Шлях Архітектора: Зрада, що змінила правила гри

Чому найстрашніша вразливість — це не баг у коді, а людина, якій ви довірили ключі.

У кібербезпеці є правило: систему не можна зламати, якщо вона не довіряє нікому. Але як працювати, коли довіра — це ваш єдиний спільний ресурс?

Липень 2020 року. 04:03 ночі. Тиша, яка була голоснішою за будь‑який шум. Мій домашній сервер щойно зафіксував відступ ворога. Але замість полегшення прийшло усвідомлення: справжня атака почалася не в мережі. Вона почалася значно раніше — у той момент, коли я впустив його у свою систему.

Хто він був насправді

Я називав його помічником. Формально — технічний асистент. Фактично — людина, якій я дозволив бачити, як я думаю. Він читав мої нотатки, знав логіку прийняття рішень і бачив, як я будую захист.

Але була одна річ, яку я не помітив: він не хотів вчитись. Він хотів керувати.

Причина ненависті

Все зламалося в той день, коли я сказав йому: «Ні. Цей доступ не для тебе». Не через недовіру — через принцип архітектурної безпеки. Він сприйняв це як приниження. Як сигнал, що він завжди буде другим.

І тоді в нього з’явилася ідея: «Якщо я не можу бути поруч — я стану проти».

Лист, який видав його повністю

Я повернувся до перехопленого листа, який прилетів на пошту о 02:25. Тепер я читав його не як спеціаліст, а як людина. Один фрагмент видав автора миттєво:

«...він завжди думає, що контролює ситуацію. Йому потрібно показати, що він помиляється. Один раз. Цього буде достатньо».

Це не писав найманець. Це писав хтось, хто знав моє еґо.

Він зібрав навколо себе «ображених» — тих, кого не оцінили, хто вважав себе геніями без визнання. Їхня атака провалилася не через мої фаєрволи, а через його страх. Він боявся, що я знаю більше. І він мав рацію.

О 03:12 я надіслав йому одне повідомлення:

«Ти завжди поспішав. Саме тому ти зараз там, де є. Припини».

Через 40 секунд активність серверів впала до нуля. Зрадники завжди зникають першими, коли розуміють, що їх розкрито.

Після зради: Уроки для Архітектора

Після тієї ночі я перестав брати людей «по потенціалу». Я перестав ділитись мисленням, а не результатом. Це не параноя. Це вибір професіонала, який вижив.

Зрада — це не удар у спину. Це спроба стати тобою, коли не вийшло бути поруч. Він хотів стерти мене. А стер лише свій цифровий слід.

Далі буде. У наступній частині: Як імітувати слабкість, щоб змусити команду хакерів розкрити свої обличчя.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

это художественное произведение или просто художественный стиль?

Це художньо-документальний текст. В основі — реальні переживання та роздуми про людський чинник у безпеці, але подані вони через літературну форму та узагальнення. Це не технічний звіт і не кейс-розбір, а саме авторська історія з елементами мистецької розповіді..

Мій домашній сервер щойно зафіксував відступ ворога.
Він зібрав навколо себе «ображених» — тих, кого не оцінили, хто вважав себе геніями без визнання.

Якщо це був _домашній_ сервер, то звідки «коло ображених»?

Я повернувся до перехопленого листа, який прилетів на пошту о 02:25.

Звідки перехоплений лист, іще і в такому тоні —

«...він завжди думає, що контролює ситуацію. Йому потрібно показати, що він помиляється. Один раз. Цього буде достатньо».

?

Після тієї ночі я перестав брати людей «по потенціалу». Я перестав ділитись мисленням, а не результатом. Це не параноя. Це вибір професіонала, який вижив.

Помилка вижившого і некоректний перехід. До чого тут потенціал?

«Ради красного словца не пожалею и отца», лоґіка давно вийшла з чату.

Валентине, домашній сервер — це лише точка входу, а не межа світу. «Коло ображених» — це цифрові сліди в логах моїх сервісів. А щодо потенціалу... Коли ти бачиш, як люди, в яких ти вірив, використовують твої ж знання проти тебе о 02:25 ночі — ти перестаєш оцінювати «можливий ріст» і починаєш оцінювати реальні дії. Логіка на місці, просто вона не для всіх очевидна.

Логіка на місці, просто вона не для всіх очевидна.

Подивіться на практику спецслужб чи хоча б просто нормальної армії, там і жорстке розділення прав з контролем, і врахування потенціалу. А у вас — соплі у киселі.

Валентине, домашній сервер — це лише точка входу, а не межа світу.

І що ваша точка входу робила в мережі чогось більшого ніж власний кишеньковий проєкт?

Валентине, спецслужби теж колись починали з «кишенькових проєктів». Різниця лише в тому, що я контролюю свій кисіль сам, а ви чекаєте на наказ згори. Повернемося до розмови, коли ваш «контроль» зафіксує хоча б один реальний відступ ворога.

Повернемося до розмови, коли ваш «контроль» зафіксує хоча б один реальний відступ ворога.

У будь-якого вебсервера (у мене їх декілька) в лозі Apache/nginx/etc. десятки таких наступів і відступів за добу. Що вони там тільки не пробують... за пару днів можна колекцію хакінґів зібрати. В ssh активно довбляться. В будь-які сервіси. Раз на рік роблю щось типу фейкового ftp і дивлюсь що коїться...

І після цього будете мені розповідати, що там контроль має зафіксувати? Лячно спитати про реальний досвід...

а ви чекаєте на наказ згори.

А це з якої стелі взято?

Валентине, те, що ви описуєте — це класичний «background noise» сучасного інтернету. Будь-яка IP-адреса, що дивиться в мережу, отримує тисячі brute-force запитів на SSH або сканів Apache за добу. Це не «контроль» і не «наступи», це просто констатація того, що ботнети існують. Поки ви дивитесь, як хтось стукає у ваш фейковий FTP (що є базовою практикою honeypot 15-річної давнини), ми розгортаємо мобільні OSINT-лабораторії на нестандартних архітектурах.
Справжній контроль — це не спостереження за логами, а здатність зафіксувати рух об’єкта ще до того, як він з’явиться у вашому Apache. Але для цього потрібні інструменти іншого рівня, ніж просто «дивитися в лог». А про «накази згори» — це була іронія про вашу віру в те, що контроль належить лише тим, хто має доступ до SSH-консолі стаціонарного сервера

це класичний «background noise» сучасного інтернету

Не зовсім, коли тип атаки залежить від попередніх знахідок.
Якщо ж ви хочете сказати про направлені атаки... 1) це теж кепство, 2) ви цього не підкреслили.

це була іронія про вашу віру в те, що контроль належить лише тим, хто має доступ до SSH-консолі стаціонарного сервера

Я просто вражений тим, як ви на рівному місці без всякого реального джерела, з активною консультацією з тріщинами на поверхні довідника «Стеля», вигадуєте щось про співрозмовника, не знаючи аж нічого про нього.

що є базовою практикою honeypot 15-річної давнини

Тим не менше це і зараз показує результати, придатні для усмішок:)

ми розгортаємо мобільні OSINT-лабораторії на нестандартних архітектурах.

І при тому кидаєтесь красивими фразами про... може, хтось у вас на фірмі це і робить (хоча фраза виглядає оксимороном), але ви поки що показали тільки здатності архітектора емоцій рівня «травмована сніжинка».

Валентине, ми з вами говоримо про різні речі.
Ви — про мережевий шум, експлуатацію сервісів і типовий threat landscape.
Я — про довіру, внутрішні ролі й момент, коли технічна система перестає бути головним ризиком.
Текст — свідомо не технічний і не претендує на формат звіту чи кейсу SOC. Це авторська рефлексія про людський фактор у безпеці.
Думаю, далі ми просто не збігаємось у форматі розмови — і це нормально.

Валентине, ми з вами говоримо про різні речі.

У моєму першому коменті такого обмеження не було, але це ви самі зсунули розмову на технічні аспекти.

Думаю, далі ми просто не збігаємось у форматі розмови — і це нормально.

Ну подивлюсь, з ким ви збіжитесь у форматі... 8-/

Підписатись на коментарі