Складні маршрути та нуль реклами: Чому я перейшов на ШІ-пошук

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

ШІ робить пошук в інтернеті цікавим знову

Perplexity логотип

Google додав ШІ-режим у браузер Chrome. Це очевидно круто, проте я ще не користувався ним, бо в мене вже є надійний пошуковий ШІ-інструмент, який міцно закріпився в моєму повсякденному житті — це Perplexity.

Я використовую його вже рік і він майже остаточно замінив мені класичні пошуковики. Майже, бо я все ще використовую стандартний рядок пошуку, коли точно знаю на який сайт мені треба.

Переваги Perplexity над класичним пошуковиком:

• приховує рекламу з сайтів
  • стандартне вікно з прямою відповіддю на запит
  • є не тільки запити, а й дослідження
  • можливість змінити LLM в один клік
  • лишає точні посилання на інформацію
  • запамʼятовує контекст пошукової сесії

Я шукаю через нього все те, що й раніше через DuckDuckGo. Але також користуюсь режимом дослідження, наприклад, коли пишу тексти.

Ще мені подобається його можливість оброблювати складні запити, які складаються з кількох частин. На Тенеріфе мені треба було спланувати складний маршрут на весь день:

машина -> автобус -> хайк, де потрібно бронювати завчасно -> човен -> вечеря -> автобус до машини

Зазвичай це займає години, бо треба звірити всі розклади, дізнатись, як сплачувати, де зручніші зупинки, де можна лишити орендоване авто тощо. З Perplexity я все це знайшов за лічені хвилини і вже мав на руках чіткий план українською мовою.

Попри це, є за що і поскаржитись на Perplexity — пошук кращих цін. Наразі я сам знаходжу кращі пропозиції на товари. Можливо, бо знаю тонкощі, проте було б прикольно й це делегувати йому.

Також, я поки не знаходжу корисним браузер від Perplexity — Comet. Не тільки його, всі AI браузери (Atlas, Dia) здаються досить перевантаженими.

Спочатку це виглядало безсумнівно круто: браузер сам бігає по сторінках і шукає щось для тебе. Ще й з ефектною анімацією. А ти сидиш зачарований і дивишся, як чудо-машина працює.

Проте часто це довго і результат далекий від очікуваного. Він наче і знайшов, що я прошу, проте це зайняло купу часу та я сам зробив би це якісніше. До прикладу, підібрати найдешевші дати для поїздки.

Мені варто ще попрактикуватись із Comet. Скоріше за все, мої навички промптингу кульгають. Втім поки що мій пошуковий сетап це розділений екран з Firefox та додатком Perplexity. Тож, Google, хоч Gemini 3 дійсно крутий, я все ще не хочу повертатися до Chrome.

Який ШІ для пошуку в інтернеті використовуєте ви?

Як вам ШІ в Google Chrome?

Буду радий почитати ваші відповіді в коментарях ⤵️

Більше про ШІ у моєму Telegram-каналі.

Запрошую до читання моїх публікацій на Medium чи Substack.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаве комбо з ФФ та Перплексіті. Браузер який зазвичай обирають щоб не підтримувати мегакорпорації, що крадуть власність людей, і ЛЛМка яка краде найбільше за всі інші ЛЛМки і не поважає навіть максимально «джентельменські» «заборони» в robots.txt.

можете детальніше про крадіжки Perplexity?
Мені здавалось що кожна LLM однаково краде, чим Perplexity встиг виділитись?

А як вони гроші заробляють?

ви про Perplexity? В них є підписки, де дається більше важких промптів.
В цілому, думаю скоро вони просто почнуть підсовувати рекламу як і всі. Тільки вона буде більш таргетована.
OpenAI вже на фінішній прямій, думаю і Perplexity чекати не змусить:
— openai.com/...​ing-and-expanding-access

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

> Представь себе, опыт это не единственная важная вещь при рассмотрении человека на вакансию. Ещё, например, важно чтобы он был нормальным человеком

А перед цим коментарем ти комусь ось такий лишав, ну ти й персонаж 🤷‍♂️

Не вижу противоречий

я не здивований, Данило :)

Підписатись на коментарі