Гейміфікація в робочих процесах dev-відділу, ваші ЗА і ПРОТИ?
Вітаю! Цікава ваша думка!
Все частіше бачу, як команди експериментують з гейміфікацією: поінти за закриті задачі, бейджі, нагороди, лідерборди тощо. А дейліки це квест, який займає пару хвилин у зручний час.
З одного боку — це може підвищувати залученість, робити прогрес видимим і трохи “оживляти” рутину, вносити різноманіття. З іншого — є ризик, що люди починають “грати в цифри”, а не думати про реальну цінність, або що це швидко набридає.
Цікаво почути:
- чи використовували ви гейміфікацію у своїх командах?
- де, на вашу думку, межа між здоровою мотивацією і зайвим шумом?
Цікаво почути реальний досвід або взагалі точку зору стосовно гейміфікації в розробці, чи це дійсно покращення DevEx, бо планую впроваджувати у себе в команді.
Порився в цій тематиці, може вам буде цікаво. Дослідження показують, що покращений DevEx може дати зростання продуктивності на 75% і скорочення часу онбордингу на 80%, що робить його стратегічним важелем для зростання доходів та прискорення інновацій. Водночас сучасні розробники стикаються з серйозними перешкодами: 78% називають “перевантаження зустрічами” головною проблемою продуктивності, а інженерні команди в середньому втрачають 4,2 години щотижня через погано скоординовані синхронні зустрічі.
Джерела:
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПослухайте відгуки про єБали. Часто підрозділи максимізують їх отримання, замість виконання стратегічних задач.
З геймефікацією проблема в тому, що це проста маніпуляція, часто спрямована на людей з низьким інтелектом, коли попадається людина з хоча б середнім, вона швидко починає «оптимізувати результат» замість досягнення стратегічних цілей.
І це ми лише покрили «поінти», які можуть перетворитись в фікс косметичних багів замість рефакторингу коду де це потрібно.
Бейджи та лідерборди — це ще й привід працівнику спитати «якщо у мене стільки відзнак, то де моє підвищення ЗП?». Та і купа інших внутрішніх моментів про які менеджмент дізнається в кращому випадку під час звільнення працівника.
P.S. Дайте лінки на джерела, а не просто їх назви
По поінтам частково згоден, людський фактор може зламати систему, якою б продуманою вона б не було. Але судячи по собі, можу сказати, що в моменти отримання поінтів можна зловити азарт і витратити більше часу, ніж планувалось, на задачі. Тільки питання в якості може виникнути.
Бейджи та лідерборди якраз і задумані, щоб не працівник питав у керівника, а навпаки, керівник вже при підключенні до системи всім сказав умови отримання винагород.
Чи можна лінки взагалі тут так розміщати? щоб не заблокували публікацію.
Ви б погодились підключитись до такої гейміфікації? З умовою, що ваша активність аналізується компанією і ви маєте чіткі правила отриманно винагород, бонусів, крім вашої стандартної заробітної плати.
Так. Виявляється психологічні маніпуляції працюють. Я коли банально почав трекати час, що витрачаю на задачу, перший час мав по10-12 годин затреканих на день.
Але це в короткостроковій перспективі. Що в довгостроковій? Довго у вас тримається азарт?
Саме цікаве, що є робоча система мотивації:
Компанія (чи хоча б певна бізнес лінія, але не відділ) досягає стратегічних цілей — працівники отримують премії/бонуси. Компанія не досягає, то не важливо, що ви закрили 100500 багів чи зробили 100500 релізів.
Не зрозуміло як це має працювати. От я закрив 100500 багів, а мій сусід почистив юніт тести (тепер білд не падає випадково і проходить х2). Хто з нас переміг? Що (у матеріальному плані) ми отримаємо за бейджики?
мені здається азарт може триматись поки він підсилюється керівництвом чи поки є інші «гравці» з якими можна позмагатись.
кожна задача має свою вагу, згідно сторіпоінтам, наприклад. Головне правильна оцінка. По суті що то задача, що то задача і вони обидві мають, наприклад однакову оцінку. По ідеї все повинно бути чесно, чи я не правий?
З одного боку повинно бути. З іншого, а чому ви вирішили, що справедливість існує? І далі ще складніше — що справедливість не суб’єктивна?
В наведено прикладі, хто отримає більше очок в залік?
Сторіпоінти — це міра складності, а не об’єму роботи. Людина може зробити за спринт 3 задачі по 5, але не 15 по 1 (бо є перемикання контексту).
1) Саме змагання не підтримує азарт. От є пару джунів, що набрали х5 більше ніж я. Чому сеньйор, якщо він зріла особистість, має хотіти їх перевершити?
2) Тут виклик — як підсилювати азарт. Як ви пропонуєте це робити? От є сеньйор з топ-20% ринку ЗП. Що ви йому будете пропонувати, щоб у нього підтримувався азарт?
Цікава задачка. Можливо коефіціент використовувати в залежності від рівня працівника.
Як я розмуію, не тільки матеріальні винагороди можуть буди. Що скажете? Яка винагорода була б цікава вам?
Можуть. Стратегічну проблему вирішили. Лишилась маленька тактична проблема — запропонуйте таку нематеріальну, яка буде працювати для переважної більшості зрілих спеціалістів.
Проблема в тому, що жоден з нематеріальних варіантів більшість бізнес організацій запропонувати не можуть.
Якщо можуть, то це можливо виразити в матеріальних перевагах.
Задача дуже цікава, і поки її не розв’язали в загальному вигляді.
Ваше рішення має очевидну проблему — демотивація джунів, які будуть звалювати на ранніх етапах.
Я б з радістю запропонував Вам долучитись до вирішення цих двох проблем :)