Теорія відкритого мікрофону (або як не заважати людям рости)

Привіт. Хочу поділитися своїм досвідом розвитку команди — підходом, який ми з колегами жартома назвали «Теорія відкритого мікрофону».

Чи помічали ви, що на мітингах 80% часу говорять 2–3 людини? Зазвичай це менеджер команди, техлід, скрам-майстер або РМ. Рішення майже ніколи не піддаються критиці, альтернативних думок небагато. У результаті увага та залученість іншої частини команди поступово знижуються.

Команда звикає до формату, коли саме ці люди виконують більшу частину роботи з планування, деталізації, обговорення та генерації ідей.

Як наслідок, коли випадає ключовий гравець, команда виглядає пасивною та дезорієнтованою, часто робить очевидні помилки. Не видно потенційних нових лідерів, які мали б з’являтися з часом.

То що ж робити? Потрібно Більше МОВЧАТИ 🙂

Люди погано переносять тишу — вона створює дискомфорт. Хтось починає говорити (не обов’язково пропонуючи правильні рішення, але ж люди мають вчитися). Коли з’являються нові спікери, з часом можна помітити зміни:

• повертаються дискусії та різні точки зору;
  • команда починає мислити активніше.

Річ у тім, що лідери команди (незалежно від формального звання) з часом стають undisputed — з ними майже не сперечаються.

Є й мінуси:

• команді потрібно більше часу для ухвалення рішень;
  • деякі обговорення можуть переходити в площину holy wars.

Тому тут критично важливі навички менеджера з управління часом та балансування різних думок.

Позитив же очевидний — зростає залученість і краще розуміння того, що відбувається.

Головна зміна — поява нових потенційних лідерів. Звісно, не всі одразу стануть активними, і цього не очікується. Достатньо 1–2 проактивних людей. А проактивність породжує відповідальність.

Що може піти не так?

У команді можуть бути «адепти святих срачів» або «обожнювачі власних солодких голосів». Оскільки їхні розмови зазвичай не дають конструктивного результату — їх варто вчасно стримувати.

Також люди не стають активними «просто так». Їх потрібно підштовхувати:

• попередити, що ти вестимеш наступний мітинг;
  • попросити розібратися з певним проєктом і презентувати його;
  • дати безпечний простір для першої спроби.

Чому цю очевидну практику часто не використовують?

Лідери команд часто прагнуть зробити все «найефективніше» — швидше та без помилок.

Якщо менеджер або лід новий у ролі, він проходить етап становлення: бере більшість рішень і роботи на себе, щоб підтвердити (часто самому собі) свою компетентність. З часом людина вигорає, втомлюється від такого формату, але так і не передає цю частину відповідальності команді.

Ну і, зрештою, є люди, які просто люблять говорити — і люблять, щоб їх слухали.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я за здорову ротацію в команді, максимально там де це можливо.
По черзі ВСІМ бути скрам майстром, реліз коодинатором, вести мітінги (демо, презентації фіч, ретро), модерувати «комітети» прийняття рішень і т.д.

Мітинги, демо і презентації — тут дійсно ок ротації. Але важливі ролі типу скрам майстер, продакт овнер, реліз інженер — на це треба не просто вчитись, до цього ще й хист треба мати. Тож, тут ротаціх — не просто зайві, а не бажані.

Ну з продакт овнером або продакт менеджером я не мав на увазі звісно.
З

не просто зайві, а не бажані.

і про хист... ну я особисто вважаю скрам базовим знанням, який не потребує якось супер хисту. Також я проти віділеної людини у ролі скрам майстра.
Реліз інженера я також не мав на увазі буквально, більше йшло по координування скоупу релізу, пре і пост процедури, і таке інше. На мою думку в продуктовій команді — всі її члени мають відчувати продукт саме через безпосередню участь в випуску продукту і проходити «біль» релізів , а не просто діяти тільки в рамках своєї зони відповідальності.
Ну і взагалом я зразу написав

максимально там де це можливо

— тобто з розумним, зрілим, адекватним підходом з урахуванням контексту, команди, продукту і інших умов.
Головна суть була в максимально можливій ротації як принцип.

Знання скраму не робить із людини скрам-майстра. Бачив я цих «скрам-майстрів» просто із інженерів. І працював із справжнім скрам-майстром, який мав до цього хист і розумів, навіщо він потрібен. Це — небо і земля.

Але по суті — згоден. Там, де можна робити ротації, там їх треба робити. Тільки за бажанням.

зазвичай на мітах навпаки проблема, що люди забагато зайвого говорять і як результат ніхто не слухає.

ну ми привчилися типу використовувати «raise hand» в Зумі. Це допомогло внести порядок і зменшити хаос. (Але ж знову зауважу, що люди говорять і без руки, просто це 10-20 % випадків, коли прямо є причина когось перебити)

Проблема не в тому, що люди перебивають один одного. А як раз в тому, що не роблять цього. На мітінгу купа людей, серед них половина не технічні, а людина 10 хвилин розповідає про проблему ui бібліотеці. Звичайно його треба олразу перебити, бо його просто не слухають, як і не слухають тогою хто доповідає наступним і каже щось справді важливе

Это просто отсутвие общей культуры беседы/дискуссии.
По идее должно прививаться школой, но как мы знаем наша школа последнее место из которого можно вынести полезные привычки и навыки.

По результату, ті, хто мали щось корисне порадити, це не зроблять. Зводиться нанівець перевага від присутності досвідчених чи освічених, котрі зазвичай висувають нові ідеї.

Денисе, менеджер не виключає себе повністю.Його задача просто стати модератором. Є моменти, коли він повинен включатися і давати свою оцінку/думку. Ця стаття більше про те, щоб створювати більше можливостей для розвитку команди

Ви читали розділ Teamicide з старої книжки Peopleware (котра витримала 3 перевидання протягом 20 років)? Там саме про вплив менеджерів на команди шляхом модерації внутрішньокомандних взаємодій.

Так, чудова книга. У розділі Teamicide йдеться про те, як менеджер може зруйнувати команду через низку шкідливих управлінських рішень. Водночас я не впевнений, що там саме розглядається ситуація, коли помилкою вважається надання іншим учасникам команди більшого простору для висловлення та відстоювання власної думки.
У будь-якому разі дякую, що нагадали про цю прекрасну книгу.

Це не помилка, а руйнування органічної взаємодії в команді.

Підписатись на коментарі