Чи є тут такі хто продовжує працювати як український ФОП будучи за кордоном довгий час?

Цікавить чи є тут такі хто виїхали за кордон давно (більше як пів року) але продовжують працювати і далі як ФОП?

Чув в обговореннях що достатня кількість людей так і продовжує працювати і немає ніяких проблем, але хотілося б почути по факту від тих хто так робить.

Цікавить наступне:

1. Чи були у вас через це якісь проблеми в країні перебування?

2. Чи були якісь проблеми/нюанси із українською податковою?

3. Як ви користуєтесь коштами що отримуєте на ФОП? Чи вистачає вам лімітів і чи сильно б’є по карману втрата на конвертації?

4. Чи продовжуєте користуватися українською карткою, чи переводите на рахунки банку країни перебування або wise/revolut?

5. Чи бачите для себе і чи розглядали якісь негативні правові наслідки цього (з точки зору країни перебування)?

6. Чому вирішили залишитись на українському ФОП, і не відкрили місцевий аналог (якщо була така можливість)?

7. Які б поради чи рекомендації ви дали тим хто розглядає такий варіант?

Буду вдячний за відповіді!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Уже съехал с этой системы, работаю на испанский офис теперь. Отвечу по факту того, как было.
Основной нюанс: если не сильно палиться, пока что так делать можно, есть хороший шанс пропетлять.
Но.
Это всё отлично, если нет задачи интегрироваться, т.е., после завершения временной защиты — янкиз гоу хоум. Если так — тогда всё путём.
Если же есть желание остаться и забы(и)ть на родину — то такой вариант смотрится не сильно позитивно, поскольку с точки зрения миграционки (которая шикарно видит платежи в местный соцстах) ты получаешься тунеядцем, который претендует на пособие. А эта ниша уже занята марокканцами, у которых тут шикарное лобби.
Поэтому в этом случае я бы рекомендовал так не делать.

Чи були у вас через це якісь проблеми в країні перебування?

Нет, не было. И, насколько мне известно, до сих пор ни у кого нет.

Чи були якісь проблеми/нюанси із українською податковою?

Аналогично.

Як ви користуєтесь коштами що отримуєте на ФОП? Чи вистачає вам лімітів і чи сильно б’є по карману втрата на конвертації?

Простой вариант — конвертация 50k на валютную (EUR) карточку, затем обналичка. Туда же — обналичка 12500 в неделю.
Сложный вариант: революты и прочее. Можно норм пользоваться и переводить на местный счёт (с которого потом оплачиваешь квартиру и т.д.), но может быть гемор с внезапной блокировкой. Знаю немало людей, который получили эти грабли.
Ещё 1 сложный вариант: UAH -> USDT, затем продажа его через кеш менялам. Если есть надёжные менялы — в общем-то работает, если нет — можно попасть.

Чи продовжуєте користуватися українською карткою, чи переводите на рахунки банку країни перебування або wise/revolut?

Я постепенно всё вывел. Чем меньше родина может у тебя отнять — тем лучше.

Чи бачите для себе і чи розглядали якісь негативні правові наслідки цього (з точки зору країни перебування)?

Описал выше.

Чому вирішили залишитись на українському ФОП, і не відкрили місцевий аналог (якщо була така можливість)?

Как только нашёл работу на испанский офис — так сразу и сделал contracto indefinido. Многие просто продолжают работать на родину из 2-х соображений:
1. Стрёмно искать работу на местном рынке.
2. Деньги. 30% против 6% — огромная разница. + найти работу за норм деньги — надо прям неплохо постараться. Медиана существенно ниже украинской. Но найти возможно :)

Які б поради чи рекомендації ви дали тим хто розглядає такий варіант?

Не палиться. Не переводить много денег на местные счета — не сможешь объяснить источник. Это 1-е полгода можно объяснять, что с этих денег уже уплачены налоги — дальше это будет считаться зарубежным доходом. И, если ты не на Бекхеме (там облагается налогом только местный доход, хотя 100% не скажу) — то у тебя возникнут проблемы.

Это всё отлично, если нет задачи интегрироваться, т.е., после завершения временной защиты — янкиз гоу хоум

а зачем было ждать войну? релокация в любую страну не то что бы сильно сложно в мирное время

В мирное время релокация была на условиях заказчика. Который, естессно, это хорошо понимал и ставил максимально кабальные условия. Ну типа как чуваки мигрировали в США, потом с адвокатами доказывали, что контракт на 50k$ без права сменять работу в течение 3-х лет противоречит трудовому законодательству, поэтому галере никакие компенсации в размере 3-х ЗП не положены за досрочный разрыв контракта.
А так — я приехал, получил право на работу с 1-го дня оформления защиты, нашёл работу на местном рынке на тех условиях, которые меня устраивали.

у меня много знакомых уехало в сша до войны, ни у кого не было кабального контракта... та и мне делали предложение переезда в сша, денег в несколько раз больше чем ты написал. я, собственно, поэтому и спрашиваю, я тоже слышал об кабальных условиях релокейта, но в реальности я их нигде не встречал, кроме как в качестве баек в интернете

Дякую за розгорнуту відповідь!

Основной нюанс: если не сильно палиться, пока что так делать можно, есть хороший шанс пропетлять.

Що саме маєте на увазі під «не сильно палиться»? Типу не переводити багато грошей на місцеві рахунки? І також, приблизно скільки саме це «багато»?

Простой вариант — конвертация 50k на валютную (EUR) карточку

Там же наче ліміти на конвертацію на валютну карточку 50к грн в місяць, правильно?

Туда же — обналичка 12500 в неделю.

Це я так розумію із гривневої картки із конвертацією?

Тобто умовно я можу вивести готівки еквівалент 50к грн із валютної картки, і ще + еквівалент 12500 в тиждень із гривневої картки із конвертацією?

Тобто умовно я можу вивести готівки еквівалент 50к грн із валютної картки, і ще + еквівалент 12500 в тиждень із гривневої картки із конвертацією?

Зайдіть у будь-який банківський застосунок, там має бути розділ «Ліміти від НБУ».

На 50к UAH ви можете купити собі валюти валюти, на валютну картку. Знімати можно еквівалент 100 000 UAH на день (десь 1960 EUR)

З гривневой картки ви можете або знімати валюту (еквівалет 12500 на тиждень) або розраховуватися через термінал (100 000 UAH на місяць)

Перезказувати гроші можна тільки з валютної картки на іншу картку (вашого закордонного банку) — 1% комісії, з лімітом еквівалента 100 000 UAH на місяць

Перезказувати гроші можна тільки з валютної картки на іншу картку (вашого закордонного банку)

Тут есть нюанс. Можно переводить только P2P — т.е., на карту. В Европе не везде так можно. Например, в Польше — можно, в Испании — нет. Тут хотят IBAN. А перевод по IBAN даже с валютной карты невозможен.

Тобюто умовно можна в місяць купити валюти на валютну картку в еквіваленті 50 тис грн, і потім p2p переказом закинути собі на картку закордонного банку, правильно?
І це вийде найпростіший і найдешевший варіант в плані комісій і тд?
І це ще виходить для одного банку. тобто якщо 2 банки то можна так робити двічі умовно? Правлиьно розумію?

Можна купувати валюту поставивши її на 3 місяці на депозит, і ліміт там 200тис.грн...

Там же наче ліміти на конвертацію на валютну карточку 50к грн в місяць, правильно?

Да, именно так. Если ничего не изменилось.

Да.
И более того — если есть карточки разных банков — то можно с каждого банка так выводить. У меня, например, были 4 разных банка. Выводил по 12500×4 :)

Типу не переводити багато грошей на місцеві рахунки? І також, приблизно скільки саме це «багато»?

Да. Сколько — зависит от местных реалий. В Испании, например, эмпирическая сумма — 500..1000 евро. Выше — точно будут вопросы у hacienda.

конвертация 50k на валютную (EUR) карточку, затем обналичка. Туда же — обналичка 12500 в неделю.

Це ж подвійна конвертація + десь 2% за зняття готівки?
Якщо брати приват з їхнім курсом євро 50.35 / 51.35, то такий фінт (за умови що у вас є EUR на рахунку фоп) буде коштувати ~ 4%

Да, так и было примерно. И ещё потери за обналичку не помню сколько уже были, что-то типа 4 евро + % на 200 евро, которые разрешали снять в неделю

Досліджував це питання, тому знаю привильні підповіді :)

1. Чи були у вас через це якісь проблеми в країні перебування?

Ви ж оформлюєте TP (Temporary Protection), а далі у вас не дуже цікавляться чим ви там займаєатесь.

2. Чи були якісь проблеми/нюанси із українською податковою?

Які проблеми?
Коли ви останній раз були в українській податковій?

3. Як ви користуєтесь коштами що отримуєте на ФОП? Чи вистачає вам лімітів і чи сильно б’є по карману втрата на конвертації?

Якщо усе робити самостійно/віддалено — так це буде подвійна конвертація банку, і вона таки б’є.
Про ліміти — поспілкуйтесь з вашим менеджером у банку, вони можуть «покращити» ліміти.
Також в кожному банку — свої ліміти.
Якщо не самостійно, (зняти UAH -> поміняти в обміннику -> поповнити валютну картку) — то проблема з лімітами та конвертацією частково вирішується.

4. Чи продовжуєте користуватися українською карткою, чи переводите на рахунки банку країни перебування або wise/revolut?

Нащо вам тоді ФОП?
Українськими картками ви усе одно будете користуватися доки у вас є гроші в українському банку.

5. Чи бачите для себе і чи розглядали якісь негативні правові наслідки цього (з точки зору країни перебування)?

Ви не інтегруєтесь у країну перебування, і не перестаєте бути українським податковим резидентом. Кінець TP == квиток додому.

6. Чому вирішили залишитись на українському ФОП, і не відкрили місцевий аналог (якщо була така можливість)?

Тому, що люди продовжують працювати на українськи компаніі, більшість з яких не дуже гнучкі.

7. Які б поради чи рекомендації ви дали тим хто розглядає такий варіант?

Та норм варіант — багато хто до ковіду так і працював — їздив світом працюючи віддалено та змінюючи декілька країн за рік.
Але:
— проблеми у вам можуть бути не з податковою, а з банками (завітайте у відділення негайно, а то усе нах заблокуємо)
— у будь-якому разі ви попадаєте на банківську комісію
— це тимчасовий варіант, а не тривале рішення.

да есть случаи когда укр банк замораживает счета для актуализации и разблокировка только в отделении с паспортом, про это как-то не упомянулось

Працювала так в Словаччині 3 роки. Є офіційні роз’яснення словацької Податкової, що український ФОП на тимчасовому захисті вони вважають податковим резидентом України.

Скрізь платила українською карткою, було лише пару випадків, коли потребувалось платити словацькою картою. Ліміти на оплату карткою 100 000 грн, цього не вистачило лише 1 раз, але на цей випадок у мене є українська картка іншого банку. Ліміт на зняття готівки 12 500 грн на тиждень, що мало, враховуючи зростання курсу, але знову ж таки картка іншого банку була в нагоді.

Мала розмову зі знайомим податківцем тут, де я йому показала роз’яснення їхньої податкової стосовно резидентства. Він був здивований, але підтвердив, що якщо Податкова дала такі роз’яснення, то так і є.

Перевелася до словацької фірми з інших міркувань: можливість отримати іпотеку та майбутня пенсія.

Дякую за відповідь!
Ще одне запитання, якщо платити за оренду чи комуналку, то все так само можна робити із української картки, правильно?

если и нет, то тебе же не откажут в открытии счета в местном банке, занесешь наличку через кассу или банкомат на счет и проблема решена

Тобто умовно із тимчасовим захистом можна відкрити рахунок у місцевому банку?

якщо платити за оренду чи комуналку, то все так само можна робити із української картки, правильно?

З орендою це country specific — може сгодииться українська, а може тільки кеш або револют (вам не скажуть номер картки, бо «таке питають тільки шахраї»)

Оренду зазвичай беруть переводом на місцевий банківський акаунт або готівкою. З української картки не вийде, бо стоїть обмеження НБУ. Я знімала готівку і клала на свій місцевий рахунок в банку, а з нього вже перераховувала. Платежі тут без комісії, зняття і поповнення також. Абонплата в місяць за картку 7 євро. Не всі банки, але 3-5 банків тут відкривають картки українцям з тимчасовим захистом. Приблизно 2-3 відкривають і без підтвердження, що ти тут маєш місцевий ФОП чи працевлаштований. Два банки дають українцям іпотеку при наявності роботи і доходом за останні 6 місяців, із 20-30% першого внеску.

Комуналка тут включена в оренду, бо система працює так, що ти платиш за комунальні служби, як власник, одну й ту саму суму, яку сам і визначаєш. Потім в лютому-березні здійснюють перерахунок за минулий рік і викатують або доплату, або повертають кошти, якщо переплатив. Тому в оголошеннях можна бачити, що оренда за проживання 3-х людей буде більша, аніж 2-х. Інтернет не був включений в оренду і ми підключали його самостійно. Тут система, що якщо заключаєш договір на 1-2 роки, то роутер дають безкоштовно і ціна залежить від того на скільки років договір. Але на тимчасовому захисті вони на це не йдуть. В результаті роутер для гігабітного Інету довелося купувати самим (і тільки можна у провайдера Інтернету, інакше не можна, ціна питання 60 євро), але ціна Інтернету була стандартна — 27 євро в місяць. Якщо не гігабітний Інет, то дешевше. Платиться переводом на рахунок, тому для цього теж використовую словацьку картку.

Ще, де було необхідно робити перекази — це оплата харчування дитини в школі.
Один раз в Італії зіштовхнулась з тим, що на зарядній станції для авто не приймало українські картки, довелося скористатися словацькою.

Також голосування на Євробаченні робила зі словацької. Словаччина не приймає участь у Євробаченні, і 2 роки тому ввели можливість таким країнам голосувати як «решта світу», але воно провіряє в якій країні видана картка, якою платиш за голосування. Тому щоб проголосувати за Україну від Словаччини, я використала словацьку картку.

Все інше платила українською.

Ще таке запитання. А чому саме знімали готівку і клали на рахунок, а не надсилали як swift/sepa переказ просто із українсьокго рахунку?

Тому що під час воєнного стану НБУ ввело обмеження. Фактично це неможливо, якщо не надати документи, що це переказ грошей на відповідні цілі. privatbank.ua/peverodi-swift

Так, дякую, помилився про свіфт.. Але ж по p2p можна наче? Типу купити валюту на валютну картку (в еквіваленті 50тис грн в місяць), і потім закинути по p2p (переказом із картки на картку) на власну картку закордонного банку?
Чи помиляюсь знову?

Знаю, що деякі так роблять. Але я не бачила доцільності робити ці танці з бубном з двома картками для економії аж 500 грн в місяць (різниця між 2% за зняття готівки і 1% за переказ). І це якщо знімати кожного тижня по 12500 грн. Не всі місяці я знімала кожного тижня. Частіше я платила карткою, а це взагалі безкоштовно.

Ліміт на оплату 100тис грн лише з гривневих карток, у валютних карток обмеження на покупки онлайн в приваті нема. На зняття у валютних карток обмеження є, але це 100 тис.грн на день, а не місяць, принаймі так пише у приват24, якщо зайти на валютну картку.

Если ты работаешь в другой стране через фоп, то она имеет полное право тебя выставить, отказать в защите, возможности получения паспорта, то что данный человек просто бесполезный балласт, который не приносит пользы. Крайне странно что за 4 года не дошло, что тебя либо расклюют вороны на полях либо будешь терпеть блэкауты, морозы без отопления, рои шахедов над домом и надеяться что оно не влетит в хату. У меня все знакомые работают в местных компаниях и даже слышать ничего не хотят про возврат в страну. У тебя основная проблема это закордонник, который является собственностью Украины

Если ты работаешь в другой стране через фоп, то она имеет полное право тебя выставить, отказать в защите, возможности получения паспорта, то что данный человек просто бесполезный балласт, который не приносит пользы.

это не так. не настолько все плохо, нас в западные страны надолго пускают не для того чтобы ты пол зп налогами отдал, а потому что война

Ні це тут не так. Бо проживання в статусі тимч захисту не відміняє податкове резиденство. Чи ви закордоном хочете бути податк. резидентом України. Гарний план — для Албанії

Головне вірити в це і не перевіряти у податковій)

Підписатись на коментарі