Гейміфікація в робочих процесах dev-відділу, ваші ЗА і ПРОТИ?

Вітаю! Цікава ваша думка!

Все частіше бачу, як команди експериментують з гейміфікацією: поінти за закриті задачі, бейджі, нагороди, лідерборди тощо. А дейліки це квест, який займає пару хвилин у зручний час.

З одного боку — це може підвищувати залученість, робити прогрес видимим і трохи “оживляти” рутину, вносити різноманіття. З іншого — є ризик, що люди починають “грати в цифри”, а не думати про реальну цінність, або що це швидко набридає.

Цікаво почути:

• чи використовували ви гейміфікацію у своїх командах?
  • де, на вашу думку, межа між здоровою мотивацією і зайвим шумом?

Цікаво почути реальний досвід або взагалі точку зору стосовно гейміфікації в розробці, чи це дійсно покращення DevEx, бо планую впроваджувати у себе в команді.

Порився в цій тематиці, може вам буде цікаво. Дослідження показують, що покращений DevEx може дати зростання продуктивності на 75% і скорочення часу онбордингу на 80%, що робить його стратегічним важелем для зростання доходів та прискорення інновацій. Водночас сучасні розробники стикаються з серйозними перешкодами: 78% називають “перевантаження зустрічами” головною проблемою продуктивності, а інженерні команди в середньому втрачають 4,2 години щотижня через погано скоординовані синхронні зустрічі.

Джерела:

Noah Gift, the founder of Pragmatic AI Labs and a professor at Duke University specializing in machine learning, MLOps, AI, data science, and cloud architecture, noted that with the right platform, there could be:
1 A 75% increase in productivity
2 A sustained 22% productivity increase three years later
3 An 80% reduction in onboarding time
Merely having skilled developers is insufficient. Developers also require the appropriate tools and processes to excel in their work. Top-tier developers anticipate the availability of such resources, influencing the hiring and retention of talent.
Key Statistics on Distributed Team Challenges and Time Zone Complications
Recent research highlights the growing challenges facing distributed engineering teams:
1 Stack Overflow’s 2024 Developer Survey reports that 72% of developers now work remotely at least three days per week (Stack Overflow, 2024).
2 According to GitLab’s 2025 Remote Work Report, 63% of engineering teams span at least three time zones (GitLab, 2025).
3 Microsoft’s 2024 Work Trend Index found that 78% of developers consider “meeting overload” their biggest productivity challenge (Microsoft, 2024).
4 A 2025 study by Linear reveals that engineering teams lose an average of 4.2 hours weekly to poorly coordinated meetings (Linear, 2025).
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Цікаво почути:

чи використовували ви гейміфікацію у своїх командах?
де, на вашу думку, межа між здоровою мотивацією і зайвим шумом?

Послухайте відгуки про єБали. Часто підрозділи максимізують їх отримання, замість виконання стратегічних задач.
З геймефікацією проблема в тому, що це проста маніпуляція, часто спрямована на людей з низьким інтелектом, коли попадається людина з хоча б середнім, вона швидко починає «оптимізувати результат» замість досягнення стратегічних цілей.
І це ми лише покрили «поінти», які можуть перетворитись в фікс косметичних багів замість рефакторингу коду де це потрібно.
Бейджи та лідерборди — це ще й привід працівнику спитати «якщо у мене стільки відзнак, то де моє підвищення ЗП?». Та і купа інших внутрішніх моментів про які менеджмент дізнається в кращому випадку під час звільнення працівника.

P.S. Дайте лінки на джерела, а не просто їх назви

По поінтам частково згоден, людський фактор може зламати систему, якою б продуманою вона б не було. Але судячи по собі, можу сказати, що в моменти отримання поінтів можна зловити азарт і витратити більше часу, ніж планувалось, на задачі. Тільки питання в якості може виникнути.

Бейджи та лідерборди якраз і задумані, щоб не працівник питав у керівника, а навпаки, керівник вже при підключенні до системи всім сказав умови отримання винагород.
Чи можна лінки взагалі тут так розміщати? щоб не заблокували публікацію.

Ви б погодились підключитись до такої гейміфікації? З умовою, що ваша активність аналізується компанією і ви маєте чіткі правила отриманно винагород, бонусів, крім вашої стандартної заробітної плати.

Але судячи по собі, можу сказати, що в моменти отримання поінтів можна зловити азарт і витратити більше часу, ніж планувалось, на задачі.

Так. Виявляється психологічні маніпуляції працюють. Я коли банально почав трекати час, що витрачаю на задачу, перший час мав по 10-12 годин затреканих на день.
Але це в короткостроковій перспективі. Що в довгостроковій? Довго у вас тримається азарт?

Саме цікаве, що є робоча система мотивації:
Компанія (чи хоча б певна бізнес лінія, але не відділ) досягає стратегічних цілей — працівники отримують премії/бонуси. Компанія не досягає, то не важливо, що ви закрили 100500 багів чи зробили 100500 релізів.

Бейджи та лідерборди якраз і задумані, щоб не працівник питав у керівника, а навпаки, керівник вже при підключенні до системи всім сказав умови отримання винагород.

Не зрозуміло як це має працювати. От я закрив 100500 багів, а мій сусід почистив юніт тести (тепер білд не падає випадково і проходить х2). Хто з нас переміг? Що (у матеріальному плані) ми отримаємо за бейджики?

Але це в короткостроковій перспективі. Що в довгостроковій? Довго у вас тримається азарт?

мені здається азарт може триматись поки він підсилюється керівництвом чи поки є інші «гравці» з якими можна позмагатись.

Не зрозуміло як це має працювати. От я закрив 100500 багів, а мій сусід почистив юніт тести (тепер білд не падає випадково і проходить х2). Хто з нас переміг? Що (у матеріальному плані) ми отримаємо за бейджики?

кожна задача має свою вагу, згідно сторіпоінтам, наприклад. Головне правильна оцінка. По суті що то задача, що то задача і вони обидві мають, наприклад однакову оцінку. По ідеї все повинно бути чесно, чи я не правий?

По ідеї все повинно бути чесно, чи я не правий?

З одного боку повинно бути. З іншого, а чому ви вирішили, що справедливість існує? І далі ще складніше — що справедливість не суб’єктивна?
В наведено прикладі, хто отримає більше очок в залік?
Сторіпоінти — це міра складності, а не об’єму роботи. Людина може зробити за спринт 3 задачі по 5, але не 15 по 1 (бо є перемикання контексту).

мені здається азарт може триматись поки він підсилюється керівництвом чи поки є інші «гравці» з якими можна позмагатись.

1) Саме змагання не підтримує азарт. От є пару джунів, що набрали х5 більше ніж я. Чому сеньйор, якщо він зріла особистість, має хотіти їх перевершити?
2) Тут виклик — як підсилювати азарт. Як ви пропонуєте це робити? От є сеньйор з топ-20% ринку ЗП. Що ви йому будете пропонувати, щоб у нього підтримувався азарт?

1) Саме змагання не підтримує азарт. От є пару джунів, що набрали х5 більше ніж я. Чому сеньйор, якщо він зріла особистість, має хотіти їх перевершити?

Цікава задачка. Можливо коефіціент використовувати в залежності від рівня працівника.

2) Тут виклик — як підсилювати азарт. Як ви пропонуєте це робити? От є сеньйор з топ-20% ринку ЗП. Що ви йому будете пропонувати, щоб у нього підтримувався азарт?

Як я розмуію, не тільки матеріальні винагороди можуть буди. Що скажете? Яка винагорода була б цікава вам?

Як я розмуію, не тільки матеріальні винагороди можуть буди. Що скажете?

Можуть. Стратегічну проблему вирішили. Лишилась маленька тактична проблема — запропонуйте таку нематеріальну, яка буде працювати для переважної більшості зрілих спеціалістів.

Яка винагорода була б цікава вам?

Проблема в тому, що жоден з нематеріальних варіантів більшість бізнес організацій запропонувати не можуть.
Якщо можуть, то це можливо виразити в матеріальних перевагах.

Цікава задачка. Можливо коефіціент використовувати в залежності від рівня працівника.

Задача дуже цікава, і поки її не розв’язали в загальному вигляді.
Ваше рішення має очевидну проблему — демотивація джунів, які будуть звалювати на ранніх етапах.

Ваше рішення має очевидну проблему — демотивація джунів, які будуть звалювати на ранніх етапах.
Проблема в тому, що жоден з нематеріальних варіантів більшість бізнес організацій запропонувати не можуть.

Я б з радістю запропонував Вам долучитись до вирішення цих двох проблем :)

Підписатись на коментарі