«Ой, я все видалив»: як Claude Cowork наводив лад в ноутбуці і ледь не зруйнував шлюб інвестора
Ніколи такого не було і от знову :)
Венчурний капіталіст Нік Давидов поділився у себе в Х історією про те, що вирішив доручити ШІ-агенту Claude Cowork організувати файли на робочому столі своєї дружини. Звучить, як в старому доброму анекдоті, правда? :)
Хронологія катастрофи
Агент Claude Cowork, який має здатність виконувати дії безпосередньо в системі комп’ютера (а не просто спілкуватися в чаті), почав свою роботу. У процесі ШІ попросив дозволу видалити тимчасові файли Microsoft Office. Давидов, навіть не підозрюючи нічого, надав цей дозвіл і, в результаті чого, агент спробував перейменувати папку з сімейними фото та випадково видалив її.
Що Нік отримав натомість? Замість сміття зникла папка, що містила весь фотоархів дружини за останні 15 років: фотографії дітей, їхні малюнки, знімки з весіль друзів та подорожей. ШІ в свій захист прокоментував свої дії лаконічним «Oops».
Базовими способами відновити файли не вдалося. Оскільки агент працював через термінал, файли не потрапили до кошика, iCloud одразу синхронізував зміни з хмарою, а резервних копій просто не було.
Не уявляю навіть, що б сталося з Ніком ввечері, коли б дружина прийшла з роботи, якби не дзвінок в службу підтримки Apple. Фахівці вказали на специфічну, глибоко сховану функцію iCloud Drive, яка дозволяє відновлювати файли, видалені з хмари протягом останніх 30 днів. Саме це дозволило повернути архів.
«Я зараз дивлюся, як завантажуються десятки тисяч файлів. У мене ледь серце не зупинилося», — пізніше написав Давидов.
Добре, що в цієї історії щасливий кінець. Але ж так буває далеко не завжди. З часом дедалі більше таких нових історій з’являється в інтернеті через те, що люди занадто сильно почали довіряти агентам. І не думаю, що їх кількість найближчим часом зменшиться.
А у вас траплялися факапи з ШІ? Що найгірше він «накоїв» у вашій роботі?

35 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів