Anthropic показали майбутнє реклами в ChatGPT, а Сем Альтман образився
Нещодавно OpenAI підтвердили плани додати рекламу для безкоштовних користувачів. Їхні конкуренти з Anthropic вирішили не втрачати момент: спочатку заявили, що у Claude реклами ніколи не буде, а потім випустили серію сатиричних роликів.
Ось один з них:
Вийшло смішно і трохи моторошно. У відео показали ситуації, де AI починає впарювати товари, базуючись на ваших комплексах чи проблемах. Хлопець пише, що має зріст 170 см — йому одразу пропонують устілки для збільшення росту. Дівчина обговорює бізнес-ідею, а бот пропонує сервіс мікрозаймів під шалені відсотки. Це трохи нагадує вайб серії з Чорного дзеркала, де за відсутність підписки жінка проговорювала рекламу.
Сему Альтману такий маркетинг не зайшов. Він написав великий пост, де звинуватив конкурентів у нечесності і подвійних стандартах. Його головний аргумент, що Anthropic роблять дорогий продукт для багатих, а OpenAI несуть технології мільярдам людей, тому реклама — це вимушена плата за безкоштовний доступ.
First, the good part of the Anthropic ads: they are funny, and I laughed.
— Sam Altman (@sama) February 4, 2026
But I wonder why Anthropic would go for something so clearly dishonest. Our most important principle for ads says that we won’t do exactly this; we would obviously never run ads in the way Anthropic...
А що ви думаєте, чи готові ви терпіти рекламу в чат-боті, чи це вбиває саму ідею розумного помічника?
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівА ну тобто коли Google та Meta роблять це вже більше 10 років, теж за допомогою штучних нейронних мереж і інших методів штучного інтелекту, то коли це вирішили робити OpenAI та Microsoft — то це не Ok.
Це ж епізод black mirror
А якщо мій зріст 1.90, що воно мені порадить?
Портативну гільотину.
Кросівки 45 розміру
Хочу тепер рекламу від грок з роздяганням
Голосуй за Дональда Трампа, Ілан — лапочка
Коли в ChatGPT з’явиться реклама, тоді й буду вирішувати — можливо, перейду на платну версію без реклами.
Я й без реклами — на платній. Але Anthropic — теж платна підписка, у них шикарна пропозиція була на рік ;-)
Загалом, бачу, тільки гугл джеміні більш-менш норм працює безкоштовний, бо ж монетизують всією своєю екосистемою.