Bitcoin 2026. Які думки і прогнози?

Вітаю, шановне товариство.

Знаю що серед айтішників багато хто тримає крипту, тому кілька питань.

1. Що думаєте про майбутнє біткоїна? На горизонті 5-15 років? Наскільки можливі ризики зламу самої системи у зв’язку з розвитком квантових комп’ютерів і т.п.? Чи найгірший варіант це злом старих кошельків?

2. Які думки чого він так суттєво впав (все таки —50% менше ніж за пів року).

3. Чому «цифрове золото» падає коли реальне росте на 50%+? Фундаментально ж нічого не змінилось, долар і надалі падає, крипту легалізують, крахів бірж немає, ставку ФРС опускає.

4. Як думаєте коли буде дно і при якій ціні?

5. Що думаєте про MSTR або IBIT замість того щоб купляти біток напряму?

Моя думка що зараз акумулюють кеш компанії/люди які хотіли б інвестувати в SpaceX, тому виводять його зі всього схожого по ризик профілю (тех стоки з потенційним високим ростом, крипта і т.п.).

Тому падати буде до ІРО SpaceX.

Я хочу зайти в біток десь в липні якщо ціна буде менше 60к, або будь коли якщо ціна буде менше 40к. Думаю 50/50 через MSTR і IBIT бо це мені простіше через Interactive Brokers.

+ я чекаю коли в звітах компаній з’явитися що вони продали біткоїни зі своїх балансів. Впевнений що так і буде (так було і з Теслою в 2022), бо продають не через те що треба гроші а через те що його наявність на балансі буде негативно впливати на ціну акцій. Напевно це і буде основний показник що пора купляти.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ставку каждого человека следует рассматривать как пузырь с выручкой для криптобирж, чей пузырь ближе и больше, до того бот и будет двигать цену. Если в монете только пузырь одного человека, то цена пойдет до него, чтобы оставить человека без денег. Бот двигается по пузырям ликвидаций, которые создаются в шортах и лонгах. Чтобы придать действию объема, были придуманы «киты» — большие кошельки — а на деле маскировка для бота. Чтобы не вызвать подозрений, и цена не шла прямолинейно к деньгам жертвы — «игра» генерирует случайные пузырьки-пустышки со ставками не существующих людей. Если цена не дошла до ликвидации позиции человека, то боты в ленте и в карте ликвидаций быстренько рисуют сильное сопротивление со стороны вымышленных покупателей или продавцов. Также прикрытие роста цены маскируют под то, что в покупку активно включились быки, а для маскировки падения цены были придуманы медведи — продавцы, которые толкают цену вниз. Чем шарик содержит больше денег тем быстрее и сильнее идет до него цена. Проверить это можно, если параллельно шорту с большой сумой (не миллионы, 500 долларов) параллельно поставить спот на такую же сумму, то бот перестает активно толкать цену, а если спот сделать больше шорта, то бот оберет целью спот и будет двигать цену против него. Так получается что 500 долларов могут остановить рост цены монеты в миллиарды долларов.

Крипта всйо?

Але тоді виникає питання: чому навіть найзапекліші противники крипти на кшталт JP Morgan почали шукати блокчейн-спеціалістів і зміщують фокус уваги на крипту? Якщо подивитися на актуальні вакансії найбільших банків, платіжних систем чи хедж-фондів — більшість із них шукають спеціалістів саме з цифрових активів або блокчейну. Навіщо це робити, якщо крипта нікому не цікава? Чи є сенс вкладати купу грошей у побудову нової блокчейн-інфраструктури в настільки глобальних корпораціях, коли в цьому немає інтересу?

Крипта != блокчейн

Вони хочуть випускати токени під акції, бонди. І ними торгувати

1. Що думаєте про майбутнє біткоїна? На горизонті 5-15 років? Наскільки можливі ризики зламу самої системи у зв’язку з розвитком квантових комп’ютерів і т.п.? Чи найгірший варіант це злом старих кошельків?

Старі гаманці зламають, ціна полетить в на −80% як тільки буде перший рух на них. На таких гаманцях зараз приблизно 4М бітків.

Поганий актив. Поки золото, срібло, та акції стабільно ростуть останній рік — він то чопився на одному ренжі, то потім взагалі впав. Люди все ж таки не дураки — швиденько скинули невдалий ассет (де обіцяний Біткоїн Стратеджік Резерв містером Трампом???) та вклали всі кошти в хороші, надійні, стабільно зростаючі, не переоцінені, основані на фундаментальних економічних процесах та якісні ассети як от СтандартнийТаБідний500, золото (цінне вже як мінімум 2500 років, доречі), срібло, нерухомість.

3. Чому «цифрове золото» падає коли реальне росте на 50%+? Фундаментально ж нічого не змінилось, долар і надалі падає, крипту легалізують, крахів бірж немає, ставку ФРС опускає.

Ну воно цифрове золото для тих хто вірить що він колись таковим стане. Коли він таким дійсно стане, а не буде мати капіталізацію пару смішних відсотків від справжнього золота, то ціна перестане падати на 50%, але і рости буде на декілька відсотків в рік — як в середньому і робить справжнє золото. Мати одночасно обидві характеристики не вийде, звісно. Якщо б такий асет існував, з такими характеристиками, його б вже давно скупили під 0 багатші та розумніші люди. Але ми то з вами знаємо що ніяким цифровим та ніяких золотом він не стане. Куди йому до найбільш рідкого та цінного металу в світі? Ну, ладно, не найбільш рідкого і не найбільш цінного. Але металу, його можна доречі фізично в руках тримати, і з нього можна зробити пєрстєнь як у барона. Що можна зробити з біткоїном? Його навіть в цифровому виді не існує, це просто інпути та аутпути. Навіть ефір краще в цьому плані, там хоч записана кількість...

0, найближчим часом, як тільки всі зрозуміють що це жахливий блокчейн. Ви знали що BCH, тобто біткоїн кеш, може обробляти десятки тисяч операцій в секунду? Просто ще не всі знають, коли дізнаються — ціна полетить в 0.

5. Що думаєте про MSTR або IBIT замість того щоб купляти біток напряму?

В файлах ейпштейна якийсь з його дружків описав майкла сейлора як дуже дивного тіпа з яким каши не звариш і взагалі він тільки про свою яхту яку він бере на якісь кариби говорить. Добре це чи погано для MSTR кожен сам вирішує. А IBIT для українця це смакота. Особливо коли IBKR залочить аккаунт тому шо місце народження буде в новоокупованій території. Доведеться фіксувати (над)(прибутки) і виводити шекелі назад в українські, потужні банки, що ми всі з вами і так збирались робити як тільки заробимо грошенят на цих заморських дурачках, вірно?

0, найближчим часом, як тільки всі зрозуміють що це жахливий блокчейн. Ви знали що BCH, тобто біткоїн кеш, може обробляти десятки тисяч операцій в секунду? Просто ще не всі знають, коли дізнаються — ціна полетить в 0.

А ви так зажди думали чи тільки після останнього падіння?

Я стараюсь зайвий раз не думати. Як я вже казав — люди не дураки. Коли щось на хаях значить це хороший ассет і треба брати. Коли все на низах значить на то є причина — треба скоріше продавати поки не впало ще більше.

то ціна перестане падати на 50%

Не перестане. На біржах крутиться 1-10% від маси і в зв’язку з особливостями легальної сфери воно так приблизно і буде залишатися.

Куди йому до найбільш рідкого та цінного металу в світі?

Платину ще фараони знали. Про який-небудь Осмій ви мабуть і не мріяли.

Що можна зробити з біткоїном? Його навіть в цифровому виді не існує, це просто інпути та аутпути

А тепер уявіть, що ви — штучний інтелект. Що можна зробити з золотом? Його навіть в оперативну пам’ять не запишеш. М’ясні можуть відкрити віртуальний рахунок на будь-який актив, а потім можуть і закрити, тоді як крипту м’ясні у кремнієвого не заберуть. Зручно для повеління Всесвітом.

Старі гаманці зламають, ціна полетить в на —80% як тільки буде перший рух на них.

Старі гаманці — одна з відомих слабкостей проекту. Але:
1. Ті гаманці про які ви написали — не мають вихідних трансзакцій — а значить позбавлені тої конструктивної слабкості
2. Вони належать основникам проекту, люди мають право ті кошти просто витратити. Чувак, який винайшов колесо, по справедливості, має бути багатшим за президента Марса.

Не перестане. На біржах крутиться 1-10% від маси і в зв’язку з особливостями легальної сфери воно так приблизно і буде залишатися.

Тут не зрозумів, сорі. А чому буде так залишатись? Про які особливості йде мова

Платину ще фараони знали. Про який-небудь Осмій ви мабуть і не мріяли.

Все так, не золотом єдиним. Ще от нещодавно люди згадали про срібло, треба (було) брати.

А тепер уявіть, що ви — штучний інтелект. Що можна зробити з золотом? Його навіть в оперативну пам’ять не запишеш. М’ясні можуть відкрити віртуальний рахунок на будь-який актив, а потім можуть і закрити, тоді як крипту м’ясні у кремнієвого не заберуть. Зручно для повеління Всесвітом.

Та штучний інтелект просто буде Visa картки своїх власників юзати та й все. Або якусь солану. Їм то що до тієї централізації/децентралізації, їм треба провести транзакцію тут і зараз, а не зберігати заощадження. Теж мимо.

Старі гаманці — одна з відомих слабкостей проекту. Але:
1. Ті гаманці про які ви написали — не мають вихідних трансзакцій — а значить позбавлені тої конструктивної слабкості
2. Вони належать основникам проекту, люди мають право ті кошти просто витратити. Чувак, який винайшов колесо, по справедливості, має бути багатшим за президента Марса.

1. Не зрозумів. З них неможливо вивести кошти? Чи про яку слабкість мова.
2. Все так. Тільки коли через n років ці гаманці будуть зламані через QC, всі будуть знати що це не власники і ринок буде реагувати на це по своєму, як би ви не хотіли щоб він реагував по іншому.

Якщо у вас є питання то помучте спочатку штучного а потім питайте у мене.

QC

І не юзайте такі аббревіатури якщо не шарите в значно простіших питаннях. Я не поясню вам чому це фуфло якщо ви не в змозі навіть по моїм словам тупо нагуглити про що я сказав. Є більш просте слово з більш широкою областю визначення — «компрометація». Заменіть бездумно вжиту аббревіатуру і розмова перестане бути хапанням повітря ротом, а більш такою криптографічною, ОК?
Я і так багато тут написав — пожалійте мій мозок, не будьте хоч ви упертим невігласом.

чомусь в голові кілька днів крутиця дивнувате, мабуть напишу сюди про це

от є така штука — діаманти
я ще не бачив, щоб біткойн десь розглядали як діамант 2.0, його намагаються аналізувати як щось, притамане традиційним грошам, в усіх їх формах, хоч деякі аналогії не з ними, але саме з діамантами власне і не дають вивітритися цій херні з моєї голови

діаманти НЕ цінні, так само як і спеції, вони були на одному відрізку часу справді обмеженими і дефакто, і в сприйнятті потенційних споживачів престижу
але з ними, на відміну від спецій вдався трюк — поєднання фізичного контролю над місцями видобування, відносна важкість-ресурсоємність штучного продукування і неймовірно крута стратегія просування їх як цінності яку всі хочуть

воно звісно, питання часу, але сотню років вдається тримати широкий консенсус, що вони цінні, це вражає
і дрібні штрихи типу екзотичний спосіб заплатити за якісь кримінальні речі, причому чимось, що не важить сотні кілограм як метали і тп

біткоін звісно є конструктом з іншого світу, але функційно він не може повноцінно виконувати те, для чого гроші вигадали, за рахунок конструкційних обмежень, але замінити важкі і громіздкі метали в тіньових кримінальних схемах він цілком собі може, частково відсліжується (як і унікальні камінці) і окрім цих речей він нічим не цінний, от тільки в ньому на відміну від камінців вбудовано гарантований кількісний ліміт

от така конспі..

але функційно він не може повноцінно виконувати те, для чого гроші вигадали, за рахунок конструкційних обмежень

пруфів я звісно же не дам, бо не люблю в цифри як і не дам свою срану думку про те, а навіщо ж з моєї точки зору гроші вигадали.

діаманти НЕ цінні

я дурачок

пруфів я звісно же не дам

він не виконує ці функції повноцінно ніде в сучасній економіці, він сидить в деяких тіньових нішах. ipso facto.

довести принципову можливість (не значить _доцільність_ ) достатньо одним прикладом, що спостерігається-реплікується, довести неможливість — значить довести зазвичай нескінчену кількість всіх можливих комбінацій умов, я не зможу цього зробити

він не може повноцінно виконувати те, для чого гроші вигадали
ipso facto.
він не виконує ці функції повноцінно ніде в сучасній економіці

Визначтеся уже, нарешті, чи ви про теперішній чи ви про майбутній час. З тезою про теперішній час дискутувати я і не планував, лиш підсвітив вашу помилкову тезу про майбутній час.

хм, думав як би його так, в форматі пари речень написати і спробую ось так

я якось зі здивуванням дійшов до висновку, що фактично фундаментальну, первинну властивість грошей — спосіб обслуговувати борги якось перестали згадувати, коли відкрили мабуть неочікувану якість, що повстала — транзакційні переваги, що дозволили на порядки масштабувати обміни
це все звісно теж важливо, але імхо, без отієї початкової функції справи не буде

про що мова коротко

en.wikipedia.org/...​ndard_of_deferred_payment

Being a standard of deferred payment is one of the functions of money; it is distinct from:

The standard of deferred payment can be distinguished from the medium of exchange function because of how its value might change over time. If payment is to be deferred, it should be denominated in a unit which is expected to maintain its value. Deferred payments require durability when used in trade, and a minimum of opportunity to cheat others — as the diamond or gold examples illustrate.[citation needed]
the store of value function, which relates to the saving, storing, and retrieval of value; and
the unit of account function which requires fungibility so accounts in any amount can be readily settled.[citation needed]

When currency is stable, money can serve all four functions. When it is not, or when complex and volatile forms of financial capital are involved, some may wish to identify a single standard of deferred payment to avoid strategic behavior. Otherwise, for example, a debtor might try to select a standard of deferred payment of debt that is forecast to drop in value so the real value of his payment to the lender will be lower. The lender can avoid this by selecting a denomination of debt that is forecast to maintain its value.

про те саме, не коротко «Debt The First 5,000 Years» by David Graeber

і от тут як на мене і лежить непереборний барєр, сутнісний, не інженерний і не функційний, але організаційний

будь-яка влада «стоїть на двох стовпах» (ну спрощення звісно, але не важливо в цтому контексті) — сила і згода
«арматурою в бетоні» чи там легіруючою домішкою/компонентом сплаву (і ще безліч аналогій) і стовпа сили і стовпа згоди є система боргів, вона повстає в психіці, їй нема місця поза людською головою, силова група повинна мати впевненість в тому, кому прислуговує, всі інші теж хочуть мати впевненість в деякій справедливості до них, взамін за примус виконувати щось і індукція ментального відчуття себе боржником («мені ж платять, то я воюю», «в мене відібрали, але ж не все і дали щось») є невідємною частиною цієї справи

коли гроші як технічний елемент в цій схемі зявляються, вони повинні бути оперті на авторитет тієї самої влади, інакше їм не буде довіри на достатню глибину, вони залишаться товаром, який може бути еквівалентов в ланцюгах обміну, але все ж таки не отим от інструментом, що може виконувати функцію проксі-довіри (бо за всіма проксі, стоїть сила, як може примусити)

ідея створення платіжного засобу не опертого на авторитеті влади ставить питання — на чому побудувати настільки сильну довіру, щоб воно переконало всіх і надовго?
якщо цього не зробити буде волатильність, яка знищить грошовість і зредукує платіжний засіб до товару

якось так
і звісно це все не докази і не про знання майбутнього, це просто опінія (не тільки моя) і спосіб мислити, кут зору поза інженерними деталями конструкції

Дякую за вдумливий коментар, на рахунок боргів я би згадав старий і колись добрий Webmoney який мав можливість брати/надавати грошовий кредит. Приблизно таку логіку можна би запхати у smart-contract.
Щодо грошей окремо від влади — а ви подивіться на тих придурків які хочуть вирішувати як нам жити і помирати? Це що, авторитет? Вони ж хочуть просто заборонити критику проти них, а заборонити забороняти вони не хочуть. Ще вони хочуть заборонити готівку щоб отримати можливість блокнути будь-кому зовсім всі гроші. Це особливо гарно допоможе їм боротися з критикою проти них.
Іноді на волатильність начхати :-]

та в мене то ілюзій щодо людських якостей влади давно нема, але нажаль розлетітися в космос групами «зі спільними поглядами» як наівна фантастика 60 описувала не вийде, а більшість людей на планеті буде для мене небезпечною в умовах безвладдя, тому скривившися але обираю раціонально — хай краще буде ((

щодо волатильності, тут повстає інша проблема, є фючерси, як інструмент для бажаючих на деякі типи товарів, але волатильність грошей перетворить їх самих на примусовий фючерс на все, тобто вартість кредитів повинна буде враховувати спред поза очікуваною інфляцією яку оперті на владу гроші забезпечують
більшість видів діяльності, що генерує ввп є досить низькомаржинальною, вона просто не витримає кредитну систему з розлітом в 200%
тобто буде економіка майжебезкредитна (у українських реаліях власне дещо не настільки драматичне призвело то стояння на місці 30+років), вона програє конкуруючій поруч, але опертій на повноцінному кредиті
якось так я це розумію

Ви розсуджуєте дуже логічно, хоч я і не розбираюсь у цій області знань щоби продовжити логіку і оцінити наслідки тих речей про які ви написали.

Ви от пишете про закредитованість — а я думаю, що якщо бізнес позбавить себе від ярма податків (які йдуть в основному на агресивну діяльність) — то і війни закінчаться, і кредитів буде потрібно менше.

ми нажаль не можемо викорінити агресію назву це «алгоритмічним способом»

це вже геть офтопік, але спробую пояснити, чому так думаю

досліди простих одноклітинних організмів дозволили зрозуміти механіку руху організму або за градієнтом споживних молекул, або проти градієнту токсичних
тобто, організм не стохастично, але навпаки, імовірнісно збільшує свої шанси реплікувати свій шаблон геть без якоїсь потреби в свідомості, ультраскладній поведінці вищих видів і тп

тепер щодо речовин, власне споживчих

відтворювати з нуля органіку з неорганіки дорого енергетично, тому з часом повстають співпрацюючі екосистеми, викиди одних стають півфабрикатами для живлення інших
так само як і «аварійний», небажаний витік з помираючого організму наприклад

рух за градієнтом з часом неминкче призведе до контакту клітинних мембран, що призведе до деякої кількості взаємодій, здебільшого фатальних для обох організмів, якшо вони контактують вперше для своїх скажімо «конфігурацій»
але час і кількість контактів неминуче призведе до того, що не для всіх це буде фатальне, деякі переживуть, а деякі зможуть запустити ресурсі іншого в переробку на свою користь
далі тиск відбору буде потенційним фактором зсуву балансу
вибухового
власне це закодувано в найвідоміший такий епізод в житті планети — кембрійський вибух

над ним замислюються найкращі мізки, звісно якогось прям єдиного для всіх консенсусу нема і бути не може, і ми ніколи не дізнаємося як же воно реалізувалося, але мені особисто найбільше пасує пояснення Ніка Лейна про кисень, накопичення якого зробило можливим перехід отого «потенційного хижацтва», з простим фізичним контактом протоорганізмів в хижацтво посткембрійське, в якому і ми оперуємо

як?
в докисневому метаболізмі екстракція енергії з молекул витворених іншим організмом була занизька і побудувати еволюційно успішну стратегію було енергетично неможливо, але з винаходом метаболізму з киснем все змінилося, трофічні ланцюги продовжилися якшо не плутаю до пяти, тобто перший рівень перетворювачів енергії бере її з фізічного світу, інші деконструюють перший рівень

тобто хижацтво стало неминучим, воно закладено на нижчих рівнях біології і повстає цілком з параметризації нашеого всесвіту серед інших імовірних в малтіверсі

цей самий принцип, що вивільнив хижацтво діє і в структурах вищого рівня — організмах, групах і організаціях, слово конкуренція саме про нього

повертаючись власне до ідеалістичних моделей і війн

війни є просто проявом хижацтва і його використанням у конкурееції, ми не зможемо їх позбавитися алгоритмічно, дослідники теорії ігор поки що нічого теоретично працюючого не запропонували
щоб позбавитися неалгоритмічно, але інженерно — треба мати працюючу технологію

якою вона може бути? як унеможливити хижацтво технічно? як зробити його енергетично невигідним? звісно не в маштабах біологічного життя, але тільки в соціумі

коли невеличка група ідеалістів з більшовиків досталінського періоду писала про світову революцію, вона чудово розуміла, що відмовитися від хижацтва за умови невідмови інших, з ким контакту не уникнути буде просто альтруістичною жертвою, тебе зїдять

так само і з податками і владою в конкурентеій економіці — той, хто допустить у себе неплату податків, вакуум влади і тп просто прирікає себе на програш і декомпозицію, уникнути війн цим способом не вийде

чи могли б люди, як автономні одиниці, актори не тільки біологічного, але і скажімо «психічного», свідомісного феномену створити іншу робочу модель? мабуть так, але окрім невеликих груп згодних накласти на себе самообмеження на насильство або великих груп з пірамідою влади і арбітром вгорі поки нічого нн придумано

власне в цьому і живемо

от такий от офтопік

чи могли б люди, як автономні одиниці, актори не тільки біологічного, але і скажімо «психічного», свідомісного феномену створити іншу робочу модель? мабуть так, але

Мабуть так, але виходить як правило комунізм...

Про хижацтво дуже цікаво розповіли, хоч і довго але я трохи і сам почав сумніватися яка модель соціуму краща яка модель гірша. Хижацтво мало того що не може бути викоріненим, так іще й сусіди бувають ну аж такими хижаками що просто суши віники. І навіть управління гарною доброю армією — добровільного договору там малувато, хижаки на хижаках і хижаками поганяють.

так само і з податками і владою в конкурентеій економіці — той, хто допустить у себе неплату податків, вакуум влади і тп просто прирікає себе на програш і декомпозицію, уникнути війн цим способом не вийде

Навіть не знаю де взяти в собі сили так же само переконливо написати чому я з цим не погоджуюсь. Інтуїтивно я відчуваю що це неправда, але я навіть не знаю чи сьогодні в Україні є вакуум влади чи немає.

Щоб говорити про «уникнути війн» треба дивитися ситуацію на землі. Найдовший період без серйозних війн на нашій землі — чи не 400 років Кревської Унії? Якщо війн не буде ще стільки само то мені буде досить :-]

Тобто у біткоїна є реальна не видумана функція по типу заміни галімих камінців більш функціональним їх аналогом для наркобаронів та інших поважних людей які керують світоустроєм? І я про це дізнаюсь тільки зараз на форумі доу? Поки задродікі розповідають мені про хешрейти та зелену енергію, тут весь час під носом таке....

які керують світоустроєм

чому бенефіціари повинні бути тільки такі чи саме такі? їх на три-чотири порядки більше

про хешрейти та зелену енергію

це важливо з точки зору ризик-менеджменту, для тих, хто хоче придбати цей специфічний товар, але ризик-менеджмент не обмежується тільки цим, у фізічному світі нема цінностей, вони в голові, та-або в колективному сприйнятті-переконаннях, тому їх треба брати під увагу, вирішуючи про свої інвестиції, саме тому розуміння для чого вживають і які перспективи вживати для чогось іншого треба брати під увагу

є такий улюблений серед конспі приклад — як монархія знищила орден тамплієрів, від моменту усвідомлення, що ця структура почала конкурувати в механізмі обслуговування боргу в джерелі збагачення (=влади) глобалізації версія 0 з королівськими грошима доля тамплієрів була вирішена, ніяких компромісів бути не могло
цей приклад цікавий тим, що функцію грошей (найважливішу в оптиці того контексту) взагалі виконувала людська організація, тобто інженерний конструкт далекий від того, що зазвичай покривають дефініції інжинірингу..

Чоловіче, ми спускаємося до епохи фашизму, коли рядовий ухилянт не зможе сходити до магазину їжі купити, бо квитки банку України відмінять, а картку заблокують/оштрафують. Хай краще те від чого свербів ніс у президента стане доступним і народові — бо цей вид свободи робить неможливим відрізання кожного ухилянта від елементарного магазину з продуктами харчування.

Купляйте ОВДП, не порушуйте закон і все буде добре. А за біткон в сільпо креветок не купиш.

Купиш, вже є біткоїнмати де можна біткоін на кеш поміняти

Держава забороняэ брати крипту конкретно за креведку, бо як тоді з неї податок вирахувати. Обмін бітків на фантіки можна (КВЕД 66.12), а щоб міняти бітки на товар — у нас в Зєлєбостані немає такого КВЕД. Тому ні — страждайте, програвайте у війні, але креведка за бітки shall no pass!

Захотілося іще трішки пописати маячні, базуючись на розмовах у цьому топіку які починаються із слів «де гарантія... біткоїн ... ... ... буде рости». От дивіться: наприклад у нас є 2 предмета. Перший предмет — це звичайний дерев’яний стіл, матеріал може бути будь-який: ДВП, або ДСП, або сляб залитий епоксидкою — та будь що. На цей стіл ми кладемо другого предмета, ну наприклад повістку до центру комплектування. Питання по-серйозному: ДЕ ГАРАНТІЯ, що повістка не провалиться крізь стіл?!

Ми знаємо, що між атомами предметів можуть траплятися чотири взаємодії: сильне, слабе, магнітне та гравітаційне. Про два останніх ми знаємо майже все, про два перших майже нічого. Ми звикли що якщо покласти повістку на стіл то взаємодія між атомами стола не дозволить їй провалитися на підлогу. Але чи може мені хтось це гарантувати?

Ану, доведіть мені що предмети не провалюються скрізь столи так само як скрізь магнітне та гравітаційні поля.

Ваня, вітаю, ваш cover letter прийнятий в ethereum foundation і тепер ви Lead Project Vision Developer.

Найходовіші валюти це ті, якими користуються мільярди людей.
1 млрд людей, які мають по 1000 тугриків це трильйон одиниць валюти. Величезний ринок!
Головне зручність користування валютою нової імперії!

Господь святий з вами так жартувати, ви просто бог сарказму! Шкода що не математики...
21*10^6 це частина до коми (ціла манєто);
10^8 це після коми (сатошики/копієчки/шаги);
10^8 це запасна роздільність яку можна активувати без хард-форку.

Найходовіші валюти це ті які розділені на сині та зелені, настільки вони потужні та ходові

Що думаєте про майбутнє біткоїна? На горизонті 5-15 років?
я чекаю коли в звітах компаній з’явитися що вони продали біткоїни зі своїх балансів... Напевно це і буде основний показник що пора купляти.

Можливо через 10-15 років у тебе буде можливість скупити усі біткоїні світу!

Все так, але тільки за умови якщо ці років 10-15 тримати всі збереження в гривні

Ця тема ще жива, горе-інвесторів стригти і стригти.

Бачили золоті унітази? То і з вашого, пане Андрію, горба, коли вовну стригли, то відвалилося можновладцям — не багато ні мало, але на сральне золото вистачило.

Стокгольмський синдром, цуко, непереможний. Немає часу подумати про перехід на круглі колеса, зась, всі ресурси зайняті катанням квадратних. Yahoo.eu

На горизонті 5-15 років?

Наскільки реально існування BTC на горизонті 15 років? Це, звичайно, філософське питання на настільки довгому проміжку часу. Особливо цікаво з точки зору халвінгу (як він описаний в коді github.com/...​/src/validation.cpp#L1838).

Кожні 210,000 блоків (десь раз на 4 роки) винагорода (Subsidy) від майнінгу різко падає в 2 рази за таку саму роботу. Але вже сьогодні винагорода при такій ціні BTC і електроенергії змушує майнерів вимикати обладнання.

Вже було 4 халвінги:

— 28 листопада 2012 (50 -> 25 BTC)

— 9 липня 2016 (25 -> 12.5 BTC)

— 11 травня 2020 (12.5 -> 6.25 BTC)

— 20 квітня 2024 (6.25 -> 3.125 BTC)

Наступний буде десь в квітні 2028 і після 2140 року це буде гарантований 0.

Тобто щоб система продовжувала бути стабільною і захищеною від 51% атаки потрібно або:

— Різке підняття комісії за транзакцію (але тоді клієнти перейдуть до конкурентів, де ціна менше)

— Новітнє суперефективне обладнання (але обладнання не може покращувати ефективність в 2 рази кожні 4 роки)

— Ріст ціни BTC на 20% щороку (що малоймовірно на довгій дистанції). Але навіть якщо вдасться зростати на 20% щороку, то в якийсь капіталізація BTC може стати достатньою для держави чи корпорації щоб виправдати 51% атаку фінансово.

Якщо провести аналог з, наприклад, державами, то витрати на майнінг можна порівняти з витратами на оборону країни і вони постійно падають бо так заплановано, якщо ж населення держави не захоче (чи не зможе) платити постійно все більше і більше податків (комісій у варіанті BTC), то з часом обороноспроможність країни (Bitcoin Security Budget для BTC) впаде до рівня, який дозволить якомусь злому і нераціональному загарбнику зробити 51% атаку і знищити всю систему (через обнулення довіри і double spending) просто для власної слави і задоволення. Це, звичайно, гіпотетичний і малойомовірний сценарій, і в реальному світі з країнами такого не траплялось, але його ймовірність не 0.

Ще один закопувач Біткоїна намалювався, ну не йметься людині в 2026-му, буквально немає інших справ крім думати — як воно там в 2140-му, малина на Плутоні росте? Аліса мієлофон не загубила?

Просто мрій в одну руку сри в другу намалюйте графік повного (з комісіями) винагородження майнерів в біткоїнах і в доларах, щоб подивитися що з ним стається кожних 4 роки, і не потрібно вигадувати так багато дебільних кейсів.

Якась це не дуже аргументована критика, а емоції, особливо негативні, в інвестуванні часто призводять до таких самих негативних довгострокових наслідків. Я особисто вважаю що емоції треба стримувати при фінансовому аналізі.

І особисто в мене немає жодних інвестицій в BTC. Не тому що я не вірю в цей інструмент, а тому що я намагаюсь уникати інструментів в які треба вірити і надаю перевагу певним розрахункам, які для BTC провести просто не можливо. Але це не означає що я «закопую BTC», можливо він себе ще 1 раз проявить і візьме буде коштувати і 6 і 7 значні суми.

Іронія щодо 2140 року недоречна, бо математика працює швидше, ніж вам здається. Візьмемо IBM: компанія існує понад 114 років (саме стільки від сьогодні до 2140), торгується на біржі (яка існувала до неї) за долари (які існували до неї). У IBM немає вшитого в код механізму, який кожні 4 роки гарантовано зменшує дохід компанії вдвічі при тій самій кількості роботи.

У Біткоїна ж запущено ’зворотній відлік’. Проблема не в 2140 році, а в найближчих 3-4 халвінгах. Коли винагорода за блок впаде до умовних 0.3 BTC, ціна має бути космічною, щоб утримати майнерів. Якщо ні — мережа стане вразливою. Немає жодного закону фізики, який гарантує, що графік у доларах завжди буде перекривати двократне падіння видобутку.

Історія вже має достатньо прикладів коли щось пішло не по плану:

— Bitcoin Gold (BTG). Це форк Біткоїна (2017), який хотів зробити майнінг доступним на звичайних відеокартах (GPU). Через те, що мережа мала значно менший хешрейт ніж Біткоїн, зловмисники змогли орендувати потужності та провести атаку 51%. Це те що чекає кожен pow coin у якого недостатньо майнерів з економічних чи інших причин. У 2018 році біржі втратили $18 млн через «double spending» (подвійну витрату монет). Пізніше атаки повторювалися. На сьогодні BTG це тінь себе після падіння −99% з all times high.

— Litecoin (LTC). Прекрасно ілюструє наслідки втрати інтересу. Технічно це майже копія Біткоїна, але з блоками в 4 рази швидше. Він не помер, але перетворився на «зомбі-проект» і його ціна в BTC постійно падає роками. У нього немає Unique Value Proposition. Він просто «дешевший біткоїн». Якщо Біткоїн не вирішить проблему масштабованості та безпеки, він може залишитись «музейним експонатом», яким мало хто користується, а капітал перетече в більш технологічні рішення.

— Bitcoin Private (BTCP). Приклад, що станеться якщо BTC відступить від ідеї фіксованої кількості коінів. Розробники (навмисно чи ні) мали баг у коді, який дозволив створити зайві мільйони монет (прихована інфляція). Коли це виявили, ціна впала в нуль, довіра зникла миттєво. Сьогодні BTCP більше немає.

Все вірно, тільки я б ще додав, що Litecoin має унікальні круті фічі, яких немає у битка, але навіть це йому не допомогло.

З найпомітнішого — вбудована приватність через MW-протокол (додали собі те, що придумали в Grin/Beam).
І при цьому він є на усіх біржах, у нього миттєві копійчані транзакції (лайт перші впровадили Segweet), биток за ними повторював, усі нововведення та розвиток — це в лайті, а не в бітке.

І незважаючи на це — ціна в жопі, історичне дно в ціні до битка та ціна рівня 2017 року до долара.

Коли винагорода за блок впаде до умовних 0.3 BTC, ціна має бути космічною, щоб утримати майнерів. Якщо ні — мережа стане вразливою. Немає жодного закону фізики, який гарантує, що графік у доларах завжди буде перекривати двократне падіння видобутку.

Хороші пункти, але чогось люди і фонди купляють.
Хіба вони такі дурні?
Та й може Solana?

Хороші пункти, але чогось люди і фонди купляють.
Хіба вони такі дурні?

Фонди не дурні. Для хедж-фондів та емітентів ETF (як BlackRock) Bitcoin — це не легальний дозволений актив для управління. Їм не дуже важливо скільки саме коштує BTC, вони заробляють на комісії. Звичайно, при вищій ціні більша комісія, але вони завжди в плюсі при будь-якій ціні (це ж гроші клієнтів а не їх власні).

А єдиного універсального пояснення чому його купують люди, я думаю, не існує. Є ідейні люди, що вірять у «смерть фіату» (при цьому, правда, все одно вимірюючи ціну btc в доларах), є інвестори, що використовують btc для диверсифікації, є спекуляти, які шукають адреналін і інвестують з плечем в 2-3-5-10-100 разів, перетворюючи це на фактично казино з точки зору ризиків і винагороди, є жертви Fomo, які інвестують на хвилі хайпу, а є люди, яким треба щось придбати в даркнеті.

А єдиного універсального пояснення чому його купують люди, я думаю, не існує.

Другий раз вам уже пропоную почитати той самий вайтпапір, на цей раз розділ «trusted third-parties». Читати до повного спадіння шорів з очей :(

є люди, яким треба щось придбати в даркнеті.

Путін, що розплатився з Іраном за «Шахеди» підходить під визначення «придбати в даркнеті»?

А люди/держави яким треба щось продати в даркнеті чому не включені до списку бажаючих купити біткоїн?

А ви тільки писати вмієте, читати я спостерігаю вам складніше дається?

Проблема не в 2140 році, а в найближчих 3-4 халвінгах. Коли винагорода за блок впаде до умовних 0.3 BTC, ціна має бути космічною, щоб утримати майнерів.

Ви знову репетуєте цей недолугий тезіс у вашому довгому коментарі. Я же запропонував завести розмову на цю тему — побудуйте, будь ласка, цей графік в двох шкалах: по біткоїну і по долару.

емоції, особливо негативні, в інвестуванні часто призводять до таких самих негативних довгострокових наслідків

Може вам стане соромно за те що пишете такі розумні коментарі, а тим часом шори ненависті до криптовалют заважають вам додати тепле до теплого а м’яке до м’якого.

а в найближчих 3-4 халвінгах.

Треба же — який цікавий панікер. Значить, біток похериться не завтра (як у основної маси зашорених), а через 12-16 років, якраз після укладення довгострокового миру між Росією та Україною.

До речі, повідомлення на яке я відповідаю мене зацікавило тим, шо нарешті навіть ви признали що інвестиційний цикл криптовалюти прив’язаний до халвінгів.

графік в двох шкалах: по біткоїну і по долару.

Але ж це ваша гіпотеза — тоді ви і маєте її підтверджувати фактами і даними.

Я розумію, що оскільки ціна BTC між халвінгами в основному росла, то винагорода в доларах а не BTC, ймовірно теж росла. Але це лише частина необхідних даних, бо для оцінки прибутку майнерів ще треба врахувати вартість майнінгу який потрібен щоб отримати цю винагороду, а він залежить він обладнання, його вартості, ефективності, електроенергії і її вартості, конкуренці ринку, складності хешу, змін фіскальної політики щодо крипти, тощо. Тому простіше просто подивись на їх звіти ir.mara.com/...​/0001641172-25-007850.pdf де халвінги описані як топ ризик що може привести бізнес модель до краху і наведені всі дати і числа які я привів в коментарях вище, чітко описані ризики і наслідки потенційної атаки 51% про яку я писав вище (і це написано командою дуже дорогих експертів, які мають руку на пульсі бо це їх основна робота)

Знову ж таки — ріст в 2 рази кожні 4 роки не гарантований, але необхідний для того щоб мережа залишилась на тому самому рівні захисту. Це не означає що (1) я панікую — у мене немає btc, мені немає за що панікувати, або (2) що btc зникне в наступні 10 років — я десь вже писав в коментарях, що оцінюю цей ризик десь в 1-2%, що доволі небагато. Але і період 10-20 років не дуже довгий період для інвестора, часто інвестиції розглядають для горизонту планування 20-30-50 років.

Але це лише частина необхідних даних, бо для оцінки прибутку майнерів ще треба врахувати вартість майнінгу

Я тільки за! І навіть цю частину роботи сам хотів зробити щоб в’їхати в тред на білому коні і принести з собою останню невистачаючу частку даних. Але ж ви не йдете в сторону до конструктиву.

Тому простіше просто подивись на їх звіти
(і це написано командою дуже дорогих експертів, які мають руку на пульсі бо це їх основна робота)

Ви мабуть зєло обожнюєте телемарафон, я правильно вгадав? Він теж знімається командою дорогих експертів. Я тільки не розумію, навіщо ви мені цей лінк дали? Прочитали -молодець, я-де прийшов до вас перевірити ваші знання, а не спитати у вас що почитати.

Знову ж таки — ріст в 2 рази кожні 4 роки не гарантований, але необхідний для того щоб мережа залишилась на тому самому рівні захисту.

Оце вас плющить, ви ладні піти в гігантські даля якби тільки не попросити гопоту згенерувати півтора нещасних графіка. У нас тепер захист від атаки-51 визначається саме ціною валюти, не хешами. Ой-йой-йой-йой-йой чому ж рівень коментаторів на ДОУ настільки нижче ніж на Хабрі? Люди, ви ж мої земляки, ви ж іще чоловіки, у вас логіка є!

Про захист реально треба думати або валютам що не входять в топ-100 (топові валюти не ламали ні разу, не рахуючи пару історичних хард-форків аля too big to fail), або валюти які тупо викликають ненависть (хард-форки бітка і ефіра брутять абсолютно в першу чергу). Ви робите вигляд що розсуджуєте про bitcoin, а потім — гоп! — і приводите приклад чогось крінжового по типу bitcoin gold. А це ж-бо різні кейси!

змін фіскальної політики щодо крипти

Ваші вологі етатистські мрії. «Логіка» тут така: ви напагаєтеся спаплюжити біток -> ви чули дзвін про те що захищеність якось залежить від ціни -> іще ви любите державу і податки -> у вас вийшло що захищеність бітка залежить від фіскальної політики держав.

Ви робите вигляд що розсуджуєте про bitcoin, а потім — гоп! — і приводите приклад чогось крінжового по типу bitcoin gold. А це ж-бо різні кейси!

Ага, це в стилі: «порш — це ненадійно, ось приклад, як мій дід два роки власноруч ремонтував жигуля»

Я тільки за! І навіть цю частину роботи сам хотів зробити щоб в’їхати в тред на білому коні і принести з собою останню невистачаючу частку даних. Але ж ви не йдете в сторону до конструктиву.

Яким чином ви збирались оцінювати вартість майнінгу? Ви пропонували побудувати графік «ціна/хеш», але це лише верхівка айсберга. Справжня собівартість майнінгу для мережі — це не лише (ціна електроенергії) * (ефективність ASIC).

Це:

— Обслуговування величезних кредитів на обладнання

— Амортизація

— Витрати на логістику, охорону, R&D;

— Фінансове хежування та страхування ризиків

— Зарплати і оренда тощо

У рітейл-інвестора немає і не може бути доступу до цих даних «з голови». А в звіті 10-K вони вже агреговані, перевірені незалежними аудиторами та представлені як фінальний результат. Тому я й даю посилання на першоджерело: навіщо малювати аматорські графіки, якщо професіонали вже порахували реальний вплив халвінгу на їхнє виживання?

Ви мабуть зєло обожнюєте телемарафон, я правильно вгадав? Він теж знімається командою дорогих експертів.

Не розумію до чого цей випад. Порівняння офіційної звітності публічної компанії США з «телемарафоном» — це фундаментальне нерозуміння того, як працює фондовий ринок. Форми 10-K — це не рекламні брошури. За подачу завідомо неправдивих даних у цих документах топменеджмент несе особисту кримінальну відповідальність (згідно з законом Сарбейнса-Окслі).

Ці звіти не просто «описують» реальність, вони її формують. Саме на основі цих даних, а не коментарів на DOU, BlackRock, Fidelity та інші фонди приймають рішення про мільярдні інвестиції. Якщо один з найбільших майнерів у світі (MARA) прямо вказує халвінг та вразливість мережі як критичний ризик для своєї бізнес-моделі, ігнорувати це — означає займатися не інвестуванням, а сліпою вірою.

У нас тепер захист від атаки-51 визначається саме ціною валюти, не хешами

Ви кажете, що захист визначається хешами, а не ціною. Це технічно вірно, але хешрейт це лише похідна величина, а ціна — першопричина. Майнери — це не благодійні організації, а бізнес. Якщо винагорода (ціна * кількість BTC) не покриває OPEX, майнери вимикають машини. Хешрейт падає. Коли він падає достатньо низько — вартість оренди потужностей для атаки 51% стає реальною. Хешрейт іде за ціною, а не навпаки.

чому ж рівень коментаторів на ДОУ настільки нижче ніж на Хабрі

Навіть не знаю, що на це сказати, але якщо вашим агресивним випадам і непідтвердженим реальними даними однозначним твердженням ви навчились там, то можливо краще їх залишити там, бо якість коментарів вони точно не піднімають. Я зазвичай це ігнорую і на мене це ніяк не впливає (я так розумію це ваша стратегія з Хабра щоб змусити опонента розпереживатись і почати виправдовуватись), але в ваших коментарях ці образи фактично в кожному другому коментарі і це по факту просто огидно читати. Мені немає ні за що виправдовуватись, а от заяви не підкріплені ні фактами ні даними — це просто пусті слова.

топові валюти не ламали ні разу, не рахуючи пару історичних хард-форків

Все буває вперше

Ви робите вигляд що розсуджуєте про bitcoin, а потім — гоп! — і приводите приклад чогось крінжового по типу bitcoin gold. А це ж-бо різні кейси!

Як саме ви визначаєте «крінжовість»? Чи є якась «комісія з кринжу», яка видає сертифікат безпеки? До моменту падіння на 99% Bitcoin Gold теж вважався серйозним проєктом з великою капіталізацією.

Мій аргумент був не про те, що BTC кінець, а про те, що закони математики однакові для всіх PoW-мереж. Якщо безпека мережі (витрати на майнінг) стає замалою відносно капіталізації, яку вона захищає — з’являється вікно для атаки. Для BTC це вікно ще дуже далеко, але халвінг постійно його наближує.

Замість казати що Сергій не правий краще б описали як воно насправді

Та думку сергія(без образ) можна скіпнути на тому, що в нього немає крипти та

часто інвестиції розглядають для горизонту планування 20-30-50 років

.
Бо тут нема про що дискутувати, а сам біток(чи ефір) можна тримати на якусь невелику частку портфелю, бо ця індустрія існує і бажано мати невеликий exposure

У мене немає фінансовою зацікавленості ні в рості ні в падінні BTC. Я дивлюся на Bitcoin як на технічний протокол, а відсутність фінансової зацікавленості дозволяє дивитися на код і економіку мережі без «рожевих окулярів» холдера.

можна тримати на якусь невелику частку портфелю, бо ця індустрія існує і бажано мати невеликий exposure

Тут таки треба сказати більш точно «у мене немає BTC як окремого активу напряму». Для диверсифікації і exposure у мене є і VOO і VT і XLK, які в своєму складі мають Coinbase (COIN) та MicroStrategy (MSTR), MARA, RIOT, CleanSpark, тощо які містять BTC. Для диверсифікації і exposure мені достатньо, а мати більше 1% в інструментах з волатильністю (IV) понад 40-50% я не хочу.

Так задавайте питання. Я місяць назад створив такий же топік, але крім Трональда ніхто і комента не написав. Візьміть та задайте питання, що сенсу жалітися на відсутність причин на які можна пожалітися. Я і так беру клавіатуру в зуби і описую як воно є насправді — на радість місцевим шавкам.

Так задавайте питання.

Які довгострокові ризики біткоїна?
Ота проблема з халвінгом, що через 10 років буде невигідно майнити, як її планують вирішити?

доге це найприбутковіша валюта за всю історію моїх торгів, чому ви до нього причепилися? Інвестуйте і не п****ть!!!

і який тезис на його зріст крім як greater fool theory.

Ага тільки золото має реальні юз кейси

Це про ювелірку та електроніку? Ого, ну і скільки реальної вартості золота обумовлено цими юзкейсами, а не його sov властивостями? 5%? Менше? Ну скажімо 10. Ну так, точно не

greater fool theory.

Ігноруючи відсоток от ми знайшли юз кейс. Для щіткоїнів (які доречі не можуть існувати без золота) так і не знайшли.

Нічого не зрозумів. Тобто ми знайшли юзкейс золоту в випадку якого ціна має бути на 90% менша і ніколи не рости (окрім як інфляції), і купляють всі золото не для цього кейсу, а виключно для

greater fool theory

але це якось доводить що це сильно краще ніж щіткоїни ціна яких виправдано мало би бути 0 замість цих стабільних 10? Ну так, зовсім інша справа.

Не бачу такого. Бачу як знайшли юз кейс для одного (хоч якийсь, для простоти аргументу) і не знайшли для іншого. І потім крипто бро почав шарити якісь рандомні числа і крипто математику.

Цікаво глянути на розрахунки

ціна має бути на 90% менша і ніколи не рости (окрім як інфляції), і купляють всі золото не для цього кейсу, а виключно для

Але чомусь думаю я відповідь і так знаю.

Тобто ніякої

greater fool theory.

стосовно золота немає, його ціна основана виключно на його юзкейсах? Не знав, дякую.

Аналіз раціональний та обдуманий, тому вкину пару копійок «на подумать».

— Різке підняття комісії за транзакцію (але тоді клієнти перейдуть до конкурентів, де ціна менше)

Якщо так вийде що до 2140 року біткоїн все ще буде жити та в ходу, можна не сумніватись що вже будуть існувати повноцінні відтестовані L2 рішення. На цьому, в цілому, питання підняття комісії за транзакцію можна закрити — адже з L2 ціна може скейлитись майже нескінченно. Просто кожна транзакція в блоку буде містити під собою все більше і більше L2 транзакцій (насправді там буде просто фінальна різниця, це просто для простоти розуміння).

— Ріст ціни BTC на 20% щороку (що малоймовірно на довгій дистанції). Але навіть якщо вдасться зростати на 20% щороку, то в якийсь капіталізація BTC може стати достатньою для держави чи корпорації щоб виправдати 51% атаку фінансово.

Я просто нагадаю що існує така концепція як bitcoin difficulty adjustment, яка створена в тому числі щоб такої потреби не було. Дивно кидати соурс код халвінгу, але при цьому не знати такої базової речі.

Тобто всі дві тези в цілому вирішені буквально вже зараз. Що вже так казати про якийсь 2140 рік... Так наче до цього року з умовних «стабільним» золотом буде все надалі стабільно і не буде ніяких майнгінгів астеорїдів, штучного виведення etc. тобто все як раніше — наука та прогресс знецінює застаралі moneys. Це я просто до того що — а між чим ми обираємо, щоб так переживати за ці халвінги у 2140 році.

щоб так переживати за ці халвінги у 2140 році.

Я думаю, що не варто зациклюватись на 2140 році як на конкретній даті. 2140 рік не записаний в коді, це приблизний рік коли nSubsidy >>= 1 дасть 0 (думаю самі розробники не очікували, що мережа зможе існувати настільки довго). В реальності проблема недостатньої винагороди за майнінг настане набагато раніше (може й на 100 років раніше, до 2040).

Але дякую за таку технічну відповідь. Я вже десь бачив запропоновані L2 рішення як вирішення всіх проблем і можливо воно так і є, але теж не точно. Бо що саме вважати L2 рішеннями — якість рішення на основі BTC але не сам BTC, або транзакції всередині «L2 системи» що іде всупереч ідеї децентралізації і забирає оплату транзакцій в L1 мережі?

Якщо винагорода за майнінг впаде то щоб мережа була захищеною, майнери мають отримувати велику суму в доларовому еквіваленті за кожен блок.

— Якщо користувачі йдуть в L2, вони платять копійки за перекази всередині L2.

— Щоб L1-майнери виживали лише на комісіях (коли винагорода за блок зникне), вартість однієї L1-транзакції («пакета») має стати дуже високою (сотні або тисячі доларів).

— Чи буде достатньо таких «пакетних» транзакцій, щоб сумарно платити майнерам мільярди доларів на рік для захисту від атак держав?

Я не думаю, що це «вирішене питання», це гіпотеза, яка поки не підтверджена цифрами і тільки реальність через років 15 покаже чи ця гіпотеза вірна.

Я просто нагадаю що існує така концепція як bitcoin difficulty adjustment, яка створена в тому числі щоб такої потреби не було.

Я власне писав вище саме про це, але Difficulty Adjustment гарантує лише те, що блок з’являтиметься раз на 10 хвилин, не залежно від кількості майнерів в системі. Але безпека (стійкість до атаки 51%) прямо залежить від сумарного хешрейту. Якщо ціна впаде або винагорода зменшиться, і 90% майнерів вимкнуть обладнання — складність дійсно впаде. Але це означає, що тепер будь-який великий гравець (держава чи корпорація) зможе дешево орендувати/купити/конфіскувати потужність, щоб захопити 51% мережі.

Так наче до цього року з умовних «стабільним» золотом буде все надалі стабільно і не буде ніяких майнгінгів астеорїдів, штучного виведення

Може буде, може ні, але на ризики для BTC це ймовірно не матиме значного впливу.

Рекомендую ознайомитись з Lightning Network вайтпепером, принаймні в стислому перекладі від llm. Це поки що найбільш матурний L2 на біткоіні, але він не обов’язково найкращий і єдиний, в майбутньому може бути щось інше — ніяких обмежень немає, ніяких хард форків, це надстройка якою можна користуватись за бажанням.

Але так, тут все вірно:

— Щоб L1-майнери виживали лише на комісіях (коли винагорода за блок зникне), вартість однієї L1-транзакції («пакета») має стати дуже високою (сотні або тисячі доларів).

Якщо адаптація біткоїна стане настільки розповсюдженою то L1 стане лише settlement layer, чим він зараз і є, але очевидно що зберігати кожну транзакцію всіх розмірів на L1 недоречно. Така можливість залишиться, якщо це будуть транзакції на мільйони, але для більшості випадків вистачить і L2. У L2 теж буде комісія, просто вона значно менша, і тисячі транзакцій з цією меншою комісією і сформують блоки з

сотні або тисячі доларів

Звичайно що це не

L2 рішення як вирішення всіх проблем

але конкретно цю проблему вони непогано вирішують.

Може буде, може ні, але на ризики для BTC це ймовірно не матиме значного впливу.

Може не матиме, а може й матиме. Нічого в цьому світі не існує у ізоляції.

Lightning Network архітектурно схиляється до топології «Hub and Spoke». Великі вузли (хаби) з величезною ліквідністю стають центральними точками. Це створює ідеальні умови для регуляторів: державі набагато простіше накласти вимоги на 10 великих хабів, ніж на мільйони незалежних вузлів. То як же тоді децентралізація, незалежність від державних регуляторів і чим це відрізнятиметься від PayPal чи рахунку в банку деномінованому в BTC? Хто цільова аудиторія LN?

Не зрозумів, то вона схиляється, чи буде конкретно 10 великих хабів на які можна буде щось накласти? А якщо накласти і люди перестануть користуватись цими хабами, то що буде? А якщо хабів не 10, а 10000, і всі вони середнього розміру, окрім 10 найбільших, і всі вони в різних юрисдикціях? Я можу продовжувати, думаю ідея зрозуміла. Швидкість транзакцій завжди йде в угоду децентралізації, це відома проблема. Можливо за 100 років їй знайдеться рішення, добре що L2 як я вже казав не вимагає хард форків у різноманітні нікому непотрібні блокчейни, а є легкозаміняємою надстройкою — що буде ефективнішим і кращим тим і будуть більше користуватись. Ніякого примусу, риночок порішає.

Погуглив, виявляється що майнити біткоін досить дорого, і при ціні меншій 70к для більшості на заході (де дорожча електрика) це стає невигідно.

Але за техніку (зазвичай куплену в кредит чи за випуск стоків/облігацій) все одно треба платити. А це означає що треба буде продавати намайнене раніше => ціна буде падати.

Тобто поки немає в новинах що майнери продають більше ніж майнять, то це ще точно не дно

Ось список майнерів від гпт по якому буду трекати

Riot Platforms
Marathon Digital Holdings
CleanSpark
Bitfarms
Cipher Mining
TeraWulf
Core Scientific
IREN (Iris Energy)
Hut 8
Bitdeer Technologies Group
Argo Blockchain
HIVE Digital Technologies
Bit Digital
DMG Blockchain Solutions
Gryphon Digital Mining
Sphere 3D

немає в новинах що майнери продають більше ніж майнять, то це ще точно не дно

Вони продають більше ніж майнять
cryptoslate.com/...​t-seen-in-the-modern-era

А ще складність впала
www.coinwarz.com/...​/bitcoin/difficulty-chart

Це означає що при такій ціні майнери вимикають обладнання бо майніти не вигідно. Менше обладнання = довші транзакції і мережа підлаштовується зменшуючи складність. В 2028 буде ділення на 2 премій за майнінг і BTC або буде коштувати > 100K, або транзакції різко ростуть в ціні, або він ризикує що складність спаде до рівня, де атака 51% стане трохи більше ймовірною (хоча все ще не дуже). А от ще 2-3 халвінга і майнерів може стати дуже мало.

Менше обладнання = довші транзакції

Ви мабуть вчилися на факультеті вигадування та галлюцинування.

Ні, в нас було прийнято перевіряти першоджерела і розбиратись в фундаментальних концептах та намагатися зрозуміти принципи роботи, а не свято-фанатично і наївно вірити комусь на слово.

Тому відкриваємо код github.com/...​n/blob/master/src/pow.cpp

Дивимось на функцію GetNextWorkRequired. Умова if ((pindexLast->nHeight+1) % params.DifficultyAdjustmentInterval() != 0) означає, що перерахунок відбувається тільки кожні 2016 блоків (github.com/...​rc/consensus/params.h#L58). Між цими перерахунками мережа не змінює складність (return pindexLast->nBits). Якщо в цей час частина майнерів вимикає обладнання через нерентабельність — потужностей стає менше, а складність залишається високою. Результат: блоки замість 10 хвилин майняться по 15-20 хвилин. Транзакції накопичуються в черзі і йдуть довше.

Функція CalculateNextWorkRequired:
bnNew *= nActualTimespan; bnNew /= params.nPowTargetTimespan;
Якщо фактичний час видобутку (nActualTimespan) через нестачу майнерів стає більшим за цільові 14 днів (10 хвилин на блок * 2016 блоків до перерахунку), цільове значення хешу (bnNew) збільшується. Більший таргет = менша складність.

Менше обладнання = довші транзакції до наступного перерахунку — це факт.

Є безліч чартів де моніториться рівень складності www.blockchain.com/...​xplorer/charts/difficulty і падіння складності спричинено переважно ростом часу на обробку блоку, який в свою чергу спричинений тим, що майнери в місцях з найдорожчою електроенергією вимикають обладнання, бо при такій ціні це не так вигідно (що підтверджується тим, що акції найбільших майнерів стрімко падають вниз www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-MARA).

Дуже гарно і головне правильно розповіли, а я просто не дочитав повідомлення на яке відповів, знімаю капелюха!

Я би в код дивитися посоромився, а просто почитав би вайтпейпер, розділ timeserver. Щоб не вийшло так що: і під час зниження кількості майнерів час очікування знижується (задача до кінця цикла із 2048 блоків плавно становиться ефективно важчою), і під час збільшення кількості майнерів час очікування збільшиться (в кінці цикла із 2048 блоків задача різко і доказово становиться важчою) — прийнято казати, що час очікування трансзакції є константним. Константа, на яку ми заслужили.

Тим більше, поширення інформації про вашу трансзакцію (якщо не говорити про якихось там егоїстичних майнерів) від вас до майнера і від майнера до майнера — воно йде взагалі миттєво, багато хто не чекає 6 підтверджень а реагує просто на основі того що майнери-рандомчики прийняли трансзакцію у свій пул. Наприклад, гемблінг через біткойн завжди був динамічним і приємним, без зайвого очікування.

Після $25000 будуть відкуповувати, після пробиття $10000 теж будуть відкуповувати.
«Лох не мамонт!»
На 25-27к буде заруба, це низи вересня 2023.
$16500 низи грудня 2022. Якщо проб’ють вниз, то треба дивитись період 5 років.

Нового зростання може не бути дуже довго. Усі попередні зростання були пов’язані зі значними змінами в «адопшені».

Куди рости далі, коли вже є ETF на биток і туди можуть бути вкладені пенсійні вклади, є офіційний біткоін-резерв у США, був офіційний засіб платежу (Ель-Сальвадор) тощо. Куди вище?

Дивимося як йшов адапшен інтернету, порівняємо % користувачів, згадуємо кризу дот-комів, і скільки потім відновлювалися.

Нового зростання може не бути дуже довго

Ну зараз −50%, навіть повернення до ATH ціни це суттєвий ріст.

Усі попередні зростання були пов’язані зі значними змінами в «адопшені».

гав-гав, брех-брех

Все так, нового зростання вже ніколи не буде. Ви посудіть самі — вийшов Трамп, а це не секунду — король світу зараз, і сказав що біткоїн круто. Куди вже більше «адопшену»? Нема куди. Ринок раціональний, люди — розумні. Вони єрунди робити не будуть і гроші в херню нести не будуть. Нам ваше цифрове золото не впало яке не може навіть пампнутись нормально — 4х річний цикл збувся а топ так і не прийшов у відсотковому співвідношенні. А якщо врахувати інфляцію.. а якщо порахувати у золоті.... 0 через 3 місяці, просто не всі ще новини прочитали от і тримається бідний як може

Хто реально сліде за новинами — зниження хешрейту було до чи після падіння ціни? Асіки які майнили біток на яку валютку переключилися, вони ж не стойми стояти будуть?

Хешрейт падає з кінця жовтня 2025 і дуже сильно. Перемикати асики нікуди, майнінг чого завгодно крім битка в принципі помер вже давно.

Так, стоятимуть просто вимкненими. Як відеокарти вимкнули ще кілька років тому.

майнінг чого завгодно крім битка в принципі помер вже давно.
Як відеокарти вимкнули ще кілька років тому.

Ви самі в свої слова вірите? Це майнінг бітка завжди був низькомаржинальним, чисто спосіб утилізувати великі об’єми ел-енергії, тоді як альти можна майнити хоч в соло, хоч на зомбі-машинах плюс вся волатильність майнеру-то може піти тільки в плюс.

з кінця жовтня 2025

Ну значить тренд хешрейту не визначальний, а слідуючий за ціною. Треба би ще порвіняти графік хешрейту з цінами на енергоресурс і визначити в яких країнах падіння майнінгу найбільше.

Ви самі в свої слова вірите?

Whattomine та інші калькулятори вже кілька років показують негативну прибутковість майнінгу на відеокартах навіть за ціною 3-5 центів за кіловат. Немає ніякої вигоди майніти альти, вартість електрики більше ніж вартість того, що відмайниш, тай щє «те, що майниш» — постійно падає в ціні. І це при «безкоштовних» відеокартах, які не треба окупати.

тай щє «те, що майниш» — постійно падає в ціні.

Оця маленька брéхнєчка є корнем, із якої виросла велика брехні́ща. Якщо ви встановили собі на комп альткоїна і розглядаєте його для майнінгу — то ви по-любому будете про нього знати більше ніж є в калькуляторі. Тренд, час даблінгу, час голосування за новий протокол. Світ крипти більш цікавий, ніж маня-цвіток криптохейтера.

лятори вже кілька років показують негативну прибутковість майнінгу

Спитайте у лятора чи вигідно вести бізнес в Україні десь з того же Жовтня і з таким же апломбом напишіть що бізнеса в Україні не веде ніхто. Бо «неприбутково».

Якщо ви встановили собі на комп альткоїна і розглядаєте його для майнінгу — то ви по-любому будете про нього знати більше ніж є в калькуляторі. Тренд, час даблінгу, час голосування за новий протокол. Світ крипти більш цікавий, ніж маня-цвіток криптохейтера.

Толку від того, що ти знатимеш про цей щіткоїн, якщо його ціна падає 4 роки поспіль, а тобі вигідніше вимкнути ферми і купити його за готівку, ніж платити за електрику?

Яку монету було вигідно майнити усі ці 4 роки на картах? Kaspa? Це був короткий період 2022 року, потім усе закінчилося. ZANO? Так його дешевше і простіше було купити, ніж смажити карти на progpow і знову питання — навіщо майнити?

Всі інші — це в кращому разі щоб залишитися хоч приблизно при своїх, ні про який заробіток немає й мови, заробіток ці роки був лише спекуляціями на торгівлі.

Ніхто не говорить що майнінг замінює походи на роботу. Те який коїн майнити сильно залежить від того якій біржі ви надаєте перевагу. Я би майнив не запропоновані вами альти 4-го штибу, а щось таке що торгується не тільки проти долара і біткоїна онлі. Наприклад, лайткоїн після введення лайтнінгу подорожчав разів у 100 за 2 дні, правда це було 10 років назад — але я вам показав просто приклад за чим треба слідкувати.

Ключова фраза — волатильність на боці майнера. Дивіться на максимуми, а не на основний графік.

Якщо вмієте кодити, то можна побудувати майнера який буде тільки крутити nonce і видавати порожні блоки — валюти без справжньої активності так зазвичай і майняться.

Я би майнив не запропоновані вами альти 4-го штибу, а щось таке що торгується не тільки проти долара і біткоїна онлі.

Наприклад, що конкретно? І як би допомогли інші торгові пари?

Наприклад, лайткоїн після введення лайтнінгу подорожчав разів у 100 за 2 дні, правда це було 10 років назад

Лайткоїн вже більше 10 років не майнится на відеокартах. І навіть якби майнився — його ціна зараз менша ніж 4 роки тому.

Ключова фраза — волатильність на боці майнера. Дивіться на максимуми, а не на основний графік.

Це якраз мінус для майнера. На волативності, особливо постійному падінні — легше заробляти трейдеру.

Якщо вмієте кодити, то можна побудувати майнера який буде тільки крутити nonce і видавати порожні блоки — валюти без справжньої активності так зазвичай і майняться.

???!

Я не хочу давати приклад, бо із пристойних валют це має бути щось що особисто вам подобається. Особисто для мене валюта № 2 це Monero, я нею активно користуюся і вона прекрасно торгується. Мені абсолютно без різниці скільки він коштує, в моєму житті Monero грає велику роль. Із непристойно-непопулярних валют треба дивитися щоб її можна було продати хоч якось, тільки бажано не зв’язуватись такими біржами де монет тисячі а денні торги всієї біржі трошки більше за 2 бутерброда.
Із найнепопулярніших валют в яку я вірю, я би відмітив Byteball, ціновий тренд останніх пари років більше негативний — але як раз може то ваш шанс. Там унікальний алгоритм, шкода що він не став новим ефіріум.

І як би допомогли інші торгові пари?

Долар це скала з умовним 0% волатильності, по ньому всі рівняються. Біток це теж скала, але по іншому — кривульки ціни бітка відображаються на всіх альтах, ефіріума це теж стосується. А от тренд на лайткоїн (і більш непотрібні коїни) — броунівський (випадкове блукання), наявність можливості торгуватися проти нього дуже прискорює можливість продати на зовсім не жадібні 2-5% вище ринку (піде на комісії).

І навіть якби майнився — його ціна зараз менша ніж 4 роки тому.

Візьміть будь-яку точку покупки за останні 4 роки — і у вас в межах пів-року завжди буде можливість продати лайток вище за ту ціни покупки.

Це якраз мінус для майнера. На волативності, особливо постійному падінні — легше заробляти трейдеру.

А зав’язувач шнурків на вашому правому ботці і зав’язувач шнурків на вашому лівому ботці це точно одна персона? Якщо відповідь «так» то це тільки тому, що ви вірите в переселення душ? xD Намайнили 100500 залупоїнів -> третину злили в litecoin/monero/etc негайно -> третину розкидали ордерами по бітку/долару від 101% ринку до 150%, третину розкидали ордерами від 150% до 30000% ринку де тільки можна -> ??? -> PROFIT!
Ну або просто не займайтеся майнінгом, якщо вам не цікаві коливання, спокою від забезпечення ~100% uptime вам все одно не буде ніяк. Мало хто, начитавшись таких панікерів, продає крипту швидко-швидко бо думає жарений півень ззаду клює, зазвичай є час і пѝрити ордери щоб отримати зайвий % прибутковості.

???!

В С++ правильно писати ??! якщо це був С++

Old news. Триграфи були видалені зі стандарту вже майже 10 років тому (в С++17).

Я не хочу давати приклад, бо із пристойних валют це має бути щось що особисто вам подобається. Особисто для мене валюта № 2 це Monero, я нею активно користуюся і вона прекрасно торгується. Мені абсолютно без різниці скільки він коштує, в моєму житті Monero грає велику роль.

Монеро не майниться на відеокартах.

А взагалі майнінг — це бізнес, а не хобі. Я згоден, що потрібно вірити в той проект, який майниш, але ми ж почали розмову про раціональність, що вигідніше — майнити або просто купити те, що вважаєш перспективним. Так ось останні 4 роки показали, що за дуже рідкісним винятком немає ніякого сенсу майнити щось на відеокартах, набагато вигідніше купити ту кріпту за ті ж гроші, що ви витратили б на оплату електрики. А розмови про «виставте відкладені ордери на продаж» тощо — це і є вже про трейдинг. І якщо розраховувати на заробіток від волативності, від продажу на локальних піках, то й «брати» цю крипту краще також купівлею на локальних мінімумах, а не майнінгом. Майниш ти довго, а купити можеш швидко і за тією ціною, що хочеш.

Немає сенсу майнінгу для торгівлі зараз.
Такий сенс був раніше в 2017-2020, коли не було такої кількості пар до USDT, і такої легкості введення фіату в крипту. Раніше майнінг давав можливість «намайнити щось, що можна завести на різні біржі і там купити щось інше». Замість «завести UAH, купити LTC, вивести його кудись, продати LTC за биток, купити те, що хотів». Були великі втрати на комсі та багато дій, а майнінг давав більше свободи. Зараз це не потрібно — просто завів куди завгодно USDT за копійки з BSC і купуй будь-яку крипту.

Раніше майнінг це було дешевше ніж купувати крипту і легше тк не залежав від коливань цін (було мало ліквідності у склянці і складно було просто купити багато за гарною ціною). А те що ти майнив — не падало в ціні в 10 разів, так, просто було біля дна, не росло, ну і чорт з ним — чекали.

Зараз — можна купити що завгодно, скільки завгодно за usdt, крипта не коштує нічого, майнінг не має ніякого сенсу, ти майнеш вже спочатку в мінус, а потім те, що ти майнив — ще й падає в ціні в рази.

А розмови про «виставте відкладені ордери на продаж» тощо — це і є вже про трейдинг.

Ви говорите про валюту у якої переваг тільки 2: можливість розпоряжатися грошвою не показуючи нікому документів, і видобувати валюту не роблячи взагалі нічого. Якщо вам не подобається трейдінг то вам мабуть більше всіх в Україні зайде відмова від готівкової гривні — з необхідністю мати контракт з банком просто для покупки хліба.

Такий сенс був раніше в 2017-2020, коли не було такої кількості пар до USDT, і такої легкості введення фіату в крипту

Якраз в 2017му епоха легкості введення фіату в крипту і закінчилася: кюс, закриття найкращої біржі всіх часів і націй btc-e, кінець епохи банківських дропів в Україні. Те що почали з’являтися термінали введення гривні-в-крипту які брали 20% комісії до «легкості введення» не стосується.

Раніше майнінг це було дешевше ніж купувати крипту і легше тк не залежав від коливань цін (було мало ліквідності у склянці і складно було просто купити багато за гарною ціною). А те що ти майнив — не падало в ціні в 10 разів, так, просто було біля дна, не росло, ну і чорт з ним — чекали.

Я же приводив приклад про ведення бізнесу в Україні. При Яникові так взагалі було топчик.

Біткоїн — це МММ. Поки будуть буратіно, які вірять в Поле Чудес — доти і буде жити. Або поки Аліса і Базіліо не захочуть зафіксувати прибуток.

Гривня (UAH) — це МММ. Поки будуть холопи, які вірять в Потужність — доти гривня і буде жити. Або поки Володимир та Дональд не домовляться хто скільки візьме.
PS. І шановні зумери, не соромтеся гуглити історію МММ, хто і як там «зафіксував прибуток», не ведіться на русняву пропаганду а задавайте собі питання quo prodest.

Bitcoin — це в першу чергу інструмент чорного ринку, і поки не з’явиться йому альтернативи так воно і буде. Так він займає ще багато інших ніш, але в першу чергу рущій його це чорний ринок і все що навкого нього.

Біткойн — це інструмент попускання держави яка вже вкрай знахабніла.

Це правда, альтернатив йому дійсно немає коли мова заходить про чорний ринок. Кеш — відслітковується, щіткоїни по типу ZEC та монеро — взападло цю cypherpunk метушню нормальному рівному чорному ринку чіпляти. Тільки наш, православний, untraceable біток залишається. Ну слава бгу — хоч один юзкейс знайшли цій величезній траті такого цінного ресурсу як електроенергія.

На горизонті 5-15 років

Це реалістичний горизонт планування для настільки волатильного активу? При такому рівні волатильності це може бути будь де від глобального резервного активу вартістю в мільйон(и) до 0 і забуття бо зʼявиться щось краще, або 51% атака все помножить на 0.

Які думки чого він так суттєво впав

Leverage — ринок крипти перенасичений маржинальною торгівлею. Падіння на 10% викликає каскад ліквідацій («маржин-колів»), що штовхає ціну ще нижче. Це ланцюгова реакція, яка не зупиняється об «фундаментальну вартість», бо її важко обрахувати (або, ймовірно, її просто немає).

Чому «цифрове золото» падає коли реальне росте на 50%+?

Можливо тому що «цифрове золото» це маркетинг а не реальність.

Як думаєте коли буде дно і при якій ціні

Це неможливо передбачити, бо для крипти концепт «фундаментальної вартості» майже не існує і це майже 100% попит/пропозиція в децентралізованій спекулятивній системі, де жодна біржа не контролює навіть 25% обороту.

щоб добре розігнатися потрібно подалі відійти назад
www.youtube.com/watch?v=sb78BjCry_8

Буит тока дорожать. І падать також буде. Така в нього доля — туди сюди. Прогнозувати немає сенсу взагалі бо він занадто волатильний і немає якихось жорстих првязок до якихось більш передбачуваних систем.

Прогнози на кінець 2025 були найрізноманітніші: від 120к до мільйона, але ні один не справдився.

Біткоїн нічим не підкріплений, тому може падати хоч до нуля.

Золото не підкріплене, нерухомість теж.
Як і стоки чи валюти

А якже кількість гігават/чіпів вкладених у бітки? :-)))

Золото і нерухомість підкріплені самі собою.
Якщо ми говорими про фізичний варіант цих активів.
Стоки — залежить від ліквідності. Тут трошки лотерея.

А чому золото може бути підкріплене собою, а біток — ні?
Із нерухомістю це ще може мати сенс, але не з усім. Якщо брати якісь ультрадорогі квартири в хмарочосах Нью Йорка — то це не зовсім житло. Той самий бікоін.

А чому золото може бути підкріплене собою, а біток — ні?

Золото утворилося внаслідок рідкісних космічних катастроф — зокрема під час злиття нейтронних зірок. Взагалі, це надзвичайно стабільний елемент, здатний існувати мільярди років.
Біткоїн же існує лише доти, доки функціонує відповідна інфраструктура — в найкращому випадку — до першого колапсу цивілізації ;) Золото ж це переживе :) і можливо буде розглядатися як кандидат медіатор по тим же причинам, що й були на протязі сторічч

це все дуже цікаво, але чомусь від золота як забезпечення валюти відмовились.
воно теж волатильне

я думаю, що коментар зверху треба розширити — ціна будь-чого це баланс між попитом і пропозицією з обмеженнями законодавства.

У золота є попит на метал для прикрас, технічних пристроїв, центробанків, пенсійних фондів тощо. Як тільки попиту не буде, то вартість буде 0, але ймовірність повної відсутності попиту на золото історично близька до 0 (його мало, а культурні цінності дуже інертні — ефект Лінді)

У нерухомості є попит і відповідно вартість поки є люди, які хочуть в цій нерухомості жити (якщо це житлова нерухомість). Як тільки попит падає до 0 — вартість нерухомості теж (будинки в деяких італійських і японських селах, та і в селах на сході Україні коштують приблизно 0)

Стоки це частинки власності компанії — їх вартість дуже сильно привʼязана до можливості компанії генерувати прибуток зараз і особливо в майбутньому. Як тільки компанія банкрот — вартість її стоків = 0.

Фіатні валюти мають вартість бо є держава, яка це гарантує і може генерувати податкові надходження. Як тільки держава зникає (наприклад Конфедеративні Штати Америки або царська росія) або не може збирати податки (Зімбабве) то вартість їх валюти 0.

BTC не використовують як резерви (як золото) крім окремих обмежених випадків, ETF що їх містять (і куди теоретично можуть інвестувати пенсійні фонди — довгострокові системні інвестори) мають AUM близько 100 млрд всі разом (це не дуже багато порівняно з величиною ринку), не існує держави яка б гарантувала вартість BTC і він не приносить прибутку (дивідендів чи stock buy back) і взагалі це не компанія. Я думаю, що саме це мають на увазі під «нічим не підкріплене». А оскільки немає якоря, то і немає фундаментальної причини, чому BTC має коштувати 50к, а не 100к або 10к.

Основна цінність це можливість не залежати від законодавства жодної держави для проведення операцій і чітке обмеження на сумарну кількість coins. Тому є ріст, коли є надходження спекулятивного характеру і є падіння, коли спекулятивні гроші переводять в інші активи (звідки і неймовірний і непередбачуваний рівень волатильності — ніхто не може передбачити коли станеться наступна подія і якою вона взагалі буде, що призведе до різкого росту попиту чи пропозиції).

А ще можна винайти квантовий суперкомпʼютер і зробити 51+% атаку (малоймовірно, але ризик не 0%, Bitcoin Gold вже попався).

ну квантвоий комп’ютер вже зміг практично розкласти 21 на прості множники.
ще трохи і заживемо.
взагалі мені здається, що оці штуки про те, що квантовий комп’ютер зможе/потрібен щоб вбити асиметричну криптографію — це чистий макретинг.
він більше для симуляції квантових систем

Може так, а може і ні. BTC як «цифрове золото» це теж скоріше про маркетинг і wishful thinking який має якусь, не нульову, ймовірність стати правдою. Про те, що компʼютери зможуть автоматично робити переклади текстів чи навіть голосу в 60их і 70их думали десь так само.

Насправді у BTC є ризик 51% атаки навіть без суперкомпʼютерів. Хронологія може бути десь така:

1) Майнінг приносить все менше і менше (бо прибутки від майнінгу (block reward) діляться на 2 кожні десь 4 роки)

2) Комісії не покривають вартість інфраструктури і електроенергії

3) Майнери поступово вимикають неприбуткове обладнання

4) Через це складність різко падає (бо час на генерацію нових блоків зросте і система автоматично підлаштує складність)

5) Хтось викупить неприбуткове (для майнінгу) обладнання і зробить 51% атаку

6) ....

7) PROFIT

5ий пункт може бути дуже дорогим і на це можуть піти хіба що держави (США, Китай, та навіть росія) щоб створити хаос. Або дуже великі компанії щоб усунути конкурентів. Я думаю ймовірність цього десь максимум 1-2% в наступні 10 років. Але наслідком буде повна втрата довіри і ціна в 0.

Інвестувати в золото — це придбати запис у базі даних якоїсь контори?

Дядьку, ви ж базовик — кому не як вам бачити різницю між придбанням запису «у контори», і придбанням запису у єдиній бд на світі що не підтримує видалення...

Думаю що світла щоб майнити біткойн буде все менше, а виходити на вулицю щоб розповідати який ти невыбенний трейдер буде все стьомніше

Грок думає що:
«Якщо ти маєш на увазі DCA (Dollar-Cost Averaging — регулярні покупки незалежно від ціни), то зараз справді непоганий момент для старту/продовження:
Ціна вже суттєво скоригована від локальних хай.
Багато аналітиків бачать 2026 як рік консолідації/накопичення перед потенційним наступним циклом (прогнози від $110k до $170k+ до кінця року в оптимістичних сценаріях).
Фундамент не зламався — це просто чергова глибока корекція в бичачому/нейтральному ринку.»

1) Все буде норм.
2) зламу не буде. А якщо криптографія не зможе захистти, то зламають геть усе, не тільки біток, але і банки і біржі. Якщо це станеться, то тоді вже буде начхати на все)
3) держава, яка перша дійде до цього, забере собі кріпту зі старих гаманців, це і буде плюс в їх «резерв». Тобто сша або китай забере це собі. Та і це не в найближчі роки.

Коротко: пофіг на це.

Хрустального шару нема, тому тут можна гадати, але нащо. Фундаментально все як і було. Можна робити дса на просадках, і тоді пофіг. Ps ну і офк не йти в крипту all in. 5-10% портфелю ок. (Додаючи на просадках потроху)

Що думаєте про MSTR або IBIT замість того щоб купляти біток напряму?

mstr норм, але я б не брав замість, а брав до бітка. Біток зберігаешь на своему леджері, а мстр вже на ІБ. чому? Ну тому що в мстр окрім бітка ще ж корпоративні ризики/ тому в лонг краще розбити цю позицію на біток + мстр.

Imao

Біток зберігаешь на своему леджері, а мстр вже на ІБ. чому? Ну тому що в мстр окрім бітка ще ж корпоративні ризики/ тому в лонг краще розбити цю позицію на біток + мстр.

Так і зроблю, хороша ідея

якщо криптографія не зможе захистти, то зламають геть усе, не тільки біток, але і банки і біржі. Якщо це станеться, то тоді вже буде начхати на все)

В такому випадку випустять нову криптографію (та вже є), от тільки біток на неї не переведеш

Тому ще валідно додати трохи eth + bmnr

Підписатись на коментарі