Увійти в ІТ після 30? Реальна історія без рожевих окулярів від матері 2х

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Рішення пов’язати себе з розробкою не було для мене планованим, а скоріше вимушеним. Так склалися обставини, що після того як я народила другу дитину, маючи стабільну роботу у великій корпорації, я стала їй не потрібна.

Все було досить прозаїчно та звично для багатьох жінок: ти йдеш у декрет, маючи роботу, гарну посаду і перспективи, а повертаючись — твоє місце займає інша людина і обов’язків твоїх у тебе вже нема. Тупік.

📍 Як корпорація «подарувала» мені пайтон

Саме так було зі мною. Після 3-х років праці я залишилась працівником на заміну — мені давали будь-яку роботу, щоб я була хоч чимось завантажена і умовно була при справі. Ну і, відповідно, чекали поки я сама подам заяву.

Таким чином на мене — тоді маркетолога — звалилась праця з сотнями тисяч рядків у гугл-таблицях, які я мала сортувати вручну або через формули. Кілька разів я дійсно робила це вручну, а потім почала шукати шляхи оптимізації — по 60 годин робочого часу на монотонні завдання мені не хотілося витрачати.

Спочатку я почала вчити автоматизацію в гугл-таблицях, але це все одно було не те для такого обсягу даних. І я зустріла пайтон.

📍 Перший код у блокноті (так, без IDE)

Через кілька тижнів спроб і помилок я написала свій перший код — у звичайному блокноті — бо я не знала тоді, що таке IDE. І воно запрацювало! Я більше не витрачала 60 годин на місяць на мануальну роботу.

Чесно кажучи, мене це захопило, і я почала гуглити, що ще можна робити за допомогою пайтона.

📍 Coursera, резюме та перший пет-проєкт

Тоді мені трапився курс Python for Everybody від Мічіганського університету на Coursera. Це спеціалізація з 5 курсів, яка покриває основи Python, структури даних, роботу з базами даних, веб-скрапінг та API. Я пройшла всі курси просто для себе — щоб спростити свою роботу та зрозуміти, що взагалі можливо зробити з кодом.

Після курсу я спробувала написати перший простенький бот у Телеграмі, відкрила для себе GitHub і написала про це пост у Threads. І отримала неочікуваний фідбек — багато досвідчених розробників почали мені допомагати і направляти мене.

Найкраща порада, яку я тоді отримала: «Не чекай на замовлення, пиши пет-проєкти». Мені пояснили, що замовники хочуть бачити твій код, твій GitHub, твої реальні проєкти. Тому мій перший бот був зроблений під реальну потребу — приймати оплати від клієнтів за мої маркетингові послуги. Це був повноцінний пет-проєкт, який вирішував мою проблему і одночасно став кейсом для портфоліо.

Паралельно я почала розсилати резюме на джуніор-позиції. Десятки, сотні форм. Жодної відповіді. Це було важко психологічно — ти вкладаєш час, сили, а у відповідь тиша. Тому я вирішила не чекати на дозвіл від HR-ів і почала шлях фрілансера.

Через декілька місяців я мала перше замовлення за 100 доларів на ТГ-бот. Тоді ж я вирішила, що хочу продовжувати в програмуванні, бо мені йшло надзвичайно легко і швидко, навіть враховуючи те, що я мала 2-х дітей і вчилась коли вони спали.

Доречі, так — вся моя стартова наука проходила вночі під час сну дітей. Кожен день я дивилась нову лекцію, і перед початком нового робочого дня намагалась застосувати знання — написати хоч трохи коду, щоб побачити як воно працює. Момент, коли ти запускаєш код і він працює — не порівняти ні з чим.

📍 Звільнення як точка неповернення

Настав переломний момент — мене звільнили. Звільнили саме через те, що ту роботу, яку я мала робити протягом місяця, тепер робив мій код за кілька годин.

Я тоді написала про це в соцмережах і отримала досить багато коментарів, в яких мені радили не йти в ІТ, бо зараз надскладні часи і роботу знайти дуже складно. Але це мене не переконало, та й я мала досвід за плечима в маркетингу і продажах, тому продати себе, так би мовити, я вмію.

Перші місяці дійсно були супер складні — я все ще активно вчилась, писала ТГ-боти на замовлення, і було дійсно важко. Я навіть почала знов шукати роботу в маркетингу, але потім наткнулась на ком’юніті Women in Tech і почитала історії жінок, які змінили своє життя. Це мене неабияк надихнуло.

Я закрила очі на всі насмішки, які чула на свою адресу про вік (мені 38), про стать — «жінка і код, ха-ха», про складні часи — і почала просто робити як я вважала за потрібне.

📍 Рік потому: що маємо

Зараз, рік по тому як я зробила свій перший коміт, ви читаєте цю статтю. І я хочу сказати кожному і кожній: навіть якщо складно, навіть якщо кажуть що вам це не треба — ви все зможете. Якщо це змогла мати двох дітей після декрету, зможете і ви.

👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Звільнили саме через те, що ту роботу, яку я мала робити протягом місяця, тепер робив мій код за кілька годин.

не треба було казати про скрипт на роботі ;-)

Якось текст дуже дивно обривається. Тобто весь текст це пролог. По ітогу не зрозуміло, чи ви знайшли роботу? Якщо так, то який шлях саме тут був (скільки інтерв’ю, як це все проходило і т.д.). Якщо ні — то взагалі не зрозуміло до чого все це.
Я без негативу якщо що, кажу як є

Фрацюю на фрілансі, відкрила jdg (ФОП в Польші) потихеньку наймаю людей. Йде досить непогано. До чого — скоріш до того, що не треба боятися пробувати)

ви молодець, рада, що все вийшло)

А що вони бачать смішно в поєднанні жінка і код?В Україні жінка з автоматом і ПТРК вже стала майже звичайною громадянкою з робочими інструментами.

Я б сказав що пітон сам по собі — це лиш інструмент. Я теж його вивчив і зробив собі життя легшим, хоч моя професія взагалі не пов’язана з програмуванням. Але я не вважаю що «увійшов в ІТ», бо як на мене там треба знати набагато більше ніж просто пітон.
Але в будь-якому випадку ви молодець!

Звісно не тільки Пайтон. Процес навчання не переривається а тільки розширюється з практикою. Увійшла бо перейшла до будови RAG систем, та комерційних проєктів на постійній основі 🤷‍♀️

Зараз ніби то маркетологів всі шукають. А ви в інший бік свічнулись.
Можу тільки сказати, що талановитій людині просто робити складні речі. Добре бути вами

Тай таке ) не знаю чи добре чи ні, але як є. Мені в розробці значно цікавіше і я більше бачу для себе особисто перспектив)

Підписатись на коментарі