«Make Vim Great Again»: який ваш основний інструмент для розробки?

Про легендарність vim я вам розповідати не буду. Краще нього людство вже нічого не зможе придумати (бо той, хто міг би придумати щось краще, заліз у нього один раз і тепер не може з нього вийти :)))

Але світ не стоїть на місці. Хтось обирає швейцарський ніж VS Code з його нескінченними плагінами. Хтось віддає серце (і оперативну пам’ять) продуктам JetBrains, щоб IDE робила половину роботи за тебе. А хтось залишається вірним старому-доброму Sublime Text чи навіть Notepad++, який, до речі, не так давно хакнули.

Тож, панство і панянство, розкажіть, яким є ваш основний інструмент сьогодні? Яких фіч вам критично не вистачає у вашому поточному сетапі?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

jetbrains для коду, vim для конфігів або по ssh

Программирую под Linux уже много лет, но никогда активно не писал в vim. Использую его как редактор для «быстро подредактировать» что-то, конфиги, коммит сообщения в Git. Для активного написания кода — начинал с Kate и Eclipse, затем появился VS Code. В последнее время — VS Code и различные IDE от JetBrains.

nano для людей зветься joe.

Оскільки основна спеціалізація — .Net backend to Visual Studio + Vs Code. Якщо буде багато фронту — буду розбиратись з чимось іншим.

nvim

Все інше — від лукавого.

Micro дуже зручний для маленьких ретушувань в коді, непоганий і Emacs але дуже важкий.
До речі, micro використовую навіть на проді для конфігів та rustling.

Zed + WebStorm

Хтось обирає швейцарський ніж VS Code з його нескінченними плагінами.

Колись Eclipse називали швейцарським ножем.

Початок, середина нульових це був просто імбовий IDE, на рівні з NetBeans.
Але потім PhpStorm усіх порвав. ))

Для бистрого перегляду і редагування по мєлочі SublimeText, для повноційної роботи шторм.

Є звісно окрема каста кгхмм... любителів vim але то таке))

Zed. Напевно, найкраща інтеграція з Vim, яку зустрічав

Webstrom. Спробував cursor декілька разів, пошук в слову в ньому дуже не зручний, мені ця фіча дуже потрібна... Тому залишаюсь на webstorm поки що

Intellij + PyCharm.
Попробовал Cursor — идея прикольная, если отдавать генерацию кода LLM. Для самостоятельного дописывания ИМХО не слишком удобна. По крайней мере, с дефолтными настройками.

Також користуюсь курсором, і також забив на іде, простіше перевірити/відредагувати в ідеї.

intellij.

Я бачив відоси, де люди ї***ся з плагінами щоб заробити з nvim щось пристойне, і в мене питання — нахіба на це час витрачати ? )))

Як тільки потрібне нестандартне використання IDE або неможливо, або проблемно. Простіше мінімалістичний редактор.
У мене так.

Після багатьох років юзання feature-rich IDE дізнаєшся що по суті 90+% часу ти витрачаєш у 10% фіч і які можна налаштувати за кілька годин у nvim. До того ж nvim буде жерти <100 мб в оперативі навіть з LSP і копайлотами і якщо що то завжди можеш перенести конфіги на будь-яку нову машину і ти навіть це не відчуєш

AI Studio — із Gemini 3 Pro та Flach... вайбкодю скрипти на пітоні... Перекладач та Конспектор )
перебираюся потроху на Vertex AI... чи як там воно в них називається... той же гугл

Claude також подобається

Якось незручно намагатися обмежитися чимось одним, працювати з компактно написаним кодом зручніше в VS Code, шукати щось по білду з десятками-сотнями ГБ сурсів з пребілдженими компонентами ефективніше ванлайнерами на баші в консолі, правити скрипти на самій тестованій залізяці доведеться в vi, підсвітки синтаксису для типових лінуксових конфігів в vim ідуть з коробки.

Частково цей зоопарк викликаний небажанням вкладатися в кастомізацію і плагіни, немає звички до них — немає болю при переходах між робочими лаптопами або дистрибутивами на віддалених серверах на яких відбувається робота.

правити скрипти на самій тестованій залізяці доведеться в vi

зараз вже рідко коли можна знайти vi, зазвичай то напевно лінк на vim якщо то лінукс

підсвітки синтаксису для типових лінуксових конфігів в vim ідуть з коробки

крім підсвітки ще зручно коли показує warnings-hints, як нп в шелл скриптах — не пам’ятаю чи був відповідний plugin з vim для шелл, але з nvim є не тільки для таких доволі розповсюджених випадків, але нп для чогось доволі специфічного як нп systemd service конфіги

немає звички до них — немає болю при переходах між робочими лаптопами або дистрибутивами на віддалених серверах на яких відбувається робота

у мене приблизно такий паттерн — на тих девайсах чи системах що постійно щось роблю (а їх відносно небагато) юзаю nvim, там де зайшов-перевірив-відредагував-по-потребі — на nvim сетап-конфігурування час не витрачаю, бо зазвичай достатньо vim для того

зараз вже рідко коли можна знайти vi

В кожному першому девайсі з busybox.

А, так, з busybox мінімалізмом логічно. Ще згадалося де зустрічається — то vi (або точніше nvi напевно) з base bsd систем.

Я з гіта робоче середовище emacs розгортаю

Geany. Дуже легкий, для слабкого ноутбука, те, що треба!

Geany, дуже легкий, на старому залізі те, що треба!

vim + grep/sed/awk/... если редактировать/разбираться в коде.
zed, если много писать.
Эпизодически VSC, ради фирменных плагинов от Nordic/ST/Espressif.

Досі vim. в поєднанні із іншими cli тулзами, це — найшвидший і найзручніший редактор ;-)

Доречі — що недостатньо у vim — це різноманіття плагінів пов’язаних тим чим іншим чином з LSP. Якби нп тільки сі використовувати — так, для нього є майже все з vim включно з lsp, але... часто маючи справу з тією чи іншою мовою програмування (чи поза за тим — як нп shell скриптовка, чи конфіги зі своїми синтаксами) — у цьому плані вже значно зручніше з nvim, бо є відповідні плагіни і т.п. З nvim правда свої незручності з’являються — як нп буває конфігурування того різноманіття плагінів, але їх наявність практично для всього — то компенсує.

В мене є ZX Spectrum, сучасний, опенсорсний. Нещодавно придивлявся до 8-bit ного Nintendo. Я не розумію, чим автор хтів когось здивувать☺

В мене є ZX Spectrum, сучасний

Сінклер то дотнет чи vscode?

Visual Studio 2022, GitHub Copilot

Sublime Text + Sublime Merge.
VSCode в якийсь момент дістав тормозами на великих проектах + телеметрією.

Декілька разів просто з цікавості пробував той vscode і коли вгрузив йому весь проект почались якісь мікрофрізи а потім і зависання. На тому експерименти закінчились ))

Visual Studio никто не указал. Использую и VS Code (приходиться использовать Zoom-1). Все таки UI визуально больше нравиться от Visual Studio и конечно светлая тема.

Я вже писав псто, чому Emacs 😀

Несподівано добре зайшов і за допомогою чатжпт, доволі швидко налаштував під себе, з потрібними плагінами.

В нас всі дружньо перейшли в Курсор з VS Code коли в VS Code ще не було агенту. Аккаунти від компанії, вони там керують підписками.
Колись давно юзав Sublime text 2, потім дочекався реліз 3 версії але вийшов vs code і я на нього перейшов. Не памятаю чи юзав 3 версію чи просто для цікавості спробував — там якось по часу плюс мінус співпало.

jetbrains + vim
рефакторити краще в jetbrains
але думається краще саме в vim чомусь

Чи можна взагалі називати програміста програмістом, якщо він не використовує Vim?

Так з ним відносини не склалися, на відміну від emacs.

Якщо не використовує (не бажає) — то мабуть можна, а ось якщо не може використовувати — то точно ні :D:D:D

notepad++ — one love. Бо на тих дешевих ноутах люба IDE не запускалась :)
А Взагалі яка IDE? по SSH зайшов, в mc знайшов потрібний файл, поедітав в якомусь nano / gedit і вийшов. Справжні програмісти пишуть код без помилок одразу на production :)
А зараз вже шикуємо — PHPStorm :)

VsCode + vim plugin, або NeoVim з кастомним сетапом, коли налаштую повністю ШІ агентів з коробки і дебагер тестів то можливо переїду повністю на NeoVim

Rider в пакеті dotNet Ultimate. На ньому також і фронт пишу.

І жодної згадки про Emacs! Dou захопили єретики :(

Як фан молодшого діда — vim , підтримую допис цього пана.Emacs має такі самі права як і vim

Як це? Йа тут за нього агітував

Zed. Всем рекомендую.

Користуюся IDE від JetBrains, влаштовує все окрім факту того, що ШІ краще працює у VS Code і його братах, ну і у VS Code зазвичай швидше виходять всякі фічі, тому іноді паралельно використовую те і те)

Вже перейшов на блокнот з копайлот, стараюсь не відставати від життя

Vs Code
Останнім часом не вистачає стабільності А так все ок
Хочу просто VSCode але щоб не глючив

Підписатись на коментарі