сході за них голосують до 40 відсотків населення. до того ж населення взагалі незадоволено діючим керівництвом і є певний ризик політичного колапсу. тому на мою думку вони не можуть і не могли адекватно вести економічну війну з раісєй і от так зразу повністю відмовитись від всього російського, бо економічно буде дуже боляче, а населення цього може не зрозуміти і побіжить обирати тих, хто обіцяє халву от прямо завтра.

а по факту як, все ще дають ТЗ? бо часто кажуть одне, а роблять інше.

Португалия как вариант. У них вроде не обладается налогами иностранный доход 1-е 5 лет или что-то типа того. Но надо проверять.

Так там же здається соціалка 21.4% на 70% доходу в любому випадку.

Гарний варіант ця Португалія, але є нюанси.
Якщо відкриваєш свій фоп (atividade) то в тебе перші два роки діють податкові знижки. Периший рік приблизно 3-5% відсотків на дохід, а другий вже соціалка (12% по мінімалці) і 6% податок. На третій рік і наступні роки вже по повній соц + податок приблизно 28%.
Але тут соціалка дійсно працює і є багато різних виплат (більшість доступні якщо є діти). Плюс якщо є непрацююча дружина то з доходом приблизно в 45к євро можна зменшити базу опадткування на 4к (ми регулярно на 2,5-3к зменшуємо і це ще без дітей було).
Також дружина пішла в декрет і держава їй виплатила 10к євро за 6 місяців, бо вона платила соціалку рік перед вагітністю по 450 євро. В цілому можна розбиратись і робити собі мінімальні податки, але повторюсь потрібні діти для максимізації бенефетів як по податкам так і по соц виплатам.
Тобі не будть платити соц виплати якщо ти їх не контрибютив, тож систему не обманеш, але якусь частину виплат забрати можна, в нашому випадку ми забрали всі кошти

Да, но манифештасао закрыли. А зная Португалов не понятно будет ли переходной статус и какой. Может что-то придумают для тех кто на ТЗ и платит налоги, может нет. Может включат года по ТЗ, а может будет всё с нуля. NHR, для техлидов, тоже остался за бортом.
В итоге на третий год ведения деятельности будут полноценные налоги 30-35%, конская стоимость аренды (2500 за нормальную квартиру где не будет зимой 16-17 градусов). Не, нафиг.
Пока возможность еще есть, сгонял в Польшу открыл деятельность там, будем из Португалии переезжать.

конская стоимость аренды (2500 за нормальную квартиру где не будет зимой 16-17 градусов)

Оч странные цифры. Какой город?
В Португалии несколько раз был, по сравнению с Испанией (живу возле Малаги) у вас цены в кафешках и на букинге на 20..30% ниже, чем тут. В моем регионе можно квартиру снять за 900 (студия) — 1500 (2 спальни) на долгосрок.

Оэйраш, Большой Лиссабон.
Комнаты от 500 евро, старые квартиры (не Лиссабон) от 1200 можно найти, хорошие квартиры к которым мы привыкли в Украине — как я написал выше (от 2200 в старом доме, от 2500 в новострое).
Я снимаю за 1400 евро (а с текущим курсом доллара — это смэрть), Т2, дом 85 года, без кондиционера. При дожде текут окна, нагреть квартиру нереально.
Недавно украинцы заехали на пару этажей выше — у них 1200 евро.
Когда же приехали мы (23 год), цены были на пике. Самое дешевое жильё на airbnb был автодом за 1400. В итоге я снял на месяц квартиру в Алмаде за 1750 и стал искать жильё. Из 10 откликов ответило 4 варианта, и только 1 был просмотр. Может нам тогда так «повезло».
Но в прошлом году мониторили идеалишту — в нашем бюджете были аналогичные варианты тому, что мы сейчас снимаем.
Кто-то говорит что надо идти к агентам или мониторить фейсбук маркет в поисках брильянта, но то уже на любителя.

Тут идеалиста вполне рабочий вариант. Можно ещё через знакомых искать, есть шанс найти значительно дешевле — но надо их иметь из местных :)
Комната тоже примерно от 450, квартиры хоть и в старых домах, но зато с кондёрами в основном (иначе летом можно сдохнуть )) ). Отопления нет — ибо сколько там той зимы, но кондёр на отопление работает вполне норм, в доме +23 натопить можно достаточно быстро. Другой момент, что окна тут говно — ибо сколько там той зимы, поэтому как натопил — так за полчаса и остыло ))
Не уверен, что новые дома тут хоть чем-то лучше, впрочем, хаты за 2k€+ я и не ищу. Ща снимаю дом за 1080€ + примерно 100 за коммуналку.

В целом наверное очень похоже. Я еще когда-то рассматривал Мадрид, там за мой бюджет были очень хорошие варианты.

Дом в Португалии это что-то на богатом. За 1500 можно снять в районе Пенише, но если говорить о хоть какой-то цивилизации и быстром доступе к Лиссабону, то я не видел что-то дешевле 3к.

По поводу кондиционера — резонно. Позапрошлое лето у нас было холодным, вечером приходилось накидывать кофту. Прошлое лето было чуть теплее, наверное в сумме было дней 7 когда в квартире было невозможно находиться, пришлось покупать вентилятор) Зато в Мае были в под Барсой — выходишь с апартов и дышать нечем) У вас это действительно вопрос выживания.

У меня до Малаги 20 мин машиной или 45 на автобусе, который ходит ну так себе )
Впрочем, у меня машина и в Малаге я бываю нечасто, поэтому меня не напрягает )
Барселона — это ещё цветочки. Тут летом есть 6 недель трешака, когда ночью до +29 ))
Это типа ты в полночь вышел на улицу — ощущения как в Киеве в июле, только темно )))
Вентилятор не спасает никак — только кондёр 24×7.
Зато все остальное время климат отличный.
С домом — да, мне прям повезло. Мониторил любопвтства ради идеалисту недавно — не видел больше аналогичных предложений. По крайней мере, в пешей доступности от моря.

Довго в Португалії протримались (поки не надумали їхати до Польші) ?

Ні не правда.
Якщо відкрити місцевий ФОП, то перші 2 роки знижка.
З 3го року податки 20-40% в залежності від прибутку та складу сім,ї.

А если как физик с зарубежным доходом? Типа аналог Бекхема?

Хз.
Ні фізіків, ні Бекхемів я тут не зустрічав.

Да, і наразі ніяких варікв перейти з ТЗ на ВНЖ майже не існує.
Маніфісташо прикрили влітку 2024.
В теорії є перехід по хайквалу, але він вже 1.5 роки на працює фактично і хз коли запрацює.

Да, і наразі ніяких варікв перейти з ТЗ на ВНЖ майже не існує.

І нах вона треба тоді та Португалія.

Ну не знаю, я тут роботу місцеву маю, діти в школу ходять.
Якщо ще внж такі заапрувлять, то 99% залишусь.

То пан же в попередньому пості писав що внж отримати не можно?

Все я вірно написав.
Вони ,заднім числом, продовжили можливість подачі тим, у кого місцевий фоп був відкритий до літа 2024.
Якщо у вас такого не було, то вже не можна.

Тепер зрозуміло
Дякую за пояснення

У Чорногорії.
ТЗ зразу треба робити. Працювати зможеш зразу, як здаси доки на ТЗ.
Зразу матимеш право на роботу. Але краще, як на мою думку, відкрити DOO і не жлобитися на бухгалтера і на податках зекономиш.
Погугли чим фоп від doo відрізняється.

Мінуси:
1. Згідно нового Закону про іноземців не EU компанії мають сплатити €5к податків на рік.
2. 30к обороту до VAT, потім обов’язкова реєстрація.
3. Все дуже може бути повільно, деколи банки не відкривають бізнес рахунки, але є Zapad Banka і персональний візит знімає проблеми.
4. Балаган з трактуванням нового закону.

І так, є «полако». Тобто ніхто нікуди не поспішає.

У Чорногорії.

Хіба це не оазис кацапні? Вони наче їх без перешкод приймають, а ті туди їдуть бо в ЄС не можна.

Вже ні, побігли звідти масово після останніх змін у законодавстві, бо легалізувалися через фейкові контори без діяльності
Та й по нерухомості теж хвоста прищемили

В Іспанії їх багато зараз. Що не кандидат, так з рашки.

Їх там завжди багато було, так що не дивно
Узяти хоча б ту саму торев’єховку)

Та отож.В Польщі їх майже не має, до речі.

Зате тут повно українських ватніків.

Ключові слова новий Закон про іноземців і візи скоро вже.
І тому масово їдуть у Сербію.

В Словаччині теж можна відкрити аналог ФОП на тимчасовому захисті. Що ліпше: чеський чи словацький, не підкажу, але сам по собі словацький ФОП може бути підставою для оформлення ВНЖ після закінчення тимчасового захисту. Також Словаччина все ще дає тимчасовий захист після отримання в інших країнах.

сам по собі словацький ФОП може бути підставою для оформлення ВНЖ після закінчення тимчасового захисту

у них же були зміни в минулому році, що вже не дають ВНЖ по ФОПу? Чи ще дають?

Дають, але вони ускладнили цей процес, ввівши лімити на кожну країну, і подаватися на цей вид ВНЖ треба з посольства Словаччині в тій країні звідки ти.

Але якщо ми говоримо про тимчасовий захист, то відповідно до рекомендацій Єврокомісії кожна країна має розробити механізми переходу на інші статуси після закінчення тимчасового захисту. Є законопроект у Словаччині на цю тему, і хоча він ще може змінитися, але...В поточній редакції, хто був працевлаштований чи мав місцевий ФОП, чи навчався тут, буде легалізований за спрощеною процедурою і зможе отримати ВНЖ. В поточному законопроекті є прогалина по тим, хто ніде не працевлаштований, а також не зрозуміло чи можуть ті, хто був тут 5 років на момент закінчення тимчасового захисту, отримати ПМЖ.

В контексті Польщі, якщо устава буде підписана та Пан Oleksandr легально заїде та отримає статус UKR, то зможе відкрити JDG. І далі податися на карту від JDG. Є опція працювати через інкубатор по умовє о дзело і навіть отримати blue card.

Дякую. Але з того що я читав то:
Польща змінює правила щодо тимчасового захисту і права на JDG:
З 5–6 березня 2026 року сам факт перебування у Польщі на підставі тимчасового захисту (без іншого виду дозволу на проживання) може вже не давати автоматичного права відкривати JDG. Право реєструвати JDG залишиться лише для тих, у кого є інший легальний статус, що прямо дозволяє вести бізнес (наприклад, карта побиту з правом ведення діяльності).

Відповідно якщо я це буду робити після березня, то це вже не буде працювати наскільки я зрозумів.
Чи я помиляюсь?

І ще важливо розуміти, якщо спочатку в Польщі отримати захист, то Чехія потім не дасть.

Так, це ррозумію. Дякую!
Тому відразу і розглядаю найкращі варіанти щоб відразу подаватися на захист в одній країні.

В новому законі формулювання не очевідні. Бенефіціари захисту можуть вести господарську діяльність. Якщо буде статус УКР то 100% можна відкрити JDG

Як я зрозумів то із березня 2026 більше не можна буде оформити PESEL UKR.
Таким чином треба буде шукати інші підстави для того щоб залишатися в польщі і відкривати JDG.

Та наче ні, просто привілеї поріжуть. З дуже високою ймовірністю і без статусу UKR можна буде відкрити JDG. Скільки тут до березня залишилось, але президент ще не підписав закон.

ні. взагалі-то JDG як право це і була привілея українцям.

з підписанням змін ситуація з JDG повертається в довоєнні часи: JDG або на карті резидента / длуготермінових, або по возʼєднанню. На тимчасових картах ніякого JDG.

єдина поблажка — всі вже відкриті українцями JDG продовжують працювати.

явно це не прописано, навпаки
Beneficjent ochrony czasowej może wykonywać działalność gospodarczą na zasadach określonych w ustawie z dnia 6 marca 2018 r. o zasadach uczestnictwa przedsiębiorców zagranicznych i innych osób zagranicznych w obrocie gospodarczym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2025 r. poz. 89, 619, 621 i 1794).";

Ну все одно виходить що якщо не продовжать тимчасовий захист то PESEL UKR не оформиш, і треба буде шукати інші підстави щоб легально залишатися в Польщі.

Сербія
ВНЖ отримується через відкриття місцевого ФОП (preduzetnik)
Податки невеликі, звітності немає
ПМЖ через три роки

Дякую! Насправді звучить досить заманливо)
Але які мінуси в Сербії? Як там із безпекою, медициною, і тд? Чи є якісь підводні камені про які варто знати?

Як на мене дуже безпечно
Медицина державна непогана, у Сербію їдуть лікуватися з усіх країн минулої СФРЮ
Доречі доступ до державної медицини для усієї сім’ї з’являється по факту початку сплати податків як предузетник
Неприємні моменти звісно є — це ж Балкани, тут своя «ман’яна», ніхто нікуди не поспішає, людина може запізнитися чи не прийти зовсім і таке інше
Якщо є якісь інші питання — пиши у ПМ, без проблем розповім

Знаю ще що Сербія любителі братского народа?

Тільки люди 50+ і зовсім не масово
Я за весь час зустрів аж трьох представників цієї категорії

Багато, але вже стає менше потихеньку
До них відношення у державних установах зараз іноді зовсім не братське)
Більшість візаранить, тому, коли їм відмінять безвіз (а це має статися у цьому році), поголів’я зменшиться разів у десять

але ж майже весь бізнес типу кафе-ресторанів-магазинів «словʼянських» це русня, я був років 5 тому, правда, може зараз вже все змінилося

але ж майже весь бізнес типу кафе-ресторанів-магазинів «словʼянських» це русня

Так, але навіщо туди ходити?))

де ще купити гречку, торт Рошен, Оболонь та Мівіну

Цікаві в тебе забаганки)
Доречі корівку від рошена зустрічав у звичайному ашані в Тимішоарі
Мені туди швидше доїхати ніж у Новий Сад
Щодо гречки, то вона тут є у кожному магазині у відділі здорової їжі)

Я, наприклад, купую український квас, халву, різні кальмари тощо. А як же без цього? Часто ходжу в українські заклади на борщ.

А як же без цього?

легко, навіть і не згадую)

Часто ходжу в українські заклади на борщ.

дружина не вміє у борщ?))

Наразі дружини немає, я не був одружений. Мій дім — Україна (нурухомості в м.Ужгород), а за кордоном я тимчасово перебуваю на заробітках по карті резидента. Учора побачив, що відкрили «Львівські ......», тож пішов туди. А у вас, мабуть, уже нова батьківщина, громадянство та пристосування — асиміляція?

А у вас, мабуть, уже нова батьківщина, громадянство та пристосування — асиміляція?

Громадянства немає, бо ще строк не вийшов, а все інше так
Доречі отаке ностальгічне ниття як в тебе зазвичай руси транслюють, сидячи десь в умовній торев’єховці))

Нова батьківщина і асиміляція. Абсурд. Засуджую.

«Ваша думка дуже важлива для нас (насправді ні)»

а за кордоном я тимчасово перебуваю на заробітках по карті резидента

Це ти з тих людей, які вважають себе чесними мігрантами, бо приїхали раніше, а ті хто приїхали після них, то вже не такі, вони гірші і понаїхавші?

А у вас, мабуть, уже нова батьківщина, громадянство та пристосування — асиміляція?

Такі питання ще більше наштовхують на таку думку. Це, типу чесним мігрантам можна за кордоном сидіти, а ті, хто виїхав після початку війни, то вже зрадники?
Мені так то байдуже, хто коли виїхав, і хай сидять собі, але оце таку херню бачу вже не перший раз і це трешак якийсь.

Ні, я не «чесний мігрант», не маю нової батьківщини, громадянства і планів на асиміляцію.

Але які мінуси в Сербії?

— не ЄС і, скоріше за все, ніколи не буде в ЄС;
— дуже багато русні. Якщо вам здається, що в Іспанії багато русні (по статистиці менше ніж українців), то там їх буде просто дохера;
— Сербія — це балканська расєя з імперськими замашками і усіма витікаючим.

не ЄС і, скоріше за все, ніколи не буде в ЄС;

І це добре

балканська расєя з імперськими замашками і усіма витікаючим

Не читайте радянських газет перед обідом)

Не читайте радянських газет перед обідом)

en.wikipedia.org/wiki/Ten-Day_War
en.wikipedia.org/...​atian_War_of_Independence
en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_War
en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_War

Тобто щеплення від НАТО таки спрацювало?

Підписатись на коментарі