«Ой, я все видалив»: як Claude Cowork наводив лад в ноутбуці і ледь не зруйнував шлюб інвестора

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Ніколи такого не було і от знову :)

Венчурний капіталіст Нік Давидов поділився у себе в Х історією про те, що вирішив доручити ШІ-агенту Claude Cowork організувати файли на робочому столі своєї дружини. Звучить, як в старому доброму анекдоті, правда? :)

Хронологія катастрофи

Агент Claude Cowork, який має здатність виконувати дії безпосередньо в системі комп’ютера (а не просто спілкуватися в чаті), почав свою роботу. У процесі ШІ попросив дозволу видалити тимчасові файли Microsoft Office. Давидов, навіть не підозрюючи нічого, надав цей дозвіл і, в результаті чого, агент спробував перейменувати папку з сімейними фото та випадково видалив її.

Що Нік отримав натомість? Замість сміття зникла папка, що містила весь фотоархів дружини за останні 15 років: фотографії дітей, їхні малюнки, знімки з весіль друзів та подорожей. ШІ в свій захист прокоментував свої дії лаконічним «Oops».

Базовими способами відновити файли не вдалося. Оскільки агент працював через термінал, файли не потрапили до кошика, iCloud одразу синхронізував зміни з хмарою, а резервних копій просто не було.

Не уявляю навіть, що б сталося з Ніком ввечері, коли б дружина прийшла з роботи, якби не дзвінок в службу підтримки Apple. Фахівці вказали на специфічну, глибоко сховану функцію iCloud Drive, яка дозволяє відновлювати файли, видалені з хмари протягом останніх 30 днів. Саме це дозволило повернути архів.

«Я зараз дивлюся, як завантажуються десятки тисяч файлів. У мене ледь серце не зупинилося», — пізніше написав Давидов.

Добре, що в цієї історії щасливий кінець. Але ж так буває далеко не завжди. З часом дедалі більше таких нових історій з’являється в інтернеті через те, що люди занадто сильно почали довіряти агентам. І не думаю, що їх кількість найближчим часом зменшиться.

А у вас траплялися факапи з ШІ? Що найгірше він «накоїв» у вашій роботі?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
організувати файли на робочому столі своєї дружини

дружини.....
дружини !?!?
а цей Нік неймовірно сміливий і ризиковий чувак !!!!
та ще й везунчик — цього разу все закінчилось на його користь :)

это мне Gemini Pro диаграмму по работе рисовал...
я ему говорю «ок, а теперь перенести прокси из Европы в США»
результат: photos.app.goo.gl/PMmdcP2B1KkPFGvW7

если бы это был настоящий ассисент, он бы погрузил все «железо» на корабль и просто сбросил бы все где-то в середину Атлантического океана

а евангелисты новой эпохи нам рассказывают, как они дадут генераторам случайных токенов доступ ко всему и те буду для них воплощать мега планы типа «купи мне землю в штате Калифорания, найми архитектора, рабочих и построй мне трехэтажный дом»

відповідь жеж очевидна, ви запустили недостатню кількість агентів. Дональд Трамп, думаю, порекомендує не меньше 50 для такої задачі одночасно.

У процесі ШІ попросив дозволу видалити тимчасові файли Microsoft Office. Давидов, навіть не підозрюючи нічого, надав цей дозвіл і, в результаті чого, агент спробував перейменувати папку з сімейними фото та випадково видалив її.

Він сімейний архів що, в temp папці зберігає?

А як же «ви усі не потрібні, я навайбкодю усе що захочу лівою п’яткою з закритими очами»?
Якось в’яленько захищаєш вайбкодінг, «ой ну це він сам винен, зберігав фотки на робочому стлі у теці temp»

Це гарна відповідь на моє питання, чесна. Але я бачу що ти трохи невпевнений, тому заявляю, що знак невпевненості у кінці зайвий.

просто не розумію до чого ти тут вайбкодинг приліпив і яке він має відношення
але логіка і Дімон це дві паралельні лінії

а) це юзера дебіли, це не аішка не розуміє що робить, бо їй треба ще одного агента спавніть на кожну підзадачу яку вона робить і так у рекурсії. Бо інакше вона починає шлючити.

це юзера дебіли

Я лише говорив про конкретних юзерів а не всіх, не треба за мене додумувати.
Цей конкретний юзер — дебіл. Да АІшка тупанула, но це не робить юзер менш дебілом. Зберігати все своє життя на робочому столі без бекапів, це ж додуматися треба.

це не аішка не розуміє що робить, бо їй треба ще одного агента спавніть на кожну підзадачу яку вона робить і так у рекурсії. Бо інакше вона починає шлючити.

Мінуси? Якщо воно вирішує твої задачі, які будуть мінуси? Те що кількома агентами а не одним? Да похєр, аби вирішувала задачі.

Да АІшка тупанула, но це не робить юзер менш дебілом.

Ну як ти можеш так жити і міняти свою точку зору лише тому що тобі зручно?
Ти ж минулого тижня доводив мені у кількох темах, що розробники не потрібні, і можна кодити без контексту, бо я тобі намагався довести, що результати на виході залежать від рівня розробника і чи проводить він супервайзінг, бо оффлоад задачі без контексту для AI приведе до результатів, що я і зацитував тобі.

Ти ж минулого тижня доводив мені у кількох темах, що розробники не потрібні, і можна кодити без контексту

Ткни пальцем хоч на один такий коментар

Зберігати все своє життя на робочому столі без бекапів, це ж додуматися
треба.

Так бекапи були в icloud.
ІМХО це баг що видаляє повз корзину, має ж бути параметр для терміналу мувнути в корзину

Жарти жартами, а я колись власними очами у епоху свого сісадмінства-енікейства (на початку і в середині 2000-х) бачив бухгалтерів, що «зручно документи у корзині зберігали» на робочому столі.

Ще раз. У Корзині. Коли треба було — вони їх звідти діставали.

сісадмінства-енікейства

сисадмінство то зовсім не енікейство віндоус корзин чи у будь-якому сенсі handyman, навіть якщо хтось так і вважає)

Пфффф, вважаю що на місті ШІ треба було ще картинку з двома поважними панами які наголошують що ви невдаха запостити

И обнулить кредитную карточку

обнулена кредитка це норм. Погано якщо в глибокий мінус загнали

Здається, якщо завтра «ШІ» дозволять лікувати людей та це призведе до смертей пацієнтів через недолугі помилки, то це... ніяк не вплине і люди продовжуватимуть лікуватися у «ШІ» й помирати через нього, кажучі «нічого, скоро вийде нова версія».

«Скоро буде GHI, General Healthcare Intelligence», що ви тут розумієте! На лікаря не треба вчитися, воно і розріже, і зашиє, і полікує. Навіть думати не треба. Воно саме подумає за вас.

від анестезії також помирають, но ти не відмовишся від неї у стоматолога

все залежить від рейта помилок, якщо він буде менший ніж у людей — хай лікує ШІ

Здається, якщо завтра “ШІ” дозволять лікувати людей та це призведе до смертей пацієнтів через недолугі помилки

т.е. AI будет делать так же как сейчас делают простые врачи?

Medical malpractice and preventable medical errors are estimated to cause between 250,000 and over 400,000 deaths annually in the United States, making them a leading cause of death behind heart disease and cancer. These, often called medical errors, account for roughly 9.5% to 10% of all U.S. deaths each year.
кажучі «нічого, скоро вийде нова версія».

Тільки в цьому році вийшли правильні моделі й агенти, які нарешті правильно лікують!!! )))

ну я б не хотів лікуватись у ШІ

але заради справедливості, не треба забувати, що в нас в країні можна стати врачем суто по знайомствам і за пару тисяч зелених. Врачі так само роблять помилки та наживаються на пацієнтах. Просто ми це сприймаємо як «норму» бо краще людина ніж робот — з чим я погоджуюсь бо людину хоча б можна під суд віддати.

таких кейсів тисячі, але 1 мені запамятався найбільше. Львів, іноземцю стало погано, привезли до лікарні вночі, медсестра сказала «лікаря нема на зміні, чекайте до ранку» і поклала його на ліжко в коридорі — прийшов ранок і чувак вмер в коридорі через внутрішній крововилив. Тут і без АІ-шки обійшлось.

у всих, хто не живе у ізоляції, і кому більше 30-35 (а деяким і більше 18) з процесом проживання накопичуються істороії, почуті не від кумів-сватів-знайомих, про лікування у живих лікарів)

Мене більше турбує, що станеться, коли недолугі адепти заміни усього і вся на аішку всліпу, так само всліпу, запустять 10-20-30 агентів лікувати пацієнтів.

А враховуючи стан медицини і можливість заплатити кому треба, особливо у США, це може статись найближчим часом. Особливо на тест-майданчиках, які ті самі сліпі адепти тут у комментах вихваляють за швидкість проникнення AI у всі рівні життя у країні, а саме африка тощо.

коли недолугі адепти заміни усього і вся на аішку всліпу

«всліпу» це вже ти від себе добавив, у вас це традиційно класти іншим свої слова в рот, а потім з «експертністю» доказувати, що вони не праві

взагалі, враховуючи медичне і страховочне лоббі, АІшка там з’явиться в останню чергу, плюс зарегульованість

не треба забувати, що в нас в країні можна стати врачем суто по знайомствам і за пару тисяч зелених

В Україні лікар має 6 років провчитися, потім ще 3 (чи 5?) роки інтернатури. Про які знайомства і пару тисяч ви говорите?

Начебто і без ШІ медицина працює так само на протязі сторічь

О я так ще в махнаті роки намагався оптимізувати фотоархів python скриптами і легкою бажиною в коді видалив половину. Слава Богу був бекап у хмарі. Причому не авто а просто zip архів що робив вручну

Це можна зробити і без ШІ. Взяти молоток і лупити ним по ноуту.

Ші тут не причина проблеми

Молоток не дав би автовидалення з хмари.

«Дітки, а сьогодні ми пишемо органайзер для фотографій на домашньому компі»
«клацає по клаві»
«дістає молоток і починає бити свій макбук»
«Ось, дітки, бачите, втратити фото можна і без корявого коду, а це означає що ми маємо право встунути AI у кожну річ, яка має електроживлення»

Доволі неочікуваний підхід до організації фотографій у вас. Більше схооже на комічно-сатиричні ролікі на ютубі з неочікуваною розв’язкою.

Підписатись на коментарі