Корисний ресурс тижня: JavaScript30
DOU запускає нову освітню рубрику: раз на тиждень ділимось ресурсами, які можуть прискорити розвиток у професії і дати реальну практику. Рубрика буде виходити щоп’ятниці.
Ви можете стати частиною процесу: надсилайте нам рекомендації, який саме ресурс виявився для вас корисним. Тож поділіться такими ресурсами зі спільнотою — запропонуйте через гугл-форму, або ж надішліть топік з поміткою «Ресурс тижня» самостійно чи пишіть мені :)
А тепер — до рекомендації цього тижня!
JavaScript30

Цього тижня в нас безкоштовний курс з 30 проєктів на чистому JavaScript: ніяких бібліотек, фреймворків — лише Vanilla JS. Якщо хочете розібратися, як працюють ваші улюблені бібліотеки під капотом, і попрактикуватися в написанні коду на чистому JavaScript — цей курс для вас.
Структура курсу
В курсі 30 проєктів, бо він розрахований на місяць безперервного навчання. Проте ви можете проходити його в своєму темпі. Тут ви попрацюєте з геолокацією, localstorage, canvas і ще багато з чим. З забавного, нещодавно розбирав старі конспекти, і знайшов зошит з записами про цей курс року десь 2017 чи 2018, тобто я його в свій час теж проходив, той випадок коли old but gold.
Нижче ви знайдете кілька проєктів, які вразили мене особисто:
День 1: Drum Kit

Ви створите електронні барабани на JavaScript зі звуком. Коли ви ще попрацюєте з аудіо в браузері? Чи знали ви, що ви можете маніпулювати тегом <audio>? З бонусів, HTML і CSS вже готові для всіх, тому це все чудово виглядає.
День 6: Ajax Type Ahead

Автокомпліт для пошуку, але написаний повністю вами з нуля. Зазвичай, це все роблять сторонні бібліотеки, але тут ви отримаєте розуміння, як це працює під капотом. Ви будете працювати з fetch API, ніяких вам axios чи TanStack Query для цього.
День 10: Hold Shift to Check Multiple Checkboxes

Відмітити кілька чекбоксів утримуючи Shift, познайомить з особливостями подій в JavaScript. З мого досвіду, не всі знають про event.shiftKey в подіях в браузері, а ви дізнайєтесь.
День 15: LocalStorage and Event Delegation

Попрацюєте з localStorage API і навчитеся делегувати події. Я вважаю, що делегування подій — це супер важлива концепція, про яку мало хто знає в сучасно світі (дуже сподіваюся, що я помиляюся).
День 19: Unreal Webcam Fun

Ви отримаєте доступ до вебкамери і зможете застосовувати різні ефекти до відео в реальному часі. Чесно кажучи, я іноді дивуюсь скільки в браузері є прихованих можливостей, про які мало хто знає.
Для кого підійде
- Junior Frontend / JavaScript/ Fullstack розробникам: якщо ви тільки розпочинаєте свій шлях, дуже корисно починати зі справжніх основ, тоді далі буде легше.
- Досвідченим Frontend / JavaScript/ Fullstack розробникам: якщо ви вже маєте досвід, цей курс допоможе освіжити знання та дізнатися нові підходи.
Чим корисно
Знати основи — це дуже важливо. Я розумію, що одразу хочеться вхопитися за React чи Codex/ClaudeCode/Copilot і побачити результат, без зайвих зусиль, проте як людина з
Ціна питання
Повністю безкоштовно. Єдине що, автор курсу просить зареєструватися на сайті, щоб отримати доступ до матеріалів. Я вважаю, що це добрий обмін, за велику кількість навчання.
Пишіть у коментарях, які інструменти вивчаєте зараз, і про що хотіли б почитати наступного разу.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів