Коли застосунок нагадує про минуле: користь, біль чи зайвий шум?
Привіт, спільното.
А у вас було таке, що раптом накриває якимось відчуттям? Не подія, не історія, а стан. Може теплий, може дивний, може трохи болючий. І в цей момент дуже хочеться це зафіксувати.
Не запостити. Не надіслати комусь. А просто для себе.
Я пробував різне. Записувати голосові нотатки в стандартний диктофон. Писати нотатки. Вести щоденник який є стандартним застосунком в iOS. І щоразу ловив себе на тому самому: поки думаєш як це сформулювати, що саме написати, чи додати фото — ця коротка, жива емоційна мить зникає. Зʼявляється композиція, оформлення, редагування, а не те, що було насправді. Це як у фізиці із фотоном — він поводиться або як хвиля, або як частка, залежно від того, спостерігаєш ти за ним чи ні. З емоціями так само. Починаєш за ними «дивитись» — і вони змінюються. І UI був спрощений саме для того, щоб не було нічого зайвого і нічого не відволікало, а ні на початку дії

а не в процесі запису.

Просто натискаєш будь де і випускаєш свої емоції.
Записати і відпустити.
З часом я помітив інше. Коли вдається просто зафіксувати стан, без оформлення і пояснень, стає легше. Наче мозок отримує сигнал: «Окей, це десь збережено. Можна більше не тримати це». Як із думками — записав і відпустив. Але з емоціями це працює ще тонше.
Магія — пізніше
Найдивніше і найцінніше починається не одразу. Не наступного дня і навіть не через тиждень. А тоді, коли спогад повертається в момент, який із ним резонує. Не «рівно рік тому», а «саме зараз це про тебе». І тоді це вже не ностальгія. І не спогад заради спогаду. Це спосіб краще зрозуміти, що з тобою було — і що з тобою відбувається зараз.
І питання, яке в мене досі без відповіді
— Чи справді фіксація емоцій допомагає їх відпустити?
— Чи має система право повертати такі речі людині, навіть дуже обережно?
— Де межа між підтримкою і вторгненням?
— І чи потрібні нам такі нагадування взагалі, якщо вони не про памʼять, а про відчуття?
Мені цікаво, як це у вас. Без правильних відповідей. Просто чесно.
Mneme в AppStore
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів