Edge AI, роботаксі та кінець епохи Cloud: інсайти з CES 2026

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Спільното, привіт! Я — Олександр Малінін, Director of Business Development у SQUAD.
Оскільки ми у компанії розробляємо AI-Powered розумні камери та інші IoT продукти, то технологічну виставку світового масштабу пропустити просто не могли. Тож сьогодні я хочу поділитися ретроспективою після CES 2026, яку ми з командою відвідали в січні. Цей матеріал буде корисним фахівцям, які працюють із вбудованими системами, та стратегічно розвивають компанії.

Для початку, кілька слів про виставку CES — це щорічний технологічний івент з тисячами відвідувачів та яскравими демо від гігантів своїх індустрій, часто — представленими на загал вперше. CES об’єднує провідних інноваторів, щоб стати архітекторами майбутнього та розв’язати світові проблеми. І правда, сперечатися з цим твердженням важко. Адже саме тут в режимі реального часу можна дізнатися не лише про чергові прориви, зокрема в ШІ, а й почути про болі та bottlenecks для компаній, які ці прориви втілюють.

Тож що на CES 2026 вразило найбільше мене і колег?

Який найважливіший висновок з CES 2026 я заберу «в роботу»?

Виставка вкотре продемонструвала, що ШІ значно пришвидшив розробку програмного забезпечення. Створити прототип на основі програмного забезпечення для ШІ вже не так складно, але глибока оптимізація певних технологій та вбудована інженерія залишаються вузькими місцями для швидких експериментів та інновацій — тут все ще потрібен час.
Втім, що більш масовими стають технології, то більше виграє споживач. Як вдало зазначив мій колега Андрій Лейцюсь, багато компаній у роботі з сенсорами шукають насамперед практичні сценарії застосування, а в сегменті розумних камер навіть відносно бюджетні моделі працюють якісніше завдяки прогресу в комп’ютерному зорі.

Якщо говорити про тренди, головним став перехід до Edge Ai Vision і робототехніки нового покоління, коли попит на складні алгоритми ШІ виходить далеко за межі звичних LLM. До прикладу, стрімкий розвиток AR-окулярів та повністю автономних машин в різних галузях (від виробництва дронів до сільського господарства) підтверджує гостру потребу ринку у високопродуктивних периферійних платформах. Особисто для мене це означає підтвердження вектора, обраного компанією, адже наш досвід у розробці камер end-to-end ідеально відповідає таким глобальним викликам.

Демо, що вразили найбільше

Наша команда проїхалася на Zoox — повністю електричному автономному роботаксі. Воно було розроблене з нуля для функціонування без участі людини, тому кермо та педалі в цьому авто відсутні. Станом на зараз, у Zoox можна проїхатися на Стріпі Лас-Вегаса та в рамках програми Explorers у Сан-Франциско. Поїздки на Zoox не є чимось поширеним. Досвід клієнтів тут переосмислений — це відчувається інакше, ніж поїздка у класичному авто з «доставленою» системою автопілота. Адже весь салон, інтерфейс і манера водіння побудовані навколо ідеї відсутності водія.

Ще одна демонстрація, що вразила — це робот, який грає у настільний теніс. З ним люди можуть практикувати кожен рух, удосконалюючи його.

Також варто виділити Hyundai Motors з каркасною конструкцією для паркування автомобіля. Авто виїжджає на конструкцію, яка потім виконує паралельне або проміжне паркування, розміщуючи автомобіль точно в центрі паркувального майданчика.

Стартап HoverAir Aqua представив автономний дрон, який вразив здатністю підтримувати стабільне трекінг-відео на базі комп’ютерного зору в умовах водного спорту, коли кожна крапля може завадити передачі даних.

А Smart Camera 6 від ZF відзначилася своїм чипом EyeQ6 DSP, який дозволяє генерувати складні семантичні метадані для автономного водіння без використання хмари. І, звісно, запам’яталися численні демо робототехнічних технологій та AR-окулярів.

Тенденції використання ШІ у продуктах щоденного вжитку

Від ще нещодавно фантастичних сценаріїв, ШІ подолав шлях до прийняття та вже не точкового використання, і завдяки йому дедалі розумнішими стають окуляри, браслети й кільця, домашні спортзали, а також роботи-асистенти. Так, одна компанія продемонструвала окуляри з цільовим випуском у 2027 році з опцією перекладу мови майже в реальному часі. Тільки уявіть: ви їдете у відпустку за кордон і можете легко порозумітися з місцевими жителями, не знаючи їхньої мови взагалі. І це — не сцена зі «Стартреку», а цілком реальні плани буквально на наступний рік завдяки Edge AI.

Попри такі еволюційні стрибки, масовій адопції технологій ШІ перешкоджає бажання користувачів захистити свою приватність. Але і тут розробники не стоять на місці — як зауважив мій колега Олег Богуславський, спостерігається чіткий тренд до «Computer Vision 2.0», де камери еволюціонують у бік семантичного розуміння даних безпосередньо на пристрої, генеруючи потоки метаданих замість звичайного відео. Крім того, формується архітектура «Privacy-First», у якій локальні нейропроцесори обробляють конфіденційні візуальні дані на самому пристрої, що дозволяє зняти занепокоєння споживачів щодо стеження.

Які «болі клієнтів» підсвітила для нас CES 2026?

Серед «больових місць» індустрії, попри швидкий розвиток продуктів, варто виокремити:

1. Доступність даних для навчання моделей комп’ютерного зору та великих мовних моделей.
  2. Дотримання нормативних вимог (наприклад, висока планка стандартів безпеки, що цілком обґрунтовано сповільнює розширення сфери автономного водіння).

Партнери також часто обговорювали «кризу валідації», висловлюючи занепокоєння тим, що їхні агенти візуального сприйняття не можуть надійно опрацьовувати нетипові випадки у реальному світі. Наприклад, непередбачувані відблиски світла, перешкоди через погодні умови або навіть павуків, через яких сільськогосподарські машини можуть зупинитися посеред поля. В автомобільному секторі основною скаргою була дедалі більша складність інтеграції нових сенсорів смарткамер у застарілі архітектури транспортних засобів; при цьому розробники шукають підтримку інтеграції «оптимального масштабу».

Виставка вчергове підтвердила нашу гіпотезу щодо важливості розвитку Vision Assurance. Ми продовжуватимемо впроваджувати все більше функцій периферійного ШІ та проактивно пропонувати певні «ноу-хау», які ми побачили тут у різних сферах. І, звісно, всі постачальники розумних камер зацікавлені у функціях пошуку обʼєктів та подій за текстовим запитом, які при використанні наявної хмарної інфраструктури та комерційних моделей «з коробки» стають неймовірно дорогими.

Підбиваючи підсумки, CES — це не стільки виставка досягнень, як рентгенівський знімок майбутнього. Ідеальний простір, щоб валідувати власні припущення об реальність та пересвідчитися, що стратегія твоєї компанії рухається у правильному напрямку.

Я дуже багато чув від інших, що CES — це «демка» світового масштабу, однак для мене це дещо більше. Тут можна знайти як нові ідеї, так і вектор для подальшого розвитку і технологій, і партнерств. Якщо ви були на CES цього року, то що вам запам’яталося найбільше? А якщо не були, що саме хотіли б побачити на цій виставці понад усе?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі