Як я відкрив для себе вайбкодінг і навабкодив сервіс з графіками відключень світла
Невеликий дисклеймер
Цю статтю я писав не сам — у процесі підготовки тексту використовував штучний інтелект для структурування думок, редагування та вичитки.
Фінальний текст — це мій досвід і мої висновки, просто сформульовані трохи швидше, ніж це було б без допомоги AI.
Проблема
З початком масових відключень електроенергії з’явилась потреба вчасно отримувати інформацію про зміни в графіках.
На той момент єдиним зрозумілим джерелом для Києва та області був офіційний сайт ДТЕК, але користуватися ним було незручно:
- потрібно щоразу вводити адресу, навіть якщо ти знаєш свою чергу;
- інтерфейс складно назвати дружнім до користувача;
- не було сповіщень — будь-які зміни доводилося відстежувати вручну.
Перший підхід
Я вирішив піти шляхом автоматизації й використав n8n.
Найскладнішим виявилось не налаштування workflow, а пошук самих даних — відкритого API не існувало.
Довелося аналізувати HTTP-запити сайту та відтворювати їх програмно. Трохи часу, терпіння — і в результаті я отримав наступний workflow.

Як це працювало
Дані зчитувались кожні 30 хвилин з 7:00 до 23:00.
Поточний стан зберігався в Google Sheets.
При зміні графіків автоматично надсилались повідомлення в Telegram.
З часом з’ясувалося, що відстеження графіків — це спільна проблема для багатьох сусідів. І дуже швидко у мого бота з’явилося кілька Telegram-груп, підписаних на сповіщення.
Повідомлення виглядали приблизно так:

Новий етап
n8n виявився платним рішенням, а повідомлення бота часто губилися в потоці дискусій у чатах. Тож я вирішив:
- перейти на безкоштовні інструменти;
- створити сайт, де можна в реальному часі без зайвих дій бачити ситуацію по чергах.
Тому я спробував створити власний інтерфейс за допомогою AI.
Використовуючи ChatGPT та AI-асистента від IntelliJ IDEA, після кількох вечорів тестування з’явився сайт:

Технічний стек нового рішення
Після переходу від n8n до власного рішення стек виглядає так:
- Render — використовую як хостинг для застосунку. Хотілося максимально простого деплою без складної інфраструктури та зайвого DevOps.
- Browserless — для програмного зчитування графіків із сайту. Оскільки відкритого API немає, довелося працювати фактично на рівні браузера.
- Cron-job — періодично виконує запити до сервера, щоб той не «засинав» на безкоштовному тарифі та продовжував стабільно обробляти задачі.
Висновки
Поділюсь висновками, які зробив для себе, використовуючи Junie by JetBrains.
Плюси
- Без AI я витратив би значно більше часу на розробку такого проєкту.
- AI суттєво прискорює роботу.
- Не довелося залучати UX-дизайнера чи бекенд-розробника.
- Удалося обійтися без написання коду в тому вигляді, до якого я звик.
- Новий функціонал додається буквально за лічені хвилини.
Мінуси
- AI не замінює інженера.
- Без розуміння програмування, логіки та відладки нічого б не запрацювало.
- Щоб все це запрацювало не лише локально, а ще й на віддаленому сервері, також потрібні навики, які не навайкодиш.
- Щоб отримати очікуваний результат, AI потрібно дати добре пропрацьоване ТЗ.
- Увесь код — і на фронтенді, і на бекенді — часто опинявся в одному файлі.
- Розширення функціоналу іноді призводило до небажаних змін або редизайну компонентів.
- Часто доводилося відкатувати зміни та інколи вручну вносити правки.
З одного боку, рішення поки що доволі сире.
З іншого — без окремих frontend-, backend- та UX-спеціалістів вдалося створити робочий сервіс буквально за кілька вечорів і з мінімальним ручним написанням коду.
Професія інженера нікуди не зникне — вона трансформується. І адаптуватися до цього потрібно вже зараз.
Наостанок
Я щиро сподіваюся, що після цієї публікації ДТЕК не закриє можливість програмно отримувати дані про відключення електроенергії, а навпаки — розгляне можливість створення публічного API для всіх охочих.
Це зробило б інформацію доступнішою та допомогло б зменшити навантаження на офіційні ресурси.

7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів